Sötpotatissoppa med belugalinser

Förra veckan blev vi ofrivilligt ägare till typ 3 kilo sötpotatis eftersom Coop levererat fel varor till oss. Både Calle och Clara rynkar på näsan åt sötpotatis men jag kan tycka att det är gott i måttliga mängder, så när jag funderade på vad jag skulle göra med de där sötpotatisarna föll valet till slut på en soppa. För att den inte skulle bli för sötpotatis-ig blandade jag ner ingefära och limejuice, och det blev riktigt gott! Smaken påminner något om morotssoppa tycker jag och föll i alla fall mig och Calle i smaken men Clara ratade den. Can't please 'em all.
 
 
För att få mer tugg i den toppade jag soppan med belugalinser och färsk koriander precis innan servering. Supergott!
 
Sötpotatissoppa med belugalinser
2 portioner + matlåda
 
400 g sötpotatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 cm ingefära
en nypa chiliflakes
7 dl vatten + 1 grönsakbuljongtärning
1 lime, saft och zest
salt, nymald svartpeppar
 
belugalinser
färsk koriander
 
Skala sötpotatis, lök och vitlök. Skär i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i smör, tillsätt riven ingefära, chiliflakes och sötpotatis tillsammans med grönsaksbuljongen. Låt koka tills sötpotatisen är mjuk, det tar ungefär en kvart. Mixa slät och smaka sedan av med limejuice och zest, salt, nymald svartpeppar och eventuellt chiliflakes. Späd med vatten om du tycker att soppan är för tjock. Häll upp i skålar och toppa med belugalinser och färsk koriander precis innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 43

Den här helgen gjorde kylan intåg i Göteborg kan man säga, och med den kom ett ovälkommet halsont som jag vaknade med i morse. Ridå. I matväg har vi fått till några riktiga godbitar, som exempelvis nudelsalladen i måndags eller sötpotatissoppan i tisdags. Baklängesmatsedeln till eder service:
 
I måndags gjorde vi en vietnamesisk nudelsallad med bland annat sojabönor, salladslök och koriander som vi åt med pankopanerad tofu smaksatt med rökt paprika.
 
I tisdags åt vi sötpotatissoppa som vi toppade med belugalinser och färsk koriander. Till soppan åt vi pumpafrallor med kummin.
 
I onsdags fyllde Calle år och vi åt födelsedagsmiddag på Burgersson! Jag åt en vegetarisk hamburgare med en supergod äppleslaw och de andra slog till på allt från chiliburgare till västerbottenpommes.
 
 
I torsdags lagade jag en auberginegratäng (eller eggplant parmigiana) toppad med pecorino, buffelmozza och parmesan. Till gratängen åt vi en stor balsamicokrämsdressad grönsallad och Calle och Clara fick även fänkålssalami.
 
I fredags åt vi pizza toppad med tomatsås, mögelost, buffelmozza, lök, pinjenötter, svarta oliver och jalapenos.
 
I lördags var vi på middag hos vänner och de bjöd på en flaska Cristal innan maten (men oj, vad vi hade saker att fira tillsammans <3) och till middag åt vi en grymt god svamprisotto och till efterrätt hade Sara köpt praliner från Kanolds. Älsk på det!
 
 
Idag är det söndag och till middag plockade vi fram falafel från frysen som vi åt i pitabröd med isbergssallad, snabbsyrad rödkål, saltgurka, mynta- gurka och tomatsallad och tahinisås.

Pumpafrallor med kummin

Fredag, hurra! Fredag eftermiddag dessutom, min favoritstund på hela veckan. Sigge sover på min mage och vi har inte gjort många knop idag, mest skrotat omkring här hemma men snart ska vi ta oss ut för att hämta Clara och sedan gå till Saluhallen och handla till kvällens pizzafredag. Men först - ett toppenrecept på frallor inför helgen!
 
