Baklängesmatsedeln vecka 4
Från minusgrader och snölandskap i Idre till grått, regn och slask i Göteborg. Nåväl, det är inte så dumt att komma hem ändå - borta bra men hemma bäst, som man brukar säga. Den senaste veckan har vi ätit några riktiga fjällfavoriter - stuvade makaroner och våfflor, bland annat. Baklängesmatsedeln at your service:
I måndags åt de andra lasagne som pappa hade med sig upp till fjällen och jag hade laddat upp med kidneybönor och gjorde den här kidneybönsgratängen som har seglat upp som favorit i Matrepubliken.

I tisdags åt vi en variant av den här grytan, de andra åt med kyckling och jag med sojabiff. Till grytan åt vi ris och en enkel grönsallad.
I onsdags gjorde vi ett kylskåpsrens och jag åt upp resterna av min kidneybönsgratäng. Smakar precis lika gott efter någon dag i kylskåpet så den här rätten är toppen i matlådan.
I torsdags gjorde vi en klassiker som vi alltid äter när vi är i fjällen - stuvade makaroner. De åt vi med chilisås (alltid chilisås, ketchup göra sig icke besvär) och sojakorv/falukorv.

I fredags åt vi en tidig middag för vi hade after-ski i vårt hus. Vi laddade våffeljärnen och åt matvåfflor som vi toppade med gräddfil, finhackad dill, rödlök, tångrom och riven västerbottensost. Till efterrätt åt vi våfflor toppade med hjortronsylt (och grädde).
I lördags var det sista dagen i fjällen och vi hade tacokväll! Ingen vidare presentation behövs gissar jag på, men en ny favorit att ha i är ananas.
Idag är det söndag och vid femtiden sladdade vi in på Södra Vägen. Till middag blev det enklast möjliga och en av våra favoriter - Malins pastasallad, som vanligt toppad med obscena mängder tabasco. Den salladen är en riktig räddare i nöden när orken tryter!
Vykort från Idre Fjäll
En vecka går fort och i övermorgon åker vi hem till Göteborg igen. Vi har haft en fantastisk vecka med skidåkning, spelkvällar, luncher i toppstugan, fina solnedgångar, bowling, after-skii, Jägermeister i sittliften (eller one for the hill som den kallas...) och familjehäng deluxe.



Ikväll blir det som vanligt På Spåret men ingen middag för vi åt våfflor (den matiga varianten med gräddfil, dill, rödlök, västerbottensost och tångrom) och drack bubbel på after-skiin vi hade i vår stuga för någon timme sedan. Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!
Fooled pork
Jag har helt glömt att dela med mig av receptet på fooled pork som jag bjöd på när vi firade för-nyår i december. Det här receptet på fooled pork fick jag från Rebecka som i sin tur hittade det hos Jävligt Gott, och jävligt gott är precis vad det är. Helt fantastiskt, faktiskt!

Gör steamed buns och fyll med fooled pork, chilimajonnäs, picklad rödlök och lite finhackad färsk koriander. Fem av fem hestar får den här rätten från samtliga i familjen. (PS. Det syns ingen fooled pork på bilden? Eh, JO. Längst upp i vänstra hörnet...)
Fooled Pork
recept från Jävligt Gott
2 burkar omogen jackfruit (i saltlake à 565 g)
1 flaska god öl, 33 cl (gärna ale)
1 tsk grillkrydda
1-2 tsk rökt paprikapulver
1 dl vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
4 dl barbequesås
salt, nymald svartpeppar
olja
Börja med att hälla av och skölja bort lagen från jackfruiten. Stek den på medelhög värme i en gryta eller stekpanna med höga kanter tillsammans med kryddorna, salt, peppar och oljan i några minuter så vätskan dunstar. Slå därefter över ölen, vattnet och buljongen och koka i ca 45 minuter under lock på medelvärme.
Sätt ugnen på 200 grader på grillfunktion. När jackfruiten har kokat klart så häller du av buljongen och lägger jackfruiten i en ungsfast form. Täck med rikligt med bbq-sås och rör om, grilla sedan i ca 20 minuter. Ta därefter ut formen och mosa/dra isär jackfruiten med en gaffel så att den trådar sig. Smaka av med salt och peppar och blanda eventuellt i mer bbq sås och grilla därefter i 5-10 minuter till så den får lite mer färg.
Gratäng med kidneybönor
Den här kidneybönsgratängen som jag upptäckte förra veckan har jag lagat, eh, flitigt de senaste dagarna. Lätt att göra, sjukt god och dessutom är den perfekt i matlådan. Hurra! Tack för inspirationen, Sara!

