Nyårslistan - 2016

2016 har varit ett besynnerligt år. Höga berg, djupa dalar och lite där emellan. Det här året var året som började med att Calles mamma diagnostiserades med bröstcancer och kort därefter dog hans pappa. Han hade ju ALS, som många av er vet, och en dag i slutet av februari gick det inte längre. Jag tänker på honom ofta och tycker att det är skönt att han slipper det där eländet till sjukdom, men ur ett högst egoistiskt perspektiv kan jag konstatera att det är tomt utan honom. 
 
Jovisst, livet har varit tufft men också väldigt, väldigt bra och roligt. Vi har ju fått resa, träffa våra vänner, hållt oss (någorlunda) friska och haft en sommar som man bara kan drömma om. Och, nästan bäst av allt - vi har lagat och ätit så mycket god mat. Vi kör en sammanfattning, tycker jag! 
 
En av vårens bästa dagar!
 
Gott nytt år, Charlotta! Vad har varit bäst i matväg det här året?
Vår bröllopsdag firade vi med lunch på Vatten i Skärhamn, det var en fin dag! Och den där snabbvisiten i Köpenhamn i oktober, med lunch på Øl og Brød, drinkar på Radisson Blu Royal Hotel och middag på Spontan, den var episk. Annars är ju våra #flamingofredagar med drinkar och pizza något av det bästa jag vet.
 
Nyårslöften? Hade du några sådana under 2016?
Nja, löfte och löfte men jag hade som plan att själv baka det mesta av brödet vi äter och det har jag faktiskt lyckats med, tycker jag! Med undantag för knäckebrödet dock, vilket beror på ren och skär lathet. Och det faktum att Leksands brungräddade är förbaskat gott... Jag hade även en plan på att försöka planera mer och det tycker jag också att jag har lyckats med. Vi har en grov skiss av vad vi vill äta i veckorna och handlar det mesta online och det har faktiskt fungerat riktigt bra.
 
Årets mest lagade rätt?
Önskar nästan att jag hade statistik på vad vi har lagat mest under året... Jag har egentligen ingen aning, men en gissning skulle kunna vara burritos med picklad rödkål - den gamla godingen återkommer ganska ofta haha! Även kokosdaal med papadums lagar vi en hel del, för att inte tala om - ja, ni vet - (fredags-) PIZZA.
 
Årets drink?
Det får nog bli Bloody Mary, tror jag. Sen får jag nog säga att vitt vin har fått ett ordentligt uppsving det här året!
 
Har du upptäckt någon ny smak?
Ja, faktiskt! Jag har börjat tycka väldigt mycket om rökt paprika och chipotle. Den rökta paprikan fick jag upp ögonen för när Manne hade lagat en gryta som var smaksatt med just det, och chipotlen har smugit sig på i takt med att jag börjat göra mer och mer bönchilis hemma.
 
Zucchiniblommorna!
 
Är du nöjd med årets odling?
Meh, jag vet inte riktigt. Bortsett från att det inte blev en enda tomat och ytterst få chilis det här året så fick vi ju en hel del zucchinis, vaxbönor och salladslök. Jag kunde dessutom skörda zucchiniblommor och morötter, några kamomillblommor och rödbetor! Jag är nog mest besviken över att det inte blev några tomater, men det får bli nya tag nästa år.
 
Mest använda köksredskapet?
Alltså jag vet att jag tjatar, men den där mandolinen jag köpte i somras använder jag i princip varje dag. Mest för att göra kålsallad, men även för att skiva svamp, lök, tomat. Typ allt.
 
Till nästa år då? Några nya planer i matväg?
Jag måste bli bättre på det där med lunch till jobbet. Jag är inte sådär överförtjust i att bara ta med mig vad som helst och stoppa in i micron för jag tycker att långt ifrån allt smakar bra när man vämer upp det igen men min plan är att fylla frysen med rätter som jag vet blir goda när de värms upp direkt från frysen - som till exempel de här goda pirogerna med kidneybönor, chipotle och färsk koriander.
 
Till sist - hur firar du in 2017?
Tillsammans med goda vänner ute i Långedrag! Vi ska, som alltid, äta god mat - det här året fyrarätters - och dricka bubbel. Jag hoppas att ni alla får en riktigt fin nyårsafton i övermorgon! Gott nytt år!

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Ewa

GOTT NYTT ÅR!

Svar: Detsamma till dig, Ewa!
Charlotta Ljungblad

2016-12-30 @ 07:55:32
Postat av: Cissi Brodin

Gott nytt år Charlotta!

Svar: Tack detsamma!
Charlotta Ljungblad

2016-12-30 @ 13:06:03
Postat av: Cissi Brodin

Gott nytt år Charlotta!

2016-12-30 @ 13:06:03
Postat av: mårtenssonskök

Ja, livet är verkligen en märklig berg- och dalbana och vi kan hållet och hållet förstå precis hur du känner och menar (och man får vara lite egoistisk och sakna de man förlorat!).
Vi hoppas att ni får en riktigt fin nyårshelg med härligt firande, GOTT NYTT ÅR på er, massor av kramar.

PS. Mandolinen du köpt, vilken sorts är det? Vi har en som vi inte alls är nöjda med och kikar efter en ny DS.

Svar: Mandolinen är av märket kyocera! Den är helt fantastisk, rekommenderas VARMT!
Charlotta Ljungblad

2016-12-30 @ 22:13:15
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/
Postat av: Cia

Fina du, gott nytt!

Svar: Tack detsamma, kompis!
Charlotta Ljungblad

2017-01-02 @ 18:46:48
Postat av: milla

Hoppas 2017 blir riktigt bra:)
Chipotell har jag sista åren blivit riktigt förtjust i håller på att mixtra fram en chipotellpasta som jag hoppas kommer på bloggen inom snar framtid.)

Svar: Åh, vad kul! Ska spana in receptet!
Charlotta Ljungblad

2017-01-14 @ 10:09:37
URL: http://millashalsoblogg.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0