 
Pumpa i matlagning tillhör väl kanske inte direkt en av mina paradgrenar men jag jobbar på att bli bättre på det. I veckan fick jag finbesök till frukost av Pernilla och Flora och då åt vi de här frallorna med pumpa i. Jag kan inte påstå att pumpan smakar så mycket men frallorna blir otroligt saftiga tack vare pumpan. Receptet kommer från Ica. Jag tog för övrigt lite mer jäst och lät degen jäsa lite kortare pga hade bråttom och det funkade fint det med!
 
Pumpafrallor med kummin
16 stycken
 
12 g jäst
1 msk kallpressad rapsolja
6 dl ljummet vatten
3/4 msk salt
2 dl grovt riven butternutpumpa
0,5 msk hel kummin
0,5 dl pumpakärnor
2 dl grahamsmjöl
9 dl vetemjöl
flingsalt, kummin och pumpakärnor att strö över
 
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt olja och ljummet vatten och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt övriga ingredienser och knåda tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 16 bitar. Rulla till frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter till under bakduk. Pensla med vatten och strö över flingsalt, kummin och pumpakärnor. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills frallorna fått fin färg och låt svalna på galler.

Biffar med ajvar relish och mozzarella

Jag tyckte inte alls om ajvar relish för några år sedan, men så hände något (vad? ingen aning! ålderstecken?) och helt plötsligt började jag uppskatta denna kryddiga paprika- och aubergineröra från Balkan som ju passar både som smaksättning och kall sås.
 
 
Receptet på de här enkla och übergoda biffarna kommer i original från Markus Aujalay. Snåla inte på ajvarn, och köp gärna den starka varianten för lite mer untz.
 
Biffar med ajvar relish och mozzarella
2 portioner + matlåda
 
500 g Anammas formbara färs
4 msk ajvar relish (MINST)
1 gul lök
1 pkt mozarellaost
1 knippa bladpersilja
salt, nymald svartpeppar

Finhacka lök, persilja och mozarella. Blanda med färsen och forma sedan små biffar och stek några minuter på varje sida. 

Baklängesmatsedeln vecka 42

Imorgon börjar Calle jobba igen och jag och Sigge ska fördriva dagarna tillsammans. Med tanke på hur mycket han sover känns det som att jag kommer ha oceaner av tid framför mig men på något sätt går ju tiden alltid snabbt när man har en två veckor gammal bebis hemma. Nu ska vi packa in oss i bilen och åka till Kåhög och köpa mjölk, men först - baklängesmatsedeln för vecka 42.
 
 
I måndags åt vi vår favorit-broccoligratäng med småtomater och till gratängen hade vi en sallad dressad med rapsolja, sherryvinäger, dijonsenap och furikake.
 
I tisdags gjorde vi långbakad rotselleri som vi körde på låg värme i några timmar och sedan blandade ner i en sallad med ärtskott, rucola, rostade hasselnötter, hyvlad parmesan och olivolja. Till salladen hade vi biffar med buffelmozza, persilja och ajvar relish.
 
I onsdags åt vi fänkål kokt i tomatsås. Den åt vi med gremolata och biffar med quinoa och kikärtor.
 
 
I torsdags hade vi besök och bjöd då på Calles raggmunkar med rårörda lingon, bacon och kikärtor marinerade i olivolja, pressad citron och furikakefrön.
 
I fredags åt vi pizza och eftersom vi hade ett gäng tomater hemma som passerat bäst-före kokade jag ihop en tomatsås och no offence burktomater men det är ju så himla mycket godare med tomatsås på färska tomater! Förutom tomatsås hade vi buffelmozza, pinjenötter, svarta oliver, lök och chiliflakes.
 
I lördags var det ostfest deluxe eftersom vi hade en ask Mont D'or som stått i kylskåpet ett tag och väntat på rätt tillfälle att bli uppäten. Den doppade vi baguette i och som tillbehör hade vi Ottolenghis sallad med fänkål, päron, kummin, rucola och pecorino.
 
Idag är det söndag och till middag ska vi äta tacos enligt önskemål från resten av familjen. Tortillabröd, tacokryddad färs, grönsaker, någon god salsa, en klick guacamole och riven ost brukar vi ha på. Och massor med stark sås, såklart! 

