Vad har vi ätit den här veckan?
En vecka i fjällen har kommit till sitt slut och jag ligger as we speak i sängen i vårt sovrum och har packat upp och flyttat in i vårt sovrum precis hela dagen. Vattenläckan är tillfälligt löst och vi slipper numera att tälta i barnen rum - yay! Veckans maträtter finns samlade nedan, som vanligt.
I måndags åt vi sweet chili-panna med ris.
I tisdags åt vi skånsk kallops. Istället för kött hade jag vegetariska biffar. Potatis och rödbetor som tillbehör.
I onsdags åt vi thaisoppa med bland annat kokosmjölk och morötter.
I torsdags åt vi pappas vegerariska lasagne med grönsallad.
I fredags åt vi pizza.
I lördags åt vi Spaghetti alla Norma.
Idag är det söndag och ikväll har vi ätit Caesarsallad på grönkål med vegetarisk biff. Längtar redan efter morgondagens matlåda!
Sweet Chilipanna
Jag har knappt öppnat datorn den här veckan. Eller rättare sagt, jag har inte öppnat datorn. Vi har åkt skidor, badat, spelat shuffleboard, ojat oss över trötta ben, löst massor med korsord och häpnat över de fina vyerna vi har här uppe. Idag är det dock sista kvällen vi är här och imorgon åker vi hem, med ett pit stop på landet på väg till Göteborg.

Imorgon när vi kommer ner till landet funderar jag på att göra den här enkla rätten som vi åt under julledigheten. Originalreceptet kommer från Köket och innehåller lövbiff, men jag har skippat det och lagat rätten med Anammas vegetariska biffar istället. Blev supergott!
Sweet Chilipanna
4 portione
4 vegetariska biffar
1 bananschalottenlök
2 klyftor vitlök
1 röd chili
5 dl vispgrädde
0,5-1 dl sweet chilisås
2 msk grönsaksfond
1 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
10-12 romanticatomater
smör att steka i
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin - smaka på den först så du vet hur stark den är... Fräs löken och vitlöken i smör i en traktörpanna i några minuter. Tillsätt grädde, sweet chili, fond, timjan och oregano och låt koka ihop i några minuter. Stek under tiden biffarna i en annan stekpanna tills de fått fin färg på båda sidor. Halvera tomaterna och lägg ner i grytan. Skiva biffarna i skivor och lägg ovanpå grytan. Servera med ris.
Vad har vi ätit den här veckan?
En vecka där vi äntligen blev av med plastburen med tillhörande fläkt i sovrummet och vi började ana hopp om vår lägenhet igen. När vi kommer hem från Idre kan vi flytta in igen, även om det är en provisorisk spånplatta i taket som får vara där tills de kan fixa resten framåt våren. Good 'nuff för mig. Mat då? Det har vi ätit. En blandad kompott, som vanligt.
I måndags åt vi Calles raggmunkar (som egentligen är mer som rårakor) med bacon till de som äter det. Rivna morötter, marinerade kikärtor och rårörda lingon till samtliga.
I tisdags var jag i Jönköping med jobbet och middag åt vi på Kock & Bar. Tapas till samtliga (som till exempel vitlöksbröd, aioli, vitlöksfrästa champinjoner och patatas bravas med mojo rojo.
I onsdags kom jag hem sent från Jönköping. De andra åt spaghetti carbonara, jag sladdade inom Subway och köpte med mig en veggie delight hem.
I torsdags beställde vi hem pokébowls från Poh-Keh.
I fredags åt vi pizza.
I lördags kom vi upp till Idre och till middag hade jag förberett en potatis- och tacogratäng som vi åt med grönsallad.
Idag är det söndag och ikväll har vi ätit Bibbis sweet chili-gratäng med paprika och svamp och kyckling till de andra och vegetarisk biff till mig.
Svamppaté på brioche
Vi har spenderat i princip hela dagen i bilen och kom upp till Idre lagom till solen gick ner bakom bergen. Herregud, vad jag har saknat det här stället! Imorgon är det första dag i backen och det utlovas sol och -16. Längar.

