Vad har vi ätit den här veckan?

Ännu en vecka att lägga till handlingarna. Jag är halvtid tillbaka på kontoret och har haft en hel del möten = bra planering behövs. Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, men det blev bra ändå. Vad vi har ätit finns samlat nedan, som vanligt.
 
I måndags gjorde vi vegobollar med teriyakisås, udonnudlar och krispig spetskålssallad dressad med en slags sojamajonnäs och sesamfrön med chili.
 
I tisdags åt vi spaghetti puttanesca. De andra hade även färsk salciccia till.
 
I onsdags gjorde vi en enkel tacogratäng med kidneybönor och purjolök. Som tillbehör hade vi grönsallad, salsa och tortillachips.
 
I torsdags hade vi texmex-fest. Calle satte igång crock poten på morgonen och gjorde carnitas, jag hade svarta bönor i kokosmjölk. Picklad rödlök, riven cheddar och guacamole som tillbehör. Riesling från Sybille Kuntz i glasen.
 
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags åt vi middag på Totale. De andra åt råbiff, Sigge åt pizza och jag slog till på en grillad spetskål med parmesankräm och hasselnötspesto. Helt ok ställe för övrigt, men inte mer än så.
 
Idag är det söndag och vi har spenderat några timmar på Wine Mechanics där det har varit vinhaveri (vilket innebär ett helt gäng vinimportörer som bjuder och snackar vin). Lagom trötta efter det så till middag köpte vi hem indiskt.

Blodapelsinsallad med chili

Varenda gång vi äter dessert säger vi att vi gör det alldeles för sällan. Vi är oftast för mätta för det, helt enkelt, men det är ju för tråkigt. I helgen firade vi Bibbis födelsedag i efterskott och eftersom vi hade ett gäng blodapelsiner på lager gjorde vi en enkel men otroligt god efterrätt som vi hittade på Tasteline.
 
 
I originialreceptet ska man ha färsk chili men vi använde istället torkade chiliflakes.
 
Blodapelsinsallad med chili
4 portioner
 
1 nypa chiliflakes eller 0,5 färsk, röd chili
2 st blodapelsiner
2 msk socker
0,5 dl färsk mynta, hackad
1 msk limesaft
 
chokladglass till servering
 
Rosta chilipeppar i torr stekpanna utan att den bränns. Om du använder färsk kan det vara en idé att plocka bort kärnorna innan du finhackar chilin. Skala apelsinerna med en kniv och skiva dem. Blanda samman chili, socker, mynta och limesaft och häll över apelsinskivorna och låt stå och dra. Lägg upp skivorna på en tallrik, häll på lite sockerlag och servera med chokladglass.

Vad har vi ätit den här veckan?

Sportlovsveckan är över, så även vår turné. Vi startade upp i Köpenhamn och avslutade på landet, och där emellan har vi fått till en hel del gott att äta. Höjdpunkten får nog ändå blir pastan med confiterade tomater som vi gjorde igår. Magisk! Veckans middagar finns samlade nedan.
 
I måndags var vi i Köpenhamn och middag åt vi på Warpigs. Brisket till Calle, mac'n'cheese, pickles och cole slaw till mig. 
 
 
I tisdags gjorde vi blomkålsstuvning som vi åt med falukorv (de andra) och bönsallad med semitorkade tomater.
 
I onsdags gjoorde vi pizza som vi toppade med färska champinjoner, svarta oliver, mozzarella och lök. Som tillbehör hade vi pappas pizzasallad.
 
I torsdags åt vi bakad potatis som toppades med chilismör, gräddfil, fint hackad rödlök, riven ost, svarta bönor och majs.
 
I fredags hämtade jag och kidsen hem poké bowls från Poh-Keh.
 
I lördags gjorde vi linguine med confiterade tomater och burrata. Till efterrätt åt vi chokladglass med blodapelsin som marinerats i lime och chili.
 
Idag är det söndag och vi har ätit middag hos vänner. De bjöd på vegetarisk lasagne med pesto och keso. En stor grönsallad som tillbehör.

Kärleksmums

Vi spenderar sportlovet på sydligare breddgrader. I helgen var vi i Malmö (för första gången på evigheter!) och nu är vi hos mina föräldrar i Hässleholm. I måndags checkade vi dessutom ut från jobbet tidigt och drog till Köpenhamn, åh ljuva stad! Imorgon bär det av hemåt igen och en mellanlandning i stan innan vi åker till landet över helgen. Det var dagens reserapport, det.
 
 
Innan vi åkte till Malmö bakade Clara och jag kärleksmums, en av de godaste kakorna jag vet faktiskt. Egentligen ska den bakas ut i en ugnsform men Clara ville göra en rund kaka så vi använde en springform istället. Gick utmärkt.
 
Kärleksmums
15 bitar (om du gör i långpanna...)
 
150 g smält smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
 
50 g smör
2,5 starkt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
 
2 dl kokosflingor till dekoration
 
Sätt ugnen på 225 grader. Smöra valfri form, smöra och bröda med ströbröd eller kokosflingor. Smält smöret och låt svalna. Knäck äggen i en bunke, tillsätt socker och vispa med elvisp till en pösig, ljusgul smet. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl och kakao och vispa försiktigt till en jämn smet. Tillsätt mjölk och det smälta smöret. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 10-15 minuter och vispa under tiden ihop glasyren. Låt kakan svalna och bred på glasyren. Dekorera med kokosflingor.

Vad har vi ätit den här veckan?

Veckan som har passerat kom av sig lite när jag blev hängig efter min tredje vaccindos. Inte så mycket ork i slutet av veckan (och för den delen inte i början av veckan heller...) så det har varit minsta motståndets lag. Bra så, tänker jag. Det kommer fler veckor. Veckans middagar finns samlade nedan.
 
