40...

Idag är det 40 år sedan jag föddes. Tack till er som minns och som har uppmärksammat mig, det värmer. Tiden har inte räckt till den här veckan, och jag har prioriterat andra saker än att sitta framför datorn. Det blir ofta så nu för tiden. Tack livet för de här 40 åren och tack för allt jag har och allt jag gjort. Det är mer än jag någonsin kunnat önska.
 
 
Igår drack vi champagne med V och åt sparris med grapehollandaise, idag middag på Familjen. Kanske är ändå det bästa med just den här dagen att komma hem och lägga sig på soffan men en drink i handen, mätt och lycklig.

Vad har vi ätit den här veckan?

Välbehövligt med kortvecka efter påsk, helt klart. I matväg har veckan varit helt ok utan större överraskningar, men en hel del reestaurangbesök. I fredags var jag nämligen på Star Wars: Live in Concert och i lördags var jag, Calle och Emma och åt på Bruk innan vi lyssnade på Eric Gadd. Magiska kvällar, båda två. Tack livet!
 
I måndags köpte vi hem falafel.
 
I tisdags gjorde vi en krämig pastasallad med småtomater, purjolök och pesto.
 
I onsdags åt vi potatis, fiskpinnar/spenatpinnar och remouladsås
 
I torsdags hade vi egentligen storslagna planer på vit sparris, men eftersom Clara fick feber gick vi och hämtade thai istället. Tofuspett med jordnötssås och gurksallad till mig, paneng till de andra.
 
I fredags var jag på Familjen med J. Vi åt bakad färskost och gulbetor, sotad spetskål och rostat bovete.
 
I lördags var vi på Bruk. Herregud vad bra! Igen! Vi drack drinkar såklart, och åt bland annat padrones med gravad citron, hummus med brynt smör, vit sparris med rostade hasselnötter och gröna ärtor. Chokladcrème med havtorn, mandel och lakrits till efterrätt. Och en Mai Tai...
 
 
Idag är det söndag och vi gjorde pizza till middag.

Ramslöksmajonnäs

Jag hade helt glömt att Bibbi petade ner ramslök i kryddlandet för några år sedan så det var en fin upptäckt i påskas. I söndags plockade vi några blad och gjorde en majonnäs som vi hade till burgare. Ramslök smakar ju som en blandning av gräslök och vitlök ungefär vilket passade fint i majonnäsen.
 
 
Om du inte har odlad ramslök kan du hitta det vilt eller i välsorterade affärer.
 
Ramslöksmajonnäs
1 stor sats, ungefär 3 dl
 
1 (helt) ägg
1,5 tsk dijonsenap, kanske lite mer
1 msk pressad citron
2,5-3 dl neutral rapsolja
4 ramslöksblad, grovt hackade
salt, svartpeppar från kvarn
 
Använd en bunke som är hög, smal och har raka kanter. Knäck ner ägget och lägg även i dijonsenap och pressad citron. Börja mixa genom att ställa stavmixern på botten och sätta igång den och tillsätt sedan oljan i en tunn stråle och mixa tills du har en tjock majonnäs. Smaka av med salt och svartpeppar från kvarn, blanda ner ramslöksbladen och mixa några varv till. Förvara svalt tills servering. 

Vad har vi ätit den här veckan?

Påskveckan går mot sitt slut och helgen har bjudit på ljuvligt väder. Vi har ätit massor med god mat och öppnat några riktiga goda viner så att återgå till verkligheten på tisdag känns... sådär. Haha. Veckans middagar finns samlade nedan, som vanligt. Hoppas ni haft en fin helg!
 
I måndags åt vi paneng tofu med ris och fermenterad chilisås.
 
 
I tisdags gjorde vi tomatsoppa som vi åt med pasta, mozzarella och färsk basilika. En klick pesto till de som önskade deet.
 
I onsdags hämtade vi hem sushi (favoritstället är Chopstix på Kristinelundsgatan).
 
I torsdags åt vi råstekt potatis- och purjolöksröra, vegbiffar/flankstek och Boursinost.
 
I fredags var det ju långfredagen och vår traditionella lunch återuppstod efter några års dvala på grund av pandemin. På kvällen var vi alla trötta så vi eldade igång Gretan och gjorde pizza.
 
I lördags gjorde Bibbi lammstek/zucchiniffar som vi åt med smashad potatis, råstekt brysselkål med chiliihonung och ingefära, och rödvinsås till det.
 
Idag är det söndag och till middag grillade vi burgare som vi åt med criss cut fries och ramslöksmajonnäs.

Curfew, Köpenhamn

Jag håvar sällan upp mobilen och tar speciellt mycket bilder nu för tiden, dels för att jag tycker det är tråkigt när alla siitter med sina telefoner och dels för att vi har alldeles för mycket annat att syssla med när vi är ute. På Curfew fick jag dock feeling eftersom min drink serverades i en... paprika. Haha.
 
