Potatisvindaloo

Det var längesedan jag delade ett Ottolenghirecept på bloggen och just den här potatisvindaloon har jag tänk skriva om i en evighet. Vi lagade den här en gång när vi var i Stockholm och hälsade på Johan och Johannah men gjorde så mycket annan Ottolenghimat den helgen att det här receptet hamnade lite i skymundan.
 
 
Ingredienslistan är - i sann Ottolenghi-anda - lång men det är det värt. Den här vindaloon smakar massor!
 
Potatisvindaloo
6 portioner + matlåda
 
8 kardemummakärnor
1 msk spiskumminfrön
1 msk korianderfrön
0,5 msk kryddnejlikor
1 krm malen gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen kanel
2 msk matolja
12 (!) schalottenlökar, hackade
0,5 tsk bruna senapsfrön
0,5 tsk bockhornsklöverfrön
25 curryblad
2 msk färsk, hackad ingefära
1 röd chili, finhackad
3 tomater, skalade och grovhackade
0,5 dl äppelcidervinäger
4 dl vatten
1 msk strösocker
400 g fast potatis, skalad och skuren i 2 cm stora tärningar
2 röda paprikor, skurna i 2 cm stora tärninar
salt
färsk mynta eller koriander till servering
 
Börja med att göra kryddblandningen. Torrosta kardemummakärnor och spiskummin- och korianderfrön i en stekpanna tills de börjar poppa. Häll över i en mortel och tillsätt kryddnejlikor. Stöt till ett fint pulver och ta bort kapslarna från kardemummakärnorna. Blanda ner gurkmeja, paprikapulver och kanel och ställ åt sidan.
 
Hetta upp olja i en stor gryta. Lägg i schalottenlök, senapsfrön och bockhornsklöverfrön och stek på medelvärme i ungefär 8-10 miuter tills löken börjar bli brun. Rör ner kryddblandningen, curryblad, ingefära och chili och stek i ytterligare tre minuter. Häll i tomater, vinäger, vatten, socker och en nypa salt. Koka upp och låt sjuda under lock i 20 minuter. 
 
Tillsätt potatis och paprika och låt sjuda i ytterligaren 20 minuter innan du lägger i sötpotatisen. Se till att alla grönsaker täcks av såsen och tillsätt mer vatten om det behövs. Fortsätt sjuda under lock i ungefär 40 minuter till tills potatisen är mjuk. 
 
Ta av locket och koka i 10 minuter till, tills såsen har reducerat och tjocknat. Servera vindaloon med ris och en klick yoghurt.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Jossan

MUMS vad detta lät gott!! :)

Svar: Vad kul! Hurra!
Charlotta Ljungblad

2016-05-04 @ 16:36:42
URL: http://xenomorphs.se
Postat av: Mårtenssons Kök

Vindaloo... för evigt förknippat med förra sommarens semester då H beställde in Vindaloo i extra het variant (som om det inte räcker med att den i vanliga fall är superhet) på en Indisk restaurang. Om vi säger som så, det sved på väg in och på väg ut, nästan svimmningsanfall vid frukostbordet när läget blev akut:) :) :)


Svar: Hahahahahaha!
Charlotta Ljungblad

2016-05-12 @ 14:02:37
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0