Bibbis kladdiga kakor
Sitter i soffan, nyss hemkommen från träningen och skålen med yoghurt som jag just tänkte sätta i mig känns inte riktigt lika lockande som de här kladdiga chokladkakorna som Bibbi bakade när vi var på landet för några helger sedan. Sweet mother of holy Jezus, vad goda!

Det blir en hel långpanna av den här kakan så frys in ett gäng och ha på lut när du får besök (eller när kaksuget slår till).
Bibbis kladdiga kakor
1 plåt
6 dl socker
4 ägg
3 dl vetemjöl
180 g smält smör
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 påse riven kokos
1 dl sirap
75 g smält smör
2 dl socker
1,5 dl grädde
Sätt ugnen på 200°. Rör ihop socker och ägg till en fluffig smet. Blanda i mjöl, kakao, vaniljsocker, salt och smält smör och blanda ordentligt. Häll ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter och blanda under tiden ihop kokos, sirap, smör, socker och grädde i en kastrull och låt sjuda i ungefär 5 minuter. Ta ut kakan, bred på toppingen och sätt sedan in kakan i ugnen igen och grädda tills den har fått fin färg. Skär i lagom stora bitar.
Baklängesmatsedeln v21
Den här veckan har varit himla bra, måste jag säga. Vi har avslutat den på landet och åt mors dags-middag tillsammans med Bibbi innan vi åkte tillbaka till stan igen. Nu har vi nyss kommit hem och jag ska snart bädda ner mig på soffan och titta på några avsnitt av Murphy Brown. I matväg har inspirationen varit sådär, men trots det fick vi ihop några riktigt fina middagar den här veckan. Såhär gick det för oss sista veckan i maj:

I måndags gjorde vi en stor laddning linssoppa som vi toppade med färsk koriander och (alldeles nykokta) svarta bönor. Den här soppan är nästan ännu godare dagen efter när de har fått stå till sig lite så jag kan varmt rekommendera att göra en extra stor sats och ta med i matlådan.
I tisdags träffade jag mina vänner och gick till Storans uteservering för middag och ett glas vin. Jag slog till på en stor grönsallad med grillad avokado, halloumi och örtolja och till den beställde jag sötpotatispommes (älsk på det!) och chilimajonnäs.
I onsdags blev det snabb middag i form av två stekta ägg, svarta bönor, jalapenos, en klick gräddfil, salsa verde och riven ost. Den bästa snabbmaten jag vet, utan tvekan.
I torsdags orkade vi inte laga mat så vi gick till stället här nedanför och köpte med oss hommous, fattoush och mhmara och allt var som vanligt så gott att man knappt vet vart man ska ta vägen.

I fredags åkte vi till landet och eftersom vi glömt att förbereda pizzadeg fick vi skippa pizzfredagen och istället äta risoni med getost och gremolata. Inte fy skam det heller, faktiskt. Till risonin hade vi stekta rotselleriskivor, sojabiff och parmaskinka.
I lördags gjorde vi något jag vill äta väldigt, väldigt snart igen - fänkålsgratäng med bland annat vitt vin och timjan som vi åt med vegetarisk biff/fläskfilé. Till förrätt hade Bibbi dessutom gjort sparris med parmesancrumble och till efterrätt hade hon bakat en rabarberkaka med kardemummamaräng som var det godaste jag har ätit i rabarberväg.
Idag åt vi mors dags-middag med Bibbi innan vi åkte hem - nypotatis, smörstekta selleriskivor, vegetariska biffar/oxfilé, örtbea och en spenatsallad med oliver och fetaost. Till efterrätt mumsade vi i oss pralinerna från Kanolds som jag fick i mors dags-present i morse.
Sellerisallad med feta & löskokt ägg
Att äta en matig sallad tillsammans med någon god vegetarisk biff är typ den bästa middagen jag vet på sommarhalvåret. Den här sellerisalladen signerad Ottolenghi tänker jag göra om och om och om och om och om och om och om och om och om och om och om och om...

