Linssallad med blomkål och tahinidressing

Det var ett bra tag sedan Johanna hade med sig just den här salladen till en MBT och jag har hunnit laga den några gånger sedan dess, men först nu har jag lyckats få ner receptet på pränt. Tack för att du bjöd på den här salladen, Johanna! Den är grym. Du med, för den delen.
 
 
Jag tror att receptet ursprungligen kommer från Green Kitchen Stories, om jag inte minns alldeles fel. Och hörni, den här salladen är riktigt god dagen efter också, kan jag meddela. Perfekt lunchlådemat.
 
Linssallad med blomkål och tahinidressing
2 portioner + matlåda
 
1 blomkålshuvud
4 msk olivolja
1/4 tsk spiskummin
1/4 tsk kanel
1/4 tsk mald ingefära
1 gnutta cayennepeppar
240 ml gröna linser
1 näve pumpafrön
10 dadlar utan kärnor
1 liten rödlök
100 g machesallad eller babyspenat
 
2 msk tahini
1 tsk honung
1 msk citronjuice
2 msk vatten

Värm ugnen till 220°. Dela blomkålen i mindre bitar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Blanda olja och kryddor i ett glas och häll sedan över blomkålen och blanda ordentligt så att alla bitar blir täckta. Rosta i mitten ugnen i ungefär 20-25 minuter tills blomkålen fått fin färg. Koka under tiden linserna genom att lägga linserna och 500 ml vatten i en kastrull. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra i ungefär 20 minuter tills linserna är mjuka. Häll av vattnet om det finns något kvar och ställ linserna åt sidan för att svalna. Lägg blomkålen i en stor skål och låt svalna. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen och rör ner i de avsvalnade linserna. Hacka dadlarna fint och skiva löken tunt. Blanda i alla ingredienser i skålen med blomkål och rör runt med händerna. Låt stå en stund innan servering.

Schnitzel på rotselleri

I lördags festade Bibbi och Calle till det med kalvschnitzel (och vilka schnitzlar, stora som tallrikarna!) och jag panerade istället rotselleriskivor och stekte i massor med smör. Ibland steker jag rotselleri rakt upp och ner och har som tillbehör men det blir verkligen gott med paneringen.
 
 
Jag använde vanligt ströbröd men har du panko hemma blir det ännu krispigare. Det ska jag prova nästa gång.
 
Schnitzel på rotselleri
Skär rotselleri i 1 cm-ish tjocka bitar. Ta fram tre tallrikar och knäck ett ägg på den ena (och rör ut med en gaffel), strö ut mjöl på den andra och ströbröd på den tredje. Doppa rotselleriskivorna, först i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Stek i massor med smör i några minuter på varje sida tills skivorna har fått en fin gyllenbrun färg. Servera den panerade rotsellerin med gröna ärtor, kapris, citronskivor och stekt potatis.

Baklängesmatsedeln vecka 36

Den här veckan börjar september, Calle ska tillbaka till jobbet och jag ska vara föräldraledig några veckor innan Clara ska börja på förskolan. En hel del nytt väntar runt hörnet och det ska bli både kul och spännande med en ny vardag för oss alla tre. Hur som helst, den här veckan har som alltid varit en salig blandning av gamla favoriter (pizza) och nya favoriter (sojabiff i citronsås!) och dessutom har vi gjort glass - nutellaglass. Såhär har matsedeln sett ut veckan som gått:
 
I måndags gjorde vi zucchinipasta som vi åt med en tomatsås och toppade med svarta oliver, basilika och mozzarella. Till pastan åt vi vegbullar och kikärter med olivolja och havssalt.
 
 
I tisdags gjorde vi sojabiffar i citron- och rosmarinsås som Bibbi bjöd på när vi var på landet i somras. Till det åt vi den här femgrynsblaningen (som vi fick prova genom Smakbox, samtliga i familjen ger två tummar upp!)  och en grönsallad med vinägrett.
 
I onsdags hade vi besök av ett gäng kompisar med barn och vi gjorde det enkelt för oss och köpte falafel från stället här nedanför.
 
 
I torsdags åkte vi till landet direkt efter jobbet och när vi kom upp bjöd Bibbi på kronärtskocka med vispat citronsmör (!!!) till förrätt och till varmrätt åt vi sojabiff (och oxfilé till de andra) med det ljuvliga tillbehöret broccoli, färskost och vitlök.
 
