Baklängesmatsedeln vecka 39
Den här helgen har vi fixat det sista på landet inför vintern. De två kvarvarande chiliplantorna har åkt ner på vinterförvaring, olivträdet har fått komma in och jag har planterat vitlök (vilket jag HELT glömde förra året...) Att vara på landet på hösten är svårslaget, måste jag säga. Fina, kalla dagar blandat med ösregn, hummerfiskare på havet, tända ljus och lugn och ro. Hur som helst, mat den här veckan? Den bästa tofun hittills, vegetariska hamburgare och pizza, bland annat.
I måndags bakade jag och Clara buns till kvällens steamed buns-middag. De fyllde vi med pankofriterad tofu med rökt paprika (återkommer med recept, helt klart den bästa tofun vi fått till), kimchi, yuzymajonnäs, rödlök, srirachasås och färsk koriander.

I tisdags skulle jag göra belugabolognese men just när jag fräste på lök och vitlök kom jag på att belugalinserna var slut. Ridå. Ändrade lite snabbt planerna och skopade i en sked ghee, några chiliflakes, en kanelstång och ganska mycket garam masala + röda linser, kokosmjölk och krossade tomater och fick istället ihop en daal. Den åt vi med ris, färsk korianer och papadums.
I onsdags kom vänner över på middag och vi hade egentligen tänkt bjuda på en vegetarisk korma men eftersom det blev daal dagen innan svängde vi istället ihop vegetariska hamburgare gjorda på bland annat riven sötpotatis och kikärtor. De åt vi med en rökt paprikamajonnäs, saltgurka, jalapenos, isbergssallad, lök, tomat och fluffliga hamburgerbröd.

I torsdags gjorde Calle pannkakor till mig (han gör världens bästa pannkakor <3) som vi åt med avokadokräm (blanda avokado med gräddfil, fint hackad rödlök, chiliflakes, salt och lite tabasco) och riven ost (och ok, det slank även ner en efterrättspannkaka - eller två - med pappas jordgubbssylt på...)
I fredags gjorde vi pizza. Den senaste tiden har vi varit bortskämda med att kunna koka tomatsås på färska tomater men den här gången fick det bli på konserverade plommontomater istället. På pizzan hade vi svarta oliver, lök, buffelmozza, pinjenötter och chili.
I lördags lagade vi färsk pasta med blandad svamp (kantareller, skogschampinjoner och ostronskivling) i en gräddig sås och till pastan hade vi en av mina favoritsallader på spetskål och fänkål som mandolinas tunt och sedan blandas med en vinaigrette på olivoja, pressad citron, salt och nymald svartpeppar.
Idag är det söndag och till middag gjorde vi varma mackor! På mina hade jag (en riktigt stinkig) brieost, tunt skivat päron och grovt hackade valnötter och på Calles var det dijonsenap, fänkålssalami och lagrad herrgårdsost.
Bretzels & senap
Förkylningen har börjat ge med sig och idag vinkade jag hejdå till mina kollegor som jag inte kommer att träffa regelbundet fram tills årsskiftet. Vad märkligt det känns. De har ju varit med mig exakt hela graviditeten och hejaropat och peppat och sett till så att jag tagit det lugnt (inte min bästa egenskap...) och det var med vemod jag satte mailen på autosvar fram till den 3 januari 2019. Nåväl, nu är det en ny verklighet som väntar och det ska bli spännande!

Vi har firat in föräldraledigheten med en traditionsenlig runda i Saluhallen. Vi fick med oss ölkorv (Claras fredagsnöje...) och tysk, stark senap från Hasselbacken, buffelmozza från Hildas, svarta oliver, pinjenötter och spanska mandlar från Zeytoon, ceylonkanel från Josefinas, bretzels från Steinbrenner & Nyberg och, nästan viktigast av allt, praliner från Kanolds. Såklart. Min favoritsmak är just nu mint, och för Claras del är det "den med pepparkakssmak" vilket innebär kanel, ingefära och kardemumma.
Idag blev det med andra ord bretzels med senap som tilltugg till fredagsdrinken! Hurra för #flamingofredag! Nu ska jag ta mig ur pizzakoman och se om jag kan lura vår lilla nattsuddare i säng (säkert...) Hoppas att ni får en fin helg, kompisar!
Att torka chili
Dagens energinivå ligger på ungefär NOLL eftersom jag råkar ha blivit vrålförkyld. Why god why? En och en halv dag kvar på jobbet innan jag går på heltidsföräldraledighet under hösten och jag tänker följande orimliga tankar: Jag varken hinner eller orkar vara sjuk just nu, jag vill avsluta mina grejer på jobbet och jag vill FRAMFÖR ALLT inte föda barn i det ynkliga tillstånd jag är i just nu. Men jo, jag vet - jag är i vecka 39 och magen går först, och jag är fullt medveten om att Sigge kommer när han själv önskar. Jag vet, jag vet.