Det där med chipotle kan man ju göra lite som man vill med men jag tycker det ger en god, lite rökig smak. Och hörni, snåla inte med salt och peppar i oströran! Servera med en god sallad.
Gratäng med kidneybönor
2 portioner + matlåda
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
460 g kidneybönor
chipotlepasta efter smak och tycke
2 dl riven cheddarost
2 dl crème fraiche
1 ägg
(salt, nymald svartpeppar)
Sätt ugnen på 200°. Hacka lök och vitlök och fräs mjukt i en stekpanna. Blanda ner krossade tomater, tomatpuré och socker och låt koka till en tjock sås, det tar ungefär en kvart. Skölj av bönorna och blanda ner dem i tomatsåsen. Smaka av med chipotle. Blanda ingredienserna till osttäcket och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Fyll en smord ugnsform med bönfyllningen och toppa med oströran. Grädda tills gratängen fått fin färg, det tar ungefär 20-30 minuter. Låt sätta sig lite innan servering.
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
460 g kidneybönor
chipotlepasta efter smak och tycke
2 dl riven cheddarost
2 dl crème fraiche
1 ägg
(salt, nymald svartpeppar)
Sätt ugnen på 200°. Hacka lök och vitlök och fräs mjukt i en stekpanna. Blanda ner krossade tomater, tomatpuré och socker och låt koka till en tjock sås, det tar ungefär en kvart. Skölj av bönorna och blanda ner dem i tomatsåsen. Smaka av med chipotle. Blanda ingredienserna till osttäcket och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Fyll en smord ugnsform med bönfyllningen och toppa med oströran. Grädda tills gratängen fått fin färg, det tar ungefär 20-30 minuter. Låt sätta sig lite innan servering.
Baklängesmatsedeln vecka 3
Greetings från Idre! Vi körde upp i morse och kom upp för några timmar sedan och baklängesmatsedeln har knåpats ihop med den här utsikten:

Älsk på den här vyn från balkongen! Hur som helst, den här veckan har jag rullat hatt TRE gånger, gjort några kylskåpsrens och haft fina vänner över på middag. Veckans baklängesmatsedel at your service:
I måndags gjorde jag en gratäng med kidneybönor (tack för inspiratonen, Sara - det här blev SÅ gott!) som toppades med ett tjockt lager osttäcke. Till gratängen åt vi en stor grönsallad.

I tisdags dök vi ner i skafferilådorna och fick ihop en kokosdaal som vi åt med med picklade citroner och papadums. Bästa matlådematen!
I onsdags mötte jag upp mina (före detta) kollegor på Pinchos! Jag åt i sedvanlig ordning vitlöksfrästa champinjoner, marinerade oliver och soltorkade tomater, sötpotatispommes och quesadillas med majsaioli. Kan i ärlighetens namn säga att Pinchos inte är mitt favoritställe direkt, men det funkar och det finns något för alla i vårt lilla gäng.
I torsdags var jag åter ute och rullade hatt, den här gången på Champagnebaren Forssén & Öberg. Åh, ljuvliga ställe! Jag åt en vegetarisk bricka med galet goda ostar, kronärtskocka, bröd, gul lök-kräm och inlagda oliver och cornichons. Till maten delade vi på en flaska champagne. Det stället rekommenderas varmt!

