Mont D'or

Calles bidrag till förnyår var en variant av en förrätt som vi blev bjudna på hos några vänner för ett tag sedan. Mont D'or är en ost man späckar med vitlök och skvätter lite vitt vin över, sen får den gå i ugnen tills den är alldeles ooey-gooey. Behöver jag säga mer?
 
 
Mont D'or hittar du hos välsorterade osthandlare - vi köper vår (och även all annan ost vi äter...) på Hildas i Saluhallen.
 
Mont D'or
Sätt ugnen på 200 grader. Ta av trälocket på ostasken och vira in asken i aluminiumfolie. Låt ovandelen vara öppen! Stick små hål i osten och dela en vitlöksklyfta i sisådär tio delar. Stick ner i osten och slå över en skvätt torrt vitt vin. Ställ in i mitt i ugnen på ett bakplåtspapper i cirka 20-25 minuter. Ta ut och servera med baguette, cornichons, syltlök och kanske något kallskuret.

Baklängesmatsedeln vecka 47

Den här veckan har det varit långa dagar på våra respektive jobb så vi har gjort det enda rätta - förberett mat typ varje dag. Grymt skönt att komma hem och plocka ut en färdig gryta ur kylen och bara värma på. Annars? Vi har firat förnyår OCH haft adventsmiddag. Yay!
 
I måndags åt vi en linssoppa med spenat och citron som vi gjorde i söndags kväll. Soppan toppade vi med fet yoghurt som vi blandade med citronskal och till det hela åt vi pizzabullar.
 
I tisdag trollade vi fram en kreolsk gryta ur kylen som vi värmde på, kryddade upp med lite extra mejram och åt tillsammans med Zetas femkornsblandning och en enkel grönsallad.
 
 
I onsdags hade Calle gjort raggmunkar när jag kom hem från jobbet. Älsk på det! Vi äter våra raggmunkar med rårivna morötter och lingon (och Calle har även bacon till).
 
I torsdags gick vi till andra sidan kvarteret och åt middag på Farelli's tillsammans med våra vänner. Jag slog till på en nachostallrik modell större med guacamole, salsa, bönor och jalapenos.  
 
 
I fredags hade vi förnyårsförberedelser deluxe men hann slänga ihop en ljuvlig risoni med getost och gremolata. Till risonin åt Calle parmaskinka och jag stekte några skivor med rotselleri.
 
I lördags var det årets höjdpunkt - FÖRNYÅR! Sex vuxna, tre barn, bubbel, mat, Ring, klocka ring, Grevinnan och Betjänten, bastubad och öl. Mitt bidrag blev (tack vare Rebecka, hurra för dig!)  steamed buns med fooled pork, chilimajonnäs och picklad rödlök. De andra bjöd på bland annat ugnsbakad ost, crème ninon, tahiniglass, pavlova och gnocchi. 
 
Idag har det varit traditionsenlig adventsmiddag hos oss och vi åt julmat light. Ett pyttelitet julbord med brysselkålsgratäng, grönkålssallad med tranbär och fetaost, vörtbröd med cheddarost och deviled eggs. Efter maten åt vi saffranskakor med pinjenötter och drack varm äpplemust.

Gott nytt för-år!

Imorgon är det för-nyårsafton och tidigt på morgonen åker vi mot Skåne för att möta upp våra Malmövänner i Lommarp. Hurra! I år är det sjätte året i rad vi träffas för att skåla in det nya för-året och det ska bli så himla kul att få smaka på all mat som är förberedd i hemlighet. Enligt stadgarna serveras det två förrätts-amuser, två mellanrätts-amuser och två dessert-amuser och i år har jag förberett en mellanrätt. Den här gången blir det faktiskt något jag har provat innan (men som jag aldrig bjudit det här gänget på). Återkommer med recept, såklart.
 
Premiär för-nyår, 2011!
 
Nu ska jag packa det sista och stryka min klänning. Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg! Vi hörs nästa för-år!

