Jordgubbs- och rabarbersalsa

Sista veckan på jobbet innan en månads semester och jag ser så mycket fram emot att vara ledig. Jag har en hel uppsjö med recept jag vill prova, och vissa redan beprövade som jag vill äta om och om igen - som den här salsan, till exempel. Bibbi hittade receptet i en Allt om Mat för inte så längesedan och den är SÅ GOD. Som att äta sommar.
 
 
Jag tänker plocka både jordgubbar och rabarber som en tok och frysa in så vi kan äta den här salsan långt efter att sommaren är över (men måtte det dröja länge tills dess...)
 
Jordgubbs- och rabarbersalsa
4 portioner
 
400 g jordgubbar
100 g rabarber
4 msk ljust musvocadosocker
0,5 tsk salt
0,5 dl rosébalsamvinäger
1-2 jalapenos
2 salladslökar
 
Ansa och skär jordgubbar och rabarber i ungefär 5 mm stora bitar. Lägg i en skål, blanda med socker och salt och låt stå i en halvtimme så att det vätskar sig. Ställ en finmaskig sil över en kastrull och låt jordgubbsblandningen rinna av i en kvart. Häll tillbaka jordgubbs- och rabarberblandningen i en skål. Blanda ner rosébalsamvinägern i kastrullen och koka upp. Sjud utan lock tills ungefär tre fjärdedels dl återstår. Låt svalna. Kärna ur och finhacka chilin. Ansa och strimla salladslöken. Blanda ner chili och lök i jordgubbsblandningen och till sist den kalla saften. Ställ salsan i kyl ungefär en timme innan servering. 

Baklängesmatsedeln vecka 25

Midsommarveckan är över och vi kom hem från landet tidigare idag. Helgen avslutades med ett praktfullt regnoväder i enlighet med hur resten av helgen har sett ut för vår midsommarafton var den regnigaste jag har varit med om på länge. Nåväl, trevligt var det ändå och god mat åt vi. Resten av veckan har vi bland annat grillat, ätit pizza och slängt ihop en pastasallad. Såhär ser veckans baklängesmatsedel ut:
 
 
I måndags skulle vi egentligen bort på middag men jag drog på min en förkylning under helgen och vi fick snällt hålla oss hemma istället. Till middag gjorde vi den krämiga pastasalladen vi så ofta gör när orken inte riktigt finns där. Och fasligt god är den, den där salladen.
 
I tisdags blev det enklast (och godast) möjliga pga fortfarande jättesnuvig. Ostbricka med gorgonzola och långlagrad herrgård, marinerade oliver, kronärtskockor och soltorkade tomater, finncrisp och en göttig cantaloupemelon.
 
I onsdags åkte vi till min bror med familj och åt middag. Vi grillade aubergine i tjocka skivor (som marinerades i olivolja, pressad vitlök, salt och peppar), skogschampinjoner, halloumi, vitlöksbröd (ja, vi grillade vitlöksbrödet, det blir helt galet gott) och hamburgare till de andra. Som tillbehör hade vi tzatziki och pommes frites.
 
 
I torsdags hade vi fullt upp med att förebereda midsommarmaten så till middag gjorde vi ett säkert kort - pizza. Som vanligt toppad med tomatsås, mozza, kronärtskocka, inlagd paprika, lök och svarta oliver. Jag hade även köpt hem ett huvud riktigt färsk vitkål som jag mandolinade tunt och sedan smaksatte med rapsolja, vitvinsvinäger, salt, svartpeppar och persillade.
 
I fredags firade vi midsommarafton med ett gäng Svanesundskompisar och precis som resten av Sverige grillade vi på kvällen (trots ihärdiga regnskurar). Var och en tog med sig vad de ville lägga på grillen (jag hade med mig BBQ-marinerad quornfilé) och till det åt vi två goda sallader - en med melon, picklade senapsfrön och fetaost och en sommarvitkålssallad med vinaigrette, avokado och tomat. Till efterrätt bjöd jag och Calle på en gräddfilspannacotta som vi toppade med lime- och myntamarinerade bär.
 
I lördags åt vi ugnsrostade grönsaker med vegetarisk biff (till mig, Garants grönkålsbiffar - supergoda!) och kyckling och till det hade vi en fantastiskt god salsa med jordgubbar, rabarber, jalapeno och rosébalsamvinäger. Till efterrätt bjöd Calles systerdotter Vera på en chokladmousse med kaffe och krossade polkagrisar. Fantastiskt god!
 
Idag är det söndag och till middag åt vi fattoush, en libanesisk sallad dressad med olivolja, granatäpplesirap, pressad citron och sumak. Fantastiskt gott. Till fattoushen åt vi hommous och marinerad quornfilé.

