Fylld aubergine

Fyllda grejer, alltså. Genialt när kylskåpet behöver rensas, när rester behöver ätas upp eller om du har en aubergine (eller annat fyll-vänligt) som ligger och skräpar i grönsakslådan.
 
 
Vad vi fyller med varierar ofta från gång till gång och senast blev det rester av en belubabolognese som vi toppade med mozzarella. Med just aubergine tycker jag det är extra gott om auberginen får gå varm i ugnen innan den fylls så att den inte blir så tuggig i konsistensen (och aubergineköttet som du gröper ur kan du blanda ner i fyllningen). Fler recept på fylld aubergine hittar du här och här

Baklängesmatsedeln vecka 4

Borta bra men hemma bäst, som man brukar säga. Vi kom till Göteborg för någon timme sedan och har hunnit med ett uppackningsrace, en trasig tvättmaskin (men varför?) och middag. Veckan i matväg har bjudit på allt från lasagne till varma mackor! Hoppas att ni hittar något att inspireras av.
 
I måndags åt vi pappas ljuvliga lasagne med quornfärs, bechamelsås och massor med riven ost på toppen. Som tillbehör hade vi tryffelpecorino och rårivna morötter.
 
 
I tisdags hade vi klassisk husmansmiddag med köttbullar (till de andra) och rödbetsbiffar (till mig) som vi åt med kokt potatis, brunsås, stekt lök och saltgurka.
 
I onsdags åt de andra pasta bolognese och jag värmde på rester av den ljuvliga lasagnen vi åt tidigare i veckan. 
 
I torsdags lagade Bibbi fläskfilé och istället för kött svängde jag ihop marinerade kikärtor med olivolja, havssalt och umamikrydda. Som tillbehör hade vi sockerärtor, råstekt potatis och vitlökssmör.
 
I fredags hade vi såklart pizzafredag, men för att göra det enkelt för oss köpte vi färdig deg som vi rullade ut och toppade med kronärtskocka, svarta oliver, lök, pinjenötter och mozzarella.
 
 
I lördags gjorde vi kylskåpsrens eftersom det var sista kvällen i Idre. Jag fick ihop två varma mackor med senap och lagrad herrgård (min favoritost från Hugo Ericson) som jag åt med sallad.
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit en enkel tomatsoppa toppad med pasta och massor med svamp

Fredagslistan

Det är snart läggdags men resten av familjen sitter och vrålar framför handbollsmatchen och jag kikar efter inspiration till nästa veckas middagar. Imorgon är det sista skiddagen för det här året och det är inte utan att det känns lite tråkigt. Den här veckan har bjudit på fint väder, lunch i backen och otroligt mycket snö! 
 
 
Innan jag stänger ner för dagen kör vi en sammanfattning av veckan, tycker jag. Fredagslistan, the Idre-version at your service:
 
Har det varit några kulinariska höjdpunkter den här veckan?
Bäst har utan tvekan varit pappas lasagne. Krämig, bra knaprigt osttäcke och fin smak på quornfärssåsen.
 
Någon inspiration att ta med dig hem?
När vi tog en drink i lobbyn på PW Hotell efter skiddagens slut drack jag en GT där de smulat över grovt krossade enbär. Supergott! 
 

Veckans citat?
One for the hill, utan tvekan. #nisomvetnivet
 
Veckans bästa lunch i backen?
Jag tycker kanske inte att det är sådär fantastiskt mycket variation på maten i backen, för även om det finns flera olika ställen att välja mellan är det mycket halvfabrikat. Jag åt dock en riktigt fin vegetarisk hamburgare med picklad rödlök tidigare i veckan, och idag åt Calle en gulasch på älg som han var väldigt nöjd med.

Reuben Sandwich

Reuben Sandwich hittar man på varje New York-deli med självaktning men eftersom originalet innehåller obscena mängder kött har jag inte ätit en enda Reuben. Förrän nu, vill säga, eftersom vi gjorde en helvegetarisk variant för några veckor sedan.
 
