Enkla morotsmuffins

I helgen bakade jag och Clara muffins med morötter, enkla som tusan och perfekta att plocka fram efter föris när vi båda är hungriga som vargar. Tanken var att vi skulle ha topping på men så långt kom vi aldrig innan vi började smaka. Haha.
 
 
Istället för äpplemos går det fint att ha i mosad banan! 
 
Enkla morotsmuffins
12 stycken
 
2 stora morötter
100 g smält smör
2 ägg
1 dl honung
1 dl päron- eller äpplemos
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2,5 msk citronsaft
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och riv morötterna och vispa ägg och honung. Blanda ner resten av ingredienserna och fördela sedan i muffinsformar (jag brukar ställa mina i en muffinsplåt) - fyll till två tredjedelar. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter tills muffinsen fått fin färg. Låt svalna på galler.

Baklängesmatsedeln vecka 12

Idag har jag och Clara chillat på en lekplats, och solen har värmt. SOLEN HAR VÄRMT. Håll i dig nu solen, det är ju påsk nästa vecka! Annars? Veckans bästa måltid hittar ni på lördagen tror jag, med hård konkurrens av dagens stuffed shells. Baklängesmatsedeln finns nedan!
 
I måndags svängde jag ihop en omelett med fetaost, soltorkade tomater och svarta oliver. Den åt vi med en enkel spetskålssallad med äpplecidervinäger, rapsolja och persillade.
 
I tisdags var vi på middag hos vänner och de bjöd på en grymt god thaigryta med kokosmjölk och röd curry. Den åt vi med nudlar, krossade jordnötter och pressad lime. Till efterrätt åt vi glass med smak av jordnötssmör och choklad.
 
 
I onsdags svängde vi ihop en pasta carbonara toppad med extra parmesan och gröna ärtor.
 
I torsdags var vi åter bjudna på middag hos vänner och de hade lagat potage, en slags rustik fransk soppa med gulbeta, potatis, lök och morötter. På toppen hade vi smulad fetaost och pumpafrön.
 
I fredags gjorde vi tacos! En helt vanlig variant med sojafärs, sallad, gräddfil, riven ost, lök och ananassalsa.
 
 
I lördags gjorde vi tagliatelle med en gräddig svampsås med vitt vin, massor med riven parmesan och färsk timjan.
 
Idag har jag gjort en klassiker från tiden då jag bodde i USA - stuffed shells, eller pastasnäckor fyllda med ricotta smaksatt med citronzest, svartpeppar, salt och finriven parmesanost. De lägger man på en bädd av tomatsås och toppar med mozzarella och gratinerar i ugnen. Jag åt dem rakt upp och ner men Calle och Clara hade citronmarinerad bresaola till.

Lördag

Vi har en hemmalördag med tillhörande hemmafix för den evighetslånga renoveringen börjar närma sig sitt slut och det enda som återstår är golvlister och dörrfoder. Hur svårt det nu kan det vara... (sarkasm). Nåväl, innan dess börjar vi med lunch på Burgersson!
 
 
Många börjar leta efter påskrecept, och om ni får feeling och ska planera påskens mat har ni ett gäng vegetariska påskrecept här. Hoppas ni får en fin helg! Vi hörs snart igen!

Morotskaka

Jag är inte den piffande sorten, vilket kanske syns på bilden. Inget pudrat florsocker, inga nötter snyggt utspridda på tallriken, inga fina mjölburkar i bakgrunden. Nåväl, du behöver inte skämmas morotskakan, du är toppen ändå!
 
 
Receptet hittade jag för ett bra tag sedan hos Monika Ahlberg.
 
Morotskaka
6 portioner
 
2,5 dl solrosolja
3,5 dl strösocker
4 dl fint rivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
0,5 tsk nyriven muskot
1 tsk kanel
1 dl grovt hackade valnötter
 
200 g smält, avsvalnat smör
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 citron, skal och saft
 
Vispa ihop socker och olja tills det vitnar. Tillsätt de rivna morötterna och sedan äggen, ett i taget. Blanda de övriga ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda till sist ner nötterna. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 30-35 minuter.
 
Vispa alla ingredienser till frostingen till en luftig smet (OBS - viktigt att smöret inte är för varmt). Bred frostingen på kakan när den svalnat och låt stå kallt i minst en timme innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 11

Precis när vi tänkte att februari med alla dess sjukdomar var över slog Clara till på en mysig vinterkräksjuka i torsdags kväll, lagom till helg och ledighet. Oh. The. Joy. Nåväl, vi behöver inte gå närmre in på det utan konstaterar istället att ännu en baklängesmatsedel kan läggas till handlingarna, även om det må vara en något ynklig sådan.
 