I måndags var jag ute och åt thaimat (pad thai) på Moon Thai Kitchen med några kollegor. De andra festade till det med spaghetti carbonara.
 
 
I tisdags åt vi pastasallad med bland annat pesto och småtomater.
 
I onsdags åt vi stuvade makaroner och falukorv + grönsaker och kikärter.
 
I torsdags köpte vi hem vietnamesiskt. Tofugryta och vegetariska sommarrullar till mig och Clara, något motsvarande med kött till Calle. Sigge plockade av allt.
 
I fredags åkte vi till Malmö för att hälsa på vänner (äntligen!) och de bjöd på plockmat deluxe. Kallskuret, ostar, inlagda godsaker, potatis- och svampfries med syrad kål, ceviceselleri och cirka tusen andra saker. 
 
I lördags plockade vi fram rester av plocket och fixade även långbakad vitkål med vitlökssmör och citronzest + broccolini med vitlök.
 
Idag är det söndag och ikväll hämtade vi hem pizza.

Nattjästa frallor

Det finns två recept jag själv googlar mest efter på Matrepubliken, och det är tjocka, amerikanska blåbärspannkakor och det är nattjästa frallor. Båda förekommer inte sällan när vi äter helgfrukost, och kanske mest de nattjästa frallorna som är så vansinnigt enkla (och goda). Måste provas, helt enkelt.
 
 
Calle är kvällspigg och sätter degen innan han går och lägger sig, jag är morgonpigg och bakar ut dem och gräddar direkt när jag gått upp. 
 
Nattjästa frallor
10-12 stycken
 
3 g färsk jäst
300 g vatten
390 g vetemjöl special
9 g salt
en stor klick honung
grahamsmjöl att baka ut degen i
 
Rör ihop jäst, vatten, mjöl, salt och honung. Täck bunken med en handduk och låt stå i rumstemperatur över natten. När du vaknar på morgonen - sätt ugnen på 250 grader och lägg in bakstenen. Skrapa ut degen på ett (grahams-) mjölat bakbord och vik ihop degen till ett paket. Låt jäsa i 35-45 minuter och dela sedan degen i 10-12 bitar med en degskrapa. Lägg frallorna på bakstenen när ugnen är rejält varm. Sätt in bröden i ugnen (jag brukar även ställa en ugnssäker form med is i botten av ugnen) och grädda tills de fått fin färg, det tar ungefär 10-15 minuter. Ta ut bröden och låt svalna något på galler innan servering.

Vad har vi ätit den här veckan?

Ännu en vecka att lägga till handläggningarna, en ganska bra sådan faktiskt. Inte överdrivet mycket planering men det har gått bra ändå. Toppengott torsdagsvin (Barolo från Trediberri) som passade fint med den öppna lasagnen. Helgen spenderades i stan, och vi var på inköpsrunda i lördags (jag hade helt slut på te - PANIK - och länsade både NK och den lilla tebutiken vid Kungsportsplatsen) och idag får vi väl se vad vi hittar på. Baklängesmatsedeln finns nedan.
 
I måndags var jag ute och rullade hatt så Calle och barnen festade till det med torskrygg, potatis och skirat smör
 
I tisdags åt vi vegokebab från Schysst Käk. 
 
I onsdags köpte vi hem vietnamesiskt. Sommarrullarna med tofu och mango är helt otroligt goda! Eller ok - allt är otroligt gott.
 
I torsdags kom Viktor och vi åt öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto. Barolo från Trediberri i glasen.
 
I fredags åt vi pizza.
 
 
I lördags var Calle och bunkrade på Extreme Food så till middag gjorde vi majstortillas (äntligen fick vi användning för vår tortillapress haha) som vi fyllde med tunt skivad ryggbiff (till de andra) och den här bönröransvarta bönor och kokosmjölk (till mig). Förutom det hade vi en rostad majssalsa, salsa molcajete, picklad rödkål och färsk koriander. Och en hel del hot sauce, såklart.
 
Idag är det söndagoch ikväll ska vi göra egen tagliatelle. Den ska vi äta med sojafärsbullar (smaksatta med fint riven parmesan och basilika) i tomastsås. Till efterrätt blir det glass (hasselnöt! blodapelsin!) från Gelaterian.

Tofu med bambuskott

Jag prenumererar på både Allt om Mat och Elle Mat och Vin, och har som målsättning att varje månad laga något från varje nummer. Sist ut var den här enkla grytan som egentligen innehåller ryggbiff men den bytte jag såklart ut mot tofu och broccoli. En väldigt enkel och snabb vardagsrätt som gick hem hos samtliga.
 
 
I originalreceptet ska det vara en halv burk med bambuskott men jag gillar de (relativt smaklösa...) rackarna så jag hade i en hel.
 
Tofu med bambuskott
2 portioner + eventuell matlåda
 
200 g fast tofu
rapsolja
salt, nymald vitpeppar
0,5-1 burk bambuskott 
2 klyftor vitlök, hackade
1 gul lök, skivad
1 (litet) broccolihuvud
2 cm ingefära, riven
2 msk japansk soja
2 dl vatten
1-2 msk hoisinsås
majsstärkelse (om du vil reda såsen)
2 salladslökar, tunt skivade
 
Lägg tofun i press någon timme innan den ska stekas, om du har möjlighet. Hacka och strimla alla grönsaker. Stek tofun, salta och låt sedan rinna av på hushållspapper. Stek broccolin, löken, vitlöken och ingefäran i olja i några minuter, tillsätt sedan tofun, soja, vatten och hoisinsås. Låt koka in i några minuter och red av med maizena om du vill ha såsen tjockare. Strö över salladslök och smaka eventuellt av med mer salt om det behövs. Servera med ris.

RSS 2.0