Tunnbrödswrap med grönsaker

Jag älskar de dagar middagen blir sådär god att man tänker att man inte vill äta något annat än just det här de kommande veckorna. Just så var det idag. Vi gjorde ett gäng orientaliska tunnbröd som vi fyllde med morots- och jordnötsbiffar, tomat- och löksallad, harissayoghurt och lite grönsaker. Herregud, vad gott det blev! Två tummar upp från oss båda.
 
 
Receptet på tunnbröden hittade jag hos Zeinas Kitchen (återkommer med recept på det!) men vill man inte göra egna går det ju lika bra med libabröd eller kanske pitabröd.
 
Tunnbrödswraps med grönsaker
2 portioner
 
1 sats jordnöts- och morotsbiffar
 
4 stora tomater
1 rödlök
olivolja, vitvinsvinäger, havssalt, nymald svartpeppar
 
1 dl matyoghurt
harissa efter smak
 
tunt skivad gurka, några salladsblad
tunnbröd, libabrod eller pitabröd
 
Gör biffarna och ställ åt sidan. Dela tomaterna i mindre bitar, skiva löken tunt och lägg allt i en skål. Skvätt över lite vitvinsvinäger, ringla över olivolja och toppa med havssalt och svartpeppar. Blanda yoghurt och harissa och smaka av allt eftersom. Bred ut lite harissadressing på ett tunnbröd, toppa med grönsaker och biffar. Ät på direkten.

Baklängesmatsedeln v8

Äta måste man, även om livet känns mindre roligt. Vi har gjort det bästa av den här veckan, även om matlusten kanske inte har varit på topp alltid, och det här fick vi ihop sista veckan i februari:
 
I måndags gjorde jag en gammal klassiker i det här hemmet - wraps med smulad fetaost, valnötter, soltorkade tomater och massor av grönsaker. Perfekt när man är akut hungrig efter jobbet för det tar inte många minuter att slänga ihop den här rätten.
 
 
I tisdags grävde vi i kylskåpet och slängde ihop ett gäng pannkakor som vi fyllde med avokadokräm, finhackad rödlök och lite riven, lagrad ost
 
I onsdags orkade vi inte laga mat så vi dök ner till stället på hörnet och köpte med oss varsin falafel hem. 
 
 
I torsdags gjorde vi en pasta puttanesca som vi åt med kikärts- och quinoabiffar och stekt fänkål. De där biffarna är perfekta att göra en stor laddning av och frysa in!
 
I fredags gjorde vi pizza, precis som vi brukar på fredagar. Den här gången gjorde jag en texmex-variant med chili, salsa, inlagda jalapenos och pyttelite tacokrydda på toppen. En riktig höjdare!
 
I lördags blev vi bjudna på middag hos Magnus och Sara och de hade lagat till en ljuvlig indisk gryta med aubergine, svarta bönor och mandel. Till den hade vi naanbröd, mango chutney och matyoghurt. Till efterrätt åt vi den här übergoda moussenvit choklad och kesella.
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit något jag älskar - minestronesoppa. I vår variant hade vi bland annat selleri, morot, zucchini, risonipasta och stora vita bönor. Toppade gjorde vi med timjan och riven parmesan (och Calle hade också i lite bacon). 

Shoestring fries

Tack för alla fina ord och hälsningar de senaste dagarna, hörni. Det värmer, ska ni veta! Idag mötte Calle och Clara upp mig efter jobbet för en drink på Danilo innan vi  promenerade hem för att göra fredagspizza. Den här veckan har varit så upp och ner i matväg att det var skönt med lite ordning och reda i matschemat igen.
 
 
Snart ska vi kolla på film här men först tänkte jag ge er receptet på de smala pommesarna som vi åt förra helgen. I USA kallas de här små godingarna för shoestring fries och i min bok är de ungefär trehundra gånger godare än den vanliga varianten.
 
Shoestring fries
4 portioner
 
3 bakpotatisar
olja att fritera i
salt
 
Skala potatisen och skiva tunt på en mandolin eller med en kniv. Skär i tunna, tunna skivor. Lägg strimlorna i kallt vatten, häll sedan av (alternativt skölj i ett durkslag!) och torka ordentligt med en kökshandduk. Värm oljan till 180°. Fritera potatisen i omgångar och lägg på hushållspapper så att de rinner av. Salta ordentligt och ät på direkten.

