Morotssoppa med kokos

Resten av gänget sover och jag gräddar nattjästa frallor som jag rörde ihop igår kväll. Bra uppladdning inför en heldag i backen (det ska bli SOL!) tänker jag. Sist vi åt de här frallorna var när vi gjorde den här morotssoppan med kokosmjölk, som är en av de godaste sopporna jag ätit faktiskt. True story. Jag har varit lite tveksam till just morotssoppa eftersom det kan bli så hiskeligt sött men toppad med syrlig yoghurt och smörstekta krutonger blev det ju helt fantastiskt gott. 
 
 
Krutongerna gjorde vi på några dagar gammalt surdegsbröd som vi stekte i MASSOR med smör tills de var ordentligt frasiga. Receptet kommer från ett gammalt nummer av Buffé.
 
Morotssoppa med kokos
2 portioner
 
2 msk olivolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
500 g morötter, skivade
1-2 msk riven ingefära
1 burk kokosmjölk
6 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
1 msk pressad limejuice
salt, nymald svartpeppar och chiliflakes
 
Hetta upp olivolja i en stor gryta och fräs lök, vitlök, morötter, ingefära och chiliflakes i några minuter. Häll i kokosmjölk, vatten och buljongtärningen och låt sjuda utan lock i 15-20 minuter (tills morötterna blivit mjuka). Mixa soppan slät och smaka av med limejuice, salt, nymald svartpeppar och chiliflakes (och späd med vatten om du tycker den är för tjock). Toppa med vad du vill - vi hade på syrlig fetyoghurt, krutonger och rostade pumpakärnor.

Baklängesmatsedeln vecka 4

Vi kom upp till Idre igår eftermiddag och efter en dag i backen kan jag konstatera att 1. jag älskar verkligen att åka skidor, 2. Clara har efter en halv dag i backen överträffat alla förväntningar vad gäller skidåkning och 3. Jesus, vad trött man blir efter en dag i skidbacken. Nähäpp hörni, nu ska jag hänga med familjen - här kommer baklängesmatsedeln för den här veckan!
 
I måndags gjorde vi en asiatisk slaw toppad med färsk koriander och salta jordnötter. Till salladen åt vi tempeh och en kall sås med bland annat cashewnötter och sambal oelek. Tempeh åt jag senast när vi hälsade på Alex och Adam i USA och tyckte då det var jättegott men meh, den här gången föll det inte någon av oss i smaken faktiskt.
 
I tisdags gjorde vi en texmexpaj på filodeg med Anammas sojafärs, paprika och purjolök toppad med crème fraiche (med smak av paprika/chili) och riven ost. Som tillbehör hade vi en kall sås med Santa Marias chunky salsa och fet crème fraiche, inlagda jalapenos och en grönsallad.
 
 
I onsdags blev det ett kylskåpsrens som resulterade i stekt ris med broccoli, morötter, röd paprika, blomkål och salladslök. Såsen blev som vanligt en teriyaki-variant och toppade gjorde vi med saltrostade cashewnötter och srirachasås.
 
I torsdags var jag på AW med kollegor och vi åt indiskt. Jag beställde in paneer i en stark sås med tomat och rödlök och som tillbehör blandade vi hejvilt - naan, papadoms, pickles, chutney och raita.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags kom vi fram till Idre och till middag åt vi pappas ljuvliga lasagne som han hade förberett. Till lasagnen åt vi tomat- och löksallad och en grönsallad med vinaigrette.
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit Bibbis asiatiska gryta med bland annat paprika, purjolök och morötter.

Briochebröd

Fredag! Need I say more? Clara är äntligen ledig tillsammans med mig och Sigge så idag ska vi ner till Saluhallen och bunkra viktigheter till Idre. Praliner, ölkorv och saltade macadamianötter, bland annat. Kanske en ost eller två slinker ner också, om vi får feeling. Resten av dagen ser ut som följande - kalas, pizza och PACKNING. Tidigt imorgon ska vi komma iväg är det tänkt. Lycka till med det, kanske ni tänker? Det tänker jag med, men jag tänker ge det ett försök i alla fall.
 