Men, nu var det ju mat vi skulle prata om. En av rätterna vi åt på nyår var den här enkla men supergoda svamppatén som vi serverade på brioche. Perfekt liten förrätt!
Svamppaté på brioche
4 portioner
350 g skogschampinjoner
4 msk neutral olja
1 vitlöksklyfta, pressad
125 g schalottenlök, finhackad
1 kokt mjölig potatis
2 msk japansk soja
1,5 msk rödvinsvinäger
salt, nymald svartpeppar
200 g rödlök, tunt skivad
2 msk neutral olja
1 msk strösocker
2 msk balsamvinäger
1 tsk salt
4 skivor briochebröd
150 g blandad, småbladig sallad
100 g smörgåskrasse
Ansa och rengör svampen och hacka i småbitar. Stek i torr panna under omrörning på medelhög värme tills svampen har släppt allt vätska. Tillsätt 2 msk olja och höj värmen. Stek så att svampen blir riktigt krispig och gyllene i ungefär 10 minuter. Pressa ner vitlöke och rör ordentligt. Värm en ny stekpanna och stek schalottenlöken i 2 msk olja på medelhög värme tills den är hårt stekt men inte bränd (vilket borde ta ungefär 5 minuter). Blanda svamp och schalottenlök i en bunke och tillsätt soja, svartpeppar och rödvinsvinäger. Mixa till en slät konsistens och smaka av med salt.
Stek rödlöken i neutral olja på medelhög värme i ungefär 10 minuter. När löken har börjat få färg - tillsätt socker, balsamvinäger och salt och rör runt tills löken blir fint karamelliserad. Rosta briochebrödet i brödrost eller en het, torr stekpanna. Servera patén på briochebrödet med karamelliserad rödlök, sallad och krasse.
Vad har vi ätit den här veckan?
Det har varit en bra vecka. Jobbmässigt i alla fall. Kanske är det nu det vänder? Haha, jag tycker att vi säger så. Planeringsmässigt har det väl varit upp och ner kan man säga, och jag har bara haft lunch med mig en enda dag. Skärpning på den fronten. Hoppas ni har haft en fin vecka!

I måndags åt vi daal. Basmatiris och naan som tillbehör.
I tisdags gjorde vi svamp- och osyfyllda quesadillas som vi åt med svarta bönor, gräddfil och hot sauce.
I onsdags åt de andra makaroner och falukorv. Jag åt rågbröd med färskost, ägg och tomater efter yogan.
I torsdags åt vi Biff Tagliata med basilikamajonnäs.
I fredags hämtade jag och barnen vietnamesiskt. Wokad tofu med lök och jordnötter till barnen, vårrullar till mig.
I lördags gjorde vi Big Mac-tacos efter ett recept vi hittade hos Matplatsen. Knäppt, men gott!
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta en rucolapaj med soltorkad tomat. Som tillbehör har vi en kall spenat- och yoghurtsås och ostfyllda auberginerullar.
Biff Tagliata
Calle är borta i helgen och jag och barnen skrotar mest omkring här hemma och gör inget alls. Någon är lite hängig, någon är trött och en annan behöver sortera skidkläder inför att vi åker till Idre nästa helg. Förutom det har jag tänkt att vi ska baka bagels idag, och kanske förbereda en gryta eller två att ta med oss till fjällen.