Verkligheten på paus

Det händer ofta att jag börjar skriva på inlägg som är väldigt personliga men så suddar jag ut, börjar om, suddar igen, omformulerar mig, suddar igen och skiter i allt och skriver inget alls. Precis som nu. Jag har lätt för att bara skriva om mat just för att det är så mycket enklare än att krångla in sig i inlägg om livet och allt där omkring men det är ju faktiskt så att det allt som oftast pågår saker runt om en utan att det nödvändigtvis märks. 
 
 
Calles pappa somnade in igår. ALS är inget man (än så länge) vinner över och trots att vi har varit medvetna om det sedan han diagnostiserades för några år sedan är det likväl så ofattbart sorgligt när någon man håller av försvinner. 
 
Jag skulle kunna skriva rad efter rad om allt som var så fint med Calles pappa. Som sättet han alltid skrattade så han grät. Hur han älskade dåliga göteborgsskämt. Hur helt galet smart han var, och vilken insats han har gjort som läkare, sjukhusdirektör och allt där emellan. Herregud, han är - var - nog den smartaste personen jag vet i denna värld. Hur han älskade att äta korv. Och dricka Manhattan. Gud, vad jag kommer att sakna dig, Ulf. Jag kan inte tänka mig något annat sätt att hylla dig än att öppna den finaste flaskan champagne vi har och skåla i ditt minne. 
 
Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag och något alldeles oväntat sker. Världen förändrar sig varje dag men ibland blir den aldrig densamma mer. Fina och visa ord av Alf Henriksson.

Knäckebrödspizza

Nä ok, min knäckebrödspizza vinner inte pris för snyggast anrättning men ärligt, vilken genial idé att göra pizza på knäckebröd! Varför har jag aldrig kommit på det förut? Helt ofattbart.
 
 
I knäckebrödsväg är Leksands brungräddade min stora favorit, alla kategorier. Eller Wasa frukost möjligtvis, men den känns inte lika pizzavänlig. Hur som helst, vilket knäcke som funkar!
 
Knäckebrödspizza
Sätt ugnen på 200°. Bred på tomatpuré och toppa med valfria grejer - som vanligt har jag oliver, kronärtskocka och vällagrad ost på min. Grädda i ungefär 5-10 minuter tills osten smält och fått färg. 

Baklängesmatsedeln v7

Idag finns det både en framlängesmatsedel och en baklängesmatsedel från Matrepubliken - den första hittar ni hos Sara, och den andra hittar ni som vanligt här. Den här veckan har vi ätit både lyckade och misslyckade grejer och jag har kommit på att det där med jordnötssås, det är nog inte min grej. Såhär gick det för oss tredje veckan i februari:
 
I måndags åt vi tzayspett med svart ris och jordnötssås och tzayspetten var väldigt goda men såsen, alltså... nja, den blev sådär om jag ska vara helt ärlig. Har någon av er ett idiotsäkert recept på jordnötssås? Vänligen skicka det till mig i så fall! Tar tacksamt emot tips.
 
 
I tisdags var Calle på after work så jag festade till det huevos rancheros som jag åt med en stor laddning guacamole och inlagda jalapenos.
 
I onsdags var jag på Smörgåsbaren tillsammans med några vänner och jag slog till på en svamptoast modell deluxe med västerbottensost, picklad rödlök och inlagd gurka. Fint litet ställe, den där Smörgåsbaren, rekommenderas varmt!
 
I torsdags åt vi pizza! Inte någon hemmagjord variant dock utan det näst-bästa: Coops frysta färdigpizza med tomat, pesto och mozzarella. Till pizzan hade vi vitkålssallad som jag kryddade med mycket svartpeppar, salt, en gnutta socker och lite persillade.
 
I fredags åkte vi till landet och med oss upp hade vi mat som vi hade förberett dagen innan. De andra åt carne asada, någon flankstekshistoria som marinerats över natten, och jag åt pulled oumph. Det hela åt vi med hemmagjorda tortillabröd, picklad rödkål, guacamole, svarta bönor, salsa och riven ost.
 
