Baklängesmatsedeln vecka 30

Vilken helg det har varit! Från solsken och värme till ösregn, åskoväder och monsunregn. Sista semesterveckan har vi spenderat på landet, i stan och i Skåne och innan idag svängde vi in på mina föräldrars gata och härifrån ska vi jobba några dagar innan vi åker mot landet igen. I matväg har vi fått till några godbitar, bland annat hamburgare (med Calles übergoda majonnäs!) och en vegetarisk paella signerad Ottolenghi. Spana in baklängesmatsedeln nedan.
 
 
I måndags gjorde vi en ljummen sallad med ugnsrostade morötter och butternutpumpa, belugalinser, machésallad och rostade pumpafrön. Till salladen hade vi en crème fraiche smaksatt med fetaost och soltorkade tomater och marinerad quornfilé till mig och flat iron steak till de andra.
 
I tisdags var vi på blixtvisit i stan och pga jättetomt kylskåp traskade vi bort till Wrapped och åt middag. Jag åt en naken burrito med svarta bönor, ungsrostade grönsaker, picklad rödkål, riven ost och salsa och Calle och Clara åt burrito med kyckling.
 
I onsdags kom vänner upp till landet och hälsade på och vi gjorde hamburgare. De andra malde nötfärs och gjorde smash burgers och jag åt sojaburgare. Till burgarna åt vi pommes och chilimajonnäs.
 
 
I torsdags gjorde jag vegetarisk paella à la Ottolenghi! Istället för sojabönor hade vi i vaxbönor från trädgårdsodlingen.
 
I fredags var vi på kalas hos min syster i Helsingborg och hon bjöd på en jättebuffé med två sallader (en asiatisk och en med vattenmelon, fetaost och picklad lök, så himla gott), ostar, kallskuret och två olika sorters pajer. Till efterrätt åt vi sorbet och sedan tårta, såklart.
 
I lördags startade vi kvällen med varsin kir royal (min bror med familj har varit på roadtrip i Frankrike och kom hem med riktigt fin crème de cassis) och sedan festade vi till det med rester från gårdagens kalas. Vi gjorde även en ny sallad, den här gången en variant med vattenmelon, edamamebönor och halloumi som blev väldigt god.
 
Idag är det söndag och vi kom hem till mina föräldrar för några timmar sedan. På väg hem köpte vi med oss pizza - jag tog en vegetarisk variant med zucchini, svarta oliver och mozzarella som var väldigt god och Calle slog till på en Hawaii med ananas och skinka. Är fortfarande i chock efter hans val, för jag tror aldrig han har ätit Hawaii någonsin (och jag tror inte han kommer att göra det igen heller. Hahaha).

Grillad rotselleri

Det är fredag och snart packar vi in oss i bilen och åker mot Skåne. De sista dagarna på semestern spenderas i Helsingborg där vi ska fira min syster som fyller år, sen blir det några dagars jobb hemifrån innnan vi åker mot landet igen. Det har varit en fin sommar än så länge!
 
 
Första helgen på ledigheten åt vi middag med våra vänner på landet, och bland annat grillade vi en hel rotselleri som blev så otroligt söt och mjäll i smaken. Såhär gjorde vi på ett ungefär:
 
Grillad rotselleri
Sätt igång grillen. När glöden är varm, lägg på hela rotsellerin på gallret och sätt på locket. Vänd några gånger, en gång varje kvart eller så, och låt rotsellerin ligga på grillen i ungefär två timmar. Skär upp rotsellerin i  stora klyftor och servera med hemmagjord bearnaisesås.

Quornfilé med dragonsås

Vi är i stan på snabbvisit för att ta in post, vattna blommor och fixa med det ena och det andra. Semestern börjar lida mot sitt slut, i alla fall för några veckor för i slutet av augusti åker vi till våra vänner i USA och hälsar på. Det är alltid fint med semester, men jag mår nog egentligen som allra bäst med rutiner och ordning och reda så därför känns det inte alls speciellt jobbigt att börja jobba på måndag. Dessutom kommer ju hösten så småningom, och det råkar vara min favoritårstid.
 
