Misosmörspasta med shiitake
Att äta pasta och dricka ett gott vitt vin till har blivit en helgfavorit hos oss, oavsett om det är hemma eller på restaurang. För ett tag sedan gjorde vi en misosmörspasta med shiitake som var magisk, och vi drack en chardonnay från Jura till som passade som handen i handsken.

Receptet tror jag kommer från en av Sofia Woods kokböcker, jag tog en bild hos några vänner för ett bra tag sedan och har haft den i min telefon sedan dess. Så jobbar jag osv. Haha.
Misosmörspasta med shiitake
4 portioner
400 g pappardelle
200 g shiitake
100 g smör
2 rosmarinkvistar
4 vitlöksklyftor, fint hackade
2 msk kokande vatten
3 msk vit misopasta
1 citron, skalet
100 g parmesan, fint riven
2 dl pastavatten
salt, nymald svartpeppar
2 äggulor
nymald svartpeppar
Riv shiitaken i bitar och fräs den i en torr panna tills all vätska har kokat bort. Lägg smör, rosmarinkvistar och vitlök i pannan och låt smöret bubbla upp ordentligt. Vispa ihop vatten och misopasta och häll det över svampen. Låt puttra upp och ta sedan av pannan från värmen. Koka pastan tills den är nästan färdig och spara lite pastavatten innan du häller av den. Rör ner pastan i pannan med svampen. Vänd ner citronzest och parmesan. Häll på pastavattnet lite i taget under omrörning och låt det hela gå ihop till en silkig sås och pastan kokat klart. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och servera varje portion med en rå äggula och lite extra svartpeppar.
Vad har vi ätit den här veckan?
En helt ok vecka i matväg och vi har dammat av några gamla klassiker - som Calles rårakor, till exempel. Herregud vad goda de är! Adventshelgen har bjudit på både glögg och pepparkakor, så allt är i sin ordning med andra ord.

I måndags åt vi Calles rårakor med bacon och marinerade kikärtor.
I tisdags gjorde vi potatismos som vi åt med fiskpinnar/spenatpinnar, remouladsås och gröna ärtor.
I onsdags fick Sigge pytt i panna med stekt ägg och jag åt i vanlig ordning en rågsmörgås med kokt ägg efter yogan.
I torsdags sous-viddade Calle torskrygg, och istället för fisk hade jag ugnsbakad spetskål och puylinser. Till det hade vi blomkålscrème, citronpicklad lök och brynt smör med soja och ingefära.
I fredags åt vi pizza.
I lördags gjorde vi Biff Tagliata med rostad vitlökssås, pinjenötter och hyvlad parmesan. De andra hade entrecôte och jag en vegetarisk biff. Ugnsrostade amandinepotatisar och småtomater som tillbehör.
Idag är det söndag tillika första advent. Till middag ska vi äta en saffranspasta med salsicciafärs för köttätarna och istället för kött blir det kronärtskocka till mig. Pepparkakor och glögg efter maten.
Spenattimbal med örtolja
Den här veckan dundrade förbi utan pardon och jag har nu gjort bokslut på de största projekten som jag har sysslat med under hösten. Nu planerar jag för att rulla i nedförsbacke fram tills årsslutet och gå all in på december och allt vad det innebär. Den här helgen är vi as we speak på landet för att plocka fram julpynt och fira första advent och jag riktigt längtar efter årets första glögg.

