Tortellini med pesto

Den här veckan kunde ha börjat bättre, helt klart. Flera vänner kämpar med tunga saker, och jag är orolig på alla möjliga sätt. Positivt? Jag brände av en timme på cykeln och kunde stänga av tankarna för en stund, och det var välbehövligt. Mina egna problem framstår som små i sammanhanget, men den senaste veckan har jag märkt hur mitt lukt- och smaksinne har blivit sämre och jag försöker att inte freaka ut när jag inser att lök - fortfarande - luktar konstigt, kaffe likaså. Senast i raden att inte lukta som det ska är vitt vin, som i helgen hade en högst omysig artificiell eftersmak. Kommer jag ha det såhär alltid? Kommer det att försvinna? Kommer det att bli sämre? 
 
 
Ingen vet.
 
Nä hörni, nu får det vara nog med depp för något som fortfarande smakar bra är pasta, pesto och parmesan. TACK för det, säger jag bara. Den här rätten är något att slänga ihop när inspirationen är noll och tiden är knapp för snabbt går det. Färdig, färsk tortellini försöker vi alltid ha i kylskåpet och pesto kan man ju slänga ihop på det mesta.
 
Tortellini med pesto
Förbered en kastrull med kokande vatten och mixa sedan ihop peston (eller köp färdig, det finns massor av goda alternativ på hyllan i mataffären). Vi brukar göra på basilika eller persilja, solroskärnor eller andra nötter vi har hemma, olivolja och mängder av parmesan eller pecorino romano. Koka tortellinin enligt anvisning på paketet, blanda med peston och lägg upp på tallrikar. Toppa med fint riven parmesan eller pecorino romano och chiliflakes.

Vad har vi ätit den här veckan?

Att få en sådan här helg med solsken och värme, alltså. Jag har tankat på mitt batteri rejält. Calle har tagit ut barnen på havet med lillbåten, vi har grillat, ätit lunch på trädäcket, gjort pizza i uteköket och fixat i trädgården. Så otroligt välbehövliigt. Nu ska jag plocka fram frukost - vad vi har ätit i veckan finns samlat nedan. 
 
I måndags gjorde vi cevapcici på Anammas formbara färs, och de åt vi med en laddning fattoush och hummus.
 
I tisdags gjorde vi en mustig vegofärssoppa med rökt paprika, morot och palsternacka. Soppan toppade vi med crème fraiche och persilja och som tillbehör hade vi rågbrödssmörgåsar.
 
I onsdags åt vi panzanella. (Nu för tiden gör vi salladen på rödlök istället för salladslök, och vi brukar även ha i grillad paprika.) De andra åt coppa till och jag stekte några spenatpinnar.
 
I torsdags gjorde vi grilled cheese som vi åt med pommes.
 
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags grillade vi rotselleri som vi åt med örtkräm, dukkah och stekta kantareller som vi hittade i frysen. Till efterrätt åt vi praliner från Borgskogs.
 
Idag är det söndag och vi äter morsdagsmiddag på landet innan vi åker in mot stan igen. Vi ska grilla burgare med chipotlemajonnäs, cheddarost och allt annat gottigt man har till. Friterade lökringar med parmesan och jalapenohonung till det.

Spicy Tajin Margarita

Jag ligger utslagen på soffan och längtar efter lite blandade saker just nu. Solsken (knappast), ledighet (snart), en bit god ost (orkar inte gå till kylskåpet), en drink (drinkblandarn i familjen är upptagen) och Köpenhamn (glöm det) till exempel. När den här veckan är slut har jag gått i mål med en grej på jobbet och i helgen kanske jag kan i alla fall fyra av fem önskemål uppfyllda som belöning? Vi säger så, tycker jag. 
 
 
Vad det blir för helgdrink vet jag inte ännu, men förra helgen drack vi den här godbiten som är en kryddig Margarita med Tajin, som är ett chilisalt som går att köpa lite varstans. 
 
Spicy Tajin Margarita
1 drink
 
30 ml Mezcal
15 ml Triple Sec
30 ml limejuice
7,5 ml agavesirap
en gnutta tajin
 
Doppa kanten på glaset i vatten och sedan i tajin så att du får den gottiga saltkanten. Ställ glasen i kylen. Blanda alla ingredienser i en shaker, skaka och sila ner över is i de kylda glasen.

