Gelato crema

I somras lånade vi en glassmaskin av en kompis. Vi har ju en egen, lite billigare variant (som vi är väldigt nöjda med) men hans är en lite mer avancerad variant med egen kompressor, jämfört med vår som har ett isblock som man har i frysen. Vi har funderat på att köpa en sådan, men de kostar en del och efter att vi provat göra lite olika glassorter konstaterade vi ganska snabbt att det för oss räcker gott och väl med den vi redan har. Vi ville köpa en dyrare glassmaskin för att kunna göra gelato, alltså riktig gelato, men vi tyckte inte att resultatet vi fick i den dyrare maskinen var tillräckligt bra. God glass, utan tvekan - men inte tillräcklig gelatokonstistens. 
 
 
Det här receptet nedan var dock väldigt gott och kommer från boken Gelato av Hanna och Angelo Scarfò. Superfin smak av citron, och en hint av mjuk och len honung.
 
Gelato crema
750 g
 
1 citron, zest efter smak
1 vaniljstång
450 g standardmjök
70 g vispgrädde
20 g honung
90 g äggula
120 g rörsocker
 
Tvätta citronen noggrant och skär loss den gula delen av skalet. Skär ett snitt i vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg stång och frön i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt citronskalet. Värm upp mjölk, grädde och honung i samma kastrull. Koka upp på medelvärme och låt stå i minst fem minuter. Vispa äggula och socker ljust och luftigt i en separat bunke med en elvisp. Häll (under ständig omrörning) ner hälften av mjölkblandningen på socker- och äggulesmeten och vispa till en jämn smet. Häll ner den nyvispade smeten i kastrullen med resterande mjölkblandning och värm under omrörning till 85 grader. Sila och häll över smeten i en behållare och mixa med stavmixer. Täck med plastfolie och ställ i iskallt vattenbad (eller utomhus). När glassmeten svalnat till ungefär 30 grader - ställ i kylskåpet över natten (minst 6 timmar, som mest 18 timmar). Mixa smeten med stavmixer, häll i glassmaskin och frys. Häll upp i kyld bytta och lägg i frysen.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Amanda (Swedish Passport)

Åh, måste göra egen glass oftare känner jag! Så himla gott ju :)

2021-01-13 @ 15:44:40
URL: http://swedishpassport.com
Postat av: Jennie

Verkar gott med egengjord glass.

2021-01-13 @ 19:40:24
URL: http://minbloggblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0