Kikärtsbiffar med ajvaryoghurt

Det här är inget recept för märkvärdighetsministeriet men det är enkla, goda vegbiffar som går på ett kick att blanda ihop. Jag brukar mixa lite slarvigt så att det fortfarande finns lite hela kikärtor i smeten, det är gott!
 
 
Smaksättningen med gräslök, citronskal och chiliflakes är fantastisk! Receptet kommer ursprungligen från Köket och Lisa Lemke.
 
Kikärtsbiffar med ajvaryoghurt
2 portioner + matlåda
 
1 burk kikärtor (400 g)
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 stor vitlöksklyfta
1 citron, skalet
0,5 tsk torkade chiliflakes
salt, svartpeppar från kvarn
1 knippe gräslök, finhackad
olja att steka i
 
yoghurt + ajvar relish (=sant)
 
Mixa samman alla ingredienser till bönbiffarna, smaka av med salt och peppar och låt stå i ungefär 10 minuter. Forma smeten till biffar och stek på medelvärme i rikligt med olja på varje sida tills de har fått färg. Blanda yoghurt och ajvar till en sås och ät biffarna och såsen med en stor sallad.

Baklängesmatsedeln vecka 21

I måndags plockade vi fram en burk picklad rödkål från kylen och gjorde burritos som vi fyllde med stekt lök och paprika, pico de gallo (väl mogna tomater, salladslök, pressad lime och färsk koriander), vällagrad riven ost, svarta bönor och en klick gräddfil.
 
 
I tisdags kom vi hem från Universeum och var hungriga som vargar så till middag gjorde vi snabbast möjliga, vår favoritpastasallad med crème fraiche, purjolök, fetaost, pesto och småtomater.
 
I onsdags åkte vi till landet efter jobbet och när vi kom upp hade Bibbi förberett middag till oss. Hon bjöd på nypotatis (!!!) med kyckling (till de andra) och chilibites (till mig) och till det hade vi en ljuvlig salsa med rabarber, jalapenos, jordgubbar och rosévinäger. Till efterrätt åt vi jordgubbar med grädde och socker.
 
I torsdags åt vi en gammal favorit, en rotfruktspytt smaksatt med dijonsenap och dragon. Pytten åt de andra med en bitt kött och jag med smörstekt broccoli. Till efterrätt åt vi resterna av pralinerna som jag fick i 35-årspresent av mina kompisar.
 
I fredags åkte vi till våra vänners lanställe och när vi kom upp åt vi färsk pasta (fylld med karl-johansvamp/kronärtskocka) från Aldardo som vi åt med smält smör och mängder med parmesan. Ljuvligt.
 
 
I lördags grillade vi! Som vanligt var det en hel uppsjö med godsaker - fänkål, majskolvar, körsbärstomater (så gott att grilla, prova det!) och till det en nypotatissallad med vinaigrette, schalottenlök och färsk dill.
 
Idag är det söndag och vi var trötta när vi kom innanför dörren så ikväll har vi ätit hämtpizza! Perfekt avslut på veckan.

Kallbryggt iste

Ett säkert tecken på att det börjar bli varmt (på riktigt!) är att jag börjar dricka iste. Förra fredagen slank jag inom teaffären vid Kungstorget och fick med mig både te och tips om att kallbrygga iste istället för att först koka upp och sedan kyla. Calle höll på med kallbryggt kaffe förra året, och jag kan inte för mitt liv förstå att jag inte provat det med te förrän nu.
 
 
På kvällen fyller jag en karaff med vatten, häller i te och låter det dra över natten. På morgonen silar jag teet genom ett kaffefilter och dricker sedan med massor av is och har resten av karaffen på lut i kylskåpet. Just nu brygger jag ett te med smak av aprikos som är fantastiskt gott och svalkande! Hoppas att ni alla får en trevlig helg!

Caesarsallad med quornfilé

Jag tycker väldigt mycket om att äta sallad till middag när det är varmt ute och förra veckan när det var som varmast slängde vi ihop en caesarsallad som vi åt med quornfilé. Fin sommarmat, det här.
 
 
Receptet på dressingen hittade jag i original hos Mat Såklart och i sedvanlig ordning har jag modifierat det något.
 