...och om och om och om igen i sommar. OBS ej en överdrift. Den är precis så god. Lovar. Looooovar.
Sellerisallad med feta & löskokt ägg
4 portioner
400 g selleristjälkar, tunt skivade på snedden
200 g gröna paprikor, tunt skivade
150 g gul lök, tunt skivad
1 tsk strösocker
4 citroner
20 g selleriblad
15 g persiljeblad
4 msk kapris
2 gröna chilifrukter, urkärnade och tunt skivade
2 msk olivolja
4 ägg
200 g fetaost i 2 cm stora bitar
salt, nymald svartpeppar
Lägg selleri, paprika och lök i en skål, strö över socker och 0,5 tsk salt och blanda väl. Låt stå i 30 minuter så att grönsakerna mjuknar och släpper ifrån sig lite safter (som sedan ska användas i dessingen). Skär av ovan och nederdelen på citronerna med en vass kniv. Skåra citronskalet uppifrån och ner och ta bort skalet och de vita hinnorna. Håll citronerna över en liten skål och filea dem genom att skära genom hinnorna. Tillsätt citronklyftorna till de uppmjukade grönsakerna tillsammans med selleriblad, persilja, koriander, kapris, chili, olivolja och lite svartpeppar. Blanda lite lätt. Strax före servering sänker du försiktigt ner äggen på en sked i en kastrull med kokande vatten och låter dem sjuda i 6 minuter. Skölj äggen under kallt vatten tills de är tillräckligt svala för att hantera, men de ska helst vara varma inuti. Skala försiktigt för äggulorna är rinniga! Fördela salladen på tallrikar, klicka över fetaost, lägg ett löskokt ägg på varje tallrik och dela det försiktigt. Droppa över olivolja och dra på lite nymald svartpeppar precis innan servering.
Canneloni på rotselleri
I Tommy Myllymäkis kokbok Grönsaker: Tillbehör och Garnityr såg jag för ett tag sedan ett recept på fyllda rullar av rotselleri. Genialt! Jag kom inte alls ihåg vad han hade i de där rullarna men själva idén med rotsellerin kopierade jag rakt av och hittade på en alldeles egen variant som vi åt när vi var i Malmö senast. Jag fyllde dem med bland annat helt bovete, svamp och morötter men man kan ju blanda ihop det mesta, tänker jag.

Det är inte helt lätt att skiva rotselleri tunt så mina rullar blev inte direkt de, eh, finaste cannelonirullarna som världen har skådat.
Canneloni på rotselleri
2 portioner + matlåda
1 hel rotselleri
1 gul lök, finhackad
1 morot, fint tärnad
10 champinoner, tärnade
1 burk kronärtskockor, avrunna och tärnade
1,5 dl helt bovete
4 dl vatten + salt
salt, nymald svartpeppar
smör att steka i
parmesan, riven
Sätt ugnen på 175°. Skiva rotsellerin tunt och lägg ner skivorna i sjudande vatten i någon minut tills de är mjuka och går att rulla utan att de bryts av. Lägg åt sidan. Koka bovetet enligt anvisningarna på paketet och stek under tiden löken, moroten, och svampen tills bitarna är mjuka. Blanda grönsakerna med bovetet och de tärnade kronärtskockorna och rör ihop. Smaka av med salt och peppar. Fyll rotselleriskivorna med fyllning och rulla försiktigt ihop. Lägg i en smord ugnsform och toppa med parmesan. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter tills osten har fått färg. Servera med potatis och en god sås.
Baklängesmatsedeln v20
Den här helgen har vi varit i Skåne för att (bland annat) fira pappa som fyllde år i mitten av mars. I matväg har vi provat en ny sallad med broccoli och ädelost, och jag har bjudit kontoret på högst avancerade chokladbollar (hey, det är tanken som räknas...) för att fira in helgen. Såhär gick det för oss tredje veckan i maj:
I måndags köpte Calle med sig ett färskt vitkålshuvud hem så till middag åt vi en stor laddning vitkålssallad som vi åt tillsammans med Anammas vegobullar och en kall sås på yoghurt och chilisås.
I tisdags blev det min andra hang-up just nu (förutom vitkål och kikärter) - broccoli som jag skivade tunt och blandade med tunt skivad purjolök, tomater och en mjuk ädelost som jag vispade med yoghurt. Till den krämiga broccolisalladen hade vi morots- och jordnötsbiffar.