Vad har vi ätit den här veckan?

Nej, vissa veckor är matplaneringen och inspirationen inte på topp, och för oss har det varit just en sådan vecka. Jag har varit allergisk och trött, det har varit fullt upp på jobbet och dessutom har min smak och lukt varit lite sämre än vanligt (det är ju ett återkommande problem sedan jag hade covid i vintras). Ett gäng middagar fick vi ihop i alla fall men det får bli nya tag nästa vecka. 
 
I måndags skulle vi äta broccolisoppa men den blev oätbar så istället slängde vi ihop en tortiglioni med tomatsås och basilika som vi toppade med ricotta salata. (Note to self: sluta laga broccolisoppa, bara sluta och inse att det här var andra gången det blev träskvatten).
 
I tisdags åt vi en sallad med bland annat quinoa, vattenmelon och mandolinad rödkål. Toppade gjorde vi med rester av ricotta salata och till salladen hade vi morots- och jordnötsbiffar.
 
 
I onsdags åt vi vegokebab från Schysst Käk med grönsaker, kebabsås och peperonis.
 
I torsdags gjorde jag en paj med karamelliserad lök, getost och svarta oliver som toppades med flagad mandel. Till pajen hade vi en enkel sallad med dijonvinaigrette, och de andra hade även coppa. Chardonnay från Maison Rijckaert i glasen.
 
I fredags åt vi pizza
 
I lördags gjorde Calle spaghetti vongole, en av hans absoluta favoriträtter. Istället för vongole hade jag marinerade kronärtskockor. Till efterrätt åt vi affogato, vaniljglass med espresso. En gammal favorit vi glömt av!
 
Idag är det söndag och ikväll hämtar vi hem indiskt.

Vintips - Langhe Rosato, Josetta Saffirio

Vi har haft en ganska sval och regnig vår i Göteborg och den här helgen verkar dessvärre inte bli något undantag. Vädret till trots är det ju ändå en av de finaste årstiderna just nu och jag blir alltid lika glad när jag vaknar upp på landet och hör fågelkvitter utanför fönstret. I stan är det mest fiskmåsar som... kvittrar gapar. Syrenerna har börjat slå ut här och vi har ett hav av lila blommor i trädgården som ramar in både uteköket och trädäcket. Magiskt, inget annat än magiskt.
 
 
Trots regn har vi kunnat använda vår uteugn Faster Greta ganska ofta sedan vi köpte den tidigare i vår. Framför allt gör vi pizza, men jag har även bakat bröd, gjort paj, ugnsrostat grönsaker och kolgrillat spetskål. Jag längtar tills regnet avtar och jag kan börja använda uteköket, men tills dess behöver jag plocka ihop redskap, koppla in vattnet och ta hit en elektriker som kan installera ett eluttag till induktionsplattan och fritösen. I våra pallkragar ser vitlöken ut att må bra, och vi har även satt ner gul lök, morötter och zucchini. Vi har även köpt ett gäng tomatplantor och några chilis, men de får än så länge stå inne i lillhuset tills det blir lite varmare. 
 
För mig hör rosévin våren till, och det här året har vi lagt några riktiga godbitar på kylning. Vanligtvis har franska roséviner varit det vi druckit mest, men på senare tid har det svagt svängt över mot Italien istället. Jag är väldigt förtjust i bland annat Girolamo Russos Etna Rosato, och den här Langhe Rosaton från Josetta Saffirio är en annan favorit. Så friskt och jordgubb-igt med frisk syra. Finns i beställningssortimentet! 

Sparris- och tomatpaj på smördeg

Vår uteugn Faster Greta har gått varm i helgen, och bland annat gjorde vi den här goda smördegspajen som toppades med parmesanfrangipane, sparris och tomater. Perfekt lunch med en god sallad (och ett glas rosé). Det är ju himla smidigt att göra paj på färdig pajdeg - perfekt sommarlunch tänker jag.
 
 
Receptet kommer från Svenska Dagbladet. Och man behöver ju inte toppa pajen med just sparris och tomater, ta vad som finns hemma (men skippa för allt i världen inte den salta frangipanen som man breder ut på smördegen för den är magisk).
 
