Nyårslistan - 2022

I morse roade jag mig med att läsa igenom samtliga nyårslistor som finns på Matrepubliken. Den första är skriven 2015 och slutsatser jag kan dra är följande...
 
Det finns ett pre och ett post pandemin
Kanske är det ett sammanträffande, kanske är det för att jag fyllt 40 år och för några år sedan bytt tjänst på jobbet men jag var helt klart en gladare person innan. Haha. Usch, vilken sorglig reflektion att göra men det är så det är. Jag fastnar lätt i allt elände i världen, jag jobbar stundvis lite för mycket och ibland blir jag trött på att vara vuxen med allt vad det innebär. Nåväl, redan här kan man fiska upp några bra löften inför nästa år - sluta oroa mig så mycket för allt elände, och bli bätte på att låta jobbet vara bara ett jobb. Done deal!
 
 
Årets bästa dagar är på havet
Nästan varje år har årets bästa dagar spenderats på havet tillsammans med min lilla familj. Note to self - spendera än mer tid på sjön, kuska runt bland öarna och upptäck nya pärlor nästa år.

Mdd det här sagt - håll till godo, det är dags för Nyårslistan 2022

Har jag några guldkorn för 2022?
Det finns några riktigt fina guldkorn från 2022! Vi återvände till Åland och träffade kära vänner. Vi var ute på havet och hängde på öar och åt gott. En kväll i slutet av sommaren såg vi stjärnfall! Vi parkerade oss i hängmattan med varma filtar, lyssnade på musik och såg fall efter fall. Herregud vad fint det var. 

I matväg då?
Jo men vi har ätit en hel del gott det här året. Våra torsdagsmiddagar med Viktor bjuder ofta på något spännande. Vi har sousviddat! Använt Gretan! Köpt oss en liten Ooni-pizzaugn! Ätit ostar i kubik, haft mysiga långfrukostar och såklart druckit så många av Calles helt galet fina drinkar.

På tal om det då - vilken är årets drink?
Jag, Calle och Bibbi har enats om att det är Singapore Sling. 2022 är helt klart året då vi har gått loss i Tiki-drinkvärlden.

Upptäckt ny smak?
Nej, jag tror inte det men jag har verkligen lärt mig att uppskatta beska råvaror, som till exempel endiver. Galet gott!
 
Hur gick det med eventuella nyårslöften?
Jag hade inte direkt några löften men däremot en önskan om att vi skulle ses oftare i vårt lilla MBT, men så blev det dessvärre knappast. Sorgligt nog. 
 
Till nästa år då? Några nya planer i matväg?
Nej, inte direkt faktiskt. Förutom att försöka baka mer, det gör mig glad!
 
Vad ska ni äta på nyår?
Imorgon ska vi äta en massa gott! Potatiskroketter med jalapenos, kålgrillad spetskål med bearnaisesås, faux gras på brioche med karamelliserad lök och krasse, gnudis med brynt salviasmör och inte minst crème caramel till efterrätt. Champagne och ostar i överflöd innan maten, och säkert en drink någonstans. We're in for a treat. Gott nytt år, vänner!

Vad har vi ätit den här veckan?

Herregud vad jag har ätit de senaste tre dagarna. Imorgon ser jag fram emot havregrynsgröt och en dag utan julgodis. Veckans middagar finner ni nedan - och håll i hatten, det inkluderar julbord hela tre gånger. 
 
I måndags åt vi Calles carbonara.
 
I tisdags var jag och Clara ute och rullade hatt. Innan Nötknäpparen åt vi middag på Joe Farellis som ligger här på andra sidan gatan, och både jag och Clara slog till på varsin hamburgare med criss cut fries.
 
 
I onsdags rensade vi bland matresterna och fick ihop både tomater, citron och burrata vilket resulterade i den här pastan.
 
I torsdags gjorde vi en gryta med lövbiff (till köttätarna) och vegobiff (till mig) med bland annat sweet chilisås, småtomater och grädde. Ris och grönsallad med balsamicodressing som tillbehör.
 
I fredags var det lillejulafton och vi smakade traditionsenligt på julbordet. Vad jag åt? Vörtbröd med cheddarost, deviled eggs, cheddarbollar med rödbetssallad och brysselkålssallad med apelsindressing och kanderade valnötter.
 
I lördags var det självaste julafton och vi åt (surprise) julbord.
 