I måndags åt vi rester från helgens buffé så vi värmde på tomat- och rucolapaj som vi åt med spenat- och basilikasås och auberginerullar fyllda med ost och oregano.
 
I tisdags gjorde vi grönsaksfyllda vårrullar som vi åt med sojasås.
 
 
I onsdags stekte jag pannkakor (ett under, det är nämligen alltid Calle som gör det i den här familjen) som vi fyllde med avokadokräm och riven västerbottensost.
 
I torsdags åt vi burritos med ris, svarta bönor, ugnsrostade grönsaker, picklad rödkål och guacamole
 
I fredags var vi slut efter en tveksam natt (se ovan)  så när det var dags för middag traskade Calle ner till Subway och köpte med sig två baguetter hem till oss. Jag tog som vanligt en veggie delight med extra avokado (och chipotle-dressingen, det är min favorit) och Calle tog någon salamihistoria med extra allt.
 
 
I lördags fanns det åter hopp om livet så till middag gjorde vi vår favorit-sommarpasta med en kall tomatsås med pressad blodgrape, mozza, färsk basilika, mynta, honung och olivolja
 
Idag är det söndag och vi avslutar helgen med en hederlig fredagspizza, som vanligt toppad med långkokt tomatsås, svamp, kronärtskocka, mozzarella, svarta oliver och jalapenos.

Chokladglass

Det må vara kallt men glass äter vi ändå (speciellt vissa i familjen som innan idag fick feeling på glass pga solsken och fågelkvitter, nämner inga namn...) Chokladglass är den senaste i raden av försök till nya smaker och den här blev toppen!
 
 
Receptet kommer såklart från vår glass-husgud, Annika på Smaskens.
 
Chokladglass
mycket...
 
5 äggulor
1 dl råsocker
3 dl vispgrädde
4 dl gammaldags mjölk
2 krm eko vaniljpulver
150 gram choklad (minst 70 procent kakao), bruten i småbitar
 
Hetta upp grädde, mjölk och vaniljpulver i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt i en (rostfri) bunke som passar bra ovanpå kastrullen. Häll den heta gräddmjölken över äggvispet och blanda noga. Skölj ur kastrullen, fyll den till knappt en tredjedel med vattnet och placera skålen ovanpå. Vispa runt i glasskrämen och låt den sjuda ovanpå det småkokandet vattnet tills att den tjocknar. Lägg den sönderbrutna chokladen i en skål, häll på hälften av glassmeten och blanda ordentligt. Häll över resterande glassmet och blanda samman. Låt krämen svalna och ställ därefter in i kylskåpet för att svälla och bli nerkyld. Ställ lämplig form i frysen. Kör glasskrämen i glassmaskin och häll sedan i formen för att frysa över natten.

Baklängesmatsedeln vecka 10

Den här veckan började med MBT (<3) och slutade med Skånebesök. Vi har haft kalas för ett gäng familjemedlemmar som alla fyller år i mars och det blev en hejdundrande fest med massor av god mat!
 
I måndags hade vi efterlängtad MBT hemma hos oss och temat var (något sent påkommet...) vinterpicknick. För en gångs skull var det minst salt och mest sött, och mitt bidrag var frasiga våfflor med gräddfil, finhackad rödlök, tångrom och västerbottensost. Förutom det åt vi långbakad savoykål och surdegsbröd med cheddarost. Till efterrätt åt vi banankolapaj, chokladsnittar och finska puffar och en ljuvlig citronkaka med vallmofrön.
 
 
I tisdags åt pad thai med friterad tofu, toppad med jordnötter, färsk röd chili och pressad lime.
 
I onsdags slängde vi ihop grillade baguetter med pesto, mozzarella och soltorkade tomater.
 
I torsdags åt vi fredagspizza eftersom fredagen spenderades i Skåne.
 
 
I fredags bjöd mamma på min favoritpaj med broccoli och ädelost. Till pajen åt vi sallad med dijonvinaigrette.
 
I lördags åt vi en jättebuffé med allt från tomat- och rucolapaj till fyllda auberginerullar, ostbricka, kall spenat- och basilikasås och pastasallad. Till efterrätt hade mamma bakat två fina tårtor för att fira familjens alla födelsedagsbarn.
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit inbakade pizzor som vi plockade fram från frysen.