Galetter

Två dagar in på veckan och jag är redan redo för helg. Det tar på krafterna att börja på ny tjänst, helt klart. Långa dagar på jobbet kräver snabba middagar, och då passar det perfekt att steka på ett gäng galetter som man kan fylla med typ vad som helst.
 
 
Stekt ägg och svamp är till exempel väldigt gott som fyllning, för att inte tala om svampstuvning och massor av riven ost. Eller brieost. Mmm.
 
Galetter
10 st
 
5 dl vatten
1 dl filmjölk
250 g bovetemjöl
1 tsk salt
1 ägg
50 g smör
 
Vispa samman vatten, filmjölk, bovetemjöl och salt. Vispa till sist ner ägget. Låt smeten svälla i ungefär en halvtimme (eller längre). Smält smöret och blanda ner det i smeten. Stek i smör i medelvarmt pannkakslagg, några minuter på varje sida.

Baklängesmatsedeln vecka 46

Jag vet att det inte är första advent förrän nästa helg men eftersom vi inte är hemma då har jag smygstartat julen genom att plocka fram adventsljusstakarna idag. Resten av julen kan vänta ett tag till men om ni får akut sug finns det ett gäng fina recept att spana in här! Saffran har vi inte ätit alls den här veckan men däremot en hel del andra godsaker. Kolla in vad i baklängesmatsedeln här nedan:
 
I måndags skulle Ulf fyllt år och eftersom vi hade vår kompis Emelie på besök gick vi upp till Bibbi och blev bjudna på middag. Rödbetsbiffar/fläskfilé, vitlökssmör och en röra på potatis och purjolök och mangoglass med hallon till efterrätt. En bättre måndag! 
 
 
I tisdags kom förkylningen åter krypande så till middag gjorde jag en riktigt het tomatsoppa med massor av chiliflakes och aprikoser. Soppan toppade vi med rostade kikärter och pumpafrön.
 
I onsdags åt vi steamed buns (efter Rebeckas recept, så himla gott!) som vi fyllde med fooled pork, picklad rödlök, srirachamajonnäs och färsk koriander. TACK för receptet, Rebs!  
 
I torsdags stekte jag ett gäng galetter (bovetepannkakor) som vi fyllde med svampstuvning, spenat och riven ost. Till efterrätt åt vi en enkel fruktsallad som vi toppade med kesella- och vit chokladkräm.
 
 
I fredags blev vi bjudna på middag hos våra vänner och de bjöd på burritos! Yay! De fyllde vi med massor av godsaker - ris, grönsaker, salsa med mango och färsk koriander, picklad rödkål och svarta bönor. Till efterrätt åt vi tre (!!!) olika sorters glass.
 
I lördags gjorde vi långkok på gulaschsoppa (en variant med lövbiff och en med kikärtor) som vi åt med smetana (som jag rivit ner citronskal i, så gott!) och nybakat bröd. Till efterrätt bjöd vi på shrikhand, en riktigt god indisk efterrätt med yoghurt, florsocker, kardemumma och pistagenötter.
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit indisk mat som vi köpte med oss från Masala. Jag slog till på nya favoriten paneer i masalasås och Calle åt en kycklinggryta med bockhornsklöver

Fredagslistan

En ständigt återkommande tanke den här veckan har varit "Förkyld? IGEN? Hur är det möjligt? Hur ÄR det möjligt?" men jag ska ignorera min täppta näsa och försöka njuta av helgen istället. Idag har jag vinkat hejdå till min kollegor för på måndag börjar jag på en ny tjänst. Samma myndighet, samma stadsdel men på ett kontor några meter bort. Det blir spännande! Men hörni, vi avslutar fredagen med en fredagslista tycker jag. Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!
 