Nåväl. Tidigare i veckan torkade vi de sista chilisarna som vi plockade av buskarna innan de åkte på komposten, och några har blivit chiliflakes och några är mortlade till chilipulver. Starkt blev det, men så förbenat gott! Ungefär etthundratjugo gånger godare än de man köper.
Chiliflakes och chilipulver
Sätt ugnen på 50 grader. Dela chilisarna och skrapa eventuellt ur kärnorna (beroende på hur starkt du vill ha det - om du skrapar ur är det en toppenidé att använda skyddshandskar - det gjorde inte jag...) och lägg i en ugnsfast form. Torka i ugnen i minst sex timmar, vi stängde sedan av ugnen och lät de stå kvar över natten. Mixa med stavmixer (vi har en liten insats till vår med en skål med knivar, ungefär som en liten mini-matberedare) tills chilisarna bivit till små bitar om du vill ha chiliflakes, eller mortla om du vill ha chilipulver.
Ugnspannkaka
"Har vi någonsin ätit en god ugnspannkaka? Har vi någonsin lagat en god ugnspannkaka? Finns det ens en god ugnspannkaka?" frågade jag Calle tidigare i veckan och fick svaret "Nej. Nej. Nej." Trots det bestämde vi oss för att prova, för något magiskt måste det ju vara med den här rätten som så många (barnfamiljer) håller som en riktig vardagsfavorit. Jag gillar hela grejen med att just den här varianten var väldigt fluffig för den där stabbiga varianten vi fick i skolan var ingen höjdare faktiskt och jag tror att vi säkert kommer att göra ugnspannkaka igen för det var helt ok, men vi får nog klura lite till på hur vi kan göra den något mer, well, intressant.

Vi hade rårörda lingon och en spetskålssallad till och de andra åt även bacon. Receptet hittade vi hos Annika.
Fluffig ugnspannkaka
2 portioner + matlåda
5 ägg
150 g vetemjöl
4 dl mjölk (vår Kåhögmjölk har en fetthalt på 4-4,3 procent)
1,5 tsk salt
1 tsk råsocker
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa samman ägg och mjöl. Späd med mjölken (lite i taget) och sikta slutligen ner salt, socker och bakpulver och blanda försiktigt. Smörj en stor ugnsform (vår är 32*24 cm om jag inte minns alldeles fel) och häll i smeten och grädda i ungefär 30 minuter tills ugnspannkakan rest sig och blivit fluffig.
Baklängesmatsedeln vecka 38
Våra söndagsrutiner när vi är i stan brukar innebära NOLL planer förutom att åka till Kåhög och köpa mjök och sedan sväga inom Focus och bunkra lite inför den kommande veckan och precis det har vi gjort idag. Såhär två veckor innan beräkad Sigge-ankomst har dagsformen fått avgöra nivån på middagarna och det har precis som det brukar blivit en salig blandning av gammalt och nytt.
I måndags åt vi linssoppa med chipotle och babyspenat. Till soppan åt vi grahamsfrallor med ost som jag och Clara bakade när vi kom hem från föris (och Calle tog TVÅ, helt sjukt).
I tisdags gjorde vi något jag senast åt typ 1997 - ugnspannkaka. En riktigt fluffig ugnspannkaka dessutom, och jag som har varit skeptisk får kanske omvärdera. Helt såld är jag inte men jag ska helt klart ge den en chans till. Ugnspannkakan åt vi med rårörda lingon, spetskålssallad med sherryvinäger och de andra hade även bacon.
I onsdags skulle jag ut och rulla hatt med vänner så efter mitt barnmorskebesök svängde jag och Clara inom Saluhallen och köpte med oss pitabröd med champinjoner, fetaost, mynta, valnötter, sallad och yoghurtsås som jag åt innan jag gick vidare. Calle och Clara festade däremot till det med pankopanerad fisk, kokt potatis och kaprismajonnäs.