Fylld paprika

Att fylla grejer är min grej, kan man säga. Bröd, grönsaker, pajskal, you name it. Fylld paprika är ju en riktig 70-talsklassiker sägs det, men så är det ju också något speciellt med en riktigt söt paprika med ett krispigt osttäcke som får gotta till sig i ugnen.
 
 
I sedvanlig ordning kan man ju fylla med nästan vad som helst, men vi fyllde med kryddad sojafärs, crème fraiche med smak av paprika och chili och såklart ost på toppen 
 
Fylld paprika
2 portioner + matlåda
 
4 paprikor
olivolja att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g sojafärs
salt, nymald svartpeppar
1 tsk spiskummin
2 tsk chilipulver
1 tsk socker
tabasco, några stänk
1 burk crème fraiche, chili och paprika
2 dl riven ost, en lagrad variant
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj paprikorna, skär av toppen och ta loss kärnorna och skölj eventuellt igen för att bli av med kärnorna. Ställ paprikorna i en smord ugnsform och ringla över lite olivolja. Ställ in i ugnen så att de mjuknar, det tar ungefär 20 minuter (eller mer beroende på hur stora paprikor du använder). 
 
Finhacka löken och vitlöken och stek tills bitarna är mjuka och genomskinliga. Tillsätt färsen och kryddorna och eventuellt lite vatten (och hörni, smaka av med det ni tycker är gott, det mesta går ju ner) och stek i några minuter. Ta ut paprikorna och fyll med färsröran, toppa med en klick crème fraiche och massor av riven ost. Kör i ugnen tills osten smält, 10-15 minuter. Servera med stor sallad.

Baklängesmatsedeln vecka 9

Den här veckan kan gå till historien som den kallaste NÅGONSIN. Om det är något jag kommer minnas är det att jag har frusit typ hela tiden. I matväg då? Stekt havregrynsgröt, soppa och lunch på Vatten, till exempel. Baklängesmatsedeln at your service:
 
I måndags var vi på Universeum efter föris och sladdade innanför dörren här hemma i senaste laget så till middag gjorde vi enklast möjligast - varma mackor med svamp, tomat och lagrad ost.
 
 
I tisdags åt vi en tomatsoppa som vi toppade med pasta, crème fraiche och färsk basilika. Soppan åt vi med varsin ostsmörgås.
 
 
I onsdags var det ungefär noll minuter över för middag för min del pga sent hem från jobbet och yoga efter det. Till middag åt jag stekt havregrynsgröt med lönnsirap (ÄLSK på det!) och några mackor.
 
I torsdags åt vi fredagspizza! Min toppad med svarta oliver, ananas, mozza och lök och Calle hade stark salami på sin. Clara körde som vanligt på en klassisk tomatsås- och mozzavariant.
 
I fredags åkte vi till landet och eftersom vi åt en stadig lunch på Vatten tidigare på dagen blev det enkel middag.  Rotfruktsgratäng med chèvre, marinerade kikärtor och en stor grönsallad till det. 
 
I lördags åt vi rester av fredagens rotfruktsgratäng och de andra hade även en bit kött till.
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit en klassiker i det här hemmet - pasta med olivolja, chili och vitlök.

Medelhavspaj

Den här veckan försvann i ett nafs! Kan glädja er med att renoveringen (typ) är över, bortsett från att golvlister och lite annat saknas... Oh well, något måste man ju skjuta på morgondagen...
 
Men vet ni, får ni feeling i helgen och vill göra en riktigt god paj kan jag rekommendera den här ganska enkla godbiten med paprika, kronärtskocka och svarta oliver.
 
 
Paj är ju som bekant världens bästa lunchmat så frys in eventuella rester för att få ett yay-moment på lunchen nästa vecka.
 
Medelhavspaj
4-6 portioner
 
3 dl vetemjöl
125 g smör
1-2 msk vatten
 
2 dl lagrad ost
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 gul lök
1 röd paprika
1 burk kronärtskockshjärtan
ett gäng kalamataoliver
 
Sätt ugnen på 225 grader. Nyp ihop pajdegen och tryck ut i en smord pajform och ställ i kylen i ungefär en kvart, förgrädda sedan pajskalet i 10-12 minuter tills det fått fin färg och sänk sedan värmen till 200 grader. Skär grönsakerna i mindre bitar och stek i olivolja i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda äggstanningen (och smaka även av den här med salt och peppar). Lägg grönsakerna i pajskalet, toppa med äggstanningen och osten och grädda i ungefär 20 minuter i mitten av ugnen tills osten har fått fin färg. Låt pajen svalna några minuter innan servering.

RSS 2.0