Fredagslistan

Det är fredag och vi åker alldeles snart mot Malmö för att hälsa på vänner. Den här helgen ska vi gå på 2-årskalas, handla på Green och insupa havsluft i Västra Hamnen. Yay! Men först - fredagslista. Trevlig helg!
 
Happy #flamingofredag!
 
Hej Matrepubliken! Fem snabba frågor. Vad finns alltid i ert kylskåp?
Förutom uppenbara evighetspjäser som picklad chili, pappas ättiksgurka och hasselnötssmör får jag nog säga filmjölk, en karaff med vatten (gärna med några gurkskivor) och minst ett kålhuvud. Andra saker som vi alltid försöker ha hemma är mozzarella, fetaost och en bit parmesan.

Den matrepublikanska standardrätten, vilken är det?
Du menar den man lagar när man kommer hem från jobbet och är hungrig som en varg? Då blir det ofta något texmexigt. Huevos rancheros, till exempel. Majstortillas har vi i frysen, svarta bönor likaså. Calle friterar majstortillasen, jag kokar ihop bönorna med lite vatten och reder av med mjöl. Steker ägg, plockar fram starka såser och gräddfil, och har vi tur finns det avokado hemma så vi kan äta en guacamole till. 
 
Vilken är den senaste smaken du började tycka om?
Tror att chipotle har smugit sig på den senaste tiden, faktiskt. I perfekt avvägd mängd är den riktigt gott. En annan sak jag har lärt mig uppskatta på senare år är gorgonzola. 
 
Kommande drömprojekt i köket?
Jag önskar att jag kunde lära mig att baka surdegsbröd på riktigt. Alltså inte bara kunna utan bli riktigt bra på det. Nåväl, ska sätta en ny surdegsgrund imorgon så vem vet... Någon gång, kanske.
 
Vad äter du till frukost?
I veckorna äter jag bara ett kokt ägg och dricker en kopp te, men på helgen äter jag gärna deluxe-frukost med hembakat bröd, fil och granola, pannkakor (med tillhörande evig diskussion eftersom jag vill ha tjocka med lönnsirap och Calle vill ha tunna med pressad citron och socker) och ett perfekt kokt ägg med krämig äggula.

Chili sin carne

Det finns vissa smaker jag kan ha lite svårt för, som chipotle till exempel. Precis som tryffel tycker jag att det är vedervärdigt i för stora mängder, men när det är en hint av det - då är det nästan genialiskt. Vi har alltid chipotlepasta i frysen så när andan faller på plockar vi fram det frysta chipotleblocket och raspar av önskad mängd.
 
 
Det här är den godaste bönchilin jag har ätit än så länge i mitt liv. Vet inte om det beror på de egenkokta bönorna (också ett hett tips att ha på lut i frysen) eller om det var för att jag köpte vår absoluta favoritcheddar Black Bomber att riva över. Spelar ingen roll, men ljuvligt smakade det. Den här chilin slängde jag ihop på känn (som vanligt...) så SMAKA AV tills ni är nöjda med kryddningen.
 
Chili sin carne
2 portioner + matlåda
 
3 dl svarta bönor
3 dl kidneybönor
3 dl små vita bönor
1 stor gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 röd paprika, tärnad
1 färsk röd chili, finhackad
2 rutor mörk choklad
chipotlepasta efter smak och tycke
500 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
salt, nymald svartpeppar
chilipulver, paprikapulver, torkad oregano, chiliflakes
 
gräddfil, en bit bröd, limeklyftor, riven cheddar och en bit bröd 
 
Ta fram en stor gryta och häll i olivolja. Stek löken, vitlöken, den färska chilin och paprikan på medelvärme tills löken blivit genomskinlig och paprikan börjar mjukna. Tillsätt bönorna, chokladen och de krossade tomaterna och rör runt ordentligt. Smaka av med chipotlepasta och resten av kryddorna. Låt koka på svag värme i ungefär en halvtimme tills chilin har gottat till sig ordentligt. Ta fram en stavmixer och mixa ytterst lite i chilin så att lite är mixat men den största delen fortfarande är hela bönor. Rör runt så att allt blandas. Servera med en klick gräddfil, grovt hackad koriander, limeklyftor, riven ost och en bit bröd.

