Vad har vi ätit den här veckan?

Jaha, vad har vi fått till i matväg veckan efter påsk? Och hur har tidsplaneringen gått? På första frågan svarar jag lite blandat, på andra frågan över förväntan. Vad vi har ätit finns samlat nedan, precis som vanligt. Hoppas att ni har haft en fin vecka!
 
I måndags köpte vi hem falafel.
 
 
I tisdags gjorde vi blomkålsstuvning som vi åt med marinerade bönor (och rester från helgmiddagens lammytterfilé till de andra).
 
I onsdags åt vi potatismos med fiskpinnar till de andra och spenatpinnar till mig. Gröna ärtor och remouladsås till det.
 
I torsdags gjorde vi pad thai, som vanligt toppad med krossade jordnötter och lime. Orange riesling från Sybille Kuntz till det.
 
I fredags åt vi pizza. 
 
I lördags åt vi en zucchinitarte med parmesan och pinjenötter. Grönsallad med persilladevinägrette till det.
 
Idag är det söndag och ikväll beställer vi hem indiskt.

Vintips - Single Moms Pét Nat, 2020

Den här kortveckan har varit både kort och lång på samma gång, trots att jag har haft en kort-kortvecka eftersom jag var ledig igår. Jobbet har rullat på, träningen har varit tung (förväntat resultat efter påskhelgen...) och Viktor har varit hos oss på torsdagsmiddag. Igår åkte vi till landet, gjorde pizza i Gretan och svepte en flaska Single Moms Pét Nat i väntan på att maten skulle bli klar.
 
 
Kanske är jag partisk eftersom jag råkar bo i samma stad som Wine Mechanics, men det här var urgott. Egentligen hade jag tänkt spara smakpremiären till en magisk, ljummen sommarkväll men det här var ju precis lika gott en kall aprildag med orkanvindar. Pét nat är ju kanske inte för alla, men det är för oss. Wine Mechanics är alltså baserade i Göteborg. Konstigt? Det tycker jag inte. Älskvärt? Utan tvekan. De köper in druvor från Europa, transporterar dem till Göteborg inom 48 timmar och... well, gör vin i Gamlestan. Support your local winery, vänner. Och läs mer här. Trevlig helg!

Vit chokladmousse med lakrits

Det är alldeles för sällan vi äter dessert. Oftast är vi för mätta när vi väl ätit upp varmrätten, och om jag måste prioritera fortsätter jag egentligen hellre äta ost innan maten än att skippa det och äta dessert. Prioriteringar, osv. Men, med det sagt - det räcker ju med något litet och riktigt gott, och den här chokladmoussen med vit choklad och lakrits var näst intill perfekt. Eller nej, vet ni? Den VAR perfekt. Vi gjorde ganska små portioner och det var alldeles lagom.
 
 
Men OBS, det här är inget man slänger ihop direkt innan eftersom smeten ska stå kallt i 12 timmar innan man vispar upp den. Jag vispade dock upp den och spritsade ut den i små glas någon timme innan servering och garnerade precis innan vi skulle äta. Receptet kommer från Elisabeth Johansson och hennes fina kokbok om lakrits.
 
Vit chokladmousse med lakrits
6 portioner
 
100 g vit choklad
2,5 dl vispgrädde
2 tsk lakritsgranulat (eller 2 tsk lakritspulver)
hallon och havssalt till garnering
 
Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och lakritsgranulat och vispa tils pulvret har lösts upp. Låt svalna några minuter och häll sedan ner i bunken. Rör om tills chokladen har smält. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen i minst 12 tiimmar. Ta fram bunken och vispa upp den kalla gräddblandningen till en luftig och len mousse. Fördela i små portionsglas och garnera med havssalt, färska hallon och kanske lite extra lakritsgranulat.

Vad har vi ätit den här veckan?

Vilken härlig påskhelg vi har. Fix i trädgården, champagne på nya uteplatsen, matlagning i Faster Greta, goda middagar, praliner och påskgodis en masse och en massa tid för läsning. Skulle kunna tänka mig att ha påsk i en vecka till, minst... I matväg har veckan varit stabil och våra middagar finns som vanligt samlade nedan. 
 
I måndags åt vi en ljummen sallad med puylinser, ugnsbakade morötter och fetaost. De andra hade fänkålssalciccia till, jag hade Findus spenatpinnar (som för övrigt var supergoda, namnet till trots).
 
I tisdags åt vi rigatoni arrabiata toppad med fint riven parmesan.
 
I onsdags åt vi vegokebab i libabröd.
 
 
I torsdags firade vi in påsken med årets första vita sparris. Den åt vi med en grapehollandaise, och de andra fick även en bit oxfilé till. 
 
I fredags åt vi pizza (men oroa er inte, vi hade klassisk långfredagslunch tidigare på dagen).
 
I lördags var det påskafton och vi åt den här Aujalay-klassikern med ugnsrostade potatisar, tomater, svarta oliver, fetaost och rucola. De andra hade lammracks till och jag vegetariska biffar med spiskummin och citron.
 
Idag är det söndag och ikväll blir det trerätters. Löjroms (eller tångroms-) toast till förrätt, potatisgratäng, balsamicosky och lammytterfilé/marinerad quornfilé till varmrätt och en vit choklad- och lakritsmousse till dessert.

Faster Greta

Jag har en längre tid velat ha två saker (förutom det uppenbara som friska närstående, fred på jorden osv) - ett utekök och en vedeldad uteugn. Varför? För att det är något magiskt med att laga mat utomhus. Så fort mitt utekök behagar komma in i lager igen (och vädret tillåter...) tänker jag laga mat här ute, men vi tänkte tjuvstarta redan ikväll med fredagspizzan. Peppen. Är. Total.
 
Nästan färdig! Ugnsluckorna och handtaget saknas.
 
Igår när vi kom upp till landet stod ett jättepaket och väntade på oss utanför dörren, och efter lite släpande och monterande fick vi henne på plats på vår nybyggda uteplats. Åh, vad fin hon är! Återkommer med pizzaresultat, naturligtvis. Hoppas ni får en fin påskelg, vänner! 

RSS 2.0