Sist vi var här uppe åt vi spenattimbaler till förrätt, en ljuvlig liten rätt som toppas med örtolja. Inget för märkvärdighetsministeriet kanske, men jag tycker verkligen om de här enkla små godbitarna. Receptet kommer från Bonniers Kokbok.
Spenattimbaler
4 portioner
400 g färsk bladspenat
1 msk smör att steka i
2 ägg
2 dl mellangrädde
salt, nymald svartpeppar
4 portionsformar som rymmer 1,5 dl
olja till formarna
olivolja blandat med finhackade, färska örter
Sätt ugnen på 150 grader. Rensa och skölj spenaten och låt den rinna av ordentligt. Fräs den i smör i några minuter tills den krympt ihop och dra sedan stekpannan från värmen. Vispa samman ägg och grädde och blanda med spenaten. Smaka av med salt och pepppar (och en gnutta cayennepeppar om du gillar det). Smörj formarna och födela sedan blandningen i dem. Ställ formarna i en större form och häll varmt vatten runtom så att de står i ett vattenbad. Grädda timbalerna i mitten av ugnen i 20-30 minuter tills de har stannat. Stjälp upp på en tallrik och servera med örtoljan.
Vad har vi ätit den här veckan?
En vecka av det bättre slaget har passerat och jag har känt mig mer chill än på länge. Gud vad skönt säger jag. Lite mindre panik och lite mer mana mana. Planen blev inte som planerat men det blev ju riktigt bra ändå.
I måndags delade jag och Sigge på en stor skål hummus. Som tillbehör hade vi varma pitabröd och gurk- och morotsstavar.
I tisdags åt vi kreolsk gryta. Istället för fläskfilé hade jag en strimlad biff från Peas of Heaven. Som tillbehör hade vi ris.
I onsdags tog Calle med barnen till Claras kör och de åt burgare på 7:ans på vägen dit. Jag stannade kvar länge på jobbet, gick direkt på yoga och åt nudlar efter det.

I torsdags var det Beaujolais Nouveau-släpp och vi hade franskt tema. Kastanjer med citronsmör som drinktilltugg, endiver med ädelost, valnötter och honung till förrätt. Till varmrätt plockade vi smörgåsgrillen och gjorde Croque Monsieur (utan skinka men med tomat) och till efterrätt åt vi crème caramel.
I fredags var Calle borta och som traditionen bjuder gick jag och barnen och hämtade pokébowls från Poh-Keh på Teatergatan.
I lördags kom min brorsdotter Tilda över på middag och vi åt potatisgratäng med västerbottensost, rödvinssky, sous-viddad fläskfilé (till de andra) och gorgonzolafylld vegobiff (till mig).
Idag är det söndag och jag tror att vi kommer att gå till Liseberg en sväng ikväll. Jag satte just igång två gulaschgrytor - en vegetarisk med vegofärs till mig, och en med högrev som får puttra i Crockpoten när vi är borta. Gulaschen äter vi med bröd, smetana och persilja.
GP:s dunderglögg
Något av det första jag och Calle gjorde tillsammans var glögg. Under flera år satte vi GP:s dunderglögg några veckor innan första advent, men... sen kom vi på att det ju är jättegott och så men vi dricker egentligen inte så mycket glögg, så den föll i glömska och vi vände oss istället till mer snabbgjord vinglögg eller varm äpplecider, som to this day fortfarande är min favoritdryck i juletid.

Kanske du är en sådan som gillar att göra glögg själv, och då kan jag ändå varmt rekommendera dunderglöggen som ju faktiskt har hängt med ett tag nu. Den är dunderenkel att göra, dessutom. Här finns receptet.
Linsgryta med salvia och tomat
Färdiga gnocchis är ju en riktig höjdare att ha hemma, förutom en liten detalj - våra barn tycker inte om det över huvud taget. De tyckte inte om grytan på bilden nedan heller för den delen, så just den kvällen när vi åt det här fick de ha något annat. Jag och Calle tyckte däremot att det var toppen, och grytan gjorde sig jättefin i matlådan dagen efter. Två tummar upp från oss båda, med andra ord.