Kålssallad med pumpa, lime och avokado

Ni vet sådana maträtter som man ramlar över och känner att man kommer äta typ en gång i veckan resten av livet? Den här kålsalladen är just en sådan. Rebecka bjöd på den här kålsalladen när vi hade vår senaste MBT, och för mig var det kärlek vid första tuggan.
 
 
Det är genialiskt att blanda ner avokado för salladen blir krämig! Vilken sorts kål och vilken sorts pumpa du använder spelar ingen större roll, Rebecka hade i butternutpumpa men vi hade hokkaido hemma så det körde vi på. Supergott.
 
Kålsallad med pumpa, lime och avokado
4 portioner
 
1 liten spetskål
2 mogna avokados
3 dl riven (rå) pumpa, vi använde hokkaido
2 lime, saften
(koriander)
olivolja
salt, nymald svartpeppar
 
Strimla spetskålen tunt med en mandolin och lägg i en skål. Pressa i saften från 1 lime och ringla över lite olivolja. Massera kålen med händerna tills den blir mjuk. Gröp ur avokadon och lägg i skålen, mosa med händerna och blanda ordentligt med kålen. Rör ner ännu mer limejuice, den rivna pumpan och eventuell koriander (eller kanske persilja). Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Matfesten på Orust

I helgen var det både slöjdvandring och matfest på Orust så vi har kört kors och tvärs över ön för att besöka producenter, köpa med oss godsaker och klappa på söta små lamm. Vi smakade bland annat honung på Tavlebord, köpte grönsaker, kaffe och mjöl från Orusthandlarns fina vagn och åt lunch på Töllås Fårgård
 
 
Vi passade dessutom på att ta med oss 40 kg (!) äpplen som Calle plockade i lördags. De lämnade vi in för mustning på Orust Must i Ellös och nästa helg kan vi hämta upp ett helt gäng med boxar och flaskor som kommer att räcka ett bra tag framöver. Tjoho!

Baklängesmatsedeln vecka 38

Det har varit en lång vecka, minst sagt, som har avslutats på landet. Vi har varit på slöjde- och skördefest på ön och vi kom hem med några riktiga godbitar. I matväg har vi bland annat gjort fantastiskt god falafel på gula ärtor, och så har vi  varit ute och rullat hatt med våra vänner.
 
Veckan som kommer har jag en hel drös med recept som jag vill prova, bland annat den här äppelsangrian (hej, höst!) och den vispade ricottan (i det här receptet) som jag har tänkt äta till ugnsrostad pumpa. Och hörni, är ni sugna på kladdkakor bidrar jag med ett recept här.
 
 
I måndags åt vi falafel på gula ärtor med en hel drös tillbehör: nygräddade pitabröd, snabbsyrad rödkål, tahinisås (yoghurt, tahini och pressad citron), en enkel sallad på gurka, tomat, rödlök och mynta och på toppen - pappas saltgurka. Fem av fem möjliga prickar! Magiskt gott.
 
I tisdags var jag, Calle och Clara ute och rullade hatt med våra vänner för att fira Sara som fyllde år. Vi hamnade på Beerista här i krokarna och älsk på det faktum att vi kunde sitta på uteserveringen! Calle åt pizza med nötfärs och jalapenos, Magnus och Sara beställde varsin burgare och jag slog till på en getostsallad med jordgubbar och sötpotatispommes till det. 
 
I onsdags blev det kylskåpsrens vilket resulterade i tortillabröd från frysen som vi fyllde med Anammas vegofärs (kryddad med tacokrydda och blandad med de här gröna chilisarna som är stapelvara i vårt skafferi), salsa på tomat, lök och limejuice, picklad blomkål, riven cheddarost, gräddfil, stark sås och tunt skivad rödkål
 
I torsdags var det kalas för mitt äldsta syskonbarn och vi blev bjudna på TACOS med mängder av tillbehör! Till efterrätt hade Tilda beställt en helt fantastisk glasstårta med maräng och nutella
 
I fredags åkte vi till landet och till middag åt vi trattkantarellsoppa som vi åt tillsammans med kex, en jättebit appenzeller och plommonmarmeladen jag gjorde för några veckor sedan.
 
