Malins bärpaj

Den senaste tiden har vi skapat många fina minnen att spara och plocka fram när det är orkanvindar och minusgrader, och idag var inget undantag. Min nära vän tillika kollega Malin kom förbi och med sig hade hon sin berömda bärpaj som var fantastiskt god.
 
 
Att inte grädda pajen med bären på utan lägga på dem efter att pajen har varit i ugnen är ju toppen för mig som inte alltid är sådär överförtjust i just varma bär.
 
Malins bärpaj
8-10-ish portioner
 
125 g smör
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
1 ägg
2 dl crème fraiche
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
 
massor med bär av valfri sort
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en smord pajform. Förgrädda skalet i 10 minuter. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter. Låt svalna något och toppa med massor av bär. Servera med vaniljsås eller glass (eller ät som den är).

Baklängesmatsedeln vecka 30

Tänka sig, det blev en baklängesmatsedel den här veckan också! En med en klassisk blandning av lite uteätande, några klassiker och något nytt. Värmen har hållt i sig (med ett mindre åskoväder som drog förbi Orust igår eftermiddag när vi just parkerat oss utomhus för att ta en drink med vänner) och jag funderar som bäst på vilken glass jag ska göra ikväll. Vi får väl se vad det blir. Hoppas ni har haft en fin vecka!
 
 
I måndags gjorde vi enkla quesadillas fyllda med det vi nästan alltid fyller med - mixade svarta bönor smaksatt med pressad lime, salt och mald koriander. Som tillbehör hade vi spenat, kidneybönor och en enkel salsa med tomat och lök.
 
I tisdags var vi i stan en sväng så vi traskade bort till Burgersson och åt middag. Intet nytt under solen där, jag tog en vegburgare med mögelost och rödlökskompott och Calle tog som alltid chiliburgaren med pommes.
 
I onsdags hade de andra skaldjursfrossa (rrrrys) och jag plockade istället några salladsblad från landet och gjorde en chèvre chaud med extra mycket pinjenötter och honungsvinaigrette.
 
I torsdags gjorde vi enklast möjliga efter ett recept från Allt om Mat. Vi stekte sojafärs till mig och fläskfärs till de andra som vi kryddade med chili, soja, limezest och vitlök. Den lade vi i salladsblad tillsammans med salladslök, färsk koriander och sweet chilisås
 
I fredags, på årets varmaste dag, satsade vi på kall mat - potatissallad med rödlök, fetaost och rucolasallad som vi åt med sojafärsbiff/kyckling och en kall balsamicosås med örter.
 
I lördags förberedde vi gyozas tidigare på dagen så när våra vänner traskade hemåt efter en tidig drink ångade vi bara på våra små degknyten och ett gäng edamamebönor och så var middagen klar på nolltid. Mina fyllde jag med svamp, vitkål, salladslök och riven ingefära och smaksatte gjorde jag med japansk soja och några stänk sesamolja. Calle och Bibbi hade nästan samma men i deras blandade de även ner fläskfärs och salladskål.
 
 
Idag är det söndag och till middag kör vi på en gammal favorit - Malins pastasallad med purjo, pesto, fetaost, tomater och crème fraiche.

Röd vinbärskaka

Jag är svag för vinbär, både röda och svarta (och även vita som vi har i trädgården) men kanske mest för svarta om jag tvingas välja. Av svarta vinbär gör vi sylt, gelé och vi blandar ner dem i pannkakssmeten, men de röda tycker jag gör sig väldigt fint i kakor. Den här enkla godbiten gjorde Bibbi till fikan en dag och jag tog om typ tre gånger. Minst. Till och med Calle smakade! Plötsligt händer det.
 
 
Receptet kommer från den klassiska kakboken Sju Sorters Kakor och kallas egentligen Kerstinkaka.
 
Röd vinbärskaka
10-12 bitar
 
125 g smör
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl röda vinbär
 
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och sedan det smälta smöret. Häll smeten i formen och häll på de röda vinbären. Grädda i 30-ish minuter tills kakan fått en fin, gyllenbrun färg. Låt den svalna något och lossa sedan försiktigt på formens kant. 

