Hamburgerbröd
Jag skulle inte säga att fredagspizzans stjärna har börjat dala men det har däremot tillkommit en ny favorit till helgmaten - hamburgare. Jag gör diverse vegetariska varianter (men lyckas aldrig få den som bra som på Burgersson...) och Calle köper kött i Saluhallen och följer en liten ritual under tillverkningen av sina burgare. Det ska tryckas med tallrikar och stekas på hög värme och gud vet vad. Det är en hel vetenskap.

Hamburgerbröd gör vi enligt Flippin' Burgers recept, och de vi inte äter upp fryser vi in. Perfekt att ha på lut i frysen!
Hamburgerbröd som på Flippin'
12 st
425 g vetemjöl special
12 g strösocker
20 g jäst
2,5 dl standardmjölk
25 g honung
37 g rapsolja
1 ägg
1 nypa salt
1 skvätt vatten
Lös upp jästen i mjölken i en bunke. Väg upp mjöl, salt, socker, mjölk, honung och rapsolja och blanda ner det i bunken. Knåda degen i 10-12 minuter tills degen är elastisk och släpper från bunken. Lägg över plastfolie och låt jäsa i ungefär en timme tills degen har rest sig (enligt receptet ska den jäsa till dubbel storlek - så stor blev aldrig min deg men bröden blev toppen ändå). Knåda degen lätt för hand och dela i två bitar. Forma bitarna till korvar och dela upp i mindre bitar - varje bit ska väga 70 g. Rulla till bullar och lägg på en bakplåtsappersklädd plåt. Platta till lite lätt och låt jäsa under bakduk i ungefär en timme. Sätt ugnen på 225° och vispa ägg, salt och vatten med en gaffel. Pensla bullarna och grädda i 6-8 minuter. När bullarna har en innertemperatur på 93° är de färdiga. Låt svalna på galler under handduk.
Baklängesmatsedeln vecka 43
Den här veckan har jag dragits med hosta som vägrar att gå över men trots det har vi hunnit med trevligheter såsom födelsedagsfirande för Calle och en mini-weekend i Köpenhamn. I matväg har det varit högt och lågt med en del favoriter i repris - såhär gick det för oss veckan som gått:
I måndags firade vi Calles födelsedag på Familjen och jag beställde in en liten ostbricka till förrätt (så himla goda ostar!) och kroppkakor med spenat och svampbuljong till varmrätt. Lika gott som alltid!

I tisdags gjorde vi en daal med kokosmjölk och spenat som vi åt med papadums och Zetas femgrynsblandning. För övrigt en av de godaste rätterna jag vet att ha med i matlådan dagen efter.
I onsdags blev det snabb middag - en krämig pastasallad med pesto, fetaost, purjolök, klyftade tomater och crème fraiche.
I torsdags kom vår vän Emelie på besök och vi bjöd på (fredags-) pizza!

I fredags åkte vi till Skåne och till middag hade mamma förberett en tomat- och rucolapaj med verdesås och fyllda auberginerullar.
I lördags åkte vi mot Köpenhamn! Lunch åt vi på Öl & Bröd, eftermiddagsbubbel drack vi på vår favorithotellbar på Radisson Blu Royal och middag intogs på Spontan, restaurangen som huserar på Brus, ett nyöppnat bryggeri i Norrebro. Vi åt en fyrarätters meny som var helt fantastiskt! Rekommenderas varmt.
Idag är det söndag och vi kom till Göteborg för några timmar sedan. TIll middag har vi ätit falafel! Pitabröd hade vi i frysen och falafelsmet likaså. Som tillbehör gjorde vi snabbpicklad rödkål, en sallad på tomat, gurka och tunt skivad rödlök (marinerad i citronsaft så att den blir lite mildare) och en enkel sås på yoghurt, tahini, riven vitlök och citronsaft.
Köpenhamn
Imorgon förmiddag hoppar jag och Calle på tåget mot Köpenhamn och rullar in på huvudbangården lagom till lunch. Vi kör en favorit i repris från förra året och har bokat bord på Øl & Brød för att äta (massor med goda) smörrebröd, dricka varsin öl och ta en lille en.