 
I lördags var vi på slöjde- och skördefest och hem kom vi med alla möjliga godsaker, bland annat ett gäng ostar, honung och yoghurt. Till middag åt vi den ljuvliga broccolin med färskost, och till broccolin åt vi stekt potatis, oxfilé (till de andra), marinerade kikärtor och chilibearnaise. Till efterrätt åt vi ostarna vi köpte med oss hem.
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit en kålsallad med lime, avokado och pumpa (enligt recept från Rebecka, SÅ god att hjärtat hoppar över ett slag) och kikärts- och quinoabiffar

Pytt i panna

En av de bästa kylskåpsrensningarna man kan göra är pytt i panna, tycker jag. Vi har allt som oftast rotfrukter liggandes i kylen, i frysen har vi Anammas vegobitar, i kylen har vi inlagda rödbetor och, om man har tur, en klick crème fraiche som man kan blanda ihop med lite dijonsenap och svartpeppar till en dijoncrème som är himla god att ha till. 
 
 
Pytten blir aldrig densamma som gången innan men en sak som måste vara med är lök. Och så gillar ju jag morötter i min pytt. Och potatis.
 
Pyttipanna, just den här gången
Tärna morötter, svamp, potatis, lök och rotselleri fint. Finhacka lök. Stek grönsakerna i omgångar i rikligt med smör. (Jag tycker om när det fortfarande är tuggmotstånd kvar!) Stek några vegobitar av valfri sort och blanda sedan med grönsakerna. Servera med rödbetor.

Kåhögs Mjölk

I söndags hamnade vi i krokarna kring Jonsered utanför Göteborg och i närheten ligger Kåhögs Mjölk där man kan köpa med sig mjölk på flaska hem. Jag älskar sådant här, att kunna handla direkt från gården och stödja lokala producenter. Glasflaskan kan du köpa där för ynka 20 kronor och mjölken kostar 10 kronor litern. Löp och köp!
 
 
I helgen är det Matfest i Västra Götaland där en hel drös lokala producenter - bland annat Kåhögs Mjölk - håller öppet för besökare. Spana in hemsidan för att se vilka producenter du kan hälsa på!

Bönröra med rostad lök

Jag har ett helt gäng med vita bönor i frysen som väntar på att bli uppätna och förutom att blanda ner dem i en bönchili har jag gjort den här hommous-liknande (bli inte lurade dock, den här smakar inte alls som hommous) röran med lök och vitlök, bland annat. Det var ett bra tag sedan jag fick det här receptet av min vän Sara, men tack! 
 
 
Det godaste med den här röran är smaken från den stekta löken, tycker jag. Har du använt små lökar och tycker att det är för lite untz - hacka ännu en lök och blanda i. Det gjorde jag (och det gjorde susen!).
 
Bönröra med rostad lök
4 portioner som tillbehör
 
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3/4 dl olivolja
400 g vita bönor
2 msk färskost
2 msk färskpressad citronjuice
1 tsk flytande honung
havssalt, nymald svartpeppar
 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Rosta lökblandningen gyllene i oljan under omrörning i en stekpanna. Ta upp löken och låt rinna av på hushållspapper MEN spara oljan! Mixa bönor, den rostade lökblandningen, färskost, citronjuice, honung och 1 msk av olivojan i en mixer tills du får en slät röra. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Clara och maten, del 3

Barn och mat, alltså. Att en så liten människas matvanor kan vara så mycket att diskutera, kanske ni tänker. Ja, då tänker ni helt rätt. Det är inte så mycket att diskutera, men jag tänker ändå göra en kort (...) sammanfattning av vår navigering på det stormiga hav som kallas BARN OCH MAT. Sist vi snackade om det här var ett halvår sedan när Clara var (måste på allvar tänka här) ungefär ett år och fem månader. Det har hänt en hel del sedan dess! Till exempel det här:
 
1. No more barnmatsburkar. HURRA för det! 
 
2. No more matning, nu äter hon oftast själv.
 
3. Vi kan laga mat tillsammans! Nästan varje kväll plockar vi fram pallen så att hon kan röra i en gryta, vakta glassmaskinen eller flytta majskorn från en skål till en annan.
 
