Biffar med spiskummin och citron
Idag är det sista hela arbetsdagen för min del innan påskhelgen tar vid. Vi firar som vanligt på landet men tyvärr utan resten av familjen eftersom läget ser ut som det gör. På långfredagen har vi traditionellt en stor påsklunch för vänner på landet men det är ju inte heller att tänka på, dessvärre. Det får bli en ovanlig påsk i år igen.

Till vårt mini-påskbord har jag förberett de här biffarna med vitlök, persilja och citron. Originalreceptet är Markus Aujalays lammfärsbiffar, men det äter ju inte jag så jag har gjort en vegetarisk variant. Urgoda! Dra på extra citronzest och stark ajvar för mer untz.
Biffar med spiskummin och citron
4 portioner
500 g formbar vegofärs, jag använder Anammas
1 ägg
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk ajvar relish
0,5 msk mald spiskummin
1 kruka slätbladig persilja, hackad
0,5 citron, zesten
salt, nymald svartpeppar
Blanda alla ingredienser och forma till små biffar. Stek i olja och smör på medelvärme tills biffarna fått fin färg.
Vegetarisk kålpudding
Jag är uppvuxen med både kåldolmar och kålpudding och min pappa är officiell leverantör. Vad gör man då i pandemitider när det går lång tid mellan gångerna man ses och man blir akut sugen på kålpudding? Man gör en egen. Det här receptet kommer från Tuvessonskan och jag har följt det ganska mycket till punkt och pricka, faktiskt.

Jag tog förresten aningens mer sirap i vitkålen, för det gillar jag. Ät med kokt potatis, skysås och rårörda lingon.
Vegetarisk kålpudding
4 portioner
300 g vegofärs
1-1,5 dl grädde
0,5 dl ströbröd
1 kg vitkål
2 msk kantarellfond
1 ägg
2 msk ljus sirap
salt, nymald svartpeppar
smör till stekning
Tina vegofärsen. Blanda grädde med ströbröd och låt svälla och sätt ugnen på 200 grader. Grovhacka kålen och stek långsamt på lite lägre än medelvärme i massor med smör. Ringla över sirapen efter en kvart och stek ytterligare i minst fem minuter. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Blanda färsen med ströbrödsblandningen, kantarellfond, salt, nymald svartpeppar och ägg. Ha i mer grädde om det behövs, smeten ska vara ganska fast. Lägg ett lager färs i botten av en smord, ugnsfast form och toppa med den smörstekta kålen. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter tills att kålen har fått en fin färg. Låt kålpuddingen stå till sig något innan servering.
Vad har vi ätit den här veckan?
Vi är på landet och har spenderat helgen med att förbereda. Dels inför påsk, och dels inför ankomsten av vår efterlängtade uteugn Faster Greta som beräknas komma i veckan, lagom tills vi ska vara långlediga. Hurra! Veckans middagar då? Nä, det blev ingen bra planering alls den här veckan, faktiskt. Nya tag nästa vecka.
I måndags köpte vi Änglamarks färdiga tomatsoppa som vi toppad med buffelmozza, pasta och färsk basilika. Olivbröd till det.
I tisdags plockade vi fram paninigrillen och gjorde varma mackor som vi fyllde med dijonsenap och cheddarost.

I onsdags gjorde vi crèpes som vi fyllde med avokadokräm.
I torsdags åt vi (säsongens sista?) Mont D'or. Syltlök, cornichons och baguette till det och i glasen Vin Jaune.
I fredags åt vi pizza.
I lördags åt vi Bibbis lammfärsbiffar (jag gjorde likadana på Anammas formbara färs) smaksatta med vitlök, ajvar och spiskummin. Till biffarna hade vi ugnsrostade grönsaker och tzatziki, och i glasen hade vi en rioja från 1999.
Idag är det söndag och till middag köper vi hem indiskt.
Vintips - Vin Jaune, Arbois 2013
Torsdagar är på många sätt en helig dag. Jag har oftast en heldag med möten, Calle likaså men när klockan slår 17 korkar vi upp en flaska vin och glömmer jobbet. För det mesta provar vi något nytt och för det mesta gör vi det med vår kompis Viktor, och i torsdags drack vi något jag har velat prova ett bra tag, men eftersom det inte finns att beställa på Systembolaget fick jag snällt vänta tills det kom på släpp - Vin Jaune, eller gult vin om man översätter det.