I fredags åt vi pizza, såklart! Var det någon som tvivlade?
 
I lördags åt vi schnitzel. De andra åt kalvschnitzlar som var i storlek med tallrikarna och jag panerade istället rotselleriskivor och stekte i smör. Till schnitzlarna åt vi - som sig bör - kapris, citron och gröna ärtor.
 
Idag är det söndag och vi slirade nyss in i lägenheten och slängde oss på kastrullerna. TIll middag åt vi snabbmakaroner med tomatsås (med massor av basilika!) och vegbullar. Älsk på det.

Broccoli med färskost och vitlök

Förra året fick Bibbi en kokbok av mig, Tommy Myllymäkis Grönsaker, tillbehör & Garnityr och igår bjöd hon på en rätt därifrån, en riktig höjdare med broccoli, vitlök och färskost. Otroligt gott!
 
 
Vi åt broccolin med vegetarisk biff (oxfilé till de andra) och en sallad. En alldeles perfekt middag i all sin enkelhet. Skall göras snart igen!
 
Broccoli med färskost och vitlök
4 portioner
 
500 g broccoli
8 vitlöksklyftor, skivade
1 dl vispgrädde
100 g färskost
100 g riven parmesanost
salt, nymald svartpeppar
olivolja
 
Ansa och skär broccolin i små buketter. Fräs tillsammans med vitlök i olja i en stekpanna på hög värme tills broccolin börjar mjukna (men inte så att den blir FÖR mjuk). Tillsätt grädde och färskost, koka ihop till en stuvning. Smaka av med salt och peppar och toppa med riven parmesan.

Svarta bönor i kokosmjölk

Det är sensommarvärme i Göteborg och när vi kom till landet tidigare ikväll var det varma vindar från havet. Så himla härligt! Även om jag är en höstälskare av rang måste jag säga att det är fint att få de här sensommardagarna innan regnrusket drar igång på allvar.
 
 
Den här röran på svarta bönor, kokosmjölk, jalapenos och koriander kommer jag antagligen alltid att förknippa med sommaren 2016 för jag har ätit den i stort sett varje vecka sedan vi kom hem från Pennsylvania. Thanks Adam for the inspiraiton! 
 
Svarta bönor i kokosmjölk
Stek lök och vitlök i en stekpanna i några minuter, tillsätt svarta bönor och finhackad jalapeno och stek lite till. Häll i kokosmjölk (till 2 dl bönor har jag i ungefär 2 dl kokosmjölk, kanske lite mindre) och låt koka in på låg värme tills du har fått en krämig röra. Smaka av med salt, spiskummin och cayennepeppar. Toppa med massor av färsk koriander.

Zucchinipiccata

Vi har två stora zucchinis kvar att göra något med och jag börjar få ont om idéer. Soppa? Meh. Muffins? Får leta efter nytt recept. Piccata? Redan gjort. Och kan nog göra igen, i och för sig, för det här var vansinnigt gott. Receptet hittade jag på Icas hemsida.
 
 
Vi åt piccatan med en tomatsås till lunch, stek en korv till om ni vill ha det lite mer matigt (och som vanligt är Anammas chorizo min favorit).
 
Zucchinipiccata
2 portioner + matlåda
 
700 g zucchini
1 tsk salt
4 ägg
1 dl majsstärkelse
2 msk smör
2 msk olivolja
 
Dela zucchinin och skär varje halva i centimetertjocka skivor på längden. Jag brukar inte använda mittenbiten som är lite geggig. Salta skivorna på båda sidor och låt stå i rumstemperatur i en kvart. Vispa upp äggen lätt och blanda med parmesan. Torka av zucchiniskivorna och vänd dem i majsstärkelsen och sedan i äggblandningen. Stek skivorna i en blandning av smör och olivolja i en stekpanna på medelhög värme, ungefär tre minuter på varje sida. Krydda med nymald svartpeppar.

Blomkålssallad

För några helger sedan när vi hälsade på Johan och Johannah på deras sommarställe i Skrea Strand svängde vi inom Ugglarps Grönt på lördagsförmiddagen för att köpa grönsaker till kvällens middag. De hade massor med olika kålsorter (!!!) och med oss hem fick vi bland annat ett fint blomkålshuvud som vi åt till lunch.
 
 
Jag har sagt det innan och jag säger det igen - det där med mandolin är genialiskt. Allt blir godare när det är sådär tunt skivat.
 