Vår ambition är att vi ska äta tillsammans på kvällarna, och det gör vi allt som oftast. Vi lagar ingen speciell mat till Clara utan hon får det vi får, och än så länge funkar det bra. Jag är fullt medveten om att det kan ändras typ imorgon men jag är glad så länge det håller i sig. Det bästa hon vet just nu är pasta som hon ofta äter med pesto och någon form av protein - en näve svarta bönor, några vegobullar från Anamma, Calles köttbullar eller en bit fisk. På delad förstaplats ligger även pizza. Eftersom vi ofta får pizzadeg över när vi gör pizza på fredagar brukar vi göra ett gäng extra pizzor till Clara som vi sedan delar på hälften och fryser in. 
 
Pizzabak! 
 
En sak som jag har snappat upp hos våra vänner Johan och Johannah är hur bra det är att alltid ha en burk med pesto på lut i kylen. Jag gjorde senast förra veckan en stor laddning som jag toppade med olivolja så att den håller sig ett tag. Det går ju att slänga ner nästan vad som helst i en pesto, men Johannah tipsade om att blanda i en näve kokta, gröna ärtor - det ska jag prova nästa gång.
 
Förutom pizza och pasta älskar hon bönor av alla dess slag, men helst svarta, kidney eller kikärtor. Kål gillar hon också, gärna pizzasallad. Oliver, gröna ärtor och kapris slinker också ner. Och bubbelvatten! 
 
MEN, men det här sagt.
 
Det kan vara jäkligt tröttsamt att få henne att sitta stilla och äta. Ibland - visst, men allt som oftast tar hon en tugga, vill kolla in något spännande någon annanstans, kommer tillbaka och tar en tugga till och så vidare. Min förhoppning är att det är en fas som går över. Gärna snart. Hur går det för era kids? Berätta gärna! Och sitter ni inne med tips på allt från bra mellanmål till såhär-får-du-ditt-barn-att-äta-gröt, dela med dig.

Baklängesmatsedeln vecka 37

Den här veckan har det inte blivit någon ordning på maten. Vi har varit sjuka, och sen har det ju varit 25 grader varmt om kvällarna så vi har köpt med oss mat och ätit i parken. Dessutom var vi bjudna på middag hos vänner i fredags, och i lördags var vi ute och rullade hatt. Och idag - idag är det ju söndag, och vi har ätit pizzan som vi aldrig åt i fredags. Håll till godo vänner, den tunnaste (?) baklängesmatsedeln i historien:
 
(Och just det! Har du några minuter över så läs den här artikeln i Esquire om Anthony Bourdain och Barack Obama!)
 
I måndags började sjukstugan så jag struntade i att äta middag och nöjde mig istället med mannagrynsgröt, grahamsbullar och en kopp te. Mannagrynsgröt, eller möjligtvis havregrynsgröt, är för övrigt comfort food på hög nivå när jag är sjuk.
 
I tisdags mådde jag bättre men Calle desto sämre så jag pallrade mig bort till Danilo för att gå på AW med mina kollegor. Jag slog till på en pizza med kronärtskocka och pesto.
 
 
I onsdags var jag sämre igen men fick i alla fall i mig lite pasta arrabiata till middag, utan parmesan dock men med extra mozzarella.
 
I torsdags var det alldeles för fint väder för att äta middag inne så vi köpte med oss mat och satte oss vid Näckrosdammen så att Clara kunde leka på lekplatsen . Calle slog till på sushi och jag köpte med mig en vegetarisk burrito från Wrapped. 
 
