Baklängesmatsedeln vecka 35
Den här veckan har det varit högt och lågt i matväg. Vissa dagar har planeringen varit på topp, andra not so much. Haha. Bra har det blivit ändå, och vi har fått till några vansinnigt goda middagar - som getostsalladen i torsdags, eller lördagens cacio e pepe. AH. Baklängesmatsedeln återfinns i vanlig ordning här nedanför.
I måndags gjorde vi en texmexsallad med kryddad vegofärs, grönsaker, massor med färsk koriander och en dressing på avokado, yoghurt och koriander.
I tisdags åt vi en curry med blomkål, kikärtor och spenat. Till den hade vi picklade citroner, libabröd och ris.
I onsdags fick de andra potatismos, prinskorv och senap och jag var på yoga och åt istället mat när jag kom hem - danskt rågbröd toppat med hummus, edamamebönor, tomater och babyspenat.
I torsdags gjorde vi en stor sallad toppad med friterad getost.
I fredags åt vi pizza.

I lördags åt vi ett gäng ostar innan maten, burrata med hallon och korianderfrön till förrätt, och cacio e pepe till varmrätt. Choklad med kanderade hasselnötter till efterrätt.
Idag är det söndag och till middag hämtade vi hem Claras nya favoritmat - sushi. Alla nöjda, alla glada.
Vintips - Sancerre Les Roches
Det är fredag och efter lunch åker vi till landet. Jag har bunkrat ost och oliver, köpt choklad, packat ihop några flaskor vin som ska upp på lagring och snart väntar traditionsenlig burgarlunch från 2112. Även om helg alltid är något att se fram emot har faktiskt torsdagar seglat upp som en stark utmanare till bästa dagen på veckan. För att fira in kommande ledighet brukar vi äta något extra gott och prova nytt vin till, och igår var inget undantag. Eller well, det var faktiskt inget nytt vin utan en sauvignon blanc från Sancerre som vi druckit innan och som är magisk. Vi drack den iskall till en stor sallad toppad med hallon, rostade bovetefrön och friterad getost - need I say more?

Sancerre Les Roches finns på vårt lokala Systembolag på Avenyn, men finns det inte på ditt går det som alltid att beställa. Nej hörni, nu blir det lunch. Hoppas att ni får en fin helg, vänner! Vi hörs av.
Syltade kantareller
Det är lika bra att vi fortsätter på kantarellspåret. Förra helgen åt vi ju som bekant den här goda kantarellpastan, och de kantareller som inte åkte ner i såsen syltade jag. Jag tycker om det mesta som är syltat, och kantareller är knappast något undantag. Superfint tillbehör till det mesta som är lite höstigt, typ någon gryta eller pannbiffar eller åh, kanske till vegobullar i en gräddig sås med lingon och enbär? Det ska jag laga så fort det blir lite kallare ute.

Just det här receptet kommer från SVT, och den enda ändringen jag har gjort är att använda svartpepparkorn istället för vitpepparkorn.
Syltade kantareller
1 burk
0,5 dl ättika (10 procent)
1 dl socker
2 dl vatten
4 st svartpepparkorn
2 lagerblad
300 g rensade kantareller
Koka ihop lagen, tillsätt kantareller och koka i 10 minuter. Ta upp kantarellerna och lägg i väl rengjorda glasburkar. Koka upp lagen igen, skumme noga och sila över kantarellerna så att det blir helt täckta. Låt svalna en stund och förvara sedan i kylskåp.
Kantarellpasta, parmesan, hasselnöt
När kantarellsäsongen nämrar sig tänker jag ofta att ok, kanske är det här året när vi går ut i skogen och hittar svamp? Sen tänker jag igen och kommer på att nej, det är inte det här året (heller). Vi hittar liksom aldrig svamp, och jag tror att vi sammanlagt har ramlat över typ 3,5 kantareller under alla år vi har varit tillsammans. Tur då att vi har snälla grannar som i fredags kom över med en påse kantareller de plockat på sitt sommarställe. Vilken lyx för oss usla svampplockare!