 
Inför kommande vardagar när middagsinspirationen är lika med noll kan jag tipsa om den här enkla rätten som Bibbi bjöd på för några veckor sedan. Jag brukar snabbmarinera quornfiléerna (ledsen för att det saknas måttangivelser på marinaden men jag skvätter bara i ingredienserna i en påse och det blir alltid bra) men vill du inte göra det går det bra att bara salta och peppra när du steker dem (i mycket smör).
 
Quornfilé med dragonsås
2 portioner + matlåda
 
6 quornfiléer
(marinad på soja, pressad citron, honung, salt och peppar)
2 dl lätt crème fraiche
0,5 dl vatten
2 tsk torkad dragon
1 tärning grönsaksbuljong
1 liten klick dijonsenap
2 msk hackad färsk persilja
 
Lägg quornfiléerna i en plastpåse med ingredienserna till marinaden och lått gotta i några minuter. Stek sedan quornfiléerna i smör på medelvärme i några minuter på varje sida. Ställ åt sidan. Vispa ihop crème fraiche, vatten, dragon, dijonsenap och smulad buljongtärning och låt puttra i några minuter på svag värme. Häll upp såsen i en form, lägg i quornfiléerna. Toppa med hackad, färsk persilja.

Baklängesmatsedeln vecka 29

Vår tredje semestervecka har i mat- och dryckesväg innefattat följande: middag på Slussen, växande bönplantor, drink utomhus och varma sommarkvällar, nystartad bubbelklubb med vänner och nyinköpt espressobryggare. Vad vi har ätit? Kolla nedan:
 
I måndags svängde vi inom Wrapped där vi festade till det med varsin burrito. Jag tog som vanligt en vegetarisk variant med svarta bönor, ungsrostade grönsaker, picklad rödkål, riven ost och salsa och Calle tog en snarlik variant med carnitas istället för grönsaker.
 
 
I tisdags kom vi upp till landet och till middag åt vi en bulgursallad med bland annat rädisor, tomater, paprika och avokado. Till salladen hade vi grillat kött/quorn och en kall sås med yoghurt, ajvar och sambal oelek.
 
I onsdags gjorde de andra grillspett med fisk (och Calle får fortfarande något drömlikt i blicken när han berättar om hur goda de var) och jag åt en vegetarisk biff med grönkål och chipotle. Som tillbehör hade vi limeaioli och grillad lök och champinjoner.
 
I torsdags var vi på Slussen med ett gäng kompisar och åt middag och tittade på Tingsek! Jag åt nypotatis med rökt rapsolja och getyoghurt till förrätt och till varmrätt åt jag en variation på rödbetor med belugalinser. Till efterrätt åt jag en vit chokladkräm med kanderade nötter.
 
I fredags köpte jag en ny pizzasten till grillen så på kvällen festade vi till det med en hel uppsjö av olika pizzor! En variant var den här (med parmesankräm, pinjenötter, svarta oliver och vindruvor) och de andra toppades bland annat med mandolinad nektarin, getost och honung,  en annan med ostronskivling, zucchini och ugnsrostad tomatsås.
 
 
I lördags var det åter igen fint väder så på kvällen åt vi middag ute. Älsk på det. Till förrätt åt vi den här favoriten, sparris med grapefruktsås, och till varmrätt åt vi potatis- och purjolöksröra, grillad gemsallad, marinerade kikärtor, entrecôte och en stor laddning vitlökssmör
 
Idag är det söndag och jag har ätit sojamarinerad quornfilé med en dragon- och dijonsås. Som tillbehör hade vi ris och haricot verts.

Slussens Pensionat

Igår fyllde vår vän Johan år och vi firade hans födelsedag på Slussens Pensionat med picknick, fin-champagne, middag och konsert. Vi hade packat ner en av våra finaste bröllopspresenter som har legat på lagring i fem år, en Louis Roederer Cristal, som vi drack till lite plockmat.
 
 
På kvällen åt vi trerätters middag och lyssnade på Magnus Tingsek som spelade sin andra konsert på Slussens Pensionat för den här säsongen. Sommarens finaste kväll? Antagligen. Trevlig helg till er alla!