 
I fredags var vi på middag hos vänner och de bjöd på Lotta Lundgrens finfina öppna lasagne med ricotta, spenat, svamp och mandelpesto. Till den åt vi en stor grönsallad och till efterrätt vår gemensamma besatthet - Marabou Black. Har ni smakat? OBS VARNING. Beroendeframkallande.
 
I lördags hade vi en heldag på stan tillsammans med vänner och förutom att spendera typ hela eftermiddagen på en uteservering åt vi middag på Familjen (svampsoppa till förrätt, savoykål med getost till varmrätt och ostbricka till dessert) och drack drinkar på Stranger (rekommenderas!). Innan vi gick hem avslutade jag och Calle kvällen på Mr P där det serveras en av de bästa Bloody Marys jag vet. 
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit pizza med kronärtskocka, inlagd paprika (hemmagjord, mmm) och mozzarella. Och så en rödkålssallad med äppelcidervinäger till det!

Morots- och mungbönssallad

Fredag, Ottolenghirecept och fint väder. Blir nästan inte bättre än så! Den här helgen ska vi ut och rulla hatt men först - fredag, middag med vänner och en drink eller två. Hoppas att ni alla får en fin helg!
 
 
Den här salladen gjorde vi när vi senast hade Ottolenghifest med Johan och Johannah. Tror den blev favorit hos oss alla fyra!
 
Morots- och mungbönssallad
2 portioner + matlåda
 
140 g torkade mungbönor
0,5 dl olivolja
1 tsk spiskummin
1 tsk kumminfrön
1 tsk fänkålsfrön
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk chiliflingor
320 g morötter, skalade och skurna i stavar
0,5 tsk strösocker
20 g koriander, hackad
1 citron, rivet skal
140 g fetaost, delad i mindre bitar
havssalt
 
Värm ugnen till 220 grader. Koka mungbönorna enligt anvisning på paketet, låt rinna av och häll sedan upp i en skål. Hetta upp 2 msk olivolja i en liten stekpanna och tillsätt spiskummin- kummin och fänkålsfrön. Fräs på medelhög värme under ständig omrörning tills fröna börjar knäppa, det tar ungefär 3 minuter. Häll oljan och fröna över bönorna och tillsätt vitlök, vinäger, chiliflingor och 0,5 tsk salt. Ställ åt sidan och låt svalna. 
 
Blanda morötter, 1,5 dl vatten, resten av olivoljan, sockret och 0,5 tsk salt i en skål. Lägg ner i en bakplåtspappersklädd långpanna och ställ in i ugnen 25-30 minuter tills allt vatten har dunstat och morötterna har blivit rostade och en aning karamelliserade. Ta ut ur ugnen och tillsätt mungbönorna tillsammans med koriander. Rör om försiktigt och lägg över på ett stort serveringsfat. Strö över citronskal och fetaost.

Ugnsbakad spetskål

Vårt kylskåp är fyllt med kål i alla dess former och färger, och för ett tag sedan gjorde vi en ugnsbakad spetskål med brynt smör som var ett väldigt gott (och fint!) tillbehör till vegetariska pannbiffar.
 
 
Hittar ni ingen röd spetskål går det såklart bra med vit också.

Ugnsbakad spetskål med brynt smör
Värm ugnen till 175 grader. Skär spetskålen i fyra klyftor och lägg i en ugnsfast form. Lägg några klickar med smör på kålen och baka i mitten av ugnen tills kålen har mjuknat. Bryn en stor klick smör och ställ åt sidan. Lägg kålen på en tallrik, strö över havssalt och droppa över smöret.

Grönkålssallad med tranbär och fetaost

Den här salladen bjöd Ann-Louise på när vi hade MBT för några veckor sedan och jag har hunnit göra den tre gånger sedan dess. O-h-j-a, den är precis så god! Jag brukar vanligtvis inte vara så förtjust i torkad frukt eller bär i mat men tranbären gör sig så himla fint i den här salladen.
 