I torsdags var Viktor hos oss på middag och vi åt Biff Tagliata. Det här är ju en klassisk italiensk historia, men jag har utgått från Jennie Walldéns recept. Hittar för övrigt så mycket inspiration hos henne, så har ni inte seglat in på hennes Instagramkonto innan är det ett bra tips. Tagliatan serverade vi med ryggbiff till de som äter kött, och med en vegetarisk biff till mig. Genial bjudrätt! I originalreceptet är det rostad vitlöksmajonnäs, men jag tycker det är godare med basilikamajonnäs så det hade vi istället.
Biff Tagliata
4 portioner
900 g mandelpotatis
250 g småtomater
3 skivor av valfri köttbit/vegetarisk biff
65 g rucolasallad
50 g parmesan, fint riven
50 g pinjenötter, rostade
balsamicokräm
olivolja
1 (helt) ägg
1,5 tsk dijonsenap, kanske lite mer
1 msk syra, typ pressad citron eller vitvinsvinäger
2,5-3 dl neutral olja, typ raps
salt, svartpeppar från kvarn
0,5 kruka basilika (kanske lite mer...)
Sätt ugnen på 200 grader, Lägg potatisen i en ugnsform tillsammans med tomaterna. Ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen i 30-ish minuter - jag gillar när potatisarna har ordentligt med färg och brukar höja temperaturen mot slutet så att de får lite knaprig yta.
Använd en bunke som är hög, smal och har raka kanter. Knäck ner ägget och lägg även i dijonsenap och pressad citron. Börja mixa genom att ställa stavmixern på botten och sätta igång den och tillsätt sedan oljan i en tunn stråle och mixa tills du har en tjock majonnäs. Blanda ner basilika och mixa tills den blir slät. Smaka av med salt och svartpeppar från kvarn.
Salta och peppra ditt val av kött och stek som du föredrar det. Lägg rucolan på ett stort fat. Skär ditt val av kött i skivor och fördela över rucolan tilsammans med potatisen och tomaterna. Klicka på basilikamajonnäs och strö över riven parmesan. Toppa med rostade pinjenötter, balsamicokräm och eventuella basilikablad som blev över från majonnäsen. Ringa över olivolja.
Vad har vi ätit den här veckan?
Tillbaka till stan, tillbaka till verkligheten. Jag har nyss avverkat ett pass på gymet och ska alldeles strax slänga in ännu en maskin med tvätt. Barnen har studiedag imorgon men för mig och C är det tillbaka till jobbet som gäller, och med det eviga funderingar kring 1. vad vi ska äta till middag 2. vad jag ska äta till lunch och 3. om jag lyckas få i mig frukost innan jag lämnar något av barnen. Först dock - en matsedel helt utan vardag...

I måndags åt vi burritos som vi fyllde med lök- och paprikaröra, korianderris, picklad rödkål och gräddfil.
I tisdags gjorde vi Biff Rydberg med oxfilé till de andra och vegetarisk biff till mig. Dijoncrème och äggula till samtliga (vuxna).
I onsdags åt vi chili con carne. En stor laddning med nötfärs till köttätarna, en med vegofärs till mig. (Perfekt lunch dagen efter!) Ris och sallad som tillbehör.
I torsdags var det trettondagsafton och vi åt quornfilé/kyckling med citronsås, rosmarin och svarta oliver. Till efterrätt gjorde jag och Clara chokladmousse med havssalt, färska hallon och marshmallows.
I fredags åt vi pizza.
I lördags sousviddade Calle ryggbiff till de andra och jag åt vegetarisk biff. Till det hade vi pommes frites, Calles bearnaisesås (japp, det är numera han som gör den efter mina otaliga misslyckanden på det här planet), tomat- och löksallad och smörstekta haricot verts. Pavlova med lättvispad grädde, blåbär och citronzest till efterrätt.
Idag är det söndag och vi är tillbaka i stan igen. Ikväll äter vi bönchili med bröd, crème fraiche och färsk koriander.
Drinktips - Negroni Sbagliato
Det var i GP Två Dagar vi ramlade över Negroni Sblagiato i somras, och allt sedan dess har vi varit fast. Vi dricker gärna alla möjliga varianter på just Negroni, och den här är banne mig inte alls dum. Det är en läskande drink, men passar helt klart lika bra på vintern (speaking of experience för drack en förra veckan haha).