Foto: Fredrik Bankler
Resten av dagen? Champagne på Radisson Royal Hotel, middag på Spontan och allmänt flanerande. Hoppas att ni alla får en fin helg!
Gryta med aubergine och fänkål
Den här urgoda vegetariska grytan bjöd våra vänner i Malmö på när vi var på besök senast. Receptet kommer ursprungligen från Linas Matkasse men Manne hade ändrat lite och bland annat rört ner rökt paprika och kikärtor. Yum-o, säger jag bara. Älskar sånhär mat!

Jag har sagt det innan och jag säger det igen - att koka couscous är inte min grej. Hur svårt det nu kan vara, kan man tycka... Följ anvisningarna på paketet och lägg en kommentar om du får sådär fluffig och fin couscous, tack.
Gryta med aubergine och fänkål
2 portioner + matlåda
1 aubergine
1 gul lök
1 fänkål
2 vitlöksklyftor
0,5 msk spiskummin
0,5 msk paprikapulver
1 msk honung
1 tsk rökt paprikapulver (ev mer om du gillar starkare smak)
1 krm cayennepeppar
1 burk konserverade körsbärstomater
2,5 dl vatten + en grönsaksbuljongtärning
200 g kikärtor, kokta
salt, nymald svartpeppar
50 g flagad mandel
4 portioner couscous
Tärna auberginen, finhacka löken och strimla fänkålen tunt, gärna med mandolin. Hetta upp olivolja i en stor gryta och fräs lök, aubergine och fänkål i 4-5 minuter på medelvärme. Pressa ner vitlöksklyftorna och blanda ner honung och kryddor. Häll över tomaterna, kikärtor och buljongen och låt puttra under lock på svag värme i en kvart. Koka couscous enligt anvisningarna på paketet. Smaka av grytan med salt och peppar och strö över flagad mandel precis innan servering.
Pitabröd som på Falafelbaren
Pitabröd är en såndär sak som vi alltid har i frysen. Perfekt att plocka fram precis när som helst! Orkar man inte göra falafel går det precis lika bra med grönsaker och valfritt protein.

Det här receptet hittade jag i Coops medlemstidning Mer Smak och kommer ursprungligen från Falafelbaren.
Pitabröd
10 stycken
5 g jäst
4 dl kallt vatten
2 tsk salt
9 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
Smula jästen i en bunke och häll i vattnet. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och mjölet, lite i taget, under omrörning. Arbeta degen ungefär 5 minuter med maskin - degen skall vara lätt kladdig! Täck bunken med plast och ställ att jäsa i kylskåpet i 12 timmar. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i 10 bitar. Forma till runda bollar och låt jäsa en halvtimme under bakduk. Sätt ugnen på 250° och lägg in en baksten om du har en sådan (alternativt en vanlig plåt). Platta ut (eller kavla ut) bollarna tills de är ungefär 15 cm i diameter. Låt ligga på mjölat bakplåtspapper och jäs ytterligare en halvtimme under bakduk. Lyft över pitabröden försiktigt till en pizzaspade och skjutsa in på bakstenen, alternativt lyft över bakplåtspappret till plåten och ställ in i ugnen. Grädda tills bröden rest sig, det borde ta ungefär 5 minuter. Låt svalna på galler.
Baklängesmatsedeln vecka 42
Vi har haft en fin vecka! I matväg har vi kylskåpsrensat, blivit bjudna på middag tre (!) gånger och rullat hatt ute en gång. Inte allt för mycket matlagning, med andra ord. Såhär gick det för oss veckan som gått:
(Och just det, har ni skördat äpple och vill ha tips på vad ni kan göra med godsakerna - kolla in här för inspiration.)
I måndags firade vi in veckan med middag och spelkväll hos vänner. De bjöd på pizza (hurra!) med PIZZADIP (hurra igen!) och en uppsjö av goda ostar till efterrätt. Tänk om alla veckor startade såhär.