 
Det verkar finnas en uppsjö av olika recept och vår blev lite av en blandning. Egentligen ska det vara bröd med råg men det fanns inget bra i affären och vi hann inte baka så jag plockade fram vårt rostböd med kummin ur frysen och det blev väldigt gott till! På smörgåsen har man en dressing som de i amerikanska recept kallas russian dressing, och det är egentligen en enkel sås med majonnäs, smetana, paprika, lite riven pepparrot, finhackad saltgurka och en skvätt chilisås. OBS att den här såsen antagligen inte har något alls att göra med Ryssland utan antagligen är amerikansk så det förslår. Förutom dressing hade vi även på surkål (vi brukar köpa Tistelvinds färdiga, den är supergod) och riven Gruyère. För extra bett hade vi även lite extra mortlad kummin på det hela. 
 
Vegetarisk Reuben Sandwich
2 portioner
 
4 skivor bröd, helst rågbröd
 
1 dl majonnäs
2 msk crème fraiche (34 procent) eller Smetana
1 msk chilisås
färsk pepparrot, riven (efter smak och tycke)
2 msk finhackad saltgurka
salt, nymald svartpeppar
1 tsk paprikapulver
 
2-ish dl surkål
2 dl riven Gruyèreost
smör att steka i
 
Vispa ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med pepparrot, salt och nymald svartpeppar. Bred ett tjockt lager på två av brödskivorna och toppa sedan med surkål och riven Gruyère. Stek i rikligt med smör på medelvärme tills brödet har fått fin färg och osten har börjat smälta. Dela smörgåsen i två bitar och lägg upp på en tallrik. Vi åt våra smörgåsar med sallad och extra salgurka.

Dumplings från Beijing 8

När vi var på Coop förra veckan sprang vi på färdiga dumplings från Beijing 8. Vi har aldrig varit där och ätit själva men har hört mycket gott om deras dumplings så vi köpte med oss två paket hem och åt till lunch. Jag köpte vegetariska som var fyllda med blandade grönsaker (squash och rödbeta, bland annat) och Calle tog en variant med biff, koriander och chili. Vi åt dem med en enkel dipsås med ljus soja, ketjap manis och en skvätt pressad lime.
 
 
Vi ångade först i några minuter i bambuångaren och stekte sedan i rikligt med olja på hög värme i någon minut så att de fick en knaprig yta. Himla gott, och bra alternativ om man inte orkar eller vill göra egna dumplings som ju tar lite tid att knåpa ihop.

Baklängesmatsedeln vecka 3

Vi kom fram till Idre tidigare idag och strax ska vi spela veckans första omgång Pictionary, detta ökända fjällspel (och var inte orolig pappa, vi ska inte bråka över vem som har gissat vad eller vem som inte gissat vad, även vi minns den ökända Idrefejden -98) så utan much further ado - veckans baklängesmatsedel at your service. Hoppas ni hittar något som inspirerar! 
 
 
I måndags gjorde jag en kokosdaal som vi åt med libabröd, picklade citroner och färsk koriander. (En ständigt återkommande rätt hemma hos oss eftersom det är ingredienser som vi nästan alltid har hemma.)
 
 
I tisdags åt vi crèpes med avokadokräm och tabasco.
 
I onsdags gjorde vi endiver i tomatsås som vi åt med kikärts- och quinoabiffar.
 
I torsdags kom vänner över på middag och vi bjöd på belugabologne som vi toppade med ett stort lass tryffelpecorino. Som tillbehör hade vi en tomat- och löksallad med mozzarella.
 
I fredags hade vi årets första pizzafredag i stan tillsammans med vänner! Toppade gjorde vi med bland annat färsk ananas, kronärtskocka, fior di latte och svarta oliver. Efter maten bjöd vi på choklad med rålakrits och havssalt från Kanolds.
 
I lördags traskade vi bort till Wrapped för att äta middag. Jag tog som vanligt en naken burrito med ugnsrostade grönsaker, lime- och korianderris, picklad rödkål, guacamole och salsa rojo. Calle och Clara delade en nästan likadan fast med kyckling också.
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit ugnsrostade grönsaker med ajvarbiffar/vegetariska biffar och tzatziki (och fick sommarfeeling såhär när det är -15 grader...)

