Nyårslistan - 2017
Idag är det nyårsafton, en av mina favorithögtider, och vad vore jag för kompis om jag inte gjorde en traditionsenlig sammanfattning av det gågna året? 2017 har varit ett bra år (för det mesta...) och vi har ätit väldigt mycket god mat, fått till några fina resor och kanske bäst av allt - varit hemma mycket. Om det är något jag har lärt mig under 2017 är det hur mycket jag uppskattar vardagen. Men hörni, en kort sammanfattning är på plats!
Gott nytt år, Charlotta! Har du några guldkorn från 2017?
Gott nytt år bloggen! Oj, det är alltid svårt att svara på vad som varit bäst men det finns vissa saker som jag minns med extra värme. Till exempel när vi satt på Slussens Pensionat med Johan och Johannah och delade en flaska Cristal på sommarens i särklass bästa dag. Eller alla våra pizzafredagar som numera är heliga oavsett om de är hemma, på landet eller på BOV. Sen var det ju en väldigt fin känsla att komma tillbaka till Brooklyn och kvällen när jag, Calle och Clara åt pizza i baren på Roberta's var fantastisk.


Cristal på Slussen, kanot på Delaware River.
Jaja, men i matväg då?
Hm. Intressant fråga. Det första jag tänker på är helgen när vi firande in semestern med att göra egna majstortillas, tortillachips OCH en salsa molcajete som var helt sinnessjukt god.
Årets drink, vilken är det?
Bloody Mary är nog faktiskt i topp i år igen, tätt följt av Pisco Sour och den här äppledrinken med timjan.

The return of the blodgrape.
Har du upptäckt någon ny smak det här året?
Jag har återupptäckt blodgrapen, kan man säga. Vi har inte ätit det så mycket innan men den senaste tiden har jag gått bananas och blodgrapen fått en hedersplats på frukostbordet.
Hur gick det med ditt nyårslöfte? Blev det några lunchlådor?
Jo men det tycker jag nog ändå att det blev. Men inte direkt för att jag varit duktig och fyllt frysen med diverse piroger och pajer utan snarare för att min standardlunchlåda innehåller en sallad som jag slänger ihop på kvällen och till den har jag oftast något protein i form av bönor och en kall sås med sambal oelek och sriracha.
Till nästa år då? Några nya planer i matväg?
Nä, faktiskt inte om jag ska vara ärlig. 2018 tänker jag se vart vinden bär mig i matväg. Bring it on, 2018!
Vad ska ni äta ikväll?
Ikväll har vi satsat på en enkel meny med rätter som går att förbereda pga orkar inte harva i köket hela kvällen. Det innoficiella temat är enkelt men lyxigt. Till för-bubblet ska vi äta bliner (smeten står på jäsning) med vispad smetana, finhackad rödlök och tångrom, till förrätt blir det en slät Crème Ninon som toppas med lättvispad grädde och bubbel, Efter det blir det en rödbetstartar med dijongrädde, kapris och shoestring fries och sedan kommer en Ottolenghisallad med fänkål, päron, kummin och pecorino. Till efterrätt blir det Crèpes Suzette med vår bästa bourbonvaniljglass. Efter tolvslaget blir det vickning, men vad det blir får vi se då.
Valnötspastej
Till julafton gjorde vi en valnötspastej som Bibbi hittade recept på i Allt om Mat. Det finns ju så oändligt många goda saker man kan ha på sin smörgås men ändå blir det så ofta bara... smör. Den här pastejen var enkel att göra och så fort vardagen är igång igen ska jag göra en laddning och ha hemma i kylskåpet.