I mitt flöde på Instagram fladdrade det förbi ett recept på kantarellpasta med parmesan och rostade hasselnötter från Buffé, och det gjorde vi i lördags. Så himla superjättegott i all sin enkelhet!
Kantarellpasta, parmesan, hasselnöt
2 portioner + matlåda
300 g kantareller
1 vitlöksklyfta
4 msk olivolja
salt, nymald svartpeppar
1 dl skalade och rostade hasselnötter
300 g spaghetti
2 dl riven parmesan (minst)
olja att ringla över
Ansa svampen och skär i mindre bitar. Skala och riv vitlöksklyftan och stek i olja på låg värme tills den fått lite färg (MEN se upp så att den inte bränns). Tillsätt svampen och stek på medelvärme tills all vätska kokat bort och svampen fått lite färg. Smaka av med salt och svarteppar. Hacka nötterna och grovt (och hörni, skippa inte att rosta dem för det gör ALLT för smaken) och koka pastan tills al dente. Häll av och spara 1-2 dl av kokvattnet. Lägg pastan i stekpannan tillsammans med svampen och tillsätt hälften av parmesanen och några hasselnötter. Tillsätt lite pastavatten och rör runt tills du har en krämig pasta. Lägg upp på tallrikar, toppa med resten av parmesanen, svartpeppar och hasselnötterna och ringla över olivolja.
Baklängesmatsedeln vecka 34
Det har varit en fin vecka tillbaka i stan. Vi har ätit saker vi har saknat - som till exempel falafel och gyozas - och druckit några riktigt goda viner. Så helt plötsligt blev det söndag och imorgon drar allt igång igen. Kolla in veckans middagar nedan!
I måndags gjorde vi falafel! De åt vi i pitabröd med isbergssallad, hummus, picklad rödkål och saltgurka.
I tisdags gjorde vi tofu cashew (som gick hem hos samtliga i familjen, hurra!) som vi åt med ris.
I onsdags fick Clara sin favoritmat eftersom hon fixat sin första dag i skolan! Det blev spaghetti (eller långpasta som hon kallar det) med tomatsås, kapris och mozzarella. Färsk salsiccia till det. Jag tränade däremot yoga mitt i middagen och åt istället piroger med svarta bönor och koriander när jag kom hem.
I torsdags åt vi gyozas! Till det drack vi en chardonnay från Jura. (Match made in heaven.)

I fredags åt vi pizza.
I lördags gjorde vi spaghetti med kantareller, parmesan och rostade hasselnötter.
Idag är det söndag och ikväll har Clara beställt sushi, så sushi blir det.
White chocolate macadamia nut cookies
Jag kommer ihåg när jag började skolan. Som om det var igår, faktiskt. Jag hade på mig en marinblå- och vitrandig sjömansklänning (där kragen alltid hamnade lite på sned) och vita strumpor med små spetsdetaljer på. Mamma var med mig, min fröken hette Eva och jag var nervös. Igår var det min tur att vara med när min Clara började i sin skola. Det är en helt annan tid och en helt annan värld men likväl stod vi där, hon och jag. Utan randiga sjömansklänningar men med hennes lilla hand i min, lite nervösa båda två. I min familj är ett klassiskt drag att vi inte är sådana som första dagen på något nytt liksom slänger oss in och känner oss helt trygga med en massa nya människor, och Clara är inget undantag. Mina gener, helt klart. Hon känner in, är svårflörtad, kollar av läget. Pratade länge och förståndigt med fröken om att hon faktiskt är lite blyg. Men det gick bra! För mig med (haha). Det kändes fint med pedagogerna från första stund och det känns tryggt att veta att det är med just de tre som Clara kommer spendera sitt första år i skolan. Och skolan, det är en liten pytteskola med inte speciellt många elever. Den ligger på en höjd uppe i Landalabergen med utsikt över Vasastan, och promenaden dit var riktigt fin. Det ska nog bli bra, det här!