 
Vill ni ha något extra gott till frukost i helgen kan ni baka briochebröd och göra french toast på! Jag brukar oftast göra french toast på challabröd men brioche funkar precis lika fint. Man kan ju för övrigt ha briochebröd till lite all möjligt. På nyår skar vi brödskivorna i tjocka kuber och smörstekte och serverade med smetana, fint hackad rödlök och tångrom. Supergott det med! Tänk på att degen ska stå över natten, kompisar. Och ha en trevlig helg! (Receptet kommer från tidningen Hembakat).
 
Briochebröd
2 limpor
 
15 g jäst
118 g mjölk
54 g strösocker
6 ägg
2 tsk salt
570 g vetemjöl
225 g rumsvarmt smör
 
1 ägg + 1 msk vatten (och en nypa salt) till pensling
 
Smula ner jästen i en bunk och rör ut med mjölken. Tillsätt socker, ägg och salt och vispa tills allt är väl blandat. Tillsätt mjöl och knåda i 2 minuter. Skiva ner smöret och knåda degen i 8-10 minuter. Degen ska bli slät och mjuk (och lite klibbig). Skrapa ner i en smord, stor skål och täck över med lock eller plastfilm. Ställ i kylen över natten.
 

Smöra två 1,5-litersformar. Ta ut den kalla degen ur kylskåpet och dela i 20 lika stora bitar. Rulla till bollar. Lägg i två rader med 5 bollar på varje sida i båda formarna. Vispa samman ägg, vatten och salt. Pensla bullarna, täck formarna med bakduk och jäs till dubbel storlek - det borde ta ungefär 1-1,5 timme. Sätt under tiden ugnen på 175 grader. Pensla en gång till och grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.


Naan (med vitlök)

Jag och Sigge har precis lämnat Clara på föris och nu ska jag snart hinka i mig en stor kopp te innan jag ska ta tag i den här dagen. Nästa vecka åker vi till Idre och jag måste leta upp alla nödvändigheter som man måste ha med sig när man ska åka skidor - skidbyxor och skaljacka, till exempel, som ligger, eh, någonstans.
 
 
Men vet ni, nu var det naan vi skulle prata om och inte mina skidkläder. Vi lagar ofta indiskt här hemma - det går hem hos samtliga i familjen och man får äta ohemula mängder bröd till. Win-win, som man brukar säga. Egentligen är jag mer av en papadom-kind-of-person men den senaste tiden har jag börjat baka naan som vi penslar med vitlökssmör innan servering och jösses, vad gott det är! Receptet kommer från Amy's Piece of Cake.
 
Naan (med vitlök)
8 stycken
 
50 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2,5 dl naturell yoghurt
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olja
2 msk honung
1 ägg
 
(smält smör + pressad vitlök)
 
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt ljummet vatten. Blanda ner resterande ingredienser och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa i ungefär 1 timme till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader (och skjutsa in bakstenen om du har en sådan). Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 8 delar. Knåda varje bit i en halv minut och rulla sedan ihop till en bulle. Kavla eller platta ut bullarna till 0,5 cm tjocka rundlar (som är 15-ish cm i diameter). Pensla med yoghurt och skjutsa sedan i i ugnen och grädda i 5-8 minuter tills bröden har fått fin färg. Pensla över vitlökssmöret och servera direkt.

Baklängesmatsedeln vecka 3

Tänkte just sätta mig framför datorn och ta det lugnt såhär en söndag kväll innan det är dags för en ny jobbvecka men upptäckte precis att ett paket ersättning hade läckt i min väska så måste dessvärre avvika och sanera väskan. GAH. Baklängesmatsedeln:
 
I måndags kom vänner över på middag och vi bjöd på en enkel kokosdaal med ris (tips - lägg några kardemummakapslar i vattnet när du kokar så får riset supergod smak), vitlöksnaan, färsk koriander och en klick yoghurt.
 
 
I tisdags stekte Calle raggmunkar som vi åt med rårörda lingon och kidneybönor med havssalt och furikake (och bacon till de andra).
 
 
I onsdags gjorde jag en riktigt mustig tomatsoppa med bland annat balsamicokräm och honung. Soppan toppade vi med fet crème fraiche och som tillbehör hade vi pizzabullar med buffelmozza, svarta oliver och tomatsås
 
I torsdags var jag ute och rullade hatt på TOSO. Ah, detta ställe. Jag och Sara beställde in allt från koreansk pannkaka med tofu och avokadosashimi med sticky rice till svamp med misocrème och vietnamesiska sommarrullar. Galet gott, precis allt.
 