Vin- & Ginbaren, Malmö

När vi var i Malmö förra helgen intogs lördagens fördrink på Vin- & Ginbaren i Lejonpassagen i centrala Malmö. Jag har haft några års uppehåll från GT pga drack ofta förr i tiden, men nu har vi fått feeling igen och har påbörjat storslagna planer på att göra en perfekt GT hemma. Vi hämtade inspiration från Vin- & Ginbaren och noterade följande: det finns en hel uppsjö av olika sorters gin. Det finns en uppsjö av olika sorters tonic. De kan serveras i höga glas, låga glas och vinglas. Det finns med stora isbitar och små isbitar. Vad har vi lärt oss av det här? Man kan tro att en GT alltid är en GT och har man smakat en har man smakat alla men nej, det är fel, fel, fel. 
 
 
Imorgon kommer vänner över på pizzakväll och vi ska bjuda på GT innan maten. Vår GT serveras i höga vinglas och görs med Hernö Gin, Fevertree Tonic water, en jätteisbit och en tunn skiva gurka. Eller så gör vi kanske en variant med en skiva grapefrukt och några droppar orange bitters. (Eller så provar vi båda...) Hoppas att ni får en fin helg! Och hörni, sväng förbi Vin- & Ginbaren om ni har vägarna förbi när ni är i Malmö, det var ett bra ställe!

Parmesanpaj med tomater

Jag vet att det inte ens är i närheten av säsong för tomater just nu, men köp dig ett paket fina, väl mogna romanticatomater och gör den här pajen pronto. Kisar man lätt med ögonen kan man låtsas att snön är bländande solsken och få feeling på den kommande sommaren.
 
 
Receptet hittade jag i ett nummer av Mer Smak (och i sedvanlig ordning har jag ändrat om lite i receptet...)
 
Parmesanpaj med tomater
4 portioner
 
125 g kylskåpskallt smör, tärnat
2 msk kallt vatten
2,5 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
0,5 tsk salt
 
1,5 dl finriven parmesan
1,5 dl cheddarost, riven
3 ägg
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
0,5 tsk cayennepeppar
salt, nymald svartpeppar
0,5 hyvlad zucchini
150 g blandade tomater
1 dl svarta oliver
 
Sätt ugnen på 225 grader. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en rund form (24 cm). Låt stå kallt i minst en halvtimme. Blanda äggstanningen och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Lägg i den rivna osten och toppa med äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Stek under tiden zucchini, oliver och delade tomater i olivolja tills de har blivit mjuka. Lägg sedan på pajskalet och grädda ytterligare 10-15 minuter.

Baklängesmatsedeln vecka 2

Den här helgen har vi varit på snabbvisit i Malmö och vi har besökt några gamla favoriter och hittat några nya. Vi bodde på Malmö Live där det råkade finnas en takbar med tillhörande restaurang och jag kan meddela att drinkarna var riktigt, riktigt bra. Fyra av fem på BMI (Bloody Mary Index) och fin lunch. Vi fikade på Cacaofoni och innan kvällens festligheter festade vi till det med varsin Gin & Tonic på Ginbaren. Nog om det, som vanligt har ni veckans baklängesmatsedel sammanfattad nedan. Hoppas ni hittar något att inspireras av!
 
 
I måndags åkte vi till stan och på väg hem köpte vi med oss thaimat till middag pga ekande tomt kylskåp. Jag beställde en pad thai med tofu (recept på hemmagjord som är ungefär etthundra gånger godare än den man köper hittar ni här) och Calle en gaeng ped, röd currygryta med kyckling. (Vi konstaterade båda efteråt, väldigt blygsamt, att det är godare att göra thaimat själv. Vi har inte drabbats av hybris utan konstaterade mest att just den här maten var lite för oljebadande för vår smak.)
 
I tisdags mötte jag vänner efter jobbet och jag beställde in en enkel men god grillad ciabatta med mozzarella, soltorkade tomater och oliver som serverades med sallad och pestodressing.
 
