Baklängesmatsedeln vecka 30
Min näst sista semestervecka har vi fortsatt spendera på landet och vi har gjort glass hela två (!!) gånger. Vi har även skördat vår första zucchini, bakat zucchinibröd och friterat zucchiniblommor. Hurra för det! Såhär gick det för oss i matväg veckan som gått:

Kantarellförberedelser!
I måndags slog vi på stort och åt trerätters. Kantarelltoast till förrätt, sojabiff/kyckling med citron, rosmarin och oliver till varmrätt och hemmagjord salt karamellglass till efterrätt. Livet på landet är hårt.
I tisdags bjöd Bibbi på en potatissallad med brynt smör och till den åt jag broccolibiffar och dillsås (och de andra festade till det med lax och romsås). Till efterrätt åt vi jordgubbar med gräddmjölk och socker.
I onsdags hade vi besök av goda vänner och vi gjorde Marcus Aujalays allt-i-en-form-rätt med ugsrostad potatis syrad lök, rucola, oliver och fetaost. De andra åt lammracks till och jag hade ugnsrostad blomkål och sojabiff. Till efterrätt åt vi chokladglassen vi gjorde dagen innan.
I torsdags var vi på kalas för min bror och min svägerskas mamma (hurra för er!) och vi blev bjudna på helt galet god mat. Grillspett med paprika, zucchini, tomat och halloumi, pankopanerad aubergine (återkommer med recept för det var riktigt gott), tzatziki med fetaost och en stor grönsallad som var plockad i odlingen. Hej, matkoma!
I fredags var det åter dags för fredagspizzan! Som jag längtat.

I lördags grillade vi. De andra åt fiskspett, och jag gjorde spett med lök, zucchini och svamp. Till spetten hade vi dressade vaxbönor, kokt potatis och en ört- och limeaioli.
Idag är det söndag och jag satte just in en broccoligratäng i ugnen. Idag har jag toppat den med gorgonzola och till gratängen ska vi äta sommarvitkålssallad. Till efterrätt? Hemmagjord vaniljglass!
Skörd!
Odlingen det här året kan sammanfattas såhär: zucchini. De plantorna har nämligen tagit över (nästan) hela odlingen och de stackars fänkålsplantorna vi planterat bredvid ligger just nu gömda under zucchiniplantornas enorma blad som breder ut sig över pallkragen.

Vaxbönorna har det inte blivit något av konstigt nog eftersom där finns massor med blommor på plantorna. Nåväl, får ge det lite tid. Salladslöken har vuxit till sig bra och rödbetorna även så (tips på vad vi ska göra med dem mottages tacksamt!) och dessutom skördade jag några brytärter tidigare idag. Det var ljuvliga! Selleristjälkarna smakar fint och skall snarast användas i en bloody mary och även morötterna har kommit upp. Tomaterna och chilisarna då, undrar ni? Nope, inte en enda mogen än så länge. Hoppas, hoppas att det tar sig.
Det som vi skördat mest är zucchini. Sweet mother of holy Jezus vad vi har skördat zucchini! Än så länge har jag bakat zucchinibröd (två gånger..), gjort parmesanpanerade zucchiniskivor och fyllt och friterat zucchiniblommor (SÅ goda - återkommer med recept) men har ni möjligtvis några andra tips på vad vi kan göra med dem? HJÄLP!
Rågchips
När vi slirade in på Coop Stenungsund förra veckan ramlade jag över de smått genialiska rågchipsen som är formade som små kupor. Hurra! Jag älskar ju finskt rågbröd, och att de finns i crostini-variant hade jag ingen aning om. Hiskeligt goda, måste jag säga. Hiskeligt goda.

Jag köpte hem en påse och serverade som drinktilltugg två kvällar i rad pga jättegott och helt omöjligt att bara ta en. Jag har inte sett rågchipsen i så många andra butiker så köp upp er på ett lager om ni hittar! Perfekt att ha på lut hemma.
Fyllda rågchips
Klicka i crème fraiche, toppa med fint hackad lök, riven västerbottensost och fint hackad dill (och eventuellt tångrom). Servera direkt.
Sojabiff med citronsås, rosmarin och oliver
När semestern är över och vi går tillbaka till normalläge med jobb är det fint att ha snabba vardagsrätter på lager. Den här såsen med citron, rosmarin och oliver bjöd Bibbi på för några dagar sedan, och den gick på ett kick att slänga ihop. Hej, bra vardagsmat!

Receptet kommer från Arla, och vill du laga originalversionen med kyckling hittar du det här på deras hemsida.
Sojabiff med citronsås, rosmarin och oliver
4 portioner
2 vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde
0,5 grönsaksbuljongstärning
1 tsk torkad rosmarin
0,5 citron, skalet och saften
1 dl svarta oliver
0,5 kruka slätbladig persilja
salt, nymald svartpeppar
vegetariska biffar av valfri sort
Stek biffarna i en separat stekpanna. Skala och hacka vitlöken. Blanda grädde, buljongtärning, rosmarin och citronsaft i en traktörpanna. Lägg i vitlök och låt såsen koka ihop i några minuter. Rör ner citronskal, oliver och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar och lägg i biffarna. Servera med ris, potatis eller en stor sallad (och extra oliver!).
Nattjästa baguetter
Till sommarens alla räkfrossor och hösten kommande kräftskivor kan det vara fint att göra baguetter. Världens enklaste, dessutom. Jag blandade ihop degen på kvällen och gräddade brödet på morgonen så att vi kunde äta alldeles nybakat bröd till kvällens middag.

Receptet kommer från bröd-husguden Martin på Pain de Martin. Nästa gång ska jag prova att lägga baguetterna på bakstenen i stället för en vanlig plåt, tänker mig att de blir ännu bättre skorpa då.
Nattjästa baguetter
2 baguetter
3 g jäst
250 g kallt vatten
450 g vetemjöl special
10 g salt
Rör ihop alla ingredienser i en bunke. Degen behöver inte knådas utan bara röras ihop så att den precis går ihop. Täck bunken med ett lock och låt jäsa i ungefär åtta timmar. Sätt ugnen på 250 grader. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop till ett paket. Täck med en handduk och låt jäsa i ungefär 40 minuter. Dela degen i två längder. Sträck ut dem på längden, snurra ett varv och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda tills baguetterna har fått ordentligt med färg, 15-20 minuter. Låt svalna på galler.
Baklängesmatsedeln v29
Den här veckan är det semestermode på riktigt så det blir en komprimerad version av baklängesmatsedeln. Vi kom ju tillbaka från semestern-på-semestern i måndags och har varit ordentligt jetlaggade, men några av veckans höjdpunkter i matväg har varit kantarellomeletten jag svängde ihop i tisdags, eller möjligtvis bruschettan som fick agera räddare-i-nöden när vi kom upp till landet sent i onsdags kväll.

I fredags satt vi ute på trädäcket till sena natten och de andra åt räkor och till mig hade jag gjort en västerbottensostpaj. Till det hela hade vi såklart aioli och baguetter. Igår gjorde Calle carne asada och min taco fyllde jag med en röra på svarta bönor, kokosmjölk, chili, lök och koriander. Ikväll äter vi tunnbröd som vi fyller med grillade biffar av valfritt slag, sås med sambal oelek och massor av grönsaker.
Vattenmelon- och fetaostsallad med mynta
Vi är hemma igen efter två veckor på resande fot och det kändes fint att komma innanför dörren till lägenheten tidigare idag. Nu ska vi vara i stan i några dagar innan vi åker tillbaka till landet några veckor.

Innan vi åkte hem från Pennsylvania åt vi en riktigt god sallad med vattenmelon, fetaost och mynta. Jag gör sällan den här salladen hemma, trots att den är så enkel att slänga ihop. (Skärpning på den fronten!) Använd en vattenmelon som är riktigt röd i färgen, då blir salladen allra godast tycker jag.
Vattenmelonsallad med fetaost
Till fyra portioner använde vi en halv vattenmelon som vi tärnade i ganska små bitar. Tärna även ett paket med fetaost och lägg i en skål tillsammans med vattenmelonen. Riv över mynta och blanda.
Baklängesmatsedeln v28
Den här veckan har vi slagit rekord i goda middagar, tror jag. vi har köpt grönsaker från små stånd längst vägen, ätit middagar utomhus på verandan, grillat, ätit plantains nästan varje dag (med jordnötssmör till frukost, mmmm) och druckit litervis med iste. Andra veckan på semestern har levererat, och såhär har det gått i matväg:
I måndags grillade vi! Vegetariska grillspett med paprika, lök och zucchini, portabellosvamp, gemsallad, majs (sådana majskolvar som ligger i sin blast när man grillar dem, och när de är klara riven man av blasten och har då den godaste majsen någonsin att sätta tänderna i) och till grönsakerna hade vi en stor grönsallad och kikärter med havssalt.
I tisdags hade vi tacofest deluxe. Vi köpte färdiga majstortillas (och de var RIKTIGT goda) som de andra fyllde med tunt skivad stek, och jag hade Adams bönröra i min. Toppade gjorde vi med salsa verde, pico de gallo, avokado, riven cheddarost, stekt svamp och finhackad koriander.
I onsdags gjorde vi ett kylskåpsrens och fick ihop en hel del godsaker - ostar, focaccia med rosmarin och olivolja, kallskuret, kikärter med havssalt och chiliflakes, panzanella och en stor grönsallad.

Mäyo-nice!™
I torsdags firade vi vår fjärde bröllopsdag! Vi grillade burgare och till mig gjorde jag en portabellovariant som jag fyllde med långsamstekt lök och svamp och sedan toppade med cheddarost. Till burgarna hade vi sötpotatispommes och majonnäs.
I fredags grillade vi igen. De andra körde på burgare igen pga rester i kylskåpet och jag åt japansk eggplanta marinerad i olivolja, vitlök, salt och peppar. Till burgarna och eggplantan åt vi vattenmelon- och fetaostsallad och jag hade - som alltid numera... - kikärter med olivolja och havssalt. Och små buketter med rå blomkål, mmm.
I lördags åkte vi till Milford och köpte godsaker på Frettas så till middag blev det svampfylld ravioli med gorgonzolasås och tomat- och mozzarellasallad. Till efterrätt åt vi cannolis (!!!) som jag älskar.
Idag är det söndag och vi åker snart mot flygplatsen. Middag äter vi på flyget och vad det må bli har jag ingen aning om än så länge. Tack för den här gången, Pennsylvania. Vi ses snart igen!
Sötpotatispommes
Igår firade vi vår fjärde bröllopsdag! Vi grillade hamburgare, drack champagne och blev så mätta att vi låg som två utslagna fyrkanter i soffan resten av kvällen och tittade på en dokumentär om Greenwich Village på 60-talet. Istället för hamburgare åt jag portabellosvamp och som tillbehör hade vi majskolvar, sötpotatispommes och majonnäs.

Jag föredrar sötpotatispommes över vanliga pommes vilken dag som helst, och extra goda blir de med extra mycket havssalt eftersom sötpotatisarna i sig är väldigt söta.
Sötpotatispommes
Sätt ugnen på 225°. Skär sötpotatisen i avlånga bitar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över rikligt med olivolja och strö över havssalt. Grädda i mitten av ugnen i 30-ish minuter tills sötpotatisen har fått fin färg. Strö eventuellt över mer havssalt om det behövs. Ibland höjer jag värmen mot slutet för att få sötpotatisen lite bränd, vilket jag älskar.
Tacos, the swamexican version
Klockan är snart elva här och jag är fortfarande mätt efter gårdagens tacofest. Herregud, vad mycket mat vi åt! Vi fyllde majstortillas med tunt skivad stek alternativt Adams röra på svarta bönor, jalapenos, kokosmjölk och lök och toppade det hela med salsa verde, pico de gallo, avokado, svamp, riven cheddarost och färsk koriander.


Salsa verden gjorde jag några timmar innan vi skulle äta så den fick gotta till sig i kylskåpet och den blev väldigt god! Tomatillos hittar man kanske inte direkt överallt men vi har faktiskt odlat det i år - hoppas att vi får ett gäng så att vi kan göra salsa verde hemma också.
Salsa verde
en stor sats, räcker till många!
5-6 tomatillos, klyftade
0,5-1 jalapeno beroende på hur stark den är
1 dl vatten
1 dl koriander
1 liten silverlök
salt
Mixa tomatillos med jalapenon och vatten tills du har en slät sås. Tillsätt koriander och mixa lite till. Häll upp i en skål, tillsätt finhackad silverlök och smaka av med salt. Låt stå ett tag innan servering.
Grillad gemsallad
Igår grillade vi, en massa olika saker - italienska korvar till de andra, grönsaksspett (med zucchini, paprika och lök) till mig, portobellosvampar och gemsallad. Har ni grillat sallad någon gång? Låter ju ganska märkligt, men det är himla gott! Igår åt vi dem med en skvätt olivolja, havssalt och svartpeppar men jag tycker annars det är gott att ringla över lite dressing av något slag (blue cheese, till exempel).

Grillad gemsallad
Dela salladen på hälften och plocka bort smutsiga blad om det behövs. Lägg på ett fat och ringla över olivolja och strö över havssalt och nymald svartpeppar. Lägg på grillen och grilla i några minuter på varje sida tills salladen har blivit varm men fortfarande är krispig. Ringla över (mer) olivolja eller någon annan dressing precis innan servering.
Drömmen om marinerad svamp
I lördags besökte vi den lilla och ack så gulliga staden Milford som ligger här i närheten. Vi gick till den italienska delin Frettas och köpte burrata, sfogliatella och tiramisù, spanade in heminredningsbutiker och åt lunch på Hotel Fauchère. Jag åt en rye sandwich med mozzarella, marinerad portabellosvamp och grillad paprika som var helt fantastisk. Brödet var alldeles fluffigt och saftigt och bakat med kumminfrön. (Mental notering - leta upp bra recept på marinerad svamp, baka mer bröd med kummin!)

Det bästa med att vara här (förutom att vi får hänga med våra vänner, såklart) är att vi alltid äter så himla mycket god mat. Helt klart. Nähäpp, nu ska jag skopa i mig resterna av den där tiramisùn.
Baklängesmatsedeln v27
Den här veckan är det semestermode på riktigt. Häng vid poolen, sena middagar, drink på verandan och allmän lycklighet över att vara tillbaka hos våra vänner på deras sommarställe i the Poconos i Pennsylvania. Vad har vi ätit då? Well, det här:
I måndags var vi ute med båten och innan vi stack ut förberedde jag en paj med svamp, spenat och västerbottensost. Den åt vi när vi kom tillbaka med en enkel grönsallad och en kall sås på crème fraiche, vitlök och finriven parmesan.Den såsen funkar till allt!

I tisdags gjorde vi ett snabbt stopp hemma för att packa om väskorna och middag åt vi på språng precis innan vi skulle åka ner mot Skåne. Vi köpte hem falafelrulle och hommous från stället nedanför.
I onsdags grilade vi sojakorv som vi åt med en fransk potatissallad (med massor av vinaigrette, kapris och dragon, himla gott!) och tzatziki.
I torsdags åt vi middag när vi kom fram till Pennsylvania. Adam hade förberett plantain fritters som vi åt med ett kryddigt ris och en salsa med koriander, tomater och gurka. De andra åt även poke, en hawaiiansk variant av den peruanska cevichen.
I fredags gjorde vi såklart pizza, som vi toppade med svamp som vi köpte på Farmer's Market tidigare på dagen. Innan pizzan grundade vi med tortillachips som vi dippade i en röra på svarta bönor, kokosmjölk, jalapenos, koriander och rödlök. Återkommer med recept.

I lördags lagade Adam mat och bjöd på godsaker som småpaprikor fyllda med lök, ris och vitlök, pasta med svamp och en hint av gorgonzola och en stor sallad med rucola, spenat, picklad bananchili och tomater. Till efterrätt åt vi tiramisù som vi köpte med oss hem från den italienska delin i Milford.
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta plockmat. Grillad majs, burrata med tomat och basilika, foccacia med svarta oliver och rosmarin, bruschetta, ostar och smörstekt zucchini.
Plantain fritters
Vi kom fram till Pennsylvania i förrgår trots motorkrångel med flygplanet och vissa felkörningar på vägen hit. Nåväl, nu är vi här och vi har redan hunnit med att äta god middag på verandan, ta ett dopp i poolen, se två björnar (!!!) och hinna hem i tid för att precis missa världens åskoväder som nyss drog förbi. Nu är det sol igen och vi ska åka till Farmer's Market och bunkra lönnsirap och grönsaker.


Dagens lunch blev rester från gårdagens middag - Adams plantain fritters (ska tigga till mig ett recept, de var helt galet goda) och tomat- och mozzarellasallad. Ikväll blir det pasta med zucchini, tror jag. Trevlig helg!
Fänkålssallad med rabarber
Imorgon åker vi till USA för att hälsa på Alex och Adam så idag blir det en tvätt- och packningsdag här hemma hos mamma och pappa. Det ska bli fint att komma till Pennsylvania! Mest ser jag fram emot att göra det vi alltid gör - äta god mat, dricka vin, hänga vid poolen, spela spel till sent på natten och bara hänga på verandan. Vi funderar även på att åka ut till kusten några dagar. Vi får se vad som händer.

Har ni kvar rabarber i trädgården? Vi hade ett gäng som behövde göras något med så jag blandade ner rabarbern i en sallad tillsammans med fänkål och basilika efter ett recept jag hittade i Kosters Trädgårdar.
Fänkålssallad med rabarber
4 portioner
400 g fänkål
200 g rabarber
1 citron
0,5 dl kallpressad rapsolja
1 msk honung
25 g basilika, finstrimlad
salt, nymald svartpeppar
Skölj och skiva fänkål och rabarber tunt, gärna med en mandolin. Riv citronskal med ett zestjärn och pressa ur saften. Rör ihop olja, citronzest, citronsaft, honung, salt och peppar i en stor skål. Blanda i salladen och basilikan och rör runt. Låt stå i kylen i minst tre timmar innan servering.
Grillade tomater
På midsommar stod Johan och Johannah för tillbehören till middagen och då åt vi något så enkelt och något så gott att jag på riktigt är deppig för att jag har missat det här så många år i mitt liv. Jag ska ta igen det genom att äta grillade tomater samtliga grillkvällar den här sommaren (och nästa sommar, och nästa sommar osv).

Salladen vi hade till är för övrigt en av mina favoritsallader, signerad Yotam Ottolenghi (såklart). Rekommenderas varmt!
Grillade tomter
Johannah byggde en rund liten form med höga kanter av aluminiumfolie, halverade körsbärstomaterna och spred ut dem i formen. På med salt och nymald svartpeppar, eventuellt någon kvist färsk krydda (rosmarin, basilika, timjan, salvia, oregano, vad som helst) och lägg på grillen tills tomterna har blivit varma och göttiga.
Baklängesmatsedeln v26
Sista veckan innan semestern har rusat förbi och det har varit fullt upp, minst sagt. Bruce-konsert, fix hemma inför resan och operation kylskåpsrens. Såhär gick det för oss i matväg sista veckan i juni:
I måndags laddade vi med indisk mat innan Bruce-konserten på Ullevi. Jag beställde en kikärtsgryta med ingefära, spiskummin och lök, och såklart papadums och pickles till det.
I tisdags blev det ett nödvändigt kylskåpsrens i form av hommous som jag åt tillsammans med libabröd och snabbstekt broccoli, lök och svamp som jag kryddade med havssalt och chiliflakes.

I onsdags gjorde vi quesadillas som vi fyllde med spenat, kesella och cheddarost. Till quesadillasen hade vi en stor sallad.
I torsdags blev det ännu en operation kylskåpsrens så till middag åt jag en omelett med chiliflakes, färska jalapenos, svamo och cheddarost.
I fredags åkte vi upp till landet och väl framme firade vi de första timmarna av semestern med en flaska bubbel och pizza! Kan inte tänka mig en bättre start på ledigheten, faktiskt.

I lördags var vi på middag hos Bibbis bror med familj och vi blev bjudna på godsaker må ni tro. En jättesallad med rucola, couscous, mozzarella, tomater och hallon (och säkert en massa andra saker som jag glömt) som vi åt med halloumi och en ljuvlig sås med färska örter (mixa crème fraiche med majonnäs och färska örter tills du får en skummig sås, simple as that enligt Britt-Louise) och även kalkon för de andra. Till efterrätt hade Malin bakat en nätt liten tårta (!!!) som var e-p-i-s-k.
Idag är det söndag och vi ligger raklånga i soffan efter middagen. Ikväll har vi ätit ugnsrostad blomkål med chilikryddad oumph (nötfärsbiffar till de andra) och en jätteladdning med tzatziki. Nu - fotboll!