Caesarsallad med quornfilé
2 portioner
 
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 dl rapsolja
salt, svartpeppar från kvarn
 
2 quornfiléer
0,5 dl soja
2 msk sweet chilisås
1 msk pressad citron
nymald svartpeppar
 
1 huvud romansallad
1 dl hyvlad parmesanost
2 dl krutonger
 
(jag gör egna krutonger genom att skära rostbröd i tärningar, ringla över lite olivolja, på med salt och peppar och kör i ugnen på typ 200 grader tills de fått fin färg - det tar ungefär 5 minuter, beroende på hur knapriga du vill ha dem...)
 
Lägg quornfiléerna i en plastpåse och häll på ingredienserna till marinaden. Blanda runt tills filéerna är täckta och lägg sedan åt sidan så att de får gotta till sig ordentligt.
 
Mixa äggulor, vinäger, citron och vitlök, häll försiktigt i rapsoljan i en rinnande stråle under fortsatt mixning, smaksätt med salt och peppar.
 
Skär romansalladen i grova bitar, blanda med dressingen tills alla blad är täckta och lägg på en tallrik. Stek quornfiléerna på medelvärme i några minuter tills de är varma rakt igenom och skär sedan i skivor. Toppa salladen med hyvlad parmesan, krutonger och quornfilé och dra några varv med pepparkvarnen precis innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 20

Skulle gärna småprata med jag har inte tid! Idag sänds nämligen första avsnittet av nya säsongen av Twin Peaks (!!!) och jag och Calle kollar på de gamla avsnitten för att komma in i rätt stämning. Without further ado - baklängesmatsedeln at your service:
 
 
I måndags fick vi ihop en riktig festmåltid av kylskåpsrester och skafferirens! Hommous med massor av tahini, rester av tabbouleh, en kall sås på yoghurt och ajvar relish, grönkålssallad med belugalinser och tomater och färdiga kikärtsbiffar till det.
 
I tisdags var jag ute och åt med mina kompisar och vi träffades den här gången på Natur. Jag slog till på en rotselleri med brynt hasselnötssmör och lite andra godsaker och till efterrätt beställde jag in en bit ost med knäckebröd och en morots- och vaniljmarmelad.
 
I onsdags var vi Skåne tur och retur på begravning så middag åt vi innan vi åkte hem mot Göteborg igen. Det bjöds på landgång modell jättestor med olika ostar, massor med grönsaker och majonnäs.Till efterrätt åt vi schwarzwaldtårta och kaffe.
 
I torsdags var det varmt ute så vi gjorde en caesarsallad som vi åt med quornfilé marinerad i soja, pressad citron, sweet chilisås och svartpeppar. Toppade gjorde vi med krutonger och parmesanost.
 
I fredags fick vi besök av fina Stockholmsvänner och självklart åt vi pizza. Intet nytt under solen gällande topping så som alltid hade vi mozza, kronärtskocka, lök och jalapenos.
 
 
I lördags hade vi 35-årskalas/after run hemma hos oss med ett helt gäng med kompisar. Jag hade förberett all mat i förväg och bjöd på en bönchili som vi åt med gräddfil, riven cheddarost, limeklyftor, färsk koriander och surdegsbröd. Till efterrätt åt vi en vaniljglass med bourbon och praliner från Cacaofoni till det.
 
Idag är det söndag efter att hela gänget åkt hem idag gick jag, Calle och Clara till Liseberg och hade en alldeles fantastiskt kväll där, som alltid. På väg tillbaka köpte vi med oss indisk mat från Masala! Jag slog till på en paneer i en stark sås med rödlök, grön och röd paprika och tomat och Calle åt en kyckling med bockhornsklöver. Till det hade vi papadums, raita, pickles och chutney. Starkt och gott.

Bröd + olivolja = sant

Den här helgen är det fest i stan, inte bara för att det är Göteborgsvarvet utan även för att jag har fyllt 35 år och det ska vi fira med kalas på lördag. Ikväll har jag och Calle förberett mat, gjort glass och storhandlat mat som levereras imorgon. Men - först är det #flamingofredag och det innebär pizza och drink tillsammans med goda vänner!
 
 
Vill ni ha något gott att bjuda på till helgens bubbel kan jag varmt rekommendera att köpa ett fint bröd och doppa i en riktigt bra olivolja och strössla över lite salt. Enkelt och genialt. Trevlig helg!