Idag är en bra dag, och för att göra den ännu lite bättre tänker jag baka de här kakorna som faktiskt är det bästa jag vet i kakväg. När jag bodde i USA åt jag ofta sådana här. Vit choklad, salt och macadamianötter ÄR en match made in heaven. Det här receptet kommer från Sally's Baking Addicition.
White chocolate macadamia nut cookies
30-ish stycken
265 g vetemjöl
1 tsk majsstärkelse
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
170 g smält (avsvalnat) smör
150 g farinsocker
150 g strösocker
1 stort ägg + 1 äggula
1 tsk vaniljpulver
200 g vit choklad, grovt hackad
120 g macadamianötter, grovt hackade
(havssalt till toppen)
Blanda ihop mjöl, majsstärkelse, bakpulver, vaniljpulver och salt i en stor skål och ställ åt sidan. Rör ihop smält smör, farinsocker, strösocker, ägg och äggula lite snabbt i en annan skål. Blanda ner i mjölblandningen och vänd ihop smeten med en slickepott. Blanda till sist ner chokladen och nötterna. Täck bunken och kyl i minst 2 timmar. Värm ugnen till 175 grader. Gör bollar av degen (ta ungefär 2 msk per kaka) och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt. Strö över flingsalt. Grädda i 12-13 minuter (INTE längre än det, de ska vara sega inuti) och låt svalna några minuter på plåten innan du lägger kakorna på ett galler för att svalna helt. (Eller så struntar du i det och äter kakorna...)
Ärtpesto
Vi har en lugn första vecka efter semestern. Sigge smygstartade på föris idag och imorgon börjar Clara i förskoleklass. Helt nya vänner, helt nya pedagoger. Det fixar vår coola, lugna och modiga flicka alldeles galant såklart. Mamman däremot - inte så cool. Eller lugn. Eller modig heller, för den delen. Tänk om hon inte trivs? Tänk om hon inte hittar bra kompisar? Nä, nu får jag sluta. Det löser sig alltid. (Väl?)

(JA DET GÖR DET). Nu ska jag packa skolväskan och slänga ihop en filmjölkslimpa, men först - recept på en vansinnigt god pestoliknande historia med gröna ärtor. Min syster bjöd på den här när vi firade hennes födelsedag och jag åt ORIMLIGT mycket kan jag meddela.
Ärtpesto
1 stor burk
300 g gröna, tinade ärtor
1,5 dl solrosfrön
1 liten vitlöksklyfta
50 g prästost
1 liten citron, skalet
1 dl olivolja
2 msk vatten
salt, nymald svartpeppar
Tina ärtorna i varmt vatten. Hetta upp en panna med en skvätt olja och rosta solrosfröna så att de får lite yta. Riv ner en vitlöksklyfta mot slutet som får fräsa med en liten stund. Blanda solrosfrön, vitlök, ärtor och riven ost i en mixer. Kör ihop och blanda sedan försiktigt ner olivolja och vatten. Smaka av med citronzest, salt och peppar.
Baklängesmatsedeln vecka 33
Imorgon börjar vardagen igen och efter sex veckor på landet känns det helt klart märkligt att vara tillbaka i stan. Vår sista semestervecka har vi gjort allt man kan önska och lite till - åkt båt, badat, ätit god mat och slappat. Kolla in veckans middagar nedan.
I måndags gjorde vi zucchinibiffar med parmesan som vi åt med ugsnrostad potatis och citronyoghurt med honung.
I tisdags åt vi spaghetti med en gräddig sås med vitt vin, kantareller, parmesan och slätbladig persilja.
I onsdags gjorde vi enklast möjligast - en pastasallad med pesto, purjolök, fetaost och småtomater.