Idag är det söndag och tidigare idag åkte vi mot Skåne.  Ikväll har vi ätiti (håll i er nu...) JULBORD. Här nere äter jag dock oftast ugnsomelett med svampstuvning, kål av olika slag (brunkål, rödkål och grönkål har vi på vårt julbord) och ostbricka.

Dan före dopparedan

Våra julfiranden nu för tiden inger alltid en viss spänning. Ska alla hålla sig friska, kommer vi kunna ses, blir det som vi har tänkt osv. Det här året blir det inte som vi tänkt visade det sig igår, när Calles syster meddelande att hon fått influensa och snällt får hålla sig hemma i Stockholm. Ridå. Nåväl, julafton kommer ju ändå, och vi är på landet med fullt kylskåp och (några) snoriga näsor.
 
 
I morse vaknade vi till minusgrader och några snöflingor, och det har varit en riktigt fin och solig dag. Jag har gjort cheddarbollar, knäck och en rödkålssallad med senapsfrön. Ikväll blir det traditionsenlig smak på julbordet. Jag hoppas att ni får en fin jul!

Sockrade saffransbullar

Imorgon är jag ledig och tidigare idag åkte vi upp till landet för att kicka igång vårt julfirande. Någon hostar, någon är hängig och det är väl inte så att alla är på topp direkt, men det verkar vara så för många jag känner är sjuka. Sånt är livet.
 
 
Imorgon ska vi köpa de sista julklapparna, koka knäck och äta några av de sockrade saffransbullarna som jag hade med mig upp. Ljuvliga! Och bra alternativ om man inte orkar göra lussekatter.
 
Sockrade saffransbullar
Många...
 
50 g jäst
5 dl mjölk
120 g smör
2 paket saffran
2 ägg
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
12-13 dl vetemjöl special
 
Smält smöret och tillsätt mjölken och saffran och värm tills det är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Tillsätt socker och ägg. Blanda i vetemjölet lite i taget och knåda tills du har en smidig deg. Var inte allt för generös med mjölet utan nöj dig när degen är lätt kladdig, då blir inte bullarna så torra. Låt degen jäsa i 40 minuter. Om du vill kan du antingen rulla bullar av degen, eller så kavlar du ut degen till en stor platta och gör rutor i degen ända ner till botten av plåten. Sätt ugnen på 200 grader och låt bullarna jäsa övertäckt i en halvtimme. Grädda i ungefär 15-20 minuter långt ner i ugnen. Låt svalna och bryt isär när de svalnat. Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker precis innan servering.

Vad har vi ätit den här veckan?

Vi var på middag hos vänner igår och ramlade innanför dörren strax innan midnatt. Lägg därtill att Sigge har hostat en del i natt, så jag både känner mig och ser ut som en slags zombie. Haha. Tur då att dagen till största del ska spenderas på hemmaplan. Hur som helst, mat har vi ju ätit i veckan och några gamla klassiker har vi dammat av, som till exempel morots- och halloumibiffarna vi åt i måndags. Det där med att fylla bröd med vegetariska biffar, grönsaker och kall sås är för övrigt ett lifehack som vi praktiserade mycket för några år sedan. 
 
I måndags dukade vi fram mjuka tortillabröd som vi fyllde med morots- och halloumibiffar, soltorkade tomater, valnöter, fetaost och grönsaker. 
 
 
I tisdags åt vi daal med papadoms.
 
I onsdags var jag i Lidköping hela dagen, men de andra åt sous-viddad torskrygg med potatis och skirat smör. Jag sladdade inom Subway på Centralen och fick nöja mig med det till middag.
 
I torsdags var Calle ute och rullade hatt med jobbet. Jag och barnen gjorde en stor plåt nachos som vi toppade med cheddarost, svarta bönor, jalapenos (nåväl, på min sida i alla fall), tomat, gurka, gräddfil och salsa.
 
I fredags var vi på Operans familjeföreställning och innan den satte igång åt vi middag i Operans restaurang. Kvällen till ära hade de en speciell barnmeny så barnen slog till på deras buffé. Calle åt pocherad bergtunga och jag rostad blomkålscrème med sotad purjolök, smetana och tångrom.
 
I lördags var vi på middag hos vänner och de bjöd på en ljuvlig spaghetti alla norma som vi åt med fint riven parmesan. Praliner från Kampanilen till efterrätt.
 