 
Grönkål kan ju lätt bli lite stabbigt, men genom att man masserar den med dressingen blir den alldeles mjuk och tuggvänlig. 
 
Grönkålssallad med tranbär och fetaost
4 portioner
 
¾ dl belugalinser, rensade och avsköljda
150 g grönkål, mittvenen borttagen
75 g fetaost, smulad
1 dl torkade tranbär
¾ dl rostade mandlar, grovt hackade

1 ekologisk citron
1 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
flingsalt och nymald svartpeppar
 
Häll linserna i en kastrull och täck med ungefär 4 cm vatten och värm på tills det kokar. Sätt på ett lock, sänk värmen och låt linserna småputtra. Koka tills de är mjuka, vilket borde ta ungefär 15-20 minuter. De ska ha kvar lite tuggmotstånd! Häll av linserna i ett durkslag och låt svalna.

Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Hacka grönkålen noggrant så att alla bitar är små och välhackade. Blanda ihop linser och grönkål tillsammans med dressingen. Massera ordentligt så varenda litet grönkålsblad blir täckt med olivolja. Blanda i tranbär, grovt hackad mandel och fetaost. Låt stå en stund innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 36

Jag har ätit en hel del kål den här veckan. Picklad rödkål, blomkålsstuvning, grönkålschips, grönkålssallad, vitkålssallad... Förutom att äta kål har jag gjort lakritsglass och bakat bröd, och så har vi varit i Stockholm och hälsat på våra vänner. Såhär gick det för oss i matväg den här überfina sensommarveckan i mitten av september:
 
I måndags var vi i Kivik hela dagen så när vi slirade in på vår gata bestämde vi att det fick bli något snabbt och enkelt till middag. Jag slängde ihop en omelett som jag toppade med tunt skivad rödlök, soltorkade tomater och svarta oliver. Till omeletten åt vi knäckebröd med lagrad ost och en enkel vitkålssallad.
 
 
I tisdags gjorde vi en av mina favoriträtter - blomkålsstuvning. Till blomkålen åt vi marinerade kikärter (som fått gotta till sig i olivolja, pressad citron och citronzest några timmar) och resterna av vitkålssalladen från dagen innan.
 
I onsdags kom jag till Göteborg långt senare än planerat på grund av otaliga vägarbeten med tillhörande bilköer på väg hem så när jag väl kom innanför dörren blev det fil, granola och gramhamsbullar från frysen som fick duga som middag. Inte fy skam det heller, faktiskt. 
 
I torsdags kom våra vänner över på middag och vi bjöd på en uppsjö av små rätter. Ann-Louises grönkålssallad med tranbär och fetaost, ugnsbakad pumpa med fetaost och pumpakärnor, zucchinibröd med marinerad paprika och inlagd portabellosvamp och bondbönsallad med vinaigrette. Till efterrätt åt vi lakritsglass.
 
 
I fredags kom vi till Stockholm och våra vänner hade såklart fixat fredagspizza! Toppad med grillad paprika, svarta oliver, mozzarella och pesto. Och så ett gott rödvin till det.
 
I lördags var det bara jag och Johannah hemma på kvällen så till middag gjorde vi burritos som vi fyllde med svarta bönor, picklad rödkål, stekt paprika och lök och riven, lagrad ost.
 
Idag är det söndag och vi kom hem från Stockholm för några timmar sedan. Eftersom vi åt väldigt sen lunch nöjde jag mig med resterna från Claras mat till middag - pasta med pesto och vegbullar från Anamma.

Sibyllans kaffe- & tehandel

När jag och min vän Edith skrev vårt exjobb på universitetet åt vi alltid frukost och drack te tillsammans innan vi satte igång med arbetet. Inte sällan drack vi ett te som heter Ipanema, direktimporterat av Edith från Sibyllans te- & kaffehandel i Stockholm. De senaste åren hade jag alldeles glömt av det där teet, men av olika anledningar seglade det upp i mitt medvetande igen och Calles mamma var snäll och köpte med sig just det här teet till mig när hon var i Stockolm. Tack snälla!
 