I torsdags var vi ute med båten så vi åt vi middag på en klippa ute i Stigfjorden. Vi hade med oss den här pajen med karamelliserad lök och svarta oliver, och en grönsallad till det.
I fredags åt vi pizza.
I lördags festade de andra till det med räkor, aioli och baguette och jag åt västerbottenpaj toppad med en klick gräddfil och rödlök.
Idag är det söndag och vi är tillbaka i stan. Ikväll hämtar vi definitivt hem mat, och vad det blir återstår att se - kanske indiskt, kanske thai. Eller sushi! Ingen vet säkert.
Pappas saltgurka
Både jag och min syster är sålda på saltgurka, så till den milda grad att pappa gör en rejäl laddning till oss varje år. Jag känner många som tycker saltgurka är svårt, och det kan det vara - de man köper är nämligen inte ens i närheten av så goda som de min pappa gör. Hans har rejält med untz och gör skäl för sitt namn om man säger så.

Så vad äter vi saltgurka till? Eh, allt, men helst som tillbehör till typ hamburgare, grillade smörgåsar, pytt i panna eller som på bilden ovan, till veg Stroganoff. Suhuupergott!
Pappas saltgurka
2 burkar saltgurka
1 kg hela Västeråsgurkor
10 dillkronor
20 blad av svarta vinbär
100 g pepparrot, tunna skivor
1 liter vatten
2.5 dl ättiksprit, 12 procent
0,5 dl grovt salt utan jod
1 msk socker
1 gul lök, skivad
en liten bit torkad, hel ingefära
1,5 tsk hel vitpeppar
0,5 tsk alun
Rensa, skölj och borsta Västeråsgurkorna. Lägg gurkorna i en saltlag (pappa tar en skål eller hink, lägger i 1 dl salt och fyller upp med vatten - lite oklara mått men det spelar inte så stor roll - och lägger sedan i gurkorna och lägger på en tallrik så att gurkorna är täckta med vatten) och låt stå över natten, eller ett par timmar om du har ont om tid. Skölj av gurkorna och stick sedan tre hål i varje gurka med en potatissticka. Skala och tärna pepparroten i små kuber. Koka upp lagen av vatten, salt, socker och ättiksprit tills allt löst sig. Låt svalna. Varva gurkorna i en väl rengjorda burkar upp till ca 2 cm från kanten. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Sätt på lock och låt gurkorna stå och mogna i ett svalt och mörkt utrymme i minst ett dygn men gärna i en hel månad. Förvara en öppnad burk i kylen.
Burrata med korianderfrö och hallon
När vår kompis Johan fyllde 40 år för några veckor sedan firade vi honom med champagne, middag och ett gäng goda viner. Till förrätt åt vi en magisk burrata med hallon, rostade korianderfrön och mängder med riktigt fin olivolja. Märklig kombination? Ja, man kan tycka det, men så ofta när det gäller Ottolenghis recept blir man överraskad över hur vissa smakkombinationer liksom bara fungerar.

Använd en olivolja med hög kvalitet och gärna en som är lite gräsig och pepprig i smaken - det gör stor skillnad.
Burrata med hallon och korianderfrön
Låt burratan rinna av i ett durkslag och rosta korianderfrön i en torr stekpanna tills de fått lite färg och börjar dofta. Lägg burratan på en tallrik, strö över korianderfrön och en stor näve hallon. Ringla över olivolja och smula över lite flingsalt. Servera direkt.
Baklängesmatsedeln vecka 32
Vi ska snart förbereda middag och packa in oss i båten men först - veckans middagar sammanfattade, såklart. Hoppas att ni har haft en fin helg! Vi hörs snart igen, vänner.
I måndags åt vi en potatis- och blomkålssallad med ärtpesto, kronärtskocka och tomater. De andra grillade flankstek till och jag portabellosvamp som jag toppade med parmesan. Till det drack vi en Rioja från 2005 som Bibbi haft i vår vinkällare ett, eh, tag.
I tisdags var vi hos vänner på middag. Till förrätt bjöds det på en vegetarisk ceviche (med ordentligt med chilihetta - supergott), till varmrätt åt vi pasta med pesto, parmesan och semitorkade tomater och till efterrätt hade jag med mig en key lime pie.
I onsdags åt vi råstekt potatis med purjolök och till det hade de andra kotletter och jag åt broccolibiffar. Till det hade vi även färskost med vitlök och örter.
I torsdags slirade vi in upp uppfarten lagom till middagstid efter en heldag på havet. Vi slängde ihop en cesarsallad som vi toppade med extra mycket dressing och krutonger. Till efterrätt åt vi mögelost och drack eiswein.
I fredags åt vi pizza.