Zucchini- och majsfritters

Förra året fick vi massor av zucchinis men det här året är det bara en enda planta som har tagit sig och på den plantan finns det just nu en pluttig liten zucchini som förhoppningsvis kommer ta sig under de kommande dagarna. Det här året har vi satt en variant som ger gula, relativt små zucchinis, det ska bli spännande att smaka!
 
 
De här små godbitarna med zucchini och majs tipsade våra vänner om och de är galet goda! Observera att det här mer är något av en receptskiss, så prova dig fram när det gäller mängden mjöl.
 
Zucchini- och majsfritters
2 portioner + eventuell matlåda
 
1 stor zucchini (eller 2 mindre)
1 liten burk majs
1 ägg
mjöl (tills smeten sätter sig, ungefär 0,5-1 dl)
salt, nymald svartpeppar
mald koriander
chiliflakes
 
Riv zucchinin grovt och pressa ur vätskan ordentligt. Lägg i en bunke tillsammans med majskornen. Tillsätt ägget och mjölet och låt stå en stund. Min smet vätskade ganska mycket så jag hällde av den och tillsatte sedan lite mer mjöl tills smeten var tillräckligt fast (men inte FÖR fast) för att klicka ut. Smaka av med kryddor. Värm smör i en stekpanna och klicka i lagom små plättar. Stek några minuter på varje sida på medelvärme tills de har fått fin färg och är fasta i mitten.

Ostpaj med primörer

Den här pajen bjöd vi på när vi firade midsommar på landet och den smakade alldeles ljuvligt! Att ha ricotta i äggstanningen är en genial idé för det blir en lite fastare fyllning än den vanliga med ägg och grädde. Receptet hittade vi i Hemköps medlemstidning.
 
 
Receptet är gjort för en långpanna men vi använde istället en muffinsform och tryckte ut småpajer vilket funkade fint. Den här pajen åt jag kall dagen efter så den är perfekt att ta med som picknickmat!
 
Ostpaj med primörer
8 portioner (16-ish småpajer)
 
4 dl vetemjöl
225 g smör, kylskåpskallt
1 stort ägg
2-3 msk iskallt vatten
 
2 askar ricotta
4 ägg
3 dl vispgrädde
300 g lagrad ost, riven
salt, nymald svartpeppar
 
3-4 gröna sparrisar
5 rädisor
2 dl blandade salladsblad
50 g fetaost
1 msk olivolja
3 msk hackade hasselnötter
 
Blanda ingredienserna till degen tills du har en (relativt lös men) smidig pajdeg. Tryck ut i långpanna (27*33 cm) eller som vi gjorde, i en muffinsplåt. Ställ i frysen i 10 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop ricotta och ägg i en bunke. Rör i grädden och blanda ner riven ost. Smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ungefär en halvtimme tills oströran har satt sig och fått färg. Bryt bort det hårda från sparrisen och hyvla med potatisskalare. Ansa och skiva rädisorna tunt. Blanda salladsblad, sparris och rädisor i en bunke. Skär pajen i bitar (eller ta upp ur muffinsformarna och lägg på ett stort fat) och ringla över olivoljan och toppa med sallad, fetaost och hasselnötter. 

Baklängesmatsedeln vecka 28

Vår andra semestervecka har spenderats i Skåne och vi kom hem igår lagom till middagstid. Nu ser jag fram emot några lugna dagar hemma innan vi ska upp till landet igen i några dagar! Den här veckan har vi bland annat ätit en bortglömd Ottolenghisallad, ätit middag på Warpigs och firat bröllopsdag. Kolla in baklängesmatsedeln nedan:
 
I måndags åt de andra pappas oxrullader och jag värmde på ett gäng vegobullar. Till det åt vi brunsås, kokt potatis och inlagd gurka.
 
 
I tisdags gjorde jag smørrebrød! Några toppade vi med kall, skivad potatis, rostbiff till de som äter det, remouladsås, rostad lök och syltlök och några toppade vi med panerad halloumi, några skivor Svarte Sara, Blå Kornblomst och fikonmarmelad. Vi klippte även över lite krasse.
 
I onsdags grillade vi. Flankstek till de andra och (vegetarisk) chorizo till mig. Till det år vi pommes frites, bearnaisesås och en vitkålssallad dressad med krondillsrapsolja och en skvätt vinäger.
 