I tisdags kom Bibbi över på middag och vi bjöd på köttbullar alternativt vegetariska biffar, kokt potatis, brunsås och rårörda lingon. Som tillbehör hade vi även kokt brysselkål med havssalt och en tomat- och löksallad.

I onsdags gjorde vi ett kylskåpsrens och fick ihop en ljummen sallad med ugnsrostade rotfrukter, fetaost och belugalinser som vi åt tillsammans med en kall yoghurtsås med tahini, riven vitlök och pressad citron.
I torsdags hälsade vi på min bror med familj och när vi alla ramlade innanför dörren efter att ha badat hela eftermiddagen dukades det fram tacos, till barnens min stora förtjusning.
I fredags såg vi Kings of Convenience på Pustervik och innan konserten gick vi till Natur och åt middag och drack bubbel. Jag åt deras vegetariska meny som var alldeles ljuvlig! Till förrätt åt jag pumpa och rödbetor med saltrostade valnötter och till varmrätt kantareller, tryffel och potatis. Efterrätt? Japp. Glass, såklart.
I lördags var vi på middag hos Magnus och Sara och de bjöd på wokat! Pak choi, salladskål och en massa andra goda grönsaker med sesamstekta ägg och ris. Till efterrätt hade de gjort en helt fantastisk chokladmousse med apelsinsmak.
Idag är det söndag och vi avslutade veckan på precis samma sätt som den startade - middag med vänner, pizza och pizzadip. Yay!
Ugnsbakad pumpa
Imorgon är det fredag (igen!) och vi ska fira in helgen genom att äta middag och dricka bubbel på Natur, kolla in Kings of Convenience på Pustervik och avsluta kvällen med en Bloody Mary på Mr P. Yay! Resten av helgen? Middag med vänner, eventuellt besök på Liseberg och hemmahäng. Hoppas att ni alla får en fin helg!

Vill ni ha tips på snabbt och überenkelt tillbehör är den här ugnsrostade pumpan väldigt god. Rebecka hade med sig något liknande till vår förra MBT och kombinationen med den mjuka och söta pumpan, de knapriga pumpafröna och den salta fetaosten är magisk!
Ugnsbakad pumpa
Sätt ugnen på 200°. Skala, halvera och gröp ur en butternutpumpa och skär i mindre bitar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, ringla över rapsolja och vänd runt. Krydda med chiliflakes, salt och nymald svartpeppar. Grädda i ugnen tills de är mjuka och fått lite yta, det tar ungefär 40-60 minuter. Ta ut och låt svalna lite. Smula över fetaost och strö över rostade pumpafrön precis innan servering.
Sätt ugnen på 200°. Skala, halvera och gröp ur en butternutpumpa och skär i mindre bitar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, ringla över rapsolja och vänd runt. Krydda med chiliflakes, salt och nymald svartpeppar. Grädda i ugnen tills de är mjuka och fått lite yta, det tar ungefär 40-60 minuter. Ta ut och låt svalna lite. Smula över fetaost och strö över rostade pumpafrön precis innan servering.
Sallad med gorgonzola & picklade päron
Det är ju knappast någon nyhet att päron, valnötter och gorgonzola är en av världens bästa kombinationer i smakväg men för mig som just lärt mig att tycka om mögelost har en helt ny värld öppnat sig.

