Grilled cheese

Igår firade vi min trettioåttonde födelsedag med middag hemma. Jag fick en (efterlängtad!) paninigrill i present och blev SÅ glad. En sådan har jag nämligen velat ha sedan typ 1998, men jag har ju haft ett gammalt smörgåsjärn som har varit ok (om än något söndrigt...) så jag har inte kommit mig för att köpa ett nytt. Vi premiärlagade något riktigt gott - grilled cheese. Och kolla vad grillrandig och fin den blev!
 
 
Det är ju ingen rocket science med grilled cheese precis, men jag tycker den blir bäst med LAGOM med ost, gärna en som smakar något, och saltgurka och magic sauce* till är ett är ett måste.
 
Grilled cheese
Jag använder oftast köpt rostbröd eftersom jag (hör och häpna) tycker att det blir bäst. Smör på båda sidorna, på med ost och lägg ihop. Grilla ordentligt så att osten smälter. Servera med magic sauce (vi gör ofta på egen majonnäs men skippa det om du inte orkar, blanda med rökt paprika, salt och peppar och rör ihop) och pommes eller potatischips (och SALTGURKA då). Dela på hälften.

Grahamstekakor

Jag är helt klart en periodare när det kommer till bröd. Vissa veckor bakar jag bara surdegsbröd, vissa äter jag bara knäckebröd, ibland gör jag bara filmjölksbröd och förra veckan, då var det grahamstekakor som gällde (och fortfarande gäller, för den delen). Receptet skickade min kompis till mig i en av våra oändliga matdiskussionstrådar, och det är hands down de godaste tekakorna jag har ätit. Men så är jag också otroligt svag för det mesta (läs: ALLT) med grahamsmjöl i.
 
 
Har du tid kan du alltid minska andelen jäst och låta tekakorna jäsa lite längre, men jag brukar faktiskt göra precis enligt receptet. Plötsligt händer det, osv. Ät med en STOR klick smör på.
 
Grahamstekakor
9 stycken
 
50 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl sirap
0,5 tsk salt
300 g grahamsmjöl
210 g vetemjöl
 
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan. Rör runt tills jästen har löst sig och tillsätt sedan sirap, salt, grahamsmjöl och vetemjöl. Arbeta degen tills den känns smidig och låt sedan jäsa övertäckt i 40 minuter. Dela degen till 9 bitar och kavla eller platta ut varje del till en rund kaka som är ungefär 10-12 cm i diameter. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt, nagga lätt och låt jäsa i 30-40 minuter. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Ta ut från ugnen, pensla brödet med varmt vatten precis när de är klara och låt svalna under handduk på ett bakgaller.

Baklängesmatsedeln vecka 17

Helgen har varit välbehövlig (och jättebra). Långpromenader, lekplatshäng, massor med god mat och några avsnitt av The Wire. Veckans middagar har varit ganska, erm, oplanerade och kylskåpet har rensats. Välbehövligt lite då och då.
 
I måndags gjorde vi morots- och jordnötsbiffar som vi åt tillsammans med en stor kålsallad och en kall sås med yoghurt, mango och en gnutta curry
 
I tisdags åt vi en potatis- och purjolökssoppa som vi toppade med rostade solrosfrön och smulad fetaost.
 
 
I onsdags gjorde vi en pastasallad med bland annat salladslök, pesto, fetaost och småtomater
 
I torsdags hade vi MBT med tema social distansering. Nä skojar bara, temat var picknick (även om vi höll bra med avstånd, lovar) och mitt bidrag var cheddar chive biscuits som är som en slags blandning av matiga muffins och scones. De andra hade med sig allt från långbakade tomater och focaccia till kålsallad och filodegsinbakade morötter
 
I fredags åt vi pizza
 
I lördags gjorde vi gyozas som vi som vanligt fyllde med salladslök, vitkål, svamp, soja, ingefära och vitlök. Som tillbehör hade vi edamamebönor med soja och chilisalt
 