Blomkålssallad
Skiva blomkålen tunt med hjälp av en mandolin. Blanda en enkel vinaigrette på olivolja, vitvinsvinäger, citronzest, citronjuice, salt och nymald svartpeppar. Finhacka lite slätbladig persilja. Lägg blomkålen på ett fat, häll över vinaigretten och strö över persilja.

Baklängesmatsedeln vecka 35

Den här veckan har varit en salig blandning av uteätande och kylskåpsrensande. Raggmunkarna har kommit tillbaka efter sommarlovet (hurra!) och dessutom har vi haft kräftskiva med min familj. Jag äter ju inte kräftor men måste ändå erkänna att jag älskar hela sensommargrejen med kräftskivor. Och alla tillbehör!  Såhär gick det för oss i matväg veckan som gick:  
 
I måndags åt jag och Pernilla middag på Bord 27. Till förrätt åt jag rödbetor (picklade, puréade och kokta), till varmrätt åt jag variation på blomkål och till efterrätt åt jag en liten ostbricka.
 
 
I tisdags kylskåpsrensade vi och fick ihop wraps (vi har alltid tortillabröd i frysen!) som vi fyllde med hommous, tunt skivad savoykål, grönsaker, soltorkade tomater, valnötter och oliver.
 
I onsdags åt vi mat på Wakal, den mexikanska foodtrucken som står vid Bältesspännarparken nu under Kulturkalaset. Jag åt tacos (de rekommenderar tre stycken för att bli mätt men jag hade nog kunnat äta en till utan problem...) med svamp, salsa och färsk koriander på toppen.
 
 
I torsdags hade Calle lagat raggmunkar när jag kom hem från jobbet. Till raggmunkarna hade vi såklart rårörda lingon och rivna morötter.
 
I fredags kom vi ner till Skåne och vi åt i sedvanlig ordning fredagspizza (med svamp, lök och jalapenos) och vitkålssallad.
 
I lördags hade vi kräftskiva, vilket för mig innebar västerbotten royal (med fint hackad rödlök och dill), en sallad med tunt skivad blomkål och champinjoner och vitlöksbröd.
 
Idag är det söndag och vi kom hem från Skåne för några timmar sedan. Till middag blev det (ännu ett...) kylskåpsrens som resulterade i friterade majstortillas som vi åt med svarta bön- och kokosmjölksröran, grönsaker, riven ost, gräddfil och stark sås. Hoppas ni har haft en fin helg!

Göteborgstips - Bord 27

Det var flera månader sedan jag var ute och rullade hatt i Göteborg men plötsligt händer det, som man brukar säga. Att lyckas pricka in två matpärlor på en vecka, dessutom känns ungefär lika vanligt som att se en enhörning trava omkring på stan om man säger så.
 
 
Bord 27 ligger på Haga Kyrkogata, rakt över Handels ungefär. Vegetarisk mat på menyn (om ni tror att det är en självklarhet tror ni fel) som dessutom var väldigt god kombinerat med trevlig personal och vansinnigt goda viner ger två tummar upp i min bok.

Vaniljglass med bourbon

Om det är något vi har gjort den här sommaren så är det glass. Alla andra efterrätter (förutom möjligtvis jordgubbar med grädde och socker) har fått stryka på foten för glass är ju det bästa man kan avsluta en måltid med. Bäst av allt är att man kan förbereda den långt i förväg, och när det sedan är dags för efterrätt svänger man bara ut i köket och hämtar upp en bunke med färdig glass i frysen. High five!
 
 
Den glass vi har gjort flest gånger i sommar är vaniljglass, för det mesta precis som den är men ibland med dulce de leche och pecannötter (som på bilden ovan). Receptet kommer från Smaskens
 
Vaniljglass
6 stora portioner
 
5 dl vispgrädde
4 dl gammaldags mjölk
1,5 vaniljstång
1,5 dl råsocker
7 äggulor
3 cl Bourbon
2 krm flingsalt
 
Värm grädde, mjölk och urskrapad vaniljstång (inklusive stången) i en kastrull på medelvärme (och blandningen får inte koka). Vispa äggulor, socker och salt fluffigt. Rör ner äggvispet i gräddmjölken och låt blandningen försiktigt värmas på under omrörning så att smeten sväller. Passa noga så den inte blir för varm! Vispa ner bourbon. Ta ut vaniljstången och låt glassmeten svalna och därefter stå och svälla i kylskåpet - gärna över natten och minst ett par timmar. Kör glassmeten i glassmaskin tills den fått fin konsistens. Stjälp ner glassen i en bunke och ställ i frysen och låt stå några timmar innan servering.