 
Julen är på intåg! Vad är lite extra bra med december?
Åh, MYCKET! Jag älskar julen men är dessvärre gift en en riktig grinch (MEST AV ALLT HATAR JAG JULMUSIKEN säger han ofta). Bäst av allt är att få skriva julkort och skicka till nära och kära, och så tycker jag väldigt mycket om att äta saffranskakor med pinjenötter. OCH, såklart - att gå till Heden på första advent och köpa en JULGRAN som vi sedan klär tillsammans, jag, Grinchen och Clara. Och just det, vårt pepparkaksbak är också himla trevligt, och såklart att få julpynta lite i lägenheten. 
 
Hur har matveckan varit?
Meh, ganska trist. Jag har ju som skrivet åkt på ännu en förkylning och det mesta smaker papper. Gjorde dock en tomatsoppa här om dagen som var väldigt god i matlådan dagen efter!
 
Veckans mest oväntade ingrediens?
Jag fick en ananas i veckans grönsakslåda, och det tillhör knappast vanligheterna att vi äter färsk ananas i det här hemmet. Blandade ner den i en fruktsallad tillsammans med apelsin och banan och toppade det hela med en röra på smält, vit choklad blandad med kesella och rostade pumpakärnor och kokosflingor. Supergott!
 
Tre kokböcker i din kokbokshylla?
Ottolenghis Plenty (och Plenty More...) såklart, Mathias Dahlgrens Bon Lloc och min personliga favorit; Nalle Puhs kokbok, som jag fick i julklapp när jag var runt 8-10 år. Älsk på den!
 
Nåra helgplaner, kanske?
Det gamla vanliga - träffa några vänner, äta lite middag, skrota omkring i pyjamas och äta en fasligt massa god mat. Och popcorn.

Köpenhamnstips 2016

För några helger sedan var jag och Calle i Köpenhamn på snabbvisit och på tjugofyra timmar hann vi med lunch och snaps, ett besök på Illums Bolighus, drinkar på Radisson Sas Royal och middag på Spontan.
 
 
Jag har skrivit om Øl & Brød innan men det tål att upprepas för det här är ett grymt ställe! Är du där en helg kan du glömma att gå dit lite sådär spontant för det är nästan alltid fullt. BOKA BORD med andra ord, vet inte hur många som fick vända i dörren under den tid vi satt där. Vegetarisk mat är inget problem (och inte snaps och öl heller för den delen...) 
 
 
Dagarna innan vi åkte dit bokade jag första bästa restaurang som jag ramlade över i någon Köpenhamnsguide och HERREGUD vad bra det var. Spontan ligger på Nørrebro i en stor industrilokal som numera är ett bryggeri och vi kom dit, satte oss, beställde en femrätters meny med tillhörande vin- respektive ölpaket och ramlade nästan av stolen pga helt fantastisk mat, personal och miljö. Vegetariskt - inga problem. Gå hit!

Kavring med smetana och gorgonzola

I helgen gjorde jag fördrink och tilltugg till mammas kalas, och eftersom det var riktigt kallt i Skåne bestämde vi oss för att det hade varit gott med något varmt att dricka innan maten. Efter några om och men letade vi upp två flaskor med äpplemust från Kivik och värmde på dem med hela nejlikor, kanelstång, stjärnanis och en skvätt cognac. Jag är ledsen att säga det alla glöggälskare, men det här är så mycket godare.  
 
 
Till den varma äpplemusten gjorde jag snittar, små kavringsbitar som jag toppade med ädeloströra och päronskivor. Det som blev över av ädeloströran spritsade jag på ett gäng pepparkakor som mamma "råkade" ha hemma (och så var julen nästan här igen, hurra!)
 
Kavring med smetana och gorgonzola
Tryck ut runda snittar från kavringsskivorna med hjälp av ett glas eller liknande. Blanda 1 ask smetana med ungefär 100 g gorgonzola (eller mer om du vill ha starkare mögelostsmak) och vispa med elvisp tills röran har blivit fluffig och jämn. Smaka av med svartpeppar. Lägg i en spritspåse och spritsa röran på kavringen. Toppa med en tunn päronskiva.

