Baklängesmatsedeln vecka 17

Glad Valborgsafton! Vi är kvar på landet och har haft en riktigt fin helg. Igår var det födelsedagskalas för mig, och idag har vi suttit på trädäcket nästan hela dagen och njutit av fint väder och god drink. Resten av matveckan har sett ut såhär:
 
I måndags gjorde vi vegetariska biffar smaksatta med bland annat lime och röd chili. Biffarna delade vi på hälften och stoppade ner i ett hjärtsalladsblad och toppade med rostad kokos, färsk koriander och en sås på mango chutney och limejuice. Receptet är signerat Lotta Lundgren och fick två tummar upp av både mig och Calle. 
 
 
I tisdags jobbade både jag och Calle sent så när jag stegade in på Coop för att handla blev det den enda rätta utvägen - den här enkla, krämiga pastasalladen med pesto, fetaost, purjolök och crème fraiche som är helt fantastiskt god! Så många gånger den har räddat oss när vi varit hungriga och inte orkat laga mat.
 
I onsdags jobbade jag sent så när jag kom hem hade Calle fixat raggmunkar som vi åt med rårörda lingon och rivna morötter.
 
I torsdags var jag ute och åt med några kollegor och vi var på Enoteca Sassi som ligger på Teatergatan några kvarter bort från där vi bor. Vilken pärla! Jag åt (såklart...) en stor ostbricka och drack rödvin till det. Till efterrätt beställde jag in favoriten tiramisù, såklart... 
 
I fredags åkte vi till landet och när vi kommit upp åt vi sojabiff med en gräddsås smaksatt med dijonsenap, riven vitlök och citronskal. Som tillbehör hade vi ris och en stor vitkålssallad med vinaigrette.
 
 
I lördags fyllde jag år och det firades med stort kalas på landet. Innan maten fick gästerna bubbel, crostinis med tapenade och de här tunnbrödsrullarna med getost och röd pesto. I matväg bjöd jag på fransk potatissallad med haricot verts, vegetariska biffar och marinerad fläskfilé, mammas franskbrödbullar (JA de heter bullar även om de tekniskt sett är frallor...) och smör och en god, lagrad ost till det. Till efterrätt åt vi en ljuvlig choklad- och hallonmoussetårta som jag beställt från Margaretas, konditoriet där Pernilla håller ställningarna, och förutom tårta bjöd jag på banoffeepaj, kärleksmums och kanelbullar.
 
Idag är det söndag och Valborgsmässoafton! Hela min familj är kvar på besök tills imorgon och snart ska vi tända grillen. Vi ska äta bulgursallad, salsa med tomat, koriander och röd chili, tzatziki och flankstek/sojabiff till det. Till efterrätt har mamma gjort en stor fruktsallad som vi ska äta med vispad vit chokladkesella. Hoppas ni har haft en fin helg!

Vit sparris med ramslök

Sparrisen är här. Äntligen. Jag vägrar köpa sparris när den inte är i säsong men nu är det äntligen dags och jag planerar att äta sparris minst en gång i veckan den närmsta tiden. Jag är speciellt svag för vit sparris och godbitarna äter jag helst med någon form av hollandaisesås.
 
 
Den här hollandaisesåsen med citron är en riktig favorit, för att inte tala om den här varianten med grapefrukt som är helt fantastiskt god. I helgen toppade vi vår sparris med just citronhollandaise och strimlad ramslök. Ett glas iskallt vitt vin till det och vårens bästa lunch är fixad.

Pasta med pesto och pinjenötter

En sak vi alltid har hemma är pesto. Ibland är den hemmagjord, men för det mesta har vi färdig på burk i skafferiet. Många gånger gör vi den här krämiga pastasalladen, och andra gånger blandar vi ner den i en varm pasta när vi behöver snabb lunch på helgen. 
 
 
Just en sådan pasta gjorde vi för några veckor sedan när vi båda arbetade hemma. En riktig höjdarlunch!
 
Pasta med pesto, pinjenötter och fetaost
Ta fram den finaste pastan du har och koka tills den är al dente. Blanda ner en klick pesto (mycket ska det vara!) och toppa med rostade pinjenötter, smulad fetaost och delade småtomater.