Valnötspastej
1 jättesats
250 g skogschampinjoner
150 g valnötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1 förpackning gröna linser (380 g)
2 msk pressad citron
1,5 msk ljus soja
2 tsk sambal oelek
1 tsk rårörsocker
1 tsk salt
Rosta nötterna i en torr stekpanna så att de får färg och låt sedan svalna. Grovhacka svampen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs svamp och lök i smör i en stekpanna på hög värme tills svampen har fått ordentlgt med färg. Låt svalna. Skölj linserna i kallt vatten och låt rinna av. Mixa alla ingredienser med en stavmixer tills den är ordentligt slät. Smaka av med mer salt och svartpeppar. Häll upp i en form och ställ i kylen i minst tre timmar eller över natten.
Saffranspasta med blandat grönt
God fortsättning! Vi har förflyttat oss från landet till Skåne och kom till mina föräldrar igår. Jag misstänker att de andra kommer äta julbordsrester dagarna som kommer men jag tänker konsekvent vägra och ser redan fram emot att göra någon form av paj ikväll. För mig som inte äter kött blir julbordet väldigt enkelt, precis som jag vill ha det, och jag är så nöjd med precis så som det har varit i år - grönkålspaj, rödkålssallad, vörtbröd, nötpastej, vegetariska köttbullar och deviled eggs. Det räcker mer än väl för mig.

Om ni vill äta något helt annat men ändå hålla kvar vid julfeelingen kan ni göra den här pastan med grönsaker och saffran. Jag vet att saffran i mat inte är något för alla men jag äter det året runt, även om det (tyvärr) inte händer allt för ofta.
Pasta med saffran och blandat grönt
4 portioner
4 portioner pasta
1 röd paprika, tärnad
1 gul lök, skivad
1 liten zucchini, hyvlad i tunna skivor
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
1 näve sockerärtor
1 burk kikärtor
olivolja att steka i
2,5 dl vispgrädde
0,5 g saffran
salt, nymald svartpeppar
(ev en nypa lantbuljong)
parmesan till servering
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Fräs hastigt paprika, lök, zucchini, vitlök och sockerärtor i olivolja, tillsätt saffran och grädde och låt koka in i några minuter. Rör om under tiden. Skölj av kikärtorna och blanda ner i såsen. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och eventuellt lite lantbuljong. Blanda ner pastan (och lite av pastavattnet om såsen blir för tjock) i såsen och rör runt så att allt blandar sig. Strö över parmesan precis innan servering.
Baklängesmatsedeln vecka 51
Imorgon är det julafton och vi sparkade igång årets julfirande här på landet igår. Idag har jag mest hasat omkring inomhus och förberett mat och ätit Veras goda chokladkola men snart ska jag ta mig i kragen och baka ett vörbröd. Baklängesmatsedeln kommer en dag tidigare den här veckan av naturliga skäl så utan much further ado önskar jag er en god jul! Hoppas att ni får en fin julhelg tillsammans!
I måndags var vi på middag hos vänner ute i Långedrag och de bjöd på en ljuvlig ostpaj (vad mer kan man begära en måndag?) som vi åt med en stor grönsallad med bland annat groddar.

I tisdags gjorde vi en broccoligratäng med småtomater som vi åt med kikärtor marinerade i havssalt och olivolja.
I onsdags åt vi middag hos vänner och de bjöd på en fantastiskt god gryta med sötpotatis och grönkål som vi toppade med jordnötter och färsk koriander. Till efterrätt drack vi glögg och åt lussebullar.
I torsdags gick vi till Liseberg och middag åt vi på väg dit. Vi svängde inom Wrapped och beställde varsin burrito - jag en med lime- och korianderris, svarta bönor, stark salsa, ugnsrostade grönsaker, picklad rödkål, riven ost och guacamole. Calle tog en nästan likadan fast med kyckling också.
I fredags kom vi till landet och vi firade in starten på julledigheten med en whisky sour innan vi åt potatisgratäng, smörstekta rotselleriskivor/fläskfilé och en svartkålssallad till middag. Till efterrätt åt vi praliner som Calles kusin Malin hade gjort till oss och HERREGUD säger jag bara. Vilka godbitar. Jag har som bekant en viss pralin-erfarenhet pga älskar praliner men de som Malin gjort var i toppklass. Favoriten? Den med yuzu!