Sparris- och tomatpaj på smördeg
6 portioner
 
400 g smördeg
125 g grön sparris
100 g röda och gula småtomater, halverade

Salt frangipane
100 g smör, rumstempererat
2 pressade vitlöksklyftor
2 ägg
1 äggula till pensling
35 g vetemjöl
65 g mandelmjöl
minst 35 g parmesan, fint riven

Värm ugnen till 190 grader. Rulla ut smördeg på en bakplåtspappersklädd plåt och vik över 2 cm deg runt kanterna. Gör frangipanen genom att lägga det rumstempade smöret i en skål och vispa det lätt och fluffigt. Tillsätt vitlök och ägg, ett i taget, och en stor sked mjöl med varje ägg. Tillsätt resten av mjölet, mandelmjöl och parmesan och blanda väl. Använd en slickepott och bred ut frangipanen jämt över smördegen. Lägg på sparris (jag förstekte mina tills de var halvmjuka) och körsbärstomater. Blanda äggula med 1 tsk vatten och pensla kanten. Grädda i 40 minuter eller tills pajen fått en gyllene färg. Ringla eventuellt över balsamicokräm.

Vad har vi ätit den här veckan?

Den här veckan har i matväg markerat startskottet för salladssäsongen. Jaja, jag vet att sallad kan ätas året runt men det är ju faktiskt extra gott när det varmt ute. Så är det bara. Vi hann bara med två middagar i stan innan vi åkte till landet men är uppe har jag använt vår Faster Greta flitigt och har både bakat foccacia och en smördegspaj med parmesanfrangipane - och så har vi gjort pizza såklart. Veckans middagar finns samlade här nedan, som vanligt.
 
I måndags gjorde vi en caesarsallad och som tillbehör hade vi färdiga sötpotatis- och quinoabiffar (färdiga från frysdisken - de smakade dessvärre inte smakade så mycket).
 
 
I tisdags åt vi burritos som vi fyllde med en röra på överblivet ris, stekt svamp, grön tomatillosalsa och smaksatt med mald koriander, salt och nymald svartpeppar. Förutom röran hade vi även i riven cheddar, picklad rödkål, svarta bönor och gräddfil.
 
I onsdags kom vi upp till landet och Bibbi hade lagat mina favoritbiffar med zucchini, soltorkade tomater och quinoa. Till biffarna hade vi ugnsrostade grönsaker och tzatziki.
 
I torsdags grillade vi (under markisen eftersom det drog förbi ett åskoväder just när vi skulle börja laga mat haha). Grönsaksspett med oumph, smashade potatisar, grillade tomater och en kall sås med ramslök och citron.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags regnade det prick hela dagen så vi gjorde det enda rätta och svängde ihop en riktigt god potatisgratäng som vi åt med rödvinssky och morots- och halloumibiffar/flankstek och sparris med parmesan och balsamvinäger. Crème brûlée till efterrätt.
 
Idag är det söndag och till middag har barnen beställt sushi.

Svartrötter karamelliserade i messmör

Vi har lugna dagar på landet. Efter två dagars lite-av-allt-väder (tänk: solsken, moln, skurar, åska, vindstilla och orkan) har vi nu istället ösregn av typen som aldrig någonsin verkar ta slut. Vi håller oss med andra ord inne så jag och Vera håller as we speak på att förbereda kvällens middag. Gott ska det bli!
 
 
Förrätt blir det ingen men ska ni festa till det ikväll kan jag rekommendera de här enkla, messmörskaramelliserade svartrötterna. Galet goda. Receptet kommer från Tommy Myllymäkis grymma kokbok Grönsaker, Tillbehör & Garnityr.
 
Svartrot karamelliserad i messmör
4 portioner
 
8 svartrötter
4 timjankvistar
4 msk matolja
50 g messmör
salt
 
Skala svartrötterna noga och skölj dem väl. Råstek med timjankivstarna i oljan i en stekpanna på medelvärme i 5-10 minuter tills svartroten är gyllenbrun och börjar bli mjuk. Tillsätt messmör och rör ihop och stek några minuter tills såsen karamelliserats och lagt sig runt svartroten. Smaka av med salt och servera genast. 