Baklängesmatsedeln vecka 16

Den här veckan har varit bra i matväg! Kidneybönsgratängen vi åt i tisdags är en riktig favorit och saffranspastan våra vänner bjöd på i fredags var en riktig höjdare. Annars? Helgen har bjudit på fint väder, ÄNTLIGEN, och jag laddar inför kommande vecka - jag fyller nämligen 35 år och det ska jag fira med kalas på landet. Tema: FLAMINGO. Såklart. 
 
I måndags kom vi hem till stan efter några dagars påskfirande på landet och vi plockade fram lite kylskåpsrens och fick ihop jerk-kryddad tofu som vi åt med sallad, avokado, mangosås i wraps. Santa Maria har ju släppt ett helt gäng med nyheter och just de här produkterna sprang jag förbi på Coop förra veckan och tyckte att de lät spännande. Väldigt gott, hur som helst, och såsen är en riktig favorit.
 
 
I tisdags gjorde jag en kidneybönsgratäng med smak av chipotle och koriander. Gratängen toppade jag som vanligt med ett täcke av crème fraiche, ägg och riven ost och det hela åt vi med sallad och chipotlesås.
 
I onsdags fixade vi väldigt enkla men ack så goda kikärtsbiffar som vi åt med yohurt-ajvarsås (matyoghurt blandat med ajvar relish, harissa, salt och svartpeppar) och en stor vitkålssallad till det.
 
 
I torsdags festade vi till det med en broccoli- och gorgonzolapaj som vi åt med sallad, ett stort lass tomater och balsamicokräm.
 
I fredags var vi på middag hos kompisar som bor några kvarter bort och de bjöd på en ljuvlig saffranspasta med sockerärtor och kikärtor (och skaldjur till de andra). Till efterrätt åt vi jordgubbar och banan som vi doppade i smält, mörk choklad.
 
I lördags hade vi flamingo- och pizzafredag lite sådär försenat eftersom vi inte var hemma på fredagen. Vi drack varsin moscow mule och på pizzan hade vi mozza, färska tomater, färsk jalapeno, grillad paprika och kronärtskocka. Efter att pizzan kommit ur ugnen smulade jag över Kaxige Kal, min nya favorit-mögelost från Sommarhagens Gårdsmejeri
 
Idag har vi varit hos min bror med familj och vi har premiärgrillat! De bjöd på en uppsjö av godsaker - majskolvar, aubergine, halloumi, spett med svamp, paprika och smålökar, pommes frites och BBQ-sås. Ljuvligt.

Calles pannkakor

God morgon! Visste ni om att Calle gör världens godaste pannkakor? Det visste ni antagligen för jag har säkert skrivit det flera gånger innan, men de är verkligen världsbäst. Varför? För att de är så tunna och spröda. Jag väntar på att morgonens pannkaksfest ska sätta igång, och hemma hos oss är det lag på att man äter pannkakorna med pressad citron och strösocker (eller råsocker, det brukar jag föredra).
 
 
Den här veckan har för övrigt sprungit iväg men nu är det lördag, solen skiner och det ser ut att bli en fin dag. Hoppas att ni får en trevlig helg!
 
Calles pannkakor
2 frukostportioner
 
1 ägg
2 dl mjöl
3 dl mjölk
30 g brynt smör
en gnutta salt
 
Blanda ägget med hälften av mjölken, tillsätt sedan allt mjöl och saltet. Blanda ihop till en tjock smet. Blanda ner resten av mjölken. Bryn smöret i stekpannan du ska steka pannkakorna i, häll sedan ner i smeten och rör runt. Stek pannkakorna i smör på medelvärme i några minuter på varje sida tills de fått fint mönster och är gyllengulbruna.

Rotfruktschips med smetana och dill

Tips på enkla men ack så goda drinktilltugg som går snabbt att göra är jag alltid på jakt efter, och när jag ramlade över ett recept på rotfruktschips som toppats med smetana och dill (och egentligen löjrom men det bytte jag ut till rödlök eftersom jag inte hade tångrom hemma) i senaste numret av Allt om Mat fastnade jag direkt.
 
 
Passade perfekt till påskaftons-bubblet! Hittar du inte smetana går det lika bra med fet crème fraiche, såklart.
 
Rotfruktschips med smetana och dill
Sleva upp smetana i en skål och vispa tills den är fast (-are). Häll upp i en spritspåse. Lägg ut rotfruktschips på ett fat, spritsa på smetana. Strö över finhackad dill och finhackad rödlök (och eventuellt tångrom).