Pankopanerad aubergine

Solen skiner och jag ska snart ut och äta med Pee, men först tänkte jag ge er receptet (nåja, receptskissen då...) på den här goda varianten på aubergine som Linda bjöd på när vi var där på kalas. Vissa tycker ju att aubergine är lite tråkigt men om man panerar godbiten i panko och parmesan, då finns det liksom inte någon ursäkt längre. 
 
 
Har du ingen parmesanost kan jag tänka mig att en lagrad cheddar eller kanske västerbottensost skulle passa fint som ersättare.
 
Pankopanerad aubergine
Skär upp auberginen och lägg på papper. Salta och låt vattna ur lite. Vänd den i ägg och sedan i panko blandat med riven parmesanost (eller annan smakrik ost). Stek i smör och strö över lite paprikapulver.

Baklängesmatsedeln vecka 32

Första veckan på jobbet efter semestern har gått snabbt och jag och mina kollegor firade veckans avslut i fredags med en extra god fredagsfika. I veckan har vi annars gjort allt för att bli av med lite zucchini (vilket vi har lyckats bra med!) och burriton gjorde come back efter sommarlovet. Det här har vi ätit i veckan som gått:
 
I måndags gjorde vi panko- och parmesanpanerade zucchiniskivor som vi åt tillsammans med en tomatsås och smörstekta vaxbönor. Återkommer med recept på zucchiniskivorna för de var vansinnigt goda!
 
I tisdags gjorde vi burritos! De fyllde vi med långsamstekt, tunt skivad paprika och lök, svarta bönor (som jag fräste med lök och vitlök och sedan blandade med kokosmjölk, finhackad chili och salt och sedan fick puttra på svag värme i några minuter tills det tjockat till sig lite), guacamole, riven ost och picklad vitkål.  
 
 
I onsdags gjorde vi ännu ett försök att bli av med lite zucchini så vi gjorde den marockanska grytan med bland annat zucchini, kikärtor och lök och åt zucchinibröd (som jag bakat kvällen innan) till.
 
I torsdags värmde vi på zucchinibiffar som jag förberett kvällen innan, och till biffarna åt vi samma röra på svarta bönor och kokosmjölk som i tisdags eftersom jag hade både bönor och kokosmjölk kvar i kylen. På tallriken hade vi även kantareller och en vitkålssallad.
 
I fredags åkte vi till våra vänners sommarställe i Falkenberg och självklart bjöd de på FREDAGSPIZZA. Har man fina vänner eller vad? Till efterrätt hade de gjort en kaffeglass som var helt fantastiskt god!
 
I lördags hade vi, som alltid när vi ses, Ottolenghifest. Vi valde fyra olika rätter från Plenty More - en sallad med kronärtskocka, buffelmozzarella, gemsallad och kanderade citronskal, en rätt med aubergine och en dip på svart vitlök och yoghurt, honungsglaserade morötter med tahiniyoghurt och en annan sallad med ugnsrostade morötter och mungbönor. Till efterrätt tryckte vi i oss resterna av kaffeflassen.
 
Idag är det söndag och vi har ätit middag precis. Vegetariska pannbiffar, ugnsbakad spetskål med brynt smör, pappas inlagda gurka och lingon. Hoppas ni har haft en fin helg!

Zucchinimuffins, glutenfria

Jag ska snart gå till jobbet och med mig idag har jag ett gäng zucchinimuffins som jag bakade igår. Glutenfria är de dessutom eftersom en av mina kollegor är glutenintolerant, och precis innan vi ska hugga in har jag tänkt garnera dem med (massor av...) frosting.
 
 
Receptet kommer ursprungligen från den här sidan men jag har ändrat lite. Smeten ska vara kladdig men inte för kladdig så tillsätt mer av semper fin mix om det behövs. Och glöm för allt i världen inte att kramar ur zucchinin annars blir det alldeles för vattnigt.
 
