Nyårslistan - 2016
2016 har varit ett besynnerligt år. Höga berg, djupa dalar och lite där emellan. Det här året var året som började med att Calles mamma diagnostiserades med bröstcancer och kort därefter dog hans pappa. Han hade ju ALS, som många av er vet, och en dag i slutet av februari gick det inte längre. Jag tänker på honom ofta och tycker att det är skönt att han slipper det där eländet till sjukdom, men ur ett högst egoistiskt perspektiv kan jag konstatera att det är tomt utan honom.
Jovisst, livet har varit tufft men också väldigt, väldigt bra och roligt. Vi har ju fått resa, träffa våra vänner, hållt oss (någorlunda) friska och haft en sommar som man bara kan drömma om. Och, nästan bäst av allt - vi har lagat och ätit så mycket god mat. Vi kör en sammanfattning, tycker jag!

En av vårens bästa dagar!
Gott nytt år, Charlotta! Vad har varit bäst i matväg det här året?
Vår bröllopsdag firade vi med lunch på Vatten i Skärhamn, det var en fin dag! Och den där snabbvisiten i Köpenhamn i oktober, med lunch på Øl og Brød, drinkar på Radisson Blu Royal Hotel och middag på Spontan, den var episk. Annars är ju våra #flamingofredagar med drinkar och pizza något av det bästa jag vet.
Nyårslöften? Hade du några sådana under 2016?
Nja, löfte och löfte men jag hade som plan att själv baka det mesta av brödet vi äter och det har jag faktiskt lyckats med, tycker jag! Med undantag för knäckebrödet dock, vilket beror på ren och skär lathet. Och det faktum att Leksands brungräddade är förbaskat gott... Jag hade även en plan på att försöka planera mer och det tycker jag också att jag har lyckats med. Vi har en grov skiss av vad vi vill äta i veckorna och handlar det mesta online och det har faktiskt fungerat riktigt bra.
Årets mest lagade rätt?
Önskar nästan att jag hade statistik på vad vi har lagat mest under året... Jag har egentligen ingen aning, men en gissning skulle kunna vara burritos med picklad rödkål - den gamla godingen återkommer ganska ofta haha! Även kokosdaal med papadums lagar vi en hel del, för att inte tala om - ja, ni vet - (fredags-) PIZZA.
Årets drink?
Det får nog bli Bloody Mary, tror jag. Sen får jag nog säga att vitt vin har fått ett ordentligt uppsving det här året!
Har du upptäckt någon ny smak?
Ja, faktiskt! Jag har börjat tycka väldigt mycket om rökt paprika och chipotle. Den rökta paprikan fick jag upp ögonen för när Manne hade lagat en gryta som var smaksatt med just det, och chipotlen har smugit sig på i takt med att jag börjat göra mer och mer bönchilis hemma.

Zucchiniblommorna!
Är du nöjd med årets odling?
Meh, jag vet inte riktigt. Bortsett från att det inte blev en enda tomat och ytterst få chilis det här året så fick vi ju en hel del zucchinis, vaxbönor och salladslök. Jag kunde dessutom skörda zucchiniblommor och morötter, några kamomillblommor och rödbetor! Jag är nog mest besviken över att det inte blev några tomater, men det får bli nya tag nästa år.
Mest använda köksredskapet?
Alltså jag vet att jag tjatar, men den där mandolinen jag köpte i somras använder jag i princip varje dag. Mest för att göra kålsallad, men även för att skiva svamp, lök, tomat. Typ allt.
Till nästa år då? Några nya planer i matväg?
Jag måste bli bättre på det där med lunch till jobbet. Jag är inte sådär överförtjust i att bara ta med mig vad som helst och stoppa in i micron för jag tycker att långt ifrån allt smakar bra när man vämer upp det igen men min plan är att fylla frysen med rätter som jag vet blir goda när de värms upp direkt från frysen - som till exempel de här goda pirogerna med kidneybönor, chipotle och färsk koriander.
Till sist - hur firar du in 2017?
Tillsammans med goda vänner ute i Långedrag! Vi ska, som alltid, äta god mat - det här året fyrarätters - och dricka bubbel. Jag hoppas att ni alla får en riktigt fin nyårsafton i övermorgon! Gott nytt år!
Steamed buns
Efter att Rebecka bjudit på det här på en av våra MBTs sprang jag och köpte en ångkokare i bambu och några burkar jackfruit. Det här var nämligen mitt bidrag till förnyår, och jag stal hela konceptet rakt av.