Idag är det lördag och ikväll ska vi börja nosa på julbordet. Vi har förberett en grönkålspaj med västerbottensost (efter ett recept i senaste Allt om Mat där man har gräddfil istället för grädde i äggstanningen, spännande!) och dessutom har jag gjort en valnötspastej som jag ska prova på vörtbrödet. Någon kålsallad blir det nog dessutom, och för karnivorerna finns det köttbullar, prinskorvar, sill och Janssons (bland annat).
Pepparkakor med parmesan
Tre dagar kvar på arbetsveckan och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte ser fram emot att få lite julledigt. Vi åker till landet på fredag eftermiddag och hänger där i några dagar innan vi ska till Skåne en sväng och fira sista delen av julen tillsammans med min familj.

När våra vänner var på besök för några veckor sedan bjöd vi på varm äpplecider och de här pepparkakorna med parmesan och flagad mandel. Det där med ost till pepparkakor är ju verkligen inte något för alla men jag älskar det. Receptet hittade jag i en gammal Coopbroschyr som jag hittade på landet.
Pepparkakor med parmesan och flagad mandel
30 st
300 g pepparkaksdeg
100 g riven parmesanost
1 dl flagad mandel
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut pepparkaksdegen på ett bakplåtspapper. Strö över ost och flagad mandel och kavla lite till så att det trycks ner i degen. Dra över pappret till en plåt och grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter tills kakan fått fin färg. Skär i remsor innan kakan svalnat och stelnat till.
Baklängesmatsedeln vecka 50
Även om matlagninsinsprationen har varit lite sådär (pga envis hosta, tappad röst och allmänt sjukdomstillstånd) har vi fått till några godbitar i veckan. Vi firade återuppståendelsen från sjukstugan men en middag på BOV i fredags, och hela gänget rullade därifrån hem till Calles mamma där vi drack bubbel och tittade på På Spåret. Fler sådana kvällar nästa år, hoppas jag. Nåväl, baklängesmatsedeln at your service - hoppas ni kan hitta något att inspireras av:
I måndags gjorde vi enchiladas, den sedvanliga snabbvarianten med grönsaker, crème fraiche och chili, toppad med lagrad ost. Som tillbehör hade vi rester från söndagens spetskålssallad med fänkål.

I tisdags gjorde vi en krämig rotfruktspyttipanna med dijonsenap och dragon som vi åt med fänkålskorv (de andra) och stekt ägg (jag). Till pytten hade vi inlagda rödbetor och HP-sauce.

I onsdags åt vi en enkel minestronesoppa som vi toppade med riven parmesan, en stor klick röd pesto och basilika. Till soppan åt vi mammas grahamsbullar (jaja, frallor då för er icke-skåningar) som vi plockade fram från frysen.
I torsdags tog vi med oss fyra av sex syskonbarn till Liseberg och middag åt vi där. Jag tycker utbudet har blivit bättre på Liseberg på senare dar men kidsen ville ha hamburgare så hamburgare blev det. Max vegetariska är riktigt god!
I fredags åt vi fredagspizza på BOV på Gibraltargatan. Älsk på det stället. Vi beställde in ett gäng pizzor, bland annat en margarita med tomatsås och fior di latte, en marinara med tomatsås och vitlök och en pizza bianco med grönkål, fior di latte och comté.
I lördags åt vi tvårätters! Rödbetstartar med lättvispad dijongrädde till förrätt och Biff Rydberg till varmrätt. Till efterrätt? Popcorn och Home Alone.
Idag söndag och tredje advent. Jag har ett rostbröd på gräddning i ugnen så ikväll ska vi äta varma mackor med dijonsenap och cheddarost (och skinka för Calle som sysslar med sådant). Precis lagom eftersom vi åt en lunch modell större. Men först - drink och tryffelchips! Idag ska vi festa till det med en pisco sour, vår nya favoritdrink.
Lördag, bäst i världen
För många innebär december månad julklappspanik, stress över julmat och ångest över allt som ska hinnas med. Jag älskar december i allmänhet och julen i synnerhet och har på senare tid blivit bättre på att ta tillvara på hela december, och inte bara fira jul just de där få dagarna runt julafton. Adventssöndagarna är och kommer alltid förbli mina favoritögonblick kring juletid och eftersom vi har varit hemma precis alla helger i december har vi haft några underbara helger på hemmaplan. De helgerna innefattar ofta sådant som jag antagligen hade himlat med ögonen åt förr i tiden när en helg utan umgänge inte var en helg. Nu älskar jag att hänga med bara Calle och Clara. Gå en sväng på stan, dricka kaffe på Viktors och allt det vi så ofta gör när vi är hemma. Varenda gång vi går ut genom dörren, svänger in på Vasagatan och traskar upp mot Götaplatsen måste jag alltid berätta för Calle hur mycket jag älskar att bo i stan och varje gång säger Calle att han vet för jag har sagt det innan typ hundra gånger men det är verkligen så. Det är en fin känsla att bo precis där man vill bo (och där jag drömde om att bo när jag var yngre och slirade runt på Avenyn i mindre nyktert tillstånd).




