Gryta med potatis, fänkål och saffran

När vi hade 1-årskalas för Sigge bjöd vi på den här grytan toppad med dillaioli och ugnsbakade tomater. Gick toppen att göra till många (vi var 14 vuxna och 10 barn!) och var löjligt gott med surdegsbröd och foccacia till. Receptet kommer från Allt om Mat och kallas för falsk fisksoppa och jag förstår varför, för det är ju få saker som skriker fisksoppa lika mycket som fänkål och saffran. Haha. 
 
 
Återkommer med recept på dillaiolin för nu måste jag packa ihop mig. Hoppas ni har en fin höstlovsvecka, vänner!
 
Gryta med potatis, fänkål och saffran
2 portioner + matlåda
 
400 g fänkål
800 g potatis
4 bananschalottenlökar
1 paket kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
0,5 g saffran
2 msk olivolja
8 liter vatten
2 dl vitt vin
2 dl grädde
salt, nymald svartpeppar
 
400 g körsbärstomater på kvist
olivolja, salt
 
Ansa och skär fänkålen i stora bitar. Skala potatisen och dela i ungefär lika stora bitar som fänkålen. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken och skiva chilin tunt. Fräs vitlök, chili och saffran i en stor gryta i några minuter i rikligt med olivolja. Lägg i fänkål, potatis och lök och blanda runt. Häll över vin och låt fräsa med i några minuter, tillsätt sedan vattnet och låt puttra under lock i ungefär en halvtimme tills potatisarna blivit mjuka.  Sätt ugnen på 225 grader och lätt tomaterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och salt och baka i mitten av ugnen i 20 minuter. När potatisen är mjuk - tillsätt grädden och smaka av grytan med salt och svartpeppar. Blanda ner kikärtor och tomater. Servera soppan med aioli och bröd.

Baklängesmatsedeln vecka 43

Den här veckan började med pumpa - ett supergott recept av Yotam Ottolenghi - och slutade med hämtmat, som så ofta på söndagar. Där emellan har vi firat Calles födelsedag, gjort en misslyckad pizza (även solen har sina fläckar...) och ätit ohemula mängder med ost.
 
I måndags gjorde vi ugnsbakad butternutpumpa som vi åt med chiliyoghurt, korianderolja och rostade pumpafrön. Till pumpan hade vi morots- och halloumibiffar.
 
 
I tisdags åt vi spaghetti med belugabolognese toppad med parmesan och en klick crème fraiche.
 
I onsdags blev det pasta igen, en ljummen variant med pesto toppad med marinerad fetaost, svarta oliver, småtomater, soltorkade tomater och inlagd, grillad paprika
 
I torsdags fyllde Calle år och han önskade gyozas till middag. De fylldes med det vi nästan alltid har i - vitkål, svamp, färsk ingefära, salladslök och vitlök (och även ponzu för att blöta upp det lite). Calle har också fläskfärs och sesamolja i sina. Till det hade vi ångade edamame och den här ljuvliga lilla sidorätten med avokado, blodgrape och rostat bovete. Till efterrätt åt vi soja-crème brûlée.
 
I fredags åt vi pizza
 
I lördags gjorde vi fooled pork på jackfruit. Den åt vi i majstortillas och toppade med guacamole, picklad rödlök, cheddarost och gräddfil. Till efterrätt åt vi ost.
 
Idag är det söndag och vi hämtade hem mat till middag. Falafel till mig och burgare från Lasse på Heden till resten. Calles favorit!

Helgläsning

Förra helgen fick vi feeling och bestämde oss för att renovera vår hall. Det är en utmärkt idé på så många plan, men alla som någonsin renoverat vet att det aldrig går sådär snabbt och smärtfritt som man tänker att det ska göra. Speciellt inte när man bor i ett hus från början av 1900-talet där raka väggar och plana golv inte existerar. Allt det som vanligtvis brukar stå i hallen är nu i vardagsrummet och för mig, som älskar ordning och reda, är det en - eh, vad ska jag kalla det - utmaning. Oh well, det kommer bli fint när det blir klart.
 