Jag är ingen hejare på att baka så det tog ett par gånger innan jag fick till perfekta buns, men sista gången blev de riktigt bra måste jag säga!
Steamed buns
4 portioner
20 g jäst
2 dl ljummet vatten
2 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 tsk salt
2 msk socker
0,5 dl matolja
Mät upp ljummet vatten och smula i jästen. Lös upp, häll i socker, salt och olja. Blanda mjöl och bakpulver i en skål med en gaffel så bakpulvret fördelas jämnt. Häll ner mjölblandningen i vätskan. Kör med degblandare i 10-15 min. Degen ska bli glansig, seg och mycket slät. Låt jäsa till dubbel storlek i ungefär en timme. När degen jäst till det dubbla, ta upp på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i bitar och forma små bollar, typ 30 g per bun. Kavla ut degen oval och avlång. Lägg en liten bit bakplåtspapper på degen och vik över så den ser ut som en bulle. Lägg de vikta bullarna på klippta bitar smörpapper, 15x15 cm. Låt jäsa i ca 45-60 min. Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda och lägg i de antal bullar som får plats. (Har du ingen bambulåda hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag men det tar lite längre tid att få alla klara). Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6 minuter. Ta upp och låt svalna. Förvara bunsen i plastpåsar sedan när de svalnat helt. (Det går utmärkt att frysa in bunsen!)
Smördegspajer med gorgonzola
Jaja, jag vet. De här små godbitarna må inte vara de snyggaste, men möjligtvis de godaste! Calles mamma brukar ha dem som drinktilltugg, och jag serverade dem på lillejulafton tillsammans med en grönkålssallad och lite annan plockmat. Funkade perfekt på en liten mini-buffé!

Nästa gång ska jag toppa med en skiva päron och kanske lite krossade valnötter, det bryter av fint mot gorgonzolan!
Små smördegspajer med gorgonzola
Sätt ugnen på 225 grader. Tina ett paket smördeg (jag använde ICAs egna MED SMÖR) och plocka fram en muffinsplåt. Smörj formarna i muffinsplåten med olja eller smör. Dela smördegsplattan i tre delar och tryck ner en del per muffinsform, kanske två om du inte får det att räcka. Jag tummade till degen lite så att den gick upp lite på kanterna. Klutta i en boll med ädelost - inte speciellt stor, kanske lite mindre än en matsked eller så. Blanda två ägg och två deciliter vispgrädde, smaka av med salt och nymald svartpeppar. Fyll formarna med äggstanning, toppa med riven ost och grädda i ungefär 10-15 minuter. Låt svalna lite innan du försiktigt lirkar upp pajerna med hjälp av en kniv.
Baklängesmatsedeln vecka 51
God fortsättning! Jag hade alldeles glömt av att det är söndag idag, som det brukar vara när man har semester. Vi har varit i Skåne några dagar och kom innan idag till landet. Här ska vi hänga några dagar innan vi åker in till stan igen. Vi har haft en bra jul! Ätit god mat, tittat på Karl Bertil Jonsson och hängt med familjen. Hur som helst - i veckan har vi ätit massor god mat, bland annat blomkålsstuvning och minipajer med ädelost. Veckans baklängesmatsedel at your service:

I måndags slirade jag och Clara inom affären på väg hem från föris, grabbade tag i ett blomkålshuvud och fixade till en snabb och enkel vardagsmiddag när vi kom hem - blomkålsstuvning.
I tisdags gjorde jag en paj, en av mina favoriter dessutom - med rucola och soltorkade tomater. Till pajen åt vi auberginerullar med ost och en grön sås med yoghurt, babyspenat, basilika och vitlök.
I onsdags önskade Calle pizza så pizza fick det bli. En helt vanlig variant med kronärtskocka, oliver, jalapenos och paprika. Och till det - mängder med vitkålssallad, såklart...