Baklängesmatsedeln vecka 45

Den här veckan (låt oss glömma tisdagen) har vi ätit så himla mycket gott. Dessutom har jag varit på MBT tillsammans med mina fina MBT-kompisar och jag går därifrån varje gång och tänker att jag är så himla glad att jag har det där lilla gänget. Vi går igenom glädje, sorg, graviditeter, barn, vardagslivet, läget i världen och allt där emellan. Hörni, så här ser veckans baklängesmatsedel ut:
 
I måndags var det iskallt ute så det passade väldigt fint att äta en varm bönchili med chipotle och choklad. Vi toppade bönchilin med gräddfil, pressad lime och riven ost (stark ska den vara!) och i grytan doppade vi ett bröd som jag och Clara slängde ihop efter föris. 
 
 
I tisdags gjorde vi Calles stora vardagsfavorit - kyckling/oumph med citronsås, rosmarin och oliver som vi åt med Zetas femgrynsblandning (älsk på den!) och en stor grönsallad.
 
I onsdags var jag på MBT hemma hos Rebecka och Tobbe och trots att vi inte var så många fick vi ihop så många goda saker. Jag bidrog med en riktigt len majssoppa med fint hackad gräslök på toppen, Rebecka och Tobbe bjöd på steamed buns med fooled pork, picklad rödlök och srirachamajonnäs (SÅ GOTT!!!), Johanna hade med sin stekt svamp och en ljuvlig sås med äpplecider och till efterrätt hade Pernilla med sig en pound cake och Bea en saffransparfait med rosenvatten
 
I torsdags köpte jag med mig indiskt från Masala på Berzeliigatan. Jag åt paneer i en masalasås och Calle åt en vindaloo som var så stark att han höll på att smälla av. Haha! Som tillbehör beställde vi, som alltid, papadoms med myntasås, pickles och chutney.
 
I fredags åkte vi mot Skåne och på kvällen hade vi texmexfest deluxe. Tacos i alla möjliga varianter och en hel drös med tillhör. 
 
 
I lördags hade vi kalas för min mamma och till middag åt vi ugnsrostad potatis, sojabitar (och fläskfilé till de andra) och pappas ljuvliga och beroendeframkallande rosépepparsås. Till efterrätt åt vi en citronfromage och det hela avslutade vi såklart med tårta.
 
Idag är det söndag och till middag ska vi äta en blomkålsgryta med kokosmjölk och röda linser, och till grytan ska vi ha basmatiris och picklade citroner. Hoppas ni har haft en fin helg!

Fredagslistan

Ja, vad kan man säga efter en sådan här vecka? Jag orkar inte med den här världen ibland. Tänker fösa undan alla tankar på Strumpan och hans planer för Vita Huset och tänka såhär: det är fredag, det är underbart vinterväder och vi ska till Skåne och träffa min familj. 
 
 
Vi firar fredag med en fredagslista i sann Matrepubliken-anda, tycker jag. Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!
 
Hej! Vad har du inte kunnat släppa i veckan?
Vi åt steamed buns med fooled pork, picklad rödlök och srirachamajonnäs hemma hos Rebecka och Tobbe i onsdags och det var SÅ gott. Måste köpa en ångkokare och lära mig göra steamed buns!
 
Har du börjat planera ditt bidrag till förnyår?
Jag önskar att jag kunde svara JA, men i ärlighetens namn velar jag mest mellan olika lösa idéer. Det här året har jag funderingar på allt från Johans saffransrisotto med lakrits till soppa av något slag men vi får se.
 
Har du bakat något den här veckan?
Ja, det har jag! Det gör jag nästan varje vecka. I måndags gjorde jag och Clara en formfranska när vi kom hem från föris, och igår när jag var hemma med litet, febrigt barn bakade jag pizzabullar som vi hade till eftermiddagsmellis. Perfekt att ha i frysen!
 