I fredags åt vi en riktig klassiker - bakad potatis med skagenröra. I den vegetariska varianten hade jag smulad tofu istället för räkor, ungefär som i det här receptet. 
 
I lördags var det kalas och vi bjöds på en gratäng med kyckling (till de andra) och quorn (till mig) toppad med en mango chutneyröra och sourcream-chips. Låter helt bananas men var supergott! Förutom det åt vi bakad brie, ostbricka och en stor grönsallad. Till efterrätt åt vi prinsesstårta som födelsedagsbarnet hade önskat sig.
 
Idag är det söndag och efter en ordentlig födelsedagshelg blev det te och mackor till väldigt sen middag.

Drinktips - Aviation

Jag ligger som ett kryss i soffan hemma hos mamma och pappa och väntar in På Spåret. Calle däremot står med Sigge i famnen och gör knäböj för att förbereda sig för vår kommande skidresa. En episk syn. Som jag längtar upp till fjällen, för övrigt. Snö, skidåkning och ljuvliga solnedgångar. Inget man är bortskämd med i Göteborg vid den här årstiden, om man säger så. Haha!
 
 
Idag drack vi en gin & tonic innan maten men förra veckan blandade Calle en Aviation - en grymt god drink med viollikör. Den här drinken är för övrigt überstark - vi delade på en och det räckte gott och väl.
 
Aviation
1 (stark) drink
 
6 cl gin
2 cl pressad citron
1,5 cl maraschinolikör
0,75 cl viollikör
 
Skaka med is, sila och servera i väl kylda glas.

Rostade rotsaker med couscous

När jag och Calle var i Köpenhamn i höstas hittade jag en helt fantastisk kryddbutik i Torvehallerne. Jag köpte bland annat med mig berberekrydda, en etiopisk kryddblandning, och ras el hanout som är en marockansk kryddblandning. Riktigt goda, båda två. 
 
 
Det här receptet på rostade rotsaker med couscous är en perfekt mitt-i-veckan-rätt. Rensa grönsakslådan och släng på det ni har (förutom morötter och palsternacka hade vi även grönkål och limeskivor) och granatäpplekärnor är också himla fint att blanda ner precis innan servering. Receptet kommer från Gokväll.
 
Rostade rotfrukter med couscous 
2 portioner + matlåda
 
4 morötter
2 palsternackor
1 rödlök
olivolja, salt & nymald svartpeppar
1 apelsin, skal och saft
50 g smör, rumsvarmt
1 kruka grovt hackad mynta
0,5 dl grovt hackade mandlar
2,5 dl couscous
1 msk ras el hanout
150 g fetaost
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär morötter och palsternackor i stavar och skiva rödlöken. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, ringla över olivolja och strö över salt och nymald svartpeppar. Blanda ordentligt och grädda i 40 minuter tills grönsakerna är mjuka (men ändå har lite tuggmotstånd).
 
Tvätta apelsinerna och riv det yttersta skalet med ett zestjärn. Blanda med smöret och ställ åt sidan.
 
Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet och fluffa sedan upp med en gaffel och blanda ner ras el hanout så att couscousen täcks av kryddblandningen. Blanda ner apelsinsaften.
 
Klicka på apelsinsmöret och häll på couscous på de färdiggrillade grönsakerna och blanda om ordentligt. Strö över mandel, mynta och smulad fetaost och servera direkt.

Baklängesmatsedeln vecka 2

Idag har jag bakat buns som alldeles strax ska ångas men först tänkte jag sammanfatta den gågna veckans middagar. Morotssoppan i onsdags var urgod (återkommer med recept!) och pasta carbonaran vi gjorde igår var ju även den en riktig höjdare! Baklängesmatsedeln för andra veckan 2019 ser ut såhär:
 
I måndags slängde vi ihop enklast möjligast och gjorde tortillarullar som vi fyllde med grönsaker (thaivarianten från frysdisken) och gjorde krämig med crème fraiche och kryddade upp med salt, nymald svartpeppar och mycket chili. Rulla ihop, ost på toppen och in i ugnen - färdigt. Till rullarna hade vi en sallad på babyspenat, tomat, mandolinad blomkål och kidneybönor.
 