Idag är det söndag och ikväll har vi ätit en sallad med bland annat krispig tofu, gurka, thaibasilika, mango, koriander, saltrostade jordnötter och sobanudlar

Ärtpesto (och ridå)

Den här veckan känns det som att jag har sprungit i en konstant uppförsbacke. I motvind. Jag har jobbat, (försökt att) skola in Sigge som inte alls vi bli lämnad, kämpat på med en inlämningsuppgift som jag aldrig blir nöjd med, jagat folk som inte bemödar sig med att svara på mail, fått tröttsamma besked och längtat efter lite normalitet igen. Och medvind. Jag behöver lite medvind. Nu ska jag snart stänga ner datorn och ta helg med min lilla familj. Ikväll ska vi dricka iskallt rosévin, äta pizza och glömma omvärlden för en liten stund. 
 
 
Jag tänkte skicka med er ett helgtips - gör ärtpesto. Ingen recept för er som gillar exakta instruktioner, haha. Här kommer en grov skiss på hur vi gjorde. Trevlig helg! Vi hörs snart igen.
 
Ärtpesto
Rosta en näve valnötter i en het stekpanna. Lägg i en mixer tillsammans med en kruka basilika, en stor näve tinade gröna ärtor, en vitlöksklyfta och en stor näve riven pecorino. Pulsa tills du har den så slät du vill ha den - jag gillar med lite tugg i. Vänd ner olivolja (mixa inte, då blir den besk) och blanda runt tills du har den så lös du vill ha den. Blanda ner i kokt pasta. Ät. Njut. Osv.

Friterad vegochorizo

Jag är i ärlighetens namn inte speciellt förtjust i vegokorv så när jag ramlade över det här receptet på friterad vegochorizo baserad på bönor blev jag väldigt glad, och ännu gladare när jag lagade dem och insåg att de var galet goda. Att fritera korvarna gör att de får en superkrispig yta, och om du låter några hela bönor finnas kvar i smeten blir det riktigt bra crunch. Toppa med någon god senap, fint hackad rödlök och färsk chili för extra unz.
 
 
Receptet kommer från Coop och är signerat Mathias Dahlgren.
 
Friterad vegochorizo
6 stycken
 
410 g svarta bönor på burk
150 g kikärtor på burk
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk paprikapulver
1 msk rökt paprikapulver
0,5 tsk nymald svartpeppar
0,75 dl vetemjöl
2 äggvitor
1,5 dl panko
olja att fritera i
0,5 tsk salt
 
Skölj bönor och kikärtor och spara 0,5 dl av kikärtsspadet. Mixa slarvigt med en mixerstav till en massa men se till så att några bönor fortfarande är hela. Tillsätt kikärtsspadet och rör ner vitlök och de torra kryddorna. Dela massan i två och forma till 30-ish cm långa rullar på plastfolie och rulla in i plasten. Lägg i frysen tills de är hårda, det tar ungefär 2-3 timmar. Skär rullarna till 6 korvar. Vänd först i mjöl, sedan i lättvispad äggvita och till sist panko blandat med salt. Fritera korvarna i 160 grader, i ungefär 4 minuter tills de är gyllenbruna, och låt rinna av ordentligt på hushållspapper. Servera direkt.

Baklängesmatsedeln vecka 16

Ännu en vecka att lägga till handlingarna och den har vi avslutat med en himla bra helg, faktiskt. Fint väder, lekplatshäng, middag i Långedrag och en fin (och lång) promenad hem därifrån, komplett med pit stop för snabb uteserververingspremiär med sovande kids i vagnarna. I matväg har vi ätit mycket gott, som till exempel ärtpesto och nachos! Såhär ser baklängesmatsedeln ut:
 
I måndags ville Clara ha potatismos och fiskpinnar så det blev det till middag. Eftersom jag inte äter fisk nöjde jag mig med potatismos, remouladsås och kokta, gröna ärtor.
 
I tisdags åt vi den här grytan med mango, småtomater och tofu. Till den hade vi ris och färsk koriander.
 