Receptet kommer från Pernilla som i sin tur hittade det i Buffé, och precis som alltid har jag gjort några ändringar från originalreceptet.
Sallad med gorgonzola & picklade päron
4 portioner
3 dl kokta kvarngryn
400 g kikärtor
1 päron
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk flytande honung
150 g blandad sallad
1 dl grovhackade valnötter
100 g gorgonzola
2 msk olivolja
salt, nymald svartpeppar
Skär päronet i tunna, runda skivor. Rör ihop vinäger och honung i en skål och blanda försiktigt ner päronskivorna. Blanda kvarngrynen med kikärtorna (skölj och låt rinna av om du använder burkvarianten) och krydda med salt och nymald svartpeppar. Blanda i salladen och toppa med päronen, grovt hackade valnötter och kluttar med gorgonzola.
Baklängesmatsedeln vecka 41
Igår åkte vi till Orust och på väg upp körde vi inom Kåhög och köpte mjölk och svängde inom den fina lanthandeln vid Tavlebord för att bunkra kål, Orust-rostat kaffe och kalvdans. I morse öppnade vi dessutom en flaska av vår alldeles egna äpplemust till frukost och den var ljuvlig! Såhär gick det för oss i matväg veckan som har gått:
I måndags hade vi MBT (=MatBloggsTräff) hemma hos oss med tema färgglad höst-i-öst (!) och mitt bidrag var (ett inte speciellt färgglatt) surdegsbröd med kummin. De andra hade med sig godsaker som dillsyrad kålrabbi, frittata med kålrot, kikärtsbiffar, kålsallad med morötter och nästan bäst av allt - Pernillas uppsjö av kakor. Vi fick smaka på bland annat hemmagjorda gräddbullar, chokladkaka och kaneltryfflar.

I tisdags gjorde vi någon slags variant av en nachostallrik. Calle friterade majstortillas och jag fixade tillbehören: svarta bönor kokta i kokosmjölk, Anammas sojafärs, avokado, gräddfil, salsa (Santa Marias chunky, min favorit om vi inte gör själva) och riven ost.
I onsdags var planen raggmunkar men pga tidsbrist slirade jag inom affären på väg hem och plockade på mig ett paket färsk, fylld pasta. När vi kom hem kokade jag ihop en tomatsås med basilika och till det hela hade vi en enkel tomat- och mozzarellasallad.
I torsdags gjorde jag en sallad som Pernilla har tjatat pratat om i en evighet. Jag gjorde dock vissa ändringar, så i vår var det kikärtor, grönsallad, kvarngryn, picklade päron, gorgonzola och kanderade valnötter. Till salladen åt vi smörstekta rotselleriskivor.
I fredags var det i sedvanlig ordning pizzafredag och våra vänner kom över och firade med oss. Innan pizzan drack vi Calles magiska Bloody Marys och efter pizzan åt vi hemmagjord lakritsglass.
I lördags åkte vi till landet och på kvällen åt jag en ljummen sallad med brysselkål, gröna bönor, svamp och svarta bönor (och de andra åt torskrygg till). På salladen ringlade jag en dressing på brynt smör, schalottenlök, vitlök och olja. Till efterrätt åt vi kalvdans med hallonsylt.

Idag är det söndag och vi kom just tillbaka till stan. Ikväll ska vi äta raggmunkar som Calle står och steker as we speak. Till raggmunkarna har vi rårörda lingon och en vit- och rödkålssallad med äppelcidervinäger, rapsolja, salt och nymald svartpeppar.
Drinktips - Bloody Mary 2.0
Fredag igen! Hos oss blir det pizza såklart, men först - #flamingofredag. Vi ska blanda Bloody Marys, men ingen vanlig utan en med reposado, shiraz och pressad apelsin. Tack för tipset, du engelsktalande bartender på Mr P! Vi är dig evigt tacksamma för den här Bloodyn är grym.

Hans variant är nog egentligen snäppet vassare med några fler ingredienser men den här Callefierade varianten funkar precis lika.
Bloody Mary 2.0
1 drink
4 cl reposado
3 cl pressad apelsin
2 cl pressad citron
2 cl rött vin, helst shiraz
12 cl tomatjuice
worchestershiresås
nymald svartpeppar
sellerisalt
sellerisalt
tabasco
isbitar
Blanda reposado, apelsin, citron, rött vin och tomatjuice (en bra sådan!) och smaka av med sellerisalt, svartpeppar, tabasco (mycket...) och worchestershiresås. Servera bloodyn i ett isfyllt glas.
En enkel vitkålssallad
I måndags hade vi efterlängtad MBT (=MatBloggsTräff) med tema färgglad höst i öst och som vanligt hade de flesta av oss något med kål. Jag bidrog med ett surdegsbröd och en enkel röd- och vitkålssallad som faktiskt är mitt standardtillbehör till... det mesta jag äter.