Baklängesmatsedeln vecka 24

Den här veckan alltså. Ner som en pannkaka och upp som en sol, ungefär. Jag kan inte förstå att det är midsommar om en vecka och får smärre panik av att tiden just nu verkar gå i fast forward. Jag längtar samtidigt efter semester men önskar att våren hade varit lite bättre vädermässigt. Det känns som att vi gick från februari till juni och det är inte utan att jag känner mig lite snuvad på våren. Nåväl, det är bara att hänga med, som det brukar vara. Den här veckan i matväg då? Dragonsås, bolognese och pizza, bland annat:
 
 
I måndags lagade vi pasta bolognese, vilket händer typ... aldrig hos oss. Jag gjorde såsen på Anammas sojafärs och toppade med slätbladig persilja, riven parmesanost och svarta oliver.
 
I tisdags kom vänner över på middag och vi bjöd på en bulgursallad med kikärtor, tomater, mynta, kronärtskocka, granatäpple och salladslök. Till salladen åt vi sojastimlor/nötfärsbiffar och en kall yoghurtsås med vitlök och finhackad mynta.
 
I onsdags plockade vi fram majstortillas ur frysen och gjorde tacos! De fyllde vi med jerkkryddadade chicken style strips från Fry's, portobellosvamp och lök, riven ost, mangosås och salsa småtomater, pressad lime och salladslök.
 
I torsdags stannade vi till på Wrapped vid Korsvägen och åt middag innan vi traskade vidare mot Liseberg. Jag tog en naked burrito med lime- och korianderris, rostade grönsaker, svarta bönor, picklad rödkål, riven ost och stark salsa. Calle slog till på en likadan fast med carnitas och Clara festade till det med bönor, nachos och guacamole.
 
I fredags hade vi pizzafredag på landet, och toppade gjorde vi som alltid med med tomatsås, riven ost, kronärtskocka, lök, peperoni och paprika.Till efterrätt åt vi Bibbis hallongrottor.
 
I lördags gjorde Bibbi kyckling/quornfilé med (skedätargod) dragonsås som vi åt med ugnsrostade grönsaker och en grönsallad (dressad med min favoritvinaigrette med rapsolja, vitvinsvinäger, riven vitlök och svartpeppar). Till efterrätt åt vi jordgubbar med grädde och socker.
 
 
Idag är det söndag och vi har suttit ute och ätit middag med utsikt över havet. (Livet på en pinne, som vissa hade sagt...) Idag har vi ätit en grekisk sallad tillsammans med ajvar-marinerad quornfilé (till mig och grillade nötfärsbiffar till de andra) och en kall yoghurtsås med ajvar. Till efterrätt åt vi fredagspralinerna från Kanolds.

Pizzadegen 2.0

Det har ju knappast undgått någon som läst den här bloggen ett tag att vi äter pizza (minst) en gång i veckan. Vi älskar pizza i den här familjen och jag håller den här pizzafredagstraditionen varmt och hjärtat. Degen gör vi alltid efter samma recept, men den senaste tiden har vi faktiskt uppdaterat det en aning. Galet, jag vet... (sådana är vi).
 
 
Istället för vanligt vetemjöl använder vi oss av ett tipo 00-mjöl, ett italienskt finmalt vetemjöl som man hittar lite överallt (i Göteborg bland annat på Aldardo eller Fratelli Gridelli). Tips från coachen? Använd baksten, grädda pizzan i så hög temperatur du bara kan och frys in degen som blir över. Vi lägger degen i påsar och måttar upp hur många pizzor det blir av den och skriver en stor siffra på fryspåsen.
 
Calles superoptimoptiska pizzadeg, 2.0
5-6 pizzor, ungefär
 
25 g jäst
0,5 dl vatten + 2 dl vatten
2 msk olivolja
6 dl tipo 00-mjöl
0,5 tsk salt
 
Lös upp jästen i en halv deciliter vatten. Tillsätt resten av vattnet, olivoljan och mjölet. Knåda degen i minst 13 minuter innan du tillsätter saltet. Knåda i sedan i 10 minuter till. Låt degen jäsa i ungefär 45 minuter och kavla sedan ut på ett mjölat bakbord. Forma till pizzor, toppa med vad du vill och grädda på hög, hög värme på baksten.

Knäckig rabarberpaj

När vi var i Skåne i helgen bjöd min mamma på den här fantastiska rabarberpajen som är toppad med ett knäckigt lager som smakar himmelskt tillsammans med den syrliga rabarbern.
 
 
Godast är den när den är lite ljummen, tycker jag. Jag har aldrig fattat grejen med glass till paj och föredrar vaniljvisp alla dagar i veckan men ok, glass kan väl också funka tänker jag... Receptet kommer från Ica.
 
Knäckig rabarberpaj
6 portioner
 
500 g rabarber
2 dl havregryn
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
125 g smör
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
smör till formen
 
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner de torra ingredienserna. Ansa och skär rabarbern i 4 cm tjocka bitar. Lägg i en smord pajform. Bred på smeten och grädda i mitten av ugnen i ungefär 40-50 minuter tills pajen fått fin färg. Servera med vaniljvisp.

Baklängesmatsedeln vecka 23

Den här veckan var kort men kändes som ett år. Ungefär. Några veckor kvar till semester och jag längtar efter lugn och ro, solsken och noll tankar på morgondagen. Snart så. I matväg har det blivit en hel del säkra kort, bland annat min favoritsallad tabbouleh och hommous
 
I måndags gjorde vi en tabbouleh som vi åt med marinerad quornfilé och en kall yoghurtsås med pressad citron.
 