I onsdags gjorde vi vegetariska enchiladas som vi fyllde med grönsaker, crème fraiche, chili och riven ost. De åt vi med en svartkåls- och kålrotssallad (finns i Coops salladshylla som färdig påse, supergod OCH svenska grönsaker) som vi dressade med olivolja, vitvinsvinäger och dijonsenap.
 
I torsdags gjorde vi varsin Reuben sandwich i vegetarisk variant. Den här überklassiska New York deli-smörgåsen fylls ju oftast med corned beef men i vår variant tog jag helt enkelt bort köttet och fyllde med rysk dressing, riven gruyère, surkål och kummin. Mäktigt, men galet gott.
 
I fredags kom vi ner till mamma och pappa och jag hade beställt en gammal favorit - bakad potatis, som vi fyllde med lite allt möjligt som till exempel skagenröra (till de andra) och gräddfil, finhackad lök, majs och kryddsmör till mig.
 
I lördags åkte vi till Malmö för att vara med på överraskningsfest för Manne som snart fyller år! Vi var ett helt gäng som samlades på Grand för att äta god mat i mängder (matiga sallader, potatiskroketter, picklade grönsaker, ost, bröd, smördegsbakelser med prästost och marinerade oliver, bland annat). Vilken fest, alltså. Kvällen avslutades i takbaren på Malmö Live där både vi och Minna och Manne hade rum. Pisco Disco, fritt fall och hissvärden. Say no more.
 
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit PIZZA pga Clara önskade det i bilen hem och vi var inte sena på att säga ja till den idén. Toppingen blev skafferi- och kylskåpsrens för i frysen hade vi tomatsås, riven ost och deg och i skafferiet hade vi svarta oliver, pinjenötter, lök och kronärtskocka. En bättre renspizza, helt klart.

Fredagslistan

Nu tar jag snart helg men innan jag stänger ner skärmen för idag är det dags för fredaglista! Med den önskar jag en fin helg till er alla. (Vad vi ska göra? Så lite som möjligt. Dricka Gin & Tonic möjligvis, och laga någon god mat. En ljuvlig risotto hade suttit fint... tåls att tänka på.)
 
Hur har matåret 2018 börjat so far?
Det har börjat bra, faktiskt. Nyårsmaten var ju som vanligt episk, och efterföljande hej-hej-vardagsmat är ju precis det jag längtar efter när de senaste veckorna har handlat om julmat.
 
Är inspirationen på topp?
Just nu är den lite mitt emellan kan man säga, min största tankeverksamhet går i nuläget åt till att försöka bestämma vilken färg vi ska måla i vårt sovrum eftersom vi ska göra en mini-renovering de närmsta veckorna. Mat, som jag annars tänker på dygnets alla timmar har med andra ord fått stå lite åt sidan under tiden som vi är i färgdjungeln. 
 
 
Vad ser du fram emot?
Just nu längtar jag väldigt mycket efter att åka till Idre. Vi åker på traditionsenligt skidsemester nästa söndag och jag ser fram emot skidåkning, häng med familjen, SNÖ, lunch i backen, magiska solnedgångar och TP-turnering deluxe.
 
Vad ligger överst i din att-prova-listan?
Veggie black bean enchiladas och How to make enchilada sauce ligger i läslistan. Får se om vi provar det nästa vecka!

Friterad tofu

Vi provar ständigt nya sätt att tillaga tofu och vissa gånger blir bättre än andra, om man säger så. Den här varianten, som trots allt är ganska simpel (utan varken marinad eller panering) är en av mina favoriter! Inspirationen kommer från Smörgåsbaren som har en ljuvlig báhn mì med tunt skivad tofu, precis som på bilden nedan.
 
 
Vi strör över salt precis efter att de är friterade, ibland även torkad ingefära och/eller chili om vi får feeling. 
 
Friterad tofu
Skiva tofun i tunna skivor och torka av lätt med papper. Fritera i 165-gradig olja (en neutral variant) tills de är lätt gyllenbruna och låt rinna av på papper. Strö över salt när de fortfarande är varma.