I lördags gjorde vi hamburgare som vi toppade med ost, jalapenomajonnäs, grönsaker och jalapenomarmelad. Till burgarna friterade vi pommes.
Idag är det söndag och ikväll drar vi ut med båten och äter middag på någon klippa i Stigfjorden. Vad vi tar med oss är något oklart, antagligen skaldjur till Calle och västerbottenpaj till mig.
Vintips - Erath Pinot Noir
Så plötsligt tog vädret sitt förnuft till fånga. Äntligen. Värme, båtturer, middagar på trädäcket, dopp i havet och iste. Äntligen. Vi har vänner på besök här på landet och de andra åkte just ut en runda med båten och jag och Sigge hänger hemma. Det vill säga Sigge sover och jag svalkar mig i skuggan på trädäcket med ett glas iste och en white chocolate macadamia nut cookie. Det ni.

Ikväll blir det såklart pizza, och till det kanske den här godingen - en pinot från Willamette Valley i Oregon, där jag och Calle var på bröllopsresa för sisådär åtta år sedan. Jag är picky med mina pinos, men den här mina vänner - den är riktigt fin. Finns i beställningssortimentet. Hoppas att ni får en riktigt fin helg! Vi hörs!
Friterad avokado
Ok, friterad avokado alltså. JESUS vad gott. Det enda negativa? Att det ska vara så förbannat svårt att hitta bra avokados...

Köp ett nät och hoppas på det bästa! Och ät med allt det där gottiga man har när man äter texmex - salsa, guacamole, bönor, chilimayo... Ah. Det här ska vi äta snart igen.
Friterad avokado
4 portioner
4 avokados
2 dl vetemjöl
2 uppvispade ägg
4 dl panko
rapsolja att fritera i
flingsalt
Dela, kärna och gröp ut avokadon med en stor sked. Skär varje halva i 4 klyftor och vänd först i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och sist panko. Värm oljan till 180 grader och lägg försiktigt ner klyftorna, några stycken åt gången, tills paneringen fått färg - det tar inte mer än någon minut. Låt rinna av på hushållspapper och strö över flingsalt.
Baklängesmatsedeln vecka 31
Vi är tillbaka på landet efter några dagar i Skåne och planerna för resterande del av semestern är... typ ingenting alls. Veckan som har gått har bjudit på en hel del gott, som till exempel grillspett med oumph och grillad pizza. Kolla in baklängesmatsedeln nedan!
I måndags var jag i stan för att gå på yoga så efter en snabb sväng på stan köpte jag med mig mat från Saluhallen - pita fyllt med grillad aubergine, grönsaker, fetaost och valnötter. (Efterrätt när jag kom hem? En stor bit Beaufort, haha).
I tisdags kom vi ner till Skåne och mamma och pappa bjöd på hamburgare i briochebröd som vi toppade med allt det vanliga - melted cheddar, gurka, tomat och sallad. Pommes som vi dippade i BBQ-sås hade vi som tillbehör.
I onsdags åt vi marinerade grillspett med zucchini, lök och oumph. Som tillbehör hade vi en sallad med cantaloupemelon, tomater, basilika och mozzarella.

I torsdags gjorde vi biffar med zucchini, soltorkade tomater och fetaost som vi åt med ugnsrostad potatis och tzatziki.
I fredags åt vi pizza.
I lördags var vi på kalas hos min syster hon hon bjöd på en jättebuffé med bland annat ostar och tomatchutney, kallskuret och potatisgratäng, ärtpesto, sallad med vattenmelon och feta, bröd och fröknäcke. Till efterrätt åt vi en glass på mascarpone, grädde och lemon curd, och så var det tårta förstås.
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta pappas (vegetariska) kåldolmar som han skickade med oss när vi åkte hem igår. De ska vi äta med skysås, kokt potatis och rårörda lingon.