Bakad brieost

På vår MBT förra veckan var temat La France och mitt bidrag var en bakad brieost toppad med färska fikon, pekannötter och lönnsirap som var helt fantastiskt god! Det här ska jag lätt bjuda på nästa gånger vi har vänner över på middag. Receptet hittade jag hos ICA.
 
 
Jag använde pekannötter för det var de vi hade hemma, men vilka nötter som funkar bra kan jag tänka mig. 
 
Bakad brieost
6-8 bufféportioner
 
500 g brieost
5 färska fikon
1,5 dl pekannötter
2 msk lönnsirap
0,5 tsk flingsalt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg osten på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter. Skär under tiden fikonen i klyftor och grovhacka nötterna. Toppa osten med fikon och nötter och ringla över lönnsirapen och strö över flingsalt.

Baklängesmatsedeln vecka 19

Den här veckan har det inte blivit sådär jättemycket matlagning, kan man väl säga. En kväll har vi ätit ute, en kväll köpte vi med oss mat hem och en kväll hade vi MBT. Där emellan har vi gjort några klassiker och firat fredag med pizza och flamingodrink.
 
 
I måndags var jag vrålhungrig när jag kom hem från yogan så vi plockade fram mexicali nuggets från frysen och blandade ihop en snabb rå-slawfärsk vitkål, pressad lime, salt och mosad avokado
 
I tisdags spenderade vi eftermiddagen på Universeum och på väg hem slank vi inom Familjen och åt middag. Calle åt råbiff och jag slog till på färskpotatis, sotad grön sparris, beurre blanc och ramslök. Två tummar upp från samtliga i familjen, som alltid.
 
I onsdags hade vi MBT med tema La France hemma hos oss! Jag bjöd på en bakad brieost, toppad med grovhackade pekannötter, lönnsirap och fikon. De andra hade med sig allt från ugnsrostad potatissallad, dragondressade bönor, baguetter och ostar till plommonclafoutis, tartelette med nötter och karamell och macarons
 
I torsdags var vi på Liseberg och på väg hem gick vi inom Wrapped och köpte med oss burritos hem. Jag tog en vegetarisk med lime- och korianderris, svarta bönor och ungsrostade grönsaker och Calle körde på en med carnitas. Toppade gjorde vi båda med pico de gallo, salsa, picklad rödkål och riven ost.
 
I fredags hade vi en efterlängtad hemmakväll! I sedvanlig ordning begav vi oss till Saluhallen efter jobbet för att inhandla godsaker inför helgen och till middag åt vi pizza, som alltid toppad med tomatsås, mozza, kronärtskocka och lök. Jag kluttade även på Kaxige Kal från Sommarhagen och Calle hade fänkålssalami.
 
 
I lördags gjorde vi en auberginegratäng som vi åt med en grönsallad och balsamicokräm. Till efterrätt åt vi praliner som var kvar från fredagen.
 
Idag är det söndag och vi kom just hem från ett besök på Liseberg! Innan vi traskade dit förberedde jag en tabbouleh och marinerade några quornfiléer i sweet chilisås, citronsaft, svartpeppar och soja. När vi kom hem stekte vi på quornfiléerna och blandade en enkel sås på grekisk yoghurt, finhackad mynta, riven vitlök och en gnutta salt.

Göteborgsguide 2017

Jag får väldigt ofta frågor om restaurangtips i Göteborg. Var finns bästa veganmaten? Var kan man ta med sig kids? Och finns det någon bättre uteservering än Storans? Jag är knappast någon expert på Göteborgs restaurangliv eftersom vi 1. allt som oftast går till samma ställen 2. inte är ute och rullat hatt sådär hysteriskt ofta längre och 3. rör oss i ganska små cirklar. Trots det har vi såklart lyckats samla på oss en del guldkorn genom åren så håll tillgodo - jag har väckt liv i Matrepublikens Göteborgsguide, den här gången version 2017.
  
Wrapped I Södra vägen I Lorensberg
Det finns ett helt gäng olika Wrapped i stan numera, men vi går allt som oftast till den på Södra Vägen (nästan precis vid Korsvägen) eftersom den är närmst. Och bäst. Meximat, bra vegetariska alternativ och dessutom med rättigheter så man kan ta sig ett glas till maten. 
 