I onsdags var Calle borta så jag gjorde huevos rancheros, som alltid med svarta bönor (som jag kokar upp med en skvätt vatten och salt och sedan reder av med lite mjöl och vatten) till.
I torsdags kom vår kompis Viktor hem till oss på middag och vi bjöd på köttbullar (vegobullar till mig) med brunsås, blomkålspuré (första gången jag gjorde det - true story) och pressgurka.
I fredags var vi på middag hos Magnus och Sara! Vi åt tacos-ish och jag fick vegetariska biffar med bland annat vita bönor, spenat och solroskärnor att fylla mina skal med. Hurra, vad gott! Återkommer med recept på de där biffarna snarast.
I lördags hade vi ett väldigt försenat kalas för min pappa som har fyllt 70 år. Vi samlades hela familjen i Laröd och festade till det med en stor grillbuffé. Grönsaker, halloumi, kalla såser, pico de gallo, vitlökssmör, flankstek, pommes frites och gud vet allt. Till efterrätt hade min syster gjort en übergod vit chokladmousse med kesella, grädde och färska hallon.

Idag är det söndag och vi kom just hem från Skåne. Till middag blev det Bibbis broccoligratäng som vi åt med en tomat- och löksallad.
Chiapudding
Ljusår efter alla andra börjar jag inse att det där med chiapudding inte är så himla dumt, ändå. Jag har gjort det några gånger innan och inte riktigt förstått storheten men nu, efter en massiv ägg-till-frukost-period, är det välkommet med lite variation. Minst sagt.

Jag gör min på kokosdryck (ungefär 1 dl dryck till 2 msk chiafrön) och sötar den med lite mald vaniljstång och björksocker. På toppen har jag ibland kakaonibs, ibland inget alls. Har ni några bra tips på hur man kan variera chiapuddingen? Lämna gärna en kommentar!
Valnötsbullar med lönnsirap
Den här dagen, alltså. Ridå. Vi drar ett streck över den här tisdagen och pratar valnötsbullar istället. I helgen var vi ju på landet men eftersom det var 5 (!) grader och regn i lördags bestämde vi oss för att skippa trädgårdsarbetet och baka bullar istället. Den här varianten med valnötter och lönnsrap, alltså. Ja, vad ska jag säga? Helt SJUKT goda.

Kommer ni förbi landet i sommar är det alltså stor chans att ni får smaka på de här för efter lördagens bak är frysen full. Receptet på de här godbitarna hittade Bibbi i Allt om Mat.
Valnötsbullar med lönnsirap
40 bullar
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 tsk stötta kardemummakärnor
0,5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
840 g vetemjöl
125 g smör, rumsvarmt
150 g valnötter
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
75 g valnötter, grovhackade
1,5 dl lönnsirap
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Tillsätt socker, kardemumma och salt. Tillsätt smöret och arbeta in lite mjöl i taget och spara ungefär 0,5 dl till utbaket. Arbeta degen i 5-10 minuter och låt sedan jäsa i 30 minuter. Mixa valnötterna med smör, socker och vaniljsocker och ställ åt sidan sålänge. Dela degen i två bitar. Kavla ut en bit i taget och bred hälften av fyllningen över hela ytan. Vik ihop degen på längden och skär ca 20 längder som var och en är 2 cm breda. Tvinna remsorna och snurra ihop dem till knutar. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och gör samma sak med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter och sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över grovt hackade valnötter. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Ta ut valnötsbullarna och pensla direkt med lönnsirap. Låt svalna på galler.
Broccoligratäng med ost och småtomater
Jag gillar gratänger av alla dess slag, men broccoligratäng är helt klart den bästa. Vanligtvis gör jag en helt vanlig variant med ägg och grädde i stanningen men förra veckan bjöd Bibbi på den här godbiten som hade bland annat lätt-créme fraiche och kvarg i smeten.

Vi åt resterna till lunch dagen efter och gratängen var precis lika god då så den här ska jag göra snarast och ha med mig i matlådan.
Broccoligratäng med ost och småtomater
2 portioner + matlåda
125 g körsbärstomater
3 ägg
250 g kesella
2 dl lätt crème fraiche
4 dl riven, lagrad ost
0,5 msk hackad timjan
1 tsk salt, nymald svartpeppar
250 g lättkokta broccolibuketter
Sätt ugnen på 175 grader. Dela tomaterna. Vispa ihop ägg, kvarg, crème fraiche, ost, timjan, salt och peppar. Häll smeten i en ugnssäker form och fördela tomaterna och broccolin i formen. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 25 minuter tills grantängen har fått fin färg.
Baklängesmatsedeln v19
Den här veckan har varit himla fin. Varma vårkvällar, öl i parken, Lisebergsbesök och en helg på landet tillsammans med Calles mamma. I matväg har det inte varit några överraskningar direkt, men några favoriter i repris däremot. Såhär gick det för oss andra veckan i maj:
I måndags åt vi en broccolipaj som vi toppade med ädelost och lagrad riven ost. Till pajen hade vi en stor sallad dressad med vinaigrette.
I tisdags gjorde vi burritos! Den här gången fyllde vi dem med svarta bönor, pico de gallo, picklad rödkål, gräddfil och riven cheddarost. Och så lite koriander på toppen, såklart.