I tisdags gjorde vi biffar på okokta gula ärtor, men jag skulle hellre vilja kalla dem för falafel på gula ärtor eftersom det är precis samma tillvägagångssätt. Dessutom friterade vi istället för att steka - hallelulja vad goda de blev! Som tillbehör hade vi sallad och en kall sås med fet yoghurt, mango chutney och mängder med svartpeppar.
 
I onsdags gjorde jag en morotssoppa med kokosmjölk som vi åt med smörstekta krutonger (på gammalt bröd, ÄNTLIGEN något att göra med alla dessa brödskalkar), rostade pumpakärnor och en klick syrlig yoghurt som bröt av fint mot den söta soppan.
 
 
I torsdags dök vi ner i grönsakslådan och hittade broccoli så till middag blev det det en gammal favorit - broccoligratäng med småtomater som vi åt med stor grönsallad.
 
I fredags hade mysig tacofredag hos Magnus och Sara! Förutom de klassiska tillbehören hade de även godsaker som mangosalsa (måste göra det nästa gång vi lagar tacos hemma, galet gott) och fetaost, för att inte tala om riktigt fet crème fraiche istället för gräddfil. Mums! Till efterrätt åt vi glass (i stora lass...)
 
I lördags kom Tilda på besök och vi plockade fram pastamaskinen och gjorde egen tagliatelle som vi sedan svängde ihop en carbonara på. 
 
 
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta steamed buns som vi fyller med pankopanerad och friterad tofu, kimchi, yuzumajonnäs, picklad rödlök och sesammarinerade morötter.

Ramenbuljong med sobanudlar

Resten av veckan är det jag som är hemma med kidsen och jag ser fram emot att skrota omkring här hemma (med ett visst avbrott för yoga senare ikväll). Jag ska snart förbereda en morotssoppa till kvällens middag och jag måste säga det som man så ofta säger - soppa är gravt underskattat. Enkelt att göra, galet gott och nästan bäst av allt - man äter BRÖD till. Ni hör ju själva.
 
 
Precis innan Sigge föddes gjorde vi en ramenbuljong som blev episk. Nästa gång jag gör den ska jag även ha i miso, och möjligtvis minskar jag ner lite på sesamoljan eftersom jag tycker att den har en tendens till att ta över. Toppa med vad du känner för - jag tycker tofu är väldigt gott i (vi använde fast men silkestofu kan nog också funka fint).
 
Ramenbuljong med sobanudlar
4 portioner 
 
4 vitlöksklyftor, skivade
4 salladslökar, strimlade
200 g shiitakesvamp, strimlad
1 msk risvinäger
1 msk honung
3,5 msk japansk soja
0,5 msk sesamolja
2 liter vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
1 msk ingefära, riven
1 röd chili, skivad
0,5 msk rapsolja
 
sobanudlar
tofu
pak choi
salladslök
groddar
(...eller vad du nu tycker om)
 
Fräs vitlök, ingefära och chili i rapsolja i en stor kastrull i någon minut. Tillsätt vatten, grönsaksbuljong, soja, honung, vinäger, svamp och salladslök och låt småputtra i minst en halvtimme, men gärna längre - vår stor en hel dag på spisen. Sila buljongen och tillsätt sedan sesamoljan och låt sjuda i några minuter innan servering. Toppa buljongen med det du gillar - vi tycker det är gott med just sobanudlar i eftersom de har en lite annorlunda smak då de är gjorda på bovete.

Baklängesmatsedeln vecka 1

God fortsättning och allt det där! Årets första baklängesmatsedel börjar med nyårsmat och slutar med pizza PÅ EN SÖNDAG. Ur led är tiden osv, osv. Nu ska jag få en drink så utan vidare krusiduller - baklängesmatsedeln finner ni som vanligt nedan.
 
 
I måndags var det nyårsafton och vi åt smörstekt brioche med vispad smetana, finhackad rödlök och tångrom och efter det grön ärtsoppa med bubbel och lättvispad grädde. Till varmrätt åt vi ravioli med skogschampinjoner, skummad gräddsås och riven tryffel och till efterrätt åt vi crème brûlée med japansk soja.
 