 
I lördags gick vi all in och gjorde Flippin' hamburgare. Jag provade ett nytt recept på svarta bönburgare som var väldigt goda! Briochebröden hade vi bakat och tagit med oss upp och till burgarna åt vi saltgurka, chilimajonnäs och shoestring fries. Till efterrätt drack vi jordgubbsmilkshake.
 
Idag är det söndag och till middag blev det snabbast möjligast - texmexsallad. Anammas vegofärs kryddad med massor av tacokrydda och adobo, toppad med de sedvanliga tillbehören: avokado, salsa, gräddfil, grönsaker, chili och riven ost. 

Fänkål med tomatsås och gremolata

Den här helgen är vi på landet och ikväll ska vi äta hamburguare - köttvarianten till de andra och svarta-bön-varianten till mig. Till burgarna ska vi ha hemmabakade briochebröd, majonnäs, shoestring fries och en kall öl. Längtar redan efter middagen.
 
 
För några helger sedan var vi också på landet och till middag åt vi den här übergoda fänkålen med tomat och gremolata vars recept jag hittade i Anna och Fanny Bergströms fina kokbok Kärlek, oliver och timjan. Till den här ljuvliga lilla rätten hade vi favoritbiffarna med morötter och jordnötter.
 
Fänkål med tomat & gremolata
2 portioner
 
4 små fänkålsstånd
2 grovhackade gula lökar
1 msk olivolja
1 msk smör
1 burk hela tomater
1 dl vitt vin
1 tsk salt
1 tsk socker
nymald svartpeppar
1 grönsaksbuljongtärning
 
1 dl hackad bladpersilja
1 citron, skalet
1 pressad vitlöksklyfta
 
Skölj fänkålen och skär den i stora klyftor på längden. Ställ åt sidan. Fräs den hackade löken i smör och olja i en stekpanna, häll över den i en rymlig gryta eller kastrull och tillsätt tomaterna. Klipp tomaterna i lite mindre bitar med hjälp av en sax. Tillsätt vin och kryddor och smula ner buljongtärningen. Koka upp och låt koka under lock i ungefär tio minuter. Rör om och lägg i fänkålsskivorna och koka ytterligare 15-20 minuter, de sista fem minuterna utan lock. Blanda hackad persilja, citronskal och pressad vitlök. Servera med vegetariska biffar.

Pappas rågkrosskakor

Om man bortser från att det snöade och att Skåne var täckt i ett tjockt, grått lager slask var det riktigt fint att vara hemma-hemma i helgen och få äta pappas rågkakor till frukost. Och mammas semlor till fika - för övrigt de enda semlorna värda att äta, enligt mig. Små bullar med lite mandelmassa och sådär lagom med grädde. Yum-O.
 
 
Men de här rågkakorna, alltså, de måste ni göra. Ät varma med ett tjockt lager smör och ett glas riktigt kall mjölk.
 
Pappas rågkrosskakor
4 stycken
 
1 dl rågkross
1 dl kokande vatten
50 g smör
5 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 dl brödsirap
5 dl fint rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl
mjölk till pensling
 
Sätt ugnen på 225 grader. Häll det kokande vattnet på rågkrosset och låt stå 30 minuter. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Rör ut smulad jäst med lite av degvätskan, tillsätt resten av degvätskan, rågkross, salt, sirap och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Plasta in bunken och låt jäsa till dubbel storlek, det tar ungefär en timme. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i fyra lika stora delar. Baka ut till runda kakor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga med en gaffel och låt jäsa i 30 minuter. Grädda i 10-15 minuter i mitten av ugnen och låt sedan svalna på galler under bakduk.

Barnmat, del 2

För er som tycker att barn och mat i kombination inte är speciellt intressant - välkomna åter imorgon. Jag lovar att återkomma med något mer spännande än barnmatsburkar, matvägran och majs. Jag fick nämligen ett önskemål om ett inlägg som handlar om just barn och mat och även om Clara för det mesta tycker att mat är något man leker med kan det vara intressant att höra hur ni andra gör så dela gärna med er av tips, råd och erfaranheter i kommentarsfältet!
 