I fredags kom våra vänner över på middag och vi åt - hör och häpna - Biff Rydberg (med kött till de andra och tärnad rotselleri till mig). Till Rydbergen hade vi dijonkräm (blanda crème fraiche med dijonsenap, salt och peppar, rör försiktigt, klart) och en grönsallad.
I lördags packade vi ner Clara i vagnen och traskade bort till Wrapped för att äta middag. Jag och Calle åt burritos (fyllda med bland annat svarta bönor, salsa verde, grönsaker, limeris och picklad rödkål) och Clara fick tortillachips och en skål med guacamole.
Idag är det söndag och vi kom till Idre för några timmar sedan. Efter ett kort shoppingstopp på Idre Bua åkte vi till stugan och lagade middag! Idag blev det en enkel tacogratäng med purjolök, svarta bönor och sojafärs, toppad med ett osttäcke. Till gratängen åt vi salsa.
Tapenade
Imorgon är det fredag och sista dagen på jobbet innan en veckas semester med skidåkning, bastubad och after-ski tar vid. Yay! Det här året är vi elva vuxna, sju barn och en hund som åker upp tillsammans så lugn och ro och en veckas avkoppling - well, vi får se hur det blir med det.

Men vet ni, innan jag hoppar i min PJ och går och lägger mig tänkte jag bara tipsa er om hur gött och enkelt det är att göra egen tapenade. Innan har jag alltid mixat min tapenade med stavmixer men till nyår hackade Johan ingredienserna med kniv och det blev så otroligt mycket godare. Hoppas att ni alla får en fin helg!
Tapenade, Johan style
Hacka svarta oliver lite sådär halvgrovt och blanda med citronjuice, finhackad vitlök och lite finhackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Lägg på små brödbitar och ät direkt.
Stora vita bönor med pesto och parmesan
Mitt bidrag till vår MBT förra veckan var ett gäng pesto- och parmesandressade stora vita bönor som blev otroligt goda om jag får säga det själv. Långt nere i arkivet på Matrepubliken finns det ett liknande recept som jag letade upp och dammade av och justerade lite.

Det här kan man äta som tillbehör till nästan vad som helst tänker jag! Och peston kan man ju göra precis som man vill - använda valnötter, solroskärnor, basilika eller persilja. Oändliga möjligheter.
Stora vita bönor med pesto och parmesan
4 portioner
400 g stora vita bönor
40 g rostade pinjenötter
40 g rucolasallad
4 matskedar olivolja
1 matsked färskpressad citronjounce
1 liten schalottenlök, skalad och skuren i mindre bitar
havssalt, nymald svartpeppar
40 g rostade pinjenötter
40 g rucolasallad
4 matskedar olivolja
1 matsked färskpressad citronjounce
1 liten schalottenlök, skalad och skuren i mindre bitar
havssalt, nymald svartpeppar
parmesan
Lägg allt i en mixer, blanda ordentligt och häll röran över de avsköljda vita bönorna. Blanda ordentligt och smaka av med havssalt.
Baklängesmatsedeln vecka 2
Jag har varit ganska opepp på att laga mat den här veckan, faktiskt, men så är det ibland. Tur för mig då att vi hade MBT i torsdags för då fick jag en stor dos pepp och inspiration från de andra i gänget!
I måndags kom fyra av mina sex syskonbarn över på middag och vi gjorde såklart tacos (eller swacos, som det borde kallas...) Mjuka skal, guacamole och röd paprika är måsten, men även riven ost, salsa, lök och banan ska man ju ha på för att det ska bli en fulländad swaco.

I tisdags gjorde jag bästa möjliga kylskåpsrens och fick ihop en omelett. Inte fy skam, om jag får säga det själv. Toppade gjorde vi med purjolök och västerbottensost och till omeletten åt vi fyllda jalapenos och raw slaw med spetskål och avokado.