Idag är det söndag och ikväll ska det här trötta gänget äta pizza. Idag blir det inte den vanliga napolitanska varianten utan den här som man gör på studs.

Södra Vägens Kulturförening rapporterar

Det är sista helgen innan jul- och nyårsledigheten tar vid. Vi hade en sådan fin kväll på Operan igår, med middag i restaurangen innan vi kikade på Julglitter och Operakaos. Vi såg den förra året också men då var Sigge lite för liten, men det här året gick den hem hos samtliga. Det fanns en del bekymmer kring de tre moderlösa spökena som historien kretsar kring, men Sigge var nöjd när de fick omhändertas i operans fina och varma gemenskap.
 
 
Det var spöklikt dimmigt utanför Operan. Vi åkte hem, hoppade i julpyjamaserna och tittade på kvällens avsnitt av På Spåret. Resten av veckan har Södra Vägens Kulturförening (jag och Clara, vill säga...) fullspäckat schema. Idag ska vi se Akademiska Kören och på tisdag ska vi se Nötknäpparen på Lorensbergsteatern. En favorittradition för oss båda.
 
Igår bakade jag vörtbröd som vi ska ha till frukost. Pepparkaka får man till frukostefterrätt, det är sedan gammalt i den här familjen. Det luktar julgran i hela lägenheten, så i lyckliga ögonblick glömmer jag av att vi har världens vattenläcka i sovrummet Eller att vi ens har ett sovrum, för däri finns det mest stök just nu. Nåväl, vi ska väl få ordning på den också någon gång. Hoppas ni får en fin helg!

Saffrans- och pinjenötskakor

Jag har tagit mig tiden att baka de senaste veckorna, något jag tyvärr sällan gör längre. Jag vill så gärna med orken har inte riktigt funnits där, men nästa år får fokus ligga på mindre jobb och mer bak. I helgen gjorde jag mina favoritkakor, de små godbitarna med saffran och pinjenötter. Perfekta till kvällsglöggen.
 
 
Har bakat de här kakorna i så många år att jag knappt minns vart originalreceptet kommer ifrån. Högst troligt från en av alla bloggar som en gång i tiden fanns och som inte längre gör det. 
 
Saffranskakor med pinjenötter
40-50 stycken

100 g smör, rumsvarmt
0,5 g saffran 
2 tsk hett vatten
1 dl råsocker
140 g vetemjöl
1 nypa flingsalt
1 dl pinjenötter

Rör ut saffran i hett vatten och blanda med det mjuka smöret. Blanda i råsocker och havssalt. Rör i vetemjölet och pinjenötterna. Rulla degen till två längder - ganska smala sådana så att det blir många små kakor. Lägg i plastfilm och låt ligga i kylskåpet i minst en halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader. Skär längderna i 3-4 mm tunna skivor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ungefär 10 minuter eller tills de fått färg. Låt svalna på plåten och förvara i plåtburk.

Potatis- och tacogratäng

Gratäng är på topplistan för min del när det kommer till att bjuda många på middag. Enkelt att förbereda, kräver inte så mycket förberedelse och det blir inte så mycket disk (till skillnad från typ vanliga tacos där man har småskålar och bestick och gud vet vad). Den här gratängen var verkligen toppen! Vi serverade med en grönsallad och hot sauce, räckte fint för gratängen är ordentligt krämig. 
 
 
Receptet hittade jag hos min åländska kompis Johanna (som för övrigt driver Mariehamans finaste ställe Café Viktor - gå dit om ni är på Åland!)
 
Potatis- och tacogratäng
6-8 portioner
 
10 potatisar (med tunt skal så du inte behöver skala)
1 stor gul lök
500 g vegofärs (jag använder Anammas)
1 påse tacokrydda
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
100 g vitlöksfärskost
1 påse riven ost
salt, nymald svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatisen tunt - föreslagsvis i en matberedare så går det på ett kick. Finhacka lök och fräs i smör och olja i några minuter, tillsätt sedan  färsen och stek tillsammans tills färsen har fått färg. Krydda med tacokrydda, salt och nymald svartpeppar (och jag brukar ta i en skvätt vatten också). Blanda potatis och färs i en smord, ugnsfast form. I samma panna som du stekte färsen - värm upp grädde, mjölk och färskost och vispa det slätt. Häll såsen över potatisen och färsen och strö till sist över ost. Grädda i 50 minuter och känn med en sticka när potatisen är färdig. Låt gratängen vila i minst en kvart innan servering så sätter den sig fint.