 
När det gäller mat har vi egentligen ingen direkt uttalad filosofi. Även om det stundvis kan vara stressande när Clara skakar på huvudet åt det som vi serverar henne tänker vi någonstans att hon ju faktiskt klarar sig ändå. Hon dör ju inte av lite mindre mat någon dag, för oftast brukar det innebära att hon äter lite mer dagen efter. Men alltså när andra berättar glatt om hur deras barn slevar i sig både det ena och det andra kan jag bara konstatera att nej. Ett sådant barn har inte vi.
 
Vi ger henne lite allt möjligt. Burkmat, det vi lagar, färdiga smuttis, smuttis vi gör själva... allt. Det vi kan konstatera är det här: Hon gillar inte frukost i form av macka eller gröt men hon ÄLSKAR filmjölk. Jag tror nästan att filmjölk är det bästa hon vet i matväg över huvud taget.  
 
Till lunch får hon oftast en burk med mat. Helst tomat- och mozzarellapasta, eller kanske pasta bolognese, eller Calles hemmalagade potatismos med fisk, dill och pressad citron. Det älskar hon När jag kommer hem från jobbet äter vi alltid middag tillsammans och då äter hon samma som vi gör. Lite pasta, en sojafärsbiff eller kanske gräddfil. Gräddfil gillar hon. Och guacamole! Och svarta bönor! Och majs! Jag har närt en liten texmexikan vid min barm, som ni hör.
 
Förutom mat får hon smaka fika de få gånger som vi själva äter fika, vilket oftast är när vi är bjudna på kalas eller om vi är hos mina eller Calles föräldrar. Äter vi kaka får hon smaka kaka, äter vi chips får hon smaka chips. Vi har inga förbud. Summan av kardemumman? Gräddfil och filmjölk; tummen upp! Gröt i alla dess formen; Döden. När det kommer till Clara och vad hon tycker om för mat finns det ingen logik och ingen kontinuitet förutom när det gäller gräddfil och filmjölk. Och det är ju bättre än inget... Återkommer om ett år och ser hur läget ser ut då!

Baklängesmatsedeln v6

Den här intensiva veckan har avslutats med en löjligt fin helg hemma hos mina föräldrar och för en gångs skull var alla tre syskon med respektive, barn, hundar och gud vet vad hemma samtidigt. Igår kväll efter middagen tittade vi på gamla inspelningar från våra resor och dessutom skymtade även morfar, farfar och farmor förbi i rutan. Underbara minnen. I matväg har vi ätit allt från raggmunkar till pappas episka svampsås - såhär gick det för oss andra veckan i februari: 
 
 
I måndags blev det frukost till middag. Nästan i alla fall för till middag gjorde vi huevos rancheros med svarta bönor, gräddfil och ett gäng inlagda jalapenos vid sidan. 
 
I tisdags stekte Calle raggmunkar, till min stora lycka. Rårörda lingon och rivna morötter med pressad citron till det så är man i hamn. 
 
I onsdags blev det comfort food på hög nivå - dinkelpasta med sojafärssås. Såsen gjorde jag med en skvätt rödvin, en klick crème fraiche och rikligt med tomatpuré, bland annat. En klick gräddfil med finhackad lök till är ett måste. Och parmesanost och rivna morötter.
 
 
I torsdags gjorde vi burritos som vi fyllde med svart ris, stekt lök, svarta bönor, picklad rödkål, guacamole och riven ost. Matlådan dagen efter var episk, kan jag meddela. Episk
 
I fredags bjöd mina föräldrar på wok! I min vegetariska variant var det bland annat sojamarinerad tofu, morötter, lök, svamp och nudlar.
 
I lördags festade vi till det eftersom hela familjen var hemma så till middag blev det hasselbackspotatis, pappas svampsås, tomat- och löksallad och vegbiffar (till mig) och någon fläskfiléhistoria till de andra.
 
Idag är det söndag och vi kom hem från Skåne för ett litet tag sedan. Till middag blev det en riktig gammal klassiker - Marcus Aujalays risoni med getost och gremolata. Till den åt vi stekta rotselleriskivor.

Onion bahji med raita

Receptet på de här löjligt goda små friterade lökbollarna hittade vi i Tareq Taylors fina kokbok Helt Enkelt som Calle fick i julklapp. Kan för övrigt varmt rekommendera den där boken för den är sprängfylld med massor av fina recept som jag vill prova.
 