I onsdags gjorde vi rigatone med ärtpesto. Som tillbehör hade vi en kålsallad (à la vår kompis Johannah som gör världens i särklass godaste sallader!) med mandolinad selleri, kålrabbi, salladslök och morötter. De andra hade även salami till.
 
 
I torsdags gjorde vi en stor plåt med nachos! De toppade vi med ost, jalapenos, isbergssallad, koriander och majs, och som tillbehör hade vi den här bönröran med svarta bönor, spiskummin och kokosmjölk. Till efterrätt drack vi micheladas.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags bjöds vi på cacio e pepe med grillad kål och aubergine. Till efterrätt åt vi praliner från Kampanilen.
 
Idag är det söndag och vi har grillat. Ryggbiff till de andra, vegburgare från Anamma till mig. Till det hade vi en fransk potatissallad och en kall sås med crème fraiche och mosad feta.

Frallor med ost och jalapenos

Tänk att man kan längta efter fredag även om det bara har varit fyra vardagar den här veckan. Hemmajobbandet fortsätter, Sigges inskolning likaså. Det vanliga livet fortskrider i den här icke-vanliga situationen och den här veckan har jag verkligen saknat våra familjer som vi inte har sett på ungefär hur länge som helst. Och vem vet när vi får träffas igen, för den delen. Suck. Det är bara att gilla läget och längta till bättre tider, för bättre tider kommer.
 
 
Tills dess - gör vardagen lite bättre med de här supergoda och ganska heta frallorna med ost och jalapenos. Grymma till soppa! Receptet kommer från Zeina. Trevlig helg, vänner! Stay safe. Lyssna på Tegnell.
 
Frallor med ost och jalapenos
20-ish st
 
25 g jäst
4 dl kallt vatten
12 dl vetemjöl special
0,5 dl rapsolja
1 msk honung
2 tsk salt
150 g grovhackade (inlagda) jalapenos
150 g ost, tärnad
 
Lös jästen i vattnet. Blanda alla igredienser utom osten och jalapenos i 10 minuter. (jag kör alltid i min assistent, men för hand funkar såklart fint det med). Låt jalapenosen rinna av och hacka sedan i grova bitar. Tillsätt osten och jalapenosen i degen och blanda några varm på långsam hastighet. Ta upp degen på mjölat bakbord, forma den rund och låt jäsa under bakduk i en halvtimme. Dela degen i 20 bitar, forma runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i en timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid och sänk värmen till 225 grader precis när du satt in plåten. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna på bakgaller.

Mangogryta med tofu

När min kompis tipsade om den här grytan med mango i tänkte jag att det lät lite knäppt med mango i en gryta MEN vet ni? Det är otroligt gott. Blir liksom som en syrlig överraskning som gifter sig fint med tofun och småtomaterna. Receptet hittade hon hos Food Pharmacy.
 
 
I originalreceptet ska tofun inte stekas men jag tycker alltid att det blir godare när tofun har yta så jag körde på det.
 
Mangogryta med tofu
2 portioner + matlåda
 
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
1,5 msk mald gurkmeja
1 msk kallpressad kokosolja
500 g krossade tomater
0,5 dl tomatpuré
2 dl cashewnötter (blötlagda)
400 ml kokosmjölk
salt, nymald svartpeppar
250 g fryst och tinad mango
270 g fast, naturell tofu
400 g småtomater
70 g babyspenat
färsk koriander till servering
 
Lägg för det första tofun i press mellan två tallrikar i några timmar innan ni ska äta. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i kokosolja på låg temperatur. Häll över löken och vitlöken tillsammans med ingefära, gurkmeja, krossade tomater, tomatpuré, cashewnötter och kokosmjölk i en mixer och mixa tills det är lagom grynigt. Det får gärna vara lite bitar kvar. Häll tillbaka såsen i grytan och värm upp. Skär tofun i kuber och stek i rikligt med kokosolja tills de har fått färg runtom - stek på medelvärme, och kom ihåg att det ofta tar längre tid än vad man tror att det ska göra. Blanda ner tofun i grytan och tillsätt mango, klyftade småtomater och spenat och rör runt. Servera med färsk koriander.