Vad har vi ätit den här veckan?

Den här veckan har inte varit något vidare stressmässigt, men vi har ätit en hel del gott - och helgen har varit precis så lugn och fin som jag behövde. Nu siktar jag på nerförsbacke fram till jul, och veckan som kommer har vi en hel del roligt att se fram emot - Lucia! Operans julföreställning! Middag hos vänner! Konsert! Ljuvligt. Hoppas ni har haft en fin vecka.
 
I måndags gjorde vi en ljummen pastasallad med bland annat pesto, fetaost och småtomater. Hot sauce på toppen.
 
 
I tisdags gräddade vi våfflor som vi toppade med gräddfil, rödlök och västerbottensost (och lax om man sysslar med sådant). Vissa i sällskapet åt endast med körsbärssylt.
 
I onsdags hade vi kalas för Clara och vi bjöd på en potatis- och tacogratäng som vi serverade med grönsallad och hot sauce. Till efterrätt åt vi tårta.
 
I torsdags åt vi bao buns som vi fyllde med tofu (som vi stekte på vår smörgåsgrill som man kan vika upp och då får ett slags grillbord - genialiskt), gochujanggurka, sesammorötter, picklad rödlök och yuzumajonnäs.
 
I fredags hade Clara konsert med sin kör och på väg hem pep vi inom Famljen för en sen middag. Jag åt bakad färskost med morötter och gulbetor, Calle åt råbiff. Barnen hade redan ätit och nöjde sig med chips och drink.
 
I lördags gjorde vi en favorit i repris från förra helgen och svängde ihop en bönchili som fick stå till sig hela dagen. Chilin åt vi med tortillabröd, crème fraiche, färsk koriander, picklad rödlök och guacamole.
 
Idag är det söndag och ikväll ska jag på Operan så jag äter något enkelt i pausen. Calle och barnen ska äta carbonara.

Göteborgstips - Tvinky

Igår hade Claras kör julkonsert i Haga, och när de hade genrep pep resten av famijen till Andra Långgatan för att ta en drink. Vi hamnade helt oplanerat på Tvinky som var alla tyckte var toppen. Jag och Calle tog varsin Boulevardier (som i nuläget är en av våra favoritdrinkar, faktiskt) och Sigge beställde apelsinläsk och oliver. Alla nöjda, alla glada. Menyn såg spännande ut så we'll be back.
 
 
Den här helgen ägnas åt återhämtning. Idag ska vi ägna vår tid åt julbak, julkonsert på Konserthuset och något gott att äta ikväll. Skulle gissa på att hela gänget ligger utslagna i soffan framför Ensam Hemma efter middagen. Kan inte tänka mig en bättre helg, faktiskt.

Vad har vi ätit den här veckan?

Andra advent och vi har haft en riktigt fin helg. Häng med vänner, ölbryggning, kalas för barnen och julgransinhandling. Nu ska vi kolla på veckans avsnitt av På Spåret innan vi laddar inför nästa vecka.
 
I måndags åt vi tacos. Hårda små båtskal (de är bäst!) med vegofärs, grönsaker, banan (yes, det är sant) och salsa. Gräddfil och riven ost på toppen.
 
I tisdags var jag i Stockholm med jobbet och på kvällen åt vi franskt. En chèvre chaud till mig, Chablis till det.
 
I onsdags var jag på julbord med jobbet.
 
I torsdags åt vi Spaghetti Puttanesca med extra mozzarella och svarta oliver.
 
I fredags var Calle borta så barnen beställde hamburgare och jag nöjde mig med ostar, kex och ett glas champagne.
 
I lördags var vi hemma hos vänner och bryggde öl och hade det allmänt julmysigt. Till middag gjorde jag en stor laddning bönchili med choklad som vi åt i pitabröd med gräddfil, färsk koriander, riven cheddar och hot sauce.
 
Idag är det söndag och ikväll har vi beställt hem vietnamesiskt från stället här nedanför. Jag ska äta friterade vårrullar med krispig sallad och jordnötter, Clara ska ha wokad tofu och Sigge och Calle äter wokad oxfilé.

RSS 2.0