Pappardelle med citron och burrata

Helgens pasta kommer här! Vi gjorde denna när vi var i Skåne senast och jag längtar redan efter nästa gång vi ska äta den - precis så god är den. Receptet kommer från Matplatsen, om jag inte minns fel.
 
 
Jag föredrar ofta pappardelle i sådana här pastarätter, men såklart går det bra med vad som. Hittar du inte burrata funkar mozzarella.
 
Pappardelle med citron och burrata
4 portioner
 
2 stora vitlöksklyftor
400 g småtomater
3 msk olivolja
1 msk tomatpuré
0,5 dl vispgrädde
1 msk finrivet citronskal 
1 msk socker
chiliflakes efter tycke och smak
salt, nymald svartpeppar
4 portioner pappardelle
1 burrata
 
Skiva vitlöken tunt och fräs i olivoljan på medelvärme. Halvera tomaterna och blanda ner med vitlöken, tillsätt tomatpurén och låt det hela koka ihop i några minuter. Tillsätt grädde, citronskal, socker, chiliflakes och salt. Låt koka in i några minuter till. Koka pastan och spara några deciliter av pastavattnet. Tillsätt pastan, en skvätt pastavatten och värm till en krämig pasta. Lägg upp på tallrikar, toppa med burrata, nymald svartpeppar och citronskal.

Vad har vi ätit den här veckan?

Jag har inte ens öppnat min dator den här veckan, men nu är jag nästan i mål med lönerevisionen och jag börjar se ljuset i tunneln. Äntligen, äntligen, äntligen. Ser fram emot en lugn och skön oktober då jag och Clara ska gå all in på Halloweenfirande, skräckfilm och annat höstigt. Hur som helst, än så länge är det ju bara september och i matväg har det varit en helt ok vecka. Vad vi har ätit finns samlad nedan, som vanligt.
 
I måndags var det bara jag och Sigge hemma så vi dukade upp något av det bästa vi vet - en stor laddning hummus. Till den hade vi varma pitabröd och grönsaker.
 
I tisdags åt vi en massamancurry jag förberett under helgen. Till den hade vi ris, färsk koriander och en chiliröra med thaibasilika.
 
I onsdags var vi på kalas för mitt äldsta syskonbarn och det bjöds på ett jättebord med småplock. Ostar, marmelad, kex, krustader med stark färskost, chips och jag vet inte allt. Till efterrätt åt vi Tildas banoffeepaj och vaniljbullar.
 
I torsdags åt vi Calles carbonara - barnens absoluta favoritmat. Till den hade vi en enkel sallad med minimozzarella, tomater och kronärtskocka.
 
I fredags var Calle ute och rullade hatt så jag och barnen köpte hem varsin pokébowl från Poh-Keh.
 
I lördags åkte vi till landet och till förrätt åt vi kronärtskocka som vi doppade i smält smör. Till varmrätt åt vi råstekt potatis med purjolök, ryggbiff/vegbiff och vispad ört- och vitlöksfärskost.
 
 
Idag är det söndag och planen är att vi ikväll ska äta crèpes med avokadoröra.

Vad har vi ätit den här veckan?

Veckorna blir lite upp och ner just nu känns det som och just den här veckan kastade vi in handduken, i alla fall i tisdags, när vi tog paus från vardagen och gick till Familjen för att äta middag. Otroligt typiskt vår familj som ofta får feeling på saker, haha. På väg hem svängde vi inom Stadsbiblioteket och parkerade i deras mysiga läsrum och kikade i böcker om havsleguaner, arkitektur för barn och Sagasagorna. Kanske veckans bästa kväll (men frågar du Sigge är det nog igår snarare, när vi plockade fram vårt gamla PS2 och spelade Mupparnas Party Cruise tills ögonen gick i kors). En bra vecka och helg!
 
I måndags åt vi tomatsoppa med pasta och färsk basilika.
 
I tisdags fick vi feeling och traskade bort till Familjen för att äta middag. Calle åt råbiff, jag åt zucchinifritters med yoghurt och gulbetor, och barnen delade som vanligt på köttbullar med potatispuré, brunsås, lingon och pressgurka
 
I onsdags åt vi burritos.
 
 
I torsdags gjorde vi en tomat- och basilikapanna med vegobiff. Ris som tillbehör.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags gjorde vi gyozas fyllda med spetskål, svamp, vitlök, ingefära, salladslök, krispig chili, soja och röd chili. De dippade vi i en enkel sås på japansk soja och pressad lime.
 
Idag är det söndag och ikväll ska vi till Liseberg. Middag äter vi i sedvanlig ordning på Tyrolen (där vi alltid beställer samma sak - wienerkorv med pommes tillbarnen, någon läbbig, tjock tysk korv med sauerkraut till Calle, och jag brukar äta deras ljuvliga, veganska flammkuchen med extra saltgurka och surkål vid sidan. Och just det, bretzels till samtliga också).

Bakade tomater med burrata

September är sällan en höjdarmånad på mitt jobb eftersom vi är mitt inne i en lönerevision, och det här året är knappast ett undantag. Nåväl, det är helg och jag ska inte tänka på jobbet över huvud taget. Äta något gott ska vi däremot göra, och idag är planen att gå ner till Saigon i Nordstan och bunkra bao buns, gyozaplattor och nudlar av alla möjliga slag. Längtar redan.
 
 
För några helger sedan svängde vi ihop den här enkla men ack så goda lilla rätten till lunch utifrån den klassiska man tager vad man haver-principen. 
 