Baklängesmatsedeln vecka 15

Vi är mitt i påskledigheten och idag var dagen då Stora Rensprojektet inföll (och fortsätter imorgon, för den delen...). Det är sant. Vi hämtar in lådor från vinden, skänker, slänger, organiserar och styr upp. Om det känns bra? Ja. Väldigt. I matväg har påskhelgen bjudit på klassisk påsklunch, men även himmelska ricottagnudis och ganska mycket ost. Spana in baklängesmatsedeln för vecka 15 nedan.
 
I måndags gjorde vi pastasallad med fetaost, tomater och pesto.
 
I tisdags åt vi dumplings från Beijing 8
 
 
I onsdags åt vi en bönchili som vi toppade med fet crème fraiche, färsk koriander, riven cheddar och lime.
 
I torsdags firade vi in påsken med pizza som vi toppade med crème fraiche, taleggio, lök och syrad brysselkål.
 
I fredags var det långfredagen och vi åt påsklunch hos våra vänner ute i Långedrag. På kvällen var vi ganska mätta så till middag dukade vi upp ostar, vin och surdegsknäcke.
 
I lördags åt vi vit sparris (premiär för i år!) med grapehollandaise till förrätt och ricottagnudi med brynt salviasmör till varmrätt. Till efterrätt festade vi till det med nocciolaglass från Gelaterian.
 
Idag är det söndag och till middag hämtade vi hem falafel och pizza.

Dillrostad potatis

Som för de flesta andra blir vår påsk inte riktigt sig lik i år. Vi har ju vanligtvis stor påsklunch på landet på långfredagen men det är ju inte att tänka på i dessa tider så vi håller oss i stan. Påskharen kommer enligt uppgift även till Vasaparken i år, som tur är och långfredagslunch med snaps ska vi få till ändå, om än i ytterst liten skala.
 
 
Imorgon blir det några timmars jobb innan vi checkar ut och firar in påskhelgen med någon god middag, och det ska bli skönt med några dagars ledighet. Blir det här påsken då vi rensar på vinden? Ingen vet säker. Hur som helst, det finns ett gäng påskrecept i den här kategorin, och de här dillrostade potatisarna kan väl passa fint i det sällskapet, tänker jag. Egentligen ska man ha nypotatis men det finns ju inte nu (väl?) så vi körde på små, fina delikatesspotatis. Recept från Tasteline.
 
Dillrostad potatis
2 portioner
 
1300 g (färsk-) potatis
1 klyfta vitlök
0,5 kruka dill
2 msk olivolja
flingsalt
 
Värm ugnen till 200 grader. Skölj potatisen ordentligt. Skala och riv vitlök och finhacka dillen. Blanda potatis med olja, vitlök, dill och salt på en plåt och rosta i mitten av ugnen i 40-ish minuter. Dra på mer salt och ev lite mer olivolja precis innan servering.

Pistage- och mannakaka med rosvatten

Yotam Ottolenghi, sällan blir man besviken när man lagar något från hans kokböcker. Den här kakan serverade vi som efterrätt när vi hade vänner över på middag och den är magisk. Kanske kan vara något för påsk? Köp rosvatten av bra kvalitet för de lite billigare smakar tvål.
 
 
I vår affär finns det färdigskalade pistagenötter, kan ju vara skönt om ni vill slippa pilla av skalet på 150 g pistagenötter...
 