 
Nu ska jag packa ner Sigge och gå till Saluhallen. Ikväll väntar inget nytt under solen utan det är drink, pizza och praliner i vanlig ordning. Imorgon är det helgfrukost (älsk på det) som hos oss just nu oftast innebär pappa-pannkakor (tunna) eller mamma-pannkakor (tjocka med lönnsirap). Calles pannkakor är outstanding men de här tjocka med blåbär går inte av för hackor de heller.
 
Som helgläsning kan jag tipsa om den här artikeln i The Guardian om Jamie Oliver (en av mina favoritkockar!) och hans matimperium. Superintressant, måste jag säga. Trevlig helg, vänner. Vi hörs!

Panerad rotselleri

Jag håller på att göra paneer för första gången men vetetusan om det blir så bra. Hur man nu kan misslyckas med att koka upp mjölk och får den att separera med hjälp av citron. Oh well, jag ska snart gå och lägga mig så jag får (kanske) göra ett nytt försök imorgon.  
 
 
Men hörni, det var ju panerad rotselleri vi skulle prata om. När de andra i familjen äter fisk gör jag ofta det här. Enkelt, går snabbt och får en extra kick av lite pressad citron på toppen!
 
Panerad rotselleri
2 portioner
 
1 rotselleri
1 dl mjöl
2 ägg
4 dl panko
olja att steka i
 
Skala rotsellerin och dela den på mitten. Skär 1 cm tjocka skivor. Koka upp vatten i en kastrull och koka skivorna i några minuter tills de är al dente, det tar ungefär 5 minuter. Häll av vattnet och låt skivorna torka. Lägg mjöl i en tallrik, vispade ägg i en och pankon i en. Doppa rotselleriskivorna först i mjöl, sedan ägg och sist panko. Tryck till ordentligt så att inte pankon ramlar av! Stek skivorna i rikligt med olja på medelvärme tills de är gyllene på båda sidorna.

Baklängesmatsedeln vecka 42

Den här veckan började med fisk (helt galet, jag vet) och slutar med hämtmat och besök på Halloween på Liseberg (igen). Vad har vi mer fått till? Vi har kylskåpsrensat, ätit pizza en torsdag och jag har dessutom rullat hatt på Öijareds Resort
 
I måndags åt vi fisk . Eller ja de andra åt fisk, de fick panerad torskfilé och jag åt pankopanerad rotselleri och till det hade vi kokt potatis, en kall sås med gräddfil, majonnäs, färsk dill och pressad citron. Och gröna ärtor, såklart.
 
 
I tisdags åt vi en slags texmex-bowl med en botten på isbergssallad, svarta bönor och avokado som vi toppade med oumph, grönsaker och en dressing på crème fraiche, sweet chilisås och tacokrydda (tack för tipset, Johanna).
 
I onsdags gjorde vi slut på de sista potatisarna vi plockade upp för några veckor sedan (!). De ugnsrostade vi och toppade sedan med en västerbottenkräm, dillolja och syrad rödlök. Som tillbehör hade de andra chorizo och jag värmde på några quinoa- och kikärtsbiffar jag hittade i frysen.
 
I torsdags åt vi pizza, den napolitanska varianten.
 
I fredags åkte jag till Öijareds Resort. Till middag blev vi bjudna på betor med getost och kapris till förrätt, puylinser med paprikacrème och långbakad fänkål till varmrätt och till efterrätt åt vi brownie med dulce de leche och vaniljglass.
 
I lördags var Calle ute och rullade så jag gjorde det enda rätta och åt ostbricka till middag. En bit tallegio, en mjuk pecorino, VGG (Världens Godaste Getost) och den där mögliga getosten från någonstans utanför Paris. Till det hade jag pane carasau (beroendeframkallande tunnbröd från Sardinien) och lite plock som oliver, soltorkade tomater, fyllda småpaprikor och tryffelchips.
 
Idag är det söndag och vi ska snart hämta hem indiskt innan vi ska gå till Liseberg. Jag har siktet inställt på en paneer med kardemumma och grönsaker och Calle och Clara delar med största sannolikhet en butter chicken. Sigge brukar möla papadoms och peta i sig ris.

