Baklängesmatsedeln vecka 17
Det är söndag, min födelsedag och idag har jag haft kalas för min familj som kom upp till landet igår. Veckans mat? Superomelett, getost och pizza på BOV. At your service:
I måndags gjorde vi en bulgursallad med salladslök, kronärtskocka, persilja, mynta, tomater och fetaost (och dessutom hade vi i olivolja och pressad citron). Till salladen hade vi vinbladsdolmar, hummus och libabröd.
I tisdags gjorde jag en varm surdegsmacka toppad med getost, pinjenötter och honung som jag åt med en enkel sallad med honungsvinaigrette med dijonsenap.

I onsdags gjorde Calle sin helt fantastiska omelett med gräslök och cheddarost. Den åt vi med hot sauce, sallad och varsin smörgås.
I torsdags firade vi in långledigheten på torsdagspizza på BOV! Vi slog till på tre pizzor - två margarita (Calles favorit) och en marinara (min favorit). Bästa pizzan i stan, inget snack om det.
I fredags åkte vi till landet och till middag gjorde vi marinerade quornfiléer som vi åt med pommes, en kall sås med lime och ramslök och sallad med vattenmelon och fetaost.
I lördags åt vi caesarsallad (med extra mycket dressing och parmesan, mmm) med marinerade quornfiléer.
Idag är det söndag och till middag har jag bjudit på flat iron steak, potatissallad med rostad blomkål och pesto och grillade tomater. Till efterrätt har vi festat vi till det med key lime pie, banoffee pie och mammas kanelbullar!
Malmö Chokladfabrik
Hej från landet! Vi inledde långhelgen redan igår med (panikartad) vaccinering för vissa i familjen och efterföljande tröstmiddag på BOV (för samtliga i familjen). Nu ska vi ha familjefest deluxe eftersom vi ska fira min födelsedag på söndag, sen är det ju Valborg (måtte regnet hålla sig borta) och första maj! Hurra!

Ikväll har vi plockat fram grillen (och robotgräsklipparen, men det är en helt annan historia) och till efterrätt ska vi snart sätta i oss choklad från Malmö Chokladfabrik - med smak av hallon. Helt galet god. Hoppas att ni alla får en fin långhelg!
Dressing
Från solsken, sommarvärme och en förhoppning om vår till ösregn, orkanvindar och grå himmel. Alltså jag orkar inte. Hade kunnat flytta till varmare breddgrader any day, för det enda jag vill just nu är att slippa de här ohemult starka orkanvindarna som gör att man får staka sig till jobbet varenda eviga dag. Skärpning, vädret. Skärpning.

Men vet ni, trots istidsfeeling på vädret har jag sommarfeeling när det kommer till maten och vill äta sallad typ varje dag. Idag gjorde jag en variant med en überenkel salladsdressing som är sådär krämig som jag gillar den. När vi är i USA konsumerar jag för övrigt minst en flaska ranchdressing i veckan, men eftersom jag så sällan hittar den i Sverige får man ju liksom ta det nästa bästa - som den här dressingen.
Krämig salladsdressing
Nog för 2 portioner sallad, minst
1 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 tsk honung
0,5 tsk salt
nymald svartpeppar
Blanda alla ingredienserna och smaka av med mer salt, nymald svartpeppar och honung. OBS glöm ej att sallad blir som godast om man blandar runt den med dressingen precis innan servering.
Baklängesmatsedeln vecka 16
Vilken (efter-) förnyårshelg vi har haft i Malmö! Strålande solsken, massor med god mat och häng med vänner. Det har annars varit en bra vecka i matväg, och jag har återupptäckt en gammal klassiker - broccoligratängen som vi åt var och varannan dag förra året. Kolla in baklängesmatsedeln nedan:

I måndags gjorde vi en broccoligratäng med småtomater som vi åt med en enkel machésallad dressad med något så enkelt som kallpressad rapsolja och havssalt.

I tisdags åt vi kikärts- och quinoabiffar (koka quinoan och linserna dagen innan och blanda ihop smeten på ett kick när du kommer hem från jobbet) med en stor grönsallad och Callioli.
I onsdags fikade jag med vänner på Condeco och jag slog till på en chèvre chaudsallad med dijonvinaigrette.
I torsdags åkte vi mot Skåne och när vi kom ner bjöd mamma och pappa på crèpes med svampfyllning som toppades med massor av riven ost.
I fredags åkte vi till Malmö för (efter-) förnyårshelg och vi sladdade in hos Gustaf och Tove lagom till det serverades grillat! Hamburgare, grönsaksspett, halloumi, västerbottensaioli och en färskoströra med soltorkade tomater fick oss att bokstavligt talat att rulla hem till Minna och Manne.
I lördags firade vi förnyår (ett halvår för sent...) och jag tror nog att det här året slog alla rekord i matväg. Det serverades allt från buljongsoppa med olika tillbehör, tomatbakelser, färsk pasta med gravad äggula, tarte tatin med karamelliserad rödlök, mascarponekräm med vit chokladcrumble till Calles grandiosa avslutning med blodgrapesorbet (kallad It's a bit late but it's GRAPE to be here...) Efter middagen skålade vi in tolvslaget med Grevinnan & Betjänten, tomtebloss och Ring, Klocka Ring. Episkt.
Idag är det söndag och när vi slängt in packningen hemma traskade vi runt hörnet till Farelli's och delade på en jättepizza med vitlök, parmesan och mozzarella. Det stället alltså. Alltid bra!
Stuffed shells
Snabba genvägar är smidigt veckor som den här, när det finns ungefär noll minuter över till matlagning. Det här receptet kan man göra avancerat om man vill (koka egen tomatsås...) men vi körde på snabbvarianten och köpte tomatsås signerad Glenn Strömberg - den var riktigt god måste jag säga!