 
Den där raitan är ett måste att ha till för den svalkar fint mot de ganska smakrika bollara. Och skippa för guds skull inte kumminfröna!
 
Onion bahji med raita
4 portioner
 
4 gula lökar
2 vitrlöksklyftor
2 röda chilis
1,5 tsk salt
1 tsk torkad chili
1 tsk kumminfrön
1 tsk korianderfrön
1 tsk gurkmeja
2 msk rismjöl
2 dl kikärtsmjöl
olja till fritering
 
10-15 cm gurka
2 dl matlagningsyoghurt
0,5 dl hackad färsk mynta
0,5 citron, saften
en gnutta salt
 
Strimla lök, vitlök och chili fint. Salta lätt och krama in saltet ordentligt. Låt stå i några minuter så att vattnet från löken släpper. Stöt alla kryddor i en mortel och häll dem över löken. Tillsätt rismjöl och kikärtsmjöl. Knåda allt till en klibbig smet. Det ska gå att forma bollar av smeten men den får inte vara torr. Tillsätt lite vatten om det behövs! Smaka av så att saltmängden är lagom. Forma till små bollar och fritera i het olja, ca 170°, tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Riv gurkan, salta lätt och krama ur vattnet. Blanda med yoghurten, myntan och citronen och smaka av med salt. Ät på direkten tillsammans med bahjin.

Restpestosallad

I helgen var vi på landet för första gången på ett bra tag. Kylskåpet ekade tomt och vi köpte bara med oss precis det vi behövde för två middagar så när vi skulle göra lunch i söndags blev det enligt klassiskt man-tager-vad-man-haver-manér vilket resulterade i den här tomat- och mozzarellasalladen dressad med en pesto.
 
 
Till salladen åt vi resterna av morots- och jordnötsbiffarna som vi åt kvällen innan. (Vaddå, tycker du att de där biffarna är lite för välstekta? Förstår inte vad du talar om...)
 
Restpestosallad
Tärna två tomater och blanda med en mozzarellaboll, delad i mindre bitar. Mixa de nötter du har hemma (jag använde solrosfrön och jordnötter) med olivolja, parmesan, något grönt (persilja, basilika, rucola...), lite citronzest och vitlök. Mixa ordentligt med en stavmixer och häll peston på tomaterna och mozzarellan. Smaka av med havssalt och nymald svartpeppar och blanda ordentligt. Ät direkt.

Baklängesmatsedeln v5

Den här veckan har varit riktigt bra i middags-väg! Åh, den där fänkålen med tomatsås och gremolata som vi åt igår var episk och ska lagas snart igen. Såhär gick det för oss första veckan i februari: 
 
I måndags åt vi daal, en ständigt återkommande favorit i det här hemmet. Daalen åt vi med svart ris och picklade citroner.
 
I tisdags åt vi Jamie Olivers löjligt goda och ack så enkla roquefortsallad. Till salladen åt jag linsbiffar och Calle  bacon.
 
 
I onsdags fick Calle akut sug efter falafel från stället här nedanför så när han gick ner för att hämta den slängde jag ihop en omelett med paprika, lök och lagrad cheddarost. Till omeletten åt jag fattoush som Calle köpte med sig från falafelstället. 
 
I torsdags blev det snabbmiddag pga sen hem från jobbet så vi grävde i kylskåpet och lyckades vaska fram ingredienser till en hederlig gammal tacomiddag. Svarta bönor på burk, guacamole, stark sås, banan, riven ost och lite grönsaker i tortillabröd (sådana bröd har vi för övrigt ALLTID i frysen) - det kommer man långt med.
 
 
I fredags åkte vi till landet och till middag slängde vi ihop den här finfina pastan med svamp, vitt vin, grädde och parmesanost
 
I lördags gjorde vi veckans godaste middag - skivad fänkål i tomatsås som vi toppade med gremolata. Receptet hittade vi i Systrarna Bergströms fina kokbok Kärlek, Oliver och Timjan. Till fänkålen åt vi de här vegetariska biffarna med morötter och jordnötter.
 
Idag är det söndag och vi kom hem från landet för några timmar sedan. Till middag har vi ätit potatismos som vi åt med smörstekta morötter, ugnsbakad tomatsås och falukorv till Calle.