I torsdags gjorde vi burritos, en ständigt återkommande klassiker i det här köket. Fyllde gjorde vi med ris (kryddat med limeskal och mald koriander), picklad rödkål, riven ost, gräddfil och svarta bönor.
I fredags åkte vi mot Skåne och på kvällen åt vi lite plock - bland annat grönkålssallad med belugalinser, tranbär och smulad fetaost, små smördegspajer med ädelost och valnötter och de andra åt även en julsmörgås med julskinka och senap.
I lördags var det ju julafton, och vi firade tillsammans med mamma och pappa nere i Skåne. Eftersom vi var en liten skara som firade tillsammans det här året var julbordet slimmat, men ändå fyllt med en massa godsaker - små minigrönkålspajer med västerbottensost, rödkålssallad, brunkål, grönkål, mormors vörtbröd (som jag faktiskt bakade på julaftons morgon, det ni!) och till köttätarna fanns det även julskinka.
Idag är det söndag och innan idag åkte vi mot Svanesund för att fira jul med Calles familj och när vi kom upp dukades det upp julmat. När de andra åt sill fick jag en bit broccoli- och ädelostpaj, och förutom det hade vi brysselkål, grönkålssallad och ett ljuvligt vörtbröd från Jörlanda Bageri. De andra åt även mängder med sill, som sig bör på västkusten... Till efterrätt åt vi en alldeles ljuvlig polkaglass som Calles systerdotter Vera hade gjort. Den hann jag aldrig fotografera innan den tog slut, haha.
Lillejulafton
Idag är det lillejulafton och vi åker snart mot Skåne för att fira jul med min familj i några dagar! I år är det bara vi och mina föräldrar som firar tillsammans för på juldagen när mina syskon kommer åker vi till landet för att fira med Calles familj. I mellandagarna är vi lediga, tjoho!

Det ska bli fint med lite ledighet nu, måste jag säga. Jag hoppas att ni alla får en riktigt fin julhelg tillsammans med nära och kära!
Lantbröd
När Clara fyllde två år för några veckor sedan bjöd vi på en vegetarisk bönchili, och till den bakade jag det här brödet - ett lantbröd med bland annat durumvete. Perfekt bröd att doppa i gryta!

Receptet hittade jag hos Mitt Kök. Hoppas annars allt är bra hos er såhär innan jul - hos oss pågår det as we speak julklappsinslagning, och igår var vi på Liseberg och hade det fint. Julstämningen är på topp, med andra ord! Till och med hos Grinchen jag är gift med.
Lantbröd
2 limpor
5 dl vatten
10 g jäst
9 dl vetemjöl
3 dl durumvete
1 msk salt
1 msk honung
På kvällen: rör ut jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och kör i maskin i minst 20 minuter tills degen har blivit elastisk. Låt jäsa i en timme. Forma degen till två bröd och låt jäsa i mjölade brödkorgar i kylskåp till nästa dag. På morgonen dagen efter: om du har en baksten - lägg in i ugnen och värm till 250 grader. Tippa ut de färdigjästa bröden på bakstenen eller på en plåt (låt den stå i ugnen när den värms upp så att plåten är het när bröden ska gräddas) och grädda i 45 minuter långt ner i ugnen. Lägg några isbitar längst ner i ugnen så får du en fin skorpa! Sänk värmen till 200 grader efter 15 minuter och grädda i ytterligare 25 minuter. Låt svalna under handduk på galler.
Fylld pasta med broccoli och ädelost
Vi hade en period när vi åt ohemult mycket pasta, sen tröttnade vi jag och pastan hamnade i skamvrån ett tag. Nu är den tillbaka igen med full fart för oj, vilken god pasta vi åt i helgen! Två tummar upp.

För helt ärligt, det är något magiskt med kombinationen broccoli, ädelost och pasta. Fylld pasta ska det ju helst vara också, senast provade vi Paolo Robertos och den med parmesan var väldigt god!
Fylld pasta med broccoli och ädelost
Skala och skiva en gul lök och stek på hög värme i olivolja tillsammans med ett stånd broccoli, delat i mindre bitar. Rör runt ordentligt så att det inte bränns vid! Sänk värmen och tillsätt 2-ish dl grädde, en buljongtärning (den här är toppen!) och smaka av med salt och peppar. Låt småputtra under tiden som pastan kokar. Tillsätt en stor klutt valfri mögelost (jag föredrar en mjuk historia, typ gorgonzola) och låt smälta ner i såsen. Blanda pastan med såsen och dra några varv med pepparkvarnen precis innan servering.
Baklängesmatsedeln vecka 50
Den här veckan har varit ungefär som det brukar i slutet av december - fylld med roliga saker (och noll tid över för träning). Men alltså - kalas, middagar med vänner, luciafirande och en hel helg på landet. Pepparkaksbak, julförberedelser och glöggmingel. Underbart.
I måndags var jag på efterlängtad AW med mitt lilla gäng från jobbet och vi åt middag på Pinchos på Vasagatan. Jag åt en kolhydratsbomb deluxe, minst sagt... - sötpotatispommes, quesadillas med ost, vitlöksfrästa champinjoner, oliver och soltorkade tomater.
I tisdags blev vi bjudna på middag hos några vänner och de hade slagit på stort och köpt hem etiopiskt. Åh, säger jag bara. Åh. Injera, detta fantastiska bröd, och alla goda grytor och röror. Den var en uppsjö av godsaker, bland annat linsgryta, en röra med kikärtor, någon färskosthistoria och en gryta med grönkål.