I onsdags hittade vi ett paket champinjoner i kylen så vi slängde ihop en pasta med svamp, vitt vin och grädde. Till den åt vi (som alltid...) kålsallad svängd i rapsolja, äpplecidervinäger, svartpeppar och salt.
I torsdags hade vi MBT hemma hos oss och temat var #nyttochfräscht. Mitt bidrag var ett gäng stora vita bönor som jag dressat i en slags rucolapesto och de andra hade med sig allt från råkostsallad och kidneybönsbiffar till glasnudelsallad, kroppkakor, ugnsrostade morötter med apelsin, foccacia och marinerade oliver. Till efterrätt bjöds det på citron- och marängpaj, dadelbollar, chokladbollar med vanilj och rom och en mjuk kaka med krossade chiafrön.
I fredags hade vi en efterlängtad hemmakväll, bara vi tre. Vi hade en traditionsenligt fredag med bubbel och pizza och när Clara somnat kollade vi ett gäng avsnitt av West Wing och åt praliner från Kanolds.
I lördags firade vi Magnus som snart fyller 35 år (hurra, hurra!) och de bjöd på middag och bubbel. Till förrätt åt vi våfflor med smetana och finhackad rödlök (+löjrom till den andra) och till varmrätt bjöds det på svamprisotto med broccoli som var stekt i chili, vitlök och vitt vin. Efterr att matkoman lagt sig åt vi prinsesstårta till efterrätt!
Idag är det söndag och vi kom nyss hem från våra vänner som bor ute i Långedrag. Vi kom dit i morse och blev bjudna på fantastiskt brunch och stannade sedan kvar och fick dessutom trerätters middag innan vi åkte hem. De andra åt sous-viddad torsk och jag fick broccoli och grönkål fräst i chili och vitlök och till det åt vi kokt potatis, gröna ärtor, sandefjordssås och riven pepparrot. Till efterrätt gjorde vi en fruktsallad toppad med vaniljkesella och rostad kokos. Vilken underbar avslutning på den här helgen, säger jag bara. Älsk på det.
Basilikaolja
Eftersom fredagspizza har varit en institution i vårt hem sedan back in the days är det svårt att tro att vi ibland kommer med nymodigheter till våra pizzamiddagar men plötsligt händer det, som man brukar säga. Våra vänner i Stockholm, som för övrigt också är hängivna anhängare av fredagspizza-rörelsen, har nämligen ofta någon form av basilikaolja på sin pizza, och det har vi nu också börjat med för det är fasligt gott.

Vi har den inte bara på pizza - den smakar även fint på till exempel pasta och alldeles nyss ringlade jag den över min äggröra. Väldigt gott!
Basilikaolja
Mixa en kruka basilika med olivolja och vitlök (en liten klyfta) tills du har en någorlunda slät olja. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och förvara i kylskåp om ni inte använder allt på direkten.
Fredagslistan
Äntligen fredag, säger jag. Känner mig väldigt redo för en helg (nästan) helt utan planer. Jag tänker smyga upp med Clara tidigt på morgonen och skrota runt i pyjamas tills jag verkligen måste klä på mig. Jag tänker laga god mat, äta praliner och poppa popcorn. Och kolla På Spåret såklart, även om jag tycker att den här säsongen har varit ganska tråkig än så länge. Nåväl, vi kör en fredagslista tycker jag!

Hur firar ni fredag idag?
När jag jobbat klart ska jag och Clara kila ner till Saluhallen och köpa med oss praliner hem så de ska jag sätta i mig när vi tittar på På Spåret senare ikväll. Till middag ska vi äta pizza och innan middag ska vi dricka en flaska bubbel och äta snittar. Efter På Spåret tänker jag klämma några avsnitt av West Wing om jag kan hålla mig vaken.
Största bedriften i matväg den senaste tiden?
Matlagningsinspirationen har inte direkt varit på topp, men jag är glad att jag har kokat och fryst in en himla massa bönor - svarta, stora vita och kidney. Favoriterna just nu, speciellt kidney.
Vad har du inte kunnat släppa i veckan?
Vår MBT. Man kan vara hur trött och depp som helst, men så träffar man vårt lilla gäng som har hängt ihop i snart sex år (!) och inser att det är något alldeles speciellt med det vi har.
Helgens bästa?
Att göra precis ingenting alls. Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!
Biff Stroganoff
Jag ska alldeles strax lägga mig raklång på soffan och kolla på några avsnitt av West Wing, oerhört välbehövligt efter en vobb-dag som började klockan sex i morse. Jag är trött, needless to say.