Äppelkladdkaka med kanelfrosting

Den här kakan bjöd våra vänner på när vi var och hälsade på i deras nya, fina hus för några helger sedan. Jag är ju ingen kak-kind-of-person men den här, alltså. Det är kakornas kakor. Min syster var snäll och tog med sig äpplen från trädgården i mina föräldrars hus i Laröd sist hon hälsade på så jag har as we speak ett gäng äppelchips på gång i ugnen. Kanske blir en kaka också om jag får feeling.
 
 
Receptet kommer från Buffé
 
Hoppas att ni får en fin helg, vänner! Skickar med er ett lästips från Systembolagets hemsida där man kan gotta ner sig i deras korta serie om nördiga ölsamtal. Haha! Episkt. Kolla in.
 
Äppelkladdkaka med kanelfrosting
10-12 bitar
 
100 g smör (+till formen)
100 g hackad vit choklad
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 nypa flingsalt
0,5 tsk mald kanel
2 ägg
0,5 tsk rivet citronskal
3 dl rivet äpple
riven kokos till formen
 
300 g färskost
3/4 dl florsocker
1 dl vispgrädde
0,5 tsk mald kanel
5 äppelchips
1 dl hackade hasselnötter
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och ta av från värmen. Rör ner chokladen och vispa tills den smält. Blanda ner socker, mjöl, salt och kanel, Vänd ner äggen, ett i taget och rör ner citronskal och äpple. Smörj en form med löstagbarn kant (23 cm) och bröa med kokos. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. 
 
Vispa färskost och florsocker fluffigt. Vispa ner grädden, lite i taget, och vispa tills den är fluffig. Blanda ner kanel och bred på (den KALLA) kakan. Toppa med äppelchips, hasselnötter och kanel.

Valnötskräm

Den här veckan är det sådär höstigt som det bara kan vara vid den här tiden på året. Trädtopparna vi ser från vårt vardagsrumsfönster har nu blivit alldeles illgula och jag och Clara plockar kastanjer på väg till föris på morgonen. Halloween är på intåg och tycka vad man vill om det men för mig kommer den där helgen alltid ligga mig varmt om hjärtat. Så många roliga kvällar jag och Alex har haft tillsammans när jag var i USA, och roligast av allt var nog ändå gången när vi gick 6th Ave Halloween Parade och jag var utklädd till ängel (jag hade lånat en gigantisk prästkappa av en av de katolska prästerna i kyrkan där min pojkväns mamma jobbade) och Alex pappa hade gjort en gloria till mig. Alex däremot var en mumie och hade virat in sig i metervis med tyg, men hade glömt av den lilla detaljen att fundera ut hur hon skulle kunna kissa. HAHA. Som vi skrattade i badrummet på klubben vi var på när hon kom på att hon var akut kissnödig. Those were the days.
 
 
Det här året blir det ingen 6th Ave Halloween Parade men däremot ska jag och Calle i sedvanlig ordning kolla in Fright Night och pynta lägenheten med en blygsam trollhasselkvist där Clara kan hänga upp sina Halloween-alster hon gjort på föris. 
 
Nu ska jag göra klart middagen innan jag ska träna yoga, men först - ett enkelt röra-ihop-recept på en valnötskräm som jag gärna toppar saker med. Soppor, smörgåsar, you name it.
 
Valnötskräm 
Vispa ihop ett paket färskost (jag tycker bäst om Arlas) med havssalt och nymald svartpeppar. Blanda ner grovt hackade valnötter och rör ihop. Smaka av med lite färsk dill och citronzest om du får feeling.

Broccoli- och potatissoppa

Broccolisoppa, alltså. Det är INTE en soppa som har stått högt i kurs hos mig, om man säger så. Jag har försökt att göra det innan men har aldrig lyckats få till någon bra konsistens. Sist jag provade blev den blaskig som träskvatten och jag bestämde mig för att broccolisoppa inte var för mig, men så ramlade jag över ett recept hos ICA som lät idiotsäkert och tänk - det blev en supergod soppa. 
 