Baklängesmatsedeln vecka 1

Den här veckan har varit som gjord för återhämtning efter julhelgen. Tre heldagar på jobbet, sedan halv fredag och en lugn helg på landet. Calle har träffat vänner i stan så jag, Bibbi och Clara inledde helgen med lunch på Vatten och utställningen Japan - Spirits of NatureNordiska Akvarellmuséet i Skärhamn (båda rekommenderas varmt!) och resten av helgen har vi ätit god mat, kollat på The Crown, druckit bubbel och festat till det med Hirams Värmlandskaka. Nog om det - årets första baklängesmatsedeln hittar ni nedan:
 
I måndags var det nyårsdagen och så fort vi kom hem till stan gjorde vi det enda rätta och traskade runt hörnet i vårt kvarter och åt hamburgare och pommes med extra allt.
 
 
I tisdags gjorde vardagsmaten entré och vi lagade till en ljuvlig belugabolognese som vi åt med spaghetti och stora mängder grovt riven parmesanost
 
I onsdags plockade vi fram några steamed buns ur frysen och de fyllde vi med srirachamajonnäs, friterad tofu, färsk koriander, picklad rödlök och en morotssallad marinerad i sesamolja och sesamfrön.
 
I torsdags kom vi upp till landet och till middag åt vi upp rester, bland annat den goda jordnöts- och sötpotatisgrytan som vi åt till lunch på nyårsafton. (Nästan ännu godare när den fått stå till sig några dagar - perfeket att ha i matlådan med andra ord!)
 
I fredags var vi så mätta efter lunchen vi åt på Vatten så det blev en pizzafredag modell mindre. Två små pizzor med päron, gorgonzola, rosmarin, mozza och parmesankräm räckte gott och väl.
 
I lördags plockade vi fram lite pizza-toppingrester som vi kokade ihop till en god fyllning och gjorde sedan cannellonis. De fylldes med spenat, kronärtskocka, lök, gorgonzola och en skvätt grädde. Toppade gjorde vi med tomatsås, parmesan och mozzarella.
 
 
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta råmunkar/raggrakor med rivna morötter, rårörda lingon, marinerade kikärtor (och bacon till de andra).

Gryta med grönkål och sötpotatis

God fortsättning, kompisar! Här är vardagen lite på besök, men bara för en kort stund för imorgon åker vi till landet och på fredag jobbar jag halvdag innan en ytterst lugn och avkopplande helg tar vid. Calle åker till stan för den årliga lan-helgen och jag, Bibbi och Clara håller ställningarna i Svanesund. Jag tänker bubbel, pizza, praliner och På Spåret, ungefär. Kanske en promenad eller två.
 
 
På nyårsafton gjorde jag en gryta till lunch som påminner lite om en liknande gryta som vi blev bjudna på hos våra vänner för ett tag sedan. Att ha grönkål i gryta har jag aldrig provat innan men det är genialt! Det här kommer bli en ny vardagsfavorit hemma hos oss. Receptet hittade jag hos Jävligt Gott.
 
Gryta med grönkål och sötpotatis
4 portioner + matlådor 
 
500 g grönkål
4 st färska tomater, tärnade
1 gul lök, finhackad
rapsolja att steka i
250 g krämigt jordnötssmör (osötat...)
3 msk tomatpuré
(ev 1 burk krossade tomater)
2 sötpotatisar, tärnade
1 burk kikärtor
vatten, 2-3 dl, kanske lite mer
salt, nymald svartpeppar
koriander och grovt hackade jordnötter till servering
 
Stek löken i generöst med rapsolja i några minuter tills lökbitarna blivit genomskinliga. Tillsätt de tärnade tomaterna och tomatpurén (och eventuellt lite chili om du får feeling). Låt steka någon minut till och skölj under tiden grönkålen och riv sedan bladen i små bitar.  Tillsätt grönkål, sötpotatis och jordnötssmör i grytan och rör om så att allt blandas. Tillsätt vatten till grytan är krämig (och om du vill ha den lite mer tomatig kan du tillsätta lite krossade tomater, det gjorde jag) och låt puttra på svag värme i ungefär 45 minuter tills grytan har kokat ihop och sötpotatisen mjuknat. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och toppa med kikärtorna precis innan servering. Servera med koriander och grovt hackade jordnötter.

RSS 2.0