Baklängesmatsedeln vecka 15

Påskvecka betyder kortvecka och vi har som vanligt firat på landet. Imorgon är vi extralediga eftersom det är annandag påsk och då åker vi mot stan igen. I matväg har den här veckan bjudit på allt från påskbuffé till italienska delikatesser - inget att klaga på, med andra ord.
 
I måndags hade vi saker att fira så vi gick till Farelli's här i kvarteret och åt pizza och skålade i bubbel! Pizzan var toppad med chili, svamp och parmesan och var jättestor och jättegod. 
 
Vår egen färska pasta - minst lika god som den man köper!
 
I tisdags kom vänner över på middag och jag och Clara hade varit i Saluhallen och bunkrat godsaker innan gästerna kom. Vi var hos den trevlige mannen på Capris delikatesser och köpte med oss massor med olika sorters färsk pasta, en burk tomatpesto, skrynkliga oliver, kallskuret och cantucciniskorpor. Pastan kokade jag i saltat vatten och blandade sedan ihop med peston och åt tillsammans med oliver, parmesanost, balsamicokräm, havssalt och svartpeppar från kvarn. Cantucciniskorporna åt vi med en kopp kaffe.
 
I onsdags åkte vi till landet och när vi kom upp fick vi middag - köttbullar till de andra, quinoabiffar med grönsaker till mig. Till bullarna och biffarna åt vi potatismos, brunsås och gröna ärtor.
 
I torsdags åt de andra pankopanerad fisk med remouladsås (blanda fet crème fraiche, majonnäs, curry, salt, peppar och fint hackad ättiksgurka, blanda, klart!) och kokt potatis, och istället för fisk stekte jag på broccoli med fint hackad chili och några chilibites.
 
I fredags var vi som vanligt inte alls speciellt hungriga på kvällen efter en heldag med mat, öl och snaps men Bibbi gjorde en potatisgratäng som de andra åt sous-viddad fläskfilé till och jag nöjde mig med grönsallad och marinerade kikärtor. Till efterrätt åt vi en kaffe- och kardemummaglass som Calle och Vera gjort dagen innan.
 
 
I lördags åt vi den här fantastiska rätten - ugnsrostad potatis, picklad rödlök, svarta oliver, feta och rucolasallad, de andra åt även lammracks och jag åt en vegetarisk sojabiff. Till efterrätt åt vi en rabarberpaj med knäcktäcke toppad med lättvispad grädde.
 
Idag är det söndag, påskdagen, och vi är kvar på landet. Till middag har vi ätit quiche lorraine deluxe, vilket är ett finare namn för en ost- och skinkpaj. Till mig gjorde jag en vegetarisk variant med haricot verts som jag toppade med västerbottensost. Pajerna åt vi med en stor grönsallad.

Vykort från påskfirandet

Den här påsken bjuder knappast på någon värme, men trots det har vi varit ute stora delar av dagen. Clara har fått en cykel så vi går upp och ner (och upp och ner och upp och ner och så vidare...) för vår lilla väg, och så har vi äntligen planterat om våra chili- och tomatplantor som har varit i stort behov av större krukor. Påskharen har dessutom varit här, så i morse smög vi omkring och letade påskägg i trädgården.
 
 
Nåväl, några dagars ledighet kvar innan det är dags för vardag igen. Och den där vardagen är inte så dum den heller, tycker jag.

Glad Påsk

Glad Påsk! Vi kom upp till landet igår, och efter en halvdags arbete i förmiddags är vi nu påsklediga. Hurra! Vi har alltid haft påsklunch på långfredagen här uppe på landet, men sedan Ulf blev sjuk så har det inte blivit något av det. Imorgon är det dock dags igen, och vi väntar besök av nästan 30 vuxna och ett helt gäng med tillhörande barn som ska komma och äta påsklunch, dricka snaps (-ar) och fira långfredag.
 
 
Vill ni ha tips på vegetarisk påskmat hittar ni det här. Hoppas att ni alla får en riktigt fin ledighet! Trevlig påskhelg!

Sallad med belugalinser

Ett av våra favoritrecept på (relativt) snabba rätter med lite input är att göra sallad med ugnsrostade grönsaker, belugalinser och annat smått och gott som råkar finnas hemma. Perfekt kylskåpsrens!
 