Fem saker i ditt kylskåp just nu?
Camembert, picklad rödkål, vegoskivor, mjölk från Kåhög och salsa.
 
Ok,slutligen - bästa fredagsdrinken!
Jag är ju en stark förespråkare för bubbel, men en Bloody Mary är ju aldrig fel. Vill du ha fler tips på drinkar finns det ett gäng recept här!

Majssoppa

Jag kom just hem från en alltid lika fin MBT, den här gången hemma hos Rebecka och Tobbe. Temat för kvällen var mat med dryck och jag kombinerade de båda och tog med en rostad majssoppa med chili, tortillachips och en ytterst blygsam salsa med finhackade gula och röda tomater, fint hackad rödlök och färsk koriander.
 
 
Majssoppa tycker jag gör sig bäst i små portioner, som förrätt till exempel, för det är ganska mäktigt men ACK så gott. 
 
Majssoppa 
4 portioner
 
350 g majskorn
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 lime, saften
2 msk smält smör
1 l vatten
0,5-1 dl vispgrädde
1-2 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk salt
en gnutta spiskummin
en gnutta cayennepeppar
nymald svartpeppar
gräslök till garnering
 
Sätt ugnen på 225 grader. Häll majsen i ett durkslag och låt rinna av. Skala och hacka lök och vitlök och pressa saften ur limen. Blanda majs, lök, vitlök, kryddor, olivolja och salt och sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen i 15-20 minuter och lägg sedan i en kastrull tillsammans med vatten och buljong. Kok upp och mixa sedan slät. Tillsätt grädde och smaka av med mer salt och cayennepeppar. För att få den ännu lite slätare passerade jag soppan genom en sil. Garnera med fint hackad gräslök precis innan servering.

Grahamsvåfflor

De senaste månaderna har jag laddat upp inför vad som imorgon komma skall - det amerikanska valet. Kongressen och USA-valpodden har varit mina ständiga följeslagare under promenaden till och från kontoret och det första jag kollar på nätet på morgonen är statistiken på Fivethirtyeight. Svårt att förstå att dagen d är här, men imorgon smäller det och det är inte utan att jag både är nervös och orolig.
 
 
Nog om valet och vidare till våfflor - förra veckan gjorde jag nämligen de här matiga grahamsvåfflorna med fiberhavregryn och de var ljuvliga! Jag åt mina till lunch och toppade med gräddfil, finhackad lök, riven brännvinsost (gaah, vad gott!) och syrad rödkål. 
 
Grahamsvåfflor
10 st
 
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl fiberhavregryn
7 dl mjölk, en fet variant
0,5 tsk salt
2 ägg
2 msk smält smör
 
Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, havregryn och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät våffelsmet. Vispa ner resten av mjölken, äggen och smöret. Låt smeten svälla en stund. Hetta upp våffeljärnet, lägg i en klick smör (det gör jag innan varje våffla!) och grädda våfflorna. Lägg på galler om ni inte äter upp dem på direkten.

Baklängesmatsedeln vecka 44

I helgen bjöd våra vänner på hemmapressad äpplejuice med ingefära. Helt fantastiskt gott! Perfekt att göra om ni sitter inne på ett gäng äpplen och en råsaftcentrifug. Gör ni inte det har ni fler fina äppletips här. I matväg annars den här veckan? Jag har gjort kåldolmar fyllda med palsternacka, lök och kvarngryn som blev goda. Kolla in resten av veckans baklängesmatsedel nedan. Hoppas att ni har haft en fin helg!
 
I måndags gjorde vi burritos. Vetetortillas fyllda med tunt skivad paprika, lök och svamp som får steka länge så de blir mjuka och söta) och till det guacamole, svarta bönor, picklad rödkål, röd salsa (med chili guajillo, ugnsrostade tomater, lök, vitlök, vatten och limejuice) och riven ost
 
 
I tisdags gjorde vi ett kylskåpsrens och fick ihop en rotfruktspytt med svamp, potatis, morötter, lök och vitkål. Till pytten åt vi våra hemmagjorda inlagda rödbetor och stekt ägg.
 
