Vad har vi ätit den här veckan?

Den här veckan har vi försökt tänka kylskåpsrens eftersom det har varit en hel del sorliga slattar, trötta grönsaker och halvfulla förpackningar som trängts i vårt kylskåp. I måndagens tomatsoppa blandade vi ner en öppnad burk med tomatsås, till tacosen samlade vi ihop alla trötta grönsaker och den slokande basilikan blev en basilikaolja till lasagnen i lördags. Mission completed.
 
 
I måndags gjorde jag en tomatsoppa som vi åt med pasta, mozza och färsk basilika. Som tillbehör svängde Calle och Sigge ihop biscuits med västerbottensost och salladslök.
 
I tisdags gjorde Calle crèpes som vi fyllde med avokadokräm.
 
I onsdags blev det tacos. Inte så mycket att orda om det, grönsaker, salsa, jalapenos, gräddfil. Allt det där andra man brukar ha på.
 
I torsdags åt vi ugnsbakad hokkaidopumpa med mathavre och rödvinssås, och till den gick vi utanför vår vin-comfort zone och korkade vi upp en Côtes de Rhône från Mas de Libian. Wow! 
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags åt vi en öppen lasagne med aubergine, tomatsås, parmesanricotta, basilikaolja och rostade pinjenötter. Tomat- och mozzarellasallad som tillbehör.
 
Idag är det söndag och ikväll köper vi hem sushi.

Vintipset - Khayyâm, 2019

Även om vi provar många nya viner har vi helt klart våra favoriter. Riesling från Moseldalen, chardonnay från Bourgogne, Jura och Napa, pinot noir från Oregon och Washington State, nebbiolo från Piemonte, gamay från Beaujolais, chenin blanc och cab franc från Loire... Ja, ni hör ju. Det finns oändligt mycket kvar att utforska.
 
 
Igår slog vi på stort och provade ett vin från producenten Mas de Libian som håller till i södra Rhônedalen. Kvinnliga vinmakare, biodynamiskt odlat och ett nyanserat vin med hintar av allt från svartpeppar och lagerblad till vanilj. Köpte bara en flaska men ska svänga förbi bolaget och köpa några flaskor till och lägga i källaren för det här var riktigt, riktigt gott. Hoppas ni får en fin helg, vänner! 

(No-) meatball sub med jalapenomajonnäs

Vi äter ganska ofta sojafärsbullar i tomatsås som vi toppar med parmesan och äter med tagliatelle. Det är enkelt, går hem hos samtliga och är löjligt gott. För några veckor sedan fick vi rester över och då passade vi på att slänga ihop den här enkla suben vars receptskiss fladdrade förbi på Ica (tror jag).
 
 
Tryck till den ordentligt innan du tar första tuggan, annars har innehållet en tendens att ramla ur (talar av erfarenhet).
 
(No-) meatball sub med jalapenomajonnäs
Värm på sojafärsbullarna och tomatsåsen. Blanda ihop en majonnäs och mixa med några skivor färsk jalapeno tills den är så stark som du vill ha den. Dela en baguette på längden, lägg i några slevar tomatsås och bred ut i baguetten. Dela sojafärsbullarna om de är stora och lägg i, toppa med valfria grönsaker (vi hade sallad och gurka) och toppa med jalapenomajonnäs, riven parmesan och färsk koriander.

Vad har vi ätit den här veckan?

Den här veckan har vi fått till en salig blandning av gamla favoriter, nya bekantskaper och en av livets stora glädjeämnen - smält ost. Baklängesmatsedeln finns samlad nedan i vanlig ordning. 
 
I måndags gjorde vi en broccoligratäng med ädelost som vi åt med spetskålsallad. De andra fick även stekt falukorv till.
 
 
I tisdags plockade vi fram vegokebab från Schysst Käk och gjorde en sallad som vi åt med fetaost, kebabsås och peperonis.
 
I onsdags gjorde vi en gryta med tofu, röd curry och kokosmjölk. Vi hade även i broccoli, bambuskott, lök och röd paprika. Ris till, såklart.
 
I torsdags värmde vi en Mont D'or i ugnen. Osten skopade vi upp med surdegsbaguette och som tillbehör hade vi oliver, cornichons och syltlök. De andra hade även kallskuret till. 
 
I fredags åt vi bakad potatis med vegetarisk skagenröra.
 
I lördags köpte vi pizza och drack barbera från Fontanafredda.
 
Idag är det söndag och ikväll planerar vi att köpa hem indiskt. Kikärtsgryta med mynta och lök till mig, butter chicken till de andra. Naan och chutney till samtliga.

Grillad smörgås med kimchi, Appenzeller

Den här veckan har varit en blandning av torktumlarkänsla (på jobbet), mycket bokläsning om kvällarna (jag är snart klar med den jag håller på med) och en känsla av att nej, den här veckan kommer jag fan inte ikapp. Och så får det vara ibland. Vad gör jag då? Jag äter något gott. Som den här varma smörgåsen med kimchi, Appenzeller och svamp som man doppar i tonkatsusås. Alltså...
 