Nattjästa honungsfrallor

De senaste veckorna har jag gjort nattjästa frallor några gånger. Jag har lite glömt av det genialiska i att sätta en deg på kvällen och sedan baka av på morgonen, men de här enkla frallorna med en klick honung slår ju vilket köpt bröd som helst. Receptet kommer från Pain de Martin och inte en endaste sak har jag ändrat på.
 
 
Jag har gjort som i originalreceptet och endast använt vetemjöl special men vill man ha lite grövre frallor kan man blanda i till exempel rågmjöl eller vad man nu föredrar.
 
Nattjästa honungsfrallor
10-12 stycken
 
3 g färsk jäst
300 g vatten
390 g vetemjöl special
9 g salt
en stor klick honung
 
Rör ihop jäst, vatten, mjöl, salt och honung. Täck bunken med en handduk och låt stå i rumstemperatur över natten. När du vaknar på morgonen - sätt ugnen på 250 grader. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop degen till ett paket. Låt jäsa i 35-45 minuter och dela sedan degen i 10-12 bitar med en degskrapa. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in bröden i ugnen (jag brukar även ställa en ugnssäker form med is i botten av ugnen) och grädda tills de fått fin färg, det tar ungefär 10-15 minuter. Ta ut bröden och låt svalna något på galler innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 29

Ledigheten har tagit oss från Orust till Skåne! Den här veckan har vi hängt en hel del i köket (trots värmebölja...) och har lagat massor med god mat. Kolla in veckans baklängesmatsedel nedan:
 
I måndags bjöd Calles syster Emma på en riktigt fin pasta med klarifierat smör, chili, persilja och citronzest. De andra toppade med räkor och jag med kikärtor.
 
I tisdags gjorde Bibbi sin paradlax som vi åt med kokt potatis och skedätarsås med crème fraiche och grönsaksbuljong. Istället för lax åt jag lättkokt broccoli och sockerärtor.
 
 
I onsdags var vi i stan och bunkrade på Saigon så på kvällen gjorde vi steamed buns som vi fyllde med hoisinmarinerad fläsksida (de andra), friterad tofu (jag), yuzumajonnäs, färsk koriander, sesampicklade morötter, kålrabbi (direktimporterad från grönsakslandet!) och picklad rödlök.
 
I torsdags fick jag feeling på fänkålsrisotto, så det rörde jag ihop och toppade med riven pecorino. Som tillbehör hade vi gröna bönor, spetskålssallad och de andra hade även flankstek.
 
 
I fredags hade vi pizzafredag! Ingen pizza var den andra lik men det fanns ett tydligt osttema eftersom vi lade på bland annat Tallegio, Kaxige Kal, tryffelpecorino och mozza. Förutom det hade vi även tunt skivade päron, lök, pinjenötter, rosmarin och de andra hade även chilisalami. Till efterrätt smakade vi på yuzuglassen som jag och Vera gjorde tidigare på dagen.
 
I lördags åkte vi mot Helsingborg och till middag fixade vi enklast möjliga när man är typ 16 vuxna och 5 barn. Det blev klassiska tacos med allas preferenser på tillbehör - mjuka skal, hårda skal, fetaost, oliver, banan och allt det där lite mer klassiska som man brukar ha. 
 
Idag är det söndag och vår Skåneturné har tagit oss till Hässleholm. Ikväll har vi grillat hamburgare som vi åt med friterade pommes och färsk majs med smör och salt.

Pecorinopizza

Vi har precis haft pizzafredag och jag är så m-ä-t-t. Ikväll blir det soffläge med Stranger Things 2 (för tredje gången, jag vet) och ett stort glas isvatten. Imorgon åker vi till Skåne i några dagar för att hänga med min familj, ha poolparty och göra lite utflykter till bland annat Mölle och Österlen, om tid och ork finns.
 
 
Men, åter till pizzan och ett rykande färskt tips från mig till er för att göra pizzan extra god - när ni tar ut den ur ugnen, låt den svalna något och riv sedan över ett lager av riktigt fin pecorino eller tryffelpecorino. Herregud, vad gott det är. Trevlig helg, vänner!