Det är dyrt, lagrat och alldeles ljuvligt, faktiskt. Vad är det då? 100 procent savagnin. Vad smakar det? Som inget annat. Sherry, äpplen, lite mer äpplen och kanske fänkål? Otroligt spännande, och passade som handen i handsken till (säsongens sista?) Mont D'or.
Broccoligratäng med ädelost
Broccoli och ädelost är två av mina favorit-smakkompisar, gratäng är en riktigt vardagsräddare. Alla rätt till den här rätten (haha!) med andra ord. Går typ hem hos samtliga i familjen dessutom, barnen får en egen lite gratäng utan ädelosten eftersom det enligt dem är döden.

Perfekt med en stor grönsallad och en bit olivbröd.
Broccoligratäng med ädelost
4 portioner
600 g färsk broccoli
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
3 dl riven cheddarost
150 g ädelost
salt, nymald svartpeppar
en näve småtomater
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop grädde, mjölk och ägg och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Blanda ner cheddarosten. Koka upp broccolin i någon minut (jag tycker om när den är lite tuggig). Ånga av och lägg i en smord, ugnsfast form. Häll över äggstanningen och smula över ädelosten. Lägg ner småtomaterna. Grädda i 20-25 minuter tills gratängen fått fin färg. Låt gratängen svalna något och sätta sig några minuter innan servering.
Vad har vi ätit den här veckan?
Den här veckan har vi varit bättre på att ligga steget före. Biffarna vi åt i tisdags gjorde vi i söndags kväll, sojafärsbullarna slängde jag ihop på lunchen osv. Klar förbättring jämfört med förra veckan. Vad vi har ätit finns samlat nedan, precis som vanligt.
I måndags gjorde vi burritos med svamp, svarta bönor och sötpotatis. Picklad rödkål och guacamole som tillbehör.
I tisdags åt vi zucchini- och quinoabiffar med soltorkade tomater, fetaost och basilika. Ugnsrostad potatis och tzatziki till det.

I onsdags åt vi sojafärsbullar med parmesan i tomatsås, och till det hade vi tagliatelle och färsk basilika.
I torsdags åt vi plock, eller tapas om man så vill. Saltrostade potatisar med mojo rojo och mojo verde, quesadillas med ost och Pimenton de la Vera, soltorkade tomater, färskostfyllda chilis, kallskuret, marconamandlar med havssalt och rosmarin och säkert en hel del annat som jag glömt.
I fredags åt vi pizza.
I lördags år vi pulled pork. Eller de andra åt det, jag hade pulled soja. Det åt vi med tortillabröd, picklad rödlök, gräddfil och koriander. Hot sauce i mängder till det.
Idag är det söndag och ikväll beställer vi hem indiskt.
Vintips - Quite, Veronica Ortega 2018
Vi dricker aldrig spanskt vin. Inte för att vi inte tycker om det utan mer för att vi helt enkelt inte har hunnit dit ännu. Att utforska vinvärlden är ett oändligt projekt. När jag läste några artiklar av de vinskribenter jag följer blev jag nyfiken på Veronica Ortegas viner. Det är en kvinnlig vinmarkare (spännande) som håller till i Bierzo (måste googla var det är) och hon tillverkar vin utan filtrering eller klarning och med låga halter av sulfiter (sådant gillar jag). Calle haffade en flaska Quite på 100 procent mencía och den var faktiskt urgod. Så god att vi dagen efter haffade tre flaskor till.

