Vad har vi ätit den här veckan?

Som så ofta har vi haft en sista semestervecka med strålande sol och värme. Vi har varit ute med båten, haft besök av vänner, tittat på stjärnfall och inte minst badat. I matväg har det varit blandad kompott! Vad vi har ätit finns sammanfattat nedan.

I måndags friterade vi falafel som vi åt i libabröd med grönsaker, saltgurka och tahinisås
 
I tisdags gjorde Calle sin spaghetti carbonara
 
I onsdags åt vi den här pannan med bland annat vegbiff, soltorkade tomater och färsk basilika
 
I torsdags tog vi en kvällstur med båten. Till middag tog vi med oss wraps som vi fyllde med färskost, jordnötspesto, grönsaker, mozzarella och lättsyrad rödkål
 
I fredags åt vi pizza
 
I lördags njöt vi av den varma sommarkvällen och åt skaldjur (de andra) och västerbottenpaj (jag) och drack Chablis. 
 
Idag är det söndag tillika sista kvällen innan det är dags för jobb imorgon och till middag köpte vi hem mat från Poh-Keh.

Tomat- och basilikapanna med vegbiff

Nu är det inte många dagar kvar på semestern innan vi packar ihop oss och åker mot stan igen. Det känns att det är sensommar. Rosorna har blommat ut, lammöronen likaså. Det är fuktigt på kvällarna och kyligare. Vi har inte spenderat många dagar i stan på några månader nu så det ska bli fint att komma hem dit också, även om blommorna antagligen har kroknat och dammlagret börjar närma sig några centimeter. Haha. Nåväl, först helg innan vi tar tag i det...
 
 
Det här har varit sommarens go-to-rätt. Originalreceptet är en italiensk kycklinggratäng signerat Tareq Taylor men jag har helt skamlöst gjort om den till en vegetarisk variant istället. Galet gott!
 
Tomat och basilikapanna med vegbiff
2 portioner
 
2 vegetariska biffar (jag använder alltid Anammas)
10 soltorkade tomater i olja, strimlade
1 klyfta vitlök, tunt skivad
1 nypa torkade chiliflakes
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 dl vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl matlagningsgrädde
1 dl parmesanost, fint riven
1 dl färsk basilika
4 färska tomater, halverade
salt, nymald svartpeppar
 
Stek vegbiffarna i olja och lägg åt sidan. Använd samma panna och fräs vitlök, soltorkade tomater, chiliflakes, timjan och oregano i någon minut (men se upp så att det inte bränns). Tillsätt vatten, buljongtärning och grädde och låt koka ihop i några minuter. Sänk värmen och rör ner parmesan, basilikablad och färska tomater. Smaka av med salt och peppar och strimla vegbiffen och lägg på toppen. Servera med ris och en stor grönsallad.

Vad har vi ätit den här veckan?

Näst sista veckan av semestern har passerat och snart är det dags för vardag och rutiner igen. Vi är åter på landet och stannar här tills vi börjar arbeta igen, och vädergudarna lovar en fin kommande vecka. Nu ska vi snart dra igång en film här, men först - veckans middagar samlade, som vanligt.
 
I måndags kom vi hem sent till mamma och pappa efter ha varit i Helsingborg hela helgen så vi köpte hem thaimat. Wokat med thaibasilika till samtliga i sällskapet.
 
I tisdags mellanlandade vi i stan på väg mot landet, och eftersom kylskåpet ekade tomt beställde vi hem pokébowls från Poh-Keh, på barnens begäran.
 
I onsdags gjorde vi zucchinibiffar/kolgrillade nötfärsbiffar med rökt paprika som vi åt med ugnsrostade grönsaker och tzatziki.
 
I torsdags åt vi bao buns som fylldes med tofu/tunt skivat kött och toppades med yuzumajonnäs, picklad rödlök, kimchigurka och sesammorötter.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags fixade J fyllda och friterade zucchiniblommor till förrätt, och Calle gjorde linguine vongole till hela gänget som var här på middag. Jag fick en variant med kronärtskocka och kikärter
 
 
Idag är det söndag och ikväll har vi ätit daal som vi toppade med grovt hackad mandel, halverade småtomater, färsk koriander och en klick yoghurt. Som tillbehör gjorde vi naan (i vår vedeldade ugn) som penslades med vitlökssmör och/eller sambal oelek.

Pan con Tomate

Tomater förbrukas i ohemula mängder i det här hushållet, extra mycket just nu eftersom det går att få tag på så fina svenska tomater. De som hinner bli mushy mosar vi ihop med olivolja, salt och nymald svartpeppar och serverar på bröd. 
 
 
Sist vi gjorde det här använde vi en överbliven källarfranska som vi skivade upp och körde i ugnen med lite olivolja på tills de var torra och frasiga. 
 
Pan con Tomate
4-ish portioner som snacks
 
4 solmogna, mellanstora tomater
1-2 msk fin olivolja
salt, nymald svartpeppar
torkade brödskivor enligt ovan (eller köp färdiga crostinis)
 
Finhacka tomaterna så att du har en ordentligt såsig röra. Jag hade en öppnad burk med San Marzanotomater i kylen som jag blandade ner också. Blanda i olivolja och smaka av med salt och peppar. 

RSS 2.0