Baklängesmatsedeln v4

Den här veckan har vi fått till en hel del goda middagar och dessutom slagit rekord i kylskåpsrens! Bäst av allt? Svårt, men linssoppan med spenat, chipotle och citron som vi åt i måndags är verkligen ljuvlig. Såhär gick det för oss sista veckan i januari:
 
I måndags kom Magnus och Sara över på middag och vi bjöd på linssoppa, den här varianten med bland annat spenat, citron och lite chipotle. Väldigt gott att ha till lunch dagen efter!
 
 
I tisdags gjorde vi quesadillas som vi fyllde med svarta bönor (som vi mixade med citronsaft, mald koriander, spiskummin och salt) och riven ost. Till quesadillasen åt vi salsa och gräddfil.
 
I onsdags blev det något så enkelt som pasta med tomatsås. Lätt, gott och snabbt. Vill man festa till det är det toppen att lägga på svarta oliver, mozzarella och basilika på toppen!
 
I torsdags var Calle på after work och jag och Clara festade till det med veckans tredje kylskåpsrens och gjorde en omelett med röd chili, jalapenos, lök och lagrad ost. Äter väldigt ofta omelett till lunch och varierar gärna fyllningen från gång till gång, men lök och ost ingår alltid, ibland svamp och ibland finhackad paprika. Till omeletten äter jag gärna en stark sås och en knäckemacka.
 
 
I fredags var tanken att äta femrätters med tillhörande vinpaket på Koka men ödet ville annorlunda så det blev istället traditionsenlig pizzakväll och På Spåret. Och vi var precis lika glada för det, faktiskt.
 
I lördags åkte vi till våra vänner i Långedrag för middag med tillhörande övernattning och långfrukost dagen efter. Vi åt så himla god mat! Lök-bhaji med raita till förrätt, tabbouleh med halloumi och mango chutney-yoghurtsås till varmrätt och semla (!!!) till efterrätt.
 
Idag är det söndag och vi har ätit middag hemma hos Calles föräldrar och Calles syster Emma. De bjöd på ugnsrostade rotfrukter, biffar med fetaost och citronzest och mangoraja till det.  

Flied lice

Förra året åt vi asieninspirerad mat var och varannan dag, nu för tiden - not so much. Mojon är borta. The thrill is gone. Vi har förätit oss, helt enkelt. Nåväl, om det är något jag aldrig tröttnar på så är det stekt ris. Bästa kylskåpsrensarrätten, vågar jag påstå för det mesta går ner.
 
 
Man kan ju ha i nästan precis vad som helst, men salladslöken på toppen är ett måste. Cashewnötterna också, de ger ett fint crunch!
 
Stekt ris med grönsaker
2 portioner + matlåda
 
3 dl basmatiris
1 broccoli, tunt skivad
2 morötter, tunt skivade
en näve sockerärter
1 knippe salladslök, skivad
1 paket tofu, dela i kuber
3 cm färsk ingefära, riven
1 röd chili, tunt skivad
4 msk japansk soja
2 msk sweet chilisås
2 ekologiska ägg
1 näve cashewnötter

Koka riset. Riv ingefäran och blanda i en skål tillsammans med sojan och sweet chilisåsen. I en (väldigt) het panna - woka broccoli, morot, sockerärter, tofu, chili och ris i omgångar tills riset är gyllene och grönsakerna har ett bra tuggmotstånd. Tillsätt soja-sweet chilisåsen och rör om. Fortsätt hålla pannan riktigt het och knäck sedan ner äggen. Rör om ordentligt! Strö över salladslök och nötter precis innan servering.

Svamptoast

När jag inte vet vad jag ska laga för middag brukar det sluta med att jag gör någon form av varm macka, gärna med getost eller som varianten på bilden här under - med svamp. På sommaren är det klart kantareller som gäller men eftersom jag inte sitter inne med någon sådan skatt i frysen blir det champinjoner under vinterhalvåret.
 
 
Välj ett bra bröd, det gör hela smörgåsen! Och justdetja, gillar du dijonsenap är det en höjdare att blanda ner i svampröran. 
 
