BreOliv
När jag var på Coop och handlade förra veckan sprang jag på BreOliv, en slags bredbar olivolja (om man nu kan kalla det så...) från Zeta som lät lite för god för att inte prova, om man säger så. Jag köpte med mig ett paket hem och blev såld direkt.

Baka ett bröd, skär en skiva när det fortfarande är varmt och bred på en klutt BreOliv. Riktigt fint (och helt vegetabiliskt, passar med andra ord fint om du vill få in lite mer veganskt i din kost).
Baklängesmatsedeln vecka 8
Renoveringskaoset fortsätter (blir ni aldrig klara? Det undrar vi med...) men kanske, kanske har vi ett färdigt sovrum den här veckan. I matväg då? Jag har rullat hatt med Pernilla, haft pizzafredag en torsdag och bjudit Calle på räkor (och suttit bredvid och rynkat på näsan i smyg). Såhär gick det för oss förra veckan:
I måndags åt jag och Pernilla middag på Totale, en systerkrog till Bord 27 och Natur som är två restauranger vi varit på innan och verkligen gillat. Totale var bra - inte superdupertoppen - men inte i närheten av Bord 27 och Natur. Vad vi åt? Jag slog till på en vedugnsrostad blomkål med svamp, tryffel och spanska mandlar. Pernilla åt skreirygg med hummerkrokett och smörad hummersås. Till efterrätt delade vi gjutjärnsbakade munkar som serverades med vaniljglass och drottningsylt.

I tisdags blev det (som motpol till måndagens utemiddag) pasta med tomatsås. Livets kontraster, ni vet...
I onsdags fick jag feeling och köpte räkor till Calle, vilket jag vet att han älskar. De fick han äta med baguette, aioli och citron. Jag åt bakad potatis som jag fyllde med chilismör, gräddfil, majs, finhackad rödlök och lite riven ost.

I torsdags åt vi fredagspizza eftersom Calle skulle ha pokerkväll med vänner hemma hos oss på fredagen...
...så då beställde vi hem indiskt! Ett helt gäng tog paneer i olika former och jag slog till på en daal som jag åt med papadums och myntasås, och nästan bäst av allt - superstarka pickles.
I lördags traskade vi inom Saluhallen och köpte med oss meze - hummus, marinerade kronärtskockor, olika sorters oliver, vinbladsdolmar och fetaost festade vi till det med på kvällen.
Idag är det söndag och till middag har vi just ätit en av mina favoriträtter - falafel! Bästa falafelsmeten hittar du här, och glöm inte att det som blir över går utmärkt att frysa in.
Muhammara
När vi äter soppa och bröd tycker jag det är gott att ha en matig röra till, som exemelvis hummus eller som den här godingen - muhammara. Jag har gjort muhammara efter lite olika recept men den här varianten som kommer från Ann-Louise är helt klart en favorit.

Spara det som inte går åt - röran håller i kylen i 3-4 dagar.
Muhammara med soltorkade tomater och bönor
4-ish dl
700 g röda paprikor
125 g valnötter
20 g soltorkade tomater
1 stor vitlöksklyfta
1,5 dl vita bönor
1 ekologisk citron, rivet skal och juice
0,5 dl olivolja
2 tsk äppelcidervinäger
0,5 tsk rökt paprikapulver
ca 1 krm cayennepeppar (beroende på hur het röra du vill ha)
1 tsk spiskummin
flingsalt
125 g valnötter
20 g soltorkade tomater
1 stor vitlöksklyfta
1,5 dl vita bönor
1 ekologisk citron, rivet skal och juice
0,5 dl olivolja
2 tsk äppelcidervinäger
0,5 tsk rökt paprikapulver
ca 1 krm cayennepeppar (beroende på hur het röra du vill ha)
1 tsk spiskummin
flingsalt
Rosta paprikorna hela högst upp i ugnen (eller dela dem på hälften om de är stora) på grilleffekt tills alla sidor är nästan helt svarta. Låt svalna i en skål som du täcker med plastfolie. Dra därefter av skalet och plocka bort kärnorna. Rosta valnötterna i mitten av ugnen på 180 grader i 7-10 minuter (se till så att de inte bränns vid!) och låt sedan svalna. Mixa allt förutom salt och cayennepeppar i en mixer till du får en slät massa. Smaka av med kryddorna tills du får röran så stark som du vill ha den. Häll över i en skål och ringla över olivolja.
Baklängesmatsedeln vecka 7
Jag känner mig fortfarande hängig efter förra veckans dunderförkylning så matlagningsinspirationen är inte på topp just nu, men oh well - vi har fått ihop ett gäng middagar ändå. Baklängesmatsedeln at your service:

I måndags gjorde vi vår favorit-pastasallad med bland annat tomater, pesto, purjolök och tabasco.
I tisdags fick vi feeling och gjorde vegbullar på quornfärs som vi åt med kokt potatis, brunsås, rårörda lingon och stekt lök.