Zucchinimuffins
12 st
 
2 ägg
0,5 dl rapsolja
1 dl standardmjölk
2,5 dl riven och urkramad zucchini
3 msk honung
1 dl socker
en nypa salt
2,5 dl semper fin mix, ljus
1 dl majsmjöl
2 tsk psylliumhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 dl grovt hackade valnötter
 
(ev frosting - philadelphiaost, crème fraiche och florsocker)
 
Sätt ugnen på 200°. Smöra en muffinsplåt (ORDENTLIGT så att de lossnar sen...). Blanda alla torra ingredienser för sig och rör ihop alla blöta ingredienser för sig. Tillsätt de torra ingredienserna till äggblandningen och rör ihop ordentligt. Låt stå i några minuter. Fyll muffinsplåten till 3/4 och grädda i 15-20 minuter tills muffinsen har fått fin färg. Låt svalna på galler. Vill du ha frosting på dina muffins kan du blanda ungefär ett halvt paket philadelphia (den fetaste varianten) med 0,5 dl crème fraiche och 1 dl florsocker. Låt muffinsen svalna innan du brer på frostingen!

Zucchinibiffar med fetaost

Jag stekte just ett gäng zucchinibiffar som vi ska ha till middag imorgon och jag längtar redan. Det här är perfekt att göra om man har ett gäng zucchinis som man vill använda upp (vilket verkar vara en never ending story för vår del för vi har två jättezucchinis kvar...)
 
 
Ta receptet med en nypa salt och prova dig fram, men jag tyckte att det var väldigt gott med smaksättningen salladslök och fetaost.
 
Zucchinibiffar med fetaost
2 portioner + matlåda
 
6 dl riven och urkramad zucchini
2 salladslökar
1 liten gul lök
1 dl smulad fetaost
1 dl vetemjöl
1 ägg
salt, nymald svartpeppar
chiliflakes
 
Riv zucchinin grovt och krama ur ordentligt. Torka även av med en handduk så att den är ordentligt torr. Lägg i en skål och tillsätt ägg, finhackad salladslök, riven gul lök och smulad fetaost. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes. Rör ner vetemjölet och blanda ordentligt. Om smeten inte är tillräckligt fast och håller ihop - tillsätt lite mer mjöl! Det gör dock inte om smeten är lite lös när du klickar ner den i stekpannan, biffarna sätter sig så småningom. Stek i massor med smör, några minuter på varje sida och smula över lite mer fetaost precis innan servering.  

Zuccinisallad

Många gånger när jag funderar på vad jag ska göra med det som vi odlat återkommer jag till en av mina favoritkokböcker - Kosters Trädgårdar. Jag älskar den boken. I helgen gjorde jag den här salladen med tunt hyvlad zucchini, citron och kapris och den var vansinnigt god!  
 
 
Vi åt den som tillbehör till pasta men i veckan har jag tänkt göra den och servera några goda vegetariska biffar vid sidan av.
 
Zucchinisallad
4 portioner
 
750 g zucchini
1 citron (140-ish g)
2 msk dragon, finhackad
0,5 dl kallpressad rapsolja
0,5 dl kapris
salt, nymald svartpeppar
 
Skölj och skiva zucchinin tunt med hjälp av en mandolin. Skölj och finriv skalet på citronen, pressa ur saften och blanda ner med zucchiniskivorna. Tillsätt dragon, olja och kapris och blanda med händerna. Smaka av med salt och peppar och låt salladen dra ett par timmar innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 31

Vilken fin sista semestervecka vi har haft! Glass har vi gjort och den senaste varianten med dulce de leche och karamelliserade pecannötter gick inte av för hackor... I matväg har vi ätit en hel del godsaker (förutom glass, vill säga...) som bland annat cannelloni, hommous och västerbotten royal. Såhär blev veckans matsedel:
 
I måndags gjorde vi cannelloni som vi fyllde med en röra på finriven zucchini, lök, spenat, färskost, pesto och grovt hackade valnötter. Jag hade även i oliver och soltorkade tomater som jag hittade i kylskåpet. Cannellonin åt vi med en enkel grönsallad.
 
I tisdags stekte jag grön sparris, purjolök och broccoli lite hastigt (så att de behåller tuggmotståndet) som jag åt tillsammans med broccolibiffar och en kall yoghurtsås med citron- och limezest.  
 
 
I onsdags hade vi kompisar över på middag och vi bjöd på grillade korvar från RJ (vegetarisk chorizo till mig!) som vi åt med chimichurri och en potatissallad med kapris, purjolök, äpple och vattenkrasse. På toppen hällde jag även lite kaprisspad, vitvinsvinäger och rapsolja. Till efterrätt åt vi Calles hemmagjorda vaniljglass.
 
