Drinktips - Negroni
Det har varit en förvånansvärt bra vecka, och ännu bättre kommer det bli eftersom vi åker till Köpenhamn på fredag morgon till lördag kväll. Vad vi ska göra? Vi ska äta mat. Vi ska dricka vin. vi ska besöka drinkbarer. Vi ska strosa omkring i vår absoluta favoritstad som vi inte har varit i på nästan ett och ett halvt år. Som. Jag. Längtar.

Jag ska alldeles strax gå och packa, men först - I give you, recept på en av våra favoritdrinkar all time. Negroni.
Negroni
1 drink
3,5 cl gin
2 cl Campari
2,5 cl röd Vermouth
Rör över stor isbit och kläm över en bit apelsinskal.
Vad har vi ätit den här veckan?
Vilket väder den här helgen har bjudit på! Magiskt. Hur har veckan gått då? Tackar som frågar, den har gått helt ok faktiskt. Det vi har ätit finns samlat nedan, precis som vanligt.
I måndags åt vi en pastagratäng med vegofärs, toppad med riven cheddarost - som en slags enkel lasagne, kan man säga. Till gratängen hade vi grönsallad och en kall sås på crème fraiche, fint riven parmesan och massor med nymald svartpeppar.
I tisdags stekte Calle raggmunkar. Som tillbehör hade vi rivna morötter, rårörda lingon och de andra hade även bacon från RJ till.
I onsdags var jag på AW med några kollegor och vi åt middag på ett hak vid Kungstorget. Jag beställde in karamelliserad getost med rödbeta och rucola.

I torsdags plockade vi fram paninigrillen och gjorde varma getostsmörgåsar med honung och pinjenötter. Som tillbehör hade vi romansallad dressad med den här godingen.
I fredags åt vi pizza.
I lördags gjorde vi saltbakade päron med burrata till förrätt, och till varmrätt åt vi arancini, friterade risottobollar som vi åt med långkokt tomatsås och en enkel rucoladsallad.
Idag är det söndag och ikväll har vi ätit pastasallad med bland annat purjolök, småtomater och fetaost.
Kolokithokeftedes
Det är redan onsdag och jag längtar efter imorgon kväll. Varför? För då är jag klar med en grej på jobbet och det är nerförsbacke till helgen. Då ska vi för övrigt packa ihop oss och åka till landet för att packa ihop uteköket, utemöbler och lite annat som hör sommaren till.

Men vet ni, förra veckan åt vi de här zucchinibiffarna med fetaost. Supergoda! Recept från Zeinas.
Kolokithokeftedes - zucchinibiffar med fetaost
6 portioner
1 kg fast zucchini (gärna små)
200 g fetaost
2 salladslökar
1 gul lök
1 dl finhackad dill
0,5 dl finhackad persilja
2 ägg
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
salt, nymald svartpeppar
Riv zucchinin grovt och lägg i en sil. Strö över 1 tsk salt och låt stå i 20-30 minuter. Pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt med händerna - ju mer vätska desto mindre mjöl behöver du sen. Riv löken fint och pressa bort överflödig vätska. Finhacka salladslök och lägg alla ingredienser i en skål. Blanda ordentligt och ha eventuellt i mer mjöl beroende på hur vattnig zucchinin är. Smeten ska vara ganska kladdig. Heta upp olja i en stekpanna och klicka ut smet och platta till försiktigt. Stek på medelvärme i 3-4 minuter tills biffarna fått fin färg.
Vad har vi ätit den här veckan?
Alltså, vissa veckor kan man få spader. Den här veckan åt vi inte enligt plan en enda dag (HAHA) utan fick av olika anledningar ändra runt i menyn. Nåväl. Kanske blir det bättre nästa vecka? Plötsligt händer det osv. Mat har vi ätit i alla fall - kolla in vad nedan.
I måndags åt vi zucchinibiffar som vi åt med baba ganoush, yoghurt med sriracha och pitabröd.
I tisdags hade vi höstens första MBT med tema skördefest! Mitt bidrag var spanakopita, en grekisk filodegspaj med spenat och fetaost. De andra hade med sig godsaker som pumpasallad, bröd med västerbotten och dill, ugnsbakade betor och fikonsallad.
I onsdags (alltid denna onsdag...) fastnade jag i möte som slutade alldeles för sent, så Calle och Sigge köpte med sig mat från Lasse på Heden. Att de missade hälften av min beställning är en annan femma, men de andra var nöjda med sina burgare.