Hur som helst, ville bara önska en en fin tredje adventshelg. Nu ska jag plocka fram lite parmesankex och hälla upp bubbel för snart kommer Calle och Clara hem från biblioteket och vill ha drink. God jul kompisar! Tack för att ni tittar in och läser.
Mjuk pepparkaka
Min mamma gör den godaste mjuka pepparkakan som finns, men näst bäst är nog ändå den här varianten som gräddas i långpanna. Perfekt att göra till många, med andra ord, och jag hade faktiskt med mig just den här kakan när vi firade jul med jobbet tidigare i veckan.

Receptet hittade jag i Hemmets Veckotidning. (Jag pudrade över florsocker som garnering men jag kan även tänka mig att en tjock frosting av något slag hade passat fint till!)
Mjuk pepparkaka i långpanna
ca 20 stycken
175 g smör
4 ägg
4 dl rörsocker
4 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
1 tsk malen kardemumma
2 dl gräddfil
0,5 dl lingon (eller lingonsylt)
4 ägg
4 dl rörsocker
4 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
1 tsk malen kardemumma
2 dl gräddfil
0,5 dl lingon (eller lingonsylt)
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och vispa ägg och socker poröst. Blanda samman mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ner i smeten tillsammans med smöret, gräddfilen och lingon. Klä en liten långpanna (ca 25*35 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter. Känn med en sticka i mitten av kakan, när stickan kommer upp torr är kakan klar. Låt svalna och skär sedan i mindre bitar. Garnera med florsocker.
Ugnsrostad brysselkål
Jag älskar det mesta med brysselkål, så det var lite av en självklarhet att vi skulle laga den här rätten till vår adventsmiddag när jag hittade receptet i ett nummer av Mer Smak för några veckor sedan.

Använd en riktigt god, lagrad parmesan (och inte en billig fjösig som jag först fick tag på i affären) för det gör hela grejen tillsammans med den lite söta brysselkålen och den syrliga dressingen.
Ugnrostad brysselkål med citrondressing
4 portioner
500 färsk brysselkål
3 msk olivolja
flingsalt, nymald svartpeppar
1 dl crème fraiche
2 msk olivolja
0,5 citron, finrivet skal och saft
1 msk färsk timjan, finhackad
1 dl hyvlad parmesan
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar och låt stå kallt till servering. Ansa och dela brysselkålen och lägg i en skål tillsammans med olivolja, salt och peppar och blanda runt ordentligt så att allt blir täckt. Lägg i en ungsfast form och grädda i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter tills kålen fått fin färg. Låt svalna. Ringla dressingen över brysselkålen och strö över parmesan precis innan servering.
Baklängesmatsedeln vecka 49
Andra veckan i december har varit fylld med kalas, och dessutom har vi haft MBT med jultema! Den här månaden är det fullt med födelsedagar i min familj så det blir en hel del firande. Förutom det har vi ätit en hel del pasta, ser jag nu. Så blir det ibland.