I torsdags åt vi middag hos kompisar och blev bjudna på min favoritpaj med en massa gott i - lök, fetaost och tomater, till exempel. Till pajen hade Caroline gjort en jättesallad med bland annat kikärtor och vattenmelon och i vinaigretten hade hon pressad blodgrape.
 
 
I fredags åt Calle och Bibbi havskräftor och jag nöjde mig en västerbotten royal och en toast med smörstekta kantareller.
 
I lördags kom min bror med familj upp och hälsade på och till middag åt vi en thai-inspirerad gryta med kokosmjölk, grönsaker och cashewnötter. Till efterrätt åt vi galet god vaniljglass med karamelliserade pecannötter och salt kolasås som vi gjorde dagen innan.
 
Idag är det söndag tillika min sista semesterdag. Till middag har vi ätit en stor laddning hommous och sallad med picklad majrova  som vi köpte från stället här nedanför. Perfekt när kylskåpet ekar tomt.

Hejdå, semestern (hej, vardag!)

Jag har haft semester i fem veckor men den här sommaren har varit som ett av de där sommarloven man hade när man var liten, som aldrig någonsin tog slut. Jag känner mig pepp inför jobbstart, rutiner, träning och att komma hem till lägenheten i stan igen!
 
 
Den här sommaren har varit ute med båten en hel del, ibland själva, ibland med syskonbarn, ibland med kompisar. En av de finaste turerna den här sommaren var när vi trängde ihop oss, sex vuxna och tre barn, och åkte till en vik här i närheten. Vi hade orutinerat nog (det händer varje år...) glömt att ta med en vinöppnare så Caroline fick öppna vinflaskan med hjälp av ett fiskedrag men förutom det lilla missödet var det en helt fantastisk dag. Och kväll, för vilka varma sommarkvällar vi har haft! Vi har ätit middagar på trädäcket och suttit ute till sent på natten.
 
 
När vi hälsade på Alex och Adam i Pennsylvania åt vi mest god mat, åkte runt i the Poconos och hade traditionsenlig TP-turnering på kvällarna. Och så badade vi och kollade på björnar, jordekorrar och kalkoner såklart. Jag inledde en kärlekshistoria med plantains och upptäckte det geniala i att äta omelett (med hot sauce!) till frukost.
 
 
Några dagar var vi i Skåne och resten av tiden har vi varit på landet. Vi har gjort glass säkert fem gånger, vi har grillat, jag har bakat bröd och vi har strukit omkring runt odlingen för att äta upp morötter, brytärtor och vaxbönor. Den här sommaren går till historien som en av de bästa.

Canneloni med zucchini och valnötter

Vi ska snart åka mot Skärhamn för att äta lunch på Vatten och med tanke på hur bra det var förra året ser jag väldigt mycket fram emot att komma dit igen. Calles mamma ska dessutom ta en tur på stan med Clara så vi har både barnvakt OCH någon som kör oss hem. Yay!
 
 
Vi har fortfarande en hel del zucchinis kvar att skörda, och tidigare i veckan gjorde vi cannelloni med riven zucchini i. Receptet hittade Bibbi på Arlas hemsida, och i sedvanlig ordning har jag lagt till lite.
 
Cannelloni med zucchini och valnötter
4 portioner
 
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
2 paket krossade tomater
2 msk tomatpuré
salt, nymald svartpeppar, socker
1 näve hackad, färsk basilika
 
200 g färska lasagneplattor
1 gul lök
350 g zucchini
(smör att steka i)
65 g babyspenat
200 g naturell färskost
3 msk pesto
1,5 dl valnötter, grovt hackade
1 dl svarta oliver, skivade
8 soltorkade tomater, strimlade
2 dl riven ost
 
Börja med tomatsåsen - finhacka gul lök och vitlök och stek i smör tills bitarna är genomskinliga. Tillsätt basilika, tomatpuré och krossade tomater, smaka av med salt, peppar och socker och låt puttra på svag värme tills du är klar med pastarullarna. 
 