I onsdags fyllde min svägerska år och vi var på kalas! Det bjöds på två olika pajer, bland annat en väldigt god vegetarisk variant med fetaost, lök och tomat och till den bjöds det på ostar, kex och sallad. Till efterrätt festade vi till det med kladdkaka och mammas lussebullar.
I torsdags plockade jag fram den fina pastan jag köpte på Wijnjas när vi var i Stockholm förra helgen, och den åt vi tillsammans med en av mina favoritsåser till pasta - en enkel tomatsås med svarta oliver och kapris, toppad med mozzarella och färsk basilika.
I fredags åkte vi till landet och på väg upp bestämde vi oss för att laga Myllymäkis goda röra med broccoli, vitlök och grädde. Till den åt jag en sojabiff och de andra åt ryggbiff och så hade vi en stor grönsallad till.

I lördags gjorde Bibbi en übergod fiskrätt som jag vegifierade. Fänkål och purjolök stektes tillsammans med vitt vin, grädde och dragon, sen hyvlade man över parmesan och gratinerade i ugnen. De andra hade spätta i sin form men jag gratinerade min med bara grönsakerna och stekte sedan garants chilibitar till. Väldigt, väldigt gott!
I söndags orkade vi inte laga mat så vi traskade till Masala på Berzeliigatan och köpte med oss indiskt hem. Jag åt, som alltid numera, paneer i masalasås och Calle åt (som alltid numera...) sin favoritgryta med kyckling och bockhornsklöver. Och så papadums och (vansinnigt starka) picklade grönsaker till det.
Korintkakor
I förmiddags bakade Bibbi och Clara de här små godbitarna med korinter i och i kylen ligger just nu en pepparkaksdeg som väntar på att bli uppäten utbakad. Det får vi göra imorgon för snart ska vi på glöggmingel på andra sidan sundet. Hoppas att ni har en fin helg!


Korintkakor
60 kakor
2 hg smör
2,5 dl strösocker
3 dl korinter
1 ägg
1 tsk bikarbonat
320 g vetemjöl
Rör smör och socker mjukt och fluffigt. Blanda i ägget, lite av korinterna och lite av mjölet utblandat med bikarbonaten. Lägg resten av mjölet på bakbordet och knåda in i degen. Låt degen vila i kylskåpet i några timmar eller över natten. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla ut degen i längder (eller gör som Bibbi gjorde, ta en klutt deg, rulla till en boll och lägg på plåten och tryck till lätt), skär i bitar och forma till bollar. Lägg på plåtar och gör ett lätt tryck med handen. Grädda i ungefär 10 minuter tills kakorna fått lite färg. Låt svalna på plåten.
Fredagslistan, frukostversionen
Sällan har en fredag varit så välbehövlig som den här. Ännu mer sällan har en lugn och stilla helg på landet varit så välbehövlig att jag hoppas och önskar att dagen imorgon går fort, fort. Snart så!