Vår tid är nu

Trots att vi har varit lediga i två hela veckor tillsammans infaller ändå en särskild fredagsfeeling när det är helg på intåg. Vi åt lunch på Viktors (en ljuvlig sötpotatissoppa till mig och Reuben Sandwich till Calle) innan vi traskade ner till Saluhallen för att fylla på kylskåpet inför helgen (oliver! gorgonzola! mozzarella! kapris!) och snart ska vi korka upp en flaska Bollinger (tack Björkarna) och äta tryffelchips för att lite mer på riktigt fira att Sigge har kommit till oss.
 
 
Ikväll blir det som vanligt pizzafredag och till efterrätt har vi köpt choklad från Kanolds och när Clara har somnat blir det några avsnitt av Vår tid är nu som jag och Calle har plöjt de senaste veckorna. Så himla bra serie (kolla om ni inte sett)! Trevlig helg kompisar!

Burgare med sötpotatis och kikärtor

Den senaste tiden har jag knappt köpt hem något köttsubstitut alls. Jag tror det är en kombination av att jag lite har tröttnat (för egentligen smakar väl alla fabriksframställda substitut ungefär samma?) och att jag ofta istället använder baljväxter och andra naturliga proteinkällor istället. Det finns dock två produkter jag alltid har hemma pga goda och enkla att använda - tzayspett (perfekt till wok) och Anammas formbara färs (perfekt till köttbullar, biffar).
 
 
För ett tag sedan gjorde vi hamburgare, och DET tillhör inte vanligheterna i vårt kök. Vi äter ju ofta lunch på Burgersson och burgar-dosen blir helt enkelt fylld där, och så tycker jag att det kan vara svårt att få till bra, tuggiga burgare hemma men den här varianten med sötpotatis och kikärtor blev faktiskt riktigt bra! Jag använde endast rökt paprika, salt och nymald svartpeppar som smaksättning men go bananas om du har någon favoritkrydda att smaksätta med. Kanske koriander kan vara gott?
 
Burgare med sötpotatis och kikärtor
2 portioner + matlåda
 
1 stor sötpotatis (eller 2 små)
1 burk kikärtor
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk rökt paprikapulver
salt, nymald svartpeppar
panko att doppa burgarna i
olivolja och smör att steka i
 
Skala sötpotatisen och riv grovt. Lägg i en skål med kikärtor, ägg och mjöl och blanda. Ta eventuellt ett varv med stavmixern för att mixa en liten del av smeten men låt det även finnas kvar hela kikärtor! Krydda med rökt paprika och nymald svartpeppar (men vänta lite med saltet så att inte smeten blir för blöt). Värm rikligt med olivolja och smör i en stekpanna. Smaka av burgarna med salt och eventuellt mer svartpeppar och rökt paprika. Forma till burgare och doppa i panko. Stek i olivolja och smör på medelvärme, ungefär 2 minuter på varje sida, tills burgarna har blivit gyllene och ordentligt krispiga. 

Baklängesmatsedeln vecka 41

Jag ska snart lägga mig raklång på soffan och titta på ett avsnitt av Timjan, tupp & tårta men först en sammanfattning av veckans middagar. Favoriten? Alltså, kvällens falafelfest är ju svårslagen, måste jag säga. Provade Zeinas recept från programmet ovan, och jag har sällan fått till så saftig falafel! Återkommer med recept. Baklängesmatsedeln at your service:
 
I måndags kom vi hem från BB och eftersom hela familjen var ganska trötta (!) köpte vi hem mat. Calle och Clara hämtade hamburgare med pommes och dippa till oss och det smakade riktigt fint! 
 
I tisdags gjorde vi en omelett signerad Mathias Dahlgren, med svamp, rökt paprikapulver och krossade potatischips
 
 
I onsdags dammade vi av en gammal favorit och gjorde burritos som vi fyllde med stekt lök- och paprikablandning, svarta bönor, picklad rödkål, avokado och gräddfil.
 
I torsdags stekte Calle köttbullar/vegobullar som vi åt med kokt potatis och en gräddsås med kantareller och lingon.
 