I torsdags gjorde Calle raggmunkar som vi åt med rårörda lingon, rivna morötter och bacon till de andra.
I fredags var vi på kalas hos min bror med familj eftersom mitt äldsta syskonbarn Tilda fyllde 14 år. Vi bjöds på überfina smørrebrød toppade med en massa olika saker som till exempel panerad spätta och citron, avokado och tomat, matjessill, sparris och pocherat ägg och rostbiff och remouladsås. Till efterrätt åt vi såklart tårta!
I lördags var det kalas igen och vi bjöds på en helt fantastisk trerätters. Till förrätt åt vi kantarellsoppa (!!!), till varmrätt blev vi serverade en potatisterrin med rotselleripuré som vi åt med lammytterfilé (till de andra) och vegetariska frikadeller (till mig), skysås och en pesto-ish-sås med bland annat rosmarin och citronverbena. Till efterrätt hade Malin gjort en kardemummaglass som serverades med vaniljbavaroise, äpplekräm och kavringssmul (här dog jag lite) OCH till kaffet serverade hon även jordnötspraliner. Jag somnade lycklig (och mätt, haha).

Idag är det söndag och jag håller på att förbereda strangolapreti till kvällens middag. De här små bröd- och spenatdumplingsen passar perfekt att göra just idag eftersom vi har både surdegsbröd och spenat som behöver användas upp. Strangolapretin äter vi med en tomatsås som toppas med kapris, svarta oliver och mozzarella.
Den sista hummerfiskaren
När jag kom till Nordkoster för första (och än så länge enda) gången för fler år sedan i samband med att våra vänner skulle gifta sig blev jag alldeles tagen av den lilla ön där det bor så få människor men där havet dånar runtom och man har kommit så långt västerut det bara går i vårt land. För mig som är uppvuxen i Skåne i ett helt vanligt hus i en helt vanlig stad är den lilla ön otroligt exotisk. Jag har inte vuxit upp med båtturer till och från skolan, karga klippor eller en pappa som är hummerfiskare, men det har hon på bilden nedan, Karolin.

Skärmdump från SVT Play
Karolin är lillasyster till en av våra vänner. Hon har gjort en väldigt fin dokumentär om Nordkoster, sig själv och om pappan, hummerfiskaren, och den går nu att se på SVT play. Se den när ni får möjlighet, för den är både fin och rörande. Trevlig helg, kompisar!
Morotsmarmelad med ingefära
Enligt sanna ostkännare (vad det nu är...) ska man ABSOLUT inte servera någon form av marmelad till ost, ve och fasa, bomber och granater. Ost ska det vara, och möjligtvis en bit bröd till. Ostkännare världen över får ursäkta, men jag råkar gilla att toppa mina stinkostar med något sött och brukar nästan alltid ha någon form av marmelad eller chutney som tillbehör på ostbrickan.

Sist vi hade MBT bjöd på jag på ett gäng ostar med en morots- och ingefärsmarmelad till. Väldigt gott! Marmelad är för övrigt en sådan sak som jag aldrig mer ska köpa, dels för att vi aldrig äter upp och dels för att det är så otroligt enkelt att göra själv.
Morotsmarmelad med ingefära
4 deciliter
250 g morötter
0,5 msk fint riven ingefära
2,5 dl vatten
4 dl syltsocker
0,5 vaniljstång
0,5 msk rom
0,5 dl färskpressad citronjuice
Skala och riv morötterna grovt. Blanda morötter, ingefära, vatten och syltsocker i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg allt i kastrullen och tillsätt rom. Koka upp och låt småputtra tills marmeladen tjockat, det tar ungefär 45 minuter. Ta kastrullen från värmen och mixa marmeladen slarvigt med en stavmixer, smaka av med citronjuice och tillsätt eventuellt mer vatten om den känns för tjock. Häll upp i rengjorda burkar med lock och förvara i kylen.
Vaniljsås
Ända sedan jag var liten har jag älskat att äta vaniljsås med sked. Det är alltså ingen överdrift, för jag tycker generellt mer om såsen än själva pajen som serveras till den. Tyvärr finns det ju ingen efterrätt som heter vaniljsås med vaniljsås så när vi hade gäster för några helger sedan gjorde jag en skånsk äpplekaka med vaniljsås, och jag måste faktiskt säga att båda blev otroligt goda (och otroligt söta).

