Vintips - Francois Montand

Syrenerna blommar, regnet öser ner (på nätterna i alla fall) och trädgården har fullkomligen exploderat sedan vi var här senast. Det var ju bara några veckor sedan men våren och värmen har slagit till (och så även ogräs...) Nåväl, vi var tappra igår och satt ute och tog vår drink innan maten, men det har blåst rejält och verkar som att det ska göra så även idag. Både jag och Calle är lediga idag och vi får väl se vad vi tar oss för. Det finns alltid att göra i det här huset och med den här trädgården, om man säger så. Haha. Kantklippning, here we come osv.
 
 
Jag ska strax plocka fram frukost här till resten av gänget men först - bubbeltips. Kallar ibland det här för NK-bubblet då jag drack det där för första gången och det är ett perfekt vardagsbubbel tycker vi. Francois Montand heter producenten och det är en Blanc de blancs (gjord på endast gröna druvor) från Jura. Finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

Krossad gurksallad

Det hägrar en långhelg i horisonten, och jag längtar så efter att få laga mat. Jag ska baka surdegsbröd, och vi ska äta pizza. Och dricka något gott vin, och äta sparris, och göra rabarberpaj, och kanske grilla något. Och nattjästa frallor ska vi ha till frukost, och Calles pocherade ägg! Och nutella. Livet på en pinne.
 
 
Igår åt vi en wok med jordnötssås, och för att balansera upp sötman gjorde vi den här lilla gurksalladen som tillbehör. Receptet kommer från en av mina favoritkokböcker, Rain Lundströms Det Gröna Asien. Den är ljuvlig!
 
Krossad gurksallad
1 laddning nog för 2-3 personer
 
1 gurka
3 vitlöksklyftor, rivna
1 msk svart kinesisk risvinäger
1 msk ljus kinesisk soja
1 msk sesamolja
1 tsk råsocker
1 nypa chiliflakes
 
Skär gurkan i oregelbundna bitar och tryck till med handen eller kniven så att de krossas lätt. Blanda alla ingredienserna till dressingen och vänd ner gurkan. 

Vad har vi ätit den här veckan?

Livet börjar lugna ner sig. Veckan har varit helt ok jobbmässigt, jag har äntligen kunnat komma igång med träningen igen och helgen har varit lugn. Vi är i Skåne och har skrotat omkring, legat på soffan och kollat på otaliga matprogram, ätit massor med god mat och lyssnat på regn och fågelkvitter. Ungefär så. Det är så tydligt att vi börjar gå mot sommar nu, för det har blivit så grönt! Jag hoppas innerligt att syrenerna fortfarande blommar när vi kommer upp till landet till nästa helg. Hur som helst - vad vi har ätit finns samlat nedan, som vanligt.
 
I måndags åt vi spaghetti med belugabolognese och fint riven parmesan.
 
I tisdags gräddade vi våfflor! De toppade vi med gräddfil, fint hackad rödlök och riven västerbottensost. Vissa hade hallonsylt.
 
I onsdags gjorde vi en stor laddning nachos som vi gratinerade i ugnen med cheddarost och sedan toppade med vegofärs, gräddfil, jalapenos, svarta bönor och salsa. Mängder med hot sauce också, såklart.
 
I torsdags åt vi pappardelle med grön sparris och saffran. Knäckig rabarberpaj med vaniljsås till efterrätt.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags grillade vi burgare som vi åt med pommes.
 
 
Idag är det söndag och ikväll ska vi plocka fram paninigrillen och göra grillade smörgåsar med avokado, pesto och syrad rödlök. En stor grönsallad till det.

Citronlemonad med gurka

När vi är på landet gör Clara väldigt gärna lemonad, och inte mig emot eftersom det är så vansinnigt gott en varm vår- eller sommardag. Vanligtvis gör vi på bara citron, men även lime kan vara toppen att blanda ner.
 
 
Gurkan ger en frisk smak så skippa icke den. Det är en order.
 
Citronlemonad med gurka
Pressa citron, ungefär 1-2 dl, och häll i en bringare. Fyll på med vatten tills den är så utspädd som du vill ha den och smaka av med sockerlag (vi har alltid sockerlag på lut i frysen). Toppa med massor av skivad gurka och is.

Vad har vi ätit den här veckan?

Alltså den här veckan. Kaos. Förvänta resultat kanske om man bakar ihop två dagars konferens, allergi, noll träning, noll möjlighet till bra matplanering OCH en 40-årsfest för ungefär femtiofem vänner på det. Nej, nu checkar jag ut från firande för tio år framåt och ser fram emot lite ordning och reda igen.
 
I måndags var vi på ledningskonferens strax utanför Göteborg och på kvällen blev vi serverade middag. De andra åt fisk, jag fick kolgrillad spetskål med gröna bönor och potatispuré.
 
I tisdags köpte vi hem Poh-Keh.
 
 
I onsdags åt vi stuvade makaroner med falukorv/vegetarisk chorizo.
 
I torsdags hade jag ont i huvudet prick hela dagen så till middag köpte vi hem burgare, pommes och dippa.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags hade vi 40-årsfest och vi bjöd på bubbel och snittar (och typ tre liter Negroni, 16 flaskor vin, lite för lite öl, 14 flaskor bubbel och ett helt gäng G&T...)
 
Idag är det söndag och barnen fick välja, vilket innebar middag på Texas Longhorn som ligger i huset bredvid. Clara och Calle åt en gigantisk köttbit med pommes och bea, jag åt vegetariska fajitas och Sigge slog till på hamburgare.

