Halloumitacos

Nä hörni, det har varit kämpigt det senaste. Mina tankar har varit på annat håll, hos vänner som behöver det. Lägg därtill en fullspäckad kalender på jobbet och ja, livet i allmänhet. Små bekymmer bakas ihop med lite annat och ungefär så kan väl de senaste veckorna sammanfattas. Det låter dystert, och det är det emellanåt - men inte alltid. Men mat, det har jag haft cirka noll sekunder över för det senaste. Jag saknar mitt MBT-gäng och den inspiration jag brukar få därifrån och i dagarna är det väl ungefär ett år sedan vi senast sammanstrålade. Hoppas så vi kan ses snart igen.
 
 
Just nu är det alltså enkel och så snabb mat som gäller på vardagarna för vår del. Vad gör vi då? Vi gör mat i bröd i allmänhet och tacos i synnerhet. När jag scannar av hyllorna i affären blir det ofta ett stopp vid tacohyllan - små, mjuka tortillas, gärna grön tomatillosalsa, Santa Marias smoky halloumikrydda. Lite halloumi till det, picklad rödkål (släng ihop på lunchen så är den klar till middagen) och ett gäng grönsaker och svarta bönor. Mixa färdig majonnäs med färsk jalapeno så har du en god, stark sås till. Snabbmiddag på bästa sätt. 

Vad har vi ätit den här veckan?

Min vecka har varit allt annat än lugn och harmonisk, men mat måste man ju äta ändå som bekant. Vi har fått ihop en hel del gott faktiskt, även om planeringen har lyst med sin frånvaro. Så blir det ibland, som ni vet. Veckans middagar finns samlade nedan.
 
I måndags gjorde vi en pasta med kronärtskockskräm, soltorkade tomater och mozzarella (och ett extra lager pecorino romano).
 
 
I tisdags gjorde vi enklast möjligast - burritos fyllda med grönsaker och ost som vi åt med salsa och svarta bönor.
 
I onsdags åt vi våfflor. De toppade vi med gräddfil, dill, fint hackad rödlök och västerbottensost (och lax till de som äter det) och till efterrätt blev det såklart en med hjortronsylt.
 
I torsdags gjorde vi en philly cheese steak-smörgås med ectrecôte till de andra och marinerad portabello till mig.  
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags gjorde vi aubergine à la Bonifacienne som är en korsikansk specialiet - aubergine fylld med en röra på bland annat dygnsgammalt vitt bröd, riven fårost, basilika och citronzest. Som tillbehör hade vi sallad, en kall vispad sås med crème fraiche, parmesan och vitlök och de andra fick även kallskuret. Till efterrätt åt vi Bibbis magiska och knäckiga rabarberpaj med vaniljsås.
 
Idag är det söndag och ikväll har vi grillat korv och ätit potatissallad med bland annat purjolök, kapris och dragon.

Ugnsbakad rotselleri, örtkräm, dukkah

För några helger sedan grillade vi en hel rotselleri på indirekt värme. Magiskt. Den hade kanske kunnat gå lite längre till och med, om jag ska vara petig. Jag har köpt en kokbok som heter Eld, Rök, Grönt (rekommenderas!) och har fullkomligt gått bananas med grillen efter det. Till rotsellerin åt vi en örtkräm, stekta kantareller (som vi hittade i frysen!) och dukkah. Jättefin kombination!
 
 
Och hörni, snåla inte med dukkah, den är magisk!
 