Texas Longhorn I Södra vägen I Lorensberg
Jag vet att Texas Longhorn primärt är en köttrestaurang deluxe men jag kommer alltid ha med det här stället på min lista. Varför då? För att de har fantastiskt goda vegetariska fajitas, och en jalapenorelish som inte är av denna värld. Ingen uppsjö av vegetariska alternativ direkt alltså, men det vägs upp av att det som finns är riktigt bra. 
 
Familjen I Arkivgatan I Lorensberg
Vår favoritrestaurang i Göteborg, alla kategorier och evig etta på vår lista. Alltid fin mat, alltid grym service och drinkarna är bäst i stan.
 
Aldardo I Kungstorget I Innanför vallgraven
Ett mecka om man gillar italienska delikatesser, vilket vi gör. De har några sittplatser där inne och på sommaren har de uteservering. Bra lunchställe.
 
 
Saluhallen I Kungstorget I Innanför vallgraven
De fredagar vi är i stan har vi som tradition att gå ner till Saluhallen och handla godsaker inför helgen. En runda till Kanolds är nödvändig, ostar köper vi hos Hildas (mycket franska gottigheter) eller Hugo Ericson (många svenska godbitar) och oliver, färsk pasta och andra godsaker köper vi på Capris Delikatesser
 
Natur I Geijersgatan I Lorensberg
Ganska pytteliten restaurang med god mat och framför allt väldigt goda naturviner. Väldigt ofta fullt så inget ställe man direkt "slinker in på".
 
Viktors Kaffe I Geijersgatan I Lorensberg
Hit går vi och dricker kaffe på helgen, men jag är egentligen mest bihang till Calle som ÄLSKAR Viktor och hans kaffe.
 
Stranger I Kungstorget I Innanför vallgraven
Man måste älska det här relativt nya drinkstället med hemlig entré, fantastiska drinkar och trevlig personal. 
 
Korv United I Magasinsgatan STÄNGT!
Den här korvvagnen på Magasinsgatan är en stående favorit i vår familj. Stor guldstjärna för att de har vegetarisk korv som dessutom är riktigt god! Jag äter helst min korv i bröd med ett lass surkål och stark senap.
 
Burgersson I Skanstorget I Linnéstan
Åh, alltså Burgersson. Vart ska jag börja? Vårt ständiga lördagslunchak där vi äter burgare, dricker öl/bubbel/lemonad och älskar livet. 
 
Champagnebaren I Kyrkogatan I Innanför vallgraven
Älskar det här stället. Enkel mat (grym ostbricka!) och bubblet är såklart inte av denna värld. Ljuvlig innergård med mysig uteservering.
 
Thali I VärmlandsgatanSTÄNGT!
Helvegetarisk indier på en lugn gata i Linnéstan. Massor med spännande rätter på menyn och restaurangen är Kravmärkt. Fint, tycker jag! 
 
Fratelli Gridelli STÄNGT!
Gömd liten pärla (i närheten av Scandinavium) som säljer italienska godsaker (bland annat tipo 00-mjöl som vi har i vår pizza- och pastadeg). Det finns även kaffe och mat, såklart.

Baklängesmatsedeln vecka 18

Det har varit en fin vecka som tyvärr slutade med insikten om att livet kan vara så oändligt fint och så fruktansvärt sorgligt på en och samma gång. Ta hand om varandra och ta tillvara på varje minut.
 
I måndags var det första maj och ljuvligt väder och vi parkerade oss på Cyranos pyttelilla uteservering på Viktoriagatan och festade till det med varsin pizza. Calle åt en med lufttorkad skinka, mozza och pistou och jag och Clara åt en vegetarisk variant med grön paprika, färska tomater, pistou och mozza. Såklart inte lika goda pizzor som de vi brukar göra hemma men helt ok en solig måndagskväll.
 
I tisdags gjorde jag en bulgursallad som jag blandade ner en massa godsaker i, bland annat kikärtor, salladslök, kronärtskocka och massor med småtomater. Salladen åt jag med en kall yoghurtsås med finhackad mynta, pressad vitlök och en klick honung
 
 
I onsdags plockade jag fram tortillabröd och riven ost ur frysen, en burk svarta bönor ur skafferiet och salladslök och färska jalapenos från kylskåpet och trollade ihop ett gäng ljuvliga quesadillas. De åt vi med en sås gjord på Santa Marias chunky salsa blandad med en klutt crème fraiche och en riven vitlöksklyfta.
 