 
Är vi extra lata köper vi smaksatt crème fraiche att ha till - den med smak av fetaost och soltorkad tomat är helt klart min favorit.
 
Sallad med belugalinser
Rosta valfria grönsaker i ugn - jag gillar till exempel att blanda sötpotatis, blomkål och morötter - tills de är knapriga och sådär lagom brända. Koka belugalinser i saltat vatten tills de är mjuka. Lägg allt i en stor skål och blanda ner babyspenat, smulad fetaost, tomater och vad mer du kan tänkas ha hemma. Servera med en kall sås.

Baklängesmatsedeln vecka 14

Magsjuka, karantän och en matlust som är lite sisådär - ungefär så kan man sammanfatta förra veckan för vår del. Tur att veckan slutade bättre än den började, i alla fall. Såhär har det gått för oss i matväg:
 
I måndags åt jag inte mycket mer än några plättar stekt havregrynsgröt som jag ringlade lönnsirap över. Matlusten är ju sådär när någon i familjen är magsjuk trots att man inte drabbats själv.
 
 
I tisdags förberedde jag en massa mat för att frysa in så Calle tog en bit tacopaj till middag och jag åt mina favoritpiroger, nygräddade och fyllda med svarta bönor, kidneybönor, koriander och chipotle. Som tillbehör hade vi sallad och balsamicokräm. (Ja, du läste rätt - balsamicokräm. Jag köpte en riktigt fin variant i Saluhallen här om dagen och den är fantastiskt god.)
 
I onsdags hade vi restfest och fick ihop en pasta som vi blandade med en burk pesto och sedan toppade med smulad festaost, tomater och rostade pinjenötter. Till pastan åt vi en tomat- och mozzarellasallad.
 
I torsdags åt vi klassikern vegobullar med kokt potatis, brunsås och rårörda lingon. Jag gjorde dessutom en tomat- och löksallad som vi åt till.
 
I fredags åkte vi mot Malmö och väl hos Minna och Manne festade vi till det med en massa plockmat. När vi var i Hässleholm besökte vi nämligen en nyöppnad butik som säljer närproducerade och skånska varor och vi fick med oss bland annat tre sorters ostar och surdegsbröd, och förutom det åt vi tomat- och mozzarellasallad, padrones, ugnsbakad camembert, oliver, kapris och tryffelchips. 
 
 
I lördags grillade vi för första gången det här året! Majskolvar, hjärtsallad och en jättestor tabbouleh som vi åt med en kall sås med crème fraiche och mild getost + en aioli. Till efterrätt åt vi praliner från Cacaofoni.
 
Idag är det söndag och Calles syster Emma har varit här på middag. Vi har ätit risoni med getost och gremolata, och till efterrätt drack vi kaffe och mumsade på choklad från Malmö Chokladfabrik.

Granola med jordnötssmör

Att äta lång helgfrukost är ju svårslaget, och helst vill jag ha lite av allt - Calles pannkakor, gott bröd med ost, någon form av juice och, nästan bäst av allt, yoghurt och granola. Jag gör nästan alltid efter ett recept som jag har fått av vår vän Johan, och den har jag nu korsat med ett tips från min kollega Susanne som berättade att man kan blanda ner jordnötssmör i granolan. Match made in heaven, om man säger så.
 
 
Jag använder ett jordnötssmör med crunch som jag köper med mig hem från USA (sist hade jag tre burkar i väskan, haha). Tycker generellt att jordnötssmör med bitar i är godast!
 
Granola med jordnötssmör
1 stor burk
 
5 dl havregryn
1 dl orostade kokosflingor
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
0,5 dl chiafrön
3 msk honung
4 msk jordnötssmör
3 msk rapsolja
1 tsk kanel
 
Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Värm upp de blöta ingredienserna i en kastrull tills allt smält, häll sedan i skålen med de torra ingredienserna och blanda ordentligt tills du har en kladdig röra. Strö ut på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 30 minuter. Rör om efter 10 + 10 minuter och håll koll så den inte blir bränd! Jag brukar stänga av ugnen och låta luckan stå öppen och lämna granolan där över natten, då torkar den ordentligt och blir helt perfekt knaprig.

Paj med zucchini och paprika

Det finns flera anledningar till att jag tycker att paj är toppen, men den främsta är det här: den går att förbereda. Det är snarare regel än undantag nu för tiden att vi bjuder på mat som kan förberedas på ett eller annat sätt dagen innan så att vi kan hänga med våra kompisar istället för att styra upp matlagningen från grunden.
 