Nä hörni, nu ska jag ta tag i resten av den här dagen. Snart är det lunch, sen fortsätter bygget på våra nya uteplats där vi just nu håller på att göra en liten hörna till vår nya vedeldade uteugn Faster Greta som väntas flytta in hos oss veckan som kommer. Målbilden är att vår första pizza ska gräddas där lagom till påsk, och resten av sommaren tänker jag flytta ut matlagningen dit eftersom vi ska ha ett utekök i anslutning till Greta. Om vi är pepp? JO men det kan man säga, haha. Hoppas ni har en fin helg! Vi hörs snart igen. Stay safe.
Friterad blomkål med sötstark sås
Sedan jag hade covid i vintras har mitt smaksinne varit lite upp och ner. Bra för det mesta - om än inte toppen - och helt ok ibland. Lite sämre emellanåt, som nu till exempel. Kaffe luktar märkligt bränt, lök likaså. Det har det inte gjort innan. Hur det känns för en matälskare som mig? Ledsamt. Jag försöker att inte tänka i banor som "tänk om det aldrig försvinner?", med betoning på försöker.

Syrlig sås slår dock igenom bra för det mesta, så den här friterade blomkålen är toppen på alla sätt. Receptet kommer från kokboken Det Gröna Asien av Rain Lundström.
Friterad blomkål med sötstark sås
4 portioner
1 stort blomkålshuvud
380 g kokta kikärtor, enbart spadet
1 dl majsstärkelse
neutral olja till fritering
1 dl passerade tomater
3 msk japansk soja
2 msk färsk ingefära, riven
2 msk risvinäger
2 msk agavesirap eller honung
1 msk sriracha
2 vitlöksklyftor, rivna
jasminris
salladslök, skivad
Koka upp ingredienserna till såsen. Låt puttra och tjocka lite, det tar ungefär 10 minuter. Skär blomkålen i små buketter. Häll kikärtsspadet i en skål och majsstärkelsen i en annan. Hetta upp oljan till 170 grader, har du ingen fritös kan du köra på en kastrull med höga kanter. Doppa blomkålen först i kikärtsspadet och sedan i majsstärkelsen. Fritera några buketter åt gången tills de har fått en fin, gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper. Lägg den friterade blomkålen i en skål och vänd runt med såsen. Strö över salladslök, servera med jasminris.
Vad har vi ätit den här veckan?
Den här veckan har ledordet varit enkelt och snabbt, och då är det tacksamt med både färdig soppa från kyldisken och kylskåpsrens. Vad vi har ätit finns sammanfattat nedan, precis som vanligt.
I måndags köpte vi Änglamarks färdiga tomatsoppa som vi värmde på och åt med pasta, mozzarella och färsk basilika.
I tisdags gjorde vi sojabiffar med en ljuvlig rosmarin- och citronsås som vi toppade med svarta oliver. Ris till det.

I onsdags plockade vi fram rester och fixade fried rice med broccoli, salladslök, röd paprika, pak choi och tzaybitar.
I torsdags gjorde vi det enkelt för oss. Reeeker med baguette och aioli till de andra, en bit västerbottensostpaj med sallad till mig.
I fredags åt vi pizza och drack dolcetto från San Fereolo.
I lördags grillade vi Ottolenghis portabellosvamp fylld med grönsaker och toppad med Tallegio. Smashed potatoes med rosmarin och balsamicosås till det och i glasen hade vi en cab sauvignon från 2009 (!) från Stag's Leap.
Idag är det söndag och till middag ikväll köper vi hem indiskt.
Öppen lasagne med mandelpesto
Fredag kväll och jag och Clara ligger utslagna i soffan, Sigge har somnat och Calle blandar en drink i köket. Vi kom till landet tidigare idag och har ätit pizza och druckit rödvin, och resten av kvällen ska jag läsa och äta After Eight. Ungefär så. #wildncrazy