I onsdags kom Bibbi över på middag och vi bjöd på endiver i tomatsås och till dem hade vi morots- och jordnötsbiffar. Har du inte provat endiver innan är det här en bra prova-på-rätt för när de kokas i tomatsås smakar de inte riktigt lika beskt som de brukar göra.
I torsdags var det snabbmiddag hemma innan vi gick på Liseberg tillsammans med mina syskonbarn. Vi gjorde snabbmat deluxe - blandade ihop en tomat- och mozzarellasallad med basilika, olivolja, salt och nymald svartpeppar. De andra hade fylld pasta till salladen och jag hade kikärtor som jag snabbmarinerade i olivollja och citronzest.
I fredags åkte vi till landet och till middag bjöd Bibbi på den godaste broccoligratängen jag någonsin ätit. Istället för att göra gratängen med en vanlig äggstanning var det crème fraiche, kvarg, ägg och riven ost i vilket gjorde att den smakade SÅ mycket och så gott.

I lördags åt vi fredagspizza! Behöver väl knappast presentera den närmre för precis som alltid hade vi på tomatås, kronärtskocka, paprika, ananas, svamp, lök, chili och ost. Till pizzan gjorde jag en pizzasallad.
Idag är det söndag och vi kom hem för en liten stund sedan. Pga jättesen middag smet jag inom stället här nedanför och köpte med mig hommous och en stor portion fattoush. Ljuvligt!
Tofuburgare med kikärter
Förra helgen skulle vi grilla vegetariska hamburgare och som alltid när jag provar nya burgarrecept blir jag hypernervös. Varför då? Jo, för att vegetariska burgare har en viss tendens till att falla isär alternativt fastna på grillen. När jag hade gjort smeten och följt receptet till punkt och pricka hade jag en röra som inte alls ville hålla samman så jag tillsatte två ägg och så löste sig det problemet.

Gällande grillningen så stoppade vi in biffarna i ett halster och det gick helt ok bortsett från att de fastnade lite. Nästa gång ska jag pensla biffarna med olja innan vi lägger dem på grillen.
Tofuburgare med kikärter
4 portioner
200 g kikärtor
130 g naturell tofu
2 vitlöksklyftor, rivna
3/4 dl havregryn
2 ägg
1 msk pressad citron
1 msk chiafrön + 1,5 msk vatten
3 msk mandelmjöl
salt, nymald svartpeppar
valfria kryddor - vi använde chiliflakes, paprika och grillkrydda
Rör ihop chiafrön och vatten och ställ åt sidan för att tjocka i 5 minuter. Mixa ihop nästan alla kikärter (spara typ 1 dl) med tofu och vitlök till en någorlunda jämn smet. Mixa inte för mycket, det är gott med lite bitar i! Tillsätt havregryn, ägg, citronsaft, mandelmjöl, chiafrön och resten av kikärtorna. Blanda ordentligt. Krydda med vad du vill och forma till fyra burgare (eller fler, vi valde att göra lite mindre burgare). Ställ i kylen och låt vila i minst en halvtimme - gärna längre. Grilla sedan några minuter på var sida tills de fått fin yta. Servera med klassiska tillbehör.
Citronlinser med dill och kapris
Något av det bästa med att vara på landet är luncherna vi brukar äta tillsammans på trädäcket. God mat, havsutsikt och ett glas rosé, det är fint det. I helgen kunde vi sitta ute precis alla dagar och jag tackar vädergudarna för det fina vädret de bjuder på just nu.