Jag har sagt det innan och säger det igen - att skiva med mandolin gör SÅ stor skillnad. Köp en. Du kommer inte ångra dig.
En enkel vitkålssallad
Skiva kål tunt med mandolin. Ta fram en bunke och höfta ihop rapsolja och äppelcidervinäger (MYCKET viktigt att det är äppelcidervinäger för det ger så himla god smak). Blanda ner kålen, stoppa ner händerna och vänd runt och massera kålen så att den blir lite mjuk. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och eventuellt lite persillade.
Grön chilisås
Falafel-frenzyn i Matrepubliken fortsätter och den här såsen, även den gjord efter ett recept från Falafelbarens gästspel i Mer Smak, är magisk! Tar dessutom bara några minuter att mixa ihop. Yay!

Den här passar ju dessutom till nästan allt! Falafel, texmex, sallad - you name it. Ännu en sås att alltid ha på lut i kylskåpet!
Grön chilisås
4 portioner
40 g grön chili, urkärnade
0,5 dl pressad citronsaft
1 kruka koriander
0,5 tsk mald spiskummin
1 krm kardemummakärnor, mortlade
1 krm svartpeppar
3 msk vatten
3 msk olivolja
vitlök, riven
salt
Mixa chilin med citronsaft. Tillsätt koriander (med stjälkarna), spiskummin, kardemumma och peppar. Mixa slät och tillsätt vatten och olja. Smaka av med vitlök och salt. Låt gotta ett tag i kylskåp innan servering.
Baklängesmatsedeln vecka 40
Efter några helger med flängande är det alltid skönt att bara vara hemma. De senaste dagarna har vi hängt med kompisar, gjort Bloody Marys som på Mr P och handlat mjölk på Kåhög. En bättre helg!
I måndags gjorde vi biff stroganoff efter Tommy Myllymäkis recept. Supergott! En variant med lövbiff till Calle och en med strimlade sojafiléer till mig. Till stroganoffen hade vi femgrynsblandning, grovt hackad (slätbladig) persilja och pappas saltgurka.

I tisdags gjorde jag en variant på grytan som Minna och Manne bjöd på i fredags. Aubergine, tunt skivad fänkål, lök och kikärtor som fick koka in med körsbärstomater på burk och kryddade med rökt paprika och spiskummin. Till grytan åt vi couscous.
I onsdags blev det mat från Texas Longhorn här nedanför! Jag åt som alltid vegetariska fajitas (hastigt stekt paprika och lök med vegetarisk biff) med med massa goda tillbehör - bakade svarta bönor (så goda!) med jalapeños, pico de gallo, gräddfil och guacamole.
I fredags var vi bjudna på AW hos några vänner i Vasastan så vi firade in fredagen med pizza (de andra körde lyxvariant med salami och rucola och jag kronärtskocka, svamp och rödlök) och äpplepaj med vaniljsås.
I lördags startade vi dagen med att först baka briochebröd och sedan gå till Saluhallen för att köpa kött till Calle (och chokladpraliner från Kanolds till mig...). På kvällen gjorde vi burgare (jag fick till en riktigt bra veg, återkommer med recept!) som vi toppade med chipotlemajonnäs, färsk jalapeño och saltgurka. Till burgarna åt vi sötpotatispommes.