Den här behöver inte blandas i en mixerkanna utan Calle förbereder den i samma glas som den ska drickas ur. Skippa inte apelsinskivan!
Negroni Sbagliato
1 drink
3 cl campari
3 cl röd vermouth
5-ish cl mousserande
apelsinskiva till garnering
Blanda campari och vermouth i glaset och rör 10 varv med stor isbit. Häll på mousserande och garnera med apelsinskiva. (Note från Calle - du kan ta mer eller mindre bubbel beroende på hur stark eller läskande du vill ha den).
Caesarsallad på grönkål
Ah, äntligen trettondagsafton. En av mina favoritsaker, att vara ledig helt utan något att egentligen fira! Vi har varit på landet sedan nyår och skrotar mest omkring här uppe. Jag har jobbat lite, barnen har lekt och på kvällarna tittar vi på film och har "fest" (det vill säga äter popcorn och länsar skafferiet på eventuella godisrester). Nu är det ledigt resten av veckan innan vardagen tar vid igen.

Vi har ätit massor med gott! I julas gjorde vi caesarsallad på grönkål. Det har jag inte ätit sedan vi var i New York en jul för många år sedan. Galet gott! Och grönkål är ju fortfarande i säsong så kör på - perfekt lunch, tänker jag.
Grönkålscaesar
4 portioner
500 g grönkål
1,5 tsk dijonsenap
2 äggulor
0,5 msk äppelcidervinäger
1 stor vitlöksklyfta
massor med salt & nymald svartpeppar
0,5 dl mjölk
2 dl rapsolja
1,5 dl fint riven parmesanost
1 dl granatäpplekärnor
parmesan till garnering
Riv grönkålsbladen i mindre bitar (jag gillar små!) och se till så att du inte får med den hårda mittendelen på bladet. Lägg bladen i en stor bunke och häll på lite olja. Massera in ordentligt i bladen så att grönkålen blir mjuk.
Lägg dijonsenap, äggulor, äppelcidervinäger, riven vitlök och mjölk i en kanna eller bunke med höga kanter och mixa med stavmixer. Häll ner olja långsamt och fortsättmixa hela tiden tills dressingen har tjockat. Blanda ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
Häll dressingen över grönkålen och massera in så att alla bladen är täckta. Toppa med granatäpplekärnor och hyvlad eller fint riven parmesan.
Vad har vi ätit den här veckan?
Idag är det ett trött gäng som skrotar omkring här hemma. Vi åt frukost elva, lunch halv tre och efter det har vi legat på soffan och tittat på film. Veckan som har gått har middagarna varit av blandad kompott. De finns samlade nedan, som vanligt. Gott nytt år och god fortsättning!
I måndags var vi ute och åt och det blev varsin burgare på Bishops.
I tisdags åt de andra julmatsrester men jag slog istället till på en sallad med bland annat soltorkade tomater, stora vita bönor och broccoli.

I onsdags åt vi nybakade piroger fyllda med bönor och vegofärs.
I torsdags åt vi pappas vegetariska lasagne. Tomat- och löksallad som tillbehör.
I fredags åt vi pizza.
I lördags var det ju nyårsafton och vi satte som vanligt i oss ett gäng smårätter. Först - vichysoisse med fint hackad gräslök. Efter det slog vi till på ricottagnudi med brynt smör och salvia, sen faux gras som vi serverade på brioche tillsammans med karamelliserad lök. Efter det var det potatis- och jalapeno-kroketter som vi åt med brynt smör-majonnäs och picklad silverlök, och efter det kom kålgrillad spetskål med sichuanbea. Till efterrätt åt vi crème caramel.
Idag är det söndag och ikväll har vi köpt hem... pizza. Haha. Jag hade ambitiösa planer på att laga mat men vi var för trötta.