 
Jag tycker om att ha topping på min soppa, här blev det en valnötskräm och lite kallpressad rapsolja smaksatt med krondill.
 
Broccoli- och potatissoppa
2 portioner + matlåda
 
1 burk vita bönor
250 g broccoli
2 stora potatisar
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
2,5 dl vispgrädde
1 liter grönsaksbuljong
salt, nymald svartpeppar
berberekrydda, cayennepeppar
 
Skölj av bönorna och låt rinna av. Skär broccolin i bitar och skala och skiva stammen. Skala och tärna potatisen. Fräs grönsakerna i olja i en stor kastrull eller gryta. Riv ner vitlöken. Häll i grädde, buljong och vita bönor och låt koka under lock tills potatisen blir mjuk. Mixa sedan soppan slät med stavmixer och smaka av med salt, svartpeppar från kvarn, berberekrydda och lite cayennepeppar.

Baklängesmatsedeln vecka 41

Den här veckan har, trots ganska stressiga moment, varit spännande i matväg. Eller spännande och spännande, vi har dammat av några gamla klassiker (som pastasalladen) och provat lite nytt (som aloo gobi) och förutom det har jag bakat sirapslimpa och gjort en ny sats granola med hasselnötter och salta mandlar. 
 
I måndags fyllde Sigge 1 år och våra vänner kom över och firade. Vi bjöd på cannelloni fyllda med ricotta och spenat, toppade med tomatsås, mozzarella och parmesan. Till det åt vi en sallad med vitkål och isbergssallad dressad med senap, dill och honung.
 
I tisdags gjorde jag en aloo gobi som vi åt med naan med koriander och vitlök, raita, chilipickles och limechutney.
 
 
I onsdags gjorde Calle en pastasallad med purjolök, fetaost och småtomater och som vi toppade med massor av tabasco.
 
I torsdags kom en kompis över på middag och vi bjöd på en bönchili som vi åt med crème fraiche, riven cheddarost och färsk koriander. Till chilin hade vi surdegsbröd.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags åt vi papardelle med svamp, schalottenlök och färsk timjan (vi har fortfarande en jättebuske i vårt kryddland på landet).
 
Idag är det söndag och  om ett tag ska vi traska iväg mot Liseberg där det just nu är Halloweenfirande. Middag äter vi på vägen - vi svänger inom favoriten Wrapped och festar till det med burritos.

Varm macka med surkål

Den här veckan, alltså. I made it. Helt plötsligt är sena pluggkvällar, jobb och existentiella frågor ett minne blott och så är det äntligen fredag. Sigge har just somnat och jag äter frukost efter morgonens yogapass. Jag bakade sirapslimpa igår och har två ohemult goda smörgåsar med prästost framför mig, och det tillsammans med ett glas iste och några tomater är en riktigt fin frukost i min bok.
 
 
Den här helgen blir lugn. Sigge är vaccinationshängig så ikväll blir det pizzafredag (och bubbel, praliner och OST) hemma men imorgon packar vi ihop oss och åker till landet. Vi ska sätta vitlök, plocka in olivträdet och fixa med det sista innan kylan slår till ordentligt.
 
Nu ska jag snart ta tag i den här dagen, men först tänkte jag bara lämna ett tips inför helgen. Jag är nämligen barnsligt förtjust i varma mackor och det här är min standardlunch de dagar jag är hemma med Sigge. Surkål köper jag från en tjej på vår lokala REKO men det finns ju i princip i vilken affär som  helst nu för tiden.
 
Varma mackor med senap och surkål
Till de här mackorna passar formfranska allra bäst tycker jag - jag brukar köpa med fullkorn. Bred smör på en smörgås, ett tjockt lager grovkornig senap (jag har en polsk senap med en gnutta pepparrot i som är helt ohanterbart god) och toppa med surkål, lagrad ost + en macka till. Kör i järn tills de är ordentligt knapriga. Ät som frukost, lunch, tillbehör till middag eller precis närsom du får feeling.