Sojagrillad fänkål

Jag älskar sommarvärmen, jag gör verkligen det, men det smyger sig samtidigt på en längtan efter höstens lugn och ro. Jag är inte galen, jag håller helt enkelt bara hösten väldigt varmt om hjärtat eftersom det råkar vara den bästa årstiden av alla. Nåväl, den kommer i sinom tid och tills dess omfamnar jag allt vad sommaren innebär för min del just nu - ledighet men ändå fullt upp, men från och med nu tänker jag skruva ner på tempot ännu mer. Jag lider av någon slags fomo på sommaren (fear of missing out) och ska helst trycka in middagar med precis alla kompisar man inte alltid hinner träffa, spana in nya restauranger och njuta av s-o-l-e-n (gud förbjude att man missar en enda dag utomhus när det är sol...) utan hänsyn till att jag råkar vara gravid och egentligen borde ta det avsevärt mycket lugnare.
 
 
Med det sagt - grilla lite mer fänkål hörni, det är himla gott. Det här receptet kommer från Paul Svenssons kokbok Grilla Vego.
 
Sojagrillad fänkål
4 portioner som tillbehör
 
2 fänkålsstånd
50 g smör
1 msk honung
3 msk japansk soja
 
1 msk ättika
0,5 matsked fänkålsfrön
1 st noriark
havssalt, nymald svartpeppar
 
Tänd grillen och fös den glödande kolen till ena sidan av grillen. Skär av stjälkarna på fänkålen och skiva dem tunt, gärna med mandolin. Lägg i kallt vatten. Smält smöret på låg värme i en kastrull, höj värmen och vispa. När smöret luktar nötigt och har fått en svagt brun färg är det brynt och färdigt! Blanda smöret med honung, soja och ättika. Pensla fänkålen runt om med smörblandningen och salta och peppra. Lägg den på ett ark aluminiumfolie och slå över resten av smörblandningen. Linda in och grilla på indirekt glöd under lock i 30-40 minuter tills fänkålen är mjuk. Den ska ha en innertemperatur på ungefär 95 grader. Öppna paketet och häll marinaden i en skål. Grilla fänkålen försiktigt runt om på direkt glöd under lock (för att få lite mer grillsmak). Skär sedan i grova klyftor. Låt de finskurna stjälkarna rinna av och blanda med mortlade fänkålsfrön och ett ark strimlad nori. Strö blandningen över fänkålen och häll marinaden över.

Rabarberkaka med kardemumma

Semestermodet fortsätter och idag ska jag koka rabarberchutney! Vi har nämligen några stjälkar kvar att skörda och jag tänker att en chutney kan vara bra att plocka fram i oktober när det är snålblåst och regn från sidan och längtan efter varma sommardagar är stor.
 
 
Om även ni har rabarber kvar i trädgården kan jag varmt rekommendera den här goda kakan som Bibbi bakade i mitten av maj när rabarbern precis var redo att skördas.
 
Rabarberkaka med kardemumma
6-8 bitar
 
100 g smör
1 tsk kardemummakärnor, stötta
2 ägg
3 dl strösocker
2 krm vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
3-4 tunna stjälkar rabarber
riven kokos till formen
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det bli brynt. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Vispa ägg, socker och vanilj pösigt och blanda mjöl, bakpulver, salt och hälften av kardemumman. Rör ner smöret i äggsmeten och vänd därefter i mjölblandningen. Smörj en form (24 cm) med löstagbar kant och bröa den med riven kokos. Häll smeten i formen. Skär rabarbern i stavar (och dela på längden om de är tjocka). Lägg i ett fint mönster. Strö resten av kardemumman över kakan. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter, den ska vara lite kladdig och seg. Låt svalna något innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 28

Den första semesterveckan har lunkat på och idag har det varit full fart i köket. Jag och Vera har gjort en tonkabönglass, Bibbi har bakat en fantastisk kaka med röda vinbär och till lunch gjorde jag en paj med västerbottensost, toppad med tomater från vår lilla odling. Det går ingen nöd på oss, med andra ord. Nu ska vi snart kolla in VM-finalen men först - baklängesmatsedeln såklart.
 