 
Jag bläddrade förbi receptet i Allt om Mat och tänkte direkt att det här måste provas. Jag har inte gjort riktigt som originalreceptet och såsen är signerad Jennie Walldén men grundtanken är densamma. Drick med en riktigt, riktigt kall riesling och njut. 
 
Grillad smörgås med kimchi och Appenzeller
4 smörgåsar
 
8 skivor surdegsbröd
8 portabellosvampar
salt, nymald svartpeppar, en gnutta japansk soja
8 msk kimchi
120 g Appenzeller, fint riven
 
Tonkatsusås
1 dl ketchup
2,5 msk worchestersås
2 msk japansk soja
1 msk honung
 
färsk koriander
 
Blanda ihop ingredienserna till tonkatsusåsen. Skiva svampen och stek sedan i rikligt med olja på hög värme tills den fått färg. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och lite japansk soja. Ställ åt sidan och låt svalna. Bred smör på hälften av brödskivorna, toppa med svamp, kimchi och till sist massor med riven ost. Lägg på en brödskiva och grilla i paninigrill eller stek i stekpanna tills smörgåsarna fått fint med färg och är frasiga. Servera med färsk koriander och tonkatsusåsen.

Chokladscones

I lördags kväll glömde vi av att sätta en deg till våra sedvanliga nattjästa frallor, och eftersom vi inte orkade gå och handla på söndagsmorgonen gjorde jag något som jag sällan gör - jag bakade scones. Varför gör jag inte det så ofta, undrar du? För att ingen i vår familj uppskattar scones (även om Calles i och för sig åt en hel i söndags, kryss i taket osv) förutom jag. Jag stod i valet och kvalet och funderade på om jag skulle blanda ner västerbottensost eller choklad, men valet landade till slut på choklad eftersom jag hittade chokladknappar i skafferilådan. Übergott!
 
 
Det finns ju en uppsjö av recept men det här kommer från Zeina. Kan man annat än att älska hennes recept? Alltid bra! 
 
Chokladscones
12 stycken
 
8-9 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk socker
4 tsk bakpulver
100 g kallt smör
4 dl mjölk
1 dl chokladknappar
 
Smörj en muffinsplåt ordentligt och väm ugnen till 200 grader. Blanda de torra ingredienserna ordentligt, tillsätt smöret (ett tips är att hyvla det) och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt mjölk och chokladknappar och blanda snabbt ihop. Forma små bröd och lägg i den smorda muffinsplåten. Baka i ungefär 15 minuter, låt svalna på galler.

Baklängesmatsedeln vecka 6

Den här veckan har vi firat Alla Hjärtans Dag nästan varje dag. Enligt Clara är det här den bästa dagen på året (bortsett från hennes födelsedag, julafton, sommaren osv...) och därför bör den firas exakt hela veckan, med en stor fest på själva dagen - idag vill säga. Alltså, firas det som firas kan tänker jag, så här kommer veckans baklängesmatsedel - the Alla Hjärtans Dag-edition.
 
 
I måndags åt vi vegobullar med parmesan och basilika i tomatsås. Tagliatelle till det och ännu mer parmesan på toppen.
 
I tisdags tog vi vegobullsresterna från måndagens middag och gjorde meatball subs med jalapenomajonnäs och parmesan på toppen.
 
I onsdags kylskåpsrensade vi. Ugnsrostade grönsaker, spenat- och västerbottenfyllda portabellosvampar och en kall såscrème fraiche och grovkornig senap.
 
I torsdags åt vi steamed buns (vi köper färdiga med finns recept här om du vill göra egna) som vi fyllde med tofu, kimchi, jalapenomajonnäs, picklad rödlök och sesammarinerade morötter. Riseling från Sybille Kuntz till det.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags åt vi burrata med blodapelsin, lavendelhonung och rostade korianderfrön till förrätt, öppen lasagne med ricotta, svamp och mandelpesto till varmrätt och till efterrätt åt vi hasselnötsgelato och jordgubbssorbet från Gelaterian.
 
Idag är det söndag och Clara har beställt trerätters Alla Hjärtans Dag-middag, och det ska hon såklart få. Rårakor till förrätt, Biff Rydberg till varmrätt och macarons från Le Comptoir till efterrätt.

Tareq Taylors Matresa

Det är lördag eftermiddag och den här familjen skrotar omkring här hemma. I förmiddags tog vi en lång promenad över Kungshöjd och bort till Stenpiren i iskallt och klart väder. Jag hade tänkt handla kanelbullar på Mr Cake men där var fullt med folk så vi struntade i det och nöjde oss med att spana in båtarna på älven istället.
 