Perfekta 6-minutersägg

Det finns två saker jag sällan lyckas helt perfekt med när jag lagar mat. Det ena är att koka potatis och det andra är att koka ägg. Fram tills nu då vill säga. Jag har haft en längre ägg-paus eftersom jag tycker ägg är lite läskigt, om jag ska vara helt ärlig, men det mättar bra och är ju faktiskt ganska gott med rätt tillbehör. 
 
 
På helgen äter vi oftast pocherade ägg (med nymald svartpeppar och hot sauce) men det är alltid Calle som sköter det. Jag kokar oftast bara rakt upp och ner och äter med örtsalt eller citronpeppar. Jag har experimenterat en hel del senaste tiden för att få perfekt krämig äggula, och tror jag har hittat rätt.
 
Perfekta 6-minutersägg
För det första är det viktigt att äggen är rumstempade - ta dem alltså inte direkt från kylskåpet. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i äggen försiktigt, och sänk värmen något snäpp så att det kokar lite mer försiktigt. Sätt klockan på 6 minuter, och när den ringer sköljer du äggen en halv minut i ljummet vatten. Låt äggen vila ännu en minut innan du hugger in.

Vad har vi ätit den här veckan?

Veckan började i Stockholm med två dagars konferens och avslutas på landet med trädgårdsfix och lite välbehövlig lugn och ro. Den här helgen har vi ätit så otroligt mycket gott! Från pizzan i fredags (såklart) till glasnudelsalladen vi gjorde igår. Jag hade sticky tofu till, och det kan mycket väl bli min sommarfavorit på grillen det här året. Magiskt gott! Förutom det är korvgrillningen till lördagslunch en återkommande favorit hos samtliga i den här familjen. Hur som helst, veckans middagar fiinns samlade nedan, precis som vanligt.
 
I måndags åkte jag till Stockholm för två dagars konferens och eftersom tåget var två timmar sent sladdade jag och T in på Ai och åt middag 21.30... Vi beställde in picklad gurka, kimchi och varsin bowl med tofu, tempat ägg och ris
 
I tisdags åt jag och mina kollegor middag på Eataly. Jag beställde in fusilli med pesto, stracciatella och mandel. Aperol spritz till efterrätt.
 
I onsdags kom jag hem till nylagade crèpes som vi fyllde med avokadokräm.
 
 
I torsdags en rätt signerad Ottolenghi - puylinser med aubergine, turkisk yoghurt, rostade småtomater och färsk oregano. Grönsallad och nybakad citronfoccacia som tillbehör.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags gjorde vi en stor laddning glasnudelsallad med bland annat mango, rostade jordnötter och groddar och som toppades med färsk mynta och thaibasilika. De andra hade grillad, tunt skivad entrecôte till och jag hade grillad sticky tofu.
 
Idag är det söndag och ikväll ska jag och Bibbi gå på sista föreställningen av Kärlek Skonar Ingen på Operan och middag äter vi i Operabaren innan föreställningen börjar. Jag har siktat in mig på långbakade rödbetor med getost och syltade kantareller.

Potatisgratäng

Att gilla potatisgratäng är ett sent påfund för min del. Tyckte det var högst tveksamt när jag var yngre, men så hände något och plötsligt var det ju inte så dumt alls? Det verkar finnas en hel del tankar om hur man ska tillaga sin gratäng - någon kokar potatisen först, någon gör det inte. Någon har lök i, någon ost. Ungefär så.
 
 
Jag utgår från det receptet som jag tycker är bäst, och det kommer från Bonniers Kokbok, men så har jag även lagt till lite riven västerbottensost.
 
Potatisgratäng
1 stor form, typ 6-8 portioner
 
800 g fast potatis
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 dl riven västerbottensost
2-3 vitlöksklyftor, rivna
salt, nymald svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skiva tunt (jag använder alltid min matberedare). Lägg i en bunke och tillsätt övriga ingredienser och blanda runt försiktigt. Lägg ner i en smor, ungssäker form och platta till med en slev. Klicka över smör och eventuellt lite extra riven ost. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter och låt den vila minst 5 minuter innan servering.

Vad har vi ätit den här veckan?

Den här veckan har jag blivit firad på alla möjliga sätt varav två besök på restaurang, men där emellan var det en vardag. Det börjar bli varmt och jag längtar mer och mer efter sallader, så i måndags gjorde vi en jätteladdning tabbouleh som räckte gott och väl till luncher i veckan. På Valborg var vi på landet och plockade fram grillen. Hoppas ni har haft en fin vecka!
 
I måndags åt vi tabbouleh med nötfärsbiffar/sojafärsbiffar och ajvar relish.
 
I tisdags tog mina kollegor ut mig på restaurang för att fira min kommande 40-årsdag, och vi gick till Grano och åt pizza. Supergott - rekommenderas varmt!
 
I onsdags åt vi spaghetti puttanesca.
 
 
I torsdags åt vi säsongens första vita sparris (för oss) med Calles magiska grapehollandaise. De andra hade även varsin köttbit till. 
 
I fredag firade vi min 40-årsdag med middag på Familjen. Jag åt bakad färskost med gulbetor, sotad spetskål och krispigt bovete. De andra åt torsk och kidsen åt köttbullar med en magisk potatispuréinlagd gurka och rårörda lingon.
 
I lördags åt vi en potatisgratäng med västerbottenost. Till den hade vi entrecôte/marinerad tofu, rödvinssås och grillade tomater med rosmarin.
 
Idag är det söndag och till middag gjorde vi pizza.

RSS 2.0