Raita

Jag ska alldeles strax gå och lägga mig efter att ha spenderat nästan hela kvällen med att skriva en labbrapport som ska lämnas in om några dagar men först måste vi diskutera raita, den indiska såsen som finns i sjutusenfemhundra olika varianter. Jag har aldrig varit en jättekonsument av raita - fram tills för några månader sedan vill säga, när jag köpte med påse med hel spiskummin från den gulliga kryddaffären i Torvehallerne i Köpenhamn. 
 
 
Vaddå, tänker ni? Jo. Skillnaden på smak i färdigmald och hel spiskummin är monumental. Prova själva ska ni få se.
 
Raita
lagom för två...
 
1 liten burk fet yoghurt
0,5 gurka, tärnad
några blad färsk mynta, skivade
hel spiskummin, rostad och stött
salt, några drag med svartpepparkvarnen
 
Blanda samtliga ingredienser till raitan och låt den stå kallt en stund innan servering. Ät som tillbehör till alla former av stark mat.

Baklängesmatsedeln vecka 40

Den här veckan har mina (sena) kvällar bestått av att ligga på soffan och titta på Timjan, Tupp och Tårta (får ALDRIG rätt ordning på namnet men nu är det nog som det ska vara...) och jag har så många nya recept jag vill prova. Lisa Lemkes cacio e pepe, Zeinas... ALLT, Sandra Mastios vitlöksbröd. I sann Zeina-anda slog vi på stort och åt meze i tisdags, en av mina absoluta favoritmåltider faktiskt. Förutom det har vi haft ett jättekalas för Sigge här hemma, varit bortbjudna på middag hos Bibbi och så har vi såklart ätit pizza.
 
I måndags åt vi en potatis- och broccolisoppa med vita bönor. Som topping hade vi en valnötsröra med färskost, citronzest och rostade valnötter och som tillbehör hade vi rågbrödstoast med dijonsenap, lagrad ost och surkål (som vi dippade i russian dressing - majonnäs, chilisås, rökt paprika, salt och svartpeppar från kvarn.
 
 
I tisdags festade vi till det med meze. Ugnsrostad aubergine med tahinisås (helt ohanterbart gott), fattoush med extra granatäpplesirap, muhamara, hummus, labneh och libabröd.
 
I onsdags var det snabbmiddag deluxe när jag sladdade hem från jobbet och slängde ihop quesadillas med ajvar, mozza  och spenat. Som tillbehör hade vi en kålsallad med mandolinad vitkål, rapsolja smaksatt med krondill, äpplecidervinäger, salt och svartpeppar.
 
I torsdags var vi på middag hos Bibbi och hon bjöd på rotfruktspytt med kantareller (!) coh quornfilé till mig och kallskuret till de andra. Till efterrätt åt vi citroncheesecake.
 
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags hade vi 1-årskalas för Sigge! Vi bjöd på en vegetarisk gryta (eller falsk fisksoppa som det också kan kallas) med saffranskokt fänkål, potatis och ugnsrostade tomater. Till den hade vi dillaioli och nybakat levain. Till efterrätt åt vi chokladtårta, mammas kanelbullar och snoddas (eller kärleksmums som de kallas ibland).
 
Idag är det söndag och snart ska vi äta tacos, en rökig halloumivariant från Santa Maria. Halloumin äter vi i vetetortillas tillsammans med guacamole, riven ost och picklad rödlök

Fredagsnöje

Fredagar är min pluggdag, men idag har det snarare varit min förbereda-kalas-och baka-bröd-och-plugga-samtidigt-dag. Och så har jag förberett en alldeles för stark Bloody Maria, köpt ost i stora lass, hämtat Clara på föris och nu sitter vi här båda med en kopp te, ett glas bubbelvatten och fredagsgodis. Clara slog till på en pralin med passionsfrukt, jag på en med ädelost. 
 
 
Helgtips? Jag har inte så många på lager men Yotam Ottolenghis oktoberrecept (kolla in hans schupfnudeln med brynt smör och vallmofrön) ser som vanligt spännande ut. 
 
Och just det, det här är kanske gammal skåpmat för er som kollar på tv lite mer än vad jag gör, men den senaste säsongen av Landgång tycker jag är fantastiskt bra!
 