 
I måndags gjorde vi majstortillas som vi fyllde med favoritröran med svarta bönor, kokosmjölk och koriander, och till det hade vi avokadoceviche (enligt recept från Mathias Dahlgrens fina kokbok Rutabaga) med picklade fläderblommor och även tomatsalsa, gräddfil och snabbpicklad spetskål.
 
I tisdags gjorde vi ett experiment och ett kylskåpsrens som resulterade i en pasta arrabiata, lite vitkålssallad, ugnsbakad purjolök och en tartar på tomat med picklade senapsfrön och lite annat gott.
 
I onsdags köpte vi med oss mat från Wrapped och satte oss vid Näckrosdammen och hade picknick. Precis som alltid åt jag en naken burrito med lime- och korianderris, ugnsrostade grönsaker, svarta bönor, picklad rödkål och salsa. De andra åt en liknande variant fast med högrev också.
 
I torsdags var vi fullkomligt slut efter en lång dag på Liseberg så istället för att laga middag hemma traskade vi bort till Burgersson och åt hamburgare. Nu när min favorit the Redneck inte längre finns på menyn beställde jag månadens burgare, en godbit med mögelost och rödlökskompott. Som tillbehör hade vi pommes frites, Burgerssons hemgjorda ketchup och sesam- och chiligurka.
 
 
I fredags gjorde vi pizza, såklart... Tomatsåsen långkokade jag på småtomater och lök och den blev alldeles söt och god! Det enda jag kryddade med var nymald svartpeppar, ganska lite salt och en gnutta socker. Vi gjorde två olika pizzor - en med svamp, paprika, lök, mozza, gorgonzola, kronärtskocka och pinjenötter och en nästan likadan fast med salami också.
 
I lördags gjorde vi en enkel pasta carbonara med råstekt broccoli som vi åt med småtomater från vår odling. Till efterrätt skivade vi upp en pakistansk mango som var helt perfekt mogen.
 
Idag är det söndag och till middag ska vi äta en örtkyckling (quornfilé blir det för min del) tillsammans med en sallad med bland annat fetaost. Till efterrätt blir det tonkabönglass!

Caponata

Idag är det den 14 juli, tillika vår sjätte bröllopsdag (hurra!) och idag ska vi fira genom att äta lunch på ett av våra favoritställen här i närheten, Vatten på Akvarellmuseet i Skärhamn. Vi är på landet i några dagar och har inspekterat tomaterna och chilisarna (de är så stora och fina!) och grönsakslandet (som är fullständigt demolerat av hungriga små jävlar rådjur) och håller vädret sig fint blir det nog en heldag på havet tillsammans med vänner imorgon.
 
 
Innan jag ska göra mig i ordning tänkte jag dela med mig av receptet på caponatan som vi lagade när vi var i Italien för några veckor sedan. Caponata är ju som en slags italiensk variant av ratatouille och det verkar finns en uppsjö av olika varianter. 
 
Caponata
2 portioner + matlåda
 
1 aubergine
1 zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor röd paprika
(olivolja att steka i)
2 burkar plommontomater
2 msk kapris i salt
1 dl svarta oliver
salt, nymald svartpeppar
strösocker
(ev vatten att späda med)
 
Tärna löken och skiva vitlöken i tunna skivor. Tärna även auberginen, zucchinin och paprikan och stek allt i massor med olivolja på ganska låg värme tills grönsakerna har blivit ordentligt mjuka. Tillsätt tomaterna och låt allt koka ihop på låg värme så länge du har tid, vår stod i ungefär 45 minuter. När det har gått typ 20 minuter - tillsätt kapris och oliver och smaka av med salt, nymald svartpeppar och strösocker. Späd eventuellt med vatten om caponatan blir för tjock. Vi åt vår röra med gnocchi och fint riven parmesanost.

Grillad tofu

Vi äter en hel del tofu hemma, och den senaste grejen vi har kommit på är att det är väldigt, väldigt gott att grilla. Tofun är perfekt att marinera och tar ordentligt med smak och skär man den i stora kuber håller den faktiskt ihop riktigt bra på grillen.
 