I onsdags bakade jag bagels så till middag åt vi varsin jättebagel fylld med färskost, mango chutney, sallad, rödlök och vegsalami (till mig) och bacon (till Calle).
I torsdags var jag på AW med ett gäng vänner och den här gången gick vi till Texas Longhorn. Jag slog till på min favorit, vegetariska fajitas med pulled soja, svarta bönor, guacamole och salsa.
I fredags skulle vi egentligen på middag men våra vänner blev sjuka så vi höll oss hemma istället och slängde ihop en gammal favorit - risoni med getost och gremolata som vi åt med smörstekta rotselleriskivor.
I lördags hade vi renoveringsbonanza nästan hela dagen så på kvällen köpte vi hem thaimat. Jag slog till på en gryta med grönsaker och jordnötssmör och Calle tog en kycklinggryta med thaibasilika.
Idag är det söndag och till middag ska vi äta ramen med grönsaker.
Lakritschips
Greetings, helgfirare! Vi skulle egentligen åkt iväg på middag i detta nu men sjukdom satte stopp för det så ikväll blir det oplanerat hemmafirande med På Spåret skulle jag tro. Blir ju fint det med!

För några helger sedan sprang vi på de här lakritschipsen hos Hugo Ericson i Saluhallen. Supergoda! Tyckte jag i alla fall, Calle rynkade mer på näsan men så är han ju ingen chipskännare som jag, om man säger så. Hoppas ni får en fin helg, allihopa!
Linssoppa med harissa
Har ni ätit några semlor idag? Det har inte jag, men jag har däremot njutit av en av mammas semlebullar, uppvärmd och fylld med en stor klick smör. Ah. Slår semlor vilken dag som helst.

Annars? Förkylningen börjar ge med sig och det finns hopp om livet igen. Men vet ni, för några veckor sedan gjorde vi en superenkel och fantastiskt god linssoppa med harissa som ni borde prova. Värmer gott i snöslasktider som den här... Receptet hittade jag hos Ann-Louise.
Linssoppa med harissa
2 portioner + matlåda
2 gula lökar
2 potatisar
4 vitlöksklyftor
3 dl röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar
1,5 l vatten
1 citron
2 tsk spiskummin
1,5 tsk harissapulver
salt, nymald svartpeppar
4 vitlöksklyftor
3 dl röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar
1,5 l vatten
1 citron
2 tsk spiskummin
1,5 tsk harissapulver
salt, nymald svartpeppar
turkisk yoghurt till servering
Skala och skär löken och potatisen i mindre bitar. Skala och skiva vitlöken tunt och skölj linserna. Stek lök och kryddor i lite olivolja i en stor kastrull tills löken blir genomskinlig (men den ska inte ta färg). Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare en minut. Blanda ner linser, potatis, vatten och buljongtärningar i en kastrull. Låt koka i 20 minuter under lock på svag värme. Mixa sedan med en stavmixer till en slät konsistens. Smaksätt med pressad citron precis innan servering och smaka av med salt och nymald peppar. Servera soppan toppad med en stor klick turkisk yoghurt och lite extra harissa.
Baklängesmatsedeln vecka 6
Den här veckan började bra men i torsdags kom influensan smygandes så den här helgen har det varit sjukstuga hos oss. Buhu. Vi har inte orkat laga mat varken fredag eller lördag men idag ska vi göra något så avancerat som att montera ihop ett gäng wraps. Kolla in baklängesmatsedeln nedan!
I måndags gjorde vi en gammal klassiker - Penne a la Vodka, toppad med massor av parmesanost och slätbladig persilja.