Nej, nu tänker jag logga ut och fira helg. Hoppas att ni får några riktigt sköna lediga dagar, vänner! Vi hörs snart igen.

Scrambled tofu

Det är torsdag. En ganska trött sådan, faktiskt. Sigge sover och jag bakar foccacia (ingen vanlig foccacia utan Lisa Lemkes monsterfoccacia som ska jäsa i hela 20 timmar när den är färdigvikt - spännande) och förbereder inför 1-årskalaset vi ska ha på lördag. Släkt trillar in från både Stockholm och Skåne och middag för 12 vuxna och nästan lika många barn kräver sina förberedelser om man säger så. Brödet kommer passa fint till den vegetariska grytan med saffran och fänkål som vi ska bjuda på, och förutom det blir det både bubbel och tårta. 
 
 
Förra helgen var vi på landet och fick då besök av vänner som kom på middag. Till frukost bjöd vi bland annat på scrambled tofu efter ett recept av Yotam Ottolenghi. Rosharissa och nigellafrön är kanske inget man bara springer på sådär men vi körde på vanlig harissa och glömde dessvärre nigellafrön men det smakade riktigt fint ändå.
 
Scrambled tofu
2 (stora) portioner
 
1 msk olivolja
2 msk harissa
200 g tofu, pressad
2 dl tunt skivad lök
2 tsk nigellafrön
salt (MYCKET), svartpeppar från kvarn
1 tsk paprikapulver
om du får feeling - någon form av riven ost (vi hade asiago på)
 
Värm olivoljan i en stekpanna (gärna gjutjärn eller non stick), lägg ner löken och stek tills de är gyllene i färgen. Tillsätt harissa och blanda ordentligt. Smula ner tofun i pannan och rör runt. Smaka av med salt, svartpeppar, paprika och nigellafrön. Riv ost över om du vill ha det.

Äggnudlar med svartpepparsås

Jag längtar redan efter nästa gång vi ska laga den här rätten. Jag hade nästan glömt av hur gott det är med äggnudlar men oj, vad det passar bra i en stir-fry som det här. Perfekt rätt attt toppa med vad du nu har hemma i gömmorna. Jag lade till edamamebönor (det har vi alltid i frysen) och salladslök. För att precis allt blir bättre med salladslök (det är sant). Och mandolina rödkålen hörni! Den är allra godast när den är i riktigt tunn. True story.
 
 
Originalreceptet kommer från Ann-Louise/Lilla Matdériven (och är precis som alltid något modifierat...) 
 
Stir fry med svartpepparsås
2 portioner + matlåda
 
250 g äggnudlar
250 g fast tofu
3 msk neutral kokosolja
0,5 dl oskalade sesamfrön
2 dl mandolinad rödkål
2 dl edamamebönor
1 dl salladslök, strimlad
 
2 tsk svartpeppar från kvarn
1 dl japansk soja
1 msk lönnsirap, kanske pyttelite till
3 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor, skalade
 
Pressa vätskan ur tofun genom att lägga den mellan två tallrikar. Lägg något tungt ovanpå och låt stå i en kvart. Koka nudlarna tills de är n-ä-s-t-a-n klara och spola sedan av i kallt vatten i ett durkslag och låt rinna av. Tillsätt eventuellt lite olja och rör runt med fingrarna så att de inte trasslar ihop sig. Mixa ihop alla ingredienser till såsen. Skär tofun i mindre kuber och torka av lite lätt med hushållspapper. Värm 1 msk kokosolja i en stekpanna och stek tofun gyllengul på samtliga sidor. Det tar längre tid än vad man tror så håll ut! De är allra godast när de är ordentligt krispiga. Häll i 0,5 msk kokosolja, en stor skvätt sås och stek ihop länge så att bitarna får en glaze. Höj värmen något, blanda ner äggnudlarna och resten av såsen. Stek på och blanda runt tills nudlarna är helt täckta i sås. Ta av från värmen och rör ner grönsakerna. Strö över sesamfrön och servera direkt.

RSS 2.0