Idag är det söndag och till middag har vi ätit pitabröd (perfekt att ha i frysen!) som vi fyllde med gårdagens burgare, tomat- & löksallad, tunt skivad vitkål med äppelcidervinäger, rapsolja, salt och svartpeppar och en väldigt enkel kall sås på gräddfil, harissa och tomatpuré.
Fredagslistan, del 2
Det är #flamingofredag och jag ska snart gå till jobbet. Första veckan tillbaka efter min mini-föräldraledighet har varit riktigt bra men nu ser jag fram emot en helg på hemmaplan. Vi ska gå till Bondens Marknad i Haga (för att bunkra kål, såklart...), lämna båtkapell på Öckerö och äta hamburgare, och så ska jag nog baka ett bröd eller två.
Jag har feeling så vi kör på en fredagslista den här veckan också, tycker jag. Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg! Hej sålänge!
Hej Matrepublikan! Största bedriften i köket den här veckan?
Hej! Det får nog bli surdegsknäcket som jag och Calle knåpade ihop igår kväll. Jag har ju som mål att inte köpa bröd, och även om knäcke innan har varit undantaget det löftet är det nya tider. Speciellt när det är så enkelt att göra eget. Och så himla, himla gott!

Helgmat!
Vad ska ni äta i helgen?
Ikväll är vi bortbjudna till några kompisar på AW med bubbel och pizza, och imorgon har vi tänkt göra hamburgare. Jag ska baka briochebröd imorgon förmiddag och Calle ska svänga inom saluhallen och köpa kött. Jag måste dessutom leta upp ett recept på THE vegetarisk hamburgare of the year. Inte helt lätt, har jag märkt.
Vad bjuder du på för fredagsfika idag?
Mina kollegor ska få smaka på en mjuk kaka med riven palsternacka (!) och apelsinfrosting. Har bara smakat på smeten än så länge och den var så god! Längtar redan till tre-snåret. Snart så...
Några misslyckanden i köket den senaste tiden?
Jag får inte rätt på hur man får till en fluffig couscous. Jag gör EXAKT som det står på paket (-helvetet) men ändå blir den tung och stabbig istället för luftig och fluffig. VAD GÖR JAG FÖR FEL? Hjälp!
Ditt bästa fredagstips?
Börja vid femtiden - öppna en flaska bubbel, ställ fram lite chips (och gärna dip), lyssna på Spanarnas spellista och ha det gôtt.
Snabbsyrad rödkål
I ett gammalt nummer av Mer Smak finns det ett helt gäng med recept från Falafelbaren i Stockholm, och när vi gjorde falafel förra veckan provade jag några av dem - bland annat den här snabbsyrade rödkålen som var alldeles perfekt som tillbehör. Hurra!

Om ni inte är sjukt skickliga på att hyvla tunt med en osthyvel eller kniv kan jag varmt rekommendera en mandolin till sådant här.
Snabbsyrad rödkål
à la Falafelbaren
500 g rödkål
1 msk salt
2 tsk ättiksprit (10%)
Strimla kålen tunt med mandolin. Massera in saltet i kålen tills den mjuknar. Skölj av saltet ordentligt, häll på ättikan och vänd runt så att all kål blir täckt. Låt stå i kylen någon timme innan servering.
Falafel på gula ärtor
Det finns så mycket god vegetarisk mat i denna värld att jag ofta blir alldeles full i skratt när någon, för miljonte gången i mitt liv, undrar MENVADÄTERDUEGENTLIGEN??? OM DU BARA VIIIISSTE VAD DU MISSAR NÄR DU INTE ÄTER KÖTT blablabla. Och vet ni, jag tänker ofta precis tvärtom. Vad mycket god vegetarisk mat inbitna köttätare missar! Som den här falafeln på gula ärtor, till exempel. Ljusår godare än kebab.