I tisdags gjorde jag en kidneybönsgratäng, som vanligt toppad med ett täcke av ägg, crème fraiche och riven cheddarost.
I onsdags gjorde vi en belugabolognese, den här gången med bland annat en skvätt vitt vin och en gnutta muscovadosocker. Bolognesen åt vi som sig bör med spaghetti och parmesan.
I torsdags svängde vi inom Wrapped på väg hem från Universeum och åt varsin burrito! Jag tog som alltid den vegetariska varianten med svarta bönor och ugnsrostade grönsaker med picklad rödkål, pico de gallo, salsa rojo och guacamole.
I fredags vaknade jag med influensa deluxe och mådde pyton exakt hela dagen så på kvällen beställde vi hem mat från Texas Longhorn som ligger i huset bredvid. Jag åt fajitas med pulled soja, svarta bönor, guacamole, gräddfil och salsa och Calle åt en väldigt fin steak sallad med blue cheesedressing. Tummen upp för Texas Longhorn som har fått flera fina vegalternativ på menyn!
I lördags fortsatte sjukstugan (hur ynkligt kan man må?) så Calle fick åka och köpa pizza till oss medan jag låg på soffan och tittade på OS försökte kurera mig. Det är inte ofta vi köper pizza men när vi gör det åker vi till favoritpizzerian sedan gammalt, Peperoni i Johanneberg.

Idag är det söndag och till middag ska vi göra enkla wraps fyllda med fetaoströra, valnötter, sallad, soltorkade tomater och oliver. Lagom avancerat när orken är lika med noll.
Eggs Florentine
När jag tänker på Eggs Florentine minns jag alltid den sjukt roliga dagboksanteckningen från Bridget Jones Dagbok, för övrigt en av de roligaste böckerna jag vet:
7:30 a.m. Mark Darcy has not woken up. I know, will get up and make him fantastic fried breakfast with sausages, scrambled eggs and mushrooms or maybe eggs Benedict or Florentine.
7:31 a.m. Depending what eggs Benedict or Florentine actually are.
7:32 a.m. Except do not have any mushrooms or sausages.
7:33 a.m. Or eggs.
7:34 a.m. Or—come to think of it—milk.

7:31 a.m. Depending what eggs Benedict or Florentine actually are.
7:32 a.m. Except do not have any mushrooms or sausages.
7:33 a.m. Or eggs.
7:34 a.m. Or—come to think of it—milk.

På våra ljuvliga Eggs Florentine har vi stekt spenat, pocherat ägg och hollandaisesås med blodgrape. En av världens bästa helgfrukostar, vågar jag nästan påstå. (Ingen överdrift.)
Eggs Florentine
2 portioner
2 ägg
2 skivor ljust bröd av det finare slaget
200 g färsk babyspenat
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
salt, nymald svartpeppar
olivolja att steka i
100 g smält
2 st äggulor
2 msk vatten
0,5 msk pressad citron
1-2 msk pressad blodgrape
salt, nymald svartpeppar
Koka upp saltat vatten med en skvätt ättika i en stor kastrull. Knäck varje ägg i en kopp eller ett glas (endast ett ägg i varje glas). När vattnet börjar koka, sänk värmen så att det sjuder. Använd en visp och skapa en långsam virvel i vattnet. Häll försiktigt ner äggen efter varandra. Vänta 4-5 minuter (sätt klockan!) och ta sedan försiktigt upp äggen med en hålslev. Lägg äggen i en skål så att de får rinna av och gör under tiden såsen och spenaten.
Skala och finhacka lök och vitlök och stek på lagom värme tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt spenaten och låt steka några minuter tills spenaten blivit mjuk. Smaka av med salt och peppar.
Smält smöret och låt det svalna. Blanda gulor och vatten i en liten kastrull och värm på svag värme. Vispa hela tiden tills gulorna tjockat och ta sedan bort från värmen. Häll i det smälta smöret under konstant vispning och lämna bottensatsen. Vispa tills såsen blivit tjock och smaka av med citron, salt, nymald svartpeppar och blodgrape.
Rosta brödet och toppa med spenat, pocherat ägg och slutligen hollandaisesås (och eventuell hot sauce om du sysslar med sådant).
Chili med sötpotatis och svarta bönor
Jag älskar bönor i alla dess former (men svarta bönor hade fått följa med till en öde ö om man säger så) men sötpotatis är däremot en sak som jag varit ganska tveksam till men har lärt mig att tycka om på senare dar. Jag kan fortfarande tycka att det är lite för, jag vet inte, sött ibland, men i en gryta är det en grym ingrediens!