 
Senast trädde vi tofukuberna på ett spett tillsammans med bland annat färsk lök och champinjoner - supergott!
 
Marinerad och grillad tofu
Skär tofun i stora kuber och lägg i en påse med valfri marinad (jag brukar ta olja, soja, sweet chilisås och ett gäng olika kryddor med lite untz i). Grilla tofun på varje sida tills den fått bra med färg (och nästan är lite bränd...) och servera som proteinkälla till typ... vad som helst.

Baklängesmatsedeln vecka 27

Veckan har avslutas på bästa sätt - hos vänner som bjuder på massor med god mat! Imorgon går officiella startskottet för semestern och jag ser fram emot några veckors ledighet. Men innan det - baklängesmatsedeln at your service!
 
 
I måndags svängde vi ihop en broccoligratäng som vi åt med kidneybönor (med olivolja och havssalt) och rivna morötter
 
I tisdags gjorde jag en tomatsoppa med aprikoser och röda linser som toppades med balsamicokräm. Soppan åt vi åt med varsin rågbrödssmörgås med ost.
 
I onsdags svängde vi inom Wrapped på väg till Liseberg! Jag åt som alltid en naken burrito med svarta bönor, ugnsrostade grönsaker, picklad rödkål och ett gäng andra tillbehör, och Calle och Clara tog en liknande fast med högrev.
 
 
I torsdags gjorde vi quesadillas, en variant på det här receptet. Fyllde gjorde vi med svarta bönor (som vi mixade till en pasta och sedan blandade med finhackad rödlök, salt, färsk koriander och pressad lime) och riven ost. Till våra quesadillas hade vi en enkel salsa med finhackad tomat, gurka, koriander, pressad lime och rödlök. Och hot sauce till det hela, såklart, nya favoriten Tabasco Habanero.
 
I fredags firade vi in semestern med drinkar och middag på vårt absoluta favoritställe, Familjen. Jag beställde in en bakad getfärskost med kryddrostade morötter och tagetes (magisk), Calle slog till på råbiff och Clara fick kungsflundra och potatispuré. Efterrätten åt vi hemma, favoritpralinerna från Flickorna Kanold (såklart).
 
I lördags traskade vi runt på stan och köpte med oss ingredienser till gyozas som vi gjorde senare på kvällen. Jag fyllde mina med salladslök, vitkål, ingefära, smulad tofu och svamp och Calle hade en snarlik variant fast med fläskfärs också. Dippade gjorde vi i en sås på japansk soja, sweet chilisås, lime och chili och till det åt vi ångade edamamebönor med soja, chiliflakes och havssalt.
 
Idag är det söndag och vi har grillat hemma hos vänner! Vitkål, fänkål med brynt smör med soja (gudomligt!), aubergine med salvia och en god tomatsalsa till det. Ljuvligt.

Semester

Det var med glädje jag satte mailen på autosvar innan jag gick från jobbet igår, och nu väntar fyra veckors semester tillsammans. Igår firade vi med middag på Familjen, och jag kan inte annat än att hylla den här godbiten till restaurang. Det har varit vårt favoritställe sedan länge, och det upphör aldrig att leverera. Calle åt råbiff, jag åt kryddrostade morötter med bakad getfärskost och Clara fick en grymt fin kungsflundra med potatispuré och som vanligt var allt fantastiskt gott. Att personalen råkar vara norra Europas trevligaste gäng är ju helt klart också ett plus. Efter middagen gick vi till lekplatsen i Vasaparken för att vissa i sällskapet ville det, sen gick vi hem och kollade fotboll. En fredag helt i min smak.
 
 
Idag har vi flanerat på stan och spanat in det massiva gulblå havet av människor som stått i kö till olika uteserveringar. Matchen visas på flera ställen runt om i stan vilket märks. Det är ju dessutom Partille Cup på Heden, precis nedanför vårt vardagsrumsfönster med andra ord, så det är folkfest deluxe just nu. Hurra!
 
