Banh mì
Det är lata dagar här nere, och idag bytte vi ut Venedigplanerna mot pizzalunch, flanerande vid stranden och middag hemma. Imorgon är det sista dagen i Italien innan vi åker hem och innan vi lämnar tänkte jag fylla resväskan (den pyttelilla jag reser med, med andra ord...) med konstiga pastasorter. Åh, maten i detta land alltså!

Nåväl, nog om Italien - här kommer recept på banh mì, den übergoda vietnamesiska smörgåsen som i den här tappningen är fylld med friterad tofu och picklade grönsaker.
Banh mi med tofu
2 portioner
1 baguette, delad på hälften
250 g fast, naturell tofu
1 rättika
1 morot
0,5 dl majonnäs*
srirachasås
färsk koriander, grovhackad
*3 msk kikärtsspad
Börja med att pickla rättikan och morötterna. Hyvla i tunna skivor och koka upp en lag med vatten, ättika och socker. Jag gör alltid på måfå men gör den ofta ganska ättiksstark och söt. Låt koka upp tills sockret är upplöst och tag sedan bort från värmen. Lägg i grönsakerna.
0,5 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk dijonsenap
salt, nymald svartpeppar
2 dl neutral rapsolja
2 dl neutral rapsolja
Börja med att pickla rättikan och morötterna. Hyvla i tunna skivor och koka upp en lag med vatten, ättika och socker. Jag gör alltid på måfå men gör den ofta ganska ättiksstark och söt. Låt koka upp tills sockret är upplöst och tag sedan bort från värmen. Lägg i grönsakerna.
Mixa kikärtsspadet med senap och kryddorna. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter mixa (jag använde stavmixer men det går säkert precis lika bra att vispa för hand). Fortsätt mixa tills du får en slät och fluffig majonnäs. Ställ kallt till servering.
Skiva tofun i tunna skivor och torka av lätt med papper. Fritera i 165-gradig olja (en neutral variant) tills de är lätt gyllenbruna och låt rinna av på papper. Strö över salt när de fortfarande är varma.
Bred majonnäs på baguettehalvorna (det som blir över kan du förvara i kylskåpet) och lägg sedan på tofu, picklade grönsaker och massor av koriander. Toppa med srirachasås.
Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Anonym
Lovely!!!!
Trackback