Att göra egen vaniljsås påminner ju mycket om att göra egen glass eftersom man värmer gräddmjölk, vispar ägg och socker och sedan blandar det hela, kokar upp och låter det svalna. Lätt är det också, men kom ihåg att smeten aldrig ska koka för då blir det vaniljsåsdöden dessvärre. Receptet kommer från Köket.
Vaniljsås
4 portioner
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor
Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken (och lägg även ner vaniljstången). Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt gräddmjölken svalna. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk och låt sjuda sakta på svag värme UTAN att koka (überviktigt, annars skär den sig!) och vispa hela tiden tills den tjockar. Häll upp i bringare och låt stå kallt i någon timme.
Baklängesmatsedeln vecka 37
Helgen har varit ljuvlig. Igår hade vi solsken och var ute i trädgården precis hela dagen. Tomat- och chiliplantorna har åkt på komposten (förutom två som får övervintra), utemöblerna står i källaren, vi har planterat ljungplantor och packat undan alla saker vi tagit upp från båten. Nu är vi i stan igen och eftersom det är söndag är det dags att sammanfatta veckans middagar!
I måndags var vi på begravning och efteråt var det (tidig) middag så när vi kom hem nöjde vi oss med att äta smörgåsar (rostat surdegsbröd, så gott!) och ha fil, granola och en kopp te till det.
I tisdags var jag och Clara hemma själva och till middag gjorde vi en gammal favorit - pasta med tomatsås. När Clara äter samma tomatsås som oss har jag bara i minimalt med chili, färska tomater, gul lök, vitlök, salt, nymald svartpeppar, en gnutta socker och färsk basilika. Som tillbehör hade vi kidneybönor, blomkålsbuketter och morotsstavar som vi doppade i ranchdressing och Clara fick även fänkålssalami.
I onsdags svängde Calle inom Moon Thai Kitchen på väg hem och köpte med mat till oss. Jag åt pad thai med friterad tofu och Calle och Clara delade en kycklinggryta med thaibasilika.

I torsdags rörde vi ihop en slät tomatsoppa med aprikoser! Som topping hade vi risonipasta, buffelmozzarella och svarta oliver och för oss som tycker om bröd (det vill säga jag och Bibbi) fanns det grahamsbullar med ost som jag bakat dagen innan.

I fredags åkte vi till landet tillsammans med Bibbi och till middag åt vi såklart pizza. Ingredienser hade vi bunkrat i Saluhallen på torsdagen och som allt så ofta hade vi på buffelmozzarella, tomatsås, lök, pinjenötter och grekiska svarta skrynkeloliver.
I lördags gjorde vi ugnsrostade grönsaker med tahini- och ingefärsdressing, granatäpplekärnor och rostad mandel efter ett recept som vi hittade i GP:s bilaga Två Dagar. Till grönsakerna fick de andra nötfärsbiffar med ajvar relish, mozzarella och persilja och jag åt stekta rotselleriskivor.
Idag åkte vi inom Långedrag på väg hem från landet och blev bjudna på middag hos vänner. De bjöd på vegetariska cannellonis toppade med tomatsås och ost som vi åt med grönsallad och vinaigrette.
Äppelmust is a höst-must
"Alltså Calle om jag har på mig den här tröjan syns det ju knappt att jag är gravid" sa jag för någon vecka sedan samtidigt som Calle tittade på mig, mycket road över att jag trodde att min höggravida mage skulle kunna undgå typ någon. En minut senare kom vår vän Viktor innanför dörren och hälsade med "nämen hej och grattis ser jag, vad kul" och ok. Ridå. Nu har verkligheten kommit ifatt mig och jag känner mest att herregud, jag har verkligen ingenting att ha på mig på grund av jättestor mage och lite för få gravidplagg. Kommer jag behöva gå klädd i ett lakan de sista veckorna av den här graviditeten? Märker mina kollegor om jag går klädd i samma klänning de två sista veckorna på jobbet? #ingenvetsäkert
Men jag vet, kläder är ytliga ting och jag är egentligen mest tacksam över hur pigg jag är för att vara så långt gången som jag är. Inga direkta krämpor förutom usel sömn emellanåt (försök ni göra valvändingar i sängen var och varannan minut och lägg därtill det faktum att någon sparkar på urinblåsan så att den akuta kissnödigheten gör sig påmind...) men det är ju trots allt något av det häftigaste man kan göra, det här med att bära ett barn.