Det finns olika sorters chipotle att använda, den här gången tog jag en hel, torkad variant som man blötlägger i hett vatten och sedan hackar och blandar ner. Har du inte det funkar det fint med chipotlepaste som finns i de flesta affärer. Receptet hittade jag hos Lilla Matdériven <3
Chili med sötpotatis och svarta bönor
2 portioner + 2 matlådor
6 dl (kokta) svarta bönor
2 stora sötpotatisar
1 msk olja
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 hackad chipotle (eventuellt blötlagd)
2 tsk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 burk krossade tomater
5 dl grönsaksbuljong
salt, nymald svartpeppar
2 stora sötpotatisar
1 msk olja
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 hackad chipotle (eventuellt blötlagd)
2 tsk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 burk krossade tomater
5 dl grönsaksbuljong
salt, nymald svartpeppar
Värm oljan i en stor kastrull och stek löken tills den blivit genomskinlig. Tillsätt vitlök och sötpotatis och stek i ytterligare 8-10 minuter och häll sedan i kryddorna. Häll i tomaterna och buljongen och koka upp. Sänk därefter värmen och låt grytan puttra i 30 – 35 minuter tills potatisen är mjuk. Smaka av och tillsätt bönorna. Låt grytan puttra i ytterligare fem minuter och låt sedan stå ett tag så den får sätta sig ordentligt. Servera med rostade solrosfrön, gräddfil och färsk koriander.
Baklängesmatsedel vecka 5
Den här veckan har vi haft ett tema, i alla fall några av dagarna - jag har nämligen letat och hittat recept hos en av mina matbloggsvänner som dessvärre inte bloggar längre men som har ett gediget arkiv man kan gräva i - Lilla Matdériven! (Vi har för övrigt också varit sjuka och hängiga som tusan den här veckan men det är en annan historia.)
I måndags gjorde vi en rökig sötpotatischili med svarta bönor och chipotle. Chilin åt vi med rött ris, en klick gräddfil, solrosfrön och färsk koriander.
I tisdags åt vi en enkel linssoppa med harissa. Vi rörde ner turkisk yoghurt och srirachasås precis innan servering. Soppan åt vi med varsin smörgås (med mitt favoritpålägg just nu - Pärsons Vegoskivor med smak av basilika och tomat).
I onsdags åt vi marinerade quornfiléer med muhammara och couscous med kikärtor, oliver och purjolök.

I torsdags bakade jag steamed buns som vi åt senare på kvällen och de fyllde vi med friterad tofu, srirachamajonnäs, färsk koriander, picklad rödlök och tunt skivad pak soi.
I fredags traskade vi bort till Bibbi för att äta middag och titta på På Spåret. Hon bjöd på en ljuvlig rotfruksgratäng med bland annat butternutpumpa, gröna linser och rotselleri som toppades med smulad fetaost. Den åt vi med en stor grönsallad.

I lördags gjorde vi Pad Thai med friterad tofu och ett berg av krossade jornötter på toppen. Till efterrätt åt vi min favoritchoklad, lövtunn chokladkaka med havssalt från Kanolds.
Rödbetstartar
Den här förrätten åt jag och Calle för flera veckor sedan och blev så förtjusta att vi även hade den som förrätt på nyår. Kombinationen med rödbetor, kapris och den lättvispade dijongrädden är himmelsk! Tartaren går ju även utmärkt att förbereda dagen innan.

Receptet hittade jag i Jennie Benjaminssons kokbok Gourmetvego. Kan varmt rekommendera den kokbkoken, har lagat flera av recepten och allt har blivit lika gott!
Rödbetstartar
4 portioner
500 g rödbetor
1 schalottenlök
1 msk små kapris
2 msk olivolja av den finare sorten
2 tsk dijonsenap
salt, nymald svartpeppar
1,5 dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
salt, nymald svartpeppar
4 äggulor
cocktailkapris
Koka rödbetorna med skalet på i lättsaltat vatten tills de är helt genomkokta, det tar ungefär en timme. Låt betorna svalna och skala sedan under rinnande vatten. Skala löken och finhacka den, rödbetorna och småkaprisen. Tillsätt olja, senap och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Låt tartarsmeten stå kallt i minst två timmar. Lättvispa grädden tillsammans med de andra ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Tryck ut fyra runda rödbetstartarer med hjälp av en pepparkaksform (eller annat redskap som kan funka) och toppa med grädden. Garnera med cocktailkapris och servera äggulan i ett snapsglas bredvid.