Om ni inte ännu bestämt vad ni ska äta till middag imorgon kan jag tipsa om den här gamla godingen signerad Lotta Lundgren. Mandelpeston är vansinnigt god så jag brukar göra en mycket större sats än vad receptet säger (och den går alltid åt, passar nämligen perfekt att sleva i sig med sked när andan faller på...)
Öppen lasagne med mandelpesto
2 portioner
1 dl mandel
30-40 g smör
1 citron
0,5 tsk honung
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g champinjoner
200 färsk spenat
2 lasagneplattor
0,5 burk ricotta
salt, nymald svartpeppar
Rosta mandeln i torr stekpanna och krossa i mortel. Bryn smöret. Riv av citronzesten och blanda ihop med mandeln och smöret. Smaka av med salt och några droppar pressad citron. Koka upp rikligt med vatten till lasagneplattorna. Hacka löken och vitlöken fint och stek i smör tills den blivit genomskinlig. Skiva svampen och vänd ner i löken och stek tills den fått färg. Tillsätt spenaten och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Koka lasagneplattorna mjuka, fiska upp med hålslev och lägg på två värmda tallrikar. Fördela spenatfyllningen på ena halvan av lasagneplattan, toppa med en rejäl klick ricotta och svep över resten av lasagneplattan. Skeda över massor med mandelpesto och servera direkt.
Sallad med svarta bönor
Vi har som bekant bönor till det mesta, och den här enkla lilla salladen signerad Tareq Taylor ramlade jag över en kväll när jag letade recept. Supergod och genial i all sin enkelhet! Vi hade den som tillbehör till tacos men den funkar ju till det mesta, tänker jag.

Föredrar du andra bönor är det bara att byta ut bäst du vill men i den här familjen råkar just svarta vara favoritvarianten.
Sallad med svarta bönor
4 portioner
400 g svarta bönor
0,5 dl koriander
0,5 dl mynta
1 dl slätbladig persilja
1 citron, saften
2 msk olivolja
1 salladslök, tunt skivad
lite havssalt
Hacka örterna grovt och blanda ihop med resten av ingredienserna. Låt salladen stå till sig några minuter innan servering.
Vad har vi ätit den här veckan?
Den här veckan har i matväg varit ganska vanlig. Ambitionen har varit att förbereda maten i god tid, men så blev det inte alls. Nya tag nästa vecka osv. Middagarna finns samlade nedan, precis som vanligt. Hoppas att ni får en fin kommande vecka!
I måndags åt vi halloumipytt med senapskräm.
I tisdags svängde vi ihop en krämig pastasallad med pesto, purjolök och småtomater. De andra hade bacon till.

I onsdags åt vi raggmunkar med rårörda lingon. Kidneybönor med olivolja och havssalt till det och även bacon till köttätarna.
I torsdags åt vi pappardelle med bland annat marinerad kronärtskocka, brynt smör och salvia. Pecorino på toppen, chardonnay från Stag's Leap i glasen.
I fredags åt vi pizza.
I lördags åt vi schnitzel - köttvarianten till de andra, vegvarianten till mig. Klyftpotatis och grönsaker till det.
Idag är det söndag och till middag köpte vi hem falafel.
Burrata med blodapelsin
Det var längesedan vi lagade något från Ottolenghis kokböcker, men för några helger sedan gjorde vi den här förrätten som jag har haft sparat i min läslista ungefär hur länge som helst. Burrata och korianderfrön verkar vara lite av en favorit hos Ottolenghi, för i somras åt vi den här varianten med hallon istället för blodapelsin. Otroligt fin, och kanske något otippad kombination i båda fallen!

Lavendeln ger en subtil, blommig ton men den tar inte över (sa jag även lugnande till Calle när vi skulle äta den här rätten eftersom han är av den fasta övertygelsen att allt med lavendel smakar tvål...)
Burrata med blodapelsin
4 portioner till förrätt
2 msk olivolja
1,5 tsk flytande honung
0,5 tsk torkad lavendel
0,5 vitlöksklyfta, liten och krossad
1 msk korianderfrön, rostade
2 blodapelsiner
440 g burrata (ungefär 4 bollar)
några basilikablad
havssalt, nymald svartpeppar
Lägg oljan i en kastrull tillsammans med honung, lavendel, vitlöksklyftan och en nypa salt på medelvärme tills det börjar bubbla lätt. Ta från plattan, rör runt ordentligt och låt kallna. Skala och filea apelsinerna och lägg på ett fat tillsammans med burratan. Blanda lavendeloljan med de rostade korianderfröna och häll den försiktigt på burratan. Garnera med basilika och strö över havssalt och svartpeppar.