Receptet hittade jag i ett höstnummer av Allt om Mat. Och skippa inte burratan, hittar du inte det i affären kan du köra på mozzarella istället tänker jag.
Linsgryta med salvia och tomat
4 portioner + matlåda
300 g okokta, röda linser
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
400 g broccoli
2 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
1 dl balsamvinäger
2 tsk salt
1 paket färdig gnocchi
2 burratabollar
1 kruka salvia
olivolja
salt, nymald svartpeppar
Skala och hacka lök och vitlök. Dela broccolin i mindre bitar. Frös löken och vitlöken i olja i en stor gryta i några minuter och tillsätt tomaterna, linserna och buljongtärningen. Häll på vatten och vinäger och låt sjuda under lock i ungefär 10 minuter, Blanda ner broccolin och låt sjuda ytterligare 10 minuter tills linserna är mjuka och broccolin är al dente. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Koka gnocchin i lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan. Hetta upp salvia, en klick smör och olja i en stekpanna och bryn gnocchin tills den fått fin färg. Lägg upp grytan och gnocchis på en tallrik, dela en burrata och lägg ovanpå. Toppa med salviablad, olivolja och nymald svartpeppar.
Vad har vi ätit den här veckan?
Den här veckan, alltså. Ridå. Vattenläcka i sovrummet, kaos i resten av lägenheten, stress och ösregn. TOPPEN. Nåväl, den har i alla fall slutat betydligt bättre än det började, och det får man väl vara glad för. Veckans middagar finns samlade nedan, precis som de brukar.

I måndags åt vi ugnsbakad aubergine som vi fyllde med en vegofärsröra som vi smaksatte med tomatpuré och oregano. Som tillbehör hade vi en grönsallad och parmesancrème. Supergott i matlådan dagen efter!
I tisdags var lägenheten upp och ner på grund av upptäckt jättevattenläcka i sovrummet så i all röra köpte vi hem pokébowls och åt middag i vardagsrummet runt soffan. Toppen, tyckte barnen...
I onsdags var det tema: stress. Stress till jobbet, stress hem från jobbet, hämta barnen, ta med Clara till kören osv. Tog mig för pannan mer än en gång under den dagen. Min planering var att barnen skulle äta pannkakor innan kören men när vi kom fram tyckte de att pannkakorna var dränkta i sylt så det gick inte hem. Ridå. Kuskade bort till Pressbyrån, köpte varsin banan (och eventuellt en glass...) och sladdade inom ett hamburgerhak på väg hem. Jag nöjde mig med en omelett och två rågbrödssmörgåsar.
I torsdags åt vi pappardelle med en gräddig svampsås, toppad med parmesan.
I fredags var jag ute och rullade hatt. Innan vi gick på Cabaret på Operan drack vi drinkar och åt middag på Bruk. Vi beställde in smårätter och delade - ostbricka, hummus med brynt smör och koriander, rökta mandlar, arancini med västerbottensost och inte minst urgoda padrones med gravad citron och gruyère. Efter Cabaret tog vi en sängfösare på Avalon.
I lördags gjorde jag spenattimbaler till förrätt, och till varmrätt hade Clara beställt råstekt potatis- och purjolöksröra som vi åt med fläskfilé/vegetarisk biff och vitlöksfärskost. Till efterrätt delade vi på ett gäng praliner och tog ett glas portvin.
Idag är det söndag och ikväll gör vi pizza.
Rostad ananas med brynt smör, chili och mynta
Den här dagen. Jobbet - kaos. Kommer hem och inser att vattenläckan i sovrummet inte var så liten som jag hade hoppats - kaos. Hantverkarna har haft i sönder min lilla favoritlampa - skit. Kom sent från jobbet och missade bussen och blev sen till Sigge - skit. And it goes on. Planerar att parkera mig på soffan under en filt så fort barnen har somnat, för imorgon är en annan dag och så vidare.