I tisdags åt vi middag hos några vänner och de bjöd på en ljummen bulgursallad med grillade grönsaker som till exempel paprika och spetskål (note to self - otroligt gott med grillad spetskål). Till sallade hade vi en kall sås med yoghurt och mango chutney och till efterrätt åt vi jordgubbar med grädde och/eller glass.
 
 
I onsdags gjorde vi en kokosdaal som vi åt med papadums (färdiga från Santa Maria, pensla med olja och kör i micron) och picklade citroner.
 
 
I torsdags åt vi snabb middag hemma innan vi skulle till Liseberg så jag mixade ihop en hommous (kikärtor, en skvätt vatten, vitlök, en nypa salt, massor med tahini och pressad citron, mixa tills den är ordentligt slät) som vi åt med vinbladsdolmar och en enkel grönsallad.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags grillade vi korv (vegetarisk chorizo till mig, väldigt god!) som vi åt med potatissallad, rostad lök och en stor klick senap.
 
Idag är det söndag och vi kom just hem från Skåne. Till middag har vi ätit den snabbaste och godaste pastarätten jag vet - pasta med chili, vitlök, mängder av olivolja, slätbladig persilja och parmesan

Marinerad quornfilé

Vi har just kommit hem från en långhelg på landet och jag är helt dagvill. Söndag? Tisdag? Ingen vet säkert. Vi har som vanligt ätit massor med god mat, bland annat gjorde vi härom kvällen en rödvinssås som vi serverade till kokt nypotatis och marinerad quornfilé (till mig) och oxfilé (till de andra). På toppen hade vi boursinost.
 
 
Jag har faktiskt aldrig riktigt förstått quornfiléernas storhet, förrän nu då vill säga. Är himla bra att bara plocka fram ur frysen, lägga ner i en plastpåse och ösa på vad man nu må vara sugen på att marinera med. Jag har ofta i någon olja, kanske lite soja, honung, kryddor beroende på humör och en skvätt citron. Allt blir bättre med citron. I senaste numret av Allt om Mat Grillspecial fanns det ett helt gäng med recept på olika marinader och grillsåser som jag har tänkt prova framöver, bland annat en med texmex-stuk och en bbq-variant med whisky. Spännande! 

Baklängesmatsedeln vecka 22

Den här helgen har varit välbehövlig och lugn. Regnet har öst ner idag men det har inte gjort så mycket, vi har skrotat omkring här på landet och fixat med det ena än med det andra - städat, tvättat, busat, gjort granola, tvättat bilen (!) och så har vi gjort en rödvinssås som blev fantastiskt god. I matväg har veckan sett ut såhär:
 
I måndags skulle jag göra något "snabbt och enkelt" efter jobbet men kom hem från affären med ingredienser till en paj. Det blev favoriten med rucola- och tomatfyllning som vi åt tillsammans med auberginerullar (fyllda med ost) och spenat- och basilikasås (mixa matyoghurt, babyspenat, basilika och vitlök, smaka av med salt och peppar). 
 
I tisdags gjorde vi en riktigt fin sallad med kamutvete, jordgubbar, kronärtskocka, tomat och honungs-dijonvinaigrette. Till salladen hade vi en grillad getostmacka med pekannötter på toppen.
 
 
I onsdags plockade vi fram våffeljärnet och gräddade ett gäng matiga våfflor till middag. Jag hade slattar av konstiga mjölsorter i skafferiet som behövde användas upp så i smeten hade vi bland annat mandelmjöl, hasselnötsmjöl och en gnutta grahamsmjöl. Toppade gjorde vi med gräddfil, rödlök, västerbottensost, tångrom och avokado
 
I torsdags slängde jag ihop en snabb pasta med svamp, lök och parmesanost innan vi packade ihop oss och gick mot Liseberg. Till pastan åt vi en tomat- och mozzarellasallad.
 
 
I fredags var det pizzakväll på landet. Toppade gjorde vi som alltid med lite blandad kompott, bland annat kronärtskocka, svarta oliver, lök och ananas. Till efterrätt åt vi som alltid praliner från Kanolds. Favoritsmaken just nu? Passionsfrukt, tror jag. Ljuvlig.
 
I lördags var det fint väder (trots dystra regnprognoser...) så vi grillade, såklart. Majskolvar och gemsallad till mig, karré till de andra. Till det hade vi nypotatis, tomat- och löksallad och aioli.
 
Idag är det söndag och vi har just ätit quornfilé (och oxfilé till de andra) med nypotatis, rödvinssås, sallad och en klick boursinost. Ljuvligt gott.

Pingsthelgen

Den här helgen spenderar vi på landet. Tidigare idag hämtade Calle hem båten så vi har spenderat eftermiddagen på havet. "Fortare pappa, fortare pappa!" skriker Clara och tjuter av glädje när Calle drar på. 
 
 
Nu ska vi snart lägga oss raklånga på soffan och titta på film och äta After Eight. Hoppas att ni alla har en riktigt fin långhelg!

RSS 2.0