Skummig mandelpotatissoppa

Den här enkla mandelpotatissoppan åt vi som förrätt på nyår och den var fantastiskt fin i smaken. Jag tycker ju väldigt mycket om det där enkla utan allt för mycket krusiduller och den här soppan är precis så. Mandelpotatis är för övrigt en av mina favoritpotatisar och i soppa gör den sig perfekt. I originalreceptet toppas soppan även med ett pocherat ägg men vi skippade det eftersom det blev lite för matigt med tanke på att vi hade fyra andra rätter att orka äta upp den kvällen.
 
 
Receptet kommer från Arla och Klas Lindberg som var Årets Kock 2012. De krossade potatischipsen på toppen var för övrigt geniala - ger god textur tillsammans med löken och citronzesten.
 
Skummig mandelpotatissoppa
4 portioner 
 
200 g mandelpotatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
2 dl grönsaksbukjong
0,5 dl vispgrädde
salt, nymald svartpeppar
 
gräslök, rödlök
citronzest
krossade potatischips
(ev pocherat ägg)
 
Skala och skär potatis, lök och vitlök i bitar. Fräs i smör i en kastrull i några minuter och tillsätt sedan vin och buljong. Koka upp och låtkoka tills potatisen är mjuk. Tillsätt grädden och mixa soppan helt slät och skummig. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Häll soppan i tallrikar och toppa med fint hackad lök, citronzest och grovt krossade, salta potatischips (och kanske ett pocherat ägg då...)

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Ewa

Verkligen jättefin.

2020-01-31 @ 12:58:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0