 
Idag är det fredag och jag sitter här med en kopp Ipanema, sex år efter vår examen. Tiden går. Nu ska jag packa ihop oss inför helgens Stockholmsbesök, jag hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!

Nutellaglass

Det finns glass och så finns det nutellaglass. Det här är en mäktig historia men konsistensen alltså. Den bästa glass vi har gjort, rent konsistensmässigt, vågar jag nog påstå. Har as we speak en lakritsglass på kylning  där jag har utgått från det här receptet, ska bli spännande att se om det blir lika bra! Återkommer i frågan.
 
 
Första gången vi åt den här glassen serverade vi den med rostade hasselnötter men det går precis lika bra att äta glassen direkt ur paketet, utan garnering. Lovar. Receptet (och måttomvandlingen) kommer från Smaskens, vår glassguru i matbloggosfären.
 
1 cup motsvarar 2,25 dl
0,5 cup motsvarar 1,1 dl 
0,25 cup motsvarar 4 msk
 
Nutellaglass
8 portioner
 
2,5 cups gammaldags mjölk
0,5 cup vispgrädde
0,5 cup råsocker + 0,25 cup
4 äggulor
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 cup nutella
(rostade hasselnötter till servering)
 
Värm mjölken, grädden, 0,5 cup råsockret och vaniljpulvret i en kastrull. Vispa äggulorna med resterande 0,25 cup socker. Rör ner äggvispet i den varma gräddmjölken (den ska alltså inte koka utan bara vara varm) och sjud försiktigt tills smeten är 85 grader. Dra ifrån plattan och vispa ner nutella i smeten. Låt svalna och kyl i kylskåp - ju kallar smeten är när du häller i den i glassmaskinen, ju bättre blir slutresultatet. Kör i glassmaskin, häll i en bunke och frys i några timmar innan servering.

Plommonmarmelad med ingefära

På landet har vi ett plommonträd som just nu har hur många plommon som helst. Jag tycker nästan att plommon är godast att äta precis som de är, men för några helger sedan kokade jag även en plommonmarmelad som är väldigt god att ha till ostbrickan. 
 
 
Jag lät även en vaniljstång koka med, den plockade jag upp innan jag hällde marmeladen i burkar. Förvara marmeladen mörkt och svalt!
 
Plommonmarmelad med ingefära
2,5 kg marmelad
 
1,5 kg plommon
0,5 dl vatten
1 stor citron
2 msk riven färsk ingefära
11 dl strösocker
 
Kärna ur plommonen och lägg i en gryta. Häll på vattnet. Dela citronen i fyra delar på längden och skiva delarna mycket tunt. Lägg dem i grytan tillsammans med ingefäran. Låt plommonen koka upp låt koka långsamt utan lock i ungefär 30-ish minuter. Låt det inte koka för kraftigt för då kan det brännas vid! Tillsätt sockret lite i taget och rör om. Låt koka ytterligare 15 minuter, nu lite kraftigare. Gör ett marmeladprov (häll lite marmelad på en tallrik och ställ in i kylen i några minuter, dra med fingret genom marmeladen - om den inte rinner ihop igen är den klar!) och häll sedan upp i väl rengjorda burkar. Ställ upp och ner och låt svalna. 

Baklängesmatsedeln vecka 37

Vilken vecka, alltså. Calle har börjat jobba, jag har påbörjat en månads föräldraledighet, vi har haft MBT och i helgen har vi besökt bondens marknad i Haga. Dessutom kom jag till Skåne för några timmar sedan och här ska vi hänga i några dagar hemma hos mina föräldrar. I matväg har vi ätit mycket gott - veckans baklängesmatsedel ser ut såhär:
 
I måndags gjorde jag en kreolsk gryta. I originalet ska det vara fläskfilé och stark korv, i min är det sojabitar (eller vad jag nu råkar ha hemma) och massor med cornichons, syltlök och paprika (och extra mejram). Grytan åt vi med femgrynsblaningen från Zeta.
 
