Göteborgsguide, the 2021 version

Förra veckan traskade vi hem genom ett sensomrigt Göteborg, från Slottsskogen genom Linné, över Risåsberget förbi Skansen Kronan, genom Vasastan och slutligen över Avenyn in på vår gata i stan. Göteborg är en otroligt fin stad och jag får nästan nypa mig i armen ibland när jag tänker på att vi bor mitt i allt det här, i vår lägenhet med utsikt över trädkronorna. Att våra barn får växa upp här med allt vad det innebär. Skramliga spårvagnar, lummiga stadsparker, spännande människor och massor med saker att upptäcka. 
 
Utsikt från Skansen Kronan, mot Masthugget.
 
Men, vad gör man egentligen i stan med två barn? Eller utan barn också, för den delen. Man gör massor! Vi får ofta frågan, både från sådana som ska besöka stan som turister men även från vänner som sällan är i innerstan. Jag hade ju förr som vana att sammanfatta våra tips men det var ett tag sedan nu så jag har dammat av några tips och sammanställt. Det är en salig blandning med sedvanligt fokus på mat men håll till godo - kanske ni hittar något passar just er.
 
2112 / Innanför Vallgraven / Hedens Busstation
Om jag och Calle (och barnen) får välja ett enda ställe att äta burgare på nu för tiden är 2112 utan tvekan i topp. Innan åt vi nästan alltid på deras lilla Street Food-hak som ligger rakt över vår lägenhet, men nu för tiden intar vi vår fredagsburgare på restaurangen eftersom, well, vi sitter hemma och det är skönt att komma ifrån lägenheten. Att det sedan råkar jobba typ världens trevligaste Tobbe där är ett plus, och ett plus-plus är att det är Göteborgs bästa vegburgare. Överdriver inte. Om vi beställer exakt samma burgare varje fredag? Kan eventuellt vara så, ja. In Flames heter den, om ni undrar. 
 
Bar Bruno / Inom Vallgraven
OMG, det här drinkstället alltså. Insane, som min kompis Therese hade sagt. Hands down de bästa drinkarna vi har provat i Göteborg (och vi har provat en del ställen...) 
 
Unity / Inom Vallgraven
Jamen för att ett jazzställe i centrala Göteborg är genialiskt, och för att de serverar galet god mat och stökiga viner. 
 
Chopstix / Vasaparken / Vasastan
Vårt favorit-sushihak och favoritpark att hänga i. Missa inte den veganska misosoppan man får till sushin, den är toppen!
 
Familjen / Arkivgatan / Lorensberg
För evigt vår favoritrestaurang i Göteborg. Varför? För att maten är bäst, servicen likaså. Barnen älskar det, och vi med.
 
Bar La Lune / Vasastan
Vi är knappast ensamma om att älska La Lune, Göteborgs sämst bevarande hemlighet. Lämna barnen hemma och lägg dig platt inför vad som komma skall. Mästerligt, minst sagt.
 
Masala / Berzeliigatan / Lorensberg
Våra barn älskar indiskt och vi med. Masala är en kedja och har numera ett helt gäng restauranger runt om i Göteborg. 
 
 
Wurst / Djupedalsgatan / Linnéstan
Nyfunnen älskling! Korv på alla möjliga sätt, goda tillbehör, underbar uteservering och fin service. Hit kommer vi gå om och om igen!
 
Näckrosdammen / Johanneberg
En av våra andra favoritparker. Jättefin lekplats, mysigt häng för picknick. Brukar köpa med lunch från Wrapped på Södra Vägen (men även Masala och ett gäng andra ställen ligger nära).
 
Paddan / Inom Vallgraven
Jag kan inte nog prata mig varm om Paddan. Älskar att åka Paddan! Barnen med för den delen. Superkul sätt att se stan på.
 
Skansen Kronan / Haga
Utsikten är magisk från toppen av Risåsberget där Skansen Kronan har stått sedan 1600-talet. Nu för tiden finns där även en uteservering där man har fin utsikt över takåsarna. Vill man inte sitta på uteserveringen är det en av Göteborgs bästa picknickplatser, utan tvekan.
 
Gelaterian / Grönsakstorget
Göteborgs bästa glass, alla kategorier. Svinlång kö under högsäsong men väl värt väntan, lovar.
 
Hildas / Zeytoon / Stora Saluhallen / Inom Vallgraven
Vem vore jag om jag inte tipsade om två av våra absolut favoritställen? Ost handlar vi uteslutande på Hildas eftersom det är Göteborgs (om inte Sveriges?) bästa ostaffär, alla kategorier. Zeytoon för att de har de godaste oliverna, bästa utbudet av nötter och absolut gulligast personal. Handla i Saluhallen så att vi får ha den kvar.
 
Trädgårdsföreningen / Lorensberg
Ska jag vara helt ärlig får jag lätt panik när jag tänker på hur galet mycket folk som ibland trängs på Trädgårdsföreningen lekplats, men går man dit en dag när det inte är högsäsong är där riktigt lugnt och skönt. Sen är ju Trädgårdsföreningen ljuvlig på många sätt. Perfekt, lugn oas med massor med bra picknickställen. Alfons Åbergs Kulturhus är kul för barnen (men ibland kan även där vara galet mycket folk...)
 
Viktors / Geijersgatan / Lorensberg
För att Viktors är bäst. No further explanation needed.
 
Extreme Food / Ingenjörsgatan / Kungshöjd
Denna butiken, alltså. Hot sauce, mexigrejer, tortillapressar, en skäggig man och ganska ofta en hund och en stor grill utanför. Hade icke klarat mig utan deras hot sauce-expertis.
 
Salut / Saluhallen / Inom Vallgraven
Fint häng för lunch eller tidig middag. Alltid bra vegetariskt!

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0