 
Jag menar, gör man pajen dagen innan är det bara att värma på precis innan den ska serveras. Blanda blanda sallad, fixa fixa dressing - maten klar. Den här pajen bjöd vi på i helgen när våra vänner kom upp till landet. Väldigt god, speciellt när grönsakerna fick fräsa på ett tag och sedan kryddades med salt, peppar och socker. Vi hade även en halv kruka timjan hemma så den hackade vi också ner och blandade i.
 
Paj med zucchini och paprika
2 portioner + matlåda
 
125 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
 
1 zucchini
1 röd paprika
1 ask småtomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
 
2 dl crème fraiche (lätt)
2 ägg
salt, svartpeppar från kvarn
3 dl smakrik, riven ost
 
Nyp ihop degen, tryck ut i en smord pajform och låt sedan vila i kylen i minst en halvtimme. Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka löken, riv vitlöken och tärna zucchinin och paprikan. Dela tomaterna på hälften. Stek grönsakerna i rikligt med olivolja i några minuter tills de har blivit lite mjuka, smaka av med salt, svartpeppar och socker. Förgrädda pajskalet i ungefär 10 minuter, ta sedan ut och fyll med grönsakerna. Toppa med äggstanningen och riven ost. Grädda i ungefär 20-25 minuter tills äggstanningen har satt sig och osten har fått fin, gyllengul färg. Ta ut pajen och låt den vila några minuter innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 13

Det varnades för regn hela helgen men idag har vi haft det riktigt fint i Svanesund. Tänk, vad lite sol gör för själen! Nåväl, den här veckan har vi ätit en hel del gott - såhär har det sett ut i matväg:
 
 
I måndags dammade vi av en gammal favorit - Ottolenghis quesadillas som vi fyllde med en röra på mixade svarta bönor, finhackade jalapenos, gul lök, färsk koriander och riven cheddarost. Som tillbehör hade vi guacamole, gräddfil och hot sauce.
 
I tisdags var tiden knapp så vi plockade fram färsk pasta från frysen och gjorde den enklaste (men också godaste) pastasåsen man kan tänka sig, pasta aglio olio e pepperoncino som den så fint kallas - mängder av olivolja, tunt skivad chili och vitlök, persilja och parmesanost
 
I onsdags var jag ute och åt med några vänner och vi var på Danilo på Kungsgatan. Jag slog till på en sallad med getost och rödbetor och beställde in vitlöksbröd till det. Väldigt gott!
 
I torsdags scannade jag igenom skafferiet och hittade röda linser, kokosmjölk och krossade tomater så till middag gjorde vi en daal med kokosmjölk. Det är en återkommande favorit i det här köket, som bekant. I kylen hittade jag ett paket spenat och färdiga papadums har vi alltid på lut. För mig räcker det med papadums till daalen men Calle och Clara fick även femgrynsblandning från Zeta.
 
I fredags kom vi upp till landet och i sedvanlig ordning åt vi pizza. Jag har numera utvecklat mitt pizzakoncept och hade den här gången gorgonzola, lök och kronärtskocka på. Helt fantastiskt gott! Till dessert? Ja, det kan ni väl gissa vid det här laget. Praliner från Kanolds, såklart. Förutom de gamla vanliga smakerna (salt karamell, lakritskola, chili, honung/getost, viol och passionsfrukt) provade vi en med smak av ägglikör som faktiskt var meh, och en med ädelost som var ljuvlig!
 
 
I lördags gjorde vi svamprisotto! Vi hittade torkade trattkantareller i skafferiet och de stekte vi upp med lite vanliga champinjoner och fick till en perfekt krämig risotto men massor av parmesanost. De andra åt kallskuret till men jag nöjde mig med sallad, dressad i citronolivolja. Till efterrätt åt vi chokladfondant med lättvispad grädde och drack mitt favoritdessertvin, den här moscato d'astin.
 
Idag är det söndag och vi åt middag på landet innan vi åkte mot stan igen. Jag gjorde en ljummen sallad med belugalinser, ugnsrostad sötpotatis, blomkål och morötter, svarta oliver, babyspenat och fetaost. Till salladen åt vi en crème fraiche smaksatt med fetaost och oliver.

RSS 2.0