 
Ikväll ska vi dricka en French 75 med fläderlikör innan maten, äta glass från Gelaterian till efterrätt och där emellan ska vi festa till det med burrata, öppen lasagne och en dolcetto som jag är barnsligt förtjust i. Helgtips, förresten - Tareq Taylors Matresa som finns på SVT Play. Snyftade mig igenom delar av det här fina serien, och dräglade mig igenom andra delar pga SÅ mycket god mat de äter och lagar. Måste ses. Trevlig helg, vänner. Vi hörs!

Marinerade bönor med fetaost

Många jag känner är ytterst tveksamma till bönor av alla dess slag. Helt ofattbart säger jag som äter bönor i princip varje dag, antingen som huvudingrediens eller som tillbehör. Både Clara och Sigge - kanske mest Sigge, faktiskt - är tokig i bönor. Helst svarta, men även kidney och vita små går bra. Jag äter i princip alla sorters bönor, och gärna de som inte är helt vanliga som till exempel pinto. 
 
 
Är jag lat ringlar jag bara över olivolja och strör över havssalt, för det är så kidsen föredrar sina bönor. Är jag mer ambitiös gör jag som på bilden ovan - marinerar och blandar med färska örter och smulad fetaost. En mild fetaost ska det vara, ingen skarp historia.
 
Marinerade bönor med fetaost
Blanda en enkel vinaigrette på olivolja och sherryvinäger, en klutt stark senap är också gott att ha i. Riv ner en klyfta vitlök och en liten, finhackad rödlök. Blanda ner 2 burkar valfria bönor och finhackad färsk mynta, dill och persilja. Smula ner fetaost och rör runt ordentligt. Smaka av med salt och peppar och låt stå en stund innan servering. 

Baklängesmatsedeln vecka 5

Den här veckan har vi grävt fram några glömda favoriter, haft två kalas för Bibbi och spenderat fredagskvällen med att orimligt länge diskutera klar is med vår vän Viktor som kom över på pizza. Ungefär så. Baklängesmatsedeln finns samlad nedan, som vanligt.
 
I måndags åt vi Anammas sojafärsbiffar med en citron- och rosmarinsås. Ris och svarta oliver till det.
 
I tisdags gjorde vi en halloumipytt som vi åt med senapskräm.
 
I onsdags åt vi en krämig pastasallad med pesto.
 
 
I torsdags firade vi Bibbi som fyllde år! Vi började med champagne (Palmer, Vintage Brut 2013 - en av mina favoriter just nu). Till varmrätt åt vi en parmesanpaj toppad med burrata och en ljummen svampsallad och till pajen hade vi marinerade och grillade kronärtskockor, soltorkade tomater och de andra fick även kallskuret. Till efterrätt åt vi tiramisù från Aldardo.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags hade vi ett andra kalas för Bibbi (fira det som firas kan osv) och vi hade beställt hem mat från Traktör. Toast med getost och blodapelsinsallad till förrätt, och till varmrätt åt vi rotselleri- och svamppuré med grillat ankbröst till de andra och sojabiff till mig. Till det var det även en blåbärsbalsamsås. Till efterrätt åt vi en kolapaj med citronmousse och kanderade nötter.
 
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta falafel. Vi ska prova Zeinas färdiga variant som vi friterar lätt och äter med pommes, sallad, peperoni, rödlök, picklad rödkål och stark sås.

Vintips - Yvonne Blanc, 2018

Vi är på landet, som för närvarande är ett riktigt vinterland. Massvis med snö och dessutom iskallt så Calle och Clara åkte just till den lilla utomhus-isbanan som de byggt upp här i Svanesund. Jag dricker te och ska snart väcka Sigge och ta med honom ut på en pulkatur, men först - vintips! En fin och frisk chenin blanc från Loiredalen, närmre bestämt Anjou-Saumur och Château Yvonne.
 
 
Chenin blanc är faktiskt en av mina favoritdruvor, speciellt de friska, honungsdoftande vinerna med en hint av ylle. Det här vinet kom på släpp för några veckor sedan men det verkar finnas kvar i några butiker, i Göteborg bland annat på Gårda och Torpavallsgatan. Norpa några flaskor och lagra, det har vi gjort. Hoppas att ni får en fin helg!

Senapskräm med rivet äpple

Ugnsrostade grönsaker, valfritt protein och kall sås är en av våra standardrätter på vardagarna. Det är lätt att variera, det finns något som passar alla och kanske bäst av allt - man får ha sås till. Just den här senapskrämen introducerade Bibbi oss för när vi hade det som tillbehör till en halloumipytt. Jag vill äta den till allt (eller med sked).
 
 
Originalreceptet kommer från Ica och ett gammalt nummer av Buffé. Observera att det ska vara grovkornig senap - det är viktigt.
 
Senapskräm med rivet äpple
2 d sås, på ett ungefär
 
1 litet grönt äpple
2 dl lätt crème fraiche
1,5 msk grovkornig senap
2 tsk flytande honung
salt, nymald svartpeppar
 
Riv äpplet och krama ur vätskan. Blanda med crème fraiche, senap och honung och smaka av med salt och nymald svartpeppar. 

RSS 2.0