En av dagarna gjorde jag en linssallad som jag hittade recept på hos Ann-Louise. Den här salladen är grym att ha med i lunchlådan för ju mer den får gotta till sig i citrondressingen, desto bättre blir den.
Citronlinser med dill, kapris och fetaost
2 portioner + matlåda
2 dl gröna linser, avsköljda
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
rivet skal och juice från 1 citron
1 msk honung
2 salladslökar, finhackade
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
rivet skal och juice från 1 citron
1 msk honung
2 salladslökar, finhackade
0,5 dl kapris
3 stora nävar färska dillkvistar, grovt hackade
1 knippe rädisor, tunt skivade
50 g fetaost
flingsalt och nymalen svartpeppar
3 stora nävar färska dillkvistar, grovt hackade
1 knippe rädisor, tunt skivade
50 g fetaost
flingsalt och nymalen svartpeppar
Koka upp linserna i vatten och sänk därefter värmen. Låt småputtra under lock i ca 15 minuter tills linserna är mjuka (men inte sönderkokta). Vispa ihop olivolja, vinäger, citronjuice, citronskal, honung, lök, salt och peppar i en stor skål. Häll av linserna i ett durkslag. Medan de fortfarande är varma - blanda ihop dem med dressingen. Låt dra i minst 20 minuter. Tillsätt dill, rädisor och fetaost och blanda ihop. Smaka av med salt.
Baklängesmatsedeln v18
Vilket avslut på den här veckan, alltså. Högsommarvärme, långhelg (nåja, för vissa i familjen i alla fall - jag har jobbat som vanligt...) och en massa fix i trädgården. Ljuvligt! I matväg har vi ätit det här:
I måndags åt vi en sallad med rostad blomkål, pesto, machésallad och tomater. Till den hade vi morots- och jordnötsbiffar och några kikärtor som jag snabbmarinerat i olivolja och citronsaft.

I tisdags gjorde vi det enkelt för oss och åt pasta med tomatsås och Anammas vegobullar. Två tummar upp för de där vegobullarna för övrigt, bra att ha på lut i frysen när man inte orkar göra egna.
I onsdags var jag på AW med jobbet och vi åt middag på en turkisk restaurang i närheten. Jag beställde in en vegetarisk mezetallrik med bland annat böngryta, baba ganoush och filodegspiroger som var helt ok men inte så mycket mer än så.
I torsdags festade vi till det med tvårätters. Till förrätt åt vi vit sparris med citronhollandaise och till varmrätt blev det kött till de andra, sojaburgare till mig och ugnsrostade rotfrukter och vitlökssmör till det.

I fredags grillade vi! De andra åt fiskspett och jag gjorde elotes, marinerade kikärtor (som vanligt med lite olivolja, citronsaft och citronzest) och sojaburgare.
I lördags grillade vi tofu- och kikärtsburgare som vi åt med alla möjliga tillbehör och potatispommes och sötpotatispommes. Till efterrätt gjorde Bibbi en knäckig rabarberpaj som vi åt med lättvispad grädde.
Idag är det söndag och vi har just ätit middag utomhus på trädäcket. Hurra! Vad glad man kan bli av lite sol. Idag har vi ätit en linssallad med citron, dill, rädisor och vårlök. Till den hade vi en enkel västerbottenkräm och till efterrätt åt vi resterna av rabarberpajen som vi gjorde igår.
Vit sparris med citronhollandaise
Vi firar långhelg på landet och vädret kunde knappt ha varit bättre. Solsken, vindstilla (!) och precis sådär lagom varmt att man kan gå barfota i gräset. Vi har såklart grillat två kvällar i rad och kommer högst troligt att göra det ikväll också. Får väl se vad vi kan hitta på för något.

Vit sparris med citronhollandaise
4 portioner som förrätt
Vit sparris, 600 g
200 g osaltat smör
2 äggulor
1 msk pressad citron + 1 msk vatten
2 tsk rivet citronskal
salt, nymald svartpeppar
fint hackad gräslök
Känn efter var den träiga delen av sparrisen slutar och bryt bort den. Skala från knoppen och nedåt. Lägg dem i rikligt med kokande vatten med salt och låt koka i 8-10 minuter tills sparrisen är mjuk. Lyft upp med en hålslev och lägg på en ren kökshandduk.
Smält smöret på låg värme så att en bottensats bildas. Lägg äggulor, citronsaft och vatten i en rostfri kastrull. Ställ den på en medelvarm platta och vispa tills det är en krämig konsistens. (Se upp så att smeten inte blir grynig, då har den blivit för varm!) Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt det smäla smöret, lite i taget under ständigt vispande. Ta inte med bottensatsen! Rör i det rivna citronskalet och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med lite vatten om det behövs. Lägg sparrisen på en tallrik, ringla över sås och toppa med gräslök.
Potatisvindaloo
Det var längesedan jag delade ett Ottolenghirecept på bloggen och just den här potatisvindaloon har jag tänk skriva om i en evighet. Vi lagade den här en gång när vi var i Stockholm och hälsade på Johan och Johannah men gjorde så mycket annan Ottolenghimat den helgen att det här receptet hamnade lite i skymundan.