I onsdags var jag äntligen någorlunda hostfri så på kvällen mötte jag upp några vänner för middag på relativt nyöppnade Teaterkällaren. Jag körde på en pizza bianco med blomkålscrème, syltad lök och svarta oliver och en liten ostbricka med knäckebröd till det.
 
I torsdags var vi på Halloween på Liseberg tillsammans med min bror och familj (+resten av Göteborg...) och pga iskallt tog vi oss upp till hamburgerhaket på Liseberget och festade till det med burgare, pommes, dipsåser och gud vet allt till samtliga i gänget.
 
I fredags var vi bjudna på middag hos våra vänner och de bjöd på en helt ljuvlig förrätt - en ugnsbakad Monte D'or med vitlök och en skvätt vitt vin som vi doppade bröd i. Till varmrätt åt vi en helt fantastisk färsk, svampfylld pasta med svamppesto, parmesan och rucola och till efterrätt hade Nina svängt ihop en röra på crème fraiche och vit choklad som vi åt tillsammans med  finhackad mango och ingefära.
 
 
I lördags gjorde jag kåldolmar som fylldes med fint hackad lök, tärnad palsternacka och kvarngryn (och i Calles var det även blandfärs). Kåldolmarna åt vi med kokt potatis och skysås.
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit aubergine och halloumi som vi stekte i olivolja och sedan kryddade med sumak och pressad citron. Till det åt vi korv (min favorit är Anammas chorizo).

Allhelgonahelgen

Vad novembrigt det blev helt plötsligt! Från dalande löv och solsken till regnblandat snö och halt. Igår var vi på Liseberg för att spana in allt fint pynt de satt upp och om man bortser från att vi prickade in en dag mitt under höstlovet (vilket betyder fullt med folk och långa köer till karusellerna...) är det väl värt ett besök! Pumpor så långt ögat kan nå.
 
 
Resten av helgen ska vi träffa vänner, ta en sväng på stan och gå till Ulfs grav och tända ett ljus i mörkret. Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!

Röd salsa

Det amerikanska valet, alltså. Jag orkar inte (för att citera Ginna Lindberg). Kan det här spektaklet bara vara över så jag slipper fundera och vara orolig över att en bufflig man med noll självinsikt blir vald till president? Måtte den 8 november komma SNART och måtte nästa president vara en KVINNA. Som jag önskar att jag fick rösta.
 
 
Vet ni om att Hillary Clinton alltid har med sig en flaska tabasco i sin handväska? Det är sant. Tabasco i all ära men här om dagen gjorde jag en egen stark sås, eller snarare en röd, slät salsa på torkad chilifrukt. Nästa gång ska jag prova att tillsätta chipotlepasta för att få lite rökig smak på salsan, kan nog bli gott!
 
Röd salsa
3 dl sås, ungefär
 
20 cocktailtomater
3 torkade chili guajillo
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
0,5-1 lime, saften
ev vatten att späda med
salt
 
Sätt ugnen på 225°. Lägg chilifrukterna i en skål, täck med kokande vatten och låt stå i 15-20 minuter. Halvera tomaterna och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 10-15 minuter tills tomaterna blivit ordentligt varma och bubbliga. Dela chilifrukterna på längden och plocka bort kärnorna. Dela frukterna i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med tomaterna, löken och vitlöken. (OBS - tycker du inte om när det är för stark, tillsätt lite chili åt gången och smaka dig fram!) Pressa över lime och mixa slät med hjälp av en stavmixer. Tillsätt vatten tills du får önskad konsistens, jag tycker om när den är ganska rinnig. Smaka av med salt. Vill du ha salsan extra-extra slät kan du pressa genom sil.

RSS 2.0