I måndags fick vi fint besök från Malmö så vi bjöd på en belugabolognese (som den här gången fick koka in med en stor skvätt rödvin) som vi åt med spaghetti och toppade med parmesan och grovt hackad slätbladig persilja.
I tisdags hade vi efterlängtad jul-MBT och vi åt som vanligt så himla mycket gott! Saffranskokt brysselkål, grönkålspaj med cheddar, fröknäcke med vegetarisk skagenröra och grönkålssallad med citrusfrukter och torr pesto, till exempel. Till efterrätt dukades det upp pepparkakor, mjuk pepparkaka, saltine toffee, saffransdrömmar och pecannötsfudge. Jul-himmelriket!
I onsdags var det snabbast möjligast som gällde så vi slog till på en pastasallad! Det blev vår favorit med purjolök, crème fraiche, pesto, småtomater och fetaost. Och tabasco på toppen, såklart.

I torsdags hade vi ett litet kalas för Clara som fyllde tre år och vi bjöd på bubbel och rågchips med vegetarisk skagenröra före maten, en vegetarisk lasagne med sallad och bröd till varmrätt och till efterrätt hade vi såklart gjort, enligt önskemål, en rosa tårta fylld med hallon- och lakritssylt. Mamma bidrog med lussebullar och mjuk pepparkaka till fikat. Tack!
I fredags var det såklart pizzakväll och kvällens pålägg var mozzarella, gul lök, pinjenötter, paprika och kronärtskocka.
I lördags var vi bjudna på kalas för mitt syskonbarn och vi bjöds på buffé med bland annat marinerade quornfiléer, kronärtskockor, massor med olika sorters ostar, baguette, potatisgratäng och ett helt gäng exotiska frukter. Till efterrätt åt vi chokladkaka.
Idag är det söndag och ikväll har Bibbi varit här på middag. Innan maten åt vi rostad, mjuk pepparkaka med vispad gorgonzola- & mascarponeost och drack varm äpplemust med cognac. Till varmrätt åt vi en parmesanpaj toppad med tomater, svarta oliver och zucchini och till efterrätt åt vi en saffranskaka med tosca.
The return of the (Jedi) Blodgrape
För något år sedan hade jag en plan på att börja äta grapefrukt eftersom Calle alltid ååhade och oohade över hur gott det är till frukost. Sedan dess har jag börjat äta grapefrukt mer och mer, men de senaste veckorna har jag fullkomligen gått bananas. Varför? För att jag har konstaterat att blodgrape är det som gör att jag går från halfway happy till helomvänd grapeälskare.

Eftersom blodgrapen (för det mesta) är så söt behöver man inte toppa med något sött. Bara skär klyftorna och ät precis som den är.
Vegetarisk skagenröra
Tidigare i veckan hade vi MBT hos jag gick som vanligt därifrån tacksam över vårt fina lilla gäng OCH den dos av inspiration som jag får med mig hem. I tisdags var det såklart tema jul och Rebecka hade med sig en vegetarisk skagenröra som jag kopierade och serverade till fördrinken på kvällens treårskalas. Succé.

Receptet kommer från Jävligt Gott men jag har i sedvanlig ordning stuvat om lite efter min smak och mitt tycke.
Vegetarisk skagenröra
4 dl, ungefär
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
3 msk tångcaviar
1 msk färskpressad citronjulice
0,5 dl finhackad dill
100 g fast naturell tofu, smulad
0,5 rödlök, finhackad
salt, nymald svartpeppar
Blanda alla ingredienserna i en bunke och smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt en stund innan servering så att röran sätter sig. Servera i små rågchipsskålar och toppa med extra tångcaviar.
Janssons Frestelse
Janssons Frestelse, alltså. Nä, jag vet inte. Jag har ju aldrig varit direkt stormförtjust eftersom det dels är ansjovis i och dels är som en slags potatisgratäng och jag är inte tokig i något av dem, men i söndags gjorde jag en vegetarisk variant som blev riktigt god!