Pistage- och mannakaka med rosvatten
1 stor kaka
 
3 gröna kardeummapoddar (ta ut kärnorna och mortla)
150 g skalade pistagenötter
100 g mandelmjöl
170 g mannagryn
1,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
300 g smör, rumsvarmt
330 g strösocker
4 ägg
1 citron, skalet (och 1 msk citronjuice)
2 msk rosvatten av bra kvalitet
0,5 tsk mald vaniljstång
 
100 ml citronjuice
80 ml rosvatten
110 g strösocker
 
200 g fet, grekisk yoghurt
200 g fet crème fraiche
1 msk florsocker
0,5 msk rosvatten
 
Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en bakform med avtagbar kant (23 cm). Lägg den mortlade kardemumman i en skål tillsammans med pistagenötterna och mixa med en stavmixer tills det är finmixat. Lägg i en större skål och blanda ner mandelmjöl, mannagryn, bakpulver och en nypa salt. Lägg det rumsvarma smöret i en bunke tillsammans med sockret och vispa tills det blandat sig någorlunda. Blanda ner äggen, ett i taget och fortsätt vispa tills allt blandat sig. Rör ner pistageblandningen och vänd till slut ner citronskal och citronjuice, rosvatten och mald vaniljstång. Häll smeten i formen och grädda i 1 timme tills kakan har satt sig och provstickan är torr när du sticker ner den i kakan. Gör under tiden sirapen som ska hällas på kakan. Häll citronjuice, rosvatten och strösocker i en kastrull och värm försiktigt och rör runt tills sockret är upplöst. När kakan är klar i ugnen - häll över sirapen (ALLT ska på). Låt kakan svalna. Vispa ihop ingrendienserna till frostingen och bred på kakan eller servera bredvid.

Baklängesmatsedeln vecka 14

Den här veckan har vi lagat en hel del god mat, ätit en hel del god ost och dessutom ätit helt ljuvlig sesamlevain OCH sirapslimpa från Margaretas (där min kompis Pernilla jobbar, ni vet). Hurra för det, säger jag. Baklängesmatsedeln till eder service!
 
I måndags åt vi en supergod tomatsoppa med aprikoser som vi toppade med pasta och färsk basilika. Som tillbehör hade vi frallor med jalapenos och lagrad ost. Magiska!
 
I tisdags gjorde vi raggmunkar som vi åt med rårörda lingon och kikärtor med furikakefrön. De hade hade även bacon till.
 
 
I onsdags åt vi de här vegetariska biffarna med soltorkade tomater och fetaost. Till biffarna hade vi dillrostad potatis och en avokadosås med yoghurt och några skvätt tabasco.
 
I torsdags gjorde vi en cacio e pepe! Pasta, mortlad svartpeppar, pecorino, lite pastavatten. That's it. 
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags gjorde vi lyxmiddag i all sin enkelhet (för oss brukar det betyda att vi flyttar oss från köket in till vardagsrummet och sitter där och äter, haha) så Calle och barnen fick räkor som de åt med baguette, majonnäs och citron. Jag åt istället en vegetarisk toast skagen med tofu. Till efterrättåt vi praliner.
 
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta kronärtskocksrisotto med långbakad spetskål. Till efterrätt festar vi till det med den här lilla godingen med mascarpone, syltad ingefära och svartpeppar.

Spenatlasagne med linser och gorgonzola

Även om allt är lite upp och ner just nu försöker jag upprätthålla någon form av normalitet, och det innebär bland annat att fredagar - som alltid - betyder ost, pizza och praliner. Även om det är tråkigt och ledsamt att inte träffa vare sig familj eller vänner är det ändå ganska mysigt att skrota omkring här hemma och ta dagarna som de kommer. Den här helgen har vi inte en endaste liten plan, men en sak är säker - något gott ska vi äta. Vad det blir återstår att se.
 
 
Vill ni göra något extra gott till helgen kan jag rekommendera den här lasagnen som vi gjorde för några veckor sedan. Jag är ju otroligt svag för gorgonzola, men är du inte det är det nog inte lasagnen för dig. Haha. Receptet kommer från Allt om Mat.
 