Nähä hörni, vi kör igång helgen med en fredagslista, tycker jag!
En Matrepublikansk drömfrukost, hur ser den ut?
Det beror lite på humör och årstid men typ såhär: nybakat bröd av något slag, en vällagrad ost, filmjölk eller yoghurt med flingor eller granola, ägg tillagat på något sätt (men oftast kokt eller pocherat) och någon god juice OCH, om andan faller på, en bloody mary eller mimosa. Och just det, Calle vill ofta ha pannkakor (tunna, och jag vill ha tjocka) så det brukar vi också ha. Och te och kaffe såklart.
Bästa frukostplatsen?
Trädäcket på landet en tidig, varm, sommardag är svårslagen.
USA-frukost då, vad äter ni när ni är där?
I Brooklyn finns det bara ett alternativ till frukost - en tallrik huevos rancheros + iste eller iskaffe. När vi är i the Poconos däremot, då är det (numera) följande som gäller - omelett med MASSOR av stark sås, stekt plantain med lönnsirap och jordnötssmör och iste. Alltid iste.
Vardagsfrukosten då, vad blir det?
Jag äter frukost på jobbet, oftast runt 9-tiden och då blir det ett kokt ägg och en kopp te. That's it. Ibland går jag lite utanför min fyrkant och då kan det bli till exempel chiapudding, men det var längesedan nu...
Hemma-frukost med fil eller hotell-frukost med croissant?
Hemmafrukost, alla dagar!
Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg, vill ni göra ett gäng übergoda nattjästa frallor finns det recept här. Vi hörs snart igen!
Chokladsås
Vårt barn älskar glass (who can blame her...) så när hon fyllde två år förra veckan skippade vi tårtan och gjorde istället marängsviss som gjorde succé. Calle fixade vaniljglassen, jag gjorde minimarängerna och på det hela hällde vi en chokladsås som blev så himla god.

Receptet hittade jag på Icas hemsida, och för en gångs skull har jag följt receptet till punkt och pricka. Chockerande, jag vet.
Chokladsås
1,5 dl-ish
1 msk smör
1,5 msk kakao
1 msk sirap
3 msk socker
1 dl grädde
Smält smöret och vispa i kakaon. Tillsätt sirap, socker och till sist grädde. Låt koka ihop några minuter och späd med lite vatten om det behövs.
Baklängesmatsedeln vecka 49
Tredje advent! Vi har firat genom att äta resterna av Emmas ljuvliga saffransbutterkaka på tåget ner från Stockholm. I matväg den här veckan? Marängsviss, pizza och raggmunkar. Ungefär så.
I måndags gjorde vi ett kylskåpsrens och fick ihop den här grytan med aubergine, fänkål och kikärtor. Toppade gjorde vi med flagad mandel och till grytan åt vi couscous och sallad.
I tisdags fixade Calle halloumi stroganoff som blev alldeles ljuvlig. Stroganoffen åt vi med ris och vår stående sallad - tunt skivad vitkål med äpplecidervinäger, rapsolja, salt och svartpeppar.

I onsdags fyllde Clara 2 år och vi firade med kalas! Vi bjöd på vegetarisk bönchili med riven cheddar, gräddfil och lime och nybakat lantbröd. Till efterrätt skippade vi tårtan och gjorde istället en marängsviss med vår favorit-vaniljglass, vispad grädde, skivad banan, chokladsås (återkommer med recept på den för den var himla god) och små minimaränger som jag lyckades göra UTAN att bränna hela plåten (det har hänt några gånger tidigare...) några dagar tidigare. Succé hos födelsedagsbarnet som älskar glass.
I torsdags gjorde Calle ett gäng raggmunkar (tror egentligen att de borde definieras som råmunkar eftersom våra är en sorts blandning mellan råraka och raggmunk) som vi åt med rivna morötter (prova att pressa citron över, det är så gott!) och rårörda lingon.
I fredags hoppade vi på tåget mot Stockholm, hoppade av på Centralen (I TID, helt fantastiskt), travade bort mot Kungsholmen och steg in till nybakad pizza och champagne. Sämre kan man ha det!

I lördags bjöd Emma och Johan på daal som vi åt tillsammans med en alldeles fantastisk sallad på salladskål, valnötter och en dressing med bland annat äpplemos som Vera (9 år!) fixade.
Idag är det söndag och vi kom hem för någon timme sedan. Vi avslutade veckan på samma sätt som den började - med kylskåpsrens. I frysen hittade vi tortillabröd som vi fyllde med vegetarisk biff, grönsaker, soltorkade tomater, smulad fetaost, svarta oliver och pinjenötter.
Fredagslistan
Imorgon är det fredag och efter jobbet ska vi åka till Stockholm för att hälsa på familjen Björk, det vill säga Calles syster med familj. Vi har två födelsedagar att fira för i onsdags fyllde Clara två, och idag fyller Vera, Calles yngsta syskonbarn, nio. Hurra för er!
Jag tycker vi kör igång den här helgen (nåja, det är ju bara några timmar kvar till fredag...) med en fredagslista såhär på torsdagskvällen...