Jag gjorde gratängen dagen innan så den fick alltså stå till sig ordentligt innan vi åt den. Rekommenderas varmt.
Vegetarisk Janssons Frestelse
6 portioner
1 stor gul lök
3 msk smör (och ev mer att lägga ovanpå)
400 g potatis
1,5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 dl svarta oliver, urkärnade
0,5 dl kapris
2 msk ströbröd (kanske lite till)
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna. Skala och strimla potatisen. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull och tillsätt potatis och salt. Koka potatisen sakta tills den är mjuk - det tar ungefär 10 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Hacka oliver och kapris. Blanda ner lök, oliver och kapris i potatisen och häll över i en smord gratängform.Strö över ströbröd och hyvla över resten av smöret. Gratinera högt upp i ugnen i ungefär 10-15 minuter tills gratängen fått fin färg.
Baklängesmatsedeln vecka 48
Jag håller på att förbereda maten till kvällens julmatsfrenzy hemma hos oss så jag måste återgå till köket och fixa det sista som är kvar men håll till godo, baklängesmatsedel vecka 48 är sammanställd här nedan. Glad första advent till er alla!

I måndags åt vi julbord med jobbet på Villa Belparc. Julbord är inte min grej alls, men med gott vörtbröd och dignande ostbricka kommer man långt så jag var nöjd ändå. De hade dessutom utökad den vegetariska delen, det var kul att se! Bäst? Stiltonpatén lät lite märklig men var fantastiskt god! Saffranspralinen på efterrättsbordet var inte så dum den heller, kan jag meddela.
I tisdags gjorde vi en saffranspasta med lök, sockerärtor, fänkål, röd paprika, pinjenötter och kikärtor.
I onsdags svängde vi ihop enchiladas fyllda med grönsaker, cheddarost och crème fraiche. Som tillbehör hade vi sallad.
I torsdags var det snabbast möjligast när det kom till middag så vi gjorde nachos! Tortillachips, sojafärs, svarta bönor och cheddarost gratinerades i ugnen och när osten var sådär fint gyllenbrun tog vi ut den och toppade med färska jalapenos (tunt, tunt skivade), färsk koriander och avokado.
I fredags gjorde vi såklart pizza! Toppad med tre ostar - gorgonzola, mozzarella och cheddar, pinjenötter, lök och kronärtskocka.
I lördags åt vi lunch alldeles för sent och var fortfarande mätta när det var middagstid så Calle slängde ihop en väldigt enkel pasta med olivolja, vitlök och chili.

Idag är det söndag och vi ska snart ha vänner över på första advents-middag. Ikväll bjuder vi på veg-Jansson, brysselkål med parmesan och citrondressing, vörtbröd med cheddarost, minipajer med grönkål och cheddar och deviled eggs. Innan maten dricker vi varm äpplecider och äter pepparkakor och efter maten blir det saffran- och pinjenötskakor och mjuk pepparkaka.
Te-adventskalendern
I tider som dessa när det går inflation i (svindyra) adventskalendrar för både vuxna och barn tyckte jag det var kul att jag och Calle sprang på en liten nätt te-adventskalender med en ny smak att prova varje dag fram till julafton. Perfekt för mig som dels är te-junkie och dels har en tendens att vara usel på att prova nya tesorter.

Nu har ju december redan börjat men vill du grabba tag i ett eget exemplar (om de finns kvar?) så vet jag att de i alla fall finns på Designtorget. Kolla in fler återförsäljare här! Nu ska jag återgå till mitt vörtbrödsbakande, och lite senare ska vi baka pepparkakor. Grinchen jag är gift med får det svårt den här julen som ni märker, det har bara gått två dagar i december och jag och Clara har redan gått all-in. Nåväl, kanske hans (jul-) hjärta växer tre storlekar när han märker hur mysigt det är med jul, trots allt.
Adventshelg
Här sitter jag med en kopp te (första smaken från te-advetskalendern är hallon och rosmarin - mycket god!) och ska snart fixa en pepparkaksdeg så att vi kan baka pepparkakor (och göra pepparkakshus!) imorgon. Egentligen skulle vi ha firat för-nyår den här helgen men eftersom några i sällskapet drabbats av vinterkräksjukan skjuter vi på det ett litet tag pga smittorisk.

Nåväl, vi ska istället spendera helgen med att baka och förbereda, för på söndag är det första advent och då kommer vänner över på traditionsenlig adventsmiddag! Hoppas att ni får en fin helg!