Bolognese

Ah, att natta Sigge alltså. Inte som för de som bara "nä men jag lägger barnet och så somnar hen på två minuter sen har jag hela kvällen själv" osv. Ni förstår, man lägger Sigge, vi snackar lite, sen börjar det. Evigheten. Han ska snurra runt, leka tittut, "kolla mamma, fluga!", uttrycka sitt missnöje över att behöva sova, sjunga lite och leka med sin Pingù för att sedan bli knäpptyst så att man börjar få upp hoppet om att han somnat. Jag försöker smyga ut, dörren knarrar och någon sätter sig upp i sängen och viskar "mamma, vart skaaaa du". Ok, då börjar vi om igen... Så fortsätter det tills han pang bom slockar och jag nöjt kan smyga ut och få en timme för mig själv innan jag själv går och lägger mig. Med det sagt ska jag kanske också tillägga att det där med att natta barn är något av det mysigaste som finns.
 
Snart är den där timmen för mig själv slut så låt oss prata vegetarisk Bolognese. Vi äter inte det superofta eftersom jag tycker att vegetarisk färs ofta kan bli ganska tråkig och lite för mjuk i en sådan här sås, men den här såsen blev väldigt god faktiskt. Vi åt den häromdagen med strangolapreti och ett berg av parmesan.
 
 
Receptet hittade jag hos Ganska Vego och det blir en gigantisk sats med Bolognese. Passa på att frysa in eller gör typ piroger.
 
Bolognese
4 portioner + matlådor en masse
 
3 morötter
1 stor gul lök
2 stjälkar selleri
3 vitlöksklyftor
 
850 g formbar färs, Anamma
olivolja att steka i
2 dl vitt vin
3 dl mjölk
2 burkar hela tomater på burk
4 msk tomatpuré
2 msk grönsaksfond
2 msk soja
salt, nymald svartpeppar
 
Finhacka morötter, lök, selleri och vitlök och lägg i en stor gryta med en stor skvätt olivolja och fräs på medelvärme i 5-10 minuter tills det mjuknat. Tillsätt ännu en skvätt olivolja och häll på färsen. Bryn den ordentligt så att den får färg och yta. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Tillsätt vinet och öka värmen något så att vinet kokar upp. Klipp tomaterna i bitar och rör ner tillsammans med mjölk, tomatpuré, grönsaksfond och soja. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Lägg på locket och låt puttra i minst en timme och rör runt lite då och då under tiden. Servera med pasta och häll eventuellt över lite kokvatten i såsen om den blir för tjock.

Vad har vi ätit den här veckan?

Det är regn över Göteborg och det är ett trött gäng som skrotar omkring här hemma. Lite så har hela veckan varit faktiskt, men trots det har vi fått ihop lite gott i matväg. Vad vi har ätit finns sammanfattat nedan, precis som vanligt på söndagar.
 
I måndags köpte vi färdig tortellini, slängde ihop en pesto och rev över parmesan. De andra hade även kallskuret till.
 
I tisdags åt vi lasagne. Till den hade vi tomat- och löksallad.
 
I onsdags köpte vi hem indiskt. Chana masala till mig, butter chicken till barnen och någon lammhistoria till Calle. Naan, papadoms och (vrålstarka) pickles till det.
 
I torsdags gjorde vi gyozas som vi fyllde med svamp, spetskål, salladslök och ingefära. Till våra gyozas hade vi edamamebönor som vi kryddade med havssalt, tajin och koreansk peppar.
 
I fredags åt vi pizza.
 
 
I lördags bjöds vi på puylinser med långbakad aubergine och småtomater (aaah, vad gott det är!). Till efterrätt sumakbakade jordgubbar med yoghurt. Rullade hem från Långedrag, som ni hör.
 
Idag är det söndag och jag håller på att förbereda strangolapreti, små spenatdumplings som vi ska äta med tomatsås.