Idag flexade jag ut tidigt från jobbet, packade in oss i bilen och körde mot landet. Här är det förhöst snarare än sensommar för regnet öser ner och vi kurar inne med tända ljus. Right up my alley med andra ord eftersom hösten råkar vara min absoluta favoritårstid. Imorgon har väderprognoserna dock lovat solsken och vi ska plocka in trädgårdsmöbler, fixa i trädgårdslandet och kanske äntligen gräva upp den där pepparroten som vi odlade tidigare i våras. Ett annat säkert sensommar-/förhösttecken är äppelmusten som Bibbi hämtade tidigare idag! Det blev en blygsam skörd det här året men trots det fick vi ihop åtta flaskor must som nog kan räcka ett tag med lite ransonering. Nej hörni, nu ska jag krypa ner bredvid Clara och förhoppningsvis få några timmars god sömn. Hoppas att ni får en fin helg kompisar!
Friterade salviablad
Vi var på landet en snabb sväng i helgen, primärt för att köra båten till vinterförvaringen men också för att skörda det som fanns kvar på våra tomat- och chiliplantor. Och det var en hel del, kan jag meddela. Det här året har chiliskörden varit enorm, och vi fick med oss en stor påse hem. Det är framför allt citronhabanero och cheyenne som vi fått mängder av, och de flesta har vi torkat och mixat till chiliflakes men några har Calle gjort någon slags fermenterad chilisås på efter tips från våra chili-guruvänner i Stockholm. Den chilisåsen står as we speak och gottar till sig i köket och slutresultatet kan vi smaka på om två veckor.

Förutom att skörda chili och tomater märkte jag att vår lilla kryddhörna hade gått bananas efter de senaste veckornas regn så jag klippte av ett helt gäng salviablad och tog med till stan. Salvia är för övrigt en sådan där krydda som vi envisas med att odla varje år, och varje gång vi står där med en jätteplanta vet vi inte riktigt vad vi ska göra med den. Fram tills nu vill säga, för i söndags friterade vi de salviablad vi tog med hem till stan och det blev verkligen jättegott. Det här ska vi helt klart göra igen.
Friterade salviablad
4 portioner
2 ägg
1 krm salt
2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 msk smält, avsvalnat smör
2 dl färska salviablad
havssalt
ungefär 7 dl rapsolja att fritera i
Vispa ihop ägg, salt och mjöl. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning och rör ner smöret. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull. Doppa salviabladen i smeten och sänk ner dem i oljan. Fritera några i taget tills de blivit gyllene, det tar någon minut. Lägg på ett fat med papper så att de får rinna av och strö över havssalt.
Baklängesmatsedeln vecka 36
Jag och Calle var överens om att det var en högtidlig känsla när vi gick bort till Vasaplatsen för att rösta idag. Det är ju en otrolig ynnest att bo i ett land där demokrati är en självklarhet och där jag vet att min röst räknas. Det borde vara en självklarhet för alla. Vi bor i ett av världens mest priviligierade länder, och jag önskar att fler hade det i åtanke när de klagar på hur dåligt vi har det. Kanske är det för att jag har bott i USA där exempelvis socialförsäkring knappt existerar, men jag tänker ofta på hur tacksam jag är över att bo just här.
Det känns något banalt att gå från politik till att sammanfatta vad vi har ätit den här veckan, men äta behöver man ju det med så here we go - veckans middagar i ett retrospektiv.

I måndags gjorde vi stekt ris! Röd paprika, spetskål, broccoli, gul lök och salladslök som vi blandade ner kokt ris och den här teriyaki-ish-såsen i. Som tillbehör hade vi tzayspett.
I tisdags dammade vi av en gammal Ottolenghiklassiker som vi ibland äter till brunch, rucolasallad (stekt tills den är mjuk) med ugnsbakade ägg som toppas med smält smör med chiliflakes och paprikapulver och grekisk yoghurt med pressad vitlök. Så gott att man nästan får dåndimpen! Som tillbehör hade Calle och Clara fänkålssalsiccia och jag nöjde med min en smörgås till.
I onsdags gjorde vi potatismos (med en stor klick smör, vispgrädde, salt, socker och vitpeppar). Till moset gjorde vi en enkel ratatouille med zucchini, lök och krossade tomater, och de andra hade även stekt falukorv till. Jag smörstekte några morötter och hade även en stor klick skånsk senap till.
I torsdags träffade jag några vänner och åt middag på Familjen. Jag drack en alkoholfri drink med fläder som var helt fantastiskt god och till middag beställde jag in en ostbricka med tre olika godbitar och knäckebröd. Till efterrätt åt jag en blåbärsglass med gräddfilsflarn och tagetes.