Helgrillad rotselleri, örtkräm, dukkah
4 portioner
 
2 mindre rotsellerihuvuden
några endiveblad
2 msk vitvinsvinäger
salt
 
örtkräm
1 dl blandade örter (jag använde rosmarin, dill och timjan)
0,5 citron, saften
3 msk olivolja
1 dl crème fraiche
salt, nymald svartpeppar
 
dukkah
1 dl hasselnötter utan skal
8 macadamianötter
1 tsk korianderfrön
0,5 tsk hel spiskummin
1 tsk milt chilipulver
0,5 tsk torkad oregano
1 tsk salt
 
Lägg endivebladen (jag skivade dem tunt först) med lite salt och vinäger och låt stå tills servering. Lägg kol i halva grillen så att du får plats att rosta rotsellerin i indirekt värme senare. Tänd grillen, och när det brinner kraftigt lägger du sellerin på gallret så att det yttersta lagret bränns runtom. Lägg den sedan på sidan där det inte brinner och rosta på indirekt värme i 1,5-2 timmar tills rotsellerin känns mjuk när du trycker på skalet. Innertempen ska vara över 60 grader. 
 
Mixa örter, citronsaft och olja med en stavmixer och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Häll örtmixen i en bunke och blanda försiktigt ned crème fraiche tills du har en illgrön kräm.
 
Ta upp endivebladen och låt rinna av på hushållspapper. Skala rotsellerin försiktigt (men låt lite skal vara kvar för det är det som är det gottiga) och dela i 4 klyftor. Klicka upp en generös sked örtkräm på tallrikarna, pudra över 2 matskedar dukkah och och två bitar selleri på varje. Toppa med endiveblad och ännu lite mer dukkah.

Vad har vi ätit den här veckan?

Idag är en stor dag eftersom vi för första gången på ett och ett halvt år ska gå på Liseberg. Vi är ju vanligtvis på Liseberg någon gång i veckan så efter den här oändligheten av avhållsamhet är ju barnen så otroligt pepp. Vi med för den delen! Vi har kvällsbiljetter så först blir det middag hemma, men allra allra först en sedvanlig sammanfattning av veckans middagar. Hoppas ni har haft en fin vecka!
 
I måndags gjorde vi halloumitacos som vi kryddade med Santa Marias färdiga smoky halloumi-kryddmix (som för övrigt är grymt god). Toppade gjorde vi med picklad rödkål, svarta bönor, ananassalsa och jalapenomajonnäs.
 
 
I tisdags gjorde vi pesto på den sorgliga basilikaplantan vi hade på köksbänken. Den åt vi med färsk tortellini, pecorino romano och chiliflakes. Salami till de andra, kidneybönor till samtliga.
 
I onsdags åt vi en grekisk sallad med stora vita bönor och till den hade vi spenatpinnar, tzatziki och vitlöksbröd.
 
I torsdags traskade vi till Familjen för att äta middag. Jag slog till på vit sparris med broccolini och nässelkräm, Calle på någon fiskhistoria. Barnen åt köttbullar, potatismos och lingon. Bakad färskost och glass med jordgubbar till efterrätt (och kanske två Bloody Marys eventuellt...)
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags grillade vi svamp-shawarma efter ett recept som vi hittade i Buffé. Svampen åt vi med pitabröd, grönsaker och en kall såsyoghurt, vitlök och mynta.
 
Idag är det söndag och ikväll köper vi hem sushi.

Drinktips - Red Hook

Vi dricker en hel del drinkar men jag är dessvärre usel på att skriva ner recepten. Nu får det bli ändring på det eftersom vi de senaste veckorna har försökt komma på en drink som vi sa skulle bli sommarens drink utan att över huvud taget komma ihåg vilken det är. Jag vill hävda att den var gul, Bibbi trodde att den var grå-aktig och Calle minns bara vilket glas den serverades i. Blind leading the blind, som ni märker. (Återkommer om vi kommer på vilken det var haha.)
 
 
Den här drinken minns jag dock väl för det är en återkommande favorit hemma hos oss - Red Hook. Det är en mix av en Brooklyn och en Manhattan (därav namnet Red Hook som är ett område mitt emellan de två stadsdelarna) och den är helt magiskt god.
 
Red Hook
1 drink
 
4 cl Rye Whiskey
1 cl Maraschinolikör
1 cl Punt e Mes
 
Rör kall med is (minst 50 varv). Häll i väl kylda glas och dekorera eventuellt med ett maraschinokörsbär.

RSS 2.0