Finhacka löken och riv zucchini grovt. Fräs löken i smör och olja tills den blir mjuk. Tillsätt zucchini och stek ytterligare några minuter tills vätskan kokat bort. Rör ner spenaten och låt den mjukna. Tillsätt färskost, pesto, oliver, valnötter och soltorkade tomater. Smaka av med salt och peppar. Smörj en ugnssäker form med smör. Fördela röran på lasagneplattorna och rulla ihop. Lägg rullarna i formen med skarven nedåt. Häll på tomatsåsen och strö över den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter och låt sätta sig lite innan servering.

Zucchinipasta

Igår beställde jag ett mandolinsetvilket är en såndär pryl som jag ofta önskar att jag hade i köket. Mitt mål de senaste åren har egentligen varit att ha så lite redskap i köket som möjligt men en mandolin känns ju smidigt när man ska få till sådär goda sallader med tunt, tunt skivade grönsaker, vilket jag verkligen älskar. 
 
 
Vi har en mandolinvariant här på landet, och för några dagar sedan använde vi den för att göra zucchinipasta. Alltså, ingen vanlig pasta med zucchini i såsen utan istället för pasta hade vi fint strimlad zucchini.Vi åt zucchinipastan med en enkel tomatsås med basilika och oliver. Blev fantastiskt gott! Att vi inte provat att göra det här innan?
 
Zucchinipasta
Koka upp rikligt med vatten och salt i en stor kastrull. Strimla zucchinin (inte kärnhuset dock!) med hjälp av en mandolin eller för hand så du får långa smala strimlor. När vattnet kokar - doppa zucchinin snabbt i vattnet i ungefär 10 sekunder och låt sedan rinna av i ett durkslag. Låt zucchinin rinna av ordentligt och torka eventuellt av med en handduk så att det inte blir så vattnigt. Servera med vad du känner för.

Zucchinibröd

Jag bakar bröd lite då och då men nu på sommaren blir det mest foccacia och enklare baguetter. Här om dagen gjorde jag dock ett bröd med riven zucchini och kummin som blev himla gott - påminner lite om det här brödet som vi smakade på i Milford tidigare i somras.
 
 
Här på landet har jag ingen maskin att knåda degen med, jag körde istället med degkrokarna på vår elvisp och det gick hur bra som helst!
 
Zucchinibröd
2 runda limpor
 
25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1,5-2 tsk salt
3 dl riven (och urkramad) zucchini
3 dl dinkelmjöl fullkorn
10-12 dl vetemjöl special, kanske lite mer
3 tsk kummin, lätt mortlade
 
Blanda jästen med vatten och salt tills jästen har löst sig. Lägg i zucchini (krama ur den ordentligt!) och grovt mjöl och blanda. Tillsätt kummin och vetemjöl, lite i taget, och knåda degen ordentligt. Jäs till dubbel storlek vilket borde ta 2-3 timmar. Ta upp degen på mjölat bakbord och vik degen några gånger. Forma till 2 runda limpor och låt sedan jäsa i 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader. Göra några snitt i brödet och grädda på bakplåtspappersklädd plåt mitt i ugnen i 25-30 minuter tills brödet har fått fin skorpa. Låt svalna på galler.

Friterade zucchiniblommor

Zucchinibonanzan fortsätter i vårt kök här på landet och jag måste erkänna att jag, som förut var en tvivlare, har börjat förstå storheten med den här snabbväxande grönsaken och dess blommor. Jag har velat göra friterade zucchiniblommor i flera år och i helgen tog jag mig äntligen i kragen och provade att göra själv för första gången. 
 
 
Jag har ingen aning om vad de där italienarna fyller dem med (om de ens fyller dem?) men jag tyckte det passade fint med en mild get-färskost som jag blandade med fint hackad gräslök.
 
Friterade zucchiniblommor
2 portioner
 
6 zucchiniblommor
1,5 dl mild getfärskost
0,5 dl fint hackad gräslök (kanske lite mer)
 
1 dl vetemjöl
0,5 dl bubbelvatten (om smeten är för tjock - tillsätt mer vatten!)
en nypa salt
 
olja att fritera i
 
Blanda frityrsmeten. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och ställ åt sidan. Rensa blommorna och tvätta av om det behövs. Fyll blommorna med färskosten och vrid ihop blomtopparna. Hetta upp rikligt med olja till 160 grader i en stor kastrull. Doppa försiktigt en blomma i taget i frityrsmeten och lägg sedan varsamt ner dem, några åt gången, i den heta oljan. Fritera blommorna tills de är fasta och gyllenbruna och låt dem rinna av på hushållspapper. Strö över lite havssalt.

RSS 2.0