I tisdags gjorde jag ett frysrens och fick ihop en chili sin carne. Kidneybönor, vita bönor och svarta bönor, chipotle (vi har en stor klump i frysen), finhackad chili från förra årets skörd och krossade tomater som fick koka ihop någon timme innan det var dags att äta. Chilin åt vi med gräddfil, riven cheddar (vår favorit black bomber) och koriander. Vi hade även bröd till som vi doppade i grytan.
 
 
I onsdags var det MBT hos Pernilla och temat var skördefest. Passade utmärkt eftersom jag fortfarande hade zucchini kvar... Mitt bidrag var en bönröra på vita bönor, lök- och vitlök (som jag rostade lätt i stekpannan) och citronjuice (och lite annat smått och gott) och ett bröd med riven zucchini. De andra bjöd på allt från grönkålssallad, morotsbröd med färskost, spetskålssallad och linssallad till jitterbuggare, päronkaka, plommonpavlova och äppelkaka. Älsk på MBT! Jag går alltid därifrån fulltankad med inspiration (och mat!).
 
I torsdags gjorde jag en pytt i panna som vi åt tillsammans med stekt ägg, rödbetorna som jag lade in förra helgen och såklart pappas (nyinlagda) saltgurka. I pytten hade vi morötter, palsternacka, rotselleri, lök och svamp. Och så en skvätt grädde så att den blir krämig!
 
I fredags firade vi höstens första hemmafredag med pizza, i sedvanlig ordning med det vi brukar ha på (jalapenos, grillad paprika och lök är ett måste) och med vitkålssallad till. 
 
 
I lördags svängde vi inom bondens marknad i Haga och köpte bland annat med oss ett rödkålshuvud hem som vi sedan picklade och åt i en burrito! Bröden stekte vi själva och fyllde sedan med svarta bönor, lime- och korianderris, guacamole, pico de gallo och gräddfil.
 
Idag är det söndag och till middag blev det ett kylskåpsrens - lite burritorester, lite grönkålssallad med tranbär och fetaost och lite vitkålssallad från pizzafredagen. Hoppas att ni alla har haft en fin helg!

Bondens Marknad i Haga

Idag gick vi till Haga efter frukost för att besöka Bondens Marknad och bunkra upp med diverse nödvändigheter som exempelvis kål (grön, röd och blom) och honung. På väg hem slirade vi inom Fram (finaste butiken i stan, vågar jag påstå) där vi köpte med oss tranbär och mandel. 
 
 
Till lunch har vi ätit grönkålssallad (återkommer med recept!) och nu ska jag ligga raklång på soffan och fundera ut vad vi ska äta för något ikväll. Hoppas att ni alla har en riktigt fin helg!

Inlagda rödbetor

Översta hyllan i vårt kylskåp består just nu av ett helt gäng tunga burkar med diverse godsaker i - pappas ättikskurka och saltgurka, inlagda rödbetor och plommonmarmelad. Att den där glashyllan ens håller är ju ett mindre mirakel... Saltgurkan smakade jag för första gången idag när vi åt pytt i panna och den var helt magisk. Tack pappa!
 
 
 Vi provade även rödbetorna som jag lade in förra helgen och de var så goda! Jag brukar inte vara sådär överförtjust i inlagda rödbetor men de här var bra. Riktigt bra. (Blygsamt, jag vet...)
 
Inlagda rödbetor
2 burkar
 
1 kg rödbetor
1 liter vatten
3,5 dl socker
2 dl ättika (24 procent)
en nypa vaniljsocker
 
Tvätta rödbetorna och skär bort blasten. Koka dem mjuka i ungefär 20-30 minuter beroende på hur stora det är - känns med en sticka! Häll av vattnet och lägg dem genast i kallt vatten. Efter någon minut går det lätt att dra av skalet med händerna. Skiva rödbetorna med en mandolin (jag använde tjockaste läget) och lägg i burkar. Koka upp vatten, socker, ättika och vaniljsocker. Smaka av och tillsätt mer socker om det skulle behövas. Häll lagen över rödbetorna och förvara svalt.

RSS 2.0