Men vet ni, den här grytan (i original signerad Tommy Myllymäki <3) är en riktig höjdare! Saltgurkan till är ett måste, bara så ni vet.
(Veg-) biff Stroganoff
4 portioner
250-300 g valfritt köttsubstitut
(jag använde Anammas filéer som jag stekte och sedan skivade innan jag lade ner dem i grytan)
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
100 g champinjoner
1 dl vitt vin
1 msk koncentrerad grönsaksfond
2 tsk dijonsenap
3 msk tomatpuré
salt, nymald svartpeppar
3 dl crème fraiche
1 kruka slätbladig persilja
saltgurka
Hacka löken och vitlöken fint och skär champinjonerna i kvartar. Stek filéerna i olja tills de har fått yta och ställ åt sidan. Stek svampen tills den har vätskat av sig, tillsätt sedan löken och vitlöken och stek på medelvärme tills den mjuknat något. Slå på vitt vin och låt det det koka upp och in i grönsakerna. Tillsätt grönsaksfonden, senapen och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar och tillsätt crème fraiche och fint hackad persilja. Blanda ner filéerna precis innan servering och ät tillsammans med ris och massor med saltgurka.
Baklängesmatsedeln vecka 1
Första veckan på nya året har varit en slapp sådan med halvdag, helgdag och Skånebesök. I matväg har vi ätit både det ena och det andra, bland annat en broccoli- och gorgonzolapaj, burritos och canneloni. Baklängesmatsedeln at your service:
I måndags gjorde vi canneloni som fylldes med en röra på ricotta, spenat, lök, kronärtskocka och riven parmesanost. De packade vi ner i en form och toppade sedan med tomatsås och riven ost och gräddade i ugnen ett tag. Otroligt gott! Cannelonin serverade vi med en kålsallad.

I tisdags gjorde vi en av förra årets mest lagade maträtter i Matrepubliken - burritos. Vi fyllde som alltid med ris (blandat med torkad, mald koriander och limejuice), guacamole, stekt lök och paprika, riven lagrad ost, picklad rödkål (i mängder...) och bönor.
I onsdags värmde vi på en broccoli- och gorgonzolapaj som vi gjort kvällen innan. Den åt vi med en stor kålsallad.
I torsdags kom några vänner över och vi bjöd på pizza! Senaste favoritvarianten är toppad med svarta oliver, lök och basilikaolja.
I fredags åkte jag och Clara mot Skåne! Jag hade beställt bakad potatis till middag så det åt vi toppat med en röra på crème fraiche, majonnäs, rödlök, finhackad dill och citron. Ljuvligt.
I lördags hade vi världshistoriens slappaste dag och efter både ugnspannkaka till lunch och semla till fika orkade vi inte laga middag så på kvällen dukade vi upp lite plock. Lite ost, några oliver, några skivor bröd, varsin kopp te och en skål fil. Dessert? Några praliner från Kanolds som jag tagit med mig från Göteborg.

Idag är det söndag och vi kom just hem från Skåne. Till middag ska vi äta (vegetarisk) biff Lindström med massor av stekt lök, brunsås och pressgurka som jag ska börja förbereda alldeles i detta nu.
Rå ravioli med gorgonzola
Idag vaknade vi upp till ett vintervitt Skåne. Underbart! Att bo i Göteborg är fantastiskt på många sätt, men vädermässigt är det då sannerligen ingen vinstlott. Jag är ledsen, men det är sant. Snålblåst, regn från sidan, slask? Göteborg. Snö som ligger i en dag? Göteborg. Inställda spårvagnar pga en snöflinga som landat på spåret? Göteborg. I Skåne däremot... Nej. Skojar bara, Skåne är inte alltid så mycket bättre, även om jag upplever att snålblåsten och det kostanta slasket inte är lika frekvent förekommande här nere. (Eller är det?)