Tur då att man har rostad ananas med brynt smör, chili och mynta. Vi åt det till efterrätt i helgen och det var insane, som min kompis T brukar säga. Låt oss göra det här igen, säger jag. Recept kommer från kokboken Plåtmat (tror jag, jag har haft en bild på det här receptet i telefonen ett bra tag nu...)
Rostad ananas med brynt smör, chili och mynta
6 portioner
1 mogen ananas
1 msk honung
50 g smör
1 dl grovhackade, rostade och saltade pistagenötter
färsk mynta, finhackad
1 röd chili, finhackad
nymald svartpeppar
(vanilj- eller kokosglass)
Sätt ugnen på 250 grader. Skala ananansen och ta bort stammen mitt i frukten och dela resten som du vill. Lägg bitarna på en klädd plåt och ringla över honungen. Rosta i ugnen i fem minuter. Ta ut plåten, vänd på ananasen och rosta i ytterligare fem minuter. Smält smöret i en kastrull och låt puttra tills det slutar bubbla. Vänd ner pistagenötterna. Toppa ananasen med mynta, chili och peppar. Servera med pistagesmör och eventuellt glass.
Vad har vi ätit den här veckan?
Höstlovsveckan lider mot sitt slut och nästa vecka är det nya tag i vardagen. Jag har som vanligt försök att göra en plan, sen om vi följer den, det återstår att se. Vi får väl se nästa söndag helt enkelt, haha (men don't hold yor breath, om man säger så). Nåväl, veckans middagar finns samlade nedan.
I måndags åt vi röd curry med tofu och ris.
I tisdags åkte vi till Köpenhamn och på kvällen var vi på Bæst, kanske the place om man tycker om pizza. Vi har varit där flera gånger innan men för barnen var det första gången. Succé.
I onsdags åt vi på Gaza Grill. Det var meze högt och lågt - falafel, hummus, baba ganoush, fattoush, tabbouleh och gott stenungsbakat tunnbröd till det. Calle beställde även in shawarma som han tyckte var galet god. Gick inte hem hungriga, om man säger så.

I torsdags gjorde vi blomkålsstuvning.
I fredags åt vi pizza.
I lördags kom vår kompis T över på middag och vi bjöd på cevice till förrätt, thaicos till varmrätt och ugnsrostad ananas med brynt pistagesmör och mynta till efterrätt.
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta varma baguetter med pesto, mozzzarella och soltorkad tomat. En grön coleslaw som tillbehör.
Köpenhamnstips 2022
Vi har spenderat delar av höstlovet i Köpenhamn, till barnens (och vår) stora lycka. Det är otroligt lyxigt att ha så nära till en av världens bästa och mest spännande städer, och att ha med sig barnen dit var ju verkligen inga problem. Det blev några färre drinkbarer, men desto mer häng på ställen som vi inte så ofta besöker när vi är där själva. Note to self - kom ihåg listan nedan tiill nästa gång vi åker dit (och låt det inte dröja till nästa gång vi återvänder).
Bæest / Nørrebro
Vi har varit på Bæst ett flertal gånger innan och vi har aldrig blivit besvikna. Barnen tyckte pizzorna var toppen, vi likaså. Boka bord i god tid dock för det är poppis. Alltså inget man "slinker in" på.
Wagamama / Tivoli
Bra med plats, ingång både utanför och inifrån Tivoli. Stor meny med många alternativ för barnen (och för vuxna med för den delen).
Gaza Grill / Nørrebro & Køedbyn
Mezeställe som finns både på Nørrebro och i Kødbyn. Vi var på sistnämnda och barnen fullkomligen älskade deras falafel, hummus och pommes med za'atar.
Torvehallerne
Alltid, alltid en bra idé. Massor med olika restauranger att välja mellan och något för alla. Barnen valde sushi och vi åt på La Boca, Gorms är annars en favorit!
Tivoli
Våra barn är bortskämda med Liseberg men tyckte Tivoli var toppen ändå.

SAS Radissons hotellbar
Ett säkert kort om man vill dricka fancy drinkar med barn i närheten. Vi tog en sängfösare innan vi gick tillbaka till vårt eget hotell och det är gott om plats och mycket att upptäcka för nyfikna små kompisar.
Next House Copenhagen
Bäst av allt på hela resan enligt barnen? Hotellet, alla dagar i veckan. Calle hade bokat in oss på ett fancy hostel där vi hade ett eget rum (med sex bäddar i två våningar) och eget badrum och förutom det fanns det hur mycket som helst att göra. Shuffle Board, yoga, fotbollsplan inomhus, gym, aktiviteter, tre barer och gud vet allt. Perfekt kombination för oss som vill ta en drink och för barn som vill leka. Och det var verkligen toppen, så här kommer vi definitivt att bo igen!