Picklade rädisor

Midsommarhelgen är över och ordningen är återställd i Svanesund. Värmen hänger dock i och vi har haft tropikvärme i flera dagar nu. Har nog sällan haft en så idyllisk midsommar som det här året. Att hänga på bryggan, dricka rosévin och sitta ute halva natten är inte något vi är bortskämda med, men det här året kunde vi göra precis det. Gamla vänner kom förbi, vi grillade och skrattade oss igenom en hel dag och natt. Dagen efter gick vi hem till N & T. Drack drinkar, satt ute och tittade på utsikten, lyssnade på jazz. Magiskt.
 
 
Jag ska snart gå och lägga mig, men först - recept på picklade rädisor som åt för några veckor sedan. Rädisor är gott, om än något enformigt ibland tycker jag, och den här varianten som picklas var otroligt fint att ha i en enkel grönsallad. 
 
Picklade rädisor
1 knippe
 
125 g rädisor
0,5 dl ättiksprit (12 procent)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
 
Blanda ättika med socker och vatten och rör runt tills sockret är upplöst. Skiva rädisorna tunt och lägg ner i lagen och låt stå i någon timme innan servering.

Vad har vi ätit den här veckan?

En magisk midsommarhelg har passerat och den har varit minst sagt idyllisk. Vi har spenderat stora delar av veckan på landet och planerar att göra så tills sommaren är över. Kolla in veckans middagar nedan! 
 
I måndags åt vi lasagne med en stor grönsallad.
 
I tisdags åt de andra räkor, baguette och majonnäs och jag gjorde en västerbotten royal.
 
I onsdags var det restfest innan vi åkte till landet. Någon åt pasta med tomatsås, kapris och basilika, någon åt pizza och någon åt lasagne. Ungefär så.
 
I torsdags åt vi råstekt potatis med sticky tofu och/eller fläskfilé och ugnsrostad blomkål.
 
I fredags grillade vi - såklart... Majskolvar, flap steak, sticky tofu och tomater, bland annat. Som tillbehör hade vi smashad potatis och en kall sås med sweet chili och sambal oelek.
 
 
I lördags gjorde vi southern fried cauliflower som vi åt med ranchdressing, grillad majs och bönbiffar.
 
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta vegbiffar/kyckling med bland annat småtomater, soltorkade tomater, grädde och oregano. Ris som tillbehör.

Zucchiniröra på crostini

Sommaren smög sig på mig det här året. Plötsligt är det en onsdag i slutet av juni och vi kan ju egentligen utgå från landet nu eftersom Clara har sommarlov och skolplikt är ett minne blott. Vi har planerat sommaren i breda penseldrag och har äntligen bokat biljetter till Åland för att hälsa på kära vänner på en sedan länge saknad ö. Vi ska fira förnyår i juli numera - det ni.
 
 
Sommaren har redan nu bjudit på några magiska helger, men senast vi var uppe var det soligt - och blåste typ 15 sekundmeter... Vi var tappra och tog en drink ute vinden till trots och åt då de här små godbitarna vars recept vi hittade i ett nummer av Allt om Mat. Passade perfekt då vi hade crostinis som behövde ätas upp.
 
Zucchiniröra på crostini
16 crostinis
 
250 g zucchini
2 msk rapsolja
1 msk japansk soja
1 krm chiliflakes
3 msk majonnäs
1 tsk sesamolja
1 msk inlagd ingefära (gari), finhackad
1 msk hackad persilja
 
16 crostinis
rostade sesamfrön
 
Skär zucchinin i små bitar och stek i olja tills de är mjuka, ungefär 3-5 minuter. Tillsätt soja och chiliflakes. Ta upp zucchinin och låt kallna. Blanda zucchini med majonnäs, sesamolja, ingefära och persilja. Lägg röran på crostinis och garnera med rostade sesamfrön.

Vad har vi ätit den här veckan?

Veckan då Clara hade skolavslutning och vi firade med picknick i Vasaparken och ett kvällsbesök på Liseberg. Vi åkte till landet i torsdags redan (en av fördelarna med sommarlov...) och har hunnit lägga i båten och göra klart några rabatter vi har grävt ut. I matväg? Kylskåpsrens, grill och Bibbis supergoda rotselleri/kyckling-gratäng med sweetchili. Den ska vi göra snart igen!
 