Vintips - Etna Rosato, Girolamo Russo

Vi spenderar helgen i stan och det känns minst sagt exotiskt. Igår bakade jag för första gången på evigheter ett surdegsbröd så till frukost vankas det snart en avokadosmörgås toppad med ett berg av mozzarella, tomater och chiliflakes. Jag älskar helfrukost! Det var evigheter sedan vi gjorde pannkakor så det ska barnen få, och så har jag köpt en stor bit Comté som jag ska hugga in på. Jamen ni hör ju.
 
 
Men, innan jag hugger in på godsakerna - vintips. Vi har druckit vin från Girolamo Russo innan och favoriten Feudo Etna Rosso är magisk. Rosévinet Etna Rosato är banne mig inte dumt det heller! Vingården ligger på Etnas sluttningar och jordmånen är vulkanisk, och vinet är gjort på druvan nerello mascalese. Nä hörni, nu ska jag ta tag i den här dagen, gofrukosten väntar. Hoppas ni får en fin helg!

Macka med svamp, ricotta och pocherat ägg

Den här dagen, alltså. Det har varit kallt. Det har regnat. Jag har frusit. Jag har frusit lite till. Vad ÄR det med vädret nu för tiden? Fan, det är maj. MAJ. Sluta bete dig som februari, vädret. I matväg har jag lagt sallader och sparris på hyllan och återgått till soppor, grytor och varma mackor. Som den här übergoda mackan med svamp, ricotta och pocherat ägg. Herregud, vad gott det här var! Helt galet.
 
 
Receptet kommer från Lisa Lemke och är från ett avsnitt av Tupp, Timjan och Tårta (eller är det Timjan, Tupp och Tårta?).
 
Macka med svamp, ricotta och pocherat ägg
4 portioner
 
4 ägg
2 liter vatten
2 msk ättiksprit, 12 procent
1 tsk salt
500 g blandad svamp
25 g smör
10 salviablad
salt, nymald svartpeppar
4 skivor surdegsbröd
250.g ricotta
en stor näve pecorino
 
Koka upp vatten och ättiksprit och 1 tsk salt. Ta av kastrullen från värmen så att vattnet endast sjuder. Sväng rung lite ättiksprit i en kopp och knäck sedan ner ägget i koppen. Stjälp ned ägget i kastrullen och låt sjuda i 3 minuter. Skaka lite på kastrullen så att ägget inte fastnar i botten. Ta upp ägget med hålslev och lägg upp på en tallrik (du kan pochera två ägg åt gången beroende på hur stor kastrull du har). Riv svampen i nitar och stek den gyllenbrun i rikligt med smör och strimlad salvia. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Stek brödet gyllenbrunt i smör. Bred ricotta på mackan, toppa med svamp och ett pocherat ägg per macka. Riv över peocirino och servera direkt.

Vad har vi ätit den här veckan?

Så kom äntligen lite fint väder lagom till helgen när vi har haft operation göra-klart-uteplats på landet. Hjälp, vad vi har planterat! Och vad fint det har blivit. Vi har såklart också använt vår Greta, grillat och druckit bubbel eftersom mina föräldrar har varit på landet och hälsat på. Nä hörni, nu ska jag stupa i säng så här kommer veckans middagar samlade. Hoppas att ni har haft en fin vecka!
 
I måndags gjorde vi en halloumipytt med senaps- och äpplekräm
 
I tisdags köpte vi hem thaimat
 
 
I onsdags gjorde vi en stor tacosallad som vi åt med vegofärstortillachips, guacamole och salsa.
 
I torsdags firade jag min trettionionde födelsedag! Årets födelsedagsmiddag blev risotto med grön sparris, brynt smör och rostade hasselnötter. Hallonmoussebakelser till efterrätt!
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags ugnsrostade vi potatis och blomkål i Gretan och det blandade vi med haricot verts, tomater och sparris till en ljummen sallad. De andra hade flat iron steak till, jag en vegetarisk schnitzel. Glass från Gelaterian till efterrätt.
 
Idag är det söndag och vi åt middag på landet innan vi åkte mot stan igen. Vi körde en gjutjärnspanna på grillen med lök och paprika som vi kryddade med salt och mald koriander. De andra värmde på resterna av köttet från lördagens middag och det hela åt vi i mjuka tortillabröd. Tillbehör? Massor. Salsa molcajete, riven ost, svarta bönor, gräddfil och picklad rödlök.

RSS 2.0