Salade niçoise
För att undkomma eventuella katastroflägen i sommar när man ska ha inspiration nog till att komma på lunch prick varje dag har vi gjort en plan. Bibbi har bakat paj och lagt i frysen (perfekt att ha med sig när vi ska ut med båten dessutom) och jag har fått tips om att alltid ha kokt potatis i kylen. Otroligt smart säger jag, för en sallad med kall potatis är en av mina favoritluncher. I lördags åt vi en variant av klassikern Salade niçoise som i originalversion innehåller tonfisk. I vår var det istället svarta façon grecque-oliver och stora cocktailkapris.

Vi hade en bit bröd till för att skopa upp men jag tycker att salladen bär sig fint även utan tillbehör. Hej, sommarlunch!
Salade niçoise
4 portioner, på ett ungefär
1 romansalladshuvud
1 rödlök, tunt skivad
1 stor näve svarta oliver, halverade
1 stor näve cocktailkapris, halverade
300 g gröna bönor, lätt kokta
1 stor näve blandade tomater, delade
6 potatisar, klyftade
2-3 kokta ägg, delade
0,5 dl olivolja
2 msk rödvins- eller vitvinsvinäger
dijonsenap efter smak och tyckte
1 riven vitlöksklyfta
salt, nymald svartpeppar
en gnutta flytande honung
Koka potatisen, bönorna och äggen redan på morgonen så har du de redo i kylen när det är dags för lunch. Blanda allt till dressingen och ställ åt sidan. Riv salladen i mindre bitar och lägg på ett stort fat. Toppa med resten av ingredienserna och ringla över salladsdressingen.
Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Tina
Verkligen en underbar sallad!
Trackback