Vad har du inte kunnat släppa i veckan?
Jag har tänkt ohälsosamt mycket på Mannes bidrag till förnyår, faktiskt. Han bjöd nämligen på en tahiniglass (!) som serverades på ett kokosflarn och toppades med havtorn och någon dadel-historia. Hur han gjorde glassen? Han blandade färdig vaniljglass med tahini. Det låter helmärkligt, jag vet, men det var så gott.
Har du bakat något?
Jag gjorde ett slags långjäst lantbröd med durumvete till Claras kalas och det blev riktigt gott! Det där med durumvete, alltså. Känns som att jag har hittat något nytt att gotta ner mig i.
Vad har du ätit till lunch i veckan då?
Jag har ofta med mig kall mat, typ sallad, men den här veckan har jag även haft resterna från halloumi stroganoffen som Calle gjorde i måndags och imorgon ska jag äta raggmunkar och rårörda lingon som blev över från kvällens middag. Längtar redan.
Några misslyckanden?
I måndags gjorde jag en gryta med aubergine och fänkål som brukar vara så himla god men som blev väldigt tråkig den här gången. Nåväl, så kan det bli ibland. Det enda positiva? Jag fick till en relativt fluffig couscous! Tack Pernilla för tipset om att sätta plast över bunken.
Surdegsknäcke
Om jag får välja ett enda bröd att äta för resten av livet så ligger knäckebröd bra till. Min senaste favorit på det temat är det här finfina surdegsknäcket med kummin, fänkål och havssalt, signerat Pain de Martin, som jag och Calle bakade för några veckor sedan.

Ljuvligt gott! Smaksätta kan man ju göra med nästan vad som helst men jag tycker att kummin är ett måste. Och havssalt...
Surdegsknäcke
6-8 runda skivor, 4 -ish stora fyrkantiga
30 g rågsurdegsgrund
150 g vatten
120 g fullkornsdinkel
120 g rågmjöl
3 g salt
kummin- och fänkålsfrön, havssalt
Rör ihop alla ingredienser i en bunke, täck med lock och låt stå ungefär 10 timmar, gärna lite varmt (typ 22–24 grader). När jäsningen är klar - sätt ugnen på 200 grader och låt den bli riktigt varm. Ställ in en plåt i mitten av ugnen. Ta upp en degklick med mjölade händer och rulla den till en bulle stor som en pingisboll. Platta ut den lite på ett ordentligt mjölat bakplåtspapper och kavla den sedan till en rund skiva eller en oklar fyrkant (som min variant på bilden ovan...) Riktigt tunn ska den vara, gärna under 1 millimeter. Strö på frön eller krydda, kavla några gånger så kryddorna fastnar. Skjusa in papperet med brödet på den heta plåten (lyft över det eller låt det glida in via en skärbräda eller en bricka). Baka av knäcket tills det fått fin färg, det tar ungefär 8–10 minuter. Det går undan mot slutet, så håll koll! Under tiden du väntar kan du kavla ut nästa skiva. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.
Rör ihop alla ingredienser i en bunke, täck med lock och låt stå ungefär 10 timmar, gärna lite varmt (typ 22–24 grader). När jäsningen är klar - sätt ugnen på 200 grader och låt den bli riktigt varm. Ställ in en plåt i mitten av ugnen. Ta upp en degklick med mjölade händer och rulla den till en bulle stor som en pingisboll. Platta ut den lite på ett ordentligt mjölat bakplåtspapper och kavla den sedan till en rund skiva eller en oklar fyrkant (som min variant på bilden ovan...) Riktigt tunn ska den vara, gärna under 1 millimeter. Strö på frön eller krydda, kavla några gånger så kryddorna fastnar. Skjusa in papperet med brödet på den heta plåten (lyft över det eller låt det glida in via en skärbräda eller en bricka). Baka av knäcket tills det fått fin färg, det tar ungefär 8–10 minuter. Det går undan mot slutet, så håll koll! Under tiden du väntar kan du kavla ut nästa skiva. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.
Baklängesmatsedeln vecka 48
Det har varit en intensiv men ack så rolig helg och jag har nu äntligen satt mig tillrätta i soffan med pizzakoma, tända ljus och (såklart!) julmusik i bakgrunden. Den senaste veckan har vi fått till några riktigt bra middagar (den öppna lasagnen är hiskeligt god...) och några genvägar (hej, Subway...) Det här har vi ätit veckan som gått:
I måndags åt jag middag på språng och köpte med mig en smörgås från Subway - som alltid en veggie delight med extra jalapenos och chipotle southwest-dressing i mängder...

