Sommartårta med kokos och jordgubbar
Igår tittade jag på Bruce Springsteen & the E Street Band på Ullevi. En magisk upplevelse, såklart, och bara det att de spelade Jungle land och Racing in the streets kan jag leva länge på. Men vet ni vad? Omringad av människor av alla dess slag kan jag konstatera en sak - alla tar bilder på sig själva. Hela. Tiden. Otroligt fascinerande.
Nåväl, det var en ljuvlig kväll. Var det någon av er som var där?

Jag tänkte dela med mig av receptet på midsommartårtan vi åt i helgen. Caroline hade gjort den här finingen och receptet kommer från Coops fina medlemstidning Mer Smak.
Sommartårta med kokos och jordgubbar
12 bitar
75 g smör
200 g riven kokos
2 dl strösocker
3 ägg
0,5 citron, finrivet skal och pressad saft
3 dl vispgrädde
1,5 l jordgubbar
ev florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör ihop med kokos och socker. Tillsätt ägg och citron och rör till en jämn smet. Häll ut smeten i två högar på en plåt med bakplåtspapper. Platta till med en slickepott till 2 runda bottnar, ca 1 cm tjocka med en diameter på 22 cm. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Låt svalna. Vispa grädden. Lägg den ena bottnen på ett tårtfat och skiva över hälften av jordgubbarna. Lägg på den andra bottnen och bred på grädden. Toppa med jordgubbar och pudra eventuellt över lite florsocker. Servera direkt.
Baklängesmatsedeln v25
Midsommarveckan är snart över och imorgon börjar min sista vecka med jobb innan jag går på fem veckors semester. Oj, vad jag längtar. Vi åker till våra vänner i USA och ska hänga där någon vecka, sen har vi noll planer för resten av semestern. Hurra!
Den här veckan har vi ätit två galet goda sallader, och så har vi såklart haft klassisk midsommarlunch med nypotatis och sill och på kvällen grillade vi. Såhär gick det för oss i matväg tredje veckan i juni:

I måndags åt vi en matig sallad med gröna linser, rostad blomkål, dadlar och tahinidressing, precis som den som Johanna hade med sig till vår senaste MBT. Troligtvis min nya favoritsallad som vi kommer att äta många, många gånger framöver.
I tisdags kom mina två äldsta syskonbarn på besök och när de får bestämma mat blir det tacos. Inte så dumt alls, faktiskt. Speciellt inte om man har i mängder med svarta bönor, jalapeno och guacamole.
I onsdags var jag på AW med vänner från jobbet och vi hamnade på Pigalle. Jag åt ostbricka och drack ett glas cava. Måste säga att jag gillar Pigalle, trots bordell-möter-circus-inredningen. Takterassen är väldigt mysig - perfekt för ett glas en varm sommarkväll.
I torsdags gjorde vi en grönkålssallad med jordgubar, purjolök, getost och bluecheesedressing. Till sallade åt jag en vegetarisk biff från Anamma och Calle åt fänkålssalami.

I fredags firade vi midsommar med våra vänner ute i Långedrag! Till lunch åt vi det klassiska - nypotatis, västerbotten royal, sill till de andra, gräddfil och gräslök. Till maten hade jag bakat knäckebröd och kavring och till efterrätt hade Caroline gjort en ljuvlig jordgubbstårta. På kvällen grillade vi - någon högrevshistoria till de andra, vegetariska chorizos till mig och den här gröna bön- och ärtsalladen och chimichurri till oss alla.
I lördags beställde vi hämt-pizza (och kollade på film som nästan alla somnade till...) Sällan har en hämtpizza smakat så gott, tror jag.
Idag är det söndag och vi har just ätit filodegspiroger fyllda med svarta bönor och koriander och toppade med sesamfrön. Till pirogerna hade vi en stor grönsallad, en stark salsa och lite gräddfil.
Bön- och spenatburgare med halloumi
De här vegetariska burgarna med vita bönor, spenat och halloumi bjöd våra vänner på när vi var på middag där senast. Jag har gjort dem några gånger sedan dess och har inte ändrat en enda liten sak från originalreceptet. Chockerande, jag vet.

Vi åt burgarna med klasiska tacotillbehör men de är minst lika goda att lägga på grillen. Receptet kommer från Buffé.
Bön- och spenatburgare med halloumi
2 portioner + matlåda
800 g vita bönor
2 dl fryst, tinad bladspenat
1 tsk anchochilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
0,5 dl potatismjöl
75 g halloumi
1 dl solrosfrön, rostade
1 dl finhackad koriander
Krama ur all vätska ur spenaten och mosa bönorna grovt med en gaffel i en bunke. Rör ner spenat, anchochilipulver, spiskummin, salt och potatismjöl. Riv halloumin och blanda ner i smeten tillsammans med solrosfrön och koriander. Forma till lagom stora biffar med oljade händer och stek biffarna i smör, 3-4 minuter på varje sida.
Rödbets- och fläderknäcke
Det var Johanna som en gång hade bakat just det här knäcket till en MBT, och jag blev fast efter första tuggan. Jag tror det är kombinationen av det lite söta från flädersaften och det lite jordiga från rödbetorna som gör att jag verkligen älskar det här knäckebrödet!

För att kavla det extra, extra tunt använde jag en Calle men har du ingen sådan funkar det nästan lika bra med en vanlig kavel och en kruskavel.
Rödbets- och fläderknäcke
5 stora knäckebröd
2 dl outspädd flädersaft
3 rödbetor, kokta och rivna (2 grovrivna, 1 finriven)
12 g jäst
1,5 dl fiberhavregryn, malda
3 dl grahamsmjöl
2,5-3 dl vetemjöl
0,5 dl vatten
sesamfrön till garnering
Rör ut jästen i vattnet och flädersaften. Blanda i rödbetor och mjöl och arbeta ihop till en ganska stum och kladdig deg. Täck över och låt jäsa i ungefär en timme. Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i 4-5 bitar och kavla tunt, tunt direkt på baklplåtspapper. Strö över sesamfrö och kavla in med kruskavel. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Färskost med citronsmak
Det är midsommarafton om några dagar och jag håller på att förbereda för fullt. Senare i veckan ska jag baka en limpa kavring, och jag har as we speak ett rödbets- och fläderknäcke på jäsning. Till brödet har jag tänkt göra färskost, en enkel variant med rivet citronskal i.

Vill du prova att smaksätta med något annat kan jag tänka mig att finhackad gräslök eller möjligtvis salladslök hade varit himla gott i.
Färskost med citronsmak
1 liten burk
3 dl yoghurt (3,8-4,5 procent)
1 citron, finrivet skal
(kaffefilter)
Häll upp yoghurten i ett kaffefilter (ställ filtret i ett glas så står det lite stadigare) och låt stå i kylen över natten eller längre. Lägg den avrunna yoghurten i en skål och smaksätt med rivet citronskal eller vad du nu än vill blanda i. Förvara färskosten i kylen i en burk med tättslutande lock.
Baklängesmatsedeln v24
Det är semestertider på intåg och det märks. Inspirationen till att laga vardagsmat är sådär, och jag tänker mest på viktiga saker som midsommarmat, snaps och det där knäckebrödet med fläder och rödbetor som jag ska baka i veckan. Nåväl, en baklängesmatsedel har vi fått ihop i alla fall för äta bör man och allt det där...
I måndags började vi veckan på ett storartat sätt. Eller ja, middagen var inte så extravagant (jordnöts- och morotsbiffar med hommous och sallad) men till efterrätt bjöd våra vänner på en flaska Pol Roger Winston Churchill av diverse storslagna anledningar. Älsk på det.
I tisdags hade vi MBT, en efterlängtad sådan för min del eftersom jag inte har kunnat vara med de senaste gångerna. Temat var sommar och mitt bidrag var en kavring med färskost (gjord på yoghurt) som jag spetsat med citronzest. De andra hade med sig allt från blomkålssallad med tahini, tunnbrödsrullar, melon- och fetaostsallad och quinoasallad med jordgubbar till rabarberkaka, flädersaft och madeleines.

I onsdags hade jag sommar-AW med jobbet och vi hade knytis! Jag hade med mig gazpacho som toppades med finhackad gurka, brödkrutonger och tärnad paprika. De andra hade med sig allt från ostar och charkuterier till bön- och tomatsallad och citronyoghurtsås. Till efterrätt åt vi Jasminas chokladkaka.
I torsdags var jag hemma sent så jag köpte med mig mat hem från Wrapped. Till Calle blev det en burrito med högrev och till mig blev det en "naked" burrito vilket är ett snyggare sätt att beskriva en sallad med rostade grönsaker, bönor, guacamole, picklad rödkål och salsa.
I fredags festade vi till det med ugnsrostad blomkål med citronzest och kapris, nypotatis och ett galet gott smör med vitlök och citron. Till efterrätt åt vi jordgubbar med grädde och socker.
I lördags var vi på bröllop på Klädesholmen och trots kalla vindar från havet var det en fantastiskt fin dag. Vi åt bröllopsmiddag på Salt & Sill och blev bjudna på ljuvligt god mat! Till förrätt åt vi svartrotspuré med någon rostad purjolökshistoria (så gott att jag kunnat tänka mig att äta enbart det resten av livet), till varmrätt var det rostad blomkål (oxfilé till de andra) med potatiskaka och primörer och till efterrätt åt vi mjölkglass med dulce de leche och myntamarinerade jordgubbar.
Idag är det söndag och vi har ätit pizza. Men alltså, hör och häpna - jag har gjort en pytteliten förändring i min annars så strikta pizzaritual, för när vi var och storhandlade tidigare idag ramlade jag över en bluecheese-dressing (!!!) så den fick toppa pizzan tillsammans med de sedvanliga grönsakerna. Ojojoj,alltså. Ett litet steg för mänskligheten osv, osv.
Ugnsrostad blomkål med citron och kapris
Blomkål är allra bäst i en stuvning eller rå tycker jag, men den här ugnsbakade blomkålen kommer banne mig inte långt bakom. Jag tror det är Tommy Myllymäki som har något liknande recept i en av sina kokböcker och det här är en variant av det.

Det finns ingen anledning i denna värld att inte prova det här. Kombinationen blomkål, kapris och citronzest är ljuvlig!
Ugsrostad blomkål med citron och kapris
2 portioner
1 blomkålshuvud
smör, havssalt
0,5 dl kapris
1 citron, finrivet skal
Sätt ugnen på 200 grader. Ansa blomkålen och ställ den på en bakplåtspappersklädd plåt. Gnid in huvudet med en rejäl klick smör och strö över havssalt. Baka mitt i ugnen i 10 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och baka ytterligare 40 minuter tills blomkålen fått fin färg. Lägg på ett fat och riv över citronzest och strö över kapris.
Kavring
I onsdags hade vi MBT med tema sommar och mitt bidrag var en kavring med fänkålsfrön och kummin. Kavring är ju ett måste på midsommarlunchen hos oss och det här året är inget undantag. Förutom kavring har jag tänkt att jag ska baka ett fläder- och rödbetsknäcke, och så ska vi såklart frossa i andra nödvändigheter som nypotatis, gräddfil och gräslök. Och västerbottenpaj av något slag!

Receptet hittade jag hos Pain de Martin och det här brödet är helt otroligt gott - och dessutom väldigt enkelt att röra ihop.
Midsommarkavring
1 bröd
(skållning)
100 g rågmjöl
250 g kokhett vatten
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk kummin
Stöt kryddorna i en mortel, och rör sedan ihop med det heta vattnet och mjölet. Täck bunken med ett lock och låt stå tills det svalnat.
(degen)
skållningen
100–125 g vatten
5 g jäst
100–150 g brödsirap (beroende på hur sött man vill ha det)
400 g rågsikt
10 g salt
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Degen är kladdig och trög men den behöver bara blandas och alltså inte knådas! Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur tills den på ett ungefär dubblat sin storlek. Det tar 6-8 timmar.
Tryck ihop degen med en blöt hand och skrapa ned den i en smörad och mjölad brödform. Låt jäsa tills den dubblat sin storlek i formen. Det tar ungefär 2 timmar. (Sätt ugnen på 250 grader i god tid!)
Sätt in brödet i ugnen. Efter en kvart sänker du värmen till 200 grader och låter brödet stå ytterligare 20-25 minuter. De sista 10 minuterna är det fint att vända brödet ur formen så att det blir ännu mer skorpa på det. Vira in i en handduk och låt vila innan du skär i det, gärna över natten.
(skållning)
100 g rågmjöl
250 g kokhett vatten
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk kummin
Stöt kryddorna i en mortel, och rör sedan ihop med det heta vattnet och mjölet. Täck bunken med ett lock och låt stå tills det svalnat.
(degen)
skållningen
100–125 g vatten
5 g jäst
100–150 g brödsirap (beroende på hur sött man vill ha det)
400 g rågsikt
10 g salt
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Degen är kladdig och trög men den behöver bara blandas och alltså inte knådas! Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur tills den på ett ungefär dubblat sin storlek. Det tar 6-8 timmar.
Tryck ihop degen med en blöt hand och skrapa ned den i en smörad och mjölad brödform. Låt jäsa tills den dubblat sin storlek i formen. Det tar ungefär 2 timmar. (Sätt ugnen på 250 grader i god tid!)
Sätt in brödet i ugnen. Efter en kvart sänker du värmen till 200 grader och låter brödet stå ytterligare 20-25 minuter. De sista 10 minuterna är det fint att vända brödet ur formen så att det blir ännu mer skorpa på det. Vira in i en handduk och låt vila innan du skär i det, gärna över natten.
Snabba sommarluncher
På sommaren äter jag gärna kall mat till lunch. Helst ska det gå snabbt att göra och vara enkelt att ta med för de gånger vi äter lunch på båten. För er som behöver inspiration har jag gjort en liten men ack så bra lista på det som vi brukar äta till lunch under sommarmånaderna. Vad har ni för favoriter? Sitter ni kanske inne på några recept som jag måste prova? Fyll gärna på med tips i kommentarsfältet! Tack!


Gazpacho. Godaste tomatsoppan äter man kall, och ännu bättre blir den om den får stå över natten så gör den kvällen innan. Gazpacho är ju godast de allra varmaste sommardagarna, då lägger vi ofta isbitar i soppan och äter den med en bit bröd till.

Pasta med bland annat mozzarella, tomater, basilika och mynta var förra sommarens långkörare. Vet inte hur många gånger vi åt det här, men jag kan äta det lika många gånger till utan problem!

Nåja, kanske inte direkt någon lunch på det sättet men jag har alltid en bringare iste på lut i kylen. Inte bara hemma och på landet utan även på jobbet. Jag använder just nu alltid Liptons peach/mango-te. Brygg på kvällen, låt svalna och ställ i kylen så är det klart till morgonen.

Wraps, alltså. Perfekt utflyktsmat! Ta ett bröd, fyll, rulla ihop och lägg i folie. Klart! Vi brukar göra en variant med libabröd (en tortilla funkar också bra) som vi fyller med jordnötspesto, mozzarella och grönsaker. Vi grundar ofta med cream cheese så blir wrapen inte så torr.

Panzanella, för vad kan bli fel med tomater, brödkrutonger, kapris och lök? När jag rostar brödet brukar jag ibland strö över fänkålsfrön, prova det! Och har du bråttom kan du skippa den picklade rödlöken och bara blanda i tunt skivad rödlök istället, blir lika gott.

När vi ändå är inne i salladssvängen - tabbouleh. Vi gör en variant med kronärtskocka i, och så ska det såklart vara massor med persilja och tomater och lite mindre bulgur. Och mycket citron!
Att grilla tunnbröd
För några veckor sedan gjorde vi en dubbel sats av de här orientaliska tunnbröden så att vi kunde äta några på direkten och ha resten på lut i frysen på landet. Det där med mat i bröd kan ju sällan bli fel och ofta fyller vi våra med någon form av vegetarisk biff, lite grönsaker (gärna tomat- och löksallad!) och en kall (och stark!) sås.


Calle fixade degen och kavlade tunna, tunna bröd och jag stod för grillandet. Lägg ett bröd på gallret och vänta tills det börjar bubbla (vilket tar en minut eller två), vänd sedan med hjälp av en tång och grilla andra sidan. Blir det stora luftbubblor kan du slå hål med hjälp av tången. Lägg de klara bröden i en handduk så att de håller sig varma.
Baklängesmatsedeln v23
Den här baklängesmatsedeln fyller antagligen inte så stor funktion för någon annan än mig själv men jag måste säga att det är ganska kul att kunna gå tillbaka och se vad vi egentligen äter i veckorna. De senaste sju dagarna har vi ätit soppa, festat till det med nachos, kokat blomkål och firat fredag med pizza. Såhär gick det för oss andra veckan i juni:
I måndags gick vi till 4-frukt och köpte på oss ett gäng färska jalapenos så till middag gjorde vi nachos som vi toppade med svarta bönor, grovt hackade cashewnötter, sojafärs och riven ost. När plåten kom ut ur ugnen fyllde vi på med gräddfil och färska jalapenos och till det hade vi guacamole och en salsa på finhackad tomat och lök och limezest.

I tisdags åt vi min favoritsoppa med tomat, chiliflakes och aprikoser. Soppan blev väldigt stark så vi toppade den med en klick gräddfil.
I onsdags gjorde jag en stor laddning av mammas ljuvliga blomkålsstuvning som jag åt med kikärts- och quinoabiffar.

I torsdags blev det pastasallad till middag, den vanliga varianten vi brukar göra med purjolök, fetaost, pesto och tomater. Créme fraiche uppblandad med kesella gör den krämig och fin.
I fredags gjorde vi pizza, dock utan baksten för den har vi just nu uppe på landet. Gick bra ändå måste jag säga för degen blev spröd och fin!
I lördags åt vi en variant av en lyxig quiche lorraine (som är det tjusiga namnet på en helt vanlig ost- och skinkpaj) men istället för skinka hade vi i champinjoner och haricot verts. Till pajen hade vi en helt vanlig grönsallad med den godaste vinaigretten jag vet - blanda rapsolja, ungefär 2 msk, med 1 kapsyl vit balsamvinäger, blanda i en riven vitlöksklyfta och dra några varv med pepparkvarnen.
Idag är det söndag och till middag har vi ätit ugnsrostade grönsaker (sparris! blomkål! morötter!) med broccolibiffar och en örtbea.
Fläderblomssaft
Om du (mot förmodan) inte redan har ett recept på fläderblomssaft kan jag rekommendera det här som kommer från en av Per Morbergs kokböcker. Vi plockade fläderblommor tidigare idag och har as we speak en dubbel (!!!) sats på gång nere i källaren!


Om du söker på fläder i sökfältet till höger får du upp ett helt gäng med godsaker som man kan göra, bland annat den här flädercheesecaken som jag hade med som bidrag till midsommarfikan förra året.
Fläderblomssaft
1 sats
30 fullt utslagna fläderblomsklasar
2 ekologiska citroner
2 liter vatten
2 kg strösocker
50 g citronsyra
Plocka stora blomklasar och lägg i en stor bunke. Tvätta citronerna noga, skiva dem och lägg i en kastrull. Häll på vatten och socker, låt koka upp och lyft bort citronskivorna (alternativt låt några ligga kvar för lite mer untz i saften). Häll det heta citronvattnet på blomklasarna. Lägg på ett lock och låt saften dra på en sval plats i tre dygn. Sila bort blommorna och tillsätt citronsyran. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor och sätt påkorkar. Förvara mörkt och svalt.
Melon- och myntacooler med gurka
Till semesterns alla soliga dagar då du funderar på vad du egentligen ska dricka för det är för tråkigt med vatten och för tidigt för en öl:

(Nu börjar fotbollen, förresten. Spännande!) Prova den här läskande coolern, det är då något magiskt med kombinationen melon, mynta och gurka. Receptet kommer från Allt om Mat.
Melon- och myntacooler med gurka
1 bringare
1,5 kg grön melon, piel sapo eller galia
1 gurka, skalad
1 dl pressad lime
2 msk sockerlag
1 liter mineralvatten eller prosecco
färsk mynta
isbitar
Lägg melon, gurka, limesaft och sockerlag i en mixer (eller matberedare) och mixa slätt. Sila vätskan ner i en tillbringare. Tillsätt mer sockerlag och lime om det behövs! Toppa med iskallt mineralvatten eller prosecco och servera med massor av mynta och isbitar.
Fänkålsgratäng med lagrad ost
Jag är alltid på jakt efter goda tillbehör till och den här fänkålsgratängen är det senaste tillskottet i måste-laga-snart-igen-pärmen. Fänkål har börjat segla upp som min nya favoritgrönsak (och vill du prova ett annat fint recept med fänkål kan jag rekommendera den här varianten med fänkål i tomatsås som man toppar med gremolata).

Men hörni, i den här gratängen ska det vara en ost med lite untz i. Ingen riven hushållsost här inte, med andra ord.
Fänkålsgratäng med lagrad ost
2 portioner + matlåda
4 fänkålsstånd (eller 3 mindre)
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 msk finhackad timjan
salt, nymald svartpeppar
50 g lagrad prästost
50 g parmesanost
Värm ugnen till 225 grader. Dela fänkålen på mitten och skär bort rotstocken som sitter längst ner. Skiva fänkålen grovt. Skala lök och vitlök. Dela löken på mitten, skiva tunt och finhacka vitlöken. Hetta upp en stekpanna med smör och olja, stek fänkål, lök och vitlök en stund tills grönsakerna fått färg och mjuknat något. Tillsätt vinet och låt det få ett uppkok. Häll i grädde och krydda med timjan, salt och peppar. Häll upp grönsakerna i en smord ugnsform. Riv osten och toppa gratängen med den. Grädda gratängen i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills osten smält och fått fin färg. Låt svalna något innan servering.
Nachos
Vi kom hem från landet tidigare idag och till middag åt vi snabb-mat deluxe pga jätteosugen på att laga mat. Nachos går alltid hem hos oss eftersom vi allt som oftast har ingredienser hemma. Förutom att det funkar som snabbmat tycker jag nachos är grymt när man får vänner över på besök - ställ fram hela plåten så får alla plocka lite som de vill.

Om ni har färska jalapenos - ha i åtanke att de kan vara typ hur starka som helst. Jag tog det säkra före det osäkra och tog bort kärnorna (under rinnande vatten).
Nachos!
Sätt ugnen på 200°. Fritera ett gäng majstortillas (eller köp färdiga). Stek lite sojafärs och krydda upp med tacokrydda. Bred ut tortillachipsen på en bakplåtspappersklädd plåt och häll över sojafärsen. Toppa med svarta bönor, grovt hackade cashewnötter och riven ost, gärna en smakrik variant. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter tills osten smält och fått fin färg. Ta ut och strössla över gräddfil, jalapenos och finhackad rödlök. Servera med guacamole och salsa.
Baklängesmatsedeln v22
Efter den här veckans fantastiska väder längtar jag ännu lite mer efter lediga dagar, sena middagar ute på trädäcket och häng hos mina föräldrar nere i Skåne. Snart så. I matväg har det i sedvanlig ordning mest varit det gamla vanliga, men lite nytt har vi hunnit prova! Såhär gick det för oss första veckan i juni (vart tusan tog tiden vägen?!):
I måndags åt vi middag hemma hos min bror med familj eftersom mina föräldrar var på besök. Vi grillade majskolvar, paprika, sparris och lök, och till det hade vi tzatziki och en stor grönsallad.
I tisdags köpte vi med oss både hommous och fattoush från stället som ligger precis här nedanför och det var precis lika gott som alltid.

I onsdags gjorde jag Bibbis broccoligratäng (japp, igen...), den här gången med extra mycket färsk timjan. Tomaterna blandade jag ner i en tomat- och löksallad istället för att ha dem i gratängen.
I torsdags skulle vi haft picknick utomhus men pga något ostadigt väder blev det istället picknick på golvet hemma hos våra vänner. Sara hade fixar überfina wraps som hon fyllt med hommous, sallad, grillad paprika, halloumi (och salami till de andra). Till efterrätt åt vi vattenmelon.
I fredags gjorde fredags-PIZZAN comeback! Heja! Som vanligt toppade vi med tomatsås, riven ost, kronärtskocka, inlagd paprika, oliver och jalapenos och till pizzan hade vi sommarvitkålssallad.
I lördags kom min bror med familj upp och hälsade på och vi tog tillvara på det fina vädret och grillade. Jag gjorde en stor sallad med grönsa linser, babyspenat och kronärtskocka och till den hade vi tzatziki, vegetariska biffar på vita bönor, fläskkarré, en herrans massa majs och svamp och halloumi. Till efterrätt åt vi jordgubbar med gräddmjölk och socker. Det blir inte så mycket mer sommar än så, tror jag.
Idag är det söndag och alldeles strax ska vi tända grillen. Till middag ska vi äta orientaliska tunnbröd som vi för första gången ska lägga på grillen och som vi sedan ska fylla med quinoabiffar, tomatsallad och en kall sås med yoghurt och sambal oelek. Men först - drink och parmesanchips på trädäcket. Idag ska vi prova en melon- och gurkcooler med mynta och bubbel som ser helt galet god ut. Återkommer med recept!
Odlingen!
Förra helgen kom vi äntligen till skott (haha!) och sådde i våra två pallkragar som vi har här på landet. Det här året hoppas vi på att få upp rödbetor, fänkål, selleri, morötter, vaxbönor, sommarsquash och salladslök. I krukor har vi dessutom planterat chili, tomat, gurka, kamomill och ett helt gäng med kryddor.


Tidigare ikväll kom vi upp till landet igen efter en jobbvecka inne i stan och den här långhelgen väntar vi besök! Heja! Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg - speciellt ni som ska kolla på Håkan på Ullevi!
Burgare på svarta bönor
Man kan aldrig få för många recept på vegetariska hamburgare, tänker jag. Det här receptet hittade jag på Coops hemsida och det var faktiskt första gången jag gjorde burgare på just svarta bönor. Tummen upp!

De godaste svarta bönorna får man såklart om man kokar själv - perfekt att göra ett storkok på och frysa in, då är det bara at plocka fram när andan faller på. (Ganska ofta, vill säga.)
Burgare på svarta bönor
2 portioner
400 g svarta bönor
3 dl mandelmjöl
1 ägg
1 riven gul lök
1 riven vitlöksklyfta
1 dl hackad färsk koriander
1 tsk cayennepeppar
salt, nymald svartpeppar
2 dl sesamfrön
Mosa bönorna med en ballongvisp eller gaffel i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna utom sesamfröna och blanda ordentligt till en jämn smet. Forma fyra burgare och vänd dem i sesamfrön. Låt stå i kylen någon timme så de får götta till sig. Grilla eller stek 2-3 minuter på varje sida. Lägg på en skiva ost mot slutet så att den smälter.