Roquefortsallad

Greetings från landet! Här piskar regnet mot rutorna, vinden viner och vi skrotar omkring i pyjamas och funderar på vad vi ska laga för mat ikväll. Den senaste veckan har vi spenderat kvällarna med att ligga på soffan och titta på Jamie Oliver Does... så jag har hur mycket olika recept på lager som helst men ändå ingen aning om vad vi ska äta för något ikväll. Intet nytt under solen, med andra ord.
 
 
Den här salladen med krutonger och roquefort lagade han i ett avsnitt när han var i de franska pyrenéerna och den lagade vi till i veckan. Jag är ju egentligen inte så vansinnigt förtjust i just roquefort utan föredrar gorgonzola som jag tycker är lite mjukare i smaken, men i den här salladen smulade jag ganska små bitar av osten och hela kombinationen av nötter, krutonger, sallad och ost var HIMMELSK.
 
Roquefortsallad
2 portioner
 
olivolja
2 tjocka bitar av något gott bröd, rivet i mindre bitar
4 nävar sallad, gärna maché
1 näve valnötter, skivade i mindre bitar
1 knippe gräslök, finhackad
100 g roquefortost
 
6 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
salt, nymald svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ åt sidan. Stek krutongerna i olivolja tills de har fått bra med yta och blivit knapriga. Strö över lite havssalt och ställ åt sidan. Blanda alla ingredienser till salladen förutom osten, valnötterna och krutongerna. Häll på dressingen, blanda runt ordentligt och toppa salladen med osten, valnötterna och krutongerna. 

Daal

Indisk mat lagas frekvent i det här köket, senast i måndags när vi provade ett recept från David Batras kokbok David Batras inte så tråkiga indiska mat som jag tycker är himla fin. Det här receptet på daal kommer från hans pappa och smakar sådär som det smakar på indisk restaurang.
 
 
Istället för färdigkokta linser hällde jag i 2 dl okokta röda linser och lät de koka tills de var klara vilket tar ungefär 15-20 minuter. Gick precis lika bra som att använda den färdiga varianten!
 
Daal
2 portioner + matlåda
 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
2 tomater
1 tsk gurkmeja
1,5 tsk garam masala
2 tetror kokta röda linser à 380 g
4 dl vatten
1 kruka färsk koriander
1 citron
3 msk ghee
1 tsk salt
 
Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Tärna tomaterna. Fräs lök, vitlök och ingefära i ghee tillsammans med kryddorna. Tillsätt tomaterna, linser och vatten. Låt småkoka i ungefär tio minuter och tillsätt sedan saltet. Strö över koriander precis innan servering och ät tillsammans med ris (vi körde på svart ris, oj vad gott det är!) och picklade citroner

Saras granola

Det där med frukost, alltså. Just nu är jag inne i en ägg-period mitt i veckorna men på helgen, då är det fint att festa till det med huevos rancheros, pannkakor eller en god granola. Den här granolavarianten bjöd vår kompis Sara på när vi åt födelsedagsbrunch för några veckor sedan och den var himmelsk! Jag gillar ju när det är ganska stora klumpar i granolan och det har den här.
 
 
Receptet hittade hon på Mitt Kök och kommer urspungligen från Ebba och Amy von Sydows kokbok Sommar med Systrarna von Sydow
 
Granola med nötter och tranbär
20 portioner
 
8 dl havregryn
2 dl vetekli
2 dl pumpafrön/solroskärnor
1 dl linfrön
2 dl grovhackade hasselnötter
2 dl vatten
2 tsk kanel
2 tsk nystött kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 dl muscovadosocker
0,5 dl mörk sirap
1 dl solrosolja
1 msk honung
100 g torkade tranbär
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda gryn, kli, frön och nötter i en stor bunke. Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen försiktigt under omrörning men låt den inte koka upp - den ska bara smälta samman. Häll blandningen över det torra i bunken. Blanda ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i ungefär en halvtimme och rör runt MINST tre gånger under tiden. Det bränns lätt så håll koll. Ta ut plåten och låt svalna. Häll på tranbären, rör om och förvara i lufttät burk.

RSS 2.0