I fredags kom vänner över på pizzafredag! På pizzan hade vi tomatsås, mozza, pinjenötter, oliver, basilikaolja och stark salami för de som önskade det.
 
I lördags åkte vi till min familj och till middag lagade vi potatisgratäng som vi åt med kyckling till de andra och smörstekta rotselleriskivor till mig, rödvinssås och en grönsallad med dijonvinaigrette.
 
 
Idag har söndagsmiddagen bestått av falafel, snabbsyrad rödkål, tahinisås, saltgurka och grönsaker som vi stoppade ner i libabröd.

Pestosnurror

Den här veckan har sprungit iväg. Att komma hem med en ny liten kompis är ju en omställning för oss alla och vi har hunnit med hela spektrat - lugn och ro, lite mindre lugn och ro men på det stora hela går det ju riktigt fint. Sigge har sovit sig igenom sin första vecka kan man säga, och vi har tagit långlunch på At Park, druckit kaffe på Viktors, fredagshandlat i Saluhallen och druckit bubbel på uteservering. För att ge er lite perspektiv kan jag meddela att vi även har haft kvällar när vi fått den briljanta idén att steka köttbullar typ klockan kvart över fem, för visst hade det varit gott med den där såsen med kantareller och lingon? Ja den gör vi! Och det kan ju vara en fin idé, om man är lite förutseende och rullar köttbullar någon helt annan gång än just när barnet vill ha mat, mamman får blodtrycksfall och pappan står med den nyfödda i sele på magen och roddar köttbullar, vegobullar, potatis, långpasta och sås. Haha! 
 
 
Idag är det lördag och jag ska snart mixa ihop en pesto till dagens lunch men först - ett bra tips på vad man kan göra med pestorester. Vi säger ofta att vi alltid ska ha en burk pesto ståendes i kylskåpet pga jättebra snabbmat när maten måste stå på bordet på direkten, och förra veckan bakade jag och Clara pestosnurror på restpesto. Gott att ha till lite allt möjligt - som tillbehör till soppa eller kanske drinktilltugg, till exempel.
 
Pestosnurror
12 stycken
 
25 g jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1 ägg
7,5 vetemjöl 

1,5-2 dl pesto
3 dl vällagrad ost
salt, nymald svartpeppar

Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen med vattnet i en bunke. Blanda i de övriga ingredienserna till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta samman degen på lätt mjölad bakbänk och dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär bit och bred på pesto och nästan all ost (men spara lite att strö över). Rulla ihop degen från långsidan och skär varje rulle i lika stora bitar. Lägg över bitarna i stora muffinsformar (jag brukar lägga formarna i en muffinsplåt!) och låt bullarna jäsa under duk i 30 minuter. Strö lite riven ost på toppen och grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

Pankopanerad tofu

Jag ska snart gå och lägga mig men har ju viktiga grejer att dela med mig av - som det här receptet på pankopanerad tofu med rökt paprika som blir helt löjligt gott. Jag och Calle var båda överens om att de här var de godaste bunsen vi gjort, alla kategorier, och förutom att ha i pankopanerad tofu hade vi även kimchi och yuzumajonnäs. 
 
 
 Får du feeling kan du säkert använda vilken krydda du nu än råkar föredra men jag tycker att det rökta paprikapulvret gör sig riktigt fint med tofun! Receptet kommer från Vegomagasinet.
 
Pankopanerad tofu
2-ish portioner, kanske lite mer
 
400 g fast tofu
1,5 dl mjölk
0,5 msk rökt paprikapulver
0,5 tsk salt
1,5 dl vetemjöl
3 dl pankoströbröd
rapsolja att fritera med
havssalt att strö över
 
Skiva tofun. Vispa ihop mjölk, paprikapulver, salt och vetemjöl i en skål. Häll ut pankon på en tallrik. Hetta upp oljan till 180 grader. Doppa tofun i smeten och sedan i pankon och sänk försiktigt ner i oljan. Fritera i ungefär 2 minuter på varje sida tills tofun har fått en gyllene färg. Låt rinna av på papper och strö över havssalt.