Spenatlasagne med linser och gorgonzola
4 portioner + matlåda
 
200 g lasagneplattor (färska)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
250 g färsk spenat
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
100 g gorgonzola
salt, nymald svartpeppar
1 förpackning svarta linser, 125 g (jag använde belugalinser)
50 g valnötter
2 dl riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en stor stekpanna i några minuter, tillsätt sedan spenaten och låt den fräsa med i någon minut. Häll över mjölk och grädde och låt koka upp. Smula ner osten och rör om tills den smält. Smaka av såsen med salt och peppar och blanda ner linserna (jag kokade linser själv eftersom jag hade belugalinser hemma). Varva sås och lasagneplattor i en smord, ugnsfast form. Understa och översta lagret ska vara sås. Grovhacka nötterna och blanda med osten. Strö blandningen över lasagnen och grädda i mitten av ugnen i ungefär 20-25 minuter tills plattorna är mjuka och lasagnen har fått fin, gyllene färg.

Göteborgsguide 2020

Det var längesedan jag knåpade ihop en lista på ställen vi ofta besöker här i stan, men i bistra tider som de här kan det kanske vara på sin plats med en uppdatering. Vill du inte gå ut erbjuder många ställen take away, men vet ni - det kommer ju också en tid när vi kan börja leva som vanligt igen, men tills dess - stödhandla av dina (och våra!) favoritställen. De behöver kärlek just nu.
 
Familjen
Vi och Familjen går way back. Det har varit vår favoritkrog i flera år nu, och även om besöken dessvärre inte duggar tätt nu för tiden är det dit vi ofta går när tillfälle ges. Just nu kan du köpa med dig både Bloody Mary-mix och mat hem om du inte vill sitta där.
 
 
Viktors Kaffe
Ja, vad ska man säga? Vi älskar Viktors Kaffe. Och Viktor! Bästa kaffet i stan, god mat, bullar från Kampanilen (se nedan) och bra läge. På sommaren köper vi gärna med oss mat och kaffe härifrån och traskar upp till lekplatsen vid Näckrosdammen och kvällshänger.
 
Burgersson
En klassiker för lördagslunch i vår familj. Favorit hos barnen, dessutom. Stans i särklass bästa vegburgare och supertrevlig personal (långhåriga killen, du vet vem du är).
 
Korv United STÄNGT!
En klassiker för lördagslunch, del 2. Superbra vegokorv dessutom (och jag är kräsen, kan jag lova) och goda tillbehör.
 
Kampanilen
Jag har aldrig satt min fot på Kampanilen, men jag äter ofta deras bullar hos Viktors, och våra vänner i Långedrag köper ofta deras praliner och de är helt sinnessjukt goda. 
 
Extreme Food
Denna butiken, alltså. Hot sauce, mexigrejer, tortillapressar, en skäggig man och ganska ofta en hund och en stor grill utanför. Hade icke klarat mig utan deras hot sauce-expertis.
 
Gelaterian
Vi har varit där två gånger den senaste veckan vilket officiellt markerar starten på vårt gelato-år. Godare glass går inte att hitta i stan. Det är sant (brynt smör med rosmarinkolasås - behöver jag säga mer...).
 
 
Saluhallen
Det är nog ingen direkt skräll att Saluhallen är med på listan, för här är vi så ofta det går. Ost på Hildas, oliver hos Zeytoon, praliner hos Kanolds. Ungefär så ser rundan ut. 
 
Cum Pane Olskroken
Här köper jag mitt mjöl, för det här gulliga bageriet ligger inte så långt ifrån mitt jobb. OBS det går ej att gå in där utan att köpa med sig något bakverk hem, bara så ni vet. Finns även i Majorna!
 
Salut Saluhallen
Den lilla matbaren mitt i Saluhallen som liksom tog ett jättekliv in i mitt hjärta när jag, Calle och Clara åt middag här innan vi skulle på Operan i julas. Jättefin mat, spännande vin!
 
Toso
Längst upp på Avenyn ligger den här pärlan. Boka bord för det är nästan alltid fullt av en anledning. Helt. Otroligt. God. Mat.
 
Vi Viet
Jag var här med en kompis för någon månad sedan och blev helt blown away. Superbra service, spännande meny och VIETNAMESISKT ISKAFFE. Boka bord (eller ta med hem) för det är poppis.

RSS 2.0