I torsdags gjorde vi en tomatpaj på de tomaterna vi köpte med oss hem från Viby Potatis tidigare i veckan. Till pajen hade vi en enkel grönsallad.
 
I fredags åkte vi mot Köpenhamn för att fira vår femte bröllopsdag! Vi åt som vanligt lunch på Öl & Bröd, drack champagne på Radisson Blu Royal (där förlovade vi oss!) och åt middag åt vi på Warpigs innan vi åkte hem igen. Calle åt überstarka kycklingvingar med blue cheesesås och selleri och jag åt mac'n'cheese, hush puppies och hot pickles
 
 
I lördags gjorde vi den här Ottolenghisalladen med ugnsrostad citron (yum!) och tomat som vi åt med zucchini- och majsfritters
 
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta pizza! Degen är på jäsning, tomatsåsen är mixad och strax ska jag plocka fram det vi ska toppa med. Idag blir det grillad paprika,mozzarella, svarta oliver och lök!

Gunnarshögs Gård

Igår var vi en sväng på Österlen, mest för att insupa atmosfären (trots ösregn men jag lovar, Österlen är fantastiskt vackert ändå) men även för att besöka Gunnarshögs Gård och fylla på förrådet med rapsolja. Vi har varit där en gång innan när vi var på matlagningshelg på Ystad Saltsjöbad och redan då fastnade vi för den här pärlan.
 
 
Förutom att köpa med mig en helt vanlig kallpressad rapsolja köpte jag även en som är smaksatt med krondill. Jag är egentligen ganska tveksam till smaksatta oljor av flera olika anledningar men den här, den är riktigt fin. Vi ringlade den över en vitkålssallad när vi kom hem. Ljuvligt.
 
Jag köpte även med mig rostade rapsfrön, och en het ketchup från Concoct Fabrique, ett litet marmeladkokeri i Ystad. Ketchupen är himmelsk och halva flaskan gick åt när vi åt middag senare på kvällen. Betyg? Fem av fem hestar från samtliga i familjen.

Pilane

Om ni har vägarna förbi Tjörn i sommar tycker jag ni ska svänga inom Pilane som är en skulpturpark belägen på ett gravfält från järnåldern. Stora skulpturer är utplacerade runt gravfältet och från utsiktsplatsen har man en otrolig vy över den karga västkusten.
 
 
Vi traskade omkring i någon timme och åt sedan picknick i gräset en bit från skulpturerna. Clara och Vera tyckte det var spännande att spana på skulpturerna och min stora favorit är helt klart Anna, det stora huvudet som ståtar längst upp på klipporna. Så himla coolt.

Tomatpaj med tre sorters ost

Nu är det säsong för tomater (ÄNTLIGEN!) och förra veckan gjorde jag en tomatpaj med tre sorters ost som blev hiskeligt god. Det där med varma tomater är kanske inte för alla, jag var själv en varm-tomatvägrare för ett tag sedan men jag är helomvänd och frälst sedan några år.
 
 
Istället för att använda "vanlig" getost köpte jag en mild  och riktigt mjuk variant utan kant. Président har en sort som är toppengod och den är perfekt att använda i matlagning.
 
Tomatpaj med tre sorters ost
4 portioner
 
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk iskallt vatten
 
250 g ricotta
150 g chèvre
50 g riven parmesan
3 ägg
400 g körsbärstomater
finhackad gräslök
flingsalt, svartpeppar
 
Mixa samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i en pajform. Låt stå kallt i minst en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Blanda äggen med ostarna, smaka av med salt och svartpeppar från kvarn och häll i pajskalet. Grädda i 10-15 minuter. Halvera tomaterna, plocka ut pajen ur ugnen och lägg i tomaterna med snittytan uppåt. Grädda i ytterligare 10-15 minuter tills tomaterna blivit mjuka. Klipp över gräslök och strö över lite flingsalt och servera pajen ljummen med en stor grönsallad.