I måndags var jag ute med J. Vi var på Hello Monkey (god mat, usel service) och resten av familjen åt potatis, torskrygg och skirat smör.
 
 
I tisdags åt vi nudelwok med kylskåpsrens - broccoli, vitkål, salladslök och paprika, bland annat. Tofu som tillbehör.
 
I onsdags gjorde vi cacio e pepe.
 
I torsdags hade Bibbi lagat en rätt med kyckling (till de andra) och rotselleribiffar (till mig) med svamp och paprika i en gräddig sweet chilisås. Ris som tillbehör.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags grillade vi, ryggbiff till de andra och marinerad portabellosvamp till mig. Smashad potatis, vårsallad med picklade rädisor och en fluffig gruyèreostcrème till det.
 
Idag är det söndag och ikväll har vi bokat bord på Burgersson, till barnens stora lycka. Det vankas med andra ord burgare till samtliga i sällskapet.

Refried beans

Vin med Viktor blev inställd pga sjukdom så vi åkte till landet och möttes av solsken, fågelkvitter och drink på trädäcket. Alltså hur välbehövligt? Jätte, skulle jag säga. Imorgon jobbar vi härifrån och jag har ett minimum av möten innan jag tänker checka ut för helgen. LÄNGTAR.
 
 
Här kommer ett toppenrecept på grilltillbehör. Jag gör ofta refried beans när vi äter tacos - passar till allt. Pintobönor i tetrapak finns på bland annat Hemköp och Willys! Jag tycker pintobönor är bäst på grund av den galet goda och smöriga konsistensen, men hittar du inte - kör på typ svarta bönor.
 
Refried beans
som tillbehör till annat
 
1 msk olivolja att steka i
1 silverlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
chilflakes, spiskummin
salt, nymald svartpeppar
2 förpackningar pintobönor
0,5 dl vatten, ev lite mer
1 lime, juicen
färsk koriander
 
Värm olivoljan och lägg i löken tills den är mjuk och genomskinlig. Blanda ner vitlök, chiliflakes och spiskummin och låt gå i pannan i några minuter innan du blandar ner (sköljda) pintobönor och vatten. Blanda och låt småputtra i ungefär fem minuter. Mosa några av bönorna så att du har en bra blandning av mosade och hela bönor, och rör sedan runt. Späd eventuellt med vatten om det behövs. Smaka av med salt, peppar och limejuice. Toppa med färsk koriander.

Vad har vi ätit den här veckan?

Haha, herregud. Den här veckan har det inte blivit mycket matlagning. Det märks att det går mot semestertider och sommarlov för avslutningar, konserter och avslutningsmiddagar med kollegor avlöser varandra i en rasande takt. Nya tag med matlagningen nästa vecka får det bli.
 
I måndags grillade vi burgare och friterade pommes.
 
I tisdags köpte vi hem poké från Poh-Keh. Jag tog som vanligt med bland annat marinerad tofu, kimchi och ris.
 
I onsdags var jag på Sorrelina med några kollegor och jag beställde in päronfyllda pastaknyten med tallegiosås och rostade hasselnötter.
 
I torsdags hade Clara avslutning med sin kör och innan vi gick dit hade Clara önskat att vi skulle äta vietnamesiskt på Am Thuc Viet, hennes favoritställe. Vi åt wokad tofu med citrongräs, sommarrullar och mangosallad
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags bjöd våra vänner på tortellini fyllda med bland annat gröna ärtor och ricotta. Pesto och rucolasallad som tillbehör, lakritsglass till efterrätt.
 
 
Idag är det söndag och vi har ätit Spaghetti Bolognese.

Chimichurrimarinerad tofu

Glad nationaldag! Och grattis Sverige, vilken ynnest det är att få bo precis här. Vi flaggar som sig bör, annars har vi inte så mycket annat firande planerat men årest första svenska jordgubbar med grädde och socker får det nog bli, tror jag.
 
 
Den här långhelgen har bjudit på magiskt väder, och vi har såklart grillat som sig bör. Jag är inne i en massiv tofuperiod och den lär knappast avta efter att jag gjorde den här chimichurrimarinerade varianten som var helt galet god!
 