Istället för att använda mig av kikärtor har jag i det här receptet använt gula ärtor. Blir precis lika gott! Vill ni ha ett bra recept på pitabröd att lägga falafeln i finns det här. En god sås att ha till blandar du enkelt på tahini, pressad citron och grekisk yoghurt. Andra goda tillbehör är syrad rödkål (återkommer med recept på det), saltgurka (ett måste!) och en enkel sallad på grovt tärnad gurka och tomat och tunt skivad rödlök (lägg i lite pressad citron så blir rödlöken mildare i smaken) blandat med finhackad mynta och pressad vitlök.
Falafel på gula ärtor
4 portioner
500 g torkade gula ärtor
0,5 liten purjolök
1 dl bladpersilja, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
0,5 msk salt
1 msk falafelkrydda
10 cl kolsyrat vatten
olja till fritering
Blötlägg ärtorna i ljummet vatten i minst 8 timmar (mina stod ännu längre, från kvällen till eftermiddagen dagen efter). Mal ner ärtorna tillsammans med grönsakerna och kryddorna med hjälp av en mixerstav. Tillsätt kolsyrat vatten, smaka av med salt och blanda väl. Forma till små bollar. Värm oljan till 170 grader och fritera i ungefär 4 minuter (tills de är gyllenbruna) i omgångar. Låt rinna av på hushållspapper.
Baklängesmatsedeln vecka 39
Vi kom nyss hem från Malmö och jag var så oändligt förutseende i fredags att jag förberedde söndagens middag redan då. Den här veckan har vi annars ätit allt från kylskåpsrensquesadillas med svamp och purjolök till caesarsallad på grönkål. En bra vecka, helt enkelt!
Nästa vecka ska jag baka en laddning surdegsknäcke (om allt går vägen med min surdegsgrund...), och så ska jag göra den här jordnötsfudgen (!!!) och bjuda mina kollegor på. Vill du förreste ha tips bra ( och söta) brunchrecept till nästa helg - kolla in här!

I måndags värmde jag på några kikärts- och quinoabiffar som jag hade kvar sedan söndagens middag. I kylskåpet hade jag dessutom massor med vaxbönor som vi fick med förra Ekolådan så de förvällde jag lätt och strödde sedan över havssalt och blandade i en klick smör. Som tillbehör hade jag isbergssallad som jag dressade med massor av vitvinsvinäger, olivolja och persillade.
I tisdags åt vi en sorts caesarsallad, men inte alls som den vanliga utan med grönkål som vi masserade med caesardressing och sedan blandade med hyvlad parmesan. Till salladen åt vi de sista av kikärts- och quinoabiffarna jag gjorde i söndags.

I onsdags kom jag hem lite senare och var inte alls sugen på att laga mat så jag gjorde enklast möjligast - mosade avokado, blandade med lite gräddfil, öste upp på två smörgåsar och toppade med chiliflakes. Jag åt även en stor skål med filmjölk med kanel.
I torsdags åt vi quesadillas som vi fyllde med stekt svamp, purjolök, svarta bönor (mixade med limejuice och salt så att det blev en pasta) och riven, lagrad ost. Till quesadillasen åt vi en enkel tomatsalsa (hackade tomater, tärnad avokado, finhackad rödlök och pressad lime) och picklad rödkål (koka enkel lag av socker, ättika och vatten, riv rödkål med mandolin och blanda ner) som jag fixat tidigare i veckan.
I fredags kom vi ner till Malmö lagom till middagen och våra vänner bjöd på en gryta med bland annat aubergine, kikärtor och körsbärstomater. Grytan hade Manne smaksatt med rökt paprika och jag, som möjligtvis har varit lite tveksam innan, blev såld. Otroligt gott! Grytan toppade vi med flagad mandel och som tillbehör hade vi couscous.
I lördags var vi på 2-årskalas och när alla gästerna hade gått beställde vi mat från Spoonery. Alla beställde olika saker och jag slog till på en vegansk hot pot med linser, sötpotatis och kokosmjölk.
Idag är det söndag och vi ska snart äta en bönchili som jag alltså förberedde i fredags. Till chilin har vi som vanligt gräddfil, koriander och lagrad riven ost. Och bröd att skopa upp härligheten med, såklart.