Baklängesmatsedeln vecka 27

Tidigare idag kom vi hem till stan och ikväll är det tvätt och ompackning som gäller för imorgon åker till till Skåne för häng hos mina föräldrar och Köpenhamnsbesök. Första veckan på semestern har vi ätit massor med god mat, bland annat en alldeles ljuvlig tomatpaj, och den kolgrillade rotsellerin vi gjorde i fredags. Baklängesmatsedeln ser ut såhär:
 
I måndags gjorde jag en tomatpaj med tre sorters ost som blev fantastiskt god! I pajen hade jag ricotta, parmesan och getost och toppade gjorde jag med halverade småtomater som blev sådär söta och goda. Till pajen hade vi en grönsallad. (Resterna av pajen åt vi till lunch när vi var ute med båten dagen efter och den smakade precis lika bra kall.)
 
I tisdags gjorde vi dagen till ära (happy 4th!) BBQ-marinerade blomkålsspett som vi åt med (en variant av) ranchdressing och potatis som vi grillade i små foliepaket på grillen. 
 
 
I onsdags svängde vi inom RJ och köpte flat iron steak till de andra, så på kvällen grillade vi. Jag penslade ganska tjocka aubergineskivor med olivolja och riven vitlök och kryddade med salt och peppar. Som tillbehör hade vi pommes frites (som vi dubbelfriterade) och aioli, grillade småtomater och grönsallad med Bibbis goda vinaigrette.
 
I torsdags begav vi oss till Lyckorna i Ljungskile och åt middag på Musselbaren. Inte ett solklart besöksmål för en fiskvägrare som mig men vad gör man inte för sin skaldjursälskande familj... De andra åt såklart musslor högt och lågt och jag beställde in en riktigt god grönsaksrisotto och ett glas champagne. Till efterrätt åt jag tryffel och drack en kopp te. Sämre torsdagskvällar har jag haft, om man säger så. 
 
I fredags kom våra vänner över på middag och vi hade grillbonanza! Jag och min mat-partner in crime Johannah har en gemensam förkärlek för kål och var båda sugna på att prova att kolgrilla vitkål. Vi gjorde även Paul Svenssons glödbakade rotselleri med bearnaisesås och samtliga rätter var helt fantastiskt goda. Som tillbehör hade vi sötpotatispommes, jalapenomajonnäs, grillad lök och brynt salviasmör
 
I lördags åkte vi till Öckerö och hälsade på vänner och vi grillade, eftersom vädret var fint (om än lite blåsigt). Vi åt en ljummen sallad med pärlcouscous, vita bönor och grillade grönsaker, bland annat paprika, spetskål och lök. De andra åt även grillad flankstek, och som tillbehör hade vi en supergod fetaoströra med massor av vitlök.
 
 
Idag är det söndag och vi kom alltså in till stan tidigare idag. Eftersom vi åker mot Skåne imorgon och kylskåpet ekar tomt ska vi snart traska bort till thairestaurangen på Engelbrektsgatan och äta varsin pad thai (och vill du göra egen variant finns det ett bra recept här).

Grillad aubergine

Vi har grillat några gånger den här veckan, som sig bör i semestertider. De andra festar till det med närproducerat kött från RJ och jag provar lite nya grönsaker att lägga på grillen. Här om dagen grillade jag aubergine, det har vi ätit några gånger när vi har grillat hos min bror med familj och det är otroligt gott!
 
 
Krydda kan man ju göra med precis vad som helst men jag tycker auberginen har en väldigt fin smak i sig själv så jag körde på enklast möjligast med salt, peppar, olivolja och citronzest.
 
Grillad aubergine
Dela auberginen i lagom tjocka skivor  (en cm eller så) och pensla med olivolja och strö över salt och nymald svartpeppar. Jag pressade även över en vitlök som jag gned in i auberginen med, och rev över lite citronzest. Grilla någon minut på varje sida tills auberginen har mjuknat ordentligt. Precis innan servering ringlade jag över lite mer olivolja, drog några varv till med pepparkvarnen och strödde på lite mer havssalt.

Agua fresca med melon

Semestern har rivstartat på bästa sätt. Varma dagar, båtturer, god mat, kvällshäng vid bryggan, utflykter och lunch på trädäcket. Den här veckan är Calles systerdotter Vera här på landet med oss och hon och jag höftade ihop en agua fresca (löst baserat på Jonas Crambys recept i Texmex från grunden) för några dagar sedan.
 