I went to Curfew and all I got was this lousy picture osv.
 
Det finns otroligt många bra drinkbarer i Köpenhamn och Curfew på Vesterbro är en av dem. Det var första gången vi var där men def inte den sista för menyn är lång och gedigen och jag ville prova nästan allt. Kommer helt klart bli ett återbesök i sommar. (Paprikadrinken var för övrigt en stark rackare som heter Devil's Torch av en anledning... Prova den om ni har vägarna förbi).

Vad har vi ätit den här veckan?

Vi sladdade innanför dörren i lagom tid för middag igår, och när barnen var nattade parkerade jag mig på soffan och kollade på några avsnitt av New Girl utan att i sedvanlig ordning sammanfatta veckan. Uppenbarligen välbehövligt efter en helg med liiite för lite sömn i Köpenhamn. Nåväl, vi åt ju saker även förra veckan så här kommer en sammanfattning, NÅGOT sent. Haha.
 
Lunch på Gorms i Torovehallerne! 
 
I måndags åt vi Club Sandwich med marinerad portabello, basilika-aioli och grönsaker som vi åt med cole slaw
 
I tisdags var jag och P på Björns Bar och marinerade oss i ett gäng smårätter. Getostkroketter, Briillat Savarin, sotad purjolök och burrata med endiver.
 
I onsdags åt vi kikärtsgryta med raita och chilinaan.
 
I torsdags åkte jag och barnen mot Skåne så vi åt burgare på väg ner.
 
I fredags åkte vi till Köpenhamn för att fira min 40-årsdag lite i förväg. Lunch på Gorms, fika på Coffee Collective, drinkar på Curfew, middag och öl på Warpigs. Jag åt som vanligt mac n cheese, cole slaw och pickles, de andra ått kött. Typ.
 
I lördags åt vi middag på La Neta innan vi åkte hemåt igen. Quesadillas, tacos och Palomas. Och tortillachips och guacamole, såklart.
 
I söndags gjorde vi pizza! Toppade med chili av lite olika slag - torkad, peperonivarianten och fermenterad.

Grape- och avokadosallad

En sallad likt den här brukar vi ofta ha som tillbehör när vi äter dumplings av olika slag, och den här salladen är som en slags vidareutveckling av den. Grape- och avokadosallad 2.0 kan vi kalla den! Gott till... allt.
 
 
Och till asiatisk mat då, såklart. Och ett glas Riesling.
 
Grape- och avokadosallad
2 portioner
 
1 blodgrape
1 avokado
1 jalapeno
1 kruka koriander
ponzu
furikake eller rostade sesamfrö
 
Filea blodgrapen och lägg på ett fat tillsammans med en urgröpt avokado. Skiva jalapeno tunt och strö över tilsammans med en näve grovt hackad koriander. Toppa med rikligt med ponzu och sesamfrö eller furikake.

Vad har vi ätit den här veckan?

En vecka som har varit TOPPEN i matväg. Varför? För vi har banne mig lyckats ligga stege före prick varje dag. Hallelulja, plötsligt händer det osv. I söndags kokade jag potatis = det gick snabbt att göra potatissallad dagen efter. Jag gjorde också en stor laddning hummus = lunchen fixad. Förberedde såsen till pad thaien och hackade grönsaker måndag kväll = bara att steka på och blötlägga nudlar dagen efter. OM jag är nöjd? Ja, det kan man säga.
 
I måndags åt vi potatissallad med korv av valfri sort. Jag provade en ny vegetarisk variant som dessvärre var lite för köttig för min smak, annars tycker jag att Garants vegetariska chorizo är toppen. En stor klick grovkornig senap och rostad lök som tillbehör (och barnen vägrade potatissalladen och fick sin korv i bröd istället).
 
I tisdags åt vi pad thai med tofu och broccoli.
 
I onsdags var jag sen hem från jobbet och eftersom de andra redan ätit när jag kom hem slog jag på stort och beställde hem en vietnamesisk tofu- och mangosallad från vårt favoritställe som ligger i bottenvåningen på vårt hus. 
 
 
I torsdags kom Viktor på middag och vi bjöd på (säsongens sista?) Mont D'or som vi åt med klassiska tillbehör som baguette, cornichons, syltlök och kallskuret. Chardonnay från Domaine Cordier (en storfavorit här hemma) i glasen.
 
I fredags dukade jag och Bibbi upp en ostbricka (Camembert! Fontina! Comté!) som vi åt med färskostfyllda minipaprikor, svarta oliver, svartpepparkex och minikrustader med jalapenomjukost.
 
I lördags gjorde vi gyozas som vi fyllde med tofu, svamp, vitlök. salladslök, kålrabbi, koreansk chili och ponzu. Som tillbehör hade vi en grape- och avokadosallad och edamamebönor.
 
Idag är det söndag och ikväll ska vi traska bort till Burgersson och äta söndagsmiddag. Burgare med pommes till samtliga i sällskapet.

RSS 2.0