Den här rätten åt jag förresten väldigt ofta när jag bodde i USA, och dem smakar precis lika bra nu som då. Kanske till och med bättre nu, faktiskt, eftersom jag har lärt mig att uppskatta ricotta på ett helt annat sätt än innan.
Stuffed shells (eller fylld pasta)
2 portioner (+ matlåda)
12-18 stora pastasnäckor (alltså STORA)
1 ask ricotta
1 liten kruka färsk basilika, grovt hackad
salt, nymald svartpeppar
1 citron, skalet
2 dl parmesanost (spara 1 dl till topping)
1 mozza, tärnad i små bitar
2 burkar färdig tomatsås
Koka pastan al dente enligt anvisningarna på paketet. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till ricottafyllningen och smaka av med salt, peppar och citronzest. Låt pastan svalna något och fyll sedan med ricottablandningen. Lägg i en smord ugnsfast form, toppa med tomatsås och parmesan. Grädda i några minuter till osten smält och fått fin färg. Låt svalna något innan servering.
Baklängesmatsedeln vecka 15
Den här veckan har gått förvånansvärt bra med tanke på att jag har gått utbildning exakt alla dagar och jag har känt mig helt färdig när jag har kommit hem. Oh well, med lite kylskåpsrensande kan man få ihop riktiga pärlor, vilket måndagsen hopkok är bevis på. Baklängesmatsedeln at your service:

I måndags gjorde vi ett skafferirens och fick ihop en riktigt god gryta (lik den här) med röda linser, röd paprika, blomkål och lök. Till grytan åt vi libabröd och picklade citroner.
I tisdags kom vänner över på middag och vi bjöd på Biff Rydberg. Istället för kött hade jag smörstekta morötter och som tillbehör hade vi vispad dijongrädde (blanda lika delar fet crème fraiche med visprädde och en stor klick dijonsenap och vispa tills du har en fluffig kräm) och äggula. Till efterrätt åt vi chokladdoppade jordgubbar.
I onsdags gjorde Calle raggmunkar som vi som alltid åt med rivna morötter med pressad citron och rårörda lingon (och de andra hade även bacon till).

I torsdags hade vi en födelsedagsgris på besök och vi bjöd på rotfruktspytt med dijonsenap och dragon. De andra fick även varsin bit ryggbiff till och jag stekte ett ägg. Till efterrätt åt vi en cheesecake som jag köpte med mig från bageriet vid mitt jobb.
I fredags åkte vi mot Skåne och på kvällen åt vi pizza!
I lördags var hela familjen hemma för att fira mina föräldars 50-åriga bröllopsdag (!) och till middagen hade de beställt två jättefat med alla möjliga sorters vegetariska alternativ (marinerade quornfiléer, kikärtsbiffar och grönsaksbollar) och olika ostar, kex, potatisgratäng, frukt och sallad. Till efterrätt åt vi mammas goda rulltårta.
Idag är det söndag och vi ramlade just innanför dörren. Till middag ska vi äta falafel som Calle snart ska gå och hämta. Perfekt söndagsmiddag för idag, kan jag meddela.
Vit chokladkaka med citron
Till påsk gjorde Bibbi en vit chokladkaka som jag har tänkt på allt sedan dess. Vit choklad kan ju i vissa fall bli lite för sött, men i den här kakan med citron blir det bara PERFEKT.

Receptet kommer ursprunligen från Roy Fares.
Vit chokladkaka med citron
10 bitar
200 g vit choklad
150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 citron, skalet
smör och kokosflingor till formen
Värm ugnen till 170 grader, varmluft. Smörj en rund form med avtagbar kant (22 cm) med smör. Strö kokosflingor i botten och på kanterna. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Smält smöret i en kastrull och häll ner det i chokladen. Rör runt tills chokladen smält och ställ skålen åt sidan. Vispa ihop ägg, strösocker och salt lite lätt i en bunke. Rör ner den smälta chokladblandningen. Rör ihop vetemjöl och vaniljsocker i en skål och blanda ner i bunken. Tillsätt citronskalet. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills kakan fått en jämn, ljusbrun färg. Låt svalna helt och garnera sedan med florsocker.
Baklängesmatsedeln vecka 14
Vädret är strålande och vi har spenderat nästan hela dagen på vift. En lång runda i Slottsskogen, promenad genom Linnéstan och lunch på Da Matteo. Det finns hopp om livet. Nu ska jag snart hjälpa Calle montera ihop en Stringhylla innan jag ska slänga mig på soffan och fira söndag. Men, för er - baklängesmatsedeln:

I måndags gjorde vi majstortillas som vi fyllde med den här röran med svarta bönor, kokosmjölk och lök (och som kryddas med färsk koriander, spiskummin, salt och peppar). Till det hade vi grönsaker, hot sauce och riven cheddarost.
I tisdags tog vi med oss Bibbi till Burgersson (egentligen för att det är tap takeover och Göteborg Beer Week men att den började på onsdagen är ju en helt annan historia...) Vi åt samma som vi alltid gör, vilket med andra ord betyder att jag åt deras vegetariska redneckburgare med jalapenos, rostad majskräm och picklad rödlök. Till den? Pommes, pickles och hemmagjord Burgerssonketchup.
I onsdags hade vi MBT med tema gult och mitt bidrag var majsbrödet som ni hittar receptet på i inlägget nedan. De andra hade med sig godsaker som libapizza med kronärtskockskräm, lila potatis och dill, ugnsrostad potatis med citrondressing, sallad med gula ärtor, carpaccio på gulbeta och foccacia med citron. Till efterrätt fanns det kladdkaka med citron och vit choklad, citrontårta med kokosmousse och en ricottacheesecake. Rullade hem, needless to say.

I torsdags gjorde Calle råmunkar/raggrakor som vi åt med rårörda lingon och rivna morötter (med pressad citron, så gott).
I fredags var Calle på ölmässa och jag och Clara festade såklart till det med pizza! Är det fredag så är det.
I lördags gjorde vi favoritpastan med bland annat vitt vin, grädde, svamp, färsk timjan och parmesan.
Idag är det söndag och eftersom vädret har varit varmt och strålande fick vi feeling och gjorde gazpacho till middag. Den åt vi med lite plock som en ytterst enkel pastasallad med oliver, soltorkade tomater, mozza och kronärtskocka och bruschetta.
Majsbröd
Igår hade vi MBT hos Pernilla med tema gult och mitt bidrag var ett majsbröd, som i och för sig inte blev sådär hysteriskt gult men som blev himla gott ändå. Det står "majsmjöl" i receptet och det finns ju lite olika varianter av det men jag använde masa harina, samma sorts majsmjöl som vi använder när vi gör majstortillas.

Servera brödet varmt med en stor klick smör, och får du feeling kan du även hacka jalapenos och ha i smeten.
Majsbröd
24 bitar
7 dl majsmjöl (masa harina använde jag)
3 dl vetemjöl
4 msk råsocker
2 tsk salt
5 tsk bakpulver
2 ägg
5 dl lättfil
140 smält smör
Sätt ugnen på 220 grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ihop ägg, lättfil och smält smör i en annan skål. Vispa ner äggsmeten i de torra ingredienserna tills allt är väl blandat. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten (24*24 cm) och grädda i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter tills brödet fått fin färg.
Vykort från påskledigheten
Från påskmiddag, praliner och långhelg på landet till...




...bio, utelunch på parkbänk i strålande sol (Korv United på Magasinsgatan, gå dit!) och glass från Gelaterian. Två ställen att besöka om ni är i krokarna, med andra ord.



Baklängesmatsedeln vecka 13
Vi har haft några fina dagar på landet men nu är vi tillbaka i stan igen och söndag = baklängesmatsedel. Såhär har veckans middagar sett ut:
I måndags var vi på kalas! Tvillingarna har fyllt sju och det bjöds på grillade grejer i alla dess former - korvar, halloumiburgare, vanliga hamburgare och majskolvar. Till det hade vi surkål, pickles, sallad, grönsaker och potatissallad. Hej och välkommen, grillsäsongen!
I tisdags var det sen middag så vi sprang inom Joe & the Juice som ligger runt hörnet och köpte med oss deras varma rågmacka med mozzarella, pesto, tomat och avokado.
I onsdags smygstartade vi påsken med kokt potatis, gräddfil, fint hackad gräslök, stekt ägg - och sill till Calle, såklart. Sillälskarn.
I torsdags åkte vi upp till landet och till middag bjöd Bibbi på lax (till de andra) och vegetarisk biff (till mig) med sauterad spenat, kokt potatis och en grymt god varm sås med crème fraiche och lite annat smått och gott.
I fredags var vi något trötta eftersom vi hade vår årliga långfredagslunch för 30 personer. Middag åt vi sent och det blev råstekt potatis med vitlökssmör, och de andra hade även fläskfilé till men jag nöjde mig med sallad som tillbehör pga jättemätt efter lunchen.

I lördags gjorde vi Veras favoritmat - den här rätten signerad Marcus Aujalay med lammracks, ungsrostad potatis, svarta oliver, fetaoast, picklad rödlök och tomater. Jag brukar ha grönsaksbiff till och det är så gott. (Prova det här!) Till efterrätt åt vi en chokladterrin som jag och Vera svängde ihop tidigare på dagen.
Idag är det söndag och vi åt middag med min familj (som är på besök hos min bror) på väg hem från landet. Vi åt pannbiffar med kokt potatis och pappas brunsås (älsk på den).