I fredags gjorde vi pizza. Vi hade massor med tomater från mamma och pappa som vi kokade ner till en tomatsås och förutom det hade vi på buffelmozza från Hildas, svarta skrynkeloliver, pinjenötter, inlagda jalapenos och gorgonzola.
I lördags blev det tacos, den helt vanliga varianten med färs (nötfärs till Calle och Clara och Santa Marias färdiga blandning med sojaprotein till mig, den är bra tycker jag!) och grönsaker och allt vad man nu har till. Till efterrätt åt vi glass, en nocciola vi köpte med oss hem från Focus efter att ha hört en man i kön varna "börja inte köpa den här, man kan inte sluta". Haha. Gelato är ju svårt i färdiga förpackningar tycker jag, men den här är bäst av de vi provat.
Idag är det söndag och ikväll kommer Bibbi och vår vän Maggan på valvake-middag. Vi ska bjuda på Bloody Marys och friterade salviablad innan maten, sen blir det Biff Rydberg med dijoncrème och äggula, och till efterrätt har jag förberett en skånsk äpplepaj som vi ska äta med vaniljsås.
Johans granola
Det här receptet på granola har hängt med oss ett bra tag nu och tidigare idag plockade jag ut en plåt ur ugnen som har fått stå på tork sedan igår kvälll. Oh the joy! Nu ska jag ta en skål fil och toppa med det här så sover jag förhoppningsvis gott i natt (det vill säga, så gott man sover när man är i vecka 36 av en graviditet...)

I Johans recept har man orostade kokosflingor, men jag har nästan alltid den rostade varianten hemma så istället för att blanda i dem i början rör jag istället ner dem samtidigt som tranbären.
Johans granola
1 burk
5 dl havregryn
2 dl orostade kokosflingor
1 dl hasselnötter
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl torkade tranbär
1 stor apelsin, skal och juice
3 msk kokosolja
3 msk honung
1 tsk kanel (minst)
Sätt ugnen på 160 grader och blanda alla torra ingredienser förutom tranbären i en stor bunke. Blanda apelsinskal- och saft med kokosolja, honung och kanel i en kastrull och värm lätt tills allt smält ihop. Häll blandningen i bunken och blanda ordentligt med händerna så att allt blir täckt av det blöta. Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt och fördela jämt över hela plåten. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter och rör runt två gånger (minst) under den tiden. När 30 minuter har gått brukar jag stänga av ugnen och lämna ugnsluckan på glänt och låta granolan stå kvar i ugnen över natten. Blanda i tranbären (jag tycker det är godast att dela dem i mindre bitar om de är väldigt stora) när du häller över granolan i en burk.
Baklängesmatsedeln vecka 35
Jag har varit ett under av effektivitet sedan vi kom hem från Skåne tidigare idag. Tvätta, packa upp (om ni bara visste hur mycket packning man kan ha med sig efter tre dagar hos mamma och pappa - äpplemos, ett flak med ägg, kanelbullar, tomater, morfarköttbullar till Clara och två jättezucchinis - tack för allt!) och så har jag bakat en enkel filmjölkslimpa och gjort vegetariska biffar. Vad har vi ätit i veckan då? En salig blaning av gamla favoriter, hämtmat och lite nytt. Som det brukar vara, med andra ord.

I måndags gjorde vi en favorit i matlådan - broccoligratäng med småtomater. Den åt vi med en kålsallad (strimla tunt med mandolin, dressa med sherryvinäger, olivolja, salt, en gnutta socker och rikligt med nymald svartpeppar).
I tisdags gjorde vi jättevegobullar (på Anammas formbara vegofärs, smaksatt med parmesan och färsk basilika) som vi åt med tomatsås och tagliatelle. Toppade gjorde vi med mozzarella.
I onsdags hade vi middagsbesök och vi bjöd på en indisk curry med blomkål, paprika, kikärtor och röda linser. Till curryn hade vi libabröd, ris kokt med gurkmeja och picklade citroner.
I torsdags åkte vi mot Skåne och innan vi packade in oss i bilen köpte vi burgare, pommes och dippa på Burger King.
I fredags gjorde vi pizza hemma hos mamma och pappa! Vi hade även några släktingar på besök så det blev pizzafest deluxe kan man säga. Vi hade köpt med oss favoritbuffelmozzan och skrynkeloliver från Saluhallen, och förutom det hade vi tomatsås, gorgonzola, pinjenötter, svamp och kronärtskocka.
I lördags hade vi mini-kräftskiva och de andra festade till det med havskräftor och förutom det hade vi en västerbotten- och kantarellpaj, baguette och aioli.

Idag blev det snabblagad middag i form av pastasallad med pesto, fetaost, tomater och purjolök. Vår livboj när tiden är knapp.