Ingredienslistan är - i sann Ottolenghi-anda - lång men det är det värt. Den här vindaloon smakar massor!
Potatisvindaloo
6 portioner + matlåda
8 kardemummakärnor
1 msk spiskumminfrön
1 msk korianderfrön
0,5 msk kryddnejlikor
1 krm malen gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen kanel
2 msk matolja
12 (!) schalottenlökar, hackade
0,5 tsk bruna senapsfrön
0,5 tsk bockhornsklöverfrön
25 curryblad
2 msk färsk, hackad ingefära
1 röd chili, finhackad
3 tomater, skalade och grovhackade
0,5 dl äppelcidervinäger
4 dl vatten
1 msk strösocker
400 g fast potatis, skalad och skuren i 2 cm stora tärningar
2 röda paprikor, skurna i 2 cm stora tärninar
salt
färsk mynta eller koriander till servering
Börja med att göra kryddblandningen. Torrosta kardemummakärnor och spiskummin- och korianderfrön i en stekpanna tills de börjar poppa. Häll över i en mortel och tillsätt kryddnejlikor. Stöt till ett fint pulver och ta bort kapslarna från kardemummakärnorna. Blanda ner gurkmeja, paprikapulver och kanel och ställ åt sidan.
Hetta upp olja i en stor gryta. Lägg i schalottenlök, senapsfrön och bockhornsklöverfrön och stek på medelvärme i ungefär 8-10 miuter tills löken börjar bli brun. Rör ner kryddblandningen, curryblad, ingefära och chili och stek i ytterligare tre minuter. Häll i tomater, vinäger, vatten, socker och en nypa salt. Koka upp och låt sjuda under lock i 20 minuter.
Tillsätt potatis och paprika och låt sjuda i ytterligaren 20 minuter innan du lägger i sötpotatisen. Se till att alla grönsaker täcks av såsen och tillsätt mer vatten om det behövs. Fortsätt sjuda under lock i ungefär 40 minuter till tills potatisen är mjuk.
Ta av locket och koka i 10 minuter till, tills såsen har reducerat och tjocknat. Servera vindaloon med ris och en klick yoghurt.
Baklängesmatsedeln v17
Vilken avslutning på veckan, alltså. Häng med våra kompisar i Långedrag, sovande barn och havet. Underbart. I matväg har vi provat lite nytt, jag har rullat hatt med Pernilla och dessutom har jag ätit frukost-middag (!). Såhär gick det för oss sista veckan i april:
I måndags åt jag vitkålssallad och ett gäng kikärts- och quinoabiffar. Jo, de biffarna är frekvent förekommande i det här köket, som ni märker... Till biffarna och salladen hade jag aioli.
I tisdags var jag på date med Pernilla på Natur. Vi firade jobb, födelsedag och livet i allmänhet, kan man väl säga. Jag åt endiver med getost och en ljuvlig ostbricka och Pernilla slog till på en råbiff till huvudrätt och någon havtornshistoria med morotsglass till efterrätt.
I onsdags var Calle borta och jag orkade inte laga mat så till middag åt jag fiberhavregrynsgröt med äggvita som jag toppade med lite kakao, banan och kakao nibs. Till gröten åt jag knäckebröd med hasselnötssmör.
I torsdags åt vi svampbuljong med pasta, löskokt ägg och grönsaker. Otroligt gott! Receptet hittade jag i senast numret av Allt om Mat.

I fredags firade vi min födelsedag med drink på Danilo och sedan middag hemma hos oss. Vi bjöd på plockmat och festade till det med bruschetta, caprese, ostar, bröd och kex, kallskuret, sparris med tryffelolja och parmesanchips. Till efterrätt åt vi något av det bästa jag vet - praliner från Kanolds.
I lördags var vi på middag hos våra kompisar i Långedrag och vi åt pizza och ett stort lass med en löjligt god pizzasallad. Det här receptet på pizzasallad är för övrigt toppen!

Idag är det söndag och vi har just ätit en laddning med löksoppa. I soppan hade vi istället för vitt vin en skvätt calvados, och på toppen hade vi krutonger och riven stinkost. Till soppan hade vi lite plock - oliver, soltorkade tomater, ostar och knäckebröd.