 
Vi köpte med oss lunch från Viktors Kaffe <3 - jag tog en avokadosmörgås på surdegsbröd och Calle en sallad med couscous, oliver och lite andra godsaker. Deras islatte är godast i stan, kan jag meddela! Och tro mig, vi har provat oss igenom ett gäng ställen... Lunchen intogs på lekplatsen vid Näckrosdammen där det idag inte var en människa.  Underbart. Nu ska vi förbereda gyozas och snart kolla in matchen! Hoppas ni har en fin helg!

Trofie med pesto och zucchiniblommor

Nu är det säsong för zucchinis och om det inte hade varit för de förbenade rådjuren hade vi antagligen haft ett gäng zucchinis att skörda redan nu. Nåväl, i Italien fick jag min zucchinidos stillad för en av dagarna gjorde jag en trofiepasta med zucchini och zucchiniblommor till lunch. Fantastiskt gott!
 
 
Har du inga zucchiniblommor får du helt enkelt hoppa över det och istället blanda ner lite mer hyvlad zucchini.
 
Trofie med zucchiniblommor
2 portioner
 
2 portioner trofiepasta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 småzucchinis med blomman kvar
0,5-1 dl pesto
0,5-1 dl ricottaost
parmesan till servering
salt, nymald svartpeppar
 
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Hacka lök och vitlök fint och stek i rikligt med olivolja på medelvärme tills bitarna blivit mjuka. Ta bort blommorna från zucchinin och lägg åt sidan. Hyvla zucchinin tunt (med mandolin eller osthyvel!) och riv zucchiniblommorna i två bitar och blanda ner i löken. Tillsätt pesto och ricotta och eventuellt lite kokvatten från pastan så inte såsen blir allt för tjock. Blanda pastan med såsen och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Riv över rikligt med parmesan precis innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 26

Borta bra men hemma bäst, som man brukar säga. Vi kom till Göteborg tidigare idag efter en ljuvlig vecka i Italien, och nu väntar en veckas jobb innan vi går på semester på riktigt. Den här semestern har vi inte en endaste liten plan faktiskt utan vi utgår från hemma och tar dagen som den kommer. Hur som helst, den här veckan blir det baklängesmatsedel i italiensk tappning, för oj vad vi har ätit mycket god mat! Kolla in baklängesmatsedeln nedan:
 
I måndags slängde vi ihop en pasta penne arrabiata med slätbladig persilja och fint riven parmesan och till den hade vi en tomat- och mozzarellasallad med basilika.
 
 
I tisdags köpte vi gnocchi (utbudet här är ENORMT) som vi åt med en caponata-variant med aubergine, zucchini, tomater, kapris och oliver. Toppade gjorde vi med finriven parmesan.
 
I onsdags gick vi ut och åt på ett ställe i de gamla delarna av Caorle och jag slog till på pizza, min absoluta favorit pugliese som toppas med tomatsås, mozzarella och tunt, tunt skivad lök. Dog pizzadöden så god den var. De andra slog på till på varsin pasta vongole och iskallt vitt vin till det.
 
I torsdags gjorde vi ett kylskåpsrens och dukade fram plockmat. Parmesan, svarta oliver, grillade kronärtskockor, burrata med tomater, baguette och lite kallskuret till de andra.
 
I fredags var vi alla ute och åt eftersom det var sista kvällen. Ungefär hela gänget slog till på skaldjursfrossa deluxe men jag satsade på ett säkert kort och beställde in en pizza pugliese (jaja, igen, jag veeet). Till efterrätt åt vi tiramisù.
 
I lördags mellanlandade vi hos mina föräldrar och min fina, fina pappa hade gjort sin fantastiska lasagne till oss. Jag fick en helt egen form med veglasagne (hurra för matlådor!) som vi åt med tomat- och löksallad. Till efterrätt hade mamma gjort en ljuvlig hallonmousse som toppades med grädde och färska bär.
 
 
Idag är det söndag och just i detta nu står Calle i köket och steker raggmunkar till oss. De ska vi äta med rårörda lingon och rivna morötter (och bacon till de andra).

RSS 2.0