I tisdags stannade Bibbi på middag och vi bjöd på en (snabblagad) öppen lasagne efter Lotta Lundgrens recept. Svamp, ricotta och spenat mellan två lasagneplattor, toppad med en mandelpesto på brynt smör, grovt hackad mandel och rivet citronskal.
I onsdags gjorde jag ett kylskåpsrens och fick ihop tacos! Tortillabröd och sojafärs från frysen, jalapenos, salsa, riven ost och grönsaker (banan! Alltid banan!) från kylskåpet. Perfekt.
I torsdags gjorde jag en vegetarisk pasta med någon slags grönsaksröra - champinjoner, zucchini, kapris, soltorkade tomater och rödlök fräste jag på lite snabbt, sedan blandade jag ner grädde och smakade av med lantbuljong, havssalt och nymald svartpeppar. Toppade gjorde vi med ett stort lass klyftade körsbärstomater.
I fredags var vi bjudna på På Spåret-premiärmiddag hemma hos våra vänner i Långedrag. De bjöd på räkmacka (jag fick en variant med ägg istället för räkor) självklart serverad i SJ-påse. Episkt. Till varmrätt åt vi vegetariska burritos som vi fyllde med alla möjliga godsaker och till efterrätt serverades det marängsviss. En av de godaste och enklaste efterrätterna som finns? Ja, jag tror det.
I lördags var vi bjudna på kalas hos min bror med familj och till middag bjöds det på grönkålspaj med västerbottensost och valnötter (SÅ god, återkommer med recept), sallad, ostbricka och en massa andra godsaker. Till efterrätt åt vi tårta, såklart!

Idag är det söndag och vi har ätit PIZZA. Pga jättefå fredagar hemma den senaste tiden (och en baksten som numera huserar på landet, MÅSTE köpa en ny till stan) har det varit skralt med pizzafredagar men fram till årets slut får det bli pizzasöndagar istället, tror jag.
Fredagslistan
Den första veckan på för-året har gått snabbt och helt plötsligt är det helg igen. Vi ska, förutom att gå på både kalas och dop, köpa julgran (ÄNTLIGEN!) och baka pepparkakor. Nästan så att Grinchen jag är gift med börjar få julkänsla... Jag hoppas att ni alla får en fin helg!

Fredag igen. Vad har du inte kunnat släppa i veckan?
I matväg har jag inte kunnat släppa vilka goda middagar vi kan trolla fram från kylskåpet, frysen och skafferiet. Sitter inne på en uppsjö med godsaker som bara väntar på att bli uppätna!
Vad har du för måsten på ditt julbord?
Eh, inga alls egentligen. Är måttligt intresserad av julbord pga alldeles för mycket kött och fisk. Men, det jag har tänkt bidra med till årets julbord är tre stående favoriter - grönkålssallad med fetaost, belugalinser och mandel, svampomelett och såklart mormors vörtbröd.
Julmust? Yay or nay?
Urk, avskyr julmust så nay på den. Tycker egentligen inte om läsk över huvud taget men kolsyrat vatten däremot. Gravt beroende.
Oväntad jultradition?
Läser alltid Charles Dickens En Julsaga någon gång i december. Älsk på den boken! Annars nej, inte direkt. När Calles mormor levde bakade vi alltid pepparkakor med henne, det var mysigt. Jag och Calle tittar förresten varje år på How the Grinch Stole Christmas, den tycker vi båda väldigt mycket om! Kanske Calle lite mer än mig eftersom han nog mer kan relatera till Grinchens jul-avsky. Haha.
Någon annan favorit-film med jultema?
Ohja, lätt! Love Actually och Home Alone är nog i topp tror jag, annars It's a Wonderful Life, A Christmas Story och såklart The Nightmare Before Christmas. (WHAT'S THIS, WHAT'S THIS, LALALALALALALA.)