I tisdags åkte vi till stan och gjorde det enkelt för oss i matväg - vi plockade fram falafel ur frysen och friterade, och de åt vi tillsammans med isbergssallad, snabbsyrad rödkål, tahinisås och saltgurka.
 
I onsdags gjorde vi en gulaschgryta som vi åt med smetana och färsk persilja. Till soppan hade vi även Hannas patentsmörgås - surdegsbröd med mandelsmör, avokado, groddar och örtsalt.
 
I torsdags åt vi en enkel tomatsoppa med texmex-feeling som vi toppade med röd paprika, svarta bönor, crème fraiche och färsk koriander. Vi hade även tortillachips till (hett tips, för övrigt - köp frysta majstortillas på till exempel Extreme Food och plocka fram och fritera när andan faller på).
 
I fredags åkte jag alltså tillbaka till landet med barnen och till middag åt jag och Bibbi ostbricka och drack Amarone. Förutom ostar hade vi även baguette, fyllda soltorkade tomater, marinerad paprika och småpajer med gorgonzola.
 
 
I lördags åt vi den här broccolifavoriten med färskost och parmesan (och mängder med vitlök!) tillsammans med grönkålsbiffar och rödkålssallad. Till efterrätt åt vi vaniljglass med varm hallonsås och lakritsströssel.
 
Idag är det söndag och vi ska äta pizza. Innan pizzan? Tryffelchips och Bloody Mary. Efter pizzan? PRALINER.

Hannas patentsmörgås

Jag ska snart packa ihop mig själv och kidsen och åka till landet för den här helgen råkar nämligen vara Calles allra mest heliga helg - LANHELGEN, då han och hans kompisar träffas, spelar tv-spel, dricker fulkaffe (så även Calle, helt otroligt) och äter hämtmat. Jag och Bibbi däremot har infört en traditionsenlig helg på landet då vi äter gott (ikväll blir det OSTBRICKA), dricker gott och kollar på The Crown som vi fortfarande inte är klara med. Men först - frukosttips.
 
 
Baka eller köp ett riktigt gott bröd, det är nästan ett måste till den här pärlan som min frisör Hanna är upphovsmakare till. Och glöm inte örtsaltet. Trevlig helg, kompisar!
 
Hannas patentsmörgås
Bred mandelsmör på en god skiva (surdegs-) bröd. Toppa med avokado, groddar och örtsalt.

(En väldigt enkel) Gulasch

Äntligen, ÄNTLIGEN är det lite vardag igen. Visst är det fint att vara ledig men efter den senaste veckans transportmaraton (tour de Skåne, landet och stan) är det ju oändligt skönt att vara hemma igen. Från och med imorgon är det dessutom en ny vardag för vår del eftersom jag börjar jobba två dagar i veckan och Calle går hem på delad föräldraledighet. Det ska bli kul!
 
 
Med vardagen kommer vardagsmaten. Hejdå riven tryffel, hej mustiga soppor, grytor och surdegsbröd. Som den här goda och überenkla gulaschgrytan som är precis så som jag gillar gulaschgrytor - tjocka, mustiga och utan kött. Gör den med fördel dagen innan den ska ätas och servera med surdegsbröd med något matigt ovanpå (till exempel hummus, mandelsmör eller avokado).
 
Vegetarisk gulasch
2 portioner + matlåda
 
3 potatisar
3 röda paprikor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
1 burk krossade tomater
1,5 tsk hel kummin, mortlad
1 msk paprikapulver 
1 tsk rökt paprikapulver
1 liter grönsakbuljong
 
smetana, 1 burk (vispa gärna upp den)
hackad persilja, 1 dl-ish
 
Dela löken i klyftor och skiva vitlöken tunt. Fräs i olja i en stor gryta. Skala potatisen och skär i kuber och lägg den i pannan med löken. Tärna paprikan i grova bitar och fräs tillsammans med löken och potatisen. Rör ner tomatpuré, paprikapulver och mortlad kummin, grönsaksbuljong och krossade tomater. Låt gulaschen småputtra på svag värme tills potatisen är helt genomkokt, och som jag skrev ovan - gör den dagen innan om du har möjlighet. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och servera med smetana och färsk persilja.

RSS 2.0