 
Släng ner några isbitar precis innan servering så har du en kall och läskande dryck till varma sommardagar.
 
Agua fresca
Koka upp en sockerlag på ungefär 1 dl vatten och 1 dl strösocker (frys in det som inte används, perfekt att ha till drinkar) och ställ åt sidan. Mixa vattenmelon (ta bort eventuella kärnor) med lite vatten tills du har en slät, rosa dryck. Smaka av med sockerlag och blanda i eventuell smaksättning - limejuice eller mynta passar fint till! Ett annat alternativ är att tillsätta bubbelvatten istället för vanligt vatten.

Salsa molcajete

Fördelarna med att ha vänner som är minst lika matlagningsintresserade som vi är många. Bland annat är de vansinnigt duktiga på att nosa fram recept som jag verkligen gillar. Som den här salsan till exempel, som vi åt första gången på midsommar. I helgen gjorde vi den igen och åt tillsammans med nyfriterade tortillachips.
 
 
Receptet hittade våra vänner i matlagningsprogrammet Fahléns Matäventyr och är signerat Peter Norman.
 
Salsa molcajete
1 stor skål
 
1 kg plommontomater
2-6 serranochili* (beroende på styrka)
1 silverlök, tunt skivad
3 klyftor vitlök
2 lime, pressade
salt
 
Rosta tomaterna, chilifrukterna och löken i en torr gjutjärnspanna tills de har svartnat runtom. Mortla vitlöken med salt och tillsätt limejuice. Tillsätt den rostade löken och därefter chilin och slutligen tomaterna. Mortla ordentligt tills du har en salsa och smaka av med salt.
 
*Vi hittade ingen serranochili utan körde istället på de sorter som fanns att tillgå i affären, vilket var spansk peppar och jalapeno.

Baklängesmatsedeln vecka 26

Den här helgen har varit så himla fin. Vi har haft besök av vänner, traskat runt i stan, ätit god mat och druckit drinkar. Massor med drinkar. I veckan har jag varit ute några gånger, men där emellan har vi fått till några riktiga godbitar. Baklängesmatsedeln at your service:
 
 
I måndags gjorde vi en slags ljummen sallad med couscous, ugnsrostade morötter och rödlök med harissa och spiskummin. Toppade gjorde vi med tomater, kikärtor, färsk mynta, rostade mandlar och en kall sås med tahini, pressad citron, olivolja och lönnsirap. Till salladen åt Calle en korv och jag nöjde mig med några extra kikärtor.
 
I tisdags var jag på sommar-AW med mina kollegor. Vi traskade bort till Liseberg efter jobbet och parkerade oss i solen på Tyrolens uteservering och jag slog till på en vegetarisk plocktallrik med österrikisk porterost, mögelost, cornichons, rädisor, morötter och bröd.
 
I onsdags packade vi in oss i bilen och åkte bort mot Röda Sten för att ha picknick, spana på båtar och insupa den Brooklynesqua atmosfären där nere. I picknickkorgen hade vi packat ner wraps gjorda på kokos- och svartpeppartortillas fyllda med jerkkryddade sojastrimlor, svarta bönor, mangosås och tomater. Till efterrätt gick vi och köpte varsin glass.
 
I torsdags var jag på Storans uteservering och åt middag med vänner. Jag slog till på några smårätter - sötpotatispommes med chilimajonnäs, sallad med picklad rödlök och grillad majskolv.
 
I fredags firade vi in semestern! Vi åt pizza deluxe, skålade med bellinis och åt praliner från Kanolds till efterrätt. 
 
 
I lördags hade vi en himla fin kväll tillsammans med vänner. Calle hade förberett carnitas och jag hade gjort svarta bönor i kokosmjölk. Till det hade vi majstortillas (hemmagjorda, vi har köpt en tortillapress!) och picklad rödkål, guacaole, salsa molcajete och riven ost.
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit biffar (de andra åt nötfärsbiffar med ajvar relish och persilja och jag stekte på en färdig grönkålsbiff) med ugnsrostade grönsaker och två kalla såser - en tzatziki och en med ajvar relish (älsk på det!) och sambal oelek.

RSS 2.0