Sigge, vår Sigge

I söndags kväll kom han, vår Sigge, med rekordfart och skeptisk blick precis som sin storasyster. Vi skrotar mest omkring här hemma och lär känna vår nya familjemedlem och han ligger as we speak på min mage och gör knorrande små ljud och rynkar pannan på det där sättet som endast nyfödingar gör. 
 
 
Livet är fint, med andra ord. Och Calle - du är världens bästa. Hoppas allt är fint med er, kompisar! Vi hörs senare i veckan!

Baklängesmatsedeln vecka 40

Den här lediga veckan har jag bakat en hel del bröd, experimenterat med ramenbuljong och snöat in på vilken som är den bästa mison. Vi har också rullat hatt, hämtat hem mat och ätit något av det bästa jag vet - raggmunkar. Veckans bästa? Kanske ramenbuljongen faktiskt, den blev fantastiskt god. Baklängesmatsedeln at your service!
 
 
I måndags åt vi smörrebröd på hembakat, danskt rågbröd. Ett toppade vi med sallad, pankopanerad tofu och remouladsås, ett med kall, kokt potatis, syltlök och rostad lök (och rostbiff) och ett med Gamle Ole, tunt skivat päron och krasse
 
I tisdags kokade jag en ramenbuljong som fick puttra under dagen. När det var dags för middag toppade vi med sobanudlar, pak soi, salladslök, rödbetsgroddar och svamp.
 
I onsdags orkade vi inte laga mat så på väg hem från barnmorskan svängde vi inom Farelli's. Calle och Clara tog varsin burgare och jag en vegetarisk club sandwich med halloumi (JAG äter halloumi, förstår vilken skräll det är för er som känner mig eftersom jag inte är någon stor halloumiälskare om man säger så... Den här var riktigt god dock och långt ifrån de där sega skosulorna man blir serverad ibland). Jag har sagt det innan men säger det igen - Farelli's kanske inte har den roligaste maten även om i alla fall jag alltid varit nöjd, men deras service är oslagbar. Alltid grym personal!
 
I torsdags beställde jag raggmunkar till middag eftersom Calle råkar göra de godaste raggmunkarna i världen. Clara och Calle fick bacon till och förutom det hade vi rårivna morötter och  kikärtor med havssalt, olivolja och furikake.
 
 
I fredags kom Bibbi över på pizzafredag! Intet nytt under solen när det kommer till topping utan sedavanlig tomatsås, buffelmozza, tunt skivad lök, svarta oliver, svamp och pinjenötter. Till efterrätt delade vi på ett gäng praliner från Kanolds.
 
I lördags köpte Calle räkor som han åt med baguette och majonnäs, och jag gjorde istället en chèvresmörgås med honung och pinjenötter. Clara fick rester - pasta med pesto och salciccia.
 
Idag är det söndag och till middag hämtar vi hem något - kanske blir det thaimat, kanske blir det burgare. Ingen vet säkert.

Furikake

Eftersom Sigge kan komma typ nu och två veckor framöver tar vi det lugnt och håller oss i närheten av hemma. Idag har vi ätit lunch på Poh-Khe på Teatergatan, druckit kaffe på Viktors och spenderat eftermiddagen på Stadsbiblioteket. Det är för övrigt en mycket märklig upplevelse att vänta på att en förlossning ska dra igång. "Var det där något? Nä men DET var nog. Eller nä, kanske inte, men det då?" Ungefär så går jag runt typ hela tiden. Eftersom jag inte har haft en normal förlossning innan (hej världsrekord förra gången med under två timmar från första värk tills att Clara kom ut, och dessutom råkade vi vara inlagda när vattnet gick och allt satte igång) känns det ytterst spännande/läskigt att snart få reda på om 1. jag behöver föda barn här hemma 2. det kommer ta jättelång tid den här gången och 3. om vi hinner in till sjukhuset. #ingenvetsäkert
 
 
Oh well, livet fortskrider "som vanligt" och jag hann tänka "måtte han inte komma innan mitt surdegsbröd är gräddat" i morse när jag gick upp. Haha, rimligheten i det! Nu ska jag snart börja fixa med kvällens middag, men tänkte bara skicka en mental notering om att furikakefrön är gott på typ ALLT. Furikake är en japansk strö-över-typ-allt-blandning med svarta- och vita sesamfrön och sjögräs som är förbenat god! Man kan säkert göra egen men vi har köpt vår från Renée Voltaire. Trevlig helg, kompisar! (Och håll tummarna.)