Bakade tomater med burrata
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett gäng småtomater i en ungssäker form tillsammans med några skalade och krossade vitlöksklyftor och eventuellt några färska kryddor om du råkar ha det hemma. Ringla över olivolja och strö över havssalt och nymald svartpeppar. Låt gå i ugnen i ungefär en halvtimme, och rör runt lite bland tomaterna då och då. Låt burratan rinna av något, riv sedan isär med händerna och lägg på ett fat. Låt tomaterna svalna något och lägg sedan på fatet tillsammans med burratan. Ringla över extra olivolja (gärna en pepprig), havssalt och svartpeppar och skopa upp det hela med bröd.

Vad har vi ätit den här veckan?

En toppenvecka ur lunchsynpunkt, eftersom jag haft mat med mig precis varje dag jag varit på kontoret. Annars en vecka när det känns som om vi gått om varandra i vår familj på grund av badhusbesök, körövning, träning och gud vet vad. Vad vi har ätit finns samlat nedan, som vanligt.
 
I måndags var jag ute och åt med en kompis, och vi var på Würst i Linnéstan. Innan maten beställde vi in bretzel med senap och friterad blomkål med sriracha-honungsmajonnäs, sen åt vi varsin vegetarisk korv med jalapenoslaw
 
I tisdags slirade jag innanför dörren just som Calle skulle gå på quiz. Barnen åt potatismos och fiskpinnar och jag orkade inte fixa något mer än rågbröd med färskost, kokt ägg och purjolök till mig.
 
 
I onsdags åt vi en vegetarisk smörgåstårta som jag förberedde dagen innan. 
 
I torsdags friterade vi langos som vi toppade med vitlöksolja, smetana, fint hackad rödlök och riven västerbottensost. De andra fick även räkor på sina.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags gjorde vi den här favoriten med Puylinser, aubergine och färsk oregano. Grönsallad som tillbehör, macarons från Le Comptoir till efterrätt.
 
Idag är det söndag, tillika valdag. En högtidlig dag i vårt hem så ikväll har vi fest med potatisgratäng, vegetariska, mozzarellafyllda biffar och rödvinssås. Tomat- och löksallad som tillbehör, gelato till efterrätt.

Cacio e pepe med majs

Sist jag var hemma hos mamma och pappa länsade jag deras samling av tidningar och fick med mig en hel hög Buffé med mig hem. I senaste numret fanns en hel del fina recept med färsk majs, som ju är i säsong nu. I lördags gjorde vi den här fina Cacio e pepen med majs i. Supergott i all sin enkelhet.
 
 
Vi använde färsk, svensk majs men hittar man inte det tänker jag att det går lika bra med fryst majs, eller burkmajs såklart.
 
Cacio e pepe med majs
4 portioner
 
400 g spaghetti
3 tsk nymald svartpeppar
3 dl majskorn (för oss var det 2 majskolvar)
25 g smör
2,5 dl riven pecorino
salt
 
Koka pastan något kortare än vad förpackningen säger. Fräs nymald svartpeppar och majs i smöret tills det får lite färg. Tillsätt 3 dl av det kokande pastavattnet och låt koka någon minut. Häll av vattnet från pastan och blanda ner pastan i stekpannan. Koka och rör till en krämig pasta. När det mesta av vattnet kokat in, ta från värmen och rör ner osten. Smala av med salt och toppa med lite extra ost.

Vad har vi ätit den här veckan?

Ännu en vecka att lägga till handlingarna. Varit fullt upp på alla fronter så har inte fått till speciellt många middagar tillsammans, men så får det väl bli ibland.
 
I måndags hade jag några vänner över på knytkalas och mitt bidrag var en ugnsomelett med kantarellstuvning. De andra hade med sig bland annat blomkåls- och halloumibiffar, panpizza med kantareller och färskost och ugnsrostad blomkål med parmesansmetana.
 
I tisdags hade vi matlagningskväll med jobbet och min chef hade satt ihop en middag som vi lagade tillsammans. Till förrätt hade vi en stor laddning tomat- och mozzarellasallad, till varmrätt åt vi en ljummen potatissallad med bland annat rucola och sugar snap peas. De andra hade även lax till. Till efterrätt åt vi klassikern päron gratinerade med After Eight och lättvispad grädde till det.
 
I onsdags värmde jag på några piroger, denna gången hade jag gjort en fyllning på vegofärs, kidneybönor och sambal oelek. Kimchi till det.
 
I torsdags passade vi på att ha picknick i Vasaparken eftersom vädret var strålande. Jag hade varit i Saluhallen på lunchen så till middag åt vi en rejäl plockbricka. Ostar, mandelfyllda mammutoliver, kex, caprese med minimozzarella, marconamandlar och chips.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags gjorde vi Cacio e Pepe med färsk (svensk) majs efter ett receept jag hitade i senaste numret av Buffé. Jättegott! Shrikand till efterrätt.
 
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta mozazrellagratinerade vegobullar i tomatsås med tagliatelle.

Grön coleslaw

Tidigt i somras gjorde vi den här supergoda kålsalladen som vi proppade full med grönt. De har något liknande på Burgersson, och jag tar alltid den som tillbehör när vi är där. Skippa inte det gröna äpplet för det ger så himla fin crunch!
 
 
Jag använder helst färsk vitkål eller spetskål om det går att få tag på, för då blir salladen sådär fluffig som jag gillar den. 
 
Grön coleslaw
4-ish portioner
 
1 spetskålshuvud
2 stjälkar salladslök
1 grönt äpple
1 jalapeno
1 kruka färsk koriander
0,5-1 dl rapsolja
1 lime, saften
3 cm ingefära
salt, nymald svartpeppar
 
Använd mandolin och skiva spetskålen och jalapenon tunt. Lägg i en skål. Skiva äpplet och gör tunna stavar, hacka salladslöken och riv ingefäran. Hacka koriandern grovt. Blanda ner med spetskålen och häll över rapsolja och pressad lime. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och eventuellt mer lime.

RSS 2.0