I torsdags var jag på AW på Tranquilo, ett ställe som inte föll mig alls i smaken. Jag beställde in en portion guacamole med majstortillas och en slags yuzuinfuserad vattenmelon med friterad quinoa och avokado men rätterna var så yttepyttesmå att hela gänget var hungriga när vi gick därifrån. Rekommenderas inte alls, med andra ord.
 
I fredags hade Calle ett gäng kompisar över på pokerkväll och när de andra högg in på den vegetariska lasagnen dukade jag upp en ostbricka till mig själv. Älsk på ostbricka, för övrigt! Det äter vi alldeles för sällan. Under vår dagliga fredagsrunda i Saluhallen hade jag köpt med mig tre svenska ostar, bland annat favoriten Kaxige Kal från Sommarhagens Gårdsmejeri. Förutom ostarna hade jag levainbaguette, manchegofyllda oliver, marinerade vitlöksklyftor och några päronskivor. Till efterrätt åt jag praliner från Kanolds.
 
I lördags var vi på middag hos våra vänner och eftersom det var helt fantastiskt väder grillade vi såklart. Vi bjöds på vegetariska hamburgare gjorda på svamp och valnötter (helt galet goda) som vi toppade med tunna skivor getost och karamelliserad lök. Till efterrätt åt vi en rabarberpaj med brynt smör-smuldeg.
 
 
Idag är det söndag och Magnus, Sara och Julia kommer snart på söndagsmiddag. Ikväll ska vi äta pizza eftersom det inte blev någon i fredags och toppar gör vi som vanligt med kronärtskocka, tunt skivad lök, inlagd paprika, jalapenos och mozzarella. Till efterrätt ska vi äta choklad som vi köpte med oss hem från Kanolds i fredags.

Plantains!

Imorgon kväll ska Calle och hans vänner spela poker hemma hos oss och jag är förpassad till något av de andra rummen. Inte mig emot, för när Clara har somnat har jag jag planerat att bädda ner mig i sängen, äta popcorn och praliner och titta på film, helst någon gammal favorit som typ Groundhog Day eller Breakfast Club. Älskar båda.
 
 
I helgen ska jag gå till 4-frukt i Linné och köpa plantains, denna brunskrynkliga matbanan som jag älskar att äta till frukost på helgerna. Jag skalar bananen, skivar den och steker i massor med smör. När de är perfekt frasiga lägger jag upp på en tallrik och äter tillsammans med lönnsirap och jornötssmör. Måste provas. Trevlig helg till er alla!

Sojabiffar i salladsblad

Lotta Lundgren har ett gäng recept på Coops hemsida och det här är ett av de recepten i en vegifierad version. Grejen med biffar i salladsblad är himla bra tycker jag, det ska jag göra fler gånger!
 
 
Vi använde gemsallad som är en mini-sallad (även kallad hjärtsallad) men vanligt isbergssallad går såklart också bra.
 
Sojabiffar i salladsblad
2 portioner + matlåda
 
400 g koka kikärtor på burk, avsköljda
400 g sojafärs (jag använder Anammas)
1 ägg
1 liten gul lök grovriven
1 vitlöksklyfta, finriven
1 röd chili, finhackad
3 msk mango chutney
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk gul curry
1 lime, finrivet skal (och ev saft)
1 tsk salt, svartpeppar från kvarn
olja till stekning
 
gemsallad
riven kokos
 
3 msk mango chutney
pressad saft av lime
2 msk vatten
 
färsk koriander
 
Mixa kikärtor till ett fint hack. Blanda med sojafärs, ägg, lök, vitlök, chili, mango chutney, gurkmeja, curry, finrivet limeskal och salt. Smaka av med limesaft. Forma till små tolv små biffar och stek i rikligt med olivolja (vänd försiktigt!) tills de har fått fin färg. Plocka bladen av salladshuvudet och skölj ordentligt i kallt vatten. Blanda mango chutney, limesaft och vatten till en ganska rinnig sås. Servera de små biffarna (delade på hälften) i salladsbladen och toppa med sås, färsk koriander och riven kokos.

RSS 2.0