Idag ska vi ut och åka pulka har jag tänkt, och ikväll blir det bubbel och något tilltugg innan maten. Jag har tänkt göra de här godbitarna som vi åt på nyårsafton. Fantastiskt goda! Receptet kommer från Paul Svensson.
Rå ravioli med gorgonzola
6 portioner, ungefär
1 kålrabbi, skalad
1 äpple
50 g gorgonzola + en klick smetana
1 msk äpplecidervinäger
1 msk hasselnötsolja
Skiva kålrabbi och äpple i millimetertunna skivor med hjälp av en mandolin. Pensla äpplet med äpplecidervinäger och hasselnötsolja. Vispa gorgonzola med en klick smetana och klicka ut eller spritsa på varje kålrabbiskiva. Täck med äpple och strö över pyttelite havssalt.
Spetskålssallad med fänkål
Jag tycker januari får oförtjänt mycket kritik. Det är en tråkig månad hit, längtar efter våren dit men helt ärligt tycker jag att januari är en underbar månad. Efter alla helger och högtider kommer trygga januari med rutiner, ordning och reda och vardagslunken. Jag älskar vardagslunken!

I lördags var det nyårsafton och inte speciellt vardagslunkigt alls, men jag gillar det med. Kontraster, kontraster. Vi åt en väldigt massa mat, som sig bör - bland annat en svamprisotto som vi toppade med en spetskålssallad signerad Tommy Myllymäki. Supergod!
Spetskålssallad med fänkål
4 portioner (fast 2 med mina mått mätta...)
250 g spetskål
1 fänkål
3 msk finstrimlad bladpersilja
salt, nymald svartpeppar
1 citron, juice
0,5 dl olivolja
salt
Skiva spetskålen och fänkålen tunt med mandolin. Blanda citronjuice och olja till dressingen och smaka av med salt. Blanda ner spetskål, fänkål och persilja. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Låt gärna stå en stund innan servering så gottar den till sig ordentligt!
Baklängesmatsedeln vecka 52
Årets första dag är lika med årets första baklängesmatsedel! Jag känner mig pigg och utvilad trots gårdagens nyårsfirande och har hunnit med både långpromenad och lunch med våra vänner innan vi åkte in mot stan igen. Den här veckan har vi inte gjort många knop, mest skrotat omkring på landet och haft det fint. I matväg har vi fått till en hel del gott! Veckans baklängesmatsedel at your service:
I måndags blev det sommarmat, och om man blundade (och ignorerade stormen utanför fönstret) kunde man nästan tro att det var juni. (Eller kanske inte...) Ugnsrostade grönsaker, tzatziki och chilibites åt vi till middag, och till efterrätt åt vi choklad- och apelsinglassen vi gjort tidigare på dagen. Vår första riktigt lyckade chokladglass!

I tisdags gjorde vi den här rätten med citronsås, rosmarin och svarta oliver som är så god! De andra åt kyckling till och jag stekte en sojabiff. Till det hela hade vi ris och en grönsallad.
I onsdags åkte jag till stan för en kort visit och stannde inom Subway på väg ner. Som alltid beställde jag en vegetarisk sub på fullkornsbröd med chipotle southwest-dressing.
I torsdags åkte vi hem till stan igen och till middag blev det Malins pastasallad, en grym rätt att slänga ihop när orken till att laga mat inte riktigt finns där. Pasta, pesto, purjo, feta, crème fraiche och tomater, blanda, blanda, blanda - klart. Tabasco på toppen och saken är biff!
I fredags kom våra vänner från Stockholm ner och de har, precis som vi, en tradition av att äta pizza på fredagar så vi åt årets sista fredagspizza tillsammans. Det var fint. Den här gången gjorde vi en basilikaolja till som vi ringlade över och det blev otroligt gott!
I lördags firade vi nyår hos våra vänner i Långedrag! Innan middagen startade skålade vi i champagne och åt tilltugg, bland annat chips med getostcrème och gräslök, rå ravioli på kålrabbi, äpple och ädelost och baguetter med Johans ljuvliga tapenade. Till middag åt vi fyra rätter och efterrätt - dumplings, fryst sallad med äpplecidervinägergranita, saltbakad bananschalottenlök med beasås och haricot verts, svamprisotto med spetskålssallad och en vaniljglass med lakritsmaränger. Caroline hade dessutom gjort en grym nyårsquiz!

Idag är det söndag och årets första dag. Tjoho! I fredags var jag lite förutseende och förberedde falafelsmet och bakade pitabröd så just det ska vi äta idag tillsammans med tahinidressing, chilidressing, snabbsyrad rödkål och grönsaker. En bra början på året, helt klart!