Chimichurrimarinerad tofu
4 portioner
 
ca 400 g ekologisk tofu (fast)
1,5 dl färsk koriander
1,5 dl färsk mynta
2,5 dl färsk bladpersilja
1 tsk röd chili
2 vitlöksklyftor
4 msk limejuice + limezest
4 msk olivolja
1 msk chilihonung (eller vanlig)
havssalt, nymald svartpeppar
 
Börja med att lägga tofun i press under tiden som du förbereder chimichurrin. Hacka alla ingredienser fint och blanda ihop. Torka av tofun och skiva. Lägg i en skål eller plastpåse och häll över marinaden. Dra några extra varv med pepparkvarnen och strö över extra salt och låt ligga i minst 30 minuter. Grilla tofun och pensla med chimichirrin under tiden du grillar, och lägg sedan tillbaka tofun i chimichurrin. Vi använde en grillsäker form och lät tofun ligga i marinaden på indirekt värme så att det höll sig varmt. 

Vad har vi ätit den här veckan?

Skulle säga att hela den här familjen är redo för sommarlov snart. (Även den här) långhelgen kom som ett brev på posten och det är något, jag vet inte, nästan terapeutiskt, att få stå i en rabatt och gräva utan att behöva ta några större beslut än vilken blomma som hade passat där. Barnen springer runt i trädgården, dricker flädersaft och skaffar sig sommarfötter. Mat då? Jo men vi har gjort det enkelt för oss i veckan, curryn vi åt i måndags gjorde vi på lunchen så att vi slapp stressa med den, sen har vi fått til en hel del kylskåpsrens, både i stan och på landet.
 
I måndags åt vi en curry med kokosmjölk, blomkål och kikärter. Havreris och picklade citroner som tillbehör.
 
I tisdags kom barnens äldsta kusin på besök och vi köpte upp vietnamesiskt från Am Thuc Viet, enligt Claras starka önskemål. Sommarrullar, mangosallad och tofugryta med nudlar. Magiskt!
 
I onsdags svängde vi ihop en Spaghetti Arrabiata med buffelmozzarella, kapris och svarta oliver på toppen.
 
I torsdags åt vi pizza.
 
I fredags åkte jag och barnen till landet eftersom Calle var ute och rullade hatt på kvällen. Till middag åt jag och Bibbi toast med getost, honung och pinjenötter (och barnen fick deras absoluta favoritmat igen - spaghetti med tomatsås, kapris och svarta oliver).
 
I lördags grillade vi. Flankstek till de andra och chimichurrimarinerad tofu till mig. Som tillbehör grillade vi småtomater, lök och lime (sistnämnda pressade vi över köttet/tofun - magiskt!) och så hade vi pommes och färdig bea.  
 
 
Idag är det söndag och ikväll är vi bortbjudna på fördrink och ost hos några vänner som bor några hus bort här på landet, så middag tänkte vi förbereda innan vi går - det blir den här vegofärspajen med en grönsallad.

Vit sparris med grapesås

Årets första utelunch på vår stensatta uteplats blev den här klassikern som Bibbi bjöd på första gången 2010. Vit sparris är ju något av det bästa jag vet, och gärna tillsammans med grapefrukt? Låter det märkligt? Ja, kanske. Haha.
 
 
Jag äter det rakt upp och ner som det är men Bibbi och Calle hade kallrökt lax till.
 
Vit sparris med grapefruktsås
2 portioner

4-6 vita sparris
1 blodgrapefrukt
2 äggulor
0,5 dl vispgrädde
salt & nymald svartpeppar
persilja

Skala sparrisen försiktigt och koka i rikligt med vatten och 1 tsk socker och en nypa salt tills de är mjuka, vilket borde ta ungefär 10-15 minuter beroende på tjocklek. Tvätta av grapefrukten och riv skalet och pressa ur saften. Blanda med äggulor i en skål som tål vattenbad. Låt såsen sjuda i vattenbadet under vispning tills den tjockar. Vispa till sist grädden och vänd ner i såsen. Häll såsen över sparrisen och strö över salt, nymald svartpeppar och persilja.

RSS 2.0