I torsdags åt vi säsongens första Mont D'or (!) och till det hade vi surdegsbröd (det första jag bakat på år och dar) och plock som cornichons, syltlök, oliver och kallskuret.
I fredags åt vi pizza.
I lördags var vi på 40-årsfest där det bjöds på bubbel och snittar. När vi gick hem framåt kvällen gick vi till 2112 och åt burgare. På väg hem smet vi inom Bar Bruno och tog varsin drink till oss och oliver till barnen. Calle drack en Right Hand och jag en Improved Mai Tai.
Idag är det söndag och ikväll ska vi plocka fram smörgåsgrillen och göra eggplant parm, en varm macka med panerade och friterade skivor av aubergine, marinarasås, mozzarella och parmesan. Någon slags sallad som tillbehör, eventuellt grönkål med den här (otroligt goda) tahinidressingen.
Darlin' you gotta keep breathing...
En helg på hemmaplan för att ladda batterierna. Calle och Sigge har hängt på lekplats, jag och Clara har varit på Avenyns konstrunda och fikat på Viktors. Möttes upp allihopa på Poh-Keh och åt lunch innan vi traskade hemåt igen. Igår ville Clara titta på Grinchen så vi låg alla i en hög i soffan och tittade på julfilm och åt popcorn. Idag ska vi på 40-årskalas och sedan gå ner till 2112 och käka burgare till barnens stora förtjusning. Min med för min del, för jag är fortfarande trött efter torsdagens Vin (och Dry Martini...) med Viktor.

Annars? Planerar Köpenhamnshelgen, äter macarons från Le Comptoir och dricker en kopp te. Ska snart göra i ordning min vansinnesperuk till frisyr så att jag ser någorlunda anständig ut när vi går på kalas.
Vegofärspaj
Den här pajen hade Bibbi gjort en helg i slutet av augusti och tog med när vi var ute med båten (för sista gången den här säsongen). Till och med Calle-jag-är-inte-så-förtjust-i-paj-Ljungblad tog två bitar - då vet man att det är en god paj, om vi säger så.

Bibbi använde Anammas färs, den tycker jag är godast av alla. Och hörni, ta en smakrik ost på toppen för lite exta untz.
Vegofärspaj
4 stora portioner (+matlåda)
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
500 g vegofärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
salt, nymald svartpeppar
150 g riven ost
olja att steka i
3 ägg
3 dl mjölk
2 tomater
färsk oregano
Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör och mjöl i en bunke, tillsätt kallt vatten och blanda ihop till en deg. Tryck ut i en smörad pajform och vik upp degen lite över kanten så att den inte sjunker ned när du gräddar den. Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter. Hacka lök och vitlök fint och stek i rikligt med olivolja tills de får färg. Vänd ner färsen och stek några minuter innan du blandar ner torkad oregano, paprikapulver, salt och nymald svartpeppar. Häll köttfärsröran över pajdegen och strö över riven ost. Blanda ihop äggstanningen och häll över och garnera med tomater. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter och strö över färsk oregano. Servera med en grönsallad.
Vad har vi ätit den här veckan?
Det har varit en mötestung vecka och i matväg valde vi att göra det enkelt för oss. Jag märker dock ett tydligt mönster - måndag och tisdag går allt enligt plan, men på onsdagen tänker jag att jag ska förbereda något som jag aldrig hinner och så står jag där klockan fyra och har ingen aning om vad vi ska äta. Får väl se hur det går kommande vecka när vi har ändrat strategin haha.
I måndags gjorde vi vegokebab som vi åt i pitabröd med isbergssallad, feferonis, syrad rödkål och kebabsås.

I tisdags värmde de andra på Änglamars färdiga tomatsoppa som de toppade med mozzarella och färsk basilika. Jag var ute och åt med några vänner på Boqueria och åt allt från pane con tomate och patatas bravas till kolgrillade grönsaker och friterad getost.
I onsdags åt vi färsk, fylld tortellini med röd pesto och pecorino romano. Till tortellinin hade vi marinerade svarta bönor (och fänkålssalami till de som ville).
I torsdags var planen en helt annan men på grund av olika anledningar slutade det med att vi köpte hem sushi och öppnade en flaska Chablis Premier Cru från Albert Bichot.
I fredags åt vi pizza.
Idag är det söndag och ikväll köper vi hem indiskt.
Pasta med passata och gröna oliver
Jag kan snöa in totalt på olika pastasorter, och barnen likaså. Clara (och Calle, faktiskt) föredrar spaghetti alla dagar i veckan, Sigge gillar penne och jag, jag har nyligen fallit för Rummos gnochetti (bara NAMNET!) som är ljuvliga. Vi åt dem med en enkel tomatsås med gröna oliver och de var perfekta eftersom såsen nästlade sig in ordentligt i pastan, vilket jag gillar.

Passata använder jag nästan aldrig - eller gjorde nästan aldrig, men det var ju otroligt gott! Bra stapelvara i skafferiet. Receptet kommer ursprungligen från Jamie Oliver.
Pasta med passata och gröna oliver
2 portioner
2 portioner pasta
1 stor vitlöksklyfta
1 glasflaska passata (vi använde Muttis)
1,5-2 dl gröna oliver (+spadet)
salt, nymald svartpeppar
olivolja att steka i
riven pecorino romano
färsk oregano
Koka pastan så al dente du vill ha den och gör under tiden tomatsåsen. Skiva vitlöken tunt och stek i rikligt med olivolja i en stor sauteuse. Rör runt så att den inte bränns vid. Tillsätt passatan och rör runt. Dela oliverna på hälften och blanda ner i såsen med lite av spadet. Smaka av med salt (men var försiktig - oliverna är ju salta...) och massor av nymald svartpeppar. Häll av pastan och spara lite av vattnet. Blanda ner pastan i såsen, häll ner lite vatten och blanda runt. Lägg upp på tallrik och toppa med pecorino romano och några blad färsk oregano.
Summertime (and the livin' is easy)
Jag kommer ihåg den här dagen så väl. Det var tidigt i somras, det var oändligt kvavt och strax efter att jag tog bilden gick vi upp till huset igen eftersom himlen fylldes av stora, mörka åskmoln. Just den dagen lyssnade vi på Summertime med Ella Fitzgerald och Louis Armstrong, och vi åt en vegetarisk salad niçoise till lunch. Med åskovädret kom ett ihållande sommarregn, ett sådant som faller så hårt och intensivt att man tror att det nästan inte ska ta slut.

Sommaren är som bäst när man har den tryggt framför sig.
Vad har vi ätit den här veckan?
I fredags tog vi äntligen vår andra vaccinspruta, yay! Jag hade dock räknat bort den här helgen eftersom jag blev så himla dålig efter förra sprutan, men den här gången klarade jag mig med endast lite feber på natten så jag fick helt plötsligt en bonushelg. Med fint väder dessutom! Välbehövligt, för den här veckan har faktiskt varit ganska tuff. Vad vi har ätit finns samlat nedan, precis som vanligt.
I måndags gjorde vi en gammal favorit - broccoligratäng med småtomater som vi åt med vi med vitkålssallad.
I tisdags åt vi mandelpotatismos, fiskpinnar/spenatpinnar och remouladsås. Pressad citron och gröna ärtor som tillbehör.
I onsdags fyllde vi små, mjuka tortillas med chili-halloumi, guacamole, svarta bönor och färsk koriander.

I torsdags tog vi spårvagnen till Linné och gick till Würst och åt middag. Steak salad till Calle, samma till mig fast med friterad camembert istället för kött och korv och pommes till kidsen. Efter Würst tog vi en promenad upp till Skansen Kronan och gick sedan ner för berget och inom Skanshof och åt efterrätt - glass med salt kolasås och pecannötter till kidsen, varsin drink (Aviation & Boulevardier) till mig och Calle. AH.
I fredags åt vi pizza.
I lördags grillade vi. Entecôte till de andra, chili- och mangomarinerad tofu till mig. Som tillbehör ugnsbakade vi potatis med chili och koriander, och så vispade vi ihop en sats toum - en len vitlökssås från mellanöstern.
Idag är det söndag och ikväll fick barnen bestämma mat så vi hämtade hem burgare, pommes och dippa.
Veckosalladen
Våra vänner brukar skoja om att jag alltid är så väldigt förberedd när de kommer på middag, och det stämmer för det mesta. Tyvärr är jag inte alls lika bra på att preppa när det gäller vardagsmaten, men så blev det ny termin och nya tag och helt plötsligt har vi nu TVÅ VECKOR I RAD lyckats preppa en del på söndagarna. Plötsligt händer det, osv. Jag har snokat runt hos vänner för att plocka upp bra tips, och en sak jag har tagit med mig är att handla inför veckans middagar på söndagen. Mycket bra, så check på den. En annan sak är att göra en stor veckosallad som sen kan stå i kylskåpet och plockas fram både till lunch och/eller middag. GENIALT. Check på den med. I söndags förberedde jag dessutom en broccoli- och ädelostpaj som har ätit till lunch - perfekt eftersom veckan har varit... intensiv.

Min veckosallad är alltid kålbaserad (TÄNK om jag ska våga mig på att göra kimchi också snart?) och inte speciellt märkvärdig, men alldeles ljuvligt god i all sin enkelhet.
Veckosalladen just nu
Jag föredrar spets- eller vitkål, just nu är ju sommarvitkålen underbart god. För en gångs skull plockar jag fram min matberedare och använder den för att riva kålen (och har du inte en matberedare är ju mandolin eller kniv precis lika bra). Lägg den rivna kålen i en bunke och dressa med olja (oliv- eller rapsolja) och vinäger (helst vitvins- eller äppelcidervinäger) och salt och väldigt mycket nymald svartpeppar. Jag har gärna även i persillade. Blanda ordentligt så att all kål blir täckt, döna ner i en stor burk och ställ in i kylskåpet.