Kanelbullar (utan krusiduller)

En stor anledning till att både jag och Calle är så intresserade av matlagning är för att vi båda är ohemult nyfikna. Det är just den där nyfikenheten som ofta leder till att vi båda snöar in på allt från mozzarella till drinkar och för mig är den senaste grejen något så enkelt och vardagligt som kryddor. Jag ramlade nämligen över en artikel om kanel (min favoritkrydda, alla kategorier) där det diskuterades vad som är riktig kanel, om kanel är giftigt och om det är nyttigt. Jag bryr mig egentligen inte om kanel är giftigt eller vilka hälsofördelar som finns för jag är övertygad om att det är stora mängder som ska konsumeras innan det blir giftigt, men det jag däremot började fundera över är vad det skulle kunna vara för smakskillnad mellan den "vanliga" kanelen och den som kallas för kanelen med stort k - ceylonkanel.
 
När vi var i Saluhallen i fredags köpte jag med mig en påse ceylonkanel hem och bara genom att lukta på den kan jag konstatera att jo, det helt klart är skillnad på kanel och kanel. Ceyolankanelen har en mycket sötare smak, och blir aldrig besk på samma sätt som den "vanliga" kanelen kan bli i för stora mängder. Jag tycker dock att "vanlig" kanel är god den med men kan konstatera att de båda antagligen gör sig bäst i olika användningsområden. Spännande! 
 
 
Med det sagt ska jag snart sätta en kanelbulledeg på jäsning. Jag är ju egentligen inte så mycket för alla dessa dagar där det ska uppmärksammas allt från fikon till hundbajspåsar och gud vet vad mer det är men nu råkar jag ju ha en liten kompis som är förtjust i kanelbullar så det ska hon få när hon kommer hem från föris. De här bullarna är enkla och okomplicerade och eftersom jag är usel på att få till sådär fina snurror brukar jag helt enkelt rulla ihop och lägga i en pappersform istället. Receptet kommer från ICA.
 
Kanelbullar
20 stycken
 
25 g jäst
50 g smör
3 dl fet mjölk
0,5 dl socker
en nypa salt
8 dl vetemjöl
 
100 g smör
0,5 msk mald kanel
0,5 dl socker
 
ägg & pärlsocker
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Häll degvätskan över jästen och rör runt tills all jäst löst sig. Tillsätt socker, salt och nästan allt vetemjöl (men spara lite till utbakningen!) och arbeta smidig i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
 
Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Rör ihop smör, socker och kanel till fyllningen och låt stå i rumstemperatur. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med resterande mjöl om det behövs. Kavla ut till en platta, ungefär 30*40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär i 2 cm breda bitar och lägg i bullformar. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 8-10 minuter tills de fått fin färg och låt sedan bullarna svalna under bakduk på galler.

Coleslaw med rökt paprikamajonnäs

När vi var i Saluhallen förra veckan köpte jag med mig ett spanskt paprikapulver hem, Pimentón de la Vera, Dulce. Ottolenghi skriver då och då om paprika som är dulce, vilket innebär att den är galet smakrik och rökig i smaken eftersom paprikan torkas genom just rökning. Fantastiskt gott, kan jag meddela, och den här paprikan smakar som ingen annan paprika jag har smakat innan. Once you go Pimentón de la Vera, you never go back som det gamla djungelordspråket lyder...
 
 
 
Jag har provat kryddan i lite olika rätter, senast i en majonnäs som jag blandade ner i en coleslaw. Jag är i ärlighetens namn inte sådär överförtjust i coleslaw, många gånger för att de är alldeles för kladdiga. De få gånger jag gör coleslaw själv gör jag egen majonnäs och skippar helt crème fraiche, och blandar inte ner mer dressing än nödvändigt. Se receptet nedan som en sorts skiss, och justera mängden dressing efter dina egna preferenser.
 
Coleslaw med rökt paprikamajonnäs
4 portioner som tillbehör
 
1 äggula
1 tsk dijonsenap
0,5 msk pressad citron
1-1,5 dl rapsolja (ej kallpressad)
salt nymald svartpeppar
paprikapulver, dulce (rökigt)
 
Lägg äggulan i en liten skål tillsammans med dijonsenap och pressad citron. Häll i oljan i en svag stråle och vispa runt precis hela tiden tills majonnäsen blivit tjock. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och paprikapulver. Jag gjorde min majonnäs dagen innan den skulle användas och hade i ännu lite mer paprikapulver dagen efter (men kom ihåg att det säker skiljer stort på smaken beroende på vilken paprika du använder!)
 
1-1,5 dl majonnäs
2 msk äpplecidervinäger
0,5 msk socker
1 msk grovkornig skånsk senap
1,5 tsk sellerisalt
paprikapulver, dulce (rökigt)
salt, nymald svartpeppar
 
8-ish dl spetskål
3 dl rivna morötter
 
Blanda majonnäsen med äpplecidervinäger, senap och socker och smaka av med salt, peppar och sellerisalt. Riv kålen på mandolin (om ni har en Kyocera precis som jag brukar jag använda tjocklek 3) och riv morötterna grovt. Blanda med majonnäsröran tills allt är täckt. Tycker du röran är för torr - blanda i mer majonnäs, är den för blöt - blanda ner mer kål eller morötter. Smaka av med mer salt, sellerisalt och nymald svartpeppar om det behövs mer untz.

Skånsk äppelkaka

Min första lediga dag har varit allt annat än ledig men imorgon planerar jag att ligga i horisontalläge på soffan och spela Monkey Island ungefär hela dagen. Dagens största bedrift (förutom att jag bakade ett otroligt gott danskt rågbröd på surdeg) får nog ändå vara det faktum att jag rensade ur vår kryddlåda, och kom till följande insikter: Det är helt onödigt för oss att köpa torkade kryddor (av typen rosmarin, timjan osv osv) eftersom vi ALDRIG använder det. Det är helt onödigt för oss att köpa kryddburkar över huvud taget på grund av får ofta slänga alldeles för mycket. Note to self - köp endast kryddor i lösvikt i mindre mängd framöver. Deal? Deal.
 
 
De kryddor vi använder mest är bland annat de som finns i receptet nedan - ingefära, kanel och kardemumma (till alla indiska grytor vi brukar göra) och förutom det är det mest vanligheter som chili i alla dess former, salt och nymald svartpeppar som går åt. 
 
Den här äppelkakan, signerad Tina Nordström, är precis en sådan äppelkaka jag tycker om. Den är skånsk, den är kryddig och den innehåller äppelpuré istället för hela äpplen. Kombinerat med täcket på knaprig kavring blir den helt oemotståndlig.
 
Skånsk äppelkaka
6 portioner (minst...)
 
1 liten kavring, 500 g
150 g smör
0,5 msk mald ingefära
0,5 msk mald ceylonkanel
0,5 msk mald anis
0,5 msk brödkrydda
0,5 msk mald kardemumma
2 dl strösocker
 
1,5 kg svenska äpplen
2 dl strösocker
1 citron, rivet skal och saft
1 dl vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort kanterna på kavringen och dela i mindre bitar. Kör till fina smulor i en matberedare (eller riv...) Smält smöret i en stekpanna och stek brödsmulor och kryddor i 5-6 minuter tills brödet är torrt och rostat. Tillsätt sockret på slutet och stek i ett par minuter till (men bränn inte sockret).
 
Kärna ur äpplena och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med socker, citronskal, citronsaft och vatten. Koka upp under lock och sjud sedan på medelvärme tills äpplena mjuknar. Mosa dem sedan till en grov puré. Smöra en pajform, lägg hälften av brödsmulorna i botten och tryck till dem lätt. Fyll på med äpplepuré och täck med resten av smulorna. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter och servera ljummen med stora mängder vaniljsås

RSS 2.0