Svamptoast
2 portioner
 
2 tjocka skivor bröd av lite finare karaktär
200 g blandad svamp
1 msk finhackad schalottenlök
salt, nymald svartpeppar
(en skväll grädde)
smör att steka i
persilja till garnering
 
Stek svampen i smör tills den har vätskat av sig och fått lite färg. Lägg i löken och häll på en skvätt grädde. Låt koka ihop i någon minut på svag värme och smaka av med salt och peppar. Stek brödet i smör på båda sidor, fördela svampen över och garnera med persilja.

Baklängesmatsedeln v3

Den här veckan har vi spenderat några dagar i Idre tillsammans med min bror, hans familj och min svägerskas föräldrar. Det har varit episkt. I matväg har jag fått prova på storfamiljslivet på riktigt, för att laga mat till elva personer är helt klart en utmaning. Nåväl, kul har vi i alla fall haft det. Såhär gick det för oss tredje veckan i januari:
 
 
I måndags försökte jag bota min überförkylning med den här tomatsoppan med chiliflakes och aprikoser. Det gick sådär, men soppan är en riktig höjdare! Favoritsoppan just nu, helt klart.
 
I tisdags åt vi tacos! Den hederliga, vanliga och väldigt svenska varianten med inslag av banan, paprika och mängder av inlagd jalapeno. 
 
I onsdags åt vi första riktiga storfamiljs-middagen tillsammans i Idre så jag och Calle fixade potatismos, ratatouille, morots- och jordnötsbiffar och stekt falukorv. Mitt potatismos fick två tummar upp av samtliga barn och det, mina vänner, är en bedrift i sig. 
 
I torsdags blev det åter igen husmanskost - pannbiffar med kokt potatis, långsamstekt lök, brunsås och mängder av saltgurka. 
 
 
I fredags gjorde vi en vegetarisk lasagne modell större och det blev favoritvarianten med bland annat aubergine, keso och pesto. Till den åt vi en enkel grönsallad med tunt skivat äpple, avokado och gurka.
 
I lördags var det sista dagen i Idre och vi festade till det med hämtpizza pga kylskåpstömning och önskemål från barnen. Jag och Calle delade en helt vanliga margarita, pizzan som är och alltid har varit min favorit.
 
Idag är det söndag och vi kom precis innanför dörren efter att ha varit på resande fot hela dagen. Vi körde en söndags-favorit i repris och hämtade hem falafel och hommous från nya stället här nedanför. Smakade fint efter en hel dag i bilen kan jag lova.

Raggmunkar

Greetings från Idre! Vi spenderar några dagar i fjällen och har det oförskämt bra. Vi lever storfamiljslivet deluxe och trots fyra (och ett halvt) barn i sällskapet går det över förväntan när det gäller maten. Idag hade vi planer på att göra raggmunkar men sen insåg vi att ekvationen elva personer + två dåliga gjutjärnspannor = nja.
 
 
Jag vet egentligen inte om det här borde definieras som en sorts kombination av raggmunkar och rårakor för jag har för mig att raggmunkar egentligen har mjölk i smeten? Nåväl, det spelar inte så stor roll för de här är de godaste raggmunkar jag någonsin smakat.
 
Raggmunkar
2 portioner + matlåda
 
10 ekologiska potatisar
2 ekologiska ägg
1 msk matolja
3 msk mjöl
salt, en gnutta svartpeppar
 
Skölj potatisarna och riv grovt (vi skalar alltså inte). Krama ur ordentligt och lägg i en bunke. Tillsätt ägg, olja och mjöl och smaka av med salt och peppar. Blanda ordentligt. Stek i olja och smör (eller bara olja) på medelhög värme, några minuter på varje sida. Tillsätt eventuellt mer mjöl om smeten vätskat sig. Servera med rårörda lingon (köp ett paket frysta lingon, tina och blanda i socker - klart!) och rivna morötter.

Ugnsbakade tomater

Förra helgen blev vi bjudna på födelsedagsbrunch hemma hos våra vänner och Sara hade dukat upp ett brunchbord modell deluxe. O-M-G, säger jag bara. Hemmagjord granola, majsbröd, valnötsbröd, äggröra, pannkakor, smuttis och en för mig helt ny bekantskap - ugnsbakade tomater. Varför har jag inte ätit det här innan? Förstår inte alls.
 
 
Världshistoriens enklaste recept dessutom! (Är för övrigt medveten om att de flesta tomater ser för sorgliga ut vid den här årstiden så om du inte hittar några fina exemplar - se till att bokmärka det här receptet och spara till sommaren!) Receptet hittade Sara här.
 
Ugnsbakade tomater
4 portioner
 
8 tomater
0,5 dl olivolja
3 msk ströbröd
4 msk blandade örter
salt, nymald svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200°. Dela tomaterna på hälften och lägg dem i en ugnsfast form. Pensla med olivolja under och ovanpå tomathalvorna, sätt in i ugnen och grädda i ungefär 5 minuter. Tag ut tomaterna, ringla över lite mer olivolja och strö över salt, peppar, kryddor och ströbröd. Grädda i ytterligare 10 minuter tills de har fått en fin, gyllenbrun färg.

Rostade kikärter

Den här veckan har börjat med förkylning så idag har jag legat nerbäddad och tittat på Jamie Oliver nästan hela dagen. Tråkigt för mig att allt jag äter smakar typ papper, för han har lagat massor med rätter som jag vill prova! Har jag sagt att han är en av mina favoritkockar all-time? Inte? Han är ju fantastisk. Kan varmt rekommendera Jamie's American Roadtrip om ni inte har sett den.
 
 
Idag har jag gjort rostade kikärter som jag tänke toppa min soppa med (att de sen inte hann bli klara innan soppan är ju en helt annan femma...) och med tanke på mitt icke-existerande smaksinne kan de vara typ hur starka som helst. Men alltså, det här är SÅ GOTT! Ni måste prova. Egentligen föredrar jag att använda torkade kikärter som jag lägger i blöt och sedan kokar men det fanns inte tid till det idag så jag använder färdigkokta på burk, vilket alltså funkar precis lika bra.
 
Rostade kikärter
1 plåt
 
1 paket kikärter
olivolja
havssalt + valfria kryddor
(jag använde chilipulver, chiliflakes och lite tacokrydda)
 
Sätt ugnen på 150°. Skölj kikärterna ordentligt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med vad du nu känner för, men salt är nästan ett måste. Blanda runt med händerna så att kikärterna blir täckta med kryddor. Grädda i 1,5 timme och låt sedan svalna. Skulle det mot förmodan bli några kvar kan du förvara dem i en burk med tätslutande lock i rumstemperatur i några dagar. 

Baklängesmatsedeln v2

Den här veckan har det blivit en hel del comfort food - raggmunkar, spaghetti med sojafärssås och inte minst pizza... Det har varit välbehövligt! Såhär gick det för oss andra veckan i januari:
 
I måndags träffade jag två vänner för lite fika efter jobbet så till middag blev det en smörgås med hommous och grönsaker och en stor kopp te. Räcker mer än väl för mig de dagar jag har ätit mycket till lunch.
 
 
I tisdags stekte Calle raggmunkar, till min stora lycka. ÄLSKAR raggmunkar, speciellt med rårörda lingon, ett glas mjölk och en knäckebrödskiva med smör och mycket ost.  
 
I onsdags blev det snabb-mat i form av pasta som jag blandade med köpt färdig-pesto och åt med färdiga linsbiffar och ett gäng tomater.
 
 
I torsdags lagade vi klassikern pasta med sojafärssås som vi åt tillsammans med rivna morötter och en klick gräddfil med finhackad lök på toppen. Gräddfil? Och lök? Japp. Ett måste i den här familjen.
 
I fredags hade vi årets första pizzakväll! Samma pizzadeg och samma topping som alltid - champinjoner, lök, kronärtskocka och oliver, that is. Innan maten drack vi en (välbehövlig) whisky sour.
 
I lördags var vi på middag hos Caroline och Fredrik ute i Långedrag och de bjöd på en helt sjukt god paj med bland annat svamp, lök, fetaost och oliver, toppad med bland annat västerbottensost och timjan. Oh. My. God. Ska göra en egen variant asap!
 
Idag är det söndag och istället för att laga mat kilade vi ner till det nya haket precis vid oss och köpte med oss falafel, hommous och fattoush hem. Med beröm godkänt, så gott var det! Har dessutom kvar hommous som jag ska äta till lunch imorgon. Hurra! Längtar redan.

Svampcarpaccio

Den här veckan so far? Ridå, säger jag bara. Ridå. Jag återkommer på söndag men se till att prova det här receptet sålänge, ok?
 
 
Receptet hittade jag i min nya favoritbok Flexitarianens Kokbok av Eleonora von Essen. Grym bok för er som vill äta lite mer grönt och lite mindre kött. Och det vill väl alla i tider som de här. Hoppas jag. Innerligt.
 
Svampcarpaccio
4 portioner
 
250 g fasta champinjoner
 
100 g jordärtskockor
5 dl olja att fritera i 
 
1 äggula
1 tsk dijonsenap
0,5 citron, saft och skal
1-2 dl olja med neutrak smak
 
25 g hasselnötter, grovt hackade
25 g parmesan
 
syrad rödlök
 
Skrubba jordärtskockorna och skiva sedan i tunna skivor. Hetta upp oljan till 150° och fritera i omgångar. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt. Syra löken om ni vill ha det till - jag brukar skiva löken i tunna skivor och sedan lägga i en enkel lag på ättika, socker och vatten som jag först värmer så att sockret löser sig. Gör sedan majonnäsen genom att lägga äggulan, senapen och saften och det rivna skalet från citronen i en skål. Tillsätt oljan i en tunn stråle och vispa ordentligt tills majonnäsen tjocknar. Smaka av med lite salt och peppar och lägg sedan i en spritspåse. Rosta hasselnötterna i en het stekpanna och hacka grovt. Skiva champinjonerna i tunna skivor och lägg sedan på fyra tallrikar. Lägg på jordärtskockschips, hackade hasselnötter, hyvlad parmesan och syrad rödlök och spritsa ut (ganska många) klickar med majonnäs.

Chokladcrème

En av efterrätterna vi åt på förnyår var den här löjligt lena chokladcrèmen som Tove bjöd på. Om jag ska vara helt ärlig är inte tunga chokladefterrätter min grej men alltså, den här lilla rätten var episk!
 
 
Tove serverade den här übergoda chokladcrèmen med en enkel men ack så god apelsinsallad som hon hällde en skvätt likör 43 över. Passade perfekt till! Receptet hittade hon hos Johanna.
 
Chokladcrème
6-10 portioner beroende på storlek
 
200 g mörk choklad
6 äggulor
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 dl mjölk (3%)
3,5 dl grädde
1 vaniljstång

kesella vanilj
riven choklad

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Blanda socker, äggulor och salt i en annan bunke. Häll mjölk och grädde i en kastrull tillsammans med den urskrapade vaniljen + vaniljstången. Koka upp under omrörning och häll ner i äggblandningen. Blanda väl och häll tillbaka i kastrullen. Värm under konstant omrörning tills blandningen tjocknar. Plocka upp stången. Häll ner krämen i chokladen, låt stå några minuter och mixa sedan slätt med stavmixer. Häll krämen i koppar och låt stå i kylen i minst två timmar. Riv choklad över och servera med en klick kesella vanilj.


Baklängesmatsedeln v1

Baklängesmatsedeln är tillbaka efter diverse sjukdomar, högtider och lediga dagar. Hurra! Äntligen lite vardag igen. Den här veckan har vi bland annat festat till det med världens bästa vegetarisk lasagne och jag har dessutom varit ute och rullat hatt och hunnit med ett besök i Skåne. Såhär gick det för oss första veckan på 2016:
 
I måndags gjorde vi den här vegetariska lasagnen med aubergine, purjolök, pesto och keso. Bland annat. Ljuvlig! 
 
 
I tisdags åt vi burritos. Favoriträtten 2015? Ja, kanske. Lime- och korianderris, svarta bönor, picklad rödkål och guacamole. Och så lite riven cheddarost på toppen, såklart. 
 
I onsdags var det trettondagen och vi gjorde Ottolenghis grönsaksplättar med limesmör som vi åt tillsammans med en ljummen sallad på belugalinser och långsamstekt fänkål, paprika och lök
 
I torsdags var jag ute och åt med några vänner på Pinchos. Jag slog till på mac 'n cheese, vitlöksfrästa champinjoner, quesadillas med majsaioli och en minipizza toppad med fetaost och rucolasallad.
 
 
I fredags kom Sara över på middag eftersom Calle och Magnus har - wait for it - lan:at. Jag bjöd på quesadillas med svarta bönor, salsa och gräddfil. Till efterrätt åt vi biskvier som Sara hade bakat.  
 
I lördags var jag och Clara i Skåne på kalas för min systerdotter och det bjöds på tacogratäng som vi åt med salsa, sallad och nachochips. Till efterrätt åt vi både tårta och min stora favorit - ambrosiakaka.
 
Idag är det söndag och till middag åt vi falafel som vi åt i pitabröd tillsammans med picklad rödkål, isbergssallad, saltgurka, tunt skivad lök och en dressing på yoghurt, tahini och pressad citron

Cheesecake med smulor och olivolja

Den här cheesecaken signerad Ottolenghi (ni märker kanske ett tema den här veckan...) har jag haft i bakhuvudet ända sedan någon bjöd på den på en MBT. I sedvanlig ordning har jag ändrat lite i receptet för det ska vara grädde i smeten men det tyckte inte jag behövdes. 
 
 
Jag gjorde allt förutom apelsinoljan dagen före och behövde inte tänka på efterrätt alls förrän det var dags att montera ihop de små rackarna.
 
Cheesecake med smulor och olivolja
6 portioner
 
400 g cream cheese
200 g mascarpone
125 g florsocker
1 citron, finrivet skal
2 msk olivolja
 
60 g grahamsmjöl
30 g muscovadosocker
havssalt
50 g osaltat smör
50 g hasselnötter, grovhackade
20 g svarta sesamfrön
 
Vispa cream cheese, mascarpone och florsocker tills du har en fluffig smet. Lägg i en skål och ställ i kylen i ett dygn. Häll olivoljan i en panna och lägg i apelsinskalen. Värm tills det oljan börjar puttra och ställ sedan åt sidan. Värm ugnen till 170°. Blanda mjöl, socker och en nypa salt i en skål och blanda med smöret tills du har en kaksmule-liknande deg. Blanda i hasselnötterna och sesamfröna och sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 10-15 minuter, tag sedan ut och låt svalna och smula sedann åter igen degen. Lägg en klick smet på en tallrik, häll på brödsmulorna och toppa det hela med apelsinoljan.

Gröna plättar med limesmör

Alltså, ärligt. Det här plättarna - signerade Yotam Ottolenghi, såklart - är helt sjukt goda. Inte bara jomenheltok-goda utan HJÄLPJAGSVIMMARVADGODA-goda. Årets första råd från eder matrepublikan - prova de här. Så snart ni bara kan.
 
 
Hittar du ingen salladslök går det lika bra med purjolök!
 
Gröna plättar med limesmör
2 portioner + matlåda
 
250 g färsk spenat, sköljd
110 g siktat dinkelmjöl
1 msk bakpulver
1 ekologiskt ägg
50 g osaltat smör
0,5 tsk salt
1 tsk mald spiskummin
1,5 dl mjölk
100 g salladslökar, fint skivade
1 grön chili, finhackad
1 äggvita
smör till stekning
 
100 g osaltat smör, mjukt
1 lime, skalet och saften
1 msk färsk, hackad koriander
1 krm chiliflingor
 
Börja med limesmöret. Lägg smöret i en skål och rör runt tills det är mjukt och krämigt. Rör ner resten av ingredienserna och ställ åt sidan. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i spenaten och låt den ligga några minuter tills den har mjuknat. Häll av i ett durkslag, låt svalna och krama sedan ur så mycket vatten som möjligt. Hacka spenaten grovt och ställ åt sidan. Vispa mjöl, bakpulver, ägg, smält smör, spiskummin, salt och mjölk i en skål och vispa tills smeten är helt slät. Tillsätt salladslök, chili, spenat och blanda med en gaffel. Vispa äggvitan hård och vänd sedan försiktigt ner i smeten. Hetta upp smör i en stekpanna och stek plättarna (ungefär 0,5 dl smet per plätt) på medelvärme i ungefär två minuter på varje sida tills de fått en gyllenbrun färg. Servera direkt med en stor klick limesmör.

Vegetarisk lasagne med pesto

Det finns en lasagne som jag älskar lite mer än alla andra och det är den här varianten med aubergine, purjolök och keso. Magnus-lasagnen brukar jag kalla den eftersom det var han som introducerade den för oss för l-ä-n-g-e-s-e-d-a-n och jag har varit fast sedan dess. 
 
 
Behöver knappt säga att det här är en grym rätt att ha i matlådan dagen efter, va? Vill man festa till det lite extra är det gott att ha en kall sås till, en med crème fraiche, riven parmesan och vitlök i, till exempel.
 
Vegetarisk lasagne med pesto
4 portioner
 
1 purjolök
1 vitlöksklyfta 
1 aubergine
2 paket krossade tomater
0,5 dl tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
salt, nymald svartpeppar
en gnutta honung
500 g keso
1 dl pesto
3 dl riven ost
1 mozzarellaboll
9 lasagneplattor
 
Sätt ugnen på 225°. Skölj och strimla purjolöken, skala och hacka vitlöken och tärna auberginen. Fräs allt i olja i en stor gryta tills bitarna har blivit mjuka och rör sedan ner krossade tomater, tomatpuré och buljongtärningen. Låt  såsen koka i ungefär en kvart på låg värme. Blanda keso och pesto och varva sedan grönsakssås, lasagneplattor och kesoröran i en smord, ungssäker form. Avsluta med grönsakssås, riven ost och skivad mozzarella. Grädda i ungefär 30 minuter i nedre delen av ugnen och låt lasagnen vila ett tag innan servering så att den sätter sig. 

Bakad rotselleri

Vi kom just hem från ett extra långt nyårsfirande i Långedrag som har varit episkt (eller eposkt som vi brukar säga...). Vi har konstaterat att nyårsafton är så 2014 - från och med nästa år firar vi nyårsdagen istället. Eller som Fredrik sa "jaja, ni kan ju komma på middag och lite bubbel kvällen innan". Hahaha. Nyårsdagen startade med desserten som vi inte hann äta kvällen innan, fortsatte med långpromenad, pizza och Ivanhoe innan vi bäddade ner oss i sofforna och kollade på På Spåret. 
 
 
En av rätterna vi åt i torsdags var den här löjligt goda, långbakade rotsellerin som vi serverade med hasselnötter, parmesan, citronmajonnäs och löskokt ägg. Perfekt förrätt! Och just det, god fortsättning hörni!
 
Rotselleri med hasselnötter, parmesan, majonnäs och ägg
4 portioner
 
1 rotselleri
2 ägg med krämig äggula
1 dl rostade hasselnötter, grovt hackade
1 dl hyvlad parmesan
 
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk citronskal
2 tsk citron, kanske lite mer
1,5 dl rapsolja
salt, nymald svartpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skrubba rotsellerin och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och baka i ugnen 2-3 timmar (beroende på storlek såklart, kolla med sticka när den är klar). Blanda äggulan med dijonsenapen, vispa och tillsätt oljan i en svag stråle och vispa, vispa, vispa tills du får en tjock majonnäs. Smaka av med citronskal, citronsaft och salt och peppar. Koka äggen (och vi gjorde såhär för att få perfekt krämig gula: lägg äggen i en kastrull med vatten, låt vattnet koka upp och sänk sedan plattan ett snäpp och låt äggen koka i 4 minuter och 30 sekunder). Skär rotsellerin i skivor och lägg på en tallrik. Toppa med ägg, hasselnötter, hyvlad parmesan och några klickar majonnäs. 

RSS 2.0