Vad har vi ätit den här veckan?

Det är sällan vi spenderar en hel söndag i Skåne men eftersom det väntar höstlov veckan som kommer har vi installerat hemmakontoret här nere så att Clara och Sigge kan spendera några dagar med sina kusiner. Det blir ett skönt avbrott från verkligheten eftersom veckan som gått har varit ganska så mötestung, om man säger så.
 
I måndags kom jag hem sent från jobbet så Calle och barnen festade till det med spaghetti och köttfärssås (morfars köttfärssås dessutom, som vi hade på lut i frysen). Vad jag åt? Nudlar... 
 
I tisdags var jag på AW på Familjen och jag åt bakad färskost med salviastekt blomkål som var vansinnigt god!
 
I onsdags åt vi tacos, till barnens (läs: Calles) stora lycka. Inga krusiduller utan allt det där man brukar ha - tacokryddad vegofärs, guacamole, grönsaker och ett lass riven cheddar på toppen. 
 
I torsdags var det Vin med Viktor och vi åt burgare med fermenterade pommes och hemgjord ketchup.
 
I fredags åt vi pizza.
 
 
I lördags hade vi kalas för mamma och som vanligt var det kalkonmiddag. Till mig hade pappa gjort Veg Bourguignon och till efterrätt åt vi mammas skånska äpplekaka med vaniljsås.
 
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta en rotfruktspytt med dragon och dijon som jag förberett tidigare idag. Till pytten ska vi ha stekt ägg, pappas inlagda rödbetor och HP-sås.

Crostini med olivröra

Fredag kväll, Calle och resten av våra gäster har gått ut för att ta en drink och jag är kvar hemma med två sovande barn. Ganska nöjd, faktiskt med att ligga på soffan i PJ, titta på ostig film (Brudens Far på Disney Plus, älskade den när jag var liten) och äta popcorn. 
 
 
Förra helgen firade vi Calles födelsedag och Bibbi fixade goda tilltugg till bubblet. Som en variant av tapenade, ungefär. Prova! Recepet kommer från senaste numret av Mer Smak.
 
Crostini med olivröra
Blanda 3 dl fint riven parmesan med 3-4 dl finhackade kalamataoliver, 1 dl olivolja, 1 finriven vitlöksklyfta och 1 dl finhackad basilika. Servera på crostini och ät direkt så inte brödet mjuknar.

Vad har vi ätit den här veckan?

Ur kylskåpsrensarvinkel har det varit en riktigt bra vecka. Jag har dessutom återupptäckt storheten med grytor nu när det börjar bli kallt ute, och barnen åt rårakor med god aptit. Som sagt, en bra vecka. Vad vi har ätit finns samlat nedan, precis som vanligt.
 
I måndags åt vi tofu som marinerat över natten i en helt ljuvlig marinadsoja, muscovadoscoker, grovmald svartpeppar, sichuanpeppar och krossade korianderfrön. Till tofun kylskåpsrensade vi fram en woksalladslök, blomkål, morötter och salta jordnötter. Lite ris slängde vi också i. 
 
I tisdags åt de andra makaronerfalukorv och ett berg av grönsaker (morötter, tomater och svarta bönor). Jag var sen hem och slog till på ett av mina guilty plesasures - färdiga nudlar i superhet buljong.
 
 
I onsdags gjorde Calle rårakor som vi åt med rårörda lingon och grovt rivna morötter. De andra hade även bacon till.
 
I torsdags kom Viktor på middag och vi åt en Veg Bourguignon med oumph. Som tillbehör hade vi mandelpotatis (och i glasen hade vi en pinot noir från Timo Mayer).
 
I fredags var Calle ute och rullade hatt så jag barnen önskade tacos och jag önskade ostbricka och ohemula mängder oliver
 
I lördags firade vi Calles födelsedag lite i förväg. Innan maten åt vi som vanligt ost, sen hade födelsedagsbarnet beställt oxfilé (jag tog en vegbiff från Anamma som jag hittade i frysen), råstekt potatis med purjolök och till det hade vi Boursinost. Till efterrätt bakade Clara och Bibbi en chokladkaka som vi åt med lättvispad grädde.
 
Idag är det söndag tilika Calles födelsedag! Vi har spenderat kvällen på Liseberg men på väg dit smet vi inom Texas Longhorn för tidig middag. Calle åt ribs, jag åt nachos och barnen burgare

Saltbakade päron

Fredag! Den här veckan har Sigge varit hemma med oss eftersom han har haft en envis hosta, så vi har skrotat omkring här hemma - vissa dagar i pyjamas fram till eftermiddagen - och haft det riktigt mysigt. Ute har regnet öst ner så vi har har tänt ljus, vilat mitt på dagen och legat som två kryss i vår stora soffa. Underbart.
 
 
Idag är han piggare så imorgon åker vi till landet för att fira Calles födelsedag lite i förväg. Sist vi var där lagade vi en förrätt på saltbakade päron och burrata efter ett recept på Martin Nordins fina kokbok Eld, rök, grönt och det var fasligt gott! Vi följde inte receptet till punkt och pricka utan körde lite på känn, därav receptskissen.
 
Saltbakade päron
2 portioner som förrätt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Fyll en ugnssäker form med grovt salt, ungefär till hälften. Stoppa ner 2 små päron och fyll upp med salt så att de är (nästan) helt täckta. Stoppa ner 4 vitlöksklyftor och lite färska örter - vi använde timjan och rosmarin. Vi hade ingen bra form där päronen gick att få helt täckta med salt så vi satte lite folie över istället och det funkade fint. Baka i ugnen i ungefär 45 minuter, kanske 1 timme tills päronen är alldeles brunskrumpna och mjuka. Ta upp från formen och borsta av så att allt överflödigt salt försvinner. Lägg en boll burrata i en djup tallrik, klyfta päronet och lägg bredvid. Toppa med nymald svartpeppar, en pepprig olivolja och citronzest.

Vad har vi ätit den här veckan?

Det har varit högt och lågt den här veckan, men i matväg har det varit riktigt mycket gott faktiskt! Helgen fick vi fira på hemmaplan eftersom vår planerade Malmötrip blev inställd eftersom barnen har varit hostiga. Calle har blandat gudomliga drinkar, vi har haft Halloweenfest både fredag och lördag (det vill säga jag nattar Sigge och Clara och Calle dukar fram popcorn, dippa och godis och så kollar vi på film, den här helgen blev det Hotell Transylvanien 1 och 2) och vädret har varit ljuvligt. Väger helt klart upp veckans dalar, haha. 
 
I måndags gjorde vi superfluffigt potatismos som de andra åt med prinskorv och jag med spenatpinnar.
 
I tisdags mötte jag upp J på Mr P och åt middag. Vi beställde in ett gäng smårätter att dela på, som exempelvis smashad och friterad potatis toppad med Gruyère, vårrullar med kål, betor med getostcrème och panzanella i flatbreads. Potatisen var gudomlig men resten av maten och servicen var sisådär. När det var dags för efterrätt traskade vi bort till Familjen och tog varsin drink.
 
 
I onsdags åt vi daal med naan.
 
I torsdags mötte jag upp några kollegor på ett tapasställe vid Odinsplatsen. Jag beställde in bland annat vitlöksfrästa champinjoner, padrones, ostsnibbar med rostad majsaioli och marinerade oliver.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags gjorde vi sojafärsbiffar fyllda med gorgonzola. De åt vi med hasselbackspotatis och rödvinssky.
 
Idag är det söndag och ikväll lagar vi paneng curry med tofu.

Eggplant parm

Idag kan jag bocka av ett livsmål på min vuxenlivet-lista och samtidigt har jag haft en av de absolut värsta dagarna den här månaden. Frukost klockan halv ett och lunch klockan halv tre säger väl det mesta tänker jag, men det är bara att ta sig för pannan och bita ihop. Det blir bättre snart. Intalar jag mig själv...
 
 
Men äta bör man, annars dör man osv. Även om livet är upp och ner. Min smörgåsgrill har fått komma fram ganska ofta det senaste, och den är så himla jättetoppen! Sist gjorde vi grillade eggplant parm och det blev SÅ gott! Måste definitivt göras igen.
 
Eggplant parm
2 smörgåsar
 
1 stor aubergine
1,5 dl vetemjöl
2 dl panko
1 tsk torkad oregano
salt, nymald svartpeppar
2 ägg
olja att fritera i
 
4 skivor bröd
1,5-2 dl fint riven parmesanost
2 dl tomatsås
1 boll färsk mozzarella
färsk basilika
 
Dela auberginen i 0,5-1 cm tjocka skivor. Salta skivorna och låt stå i ungefär 30 minuter och torka sdan av vätskan med lite papper. Lägg mjölet i en djup skål, och samma sak med de uppvispade äggen och pankon (som du smaksätter med oregano, salt och nymald svartpeppar). Doppa först i vetemjölet, sedan i äggen och sist i pankon. Lägg åt sidan och värm oljan i fritösen. Fritera halvorna några minuter på varje sida tills de fått fin färg. Ta 2 brödskivor, bred på tomatsås och lägg på aubergineskivor. Toppa med mozzarella och färsk basiika och kör i smörgåsgrill tills smörgåsarna fått fin färg och osten smält ordentligt. Servera med en stor grönsallad.

Vad har vi ätit den här veckan?

Denna veckan har det känts näst intill omöjligt att få till middagar där alla äter samtidigt. Vi äter ju liksom alltid sittande middag tillsammans hela familjen, så veckor som denna när det har varit styrelsemöte för Calle och en sen arbetsdag på kontoret för mig blir det mest... stökigt. Note to self: undvik sådana här veckor. Haha. Jaja, trots stökig vecka har vi fått till god mat! De finns sammanfattade nedan, precis som vanligt. Vi hörs, vänner!
 
I måndags åt vi potatis- och purjolökssoppa toppad med färsk timjan (och även bacon för de som önskade det). Som tillbehör hade vi nybakade grahamstekakor.
 
I tisdags åt vi ratatouille (på två olika sorters zucchini från våra vänners grönsaksland!) med stora, vita bönor. Vi åt vår ratatouille med olivbröd och en klick crème fraiche.
 
 
I onsdags åt vi crèpes med avokadokräm.
 
I torsdags firade vi Sigges födelsedag och gjorde pappardelle med kantareller och färsk timjan. I glasen en Barolo från Josetta Saffirio. Till efterrätt hade vi blandade godsaker från Le Comptoir - macarons, passionsfruktsbakelser och chouquettes.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags bjöd vi på pad thai med tofu. Till efterrätt åt vi praliner från Kampanilen.
 
Idag är det söndag och ikväll hämtar vi hem något, antagligen sushi.

Frukosttorkan

Har frukosttorka. Vill knappt se en knäckemacka med ost efter de senaste månadernas (årens?) jättesamma frukost. Leksands brungräddade knäckebröd, smör, en skiva ost. Oftast framför datorn så att små, små smulor fastnar i tangentbordet. Ett litet glas ingefärsshot till mackan, dagens första kopp te till första mötet. Osv, osv, osv in i oändligheten. Måste sluta äta frukost framför datorn.
 
 
Längtar till helgen när frukosten är mer än en nödvändighet. Avokadosmörgås, Virgin Mary, en bit Comté... Kom snart, lördag. Jag längtar efter dig.

Vad har vi ätit den här veckan?

Vi har spenderat helgen i Köpenhamn och kom hem mätta med tunga väskor och massvis av inspiration. Calle har gått bananas på Juuls och vi kan numera blanda ett helt gäng nya drinkar. Resten av veckan då? Det har gått över förväntan, helt klart! Jag har dessutom spenderat kvällen med att preppa mat inför nästa vecka så kanske vi börjar få ordning på det här? Haha. Jag lovar inget.
 
I måndags åt vi stuvade makaroner och falukorv (till köttätarna) och marinerade kikärtor (till mig). Ett berg av grönsaker till det - rivna morötter, gurkstavar och tomater.
 
 
I tisdags gjorde Calle spaghetti carbonara som vi åt med extra mycket parmesan och nymald svartpeppar.
 
I onsdags åt vi ramen som vi toppade med sticky tofu, böngroddar, svamp, salladslök, röd chili och babyspenat.
 
I torsdags hämtade vi hem burgare, pommes och dippa.
 
I fredags drack vi fördrink på Ruby och middag på Warpigs. De andra åt ett berg av kött och jag slog till på mac'n'cheese, friterade dillpickles och cole slaw.
 
I lördags åt vi middag på La Neta! Quesadillas, tacos, guacamole, micheladas. Ungefär